Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Деца с увреждания и хронични заболявания
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-292 от 292 отговора

София

Мнения: 1 710
Ето новата тема с линк към старата. И тук да помоля, ако някой има време да прехвърли най-важната информация от старата, за да е на едно място. И благодаря.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=19977.msg381843#msg381843
Цитирай


Мнения: 466
Др.Чавдаров може ли да ми кажете колко време пазите медицинската информация за вашите пациенти?моето дете беше във вашата болница на рехабилитация през 2000г,пазите ли тази информация. лекуващия ни невролог беше др.Калева.
Предварително много ви благодаря
Цитирай
Светла Богева,

Подайте молба през личен състав, за да издадем копие от ИЗ или ЛАК, като определите периода на обслужване в болницата и лекуващия лекар.
Едно уточнение - д-р Калева беше педиатър.

д-р  Ив.Чавдаров
Цитирай

Плевен

Мнения: 154
д-р Чавдаров, тъй като детето ми е болно, а и колата е за ремонт, възможно ли е, ако пратя друг човек/майка ми/ със снимките от скенера, епикризите и др.документи да получи консултация в болницата? неврохирургът, който разгледа снимките ми каза, че в нашия случай не се прави операция, но личния лекар ме посъветва да потърся мнение на детски неврохирург от специализираната болница.
Цитирай
Любомира,

Никой сериозен лекар, не би приел да консултира пациент, камо ли малко дете, само по документи, без да се запознае с конкретното му състояние и оплаквания, снемайки анамнеза и статус.

д-р  Ив.Чавдаров
Цитирай

Габрово

Мнения: 1 037
 Пускам превода на информацията предоставена от Д-р Чавдаров.
За мен  при пръв прочит беше доста сложно, надявам се превода да е добър. Blush

НИВО НА ПОДВИЖНОСТ, КОЕТО СЕ  ОЧАКВА ДА ПОСТИГНЕ ДЕТЕ МЕЖДУ 6 И 12 ГОДИНИ,  ЗА ВСЯКО ОТ ПЕТТЕ НИВА

СПОСОБНОСТИ  И ОГРАНИЧЕНИЯ
1. Ходи без ограничения; граници  с много по-напреднали двигателни способности и умения.
2.  Ходи без помощни апарати; ограничения в ходенето навън и на обществени места.
3.  Ходи с помощни апарати за мобилност; ограничения в ходенето навън и на обществени места.
4. Самоподвижност с ограничения; децата се превозват или използват механизирана мобилност , навън или на обществени места.
5. Самоподвижността е силно ограничена дори с помощта на помощна технология.Водени от перспективата, че знанието за прогнозиране на главната двигателна функция при деца със церебрална парализа би помогнала в определянето на (1) цели и водещи планове, които са в съгласие с детския потенциал и (2) степентта на намесата на подобряване на  главната двигателна функция отвъд очакванията в зависимост от възрастта и нивото на засегнатост., Росенбаун и колегите му (2002) направиха надлъжно проучване на развитието на главната двигателна функция на 657 деца със церебрална парализа. Децата подбрани според възрастовата граница и нивото на GMFCS  и случайно подбрани от достъпна популация от 2108 деца в Онтарио бяха с церебрална парализа. Двигателната функция бе измерена с помощта на ’66-item’ версия на Измервател на Главната Двигателна Функция (GMFM-66) (Russell et al., 2002). Оценяването бе извършено от физио-терапевти и трудови терапевти след постигането на критерия за вътрешния процент на надежност. Децата, които бяха по-малки от 6-годишна възраст се оценяваха на всеки 6 месеца, а децата, които бяха на 6 и по-голяма възраст се оценяваха на всеки 9 до 12 месеца. Средно децата се преглеждаха по 4 пъти. В началото на проучването, нивото на класификация при всяко дете се използваше за създаването на петте извивки на двигателното развитие. Моделът, който най-добре описваше точките на GMFM – 66 бе безлинеен и включваше два параметъра: параметър на нивото, оценката за колко бързо децата стигат до лимита на тяхната главна двигателна функция и граничния параметър, оценка за максималния потенциал на главната двигателна функция.

Извивките на развитието на главната двигателна система (Фиг. 1-4) изобразява средното ниво на развитие на всяка една от петте класификационни нива. Точкуваните вертикални линии изобразяват, това което е операционно определено като ‘Възраст-90’ стойност. Възрастта-90 стойност е възрастта, до която се очаква децата да постигнат 90% от потенциала на развитие на тяхната двигателност. Предсказаната средна максима на GMFM-66 стойност доста се различава във всяко ниво на класификационната система.

Предсказаното  средно развитие на главната двигателна способност от групата на Главната Двигателна Функционалнокласификационна система (Ниво 1 до Ниво 5). Вертикалните линии на чертички изобразяват средната възраст-90, възрастта в години, в която се очаква от децата да достигнат 90% от техния потенциал на двигателното им развитие. Ромбовидните фигури по вертикалната линия маркирани като А до D изобразяват Стойността на Главната Двигателна Функция-66, в която се очаква децата да добият 50% шанс на успешно изпълняване на избрани тестови задачи на гланата им двигателност. A (задача 21), терапевт държи седнало дете в изправено положение, детето изправя глава за 3 секунди. B (тест 24), детето продължава да седи, ръцете отпуснати, за 3 секунди. C (тест 69), детето прави 10 стъпки напред. D (тест 87), детето прави 4 стъпки на надолнище, редуващи се ходила.

18.   Част 4 – РАЗБИРАНЕ

Предсказаните средни Възраст-90 точки варират от 4.8 години (деца в ниво 1) до 2.7 години (деца в ниво 5). За нивата 1 и 2, се очаква 50% от децата да постигнат 90% от максимума на тяхното GMFM-66 ниво до възраст 5.8 годишни. Децата класифицирани в нива 3, 4 и 5 напредват по-бързо към техния максимален GMFM-66 резултат в сравнение с децата от ниво 1. Среднaтa Възраст-90 ниво не се различава  при деца в ниво 1 и ниво 2. Как би трябвало да се използват извивките на развитието на двигателната система при вземане на решения. Розенбаум (2002)и колеги смятат, че извивките ще помогнат на децата и семействата да разберат схващането за главната двигателна функция. Извивките биха били в полза за планирана интервенция, улеснявайки семейставата и професионалистите в тази сфера да сътрудничат по между си и да взимат общи решения относно най-добрата терапия за децата. Извивките също така показват дали детето се развива нормално в сравнение с други деца от същата възрастова граница и колко засегнати са те. Розенбаум и колеги (2002) вярват, че извивките на развитието на двигателната система ще имат голяма полза в преценката на интервенции, като се сдобият с доказателство за прогреса на развитие на двигателната система на едно дете и подобряването и отвъд предсказанието на извивките. Когато се споделят извивките на двигателната система с деца, техни семейства и други здравни служители, терапевтите добре трябва да обеснят какво измерват и не измерват извивките.GMFM-66 измерва (а) способности, които обикновено се постигат при деца без дигателна засегнатост и (b) способността какво едно дете ‘може да направи’ при обикновени (стандартни) условия.  Броят на децата  под 2 годишна възраст беше малък, следователно най-ранната част на извивките може да не рефлектира на основното развитие. Извивките на развитието на двигателната система  не измерват много от компонентите на здравето, които са от голямо значение за децата със церебрална парализа.

Тези компоненти са следните:

·   Същността на движение и издръжливост;
·   Приспособителна функция; (постигната с помщни апарати)
·   Двигателност посредством инвалидни колички;
·   Изпълнение на двигателност посредством дневни упражнение;
·   Добро състояние и физични упражнения;
·   Предотратяване на вторична засегнатост ( като например: костно разместване, ниво на подвижност, болка);


« Последна редакция: ср, 26 сеп 2007, 15:15 от ajeliya »
Цитирай

Някъде там...........

Мнения: 2 116
Здравейте д-р Чавдаров! Искам да ви препиша малко от последна епикриза на Мартин след рехабилитацията през м. Август!

Неврокинезиологичен статус: ЧМН- амавроза
При оглед по гъб са налице позиционни нарушения от долни крайници- лека флекция в коленни, плантарна флекция на стъпалата-ляво повече от дясно.Налице е седеж с флектирани в коленни и тазобедрени стави долни крайници, налични равновесни реакции.Вертикализира се опора, задържа за кратко стоеж, лази активно във вертикалата, липсва самостоятелно придвижване.
Пасивни движения се извършват при повишен мускулен тонус на флексори на стъпало и подбедрица двустранно, по-отчетливо в ляво.
Налице са болество оживени рефлекси и патологични от групата на Бабински.
Липсват данни за нарушена болкова и сетивност за допир, дълбока и сложна не се изследва поради възраста на детето.
Не възможно прецизиране на координационен дефицит, поради наличната амавроза.

Мисля че това е най-важното!

Сега искам да споделя, че Мартин от 3 дни може да пълзи! Наясно съм, че това е напредък, но има нещо, което ме притеснява! Преди година поставихте БТА! Тогава започна и напредъка на детето! Може да прави много нови и правилни неща! Когато си е вкъщи има желание и се пуска да ходи сам! За мен това означава че може би сме на прага на самостоятелното ходене! И сега пълзенето ме притеснява да не е стъпка назад!
« Последна редакция: вт, 25 сеп 2007, 16:39 от Здравка79 »
Цитирай
Здравейте Др.Чавдаров,
 Имам син на шест месеца и половина.Роден е секцио-планово.Тегло 3650гр.,52см.,обиколка на главата 32см.Апгар-9,10.
 На фона на темпетатура 39,8 С направи потреперване на крайниците,което се повтори след 1 месец три пъти.
 Диагноза-Епилепсия,ЕЕГ-то:Тенденция за изоставане в развитието коровата електрогенеза.Възбудни промени в умерена степен-спонтанни многократни двустранно париетално и централно двуфазни остри вълни,налице е тенденция да превалират в дясна хемисфера.
 Очите-конвергентен страбизъм,папилите бледави,липса на фовоален рефлекс.
 Скенер-симетрична,леко проминираща вентрикулна система.
 ТФЕР-ляв плексус по-голям от десен.Има изоставане и в костното развитие.
 Докторе,моля ви да ми отговорите.
 Може ли изоставане на коровата е-генеза да се лекува с процедури при вас?
 Сега главичката му е 39,5см. дали няма микроцефалия?
 В момента се лекува:фенобарбитал 2х10мг.+конвулекс-2-1-2.
 Моля за отговор!
Цитирай
Ajelia,
Преводът е много точен, но липсата на графиката го прави трудно разбираем.
Графиката прави връзката между обема на отчетените двигателни дейности (GMFM) и достигнатото ниво на груби/общи двигателни възможности (GMFCS). Подробности по двата теста може да намерите на сайта на болницата - http://www.cpcentresof-bg.com/bg/MedicalRehabilitation/diagnostics.html.
Би било отлично ако някой може да "монтира" графиката тук, за да се разбере по-лесно че повечето деца с по-ниски двигателни нива (level 3-4-5) по-рано във времето (между 2 и 3-та година от календарната им възраст) достигат максимума на двигателните си възможности.

Здравка 79,
Определено това че е започнал да пълзи (или по-вероятно да лази - на длани и колене) не е стъпка назад. Напротив - това е стъпка напред ,защото при ходенето използваме както тазовия така и раменния си пояс през коремните и трупните ни мускули. Лазенето (пълзенето) дава възможност да се стимулира самостоятелната локомоция и засилване на трупните мускули, както и тяхното взаимно координиране, което би осигурило по-лесно и координирано ходене. надявам се скоро да се похвалите.....

Vili 74,
Въпросът, който ми поставяте касае повече лекар - детски невролог и детски ЕЕГ-ист.
Би било добре да направите още едно ЕЕГ, като се има предвид, че специалисти по разчитане на детско ЕЕГ са няколко за БГ и за да се види още едно разчитане.
Терминът изоставане в електрогенезата, не е диагноза, а е и доста спорен (доколкото знам) и лечение за това "изоставане" не прилагаме.
Ако детето има изоставане във грубата моторика (двигателното развитие) или във финната моторика (манипулативни дейности и игри) или в психично-говорното развитие, тогава бихме могли да се намесим.
Добре би било да консултирате приложената противогърчова терапия с още един специалист по детска неврология.
мога да Ви препоръчам д-р Радославова от моята болница, която успоредно с това ще може да ви направи и едно ЕЕГ, за да сме по-наясно със ситуацията - 02-9200445. Успех.

д-р Ив. Чавдаров
Цитирай

Някъде там...........

Мнения: 2 116
Благодаря ви д-р Чавдаров!  Hug
Цитирай

Варна

Мнения: 78
Здравейте, д-р Чавдаров.
Искам само малко да Ви напиша за Никита от Варна.
Детето ми с екстремна хидроцефалия с VP(anastamosis).
http://picasaweb.google.com/caireac77/MRTNIKITA01122006
Консултативен преглед № 096 /  12.04.2007 г.
Поставихте диагноза ЦКС 4 (тежка)ст.
А прогнозата много страшно и отчаяно звучеше САМО 1% ДЕТЕТО ДА ПРОХОДЕ!!!
През цялото време бях толкова притеснена.
Детето получи само 2 курса по Войта терапия в  болницата Ви (повече не можехме да направим по ради липса на брой места,въпреки че бяхме записани по графика,следваща и последната процедура е на 08.10.2007,да се надявам че няма пак да кажат че няма места!
И никой не съобщава на родителите че няма да бъдат приети по причина че >>>>>)
Сега искам да Ви напиша че Никита извади късмет , въпреки всичките грозно написани епикризи от всички лекари с прогноз за едно тъмно мрачно бъдеще че ще е 100% инвалид Никита се развива по кор.възраст както едно нормално дете и направи абсолютно всичките етапи както написано в медицинската литература и сега
МОЯТ 1% ХОДИ ХОДИ ХОДИ И И И!!!! Hug
Цитирай
Здравейте Caireac77.

Изключително много се радвам да разбера от Вас, че Никита е проходил.

