Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 464
Момичета ,всички тук сте големи кулинари  Hug-за това искам малко помощ -ще имам ок.20-ина гости вкъщи,но няма да разполагам с много време за приготвяне!Ще бъда благодарна на всяко примерно меню:
салатка-нея трябва да я приготвя от предния ден,но да не вкл. морски дарове!
ордьоври
основното-нещо за скара ,та да мога бързо да го приготвя!
Хем да са оригинални,хем лесни за приготвяне  Praynig
Цитирай


Мнения: 3 332
Салатата може да бъде една от тези
Салата от гъби със сирене "Рокфор"
Необходими продукти:
500гр прести гъби
100гр сирете Рокфор
2с.л. пълномаслена сметана
1с.л. оцет
3с.л. разтително масло
черен пипер
1 глава чепвен лук
сокът от един лимот
сол
Приготвяне: Гъбите се измиват и нарязват на ситно. Заливат се с лимоновия сок и се оставят да омекнат. Сиренето се смачква, смесва се със сметаната, оцета, олиото, подправките и ситно нарязаният лук. Сместа се изсипва върху гъбите и всичко се разбърква добре. Салатата се сервира охладена.

Цветна салата от чушки
Необходими продукти:
2 червени чушки
2 жълти чушки
100мл зехтин
1 глава кромид
2 скилидки чесън
30мл лимонов сок
магданоз
червен пипер
сол
Приготвяне: Чушките се почистват от дръжките и семките и се разрязват наполовина по дължина. Намазват се с зехтин и се поставят в тавичка. Запичат се за 5- 10 минути. Поставят се в найлонова торбичка, която се затваря плътно и се оставя настрана за 5 минути. След това чушките се обелват и нарязват на къси лентички. Загряват се в тиган 2с.л. зехтин и в тях се запържва ситно нарязаният лук. Припавя се към чушките. Смесват се със счуканият чесън, останалия зехтин и лимонов сок. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Отгоре се поръсва със ситно нарязания магданоз.

Източника на тези салати е списание "Кулинарен журнал" брой 9/2007г. ....Рецептите са изпитани лично от мен, затова ти ги предлагам, а иначе ако не ти харесват  може да си направиш салата Ропотамо , Млечна салата, Руска салата, Картофена салата и още каквото се сетиш, а за основно ястие може би Свински или телешки ребърца на скара, Пилешки дробчета по селски, Пиле с картофки в плик, Гювечета, може и Риба. Ами за това се сещам само. Дано съм ти помогнала с каквото мога.
Поздрави,  Hug
Цитирай

Бургас

Мнения: 3 553
Салата - стандартни шопска или зелева + краставица и царевица.

Макаронена салата

Макарони - спирали
грах, царевица, кис.краставички нарязани, моркови, обезкостени маслини, шунка, гъби и настърган кашкавал.
1 с.л. кис.мляко
1 кут. майонеза


Средиземноморска салата

1 голямо китайско зеле
300 гр. чери домати
2 консерви риба Тон
1 консерва сладка царевица
крутони
1 лимон
сол
зехтин

Китайското зеле/или2-3 зелени салатки/ се нарязва на тънки ивички и се обърква с отцедената царевица и крутоните. Посолява се и се овкусява със сока на лимона и зехтин. Салатата се сервира в кръгла купа, като по ръба и се подреждат чери доматчетата, а по средата се разпределят консервите риба.

Ордьовър - ролца от шунка с руска салата, гъби с масло и кашкавал на фурна, маринована херинга.

Можеш да направиш и зеленчуци на скара.
Цитирай

Journeys end in lovers meeting.

Мнения: 3 036
салатка от предния ден... не са много тези, които ще си запазят вида, а останалите са по-тежички...  newsm78 не може ли част от нея да приготвиш от предния ден - примерно да си изпържиш/запечеш тиквички или патладжан или чушки, на деня само ще нарежеш краставици/домати/подправка и ще подправиш? по-скоро бих направила предястието и скарата от предишния ден, скарата на МФ за 5 мин ще стане като току-що направена  Wink предястия - тиквички ладийки, чушки с яйца и сирене на фурна (като солена торта), пълнени домати (студени със сирене или топли с меса), дробчета в бекон или тиквичка на фурна, пълнени картофи - с каквото ти душа иска, все им отива  Very Happy ми много варианти има - или яйца пълнени с пастет, риба, майонеза, може хапки да направиш с месца, хайвер, домашни пастети и т.н. за скарата - аз залагам на маринатите за по-специални случаи - с вино примерно +подправки - сол, черен пипер, риган или босилек, може мащерка. или с прясно или кисело мляко (с второто смачквам и чесън за по-пикантно), или мажа с мед и горчица, натривам с червен пипер и готово  Hug
Цитирай