Диагнозата ЦКС 4 степен, която съм поставил, когато Никита е бил на 8м2с корегирана възраст е преходна и показва вероятност за спонтанно възстановяване (без рехабилитация) на ЦНС от 10%.
Целта на комплексната рехабилитация, която прилагаме в болницата е, възможността за възстановяване на ЦНС да се покачи няколко пъти. Колко, как и дали - на тези въпроси никой земен неможе да ви отговори, а ние сме длъжни само да Ви информираме.

Болницата е регионална и обслужва с предимство деца с ЦП от София, както и такива които постъпват за първи път, като по време на престоя обучаваме родителите за провеждане на домашна рехабилитация.
Дори в момента за едно място в болницата чакат по 1,5-2 софийски деца и се налага наши "стари" пациенти да изчакват.
Никого не връщаме, защото НЗОК заплаща по клинични пътеки рехабилитацията на ДЦП, но местата ни немогат да станат повече от 100, докато желаещите да ги обслужваме стават все повече.

Нашите епикризи отразяват само моментното тежко състояние, в което е било детето Ви, а за това от коя страна на бариерата можем да се окажем всички зависи само от Него и може би малко и от нас, като негови инструменти. Благодарете Му.

Желая ви много щастие и радости със сина Ви.

д-р Ив. Чавдаров
Цитирай
А ЗАЩО СЕ СЛАГА ТАКЪВ АКЦЕНТ НА"СОФИЙСКИТЕ ДЕЦА".А  останалти деца къде да отидат и към кого да се обърнат?????????????
Цитирай

София

Мнения: 1 271
Д-р Чавдаров, всъщност какво точно се случва именно с тези  софийски деца???
Каква ще е съдбата на стационара?
Може ли малко разяснение и по този въпрос!?
Благодаря!

Цитирай


Мнения: 462
А ЗАЩО СЕ СЛАГА ТАКЪВ АКЦЕНТ НА"СОФИЙСКИТЕ ДЕЦА".А  останалти деца къде да отидат и към кого да се обърнат?????????????
Акцента на тези така наречени Софийски деца се слага по една единствена причина...статута на болничното заведение е общинска болница и като такава е нормално да обслужва първо Софийските деца...но това определено не означава вие...родителите на децата от другите градове да се нахвърляте върху именно Софийските деца...няма да се опревим, ако винаги се интересуваме не от това дали ние сме добре, а от това, дали случайно Вуте не е по-добре от нас...мили родители, в България по статистически данни има около 19 000 деца, страдащи от ДЦП (а може и да са доста повече, нали?) и колко лечебни заведения от рода на това в Красна поляна...и с колко места??? Повярвайте ми...каквото и да се прави, каквито и въртележки да се правят...няма да помогнат, ако не се вземат по-крупни мерки и държавата ни да се погрижи за нашите деца, но не като ни подхвърля някакви смешни помощи и да си измива ръцете с тях, а като построи или открие нови места в които да може повече деца да се лекуват и да получават така необходимите им рехабилитации.
Цитирай

Габрово

Мнения: 1 037
Кремена Орешарска , напълно съм съгласна с теб, но наистина болницата в Крясна поляна е единствена по рода си и ние майките независимо къде се намираме, искаме най-доброто за децата си, но няма как да го получим.
Разбира се, софийските дечица и техните родители нямат вина за това, въобще за каква вина и какви акценти може да се говори, всички сме в един кюп.
Аз помня едно, когато болницата имаше проблеми, майките на софийските деца бяха там за да я подкрепят и да се борят за нея.
Някой ми беше писал, като не ни приемат в тази болница, да почукаме на друга врата...това и ще правим, ще търсим други алтернативи, нямаме избор, може би не толкова добри, но сме длъжни да правим всичко по силите си.
Да, крайно наложащо е да се построят и други подобни болници, но повярвайте ми с желание само, нестава нищо в милата ни родина.

 
Цитирай


Мнения: 462

Да, крайно наложащо е да се построят и други подобни болници, но повярвайте ми с желание само, нестава нищо в милата ни родина.

 
Мила, ajeliya, знам, че само с желание не става нищо, точно за това се включвам и в този форум. Много от майките тук знаят, че аз се появявам много рядко, но когато има някакъв проблем, за който мисля че може да се помогне. И сега мисля, че е назрял подобен момент. Подготвям едно интервю с майки по тези проблеми така наболели за нас, родителите на така любимите ни и специални деца, но за да има успех предаването ми трябва и вашата подкрепа, а какъв по-хубав период от този, когато всички са се юрнали да обещават??? Не искам да оставям подробности на "всеослушание" така да се каже и за това моля всички вас, които имате някакъв интерес да ми пишете на
oresharska@gmail.com
Мейла ми е почти постоянно активен, така че ще отговоря по най-бързия начин на всички вас...
Цитирай
Болницата обслужва с предимство Софийски деца, защото е РЕГИОНАЛНА и собственост на Столична Община. Обслужваме и деца извън Столична Община също, когато имаме свободни рехабилитационни ресурси.

Стационарът на болницата работи непрекъснато, но леглата са само 100.
Прилагам за сведение на всички, отговорът ми до едно от семействата, чиито деца сме лекували почти непрекъснато.


"Уважаемо сем. Ас.............

Болницата не отказва лечение на никому, защото лечението на всички деца се
заплаща от НЗОК.
Извън платените процедури по НЗОК, всеки може да пожелае допълнителни
такива, защото болницата
разполага с широка гама от терапевтични методики.

Поради оплаквания от родители, че сме обслужвали само "едни и същи" деца и
достъпът бил осигурен само по "икономически интереси" медицинския съвет
реши, всички пациенти да бъдат изписвани и приемани съгласно списък на
чакащите.

За съжаление нашите легла са само 100, а чакащите са 150-200. Освен това
идват непрекъснато и нови пациенти - бебета с мозъчни кръвоизливи, които
немогат да чакат.

Ще търсим решение за удовлетворяване на нуждите на всички деца специално за
София, като се опитаме да разширим базата и увеличим броя на леглата ни след
като преминат местните избори.

Чавдаров
"

Друго решение на въпроса за Софийските деца към момента неможем да предложим. Знам че някои родители са свикнали на непрекъснато обслужване, но какво да кажем на другите, които въобще немогат да получат специализираното ни обслужване и особено когато се касае за новородени и бебета.
Просто болницата се нуждае от разширение. Идея има. Чакаме изграждането на новия Общински съвет за да предложим идеята. Вероятно ще се нуждаем и от вашата подкрепа за да помогнем на децата ви.

д-р Ив. Чавдаров
Цитирай


Мнения: 3 537
Ние пък като идвахме преди години ,си наехме стая в един хотел наблизо за месец.Беше ми по-спокойно така и не са ме върнали,защото не съм от София.Бяхме на процедури в барокамерата.Може би тогава не е имало подобни проблеми,не знам. Rolling Eyes
Цитирай

Габрово

Мнения: 1 037
Ние пък като идвахме преди години ,си наехме стая в един хотел наблизо за месец.Беше ми по-спокойно така и не са ме върнали,защото не съм от София.Бяхме на процедури в барокамерата.Може би тогава не е имало подобни проблеми,не знам. Rolling Eyes
Eis, явно не е имало подобни проблеми.
А за хотела, на всички ни се е налагало да ползваме, на мен лично ми е непосилно да отседна в хотел цял месец, на много други също.
Все пак при нашите дечица, нестава въпрос за терапия един път в годината, наложително е тя да е ежемесечна, даже бих казала ежедневна, обучават ни, ясно, но "домашната" рехабилитация е далеч от специализираната, в този смисъл ...проблема си остава, разрешение трябва да се търси.
« Последна редакция: ср, 03 окт 2007, 12:58 от ajeliya »
Цитирай


Мнения: 3 537
 ajeliya ,не че исках да остана на хотел толкова,но разбрах,че децата спят отделно от майките ,а моята не искаше.Просто нямаше друг начин.
Цитирай

Нови Искър

Мнения: 45
Д-р Чавдаров,
бяхме на преглед при д-р Радославова и според нея е добре да бием на детето ботокс.Честно казано не знам много за него и как действа и дали няма някъкъв риск.....
Датата ни за ботокса е на 09-10-07.
Цитирай

София

Мнения: 1 710
Надявам се най-после някой наистина да се замисли и помогне за разширяването на болницата. Д-р Чавдаров знаете, че когато има нужда от подкрепа сме на линия. Знаем необходимостта от повече легла и от това, повече деца да бъдат обслужвани. Дано, дано го доживеем.
Цитирай
Самира,

Ботулинов токсин А се прилага, когато ефекта от физио- и кинезитерапията не е достатъчен, за да се отпуснат съответните спастични мускули.
Чрез БтА се осигурява по-голям обем на движение на определена става, като се улеснява придвижването на детето в пространството и подобрява координацията при това придвижване.

д-р Ив. Чавдаров
Цитирай
Здравеите, искам да попитам дали е нормално дете на 1,3м все още да не може да се изправя от земята без да се е хванала за неподвижна опора и да кляка без да се се подпряла за нещо. Става въпрос за дъщеря ми която въпреки че проходи преди месец все още е доста нестабилна. Като падне на земята допълзява до нещо и така се изправя и продължава. Според джипито ставите и са хаалтави и затова нещата при нея малко закъсняват, в интерес на истината тя наистина е по " кашкавалена" но не е закъснявала с другите неща кото обръщане, седене, изправяне и т.н. Били сме на преглед просто профелактичен при физиотерапевт от вашата болница когато беше на 10м и не немериха няаккви патологични рефлекси, мисля че беше д-р Миланова. Възможно ли е след това да се е появил проблем?
  Опасно ли е, да са и халтави ставите и какво можем да направим за да и помогнем?
Цитирай
Денито,

Походката се координира и усъвършенства ("зрее") около 6 месеца след като детето проходи.
Нормално е в началото да се хваща за различни опори, когато започне да се изправя от земята, защото тези възможности са отработени и усвоени.
С нарастване на силовите и координационни възможности на детето, при вертикализирането ще се превърне в самостоятелно, без да ползва предмети за опора.

"Проблеми след това" - преди кое и след кое........ хайде да не задълбаваме .....
След като няма патологични и примитивни рефлекси, предполагам че всичко ще си дойде по местата, .... без да бързаме.

Успех.

д-р Ив.Чавдаров
Цитирай
Благодаря за бързия отговор.
А относно халтавите стави-проблем ли е?
Цитирай
Денито,

Ако детето е с "халтави стави" проблем биха могли да бъдат луксации при падания или ако го дръпнете рязко за ръката.

Обаче!!!

Например всички гимнастици/чки са с халтави стави, за да правят тези извивания с трупа и шпагати, и това не им пречи.

Ето ви едно противоречие........, така че бъдете спокойна и избягвайте само резните тегления в раменната става.

д-р Ив.Чавдаров
Цитирай

на правилното място, в точното време

Мнения: 2 505
Здравейте,д-р Чавдаров!
Моля ви,за съвет- детето ми има ли нужда да бъде консултирано във вашата болница.Накратко ще опиша състоянието.
Йоанна е на 1ги5 месеца.Започна да прохожда на около година и 2 месеца,но и до сега не ходи стабилно.Страхува се да се пуска сама,макар че може, а когато ходи хваната за ръка, бяга. Поради нестабилността си пада често и то най-вече назад .. Сега от около 2-3 седмици започна да пълзи,изправя се само,когато има сигурна и неподвижна опора. Късно започна да се обръща от гръб по корем, но пък започна да седи сама и стабилно преди 6-я месец.Ходилото на едното й краче е леко извито навътре.Като цяло е тромава. Тежи около 13 кг и донякъде на това отдавам тромавостта и трудноподвижността й. Изключително будно дете е, но не казва почти никакви думички- мама,само когато има нужда от мен,имитира различни животни,различно поведение, но думи не казва.
 Нужно ли е да бъде консултирана във вашата болница и ако да- какви са нужните документи за това- по ЗК ли е прегледа или е свободен прием?Как мога да си запиша час?
Благодаря ви!
 
« Последна редакция: чт, 08 ное 2007, 15:22 от RAVIA »
Цитирай
Здравейте Равиа.

Бихте ли казали няколко думи и за начина по който е протекла бременността Ви, раждането и послеродовия период. Така картината около детето Ви ще е по-ясна.

д-р  Ив.  Чавдаров
Цитирай

на правилното място, в точното време

Мнения: 2 505
Здравейте,д-р Чавдаров.
Бременноста и раждането бяха нормални.Термина беше на 2.07., но беба се роди на 14.06. - 2750,49 см,. Ще препиша данните от епикризата:новородено в 37 г.с. с белези на морфологична незрялост. На 3-я ден след раждането се регистрира инт.иктер.-кр.билирубин 16,0 мг.След приложена интензивна фототерапия - кр.билирубин-11,7. Изписаха ни на 5 ден,а "жълтеницата" ни изчезна към 40 ден. Кърмена е до 10 месеца и половина, ако това има значение. Послеродовия период беше труден за мен, но не и за нея. Дано е достатъчно като информация!
Благодаря ви!
Цитирай


Мнения: 1 040
Здравейте д-р Чавдаров сина ми е на 1.6 месеца  с епилепсия от двумесечна вазраст и все още си прави пристапите не му влияе медикаментозното лечение.Късно почна да се обръща към осмия месец,на дест месеца седна а на година и два месеца пролази.Все още не може да ходи самостоятелно ако го държа ходи но пак е нестабилен и замята лявото краче иначе обикаля по мебелите ,искам да ви питам може ли това забавяне да е от лекарствата които пие и пристапите които прави и да ми дадете съвет какво да правим.
Цитирай


Мнения: 385
Здравейте, г-н Чавдаров!
Моето дете беше месец и половина на лечение във Вашата болница с диагноза Спастична дипареза. При консултацията, която направихме при вас споделих, че въпреки процедурите забелязвам регрес в движенията му. Вашият отговор беше, че това се дължи на атмосферното налягане. Е, това "атмосферно налягане" се оказа много голяма поренцефална киста... разбрахме го, след като направихме ЯМР, който според вашата колежка Радославова (лекуващ "лекар" на детето ми ) бил напълно излишен. При това същата имаше наглостта да иска пари за процедурите (бяхме с направление за хоспитализация) при тази очевАдна нейна грешка...
Цитирай
Здравейте, отговарям както следва:

РАВИА
+Притеснително е първоначалното ниво на билирубина, което е доста високо, както и продължителността на неонаталната жълтеница.
+Падането назад понякога е свързано с нарушено контролиране на центъра на тежестта или повишен тонус на антигравитационна мускулатура на долни крайници и гръбна екстензионна мускулатура.
+Теглото в тази ранна възраст не е абсолютен критерий за тромавост и трудна подвижност.

Добре би било да запишете час за консултация с детски невролог - д-р Радославова, на тел. 02 9200 445, с талон № 3 на НЗОК.  Освен спонтанната моторика, ще може да се изследват рефлексите и т.н. "провокирана моторика", което ще даде пълна картина на невро-моторното развитие на детето Ви.
Моите консултации се заплащат в брой.
Успех.


ЕМАКЖ
Забавянето на невромоторното развитие на детето се дължи както на пристъпите вследствие епилепсията, така и на медикаментите, които подтискат тези пристъпи.
Затворен порочен кръг, но......без медикаменти неможе !!!!!.
Би могла да се обсъди включването на една "мека" рехабилитация, която да стимулира неговото невромоторно развитие и разкъса цитирания по-горе кръг.
Най-лесното е детето да е само на медикамент, което ще Ви посъветват много от педиатрите или невролозите, но времето минава......
Уместно е да се търси оптималната медикаментозна комбинация, която да позволява включването на "мека рехабилитация", за да може детето да напредва двигателно и когнитивно, като гърчовете са подтиснати или сведени до минимум.СВЕТКАВИЦА,
ДЦП е заболяване, при което не е типично влошаването на моториката, особено в ранната детска възраст. Има много фактори, които водят до "влошаване" на моториката с  преходен характер, като един е и рязка промяна в атмосферното налягане.
"Много голяма поренцефална киста" не е причина за регрес в движенията на детето. Тя вероятно е вродено състояние, което определя проблеми в невро-моторното развитие на детето Ви.
За съжаление с наличните медицински технологии неможем да променим липсата на мозъчна тъкан, което прави използването на МРТ дискусионно в много случаи, поради възможността упойката, с която последното изследване се прави, да нанесе допълнителни проблеми в съзряването на моториката на бебето. Практика в Болницата ни е да препоръчваме МРТ при строги индикации.
д-р Радославова не е допуснала грешка, а Вашите подмятания за заплащане не Ви правят чест и няма да коментирам.

Цитирай


Мнения: 385
До Ив. Чавдаров
Ето какво сте написал:
"ДИАГНОСТИКА, РЕХАБИЛИТАЦИЯ, ЛЕЧЕНИЕ И
АДМИНИСТРИРАНЕ НА
ДЕЦА С ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА - КОНСЕНСУС
Ив.Чавдаров 1 , В. Божинова 2
1 Специализирана Болница за Долекуване, Продължително Лечение и
Рехабилитация на Деца Церебрална Парализа “Св.София” – София
2 Детска неврологична клиника, УСБАЛНП „Св. Наум” – София
...
Лабораторни изследвания:
....
2. Невроизобразяващите изследвания са най-информативни за
етиологичното изясняване на ДЦП.

КТ на главния мозък е патологична при 77% от децата с ЦП и разкрива
кисти, корова атрофия, симетрична или асиметрична вентрикулна
дилатация.
МРТ на главния мозък е патологична при 89% от случаите с ДЦП и е
най-информативна за визуализиране на мозъчни малформации
(лизенцефалия / пахигирия, микрополигирия, кортикални дисплазии,
тубери при туберозна склероза, субкортикални и нодуларни
хетеротопии), склеротични промени, забавена миелинизация,
исхемични и кистозни лезии."
А това, че Радославова ни поиска пари не са подмятания, а твърдения. Направи го пред нас със съпруга ми и медицинската сестра. И мисля, че не на мен, а на нея не й прави чест такова поведение.
Цитирай
Светкавица,
Цитата е чудесен.

Никой не отрича информативността на невроизобразяващите методики, но това не значи да се ползват задължително при всички деца поради риска от анестезията при кърмачетата, както и от невъзможността да се направи нищо повече от прилаганата рехабилитация, когато открием структурните дефицити на мозъка.......

Дори и да открием  "причината за ЦП", дали тя е цената на риска при анестезия на мозък, който показва тежки невромоторни отклонения?????? Този въпрос е доста дискусионен в мед. литература....


За твърденията Ви ...... - когато те не са подкрепени с факти, остава само усмивката ни .......

д-р Ив.Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 838
Без да се обижда никой,но др.Чавдаров с цялото ми уважение към Вас-нима очаквате при искане на пари подчинен да извика шефа си:елате ме вижте?
Говоря по принцип.а не конкретно!  bouquet
Цитирай
Погар,

По принцип сте права, но става въпрос за конкретно лице.
Знаете приказката - когато кажат че сестра ти е .........., иди доказвай че нямаш сестра; и продължението на приказката - каквато сестрата, такава и фамилията.......

Спорът ни не е конструктивен, но все пак ще кажа две думи, защото повдигнатия въпрос касае болницата ми или непряко мен.
1. когато на някой му поискат пари нерегламентирано в болницата, същият може да се оплаче веднага при мен, лично, а не след време в публичното пространство. Имало е и такива случаи и потърпевшите лица са известни.....
2. понякога родителите искат повече процедури от тези заплащани от НЗОК и когато им се каже, че трябва да плащат за тях, остават неприятно изненадани.
3. след повече от 10 години съвместна дейност с някои от сътрудниците ми, смятам че мога да отлича истината.
4. мислили ли сте и за възможни начини на нестандартно информационно осигуряване...

Моля, ако някои има забележки към някого от персонала, да ме уведомява веднага.
Както знаете, болницата е акредитирана по ИЗО 9000 2001 и във всяко отделение има специална тетрадка на разположение, където може да споделите ваши приятни или неприятни за мене заключения, по които аз съм задължен да взема отношение.
Цитирай

София

Мнения: 838
Както казах и по-горе с цялото ми уважение към Вас-това е "куче влачи диря няма",защото моето дете Ви се оплака лично и нямя да Ви казвам,че виновните ме докараха до решение да отпиша детето,което промених и реших лично да Ви доведа за ушите при провинение поредната магарица,която си мисли,че като и плащат малко аз трябва да и търпя настроенията.
Иначе като цяло съм доволна.
Много здраве Ви пожелавам!
Цитирай

Варна

Мнения: 78
Здравейте д-р Чавдаров.
Акредитация *****2002 -2007.
Въпросът ми е следния.
С ***** звезди е акредитирана хотелската част и медицинската квалификация на персонала?
Цитирай
Погар,

Човек не трябва да се отказва да търси правата си и се радвам че сте променили решението си.
Чакам да ми доведете "магарицата за ушите", а ако много "рита", пуснете една жалба през личен състав и ако оплакванията Ви са основателни магарицата ще бъде "впрегната".

Кайреас77,

Какво разбирате под "хотелска част" ??
Какво представлява АКРЕДИТАЦИЯТА НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ може да разберете с подробности в Наредба №18 на МЗ от 2005 година.

д-р Ив.  Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 838
Благодаря за съдействието,др.Чавдаров.
Цитирай
Уважаеми Родители,

"Специализираната болница за деца с церебрална парализа" в Красна поляна - София няма да обслужва пациенти от 22 декември до 06 януари включително, поради настъпване на Коледните и Новогодишни празници, както и от икономически съображения.

д-р Ив. Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 1 710
Д-р чавдаров, опитвам се да намеря начин да се свържа с вас, но тъй като влизате като гост, не мога да се добера до електронната ви поща. Ако можете пратете ми я на лични, за да се разберем кога и колко броя са децата в болницата. Само да ви подсетя, че става въпрос за подаръците за Коледа, тези които са от Германия. Благодаря предварително. Чудех се дали да пратя писмо на адресите на болницата, но се надявам, че така ще е по-бързо.
Цитирай
Здравей Мая.

Явявам се като гост, защото смених компютъра с нов, а е-мейла остана същия и немога ??? да се включа в сайта, като потребител.

Иначе електронната ми поща е: hospital@cpcentresof-bg.com
Служебен телефон за персонална връзка - 9208061.

В момента имама 110 деца, колкото са и леглата в Болницата.
Ако има и други въпроси ще ти отговоря веднага.

д-р Ив.  Чавдаров

Цитирай
Благодаря на Мая и екипа й,
за осигурените коледни подаръци за децата от болницата, както и за децата на персонала в болницата.

Пожелавам весели празници на Всички.

д-р Ив.  Чавдаров

Цитирай
Информация

В ДМСГ "Св. Иван Рилски" в София, кв. Лозенец, ул. Мала Планина №36 е разкрит Дневен център за деца с ЦП, като разполага с 5 места към момента и работно време от 8 до 18 часа.
За повече информация може да се обърнете към директора на ДМСГ д-р Джурелова на тел.: 868 72 05 или 962 14 45.

д-р  Ив.Чавдаров
Цитирай

във фурната

Мнения: 485
Д-р Чавдаров,бебе на 2,5 мес,което след раждането е имало кръвоизливи в мозъка и гърчове,трябва ли да бъде консултирано за ЦКС при вас и ако да,моля дайте ми координати за връзка.Благодаря!
Цитирай
Йованица,

Новородените с: недоносеност, ниско тегло за възрастта, мозъчни кръвоизливи, прекарана асфиксия и близнаците попадат в т.н. "рискова група", в която честота на двигателни отклонения се движи от 20 до 40 % в сравнение със стандартна група новородени, където тези отклонения са от 0,2 до 0,3 %.

Рискът не е причина за двигателни отклонения !!!

Уместно е обаче да бъде проследявано невро-моторното развитие на рисковото дете и при констатиране на отклонения да бъде включена адекватна рехабилитация.

Можете да ме откриете на тел. 0889 634 252.
Успех

д-р Ив. Чавдаров
Цитирай

във фурната

Мнения: 485
Благодаря!  bouquet
Цитирай


Мнения: 11
Уважаеми д-р Чавдаров,бих помолила за коментар по новините от БТВ и по специално изказването на Д-р Сашка Рускова.
Благодаря!

Мирослав Младенов: "Обяснява ми се, че Здравната каса поема само 2 процедури, следващите 3-4-5 се заплащат".

Д-р Иван Чавдаров: "Те са пожелали да платят никой не ги е молил, аз никой не моля да ми плаща, вижте отвън чакат едно и половина, две деца за едно място, като не им харесва тук организацията да отидат в Банкя".

От Здравната каса обясниха за bTV, че абсолютно всички процедури за малките пациенти са по клинични пътеки.

Д-р Сашка Рускова: "Не сме съгласни и сме непримирими към действията, че касата заплащала по 2 процедури, това не е вярно. Родителите трябва да знаят, че не трябва да заплащат дейности, който са включени в клинични пътеки".
Цитирай


Мнения: 11
И още един въпрос към д-р Чавдаров:бихте ли пояснили кой са процедурите включени в пътеките по който приемате пациенти.На регистратурата в клиниката са постанати само цените на всяка от клиничните пътеки,общо.
Още веднъж,благодаря!
Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 717
http://sofia.dir.bg/2008/01/15/news2545467.html

може ли да е истина?
Цитирай

София

Мнения: 4 005
Вярно е. Снощи и по БТВ имаше репортаж.
Цитирай


Мнения: 11
За тези който темата е интересна,тук е цялата история.

http://btv.bg/news/?magic=bulgaria&story=63112
Цитирай
Здравейте Родители,

Във връзка с репортажа по БТВ-новините от 14.01.2008 г. в 19,30 и 22,00 часа:
1. Почти цялата информацията в репортажа е невярна, като немога да коментирам причината.
2. Вярно е, че  имаше проверка от НЗОК/СЗОК и е вярно за жалбата на Мирослав Младенов, както и цитирания текст в репортажа.
3. Текстът касаещ мен и д-р Рускова е "каламбур" или сглобка....

Токущо приключи ново интервю с Даниела Сеизова, което ще бъде излъчено по новините днес 16.01.2008 в 19,30 и 22,00 часа, както обеща журналистката. В интервюто цитирам текста по новините точка по точка и правя коментар. Благодаря на тони-м за цитирания линк към бтв-новините.

Приятно гледане на новините довечера!!!

д-р  Ив. Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 4 005
Репортаж няма. Изчаках и изгледах и двете предавания newsm78
Цитирай

София, Люлин

Мнения: 2 248
репортаж има - можеш да го видиш ето тук: http://www.neterra.tv/bg/show.php?id=179&bm=2
От 19ч е малко след рекламите в средата.
Цитирай

на морския бряг

Мнения: 2 242
Д-р Чавдаров,
Изгледах и двата репортажа. Считам, че трябва да изискате от бТВ право на отговор. За да обясните гнусните си думи "И те са пожелали да платят. Никой не ги е молил, аз никой не моля да ми плаща, вижте отвънка чакат едно и половина, две деца за едно място, като не им харесва тука организацията да отидат в Банкя,.... " и т.н. Считам, че изтъкнат лекар като Вас, не може да е способен да каже това в прав текст... Или може би греша? Моля Ви да поясните. Тук аудиторията е достатъчно голяма и според мен би било добре да се защитите и тук, тъй като голяма част от родителите посещаващи болницата четат и тук.
Разбирам, че сте помогнал на много деца, но ако тези думи са истина, ако действително получавате пари от родителите неправомерно... гнусно е твърде слаба дума.
« Последна редакция: чт, 17 яну 2008, 11:58 от Friend »
Цитирай

Русе

Мнения: 496
Az сьщо гледах двата репортажа,но сьм особенно отвратена от вторият и по-конкретно от наглите ви изказвания д-р Чавдаров.Голяма част от нас са били изнудвани да плащат за нещо,което не би трябвало да се заплаща на рька.Никои не е сьгласен да плати 2 пьти за 1 и сьща услуга.Забравихте ли каква е вашата"мисия"?В името на какво работите?Не сьумяхте да се защитите,защото може би се чувствате гузен?
Цитирай
Уважаеми Родители,

Вчерашното посещение на репортерката на БТВ-новините Д. Сеизова беше по-мое настояване пред ръководството на БТВ, като "право на отговор" във връзка с грубо манипулираната информация излъчена в новините на 14.01.2008 г.
Информацията от цитирания по-горе от мони-м линк, бях разпределил по абзаци и коментирах всеки от тях пред камерата на г-жа Сеизова, но както всички видяхме, манипулацията излизе още по-грозна и зла.
В България само лошата новина е новина иначе, кой ще гледа телевизия.....