София

Мнения: 444
Когато имам повече гости , правя различни салати поне 3 вида
зелена като вътре слагам за по интересно , царевица от консерва , кашкавал на кубчета, някаква шунка , яйце , ядки , домат краставица !!!!
Руска , но за нея се изисква повече време , а ти казваш че нямаш такова !
Снежанка , взимаш цедено кисело мляко ,режеш краставицата , малко чесън , малко орехи !

Ако правиш скара , за пържолките бих ти препоръчала лесен сос с гъби с които да ги полееш преди сервиране !!!
В тенджерка слагаш малко масло , нарязваш гъбите посоляваш , попиперяваш когато омекнат сипваш малко водичка да ги покрие и изсипваш една суха крем супа от гъби - става оригинално сосче за пържолки
Цитирай

София

Мнения: 5 000
И аз да се включа Love...Взимаш 1-2 пакетчета извара,кафяна чашка прясно мляко,щипка сол и разбиваш с пасатора да стане пухкаво.После както ти роди фантазията...може да се добавят смлени пе4ени червени чушки+1-2 с.л. майонеза(ако обичате люто може и някоя лютичка да се сложи),чесънче,орехи...Втори вариант- добавяш краставици на кубчета копър,малко олио(може с чесън,може и без)Може и още неща да си измислиш.Това с изварата е просто основа,после се комбинира както ти харесва Smile
   За скарата си приготвяш месото от предния ден,тъкмо ще стане по-вкусно като отлежи с подправките.Ако са пържолки(червен пипер,черен пипер,лимонов сок)Соли се непосредствено преди печенето.Шишчета- месо от бута нарязано и после редиш:месо,парче лук,чушка и пак месо(пробвали сме и други пълнежи,като например гъбки,но на нас така най-много ни харесва).Можеш да метнеш и някое карначе,сурова наденица или суджук....Май изброих повечето неща за скара LaughingАко има вагатарианци,мойе да направиш и заланчукови шишчета и така всички ще са доволни
  Понеже каза,че нямаш време,аз просто изброих някои неща,а ти ще си избереш кое може да ти свърши работа.Успех!  bouquet
Цитирай


Мнения: 974
Купоните в къщи обикновено са с над 20 човека Laughing затова, ще си позволя да дам акъл 35
Салати - предпочитам повече на брой и по-разнообразни..
например мексиканска, салата от ролца от раци, лакерда /или друг вид рибна салата/, шопска /картофена, или зелева според сезона/, майонезена /сирене и сварени яйца/ ...месни мезета - средно количество на една салата 0,5- 0,8 кг. ....Всичко освен шопската салата приготвям предходния ден.
За скара най-лесно е да направиш пилешки шишчета, стават бързо и няма да си далеч от гостите дълго време ....но вече гледам да направя нещо във фурната /картофи по чешки/, или фритюрника /кюфтенца, панирани пилешки филенца/ ...гарнитура пържени картофи или задушени с масло и чесън.

Десерт - тортата с рулата Very Happy

Това е най-лесното и бързо меню, което съм правила Very Happy Дано си харесаш нещо Hug
Цитирай

под ореха

Мнения: 533
Една лесна и вкусна салата. Печеш няколко сини домата /цели/ оцеждаш ги от горчилката белиш ги и ги пасираш.Прибавяш към тях нарязани печени и обелени чушки /червени, зелени ,оранжеви/,лук червен нарязан на тънки шайби и домати нарязани на кубчета изцедени от водата.Заливаш с олио лимон и сол по вкус . Преди да сервираш нарязваш сирене на кубчета и го прибавяш отгоре.
Цитирай


Мнения: 464
Много благодаря момичета-направих компилация от вашите предложения и мисля,че всичко мина добре  Peace!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.