Не смятам повече да губя времето си с оправдания, защото се оправдава гузния или виновния.

На Френд благодаря за топлите думи и ще му отговоря на запитването, както направих и вчера за Сеизова.
"... и те са пожелали да платят..." - всички пациенти попълват декларации и се подписват че са запознати с правата и задълженията си, като тези декларации се прикачват в истрията на заболяване на всяко дете. Там точно се описват кои и колко процедури ще се прилагат на детето им. Тези родители, които смят че тези процедури са недостатъчни, попълват друг формуляр за извършване на услуги по тяхно желание, посочват какво точно искат и го заплащат на касата, като им се издава фактура и касов бон.
"....Никой не ги е молил, аз никой не моля да ми плаща......" - за определени медицински услуги, които извършваме като количество ни заплаща НЗОК или Столична Община, а когато родителя желае едновременно да се извършват вместо 3 процедури - 4,5 или 6 такива дневно, съгласно правилника на болницата, може да заплати извънредните процедури за да бъдат извършени. Само ако желае!!! и то в касата на болницата.
В болницата има Сдружеание на родителите на лекуваните, което има достъп до всяка финансова и организационна информация и това Сдружение ме подпомага много активно, когато търся пари от НЗОК или Общината, защото съществуването на болницата касае тяхните деца.
"...като не им харесва тука организацията да отидат в Банкя,.... " -както казах и в предишния постинг , използвани са части от изречения от първия репортаж и е направен "зъл каламбур" за да има новина..........
За съжаление рехабилитационната болница за ДЦП в Банкя в момента е затворена. Същата болница я акредитирахме преди няколко месеца, и поради ниската цена на клиничната пътека за ДЦП, се оказа че, същата я затварят зимно време защото немогат да изкарат достатъчно финанси за да си платят локалното отопление. Болницата е с добра материална база и специалисти, но мизерните финансови условия блокират работата й.

Относно лицето Мирослав Младенов и неговата дъщеричка, която обслужваме:
1. Болницата и Мед. Център обслужват 120-140 деца дневно и ми е невъзможно да знам проблемите на всички.
2. Всяко дете си има лекуващ лекар, който отговаря за него.
3. Лекуващият лекар спазва точно Правилника за вътрешния ред в болницата и всички документи свързани с него, както и изискванията на НЗОК или Столична Община.
4. Младенов е пожелал дневно да се извъшват още 1 или 2 процедури по време на клинична пътека извън нейните рамки, попълнил е съответните формуляри и е заплатил за това в касата на медицинския център.
5. Лятото подава жалба, че са му искани пари от Болницата и при проверка от СЗОК се установява, че жалбата му е несъстоятелна, за което имаме протокол от СЗОК
6. Детето продължава да получава рехабилитация.
7. Преди около месец явно е подал жалба до НЗОК, като НЗОК/СЗОК извършат проверка, както обикновенно към края на всяка година, като  една от точките по проверката касае жалбата на Младенов.
8. След края на проверката и констатациите в нея, подавам опровержение към НЗОК/СЗОК.
9. След опровержението Младенов се оплаква на БТВ-новините.
10. От БТВ-новините научавам, че съм санкциониран (до момента не съм получавал наказателно постановление от НЗОК, което има право на обжалване пред арбитражна комисия или пред Административен съд, защото НЗОК ми е партньор по търговския закон - твърдението ми може да бъде проверено!) и то "поради неправомерно взимане на пари от пациенти" - това ако не е горещата новина.........., но се оказва една "ледена лъжа".
11. По време на изпълнение на клинична пътека, Младенов не води няколко дни детето на рехабилитация. Детето е изписано, защото отсъства от процедури. Болницата губи клиничната пътека и вложените ресурси по нейното изпълнение - губи финанси. Не си позволяваме когато поциента го няма да си пишем процедури и да си взимаме пари за несвършена дейност. Младенов идва с детето си, но след като мястото вече е заето, трябва да чака да се освободи ново място, попадайки в списъка на чакащи. Младенов се оплаква на БТВ, че му отказваме лечение. Защо да му отказваме лечение, като то е заплатено от НЗОК.  Няма да коментирам поведението на Младенов, но съветите, които му дават не са най-добрите.

Написаното по-горе съобщих и на г-жа Сеизова, като и показах и документи на Болницата и НЗОК/СЗОК защото нямам какво да крия. Тя си подбра само това което и върши работа на нея и правейки "каламбура" сътвори "горещата новина". Дано не всички журналисти са като нея, за да вярваме и на новините.

Всички които, посещавате болницата, знаете как изглежда, какво предлагаме, как сме оборудвани, как тече работния процес и неговото качество и това е така защото плащането, което се извършва и то само извън рамките на договорите с НЗОК и столична община влиза в касата на болницата.

д-р  Ив. Чавдаров


Цитирай

на морския бряг

Мнения: 2 242
Доста логично звучи "разбивката" Ви, д-р Чавдаров. Но поне в репортажа, думите Ви не са така разбити и наистина звучат гнусно. Уверен съм, че репортажите не отразяват цялостно Вашите изказвания и именно за това много се надявам истината да излезе наяве. Защото според мен, в момента "топката" е в полето на бТВ, но "камъните" си остават във Вашата градина. Дори след пространното Ви обяснение.
Цитирай

София, Люлин

Мнения: 2 248
Няма да коментирам случая, защото не мога да си съставя пълно мнение само от репортаж и при положение, че отдавна вече не посещаваме болницата.

Само искам да попитам д-р Чавдаров нещо, което не разбрах от репортажа - според вас по клинична пътека детето има право на по 2 процедури на ден/за период от 10 дни. Доколкото схванах от думите на лекарката от Здравната каса, това не е така, а детето има право на колкото си поиска /колкото определи лекуващия лекар/ процедури, но те могат да бъдат и повече от две на ден, и ЗК плаща за тях. Т.е. по КОЛКО процедури по клинична пътека се поемат от здравната каса? Смятам, че това ще е важна информация за родителите, ползващи услугите на болницата. Все пак, ако освен по 1 гимнастика и примерно електростимулация, детето има право на още процедури, то може да посещава поне логопед, което също да е толкова наложително. Не е казано, че ще му бъдат изписани 100 излишни процедури, които да запълнят графика. Ясно ми е, че всичко ще става по преценка на лекуващия лекар, но трябва родителите да си знаят правата.
Предварително се извинявам, ако нещо не съм разбрала и се надявам да ни обясните.
« Последна редакция: чт, 17 яну 2008, 15:22 от дъщерята на Мистрал »
Цитирай

София

Мнения: 4 390
Не съм гледала втория репортаж, след малко може би ще го видя. Но и на мен ми стана интересно, колко пари се изплащат на болницата по 1 пътека с талона за рехабилитация? От цялата работа ми се струва, че и Здравната каса си измива ръцете. Защото всяка пътека има определена цена и не могат да ти правят процедури до безкраи. Ако с едни талон болницата получава 150 лв. по тази пътека, ако се правят 2 процудери не е редно, но не можем и да очакване, че ще се правят безкрай.
Цитирай

София, Люлин

Мнения: 2 248
Да, това ме подсеща, да конкретизирам въпроса си - колко процедури има право на ден дете с талон номер 3 и по колко с талон номер 7 /пътека/?
Цитирай

София

Мнения: 838
Във връзка със запитването на поста преди това ми изказване,искам да кажа нещо и аз:
с талон номер три лично на моето дете са правени-за 5 дни по една електостимулация(около 15 мин) и една рехабилитация дневно,а със същия този талон номер три на друго място са ни правени 20 процедури(разбити както искате-5х4 или 10х2),на този ми въпрос лекуващата ни лекарка при вас ми отговори:ние предлагаме толкова,това е политика на нашата болница.
Е къде е истината?На колко процедури имаме право с този прословут талон номер3?
И накрая да попитам нещо:
Защо платените процедури да са с предимство пред всички други(талон 7,талон 3),нали и тези с талон пак са със пари,макар и не директно кеш от нас родителите?
Не е ли малко грозно,меко казано-плащаш-лекуваш се,плаща ти държавата-умираш?
При всички случаи няма безплатно?!
И извинете,ама от мен лично или от касата все са си пари.
Цитирай

гр. София

Мнения: 631
Почти всичко може да се прочете тук : http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1280&h=971

Няма да коментирам случката......
Цитирай

София

Мнения: 4 390
От линка, Приложение 17, намерих това за клинична пътека 240:
"Изискване: Клиничната пътека се счита за завършена, ако са приложени и отчетени две основни диагностични и три основни терапевтични процедури, посочени в блок Кодове на основни процедури по МКБ-9 КМ. "
Явно в болницата минават по минималното изискване, дали е редно и дали за всяко дете трябва да се прилага мин.

Е току що разбрах, че  263 лв. плаща касата на болницата за изпълнена пътека 240. Не знам как ви се струва, много ли е за 3 терапевтични процедури, малко ли е ...
« Последна редакция: пт, 18 яну 2008, 11:02 от TanyaMG »
Цитирай
Френд,

Нека гледаме на нещата от позитивната им страна. От "камъните в градината" можем да направим чудесна декорация.......

Най-точната информация какво, кога и колко заплаща НЗОК по талон №7 за клинична пътека към Болницата или по талон №3 за физиотерапевтичен пакет към Медицинския център, може да намерите в сайта на НЗОК, който е цитиран по-горе.

Правим всичко в границите на изискванията на НЗОК, защото ни контролират непрекъснато различни инстанции, а всичко над тези изисквания, което родителя пожелае, се заплаща от него по ценоразписа на Болницата, който е публикуван в сайта ни, на касата на Болницата.

Има доста родители, които нечетат документите, които подписват и после тръгват да се оплакват, но подписът им остава. Понякога оплакванията стигат и остават до мен, след като се запознаят какво са подписали, понякога продължават нагоре и нагоре.  
Моля само да четете какво подписвате!!!!!!, както и правилниците на болницата, които висят по стените, защото освен права имате и задължения.

Истината винаги излиза........, за камъните се разбрахме, а футболът не ме интересува.

д-р Ив.  Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 4 390
На сайта на болницата е написано, че обслужвате по пътеки 236, 240, 242 и 243. Родителите като носят талони в болницата ги лекуват по някоя от пътеките, за които има договор. На сайта на НЗОК е обяснено какви процудури могат да се правят по пътеките и колко минимално могат да се приложат, за да се плати пътеката на лечебното заведение.

Тук въпроса е да се види цената на пътеката, която касата и респективно данъкоплатците плаща на болницата и дали болницата не лекува, колкото да вземе парите от касата.
Цитирай

на морския бряг

Мнения: 2 242
Д-р Чавдаров,
Старая се да гледам от позитивната страна на нещата. Но все оставам с усещането, че колкото и позитивно да гледа човек, накрая се сблъсква с действителността. Това, че не отговаряте на конкретните въпроси поставени по-горе пак ме отдалечава от позитивността за мое голямо съжаление.
Само накрая ще вметна. Знаете ли, че Ваши служители не винаги информират пациентите си за възможността по-голямата част от процедурите да се плащат от НЗОК, а не "на касата, като им се издава фактура и касов бон". Т.е. веднъж да плащат осигуровки и втори път в болницата? Ако не знаехте до сега, вече знаете. Визирам случай на дете от Плевен например. Но ще спра до тук, тъй като Вие не може да знаете проблемите на всички.
И последно, често се позовавате на правилника и договора Ви с Общината. Не забравяйте, че те нито са писани нито са подписвани от родителите. Миналата година се обсъждаха тук недостатъци на договора с Общината. Има ли някаква промяна спрямо миналата година, която е в интерес на пациентите Ви?
Пожелавам Ви красива градина без камъни, д-р Чавдаров! Т.е. доволни пациенти.
Цитирай

София

Мнения: 998
 Ще пиша само за моя личен опит - не защитавам никого, не оправдавам никого. И може би най- важното - вече не ходим на редовни процедури там - т.е. не мога да бъда обвинена в подмазвачество. И категорично не познавах никого от лекарите там до деня на постъпването ни.
Фактите са следните:
1. От първият ден бях уведомена от лекуващия лекар за правото си на талон № 3. Нещо повече, когато отидох за първи път на преглед не носех направление. Лекарката ми каза, че имам право и ме изчака да го донеса. Дори да не бях информирана за правата си, на регистратурата имаше закачена извадка от правилника за вътрешния ред, в която бяха подробно описани начина и реда на приемане на децата. Според правилника тогава, на деца до 6 месеца не се поставяше диагноза ДЦП и не се приемаха по клинична пътека. Според въпросната извадка деца до 6 месеца се приемаха с предимство пред всички останали, според мен поради очевидната важност на терапията за тях.
2. В месеца, в който детето ми навърши 6 месеца, беше приет по клинична пътека. Доста дълго време след това бяхме лекувани с редуване на клинична пътека и талон № 3, които покриваха 3 седмици. Четвъртата си заплащах, подчертавам откровено - за да не си губя часа, който ми беше удобен; абсолютно и изцяло по свое желание. А и тогава все още се надявах, че детето ми ще се оправи.
3. По време на клиничните пътеки на детето се правех 2 манипулации, по време на талон № 3 - една дневно. Какви точно манипулации обсъждахме с лекуващия лекар преди всеки курс.
4. Лично Д-р Чавдаров ми отказа платен прием на детето ми, поради голям наплив на деца по клинични пътеки.
5. По времето, когато детето ми посещаваше болницата с направление за хоспитализация за 2 седмици, неговата лична лекарка ме уведоми, че не може да ми дава повече от едно такова направление месечно, заради изискванията на НЗОК. Т.е не болницата ме е принуждавала да плащам една седмица месечно, а невъзможността да взема каквото и да е направление.
6. На няколко пъти детето ми се е разболявало по време на клинична пътека. Той като знаех, за тъпотията сътворена от НЗОК, а именно - прекъсната пътека да не се заплаща, поне съм се старала да уведомявам своевременно болницата за това. Никога не съм имала проблеми по този повод, нито ми е искано заплащане. Обратното - имахме прекъсната пътека в края на втората седмица от терапията. Лично се обадих на лекуващата лекарка да се извиня и предложих да платя направените процедури - получих категоричен отказ.
Факт е, че съм чувала и чела оплаквания от родители по най - различен повод. Вероятно някои от тях основателни. Докато чета постовете тук, понякога си мисля, че без да знам съм посещавала същата болница, но в някое друго измерение. Или може би съм била безкрайно симпатична на целия персонал вкупом. Но до ден днешен си мисля, че ако хванем същината на проблема и го проследим от основата му, ще се натъкнем не на друг, а на НЗОК и нейните недообмислени правила. Защото ако болниците, като общо понятие, бяха добре финансирани, а наказания на лекарите и администрацията - строги, но справедливи, нямаше да се жалваме по форумите от състоянието на медицинското обслужване у нас. 
Смятам също, че ако някой е станал жертва на несправедливост или изнудване, има право даже е морално длъжен да се бори срещу това. Но по силата на същия този морал, не бива да се обвинява, без надлежни доказателства за това. Знаете приказката: " Кажи за някой, че сестра му е ......, после нека доказва, че няма сестра."
  bouquet
« Последна редакция: сб, 19 яну 2008, 01:38 от елена акманова »
Цитирай

София

Мнения: 4 390
Елена, горе долу по същото време и ние бяхме в болницата. На нас по клиничната пътека ни правеха 10 процедури, после разбрах, че са станали 5, а сега са 2 или 3. Ако сега отидеш в болницата със същия талон ще ти кажат, че имаш право на 2-3 процудури, другите да си ги плащаш. Може би нещата са свързани - касата, болницата, вратички и хора, които се възползват.
Цитирай

София

Мнения: 998
Може би нещата са свързани - касата, болницата, вратички и хора, които се възползват.
Ето нещо такова исках да кажа, но ти си го формулирала по - добре.
Но не разбрах, искаш да кажеш, че по една клинична пътека, която е 10 дни, на детето се правят 5 /примерно / процедури, т.е. първите 5 дни получаваш рехабилитацията безплатно, а останалите 5 дни - плащаш - така ли!!!!
Цитирай

София

Мнения: 4 390
Клиничната пътека е мин. 10 дни, определя се от броя на процедурите, времето в което се правят и преценката на лекаря. С талона са ходили 5 дни, а вече ходят 2-3 дни. Ходят 1 ден, 3 почиват. Сигурна съм е така и защото е оставена вратичката в описанието за мин. 3 процедури, за да може да се отчете пътеката. И сега се получава, че болницата получава 263 лв. , а предлага на децата 3 терапевтични процедури за тази сума.

« Последна редакция: пт, 18 яну 2008, 13:28 от TanyaMG »
Цитирай


Мнения: 110
Здравейте,
Аз съм от редовно четящите форума, но рядко пишещите. За този така безум скандал имам мнение подобно на Елена. Ние посещаваме болницата от близо 2 години. Отношението на персонала / като започнем от лелите, които чистят и стигнем до лекарите/ е нвероятно. Чувствам ги като свои близки, което е рядкост в нашите лечебни заведения. Относно направленията - преди да дойдем в тази болница бяхма в педиатрията, където за същото направление 7 ни правеха по 1 процедура за 10 дни. След това бяхме в ИСУЛ, където ни казах, че ни се полагат по 2 процедури за 10 дни , а не по една. Twisted Evil От постъването ни в клиникат на Чавдаров единствената ми забележка беше, че родителите нямат възможност псредством монитори или по друг начин да следят изпълнението на рехабилитациите. Това сме го обсъждали с др Чавдаров. И в момента сме там на процедури - няма такова нещо, като заплащане на процедури по време на пътека. Ползваме 2 вида по 10 бр - електростимулация и гмнастика.
А относно КАСАТА  Sick - там звънях да ги попитам има ли право личната лекърка да ни откаже талон 3 за рехабилитация - и те най - спокойно ми обясниха, че ако тя преценяла, че детето не е много зле, можела да ни откаже ........ БЕЗ КОМЕНТАР. А ще се изтъпанчи говоителката им по bTV и ще ми обяснява, че детското здравеопазване е покрито изцяло - абсолютни глупости. Те покриват някакъв минимум, който не стига до никъде обче.
Поздрави и целувки на всички. Love
Цитирай

София

Мнения: 998
И сега се получава, че болницата получава 263 лв. , а предлага на децата 3 терапевтични процедури за тази сума.

Това е нещо ново за мен, не го знаех и признавам си ми е странно. Предполагам, че си има обективни причини. Храня съмнения, че проблемът изначално се е породил в НЗОК. Винаги съм смятала, че гафовете на здравната каса се дължат не толкова на липса на съчувствие, колкото на лоша организация, недообмислени решения и тромавост. Ако примем хипотетично, че закон/решение на НЗОК дава правно основание да се ощетяват пациентите, то първо трябва да се измени наредбата, а после да се мисли за санкции. И не само санкции към "провинилата" се болница, но и наказание на великите мислители, прокарали подобна наредба.  
Вярвам че, истината ше излезе на яве, и за децата ще могат да се възползват от рехабилитация по старите правила, тези които помня от недалечното минало. Надявам се в НЗОК да измъдрят  най- накрая справедлива и ефективна система за финансиране на специализираните болници.
  bouquet
« Последна редакция: пт, 18 яну 2008, 21:14 от елена акманова »
Цитирай
Аз съм майка на дете с церебрална парализа и сме в тази болница вече десет години. Не ми е ясно защо трябва да се губи времето на доктор Чавдаров с толкова странични неща. Мога само да кажа че този човек заслужава много хора да му целуват ръцете. Оставете го да си върши работата, защото той е прекалено добър специалист и страхотен човек. Организацията в тази болница е перфектна и цялото ми семейство влиза там вече десет години като в храм. Мисля че е достатъчна болката която изпитваме с тези болни дечица за да превръщаме всичко в новини и сензационни репортажи.
Цитирай

София

Мнения: 4 390
София, прави си болницата е направила много за някои деца, а и тя не е слънце да огрее навсякъде. Наистина капацитета на болницата е около 120 деца и явно има толкова доволни родители. И на мен ми се струва, че проблема е по-комплексен, свързан е с още такива центрове и дългосрочна работа с децата.
Цитирай

София

Мнения: 998
Постът на Tanya ми напомни да благодаря на д-р Чавдаров за информацията, която е пуснал тук, а именно:
Информация

В ДМСГ "Св. Иван Рилски" в София, кв. Лозенец, ул. Мала Планина №36 е разкрит Дневен център за деца с ЦП, като разполага с 5 места към момента и работно време от 8 до 18 часа.
За повече информация може да се обърнете към директора на ДМСГ д-р Джурелова на тел.: 868 72 05 или 962 14 45.

д-р  Ив.Чавдаров
Цитирай

София, Люлин

Мнения: 2 248
момичета, не се ориентирах за това по колко процедури плаща Касата  Embarassed

Д-р Чавдаров, не може ли да ми отговорите конкретно, с две думи -
за талон номер 3 - се полагат толкова процедури, ние правим - толкова,
талон номер 7 - толкова, ние правим - толкова.

Аз също съм от благодарните пациенти, винаги съм го казвала.
Цитирай


Мнения: 11
Ами д-р Чавдаров няма да отговори конкретно защото не е в негов интерес.
Цитирай

София

Мнения: 998
Ами д-р Чавдаров няма да отговори конкретно защото не е в негов интерес.

Д-р Чавдаров предполагам няма да отговори поне до понеделник, когато е на работа. От доста време не пиша редовно тук, но за сметка на това си правя труда да чета, и съм забелязала, че той се включва във форума обикновено в работно време. На мен също ми е интересно какво става с клиничните пътеки и каква е тази работа 2-3 дни 2-3 процедури. Но ще си запазя коментарите, уместни /или не/,  за след като получа  отговор. 

  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 838
В отговор на др.Чавдаров:кой какво чете и разписва са две различни неща,защото от година и повече насам попълваме и подписваме предварително(дни преди да започне пътеката) де що има формуляр,но НА НИТО ЕДИН ОТ ТЯХ няма написан номер на пътеката и какви процедури ще се правят:издаваме подписани от нас бланки,които са на 2/3 празни-ЗАЩО?
Не съм от хората,които не се интересуват какво подписват,но все още никой не ми е дал отговор на този ми въпрос.А относно графика за процедури:НЯМАМ ДУМИ,той май се спазва само от родителите,защото многократно съм пила 1 СТУДЕНА ВОДА,защото видите ли някой е решил да ми смени часа,без да ме уведоми,или уж ни няма в графика на таблото,съответно ние не ходим,а после ни питат:ама защо не идвате,вие имате назначена процедура.
Мога да кажа само едно:
Дойдох в тази болница преди почти 4г и нещата не бяха такива,вече повече от година положението върви от зле,че на по-зле.Който не вярва да се пробва със скрита камера,но да се подготви за грозна гледка,която е в минус не за нас,а за децата ни.
И не казвам всичко това,за да оплюя или навредя някому,а защото се надявам,че има начин и надежда да се оправят нередностите.
Цитирай


Мнения: 11
Ами д-р Чавдаров няма да отговори конкретно защото не е в негов интерес.

Д-р Чавдаров предполагам няма да отговори поне до понеделник, когато е на работа. От доста време не пиша редовно тук, но за сметка на това си правя труда да чета, и съм забелязала, че той се включва във форума обикновено в работно време. На мен също ми е интересно какво става с клиничните пътеки и каква е тази работа 2-3 дни 2-3 процедури. Но ще си запазя коментарите, уместни /или не/,  за след като получа  отговор. 

  bouquet


Въпроса не е вече на дневен ред.Малко поговорки по случая:
"Всяко чудо за три дни"
"Кучетата(Родителите) си лаят,кервана(....) си върви."
"Мълчанието(на д-р Чавдаров) е злато"
Цитирай

София

Мнения: 838
не го написах очаквайки отговор,а за да се убедя,че в тази история съм заела правилната страна-всеки сам да си прави изводи.
А относно кучетата и кервана-без кучета няма да го има кервана.
Жалко за децата ни.
Цитирай

добрич

Мнения: 14
здравеите!
сажалявам ,4е не про4етох цялата тема,но в момента нямам сили за това..преди няколко дни ни поставиха диагноза дцп.лекарката каза 4е не е мн то4на и за да се потвърди искам да се консултирам с друг лекар и даи боже да я отхвърлим тая ужасна диагноза 4е мн ме плаши.дидко има брат близнак които се развива мн добре за възраста си-на 1.02.2008 6те станат на 1 годинка.родени са секцио,но и двамата с моза4ен кръвоизлив.
МОЛЯ посаветваите ме към кого да се обърна,кои лекар диагностик да търся,в коя болница ????
много ви благодаря!!!
п.п. предпо4итам да ми отговорите на е-меила      mira1982@start.bg    blagodarq
Цитирай
Уважаеми Родители,

Вярно е че, има много поговорки, с които можем да обясним нечии действия или бездействия....
Следя форума много активно, както тази, така и други директории, защото той е една чудесна обратна връзка, която понякога ми помага да взимам определени решения при мениджмънта на Болницата или заболяването ДЦП.

Не ми е безразлична съдбата на нито едно дете и правим всичко според силите и възможностите ни за да подобрим качеството на живот на обслужваните деца. Много от Вас нехаресват нито мен, нито колегите и сътрудниците ми, нито самата болница. Няма лошо, въпрос на лош вкус.......
Съгласно стандартите на клиничните пътеки, деца с церебрална парализа могат да се лекуват във всички болници, където има отделения по Физикална и рехабилитационна медицина, сключили договор с НЗОК. Специализирани болници има в Момин Проход и Котел, дори и в Банкя през летния период. 
Защо повечето родители избират моята болница (все пак аз съм я създал и все още ръководя) незнам, но знам че има много доволни родители съдейки, както по благодарствените им писма така и по факта, че има чакащи 1,5-2 деца за едно място.
 
Болницата е с ограничен капацитет, и тази година ще направя опит с новото ръководство на град София, да я разширим още. Същата има изграден алгоритъм на поведение при децата с церебрална парализа и го изпълнява и спазва. Всяка болница за такива деца по света има свое виждане по проблемите на децата с ЦП и тяхното решаване - световен стандарт няма !!!!!

Дали някой от вас си е отговорил на въпроса, който непрекъснато задавате - защо няма повече алтернативни болници на "Болницата на Чавдаров", а вместо това........ има много акушер-гинекологични, кардиологични или хирургични болници, като новите са само частни.....

Нямам намерение и време да споря с никого или да доказвам нещо. Просто предлагам моето виждане и познания по определени медицински проблеми.
Всички закони и поднормативни актове са достъпни през интернет, както и сайта на болницата, където подробно сме изброили нашите дейности, отговорности и договорености, защото некрием нищо......

Винаги и с удоволствие отговарям на въпроси в сферата на медицинската рехабилитация по отношение на ДЦП, както и на други невро-мускулни заболявания - акушерски парези, спина бифида, неврални или мускулни атрофии, мускулни дистрофии, тортиколис и други.

Благодаря ви за съдействието.

д-р Ив.  Чавдаров
Цитирай

на морския бряг

Мнения: 2 242
Д-р Чавдаров,
Бихте ли отговорили конкретно на въпросите относно броя на процедурите, вместо да препращате всички към различни сайтове? Би било далеч по-кратко и по-ясно от колкото мъгляви думи от типа на "...правим всичко според силите и възможностите ни за да подобрим качеството на живот... "
Поздрави.
Цитирай

София

Мнения: 838
Д-р Чавдаров,
Бихте ли отговорили конкретно на въпросите относно броя на процедурите, вместо да препращате всички към различни сайтове? Би било далеч по-кратко и по-ясно от колкото мъгляви думи от типа на "...правим всичко според силите и възможностите ни за да подобрим качеството на живот... "
Поздрави.
Е,точно това попитахме вече няколко човека,ама нали сме родители-защо да се хабят величията да ни отговарят,а относно избора-лично аз съм избрала по-малкото зло,като  не спирам да търся по-добро от това,което се предлага в коментираното заведение.
Цитирай

Русе

Мнения: 496
 И моето дете посещава Медицински ц. с цел рехабилитация.Включена е лечебна гимнастика и електростимулация.Имаме право на 10 процедури   на месец                                  ,аз сьм ги разпределила през ден.Отношението е добро.Никои  не ми е правил и наи-малкият намек "за нещо отгоре".Следя темата,но повечето от информацията е обьркваща за мен.Как се спазват всички процедури при 1 дете,а при други се налага да си "доплащат".Сьс сигурност знам,че всяко дете има право по здр. пьтека да ползва тези 1о процедури.А вие д-р Чавдаров лавирате относно кои колко и какво точно.Касата поема тези процедури и едва ли родителите ви ощетяват/или ви бьркат в джоба/.
Цитирай

София

Мнения: 949
Здравей те!
Водя синът ми вече година в клиниката,не постоянно разбира се защото не винаги има свободни места.Никога не сме има ли повече от 3-4 процедури не зависимо дали е пътека или платено.
Аз съм доволна от всичко което правят там за детето ми.Винаги са се отнасяли добре с мен,а за отношението към детето да не говорим.Най важното е че виждам напредък и в развитието на Виктор.
Да,понякога стават грешки в графиците,но не мисля че е толкова фатално!
Ходила съм и в Банкя и в Момин Проход,но просто няма база за сравнение.
Всеки родител иска максималното за детето си,но за съжаление клиниката е една и не може да обслужват постоянно всички ни.
Аз мисля че Д-р Чавдаров и целият му персонал полагат максималното за нас и най вече за децата ни!За което им БЛАГОДЯРЯ!
Замисляли ли сте се ако тази клиника я нямаше....
Предполагам че голяма част от вас няма да са съгласни с мен,но това е моето мнение!
Цитирай

Русе

Мнения: 496
Центьра,за които писах си е вид болница с леглова база.И ние се водим там на стационар в рамките на тези 10 процедури.Знаете за кого пиша д-р Чавдаров- за Д-р Панаиотов.Обучавали сте и негови рехабилитатори.И двата центьра работят на 1 принцип -договор с Касата.Е ,как в Русе се изпьлняват точно пьтеките,а при вас не може?Може да сте добьр лекар,но според етиката ви не би трябвало  да сте толкова комерсиален.Бьдете коректен и пациентите ще ви отвьрнат сьс сьщото.
Цитирай
Специално за Френд !

1. Лечебни заведения и начини за достъп:
1.1. Болница (специализирана за рехабилитация или многопрофилна с отделение по ФТР) - с направление НЗОК № 7 за Физиотерапия и рехабилитация (ФТР) по клинични пътеки
1.2. Медицински център / Диагностично-Консултативен Център (ДКЦ) -  с направление № 3 за ФТР по пакет
1.3. Медицински център / ДКЦ - с леглова база до 10 легла - ползва по-горните видове направления по преценка.

2. Клинични пътеки
2.1. №242 - ФТР на родова травма на центр.нервна система - от 0 до 1година и 6 мес. възраст на детето.
        минимален болничен престой - 10 дни по 2 рехаб. процедури дневно и 1 диагностична процедура за периода - всеки месец. За новородени с мозъчен кръвоизлив и двигателни отклонения.
2.2. №240 - ФТР при ДЦП - от 1 год. и 6 мес. до 18 год. - всеки месец; след 18 год. - 4 пъти годишно
        минимален болничен престой - 10 дни по 3 рехаб. процедури дневно и 2 диагностични процедури за периода.
2.3. №243 - ФТР при родова травма на периф. нервна система ("акушерска пареза") - от 0 до 2 год. възраст - всеки месец, като при по-голяма възраст броят курсове за година намалява.
        минимален болничен престой - 10 дни по 3 рехаб. процедури дневно и 2 диагностични процедури за периода.
2.4. №236 - ФТР при мускулни увреждания - от 0 до 2 год. възраст - всеки месец, като при по-голяма възраст броя на курсовете за година намалява.
        минимален болничен престой - 10 дни по 2 рехаб. процедури дневно и 2 диагностични процедури за периода.

3. Пакет по ФТР - минимум 15 рехаб. процедури (5 дни по 3 проц. или друг вариант). 

4. Платени процедури - по ценоразпис за всяко отделно лечебно завредение и извън броя заплатен от НЗОК.
        Някой деца имат полиморфни нужди - освен двигателни и финна моторика, говор, поведение и други и по желание на родителя могат да се включат и допълнителни процедури, 1-2 в повече от платените от НЗОК, което се регистрира със съответна документация подписана от родителя.


С базата и оборудването на Медицинския център и Болницата по Физиотерапия и Рехабилитация в Русе, както и с целия екип се запознах съвсем наскоро. Свалям шапка на д-р Панайотов за това което е направил. Подкрепял съм го логистично за децата с ЦП и ще продължавам.

В Пловдив - доц. Елена Илиева създава Център за ДЦП, който ще е отделно от Клиниката по ФТР към Медицинския университет. На нея помагам също логистично и се очаква центъра в най-скоро време да отвори врати за региона.

В Плевен съм говорил многократно с доц. Ивет Колева и д-р Люба Йовчева от Катедрата по ФТР към Медицинския университет и съм готов за логистична подкрепа.

Във Варна - в ДМСГ "Виница" с д-р Джанкова организирахме Дневен център за ДЦП, който продължава да работи и обслужва деца от региона.

Децата с ЦП и други невромускулни заболявания могат да се приемат за рехаб. във всички Рехабилитационни болници или Рехабилитационни отделения към Многопрофилни болници, които имат договор с НЗОК по цитираните клинични пътеки.

Успех на всички.

д-р  Ив. Чавдаров
Цитирай

Русе

Мнения: 496
Да,така е както сте го написали.Но проблема мисля е друг.Не всеки родител може да се запознае с правата си и не всеки има интернет.А не допускате ли манипулации от страна на вашите служители в ущьрб на пациентите?Дали някои пьт"случаино" не се пропуснат някои  процедури                        да бьдат направени,а пьк се регистрират че са извьршени и следователно ще бьдат поети от касата?
Цитирай

София

Мнения: 434
Д-р Чавдаров, благодаря,

Имам въпрос - Обхвата на пътеките по договор с НЗОК за 2008г.ли е?

Защото през цялата 2007г. лекувам дъщеря си в болницата, на която сте управител по кл. пътека №240 и сме имали назначени по две процедури дневно за период 10 работни дни.
Цитирай
Think, Elbosi,

Всичко това, което споделяте може и да е възможно.

Ако имате и най-малки съмнения, може да ме уведомите за тях писменно през служба личен състав на болницата, за да проверя документацията на детето лично и обсъдим ситуацията с лекуващия лекар съвместно тримата.

Не ми казвайте, че ви е страх за детето ви !!!!!..... и за това си мълчите.......
Ако има последствия, то те ще са за провинилото се лице, а не за детето ви.

Ако се окаже обаче, че няма нарушения ще държа лично да обявите резултата и това да се разбере от всички !!! четещи тази рубрика.

д-р  Ив.Чавдаров
Цитирай

на морския бряг

Мнения: 2 242
Сърдечно благодаря, д-р Чавдаров. Написаното малко по-горе ще е от помощ за майките на деца посещаващи клиниката.

И ако за някого не е станало ясно, нека обясня. Не задавах въпросите си защото с нещо (аз или детето ми) сме ощетени. Просто за страничния наблюдател започнахте да изглеждате твърде "комерсиален". Надявам се, че всичко, което сте писал, е написано с ясното съзнание да ни убедите в правотата си и да възвърнете имиджа си на ЛЕКАР, който от всичко най-много го е грижа за състоянието на пациентите му.
Поздрави.
Цитирай

Русе

Мнения: 496
Похвално е ,че изказвате добри намерения.Но след толкова интриги трябва нещо повече от писането тук.Не вярвам да бьде признато ,че някои служители се дьржат некоректно."Гарван гарвану око не вади".Ако го опровергаете,ще спечелите уважението и на тези,които не са ви пациенти.
Цитирай

София

Мнения: 434
д-р Чавдаров,
аз имам голямо доверие на нашия лекуващ лекар в болница Света София. Затова първо ще говоря с него и тогава ще ви уведомя. А след това и всички, които пишат и четат в тази рубрика.

Поздрави
Мариана Гевурова
Цитирай

София

Мнения: 838
Д-р Чавдаров, благодаря,

Имам въпрос - Обхвата на пътеките по договор с НЗОК за 2008г.ли е?

Защото през цялата 2007г. лекувам дъщеря си в болницата, на която сте управител по кл. пътека №240 и сме имали назначени по две процедури дневно за период 10 работни дни.

е те това и аз питам?
защото и ние не сме видяли повече от две процедури дневно,защо ли?
Цитирай

Русе

Мнения: 496
За да  не    бьда голословна,снощи се поинтересувах по-подробно.Имаме право на 10 дни в мец. за рехабилитация по клинична пьтека.А пьк за всеки индивидуално се определят процедурите според случая.Може да е 1,може да са и 4.Ако има напр. 2о процедури за масаж и 20 проц. за електрост. напр.,то те трябва да бьдат направени в рамките на тези 1о дни.
Цитирай

София

Мнения: 838
За да  не    бьда голословна,снощи се поинтересувах по-подробно.Имаме право на 10 дни в мец. за рехабилитация по клинична пьтека.А пьк за всеки индивидуално се определят процедурите според случая.Може да е 1,може да са и 4.Ако има напр. 2о процедури за масаж и 20 проц. за електрост. напр.,то те трябва да бьдат направени в рамките на тези 1о дни.
Да ,ама според кой случай,кой определя какво и как,и това означава ли,че по-тежките случаи ше ни хвърлят все "у лево"?
Цитирай

Русе

Мнения: 496
Цитат
Здравеи,мила.Лекарите  в мед. центьр определят колко и какви процедури трябва да бьдат направени и сьставят  програма.Но е твьрде несериозно и непрофесионално ако не мога да преценят детето от какво има нужда.Не може при едно дете,което напр. е с тежко ДЦП да мине номера само с 1 масажи.Може да бьдат изписани няколко процедури.Ако има плуване 1 пьт на ден,то значи ще има 1о дни за плуване.Ако има 2опроцедури,то трябва да бьдат по 2 на ден,за не се излиза от 10дневният период.Няма ограничение в процедурите,стига да са в определеният период.Друг е вьпроса,че не могат да се лекуват добре децата и да се изпьлняват пьтеките,поради липсата на капацитет или поради невьзможността да се справи някои с това.
Цитирай


Мнения: 11
Здравейте,малко се бях позагубила.Днес поглеждам и какво да видя:дискусията продължава.Мойте извинения към д-р Чавдаров за поговорките,той все пак отдели време да отговори.
Д-р Чавдаров,
Аз лично се страхувам за детето си!Страхувам се, че ако излезна от анонимността която дава този форум,ще бъда наказана рано или късно т.е. отпратена в Котел,Банкя и т.н.Защо според вас тази тема предизвиква интерес у мен?За да не ви мъча,да ви кажа:от самото започване на лечение и рехабилитация при вас на мен лично ми бе обяснено от вас и от ваша колежка,че направление значи 1о гимнастики и 1о други(електро стимулации или парафин или логопед и т.н).При едно от поредните ни постъпвания при вас ми направи впечетление ,че к.п.е номер 12.Можете ли да ми кажете какво получи детето ми в замяна:ами същото като по останалите к.п.За тези който не знаят 12 е 530лв.,а другите са по 260 лв.Ами това ако не грабеж,здраве му кажи.
Защо идваме при вас тогава,ще питате може би?Ами професионализма и качеството на персонала ви и вашият личен никой,смятам не оспорва.
Цитирай

София

Мнения: 838
Здравейте,малко се бях позагубила.Днес поглеждам и какво да видя:дискусията продължава.Мойте извинения към д-р Чавдаров за поговорките,той все пак отдели време да отговори.
Д-р Чавдаров,
Аз лично се страхувам за детето си!Страхувам се, че ако излезна от анонимността която дава този форум,ще бъда наказана рано или късно т.е. отпратена в Котел,Банкя и т.н.Защо според вас тази тема предизвиква интерес у мен?За да не ви мъча,да ви кажа:от самото започване на лечение и рехабилитация при вас на мен лично ми бе обяснено от вас и от ваша колежка,че направление значи 1о гимнастики и 1о други(електро стимулации или парафин или логопед и т.н).При едно от поредните ни постъпвания при вас ми направи впечетление ,че к.п.е номер 12.Можете ли да ми кажете какво получи детето ми в замяна:ами същото като по останалите к.п.За тези който не знаят 12 е 530лв.,а другите са по 260 лв.Ами това ако не грабеж,здраве му кажи.
Защо идваме при вас тогава,ще питате може би?Ами професионализма и качеството на персонала ви и вашият личен никой,смятам не оспорва.
Е това вече е интересно,за 530лв могат да се направят доста неща,ако има желание разбира се,но не  желание само Peace от страна на родителите.
Цитирай


Мнения: 31
Здравейте, Д-р Чавдаров,
Имам въпрос, койте не е свързан с нашумелите в момента клинични пътеки. Ние посещаваме болницата почти 1,6 год., за което време постигнахме много и естествено мога само да блогадаря за това, че Ви има. Ние сме със спина бифида и до навършване на 2 год. посещавахме болницата всеки месец с талон №7. От сега занапред имаме право веднъж на тримесечие /поредното безумие на здравната каса, все едно че вече нямаме нужда от рехабилитация и вече сме излекувани, а нещата потръгнаха доста и има шанс за прохождане/. Ние ще продължаваме да посещаваме болницата платено, но по време на този престой разбрах, че нямам право на болничен, който ми е много необходим. Въпросът ми е има ли вариант за получаване на този болничен?
Отново благодаря на Вас и Вашите колеги за направеното до момента за моето дете и за това, което продължавате да правите!
Цитирай

София

Мнения: 998
Към Д - р Чавдаров
Първо да се извиня, че измествам темата, но имам един апел към вас, д-р Чавдаров. Разбрах, че сте си сменили компютъра, и имате проблем с юзера, но пишейки като гост, рискувате някой "шегаджия" да злоупотреби с името, титлата и опита ви, и не само да злепостави вас и болницата, която управлявате, но и дори навреди на някое дете. Може да стане дори без да разберете, в някоя друга тема например. Ако не греша, модераторите могат да ви окажат съдействие по отношение на проблема с юзера. А и това, че имате регистрация не пречи да влизате като гост. Просто няма да позволи злоупотреби, когато пишете.
Извинете ме, че ви занимавам с този проблем,   Embarassed просто мисля, че е важно.
Цитирай
Здравейте.

Цитираните по-горе брои процедури и леглодни за клинични пътеки по ФРМ или пакети за ФРМ са за 2007 година.
В момента НЗОК извършва някои корекции, повече козметични, по клинични пътеки за 2008 г., след наши забележки. След като болницата сключи договор с НЗОК за 2008 г., ще оглася в сайта на болницата какво и за колко време се полага по всяка клинична пътека.

Погар,
КП 12 е направена!!... за университетски детски болници, където правят 2 диагностични и една терапевтична процедури (инжекция) за 5 дни по нея. Може да направите справка в сайта на НЗОК..... Себестойността на един леглоден за дете с ЦП в болницата ми е приблизително 40 лв. Себестойността на леглоден по КП 240 е 26 лв. Сещате се, че много бързо ще трябва или да затворя вратите или да доплащате. По КП12 извършваме толкова процедури, колкото и по КП240, за да са спокойни всички.... за което имаме съответното разрешение.
Когато на 3-5 ден детето с ЦП се разболее и го изпишем, НЗОК не ми заплаща вложените ресурси за тези няколко дни, което  води до вторични загуби....., а понякога е и въпрос на оцеляване.

Мони,
Многократно съм повтарял, че децата немогат да избират родителите си........, което важи за всички ни.....
Моето дете също посещава обществени институции, но когато възникне проблем защитавам правата му открито и се боря за тях, а не се крия в сянката плюейки....
Също така болницата няма икономическа полза да върне някое дете, защото обслужването му й носи финансиране.

Хамела,
Моля да се свържете с мен по телефона, за да установим какъв е проблема и да се опитаме съвместно с лекуващия лекар да го решим.

Елена Акм.,
С новите технологии не съм съвсем на ти и си права, но смятам, че този който реши да се подиграва с нашите усилия да подобрим положението на специалните ни деца, няма да се изплъзне на провидението....

д-р  Ив.  Чавдаров
Цитирай
За сведение на всички.

Със заповед № РД 01-96 от 11.02.2008 г. на МЗ
Спец.болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа в София е акредитирана, като за срок от 5 години и е присъдена отлична оценка по всички направления.

д-р  Ив.Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 1 271
 smile3501 newsm10 smile3501


д-р Чавдаров пак имам питанка  Laughing
наистина ли здравната каза не заплаща пътека с направление 7 ако е по-малко от 10 дни?
Цитирай
Kuneto,

Въпросът ти не е съвсем конкретен, но ще се опитам да ти отговоря.....

Всяка клинична пътека има минимален болничен престой (за различните пътеки е различен), който ако не се изпълни в отделението на същата болница (пациента се разболява от друго заболяване или се прехвърля в друга болница/отделение или почива), НЗОК незаплаща пролежаните дни за предишното заболяване в съответната структурна единица на първоначалния прием.

д-р Ив.  Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 1 271
Добрееее да попитам конкретно - ще заплатят ли 5 дни лечение с направление 7 без да има причина от страна на родител и дете да се прекъсва пътеката.

и защо събота се брои за ден при положение че терапия не се прилага

и какво значи кратка пътека, при положение че детенце е здраво и можем да го водим защо прекъсва в сряда - какво цели кратката пътека

наистина ни стана сложно на нас родителите
вероятно пак нещо няма да е конкретно формулирано но това е защото не съм запозната с терминологията на здравната каса и на болницата все още  Wink

успешен ден на всички 
Цитирай

на морския бряг

Мнения: 2 242
За сведение на всички.

Със заповед № РД 01-96 от 11.02.2008 г. на МЗ
Спец.болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа в София е акредитирана, като за срок от 5 години и е присъдена отлична оценка по всички направления.

д-р  Ив.Чавдаров
Поздравления, д-р Чавдаров!  smile3501
Цитирай

Габрово

Мнения: 1 037
Д-р Чавдаров, бихте ли разгледали този линк, http://www.geocities.com/thetoleherbs/CP2.html /ако разполагате с време, разбира се/и да споделите мнението си с нас.
Благодаря ви предварително.
Цитирай

Ajelia,
бихте ли превели текста "италик" по-долу, който свалих от предложения от Вас линк, след което ще споделя и моето мнение относно сайта за "Билколечението и невроакупунктурата на Куала Лумпур" и самата методология.


"Most of the near- by area populations has started to move out because of seeing Richard situation, they were tingeing of the extra forces that has been around disturbing him. The parents brought him to all religions master but no one can do anything too.
Finally came to Master Leong THE TOLE, Master has diagnose him after a few days as unusual cerebral palsy, being the Qi block for temporary in his brain. The Qi that moves in his brain has been block from birth and slowly develop into today's condition.

It took 4 weeks in total to totally cure him. During the first treatment master could manage to stop him "ACTIONS" in less then a minute of THE TOLE'S QI NEURO ACUPUNCTURE. He continue to treats 2 times a day with our Neuro acupuncture and special herbs for 30 days till total cured and now he has just finish his studies, long story cut short.

His parents thanks master more then a thousand times and many reporters came to visit during the treatment and came up in most of the news papers in Malaysia in 1987. Master has been know as the

magician in Malaysia for all in the field of medication."


д-р Ив.Чавдаров
Цитирай
Изпуснал съм неволно въпроса на "Кунето".

Клинична пътека №12 е пет дни.
Съгласен съм, че много неща не са ясни за всички Вас, но не се наемам да обяснявам всички административни условности и икономически механизми около обслужването на децата с ЦП.

Не бягам от отговори, но в този сайт съм предложил консултантската си помощ по медицински проблеми при ДЦП.
Ако някой смята, че детето му не е получило полагащите му се грижив болницата, през служба личен състав може да подаде конкретно оплакване до мен, за което да проверя и взема съответни мерки.

д-р  Ив.  Чавдаров
Цитирай

Габрово

Мнения: 1 037
 Very HappyД-р Чавдаров понякога ми напомняте на някои наши политици/съвсем добронамерено го споделям/.
Приемам, след като сте ми пуснали за превод точно този абзац, че за вас всичко написано в този сайт граничи с фантастиката.
Можехте просто да го напишете.
Поне успяхте да ме развеселите, няма нужда да споделяте мнението си, разбрах.
Лек ден.
Цитирай
Здравей Ajeliya.
Твоят коментар също ме развесели рано сутринта.

Пасажът го избрах нарочно, което ще коментирам.
Иначе, сайта е направен много добре и информацията за ДЦП е коректно поднесена в посока причинно-следствена връзка, диагностика, форми, което е известно в световен мащаб и е коментирано по много международни форуми, а в момента интернета разпространява страшен обем информация също.

Стигаме до най-същественото - момента с лечението.
Има два много важни факта: първи - няма международен стандарт за лечение на ДЦП и втори много важен факт - няма напълно излекувано дете с диагноза церебрална парализа.

По първия  факт - преди две години на 5-ти международнен конгрес по ДЦП в Блед, Словения бяха демонстрирани повечето водещи рехабилитационни школи и техники. Идеята беше да се запознаем с тях, а всеки според вижданията си да избере една или друга техника, без да коментираме коя техника е по-добра и коя не и защо.
"В ръцете на едни моливът е средство за рисуване, а на други - средство за пробождане".....
Имаше една много интересна базова лекция на известен лекар от САЩ - Американска Академия по Церебрална Парализа, озаглавена "Complementary and Alternative Medicine", в която бяха включени различни методолигии, включително  акупунктура и билколечение. Според автора КАМ намира често пъти широко приложение при хронични заболявания и състояния, където класическата медицина има лимит на възможности. Като извод може би, е че нетрябва да отричаме методи, които непознаваме в дълбочина, ако те могат да допринесат за подобряване на някои аспекти от състоянието на детето с ЦП.

По втория факт - ДЦП не е заболяване в общоприетия смисъл, когато очакваме, че този "термин" може да бъде излекуван, т.е. да стане здрав в общоприетия смисъл - стандартна координация на поза и движение. Кажем ли ДЦП, което става най-често на 1г.6м-2г., то този термин отразява едно доживотно състояние на ЦНС, което отразява наличието на определени примитивни и патологични двигателни модели, които не са били интегрирани в дейността на ЦНС и оставайки наяве, нарушават координацията на стойката на тялото и придвижването в пространството малко, много или съвсем, както в общата така и/или във финната моторика и/или в говорната моторика, като често пъти има отклонения и в други сфери от дейността на мозъка.
Всички лечебни и рехабилитационни дейности при ДЦП са насочени към изваждане на максималния останал потенциал на детето, подобряване качеството му на живот и профилактика на някои проблеми, които идват с възрастта и могат да влошат и без това ограничените в някои сфери, функционални възможности.

Така че, ако някой Ви обещае, че ще излекува напълно детето с ЦП и то ще оздравее (стандартна двигателна координация), то той Ви лъже, или от незнание или от комерсиални подбуди, но Ви лъже !!!!!!..........

Относно пасажа предложен за превод:
1.Ако детето е с ДЦП, си е чиста лъжа.
2.Има една думичка обаче - "unusual" (като превод - необикновенна, необичайна) поставена пред "церебр ална парализа", която преминава някакси покрай ушите ни, особено за тези, които не са специалисти по проблема.
Има някои заболявания на ЦНС близки до клиничната картина на ДЦП, но причинно-следствените връзки са други и ако става въпрос за друго като заболяване, което не е ДЦП, то тогава е възможно детето да е било излекувано, след като са го показвали и по телевизията, ако е истина...
Спомням си, че и у нас преди 15-ет години имаше един лекар-невролог (няма да споменавам име), който излекуваше ДЦП в гр. Балчик с медикаменти и действително имаше няколко раздвижени и проходили деца там.
Феноменът беше проучен от Клиниката по нервни болести в Александровска болница (бивша Медицинска Академия) и се оказа, че децата са с друго заболяване на ЦНС, подобно по двигателни феномени на ДЦП, но беше причинено от липсата на някой междуаксонни медиатори (химични компоненти предизвикващи зараждането на електрически импулс) и нямаше нищо общо с ДЦП по причинно-следствена линия, която определя и методологията на лечение.

Ето защо думичката изписана преди церебрална парализа, ме навежда на мисълта за нещо друго и затова предложих и целият пасаж да бъде превед за общо достояние.

д-р  Ив.Чавдаров
Цитирай

Габрово

Мнения: 1 037
Д-р Чавдаров , благодаря ви за този отговор, за пръв път съм съгласна с всичко, което сте написал.
Когато прочетох пасажа предложен от вас за превод, си представих как с кърпа на глава варя отвари и правя заклинания да излекувам детето си/това в кръга на шегата/.
Предложих да погледнете сайта, защото съм чела много за различните методи и техники за лечение на ДЦП, но никога не съм чела  за комбинация билколечение, диета и акопунктура, като метод на лечение, исках да разбера дали вие сте запознат, прилага ли се някъде или не.
Относно "unusual cerebral palsy"-необикновен мозъчен паралич/буквално/ ако знаете колко често от наши лекари сме чували израза "нетипичнa ДЦП", който израз до ден днешен не съм разбрала.
Отговора ви ме удовлетвори напълно, благодаря.
Цитирай
Ajelyia,

Формите на ДЦП са (съгласно МКБ-10) следните:
1. спастична ЦП G80.0
2. спастична диплегия G80.1
3. хемиплегия G80.2
4. дискинетична (атетоидна) ЦП  G80.3
5. атактична ЦП  G80.4
6. друга (смесена) ЦП  G80.8
7. ДЦП, неуточнена (подразбира се, без друго уточнение)  G80.9

Терминът "нетипична" ДЦП несъществува, а ако някой го ползва........  
Има много модели на ДЦП, като смесица от цитираните форми, като също така в първите 2 до пет години се появяват понякога симптоми, които не винаги се очакват и променят частично клиничната картина.
Ето защо в някой регистри за ДЦП по света, окончателната диагноза се поставя и на 5-тата година.
Терминът "детски паралич" означава полиомиелит, който няма нищо общо с ДЦП.

Пак относно лечението - няма стандарт, както Ви казах. Дори кинезитерапията, като базов метод,  е доста разнообразна и кажи речи различна почти във всички европейски страни, или най-малко с различни наименования. Има няколко по-популярни школи - Бобат, Войта, Фелденкрайс, Доман-Делакато, Кьонг, Фелпс, Катона и поне още толкова. Някой от методологичните идеи си приличат, някои се различават, трети се допълват или доразвиват другата, в зависимост от възрастта на детето.

В САЩ се запознах с лекар-индиец и с цялата методология на неговата болница за ДЦП - коплексна поливалентна рехабилитация, която включваше различни методи, както и Аюрведа, като последната представлява и част от народо-психологията в Индия. Родителите и децата изглеждаха на снимките доволни, защото получаваха ...........очакваните грижи.


д-р  Ив.Чавдаров
Цитирай
Ето как изглежда и класификацията на ДЦП на английски:


ICD - 10
--------------------------------------------------------------------------------
Diseases of the nervous system
(G00-G99)
Cerebral palsy and other paralytic syndromes
(G80-G83)
         
G80   Cerebral palsy 
          Excludes:  hereditary spastic paraplegia ( G11.4 )
 
G80.0   Spastic quadriplegic cerebral palsy 
            (Spastic tetraplegic cerebral palsy )
 
G80.1   Spastic diplegic cerebral palsy 
            (Congenital spastic paralysis (cerebral) )
            (Spastic cerebral palsy NOS )

G80.2   Spastic hemiplegic cerebral palsy 
G80.3   Dyskinetic cerebral palsy 
            (Athetoid cerebral palsy )
            (Dystonic cerebral palsy )
 
G80.4   Ataxic cerebral palsy 
G80.8   Other cerebral palsy 
            (Mixed cerebral palsy syndromes )
 
G80.9   Cerebral palsy, unspecified  
            (Cerebral palsy NOS )
 


д-р Ив.  Чавдаров
Цитирай

гр. София

Мнения: 631

Терминът "нетипична" ДЦП несъществува, а ако някой го ползва........  


То и термин ЦКС няма, но някой продължава да си го ползва.......
Цитирай
Здравейте всички моето дете е на 11 години и страда от ДЦП бих искал да знам къде може да учи тъй като в нормалното училище не го приемат ? гр Пловдив
Цитирай

София

Мнения: 998
Роберт здравей, какво значи не го приемат. Как така не го приемат. Дай малко повече инфо - как е детенцето, състоянието му позволява ли да посещава масово училище и т.н. Запознати ли сте с каналния ред за приемане на деца с проблеми в масови училища или детски градини.
Цитирай
Шами,

Никога не е късно, човек да понаучи нещо за [централните координационни смущения и диагностичната методология на В.Войта и дружество - http://www.vojta.com/cgi-local/ivg_eng.cgi?id=205

Успех

д-р Ив.  Чавдаров
Цитирай

гр. София

Мнения: 631
Шами,

Никога не е късно, човек да понаучи нещо за [централните координационни смущения и диагностичната методология на В.Войта и дружество - http://www.vojta.com/cgi-local/ivg_eng.cgi?id=205

Успех

д-р Ив.  Чавдаров

Това, го предложете на някой, който не е наясно.....Не виждам смисъл да дискутираме тук и да се разваля темата
Цитирай


Мнения: 1 667
Също така болницата няма икономическа полза да върне някое дете, защото обслужването му й носи финансиране.

Заведах детето си в болницата на 10 месеца. поставиха му диагноза ЦКС и му "изписаха" Войта. Обясниха ми, че на моя отговорност можа да се откажа, но детето ми може и да не проходи.
След първата процедура отказах категорично от тази зверщина и потърсих друго мнение. за съжаление намерих доста лекари, които потвърдиха съмненията ми, че няма върнато дете от тази болница и че всяко дете му се слага диагноза и се плашат родителите, че да се вземат пари от здравната каса. невролозите, при които го заведах ми обясниха, че детето ми е здраво и че факта че на 10 м не пълзи не е показателен за проблем. Слава богу ги послушах и моето "болно дете, което нямаше да проходи" в момента не мога да го стигна. Пропълзя на 1 м. Проходи на 1 г и 2 седмици. Започна да тича 1 месец по-късно. Консултирах при детски невролог в Педиатлията и в Токуда.
Само да допълня, че от първата войта процедура детето ми повръща цял ден и ревеше и се стряскаше на всеки 2 мин и му трябваха дни да се съвземе.
После прочетах малко повече и разбрах, че тези варварщини вършат чудеса при деца с тежко ДЦП, но са абсолютно противопоказни при здрави деца.
Но какво е морала пред финансите.

Цитирай

Варна

Мнения: 274
здравейте д-р Чавдаров, имам едно питане относно дъщеря ни която е на 1,9 години. От близо 8-10 месеца прави някакъв нервен тик като си изкривява ръцете от китките стяга се цялата стиска зъби и трепери. Не мога да преценя точно при кои ситуации го прави но е твърде често напоследък. Когато се радва на нещо,когато недоволства, на площадката като и вземат играчка. Когато я взема да я прегърна тя се обръща към мен и натиска силно носа си към моя и пак така се стяга стиска зъби и трепери и някоя любима играчка като види така я натиска в носа си пак така се държи.  Някаква емоция изразява най-вероятно, но аз се притеснявам за нея. Родена е в 38 г.с. с тегло 2,470 кг. - недоносена 3 степен пише в епикризата. Проходи на 1,3 години. Според педиатърката е от зъбите , но тя от доста време е с изникнали всички зъби за тази възраст а и аз не виждам подути венци. Мисля да я заведем на невролог тази седмица но ми се иска и тук да чуя мнение - ЗА КОЕТО БЛАГОДАРЯ! Според Вас има ли нещо притеснително при това което съм описала?
Цитирай
Малка фея,

Това което описвате може да бъде израз на най-различни неща, но най-добре би било един невролог да прегледа  детето Ви и няма да бъде излишно ако направите и една електроенцефалография (ЕЕГ), за да се изключи нещо по-сериозно.

Успех

д-р  Ив.  Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 57
Здравейте д-р Чавдаров!Искам да Ви представя случая на моята племенница!миналата година са били за 10 дена във Вашата болница на рехабилитация, както и консулт с психолог и логопед. Лекуващия лекар е била доц. Радославова. Поискали са да се срещнат с Вас, но им е било отказано. Живеят в провинцията и бих искала да разбера дали могат да дойдат на платен прием при Вас, както и да изразите мнението си тук за племенницата ми. Детето е родено секцио 1,600 кг в седмия месец - в кувьоз един месец. Поставена диагноза от доц. Аспарухов от Плевен - спастична форма на ДЦП - 4 степен. На една годинка и е направена от същия доцент операция за удължаване на сухожилията на ходилата. На четири годинки и е направена втора операция на сухожилията на тазобедрените стави. Може да седи, но неможе да ходи, пръстите на крачетата са непрекъснато изпънати като на балерина...като я учим да пълзи, кръстчето и не държи и пада.Сега е на 6 годинки..при последното им идване в Сф се срещнаха с доц. Хаджиянев за стволови клетки. От направения ЯМР се оказва че няма нужда от стволови клетки. Много разпръсната информация но повярвайте и сестра ми и всички сме адски объркани. Ще се радвам да чуя Вашето мнение, както и да уговорим консултация с Вас!
Цитирай
Здравейте Мери Попинс.

Историята на детето Ви наистина е заинтригуваща. Немога да оценявам факти, които са се случили преди години, защото няма общоприет стандарт за лечение, рехабилитация и оперативни интервенции при ДЦП.

Бих могъл да споделя някои общоприети виждания при лечението на ДЦП и в частност за оперативното лечение от гледната точка на лекар по физикална и рехаб. медицина. Последното би трябвало да се определя от двигателните възможности, степента на мускулния тонус и разпределението му и не на последно място от календарната възраст на детето. Разбира се различните лекари и лекарите с различни специалности тълкуват горните понятия често пъти доста различно. Преди да се пристъпи към оперативни интервенции би трябвало да бъдат изчерпани всички средства на физикалната и рехабилитационна медицина, ортотиката както и на медикаментозното лечение на спастичността, като това най-често се случва след 6-7 година. Още повече че хирургичната интервенция има козметичен характер. Тя подобрява пасивния обем на движение в определени стави, но не променя изцяло повишения мускулния тонус, който често пъти се "премества" в съседните стави, а също така не променя погрешните команди към мускулите и често след няколко години деформацията се появява наново, особено ако детето е оперирано до 3-4 година.

Моят мобилен телефон е 0889 634 252 (от 09 до 17 часа), като същият е на всички информационни табла в Болницата за ДЦП и не съм толкова труден за откриване.

д-р Ив.Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 345
Добър вечер.Майка съм на дете с акушерска пареза.Преди 2 години за първи път правихме процедури при вас и останахме много доволни- от точността и от вниманието. За съжаление сега отново ни се налага да правим процедури .Въпреки ,че чух и прочетох един куп негативи-реших,че отново ще правим рехабилитация и физиотерапия при вас.Оказа се обаче,че е почти невъзможно????? В края на месец януари взехме направление и отидохме във вашата клиника.Всичко беше ОК и ни прие и прегледа д-р Бенова/с ясната идея и мисъл да започнем процедури/.Обясни ни ,че следващата седмица или най-късно другата започваме с лечението/уговорката бе да ни се обадят когато сме включени в графика/.Обаче 20 дни по-късно-нищо Sad. 30 дни по-късно-Да,ще ви включим в графика ,много дечица чакат и тн.................... След 30 дни- За 10-ти ще бъдете включени..................
Днес 40 дни по-късно още не сме започнали процедурите и не сме включени в графика newsm78.
Въпроса ми е следният.
Защо трябва да се заблуждават хората? -Ако не може,просто кажете.
Защо трябва да се обаждаме по сто пъти?- Просто кажете,че няма места и да търсим други начини и алтернативи.
Нищо лично към докторката,/беше много мила/,но останахме с впечатление,че няма проблем да започнем лечение при вас.
И понеже явно темата  е много болна.
Моля,да ми отговорите.
Има ли шанс детето ми да прави при вас процедури,но реално?
Защо процедурата е толкова тромава/или защо не се казват реално нещата ,а само се заблуждават хората/?
Мисълта вече ми се губи.....
Не ви познавам.........Уважавам ви като личност................но се наложи да се обърна към вас за отговор? Ще чакам?

Цитирай
За сведение на интересуващите се.

Спец.болница за рехабилитация на ДЦП в София, кв.Красна поляна; сключи договор с НЗОК за обслужване на пациенти по клинични пътеки за 2008 г.
Повече информация на http://www.cpcentresof-bg.com/bg/TheHospital/nzok_contracts.html

д-р  Ив.Чавдаров
Цитирай


Мнения: 11
Благодаря за информацията д-р Чавдаров.
Ще ви бъда благодарна ,ако обясните накратко ,това какви процедури означава.
Теоретичната част от сайта на НЗОК е ясна,какво на практика означава това във вашата болница.
Ако може в следния вид:
кп 12: продължителност.....дни,терапия.... бр./ден,диагностика...
Цитирай
Здравей Мони-н,

Най-подробна и точна информация относно клиничните пътеки - диагностика и процедури можеш да намериш в http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1120&h=810  -  Приложение №17.

Условията по диагностика и процедури са еднакви за всички болници сключили договор по съответната клинична пътека. Няма разлика за различните видове болници, независимо дали са специализирани, многопрофилни, рехабилитационни или за активно лечение.
Какъв набор от диагностични и терапевтични процедури ще се избере обаче, зависи както от конкретното лекарско виждане по проблема на детето с ЦП, така и от конкретния неврокинезиологичен, когнитивно-комуникационен, соматичен и календарен статус на детето с ЦП, които съответно имат променлив характер.

д-р  Ив.  Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 1 478
Аз на твое място щях да отида на лична среща с него и да го питам!
Цитирай

София

Мнения: 345
Точно това мисля да направя Peace
Цитирай

густо майна Филибето

Мнения: 6 575
Д-р Чавдаров отговаря в тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=225033.120
Цитирай

София

Мнения: 143
 Доктор Чавдаров и целият му екип, бяха лекари преди време, сега са едни печалбари и мениджъри на Болница направена благодарение на нас родителите. Докато там не се смени ръководството всичко ще е подчинено на парите. В тази Болница вече няма добро отношение, а също и малкото свестни специалисти бягат. Жалко за това.
Цитирай

София

Мнения: 838
Точно това мисля да направя Peace
И аз ще дойда,че въпросите май станаха много-белким някой даде отговор.
Цитирай
Здравейте Vitca,

Спец. болница за рехабилитация на ДЦП в гр.София, общ. Красна поляна, обслужва пациентите си по планов тип.
С предимство са: деца от София (защото сме общинска болница на Столична Община), деца в кърмаческа възраст и деца с церебрална парализа. При наличие на свободни рехабилитационни мощности, обслужваме и други невро-мускулни заболявания, каквато е и "акушерската пареза".
Имаме списъци на чакащи, които е плаващ, поради предимствата на изброените по-горе категории деца. Имаме на разположение само 100 легла, а желаещите са далеч повече за съжаление.
Кърмачетата с двигателни проблеми са все по-чести посетители, а особено в тази възраст е важно да се обучават и родителите за да провеждат самостоятелно домашна рехабилитация, на каквато сте била обучена и Вие, стига да сте имали желание.
Всяка една болница (независимо от вида й), която има отделение по Физикална и рехабилитационна медицина може да обслужва деца с невромускулни заболявания, включително ДЦП, "акушерски парези" и други от гамата с двигателни отклонения, стига да са имали желанието да сключат договор с НЗОК по цитираните в сайта на моята болница клинични пътеки.
Не всички болници с отделения по ФРМ са сключили договор с НЗОК по "детските пътеки", защото последните са по евтини сравнени с тези за възрастите пациенти.
Други специализирани болници, в които със сигурност се обслужват деца с "акушерски парези" са: СБР "Момин проход", СБР "Котел", Отделение по ФРМ на СБАЛДБ в гр. Банкя, СБАЛФРМ в гр.Русе, Катедрата по ФРМ във ВМИ-Пловдив.
Освен в болниците, в някой области градове, към Домовете за медико-социални грижи има разкрити "Дневни центрове за рехабилитация", - във Велико Търново, Варна, Благоевград, Стара Загора, Хасково. Тук може и да съм пропуснал нещо.....

Много ми се иска да приема всички желаещи, но в момента е невъзможно само поради недостиг на материална база както и на специалисти.
Невръщаме никого, защото всеки един пациент носи приходи на болницата. Възможно е ако сте от провинцията, вашият прием да се е проточил във времето. По време на зимните и летните ваканционни дни, когато софийските деца почиват, ни се отварят повече места за деца от провинцията.

Знам, че някои от тук-пишещите са недоволни от болницата ми, колегите и сътрудниците ми и от мен самия, по една или друга причина. За съжаление, колкото повече се стремим да помогнем и угодим, толкова повече негативи берем. За радост, покривайки стандартите на ISO 9000 2001, разполагаме с много документация отразяваща мненията на родителите на лекувани от нас деца, както и тяхната благодарност за помощта оказана от нас на децата им.
Живеем между " О`санна" и "Разпни го", както вече и във времена, чиито икономически закони се отразяват осезаемо както върху предлаганите здравни услуги така и на джоба ни.

Ръководството на болницата спазва налаганите икономически правила и през последните 15 години, за разлика от повечето болници , е разкрило нови легла, назначило е още специалисти, оборудвало е материално-техническата база с апаратура на световно ниво и е организирало обслужването на пациентите по доказани европейски модели, което прави болницата твърде търсена......

Виждам, че в много от вас кипи енергия, която за съжаление отива в обидни приказки или реплики от "сянка". Ако тази енергия бъде канализирана и насочена към определени общински или държавни институции, ще може да спомогне както за разширяването на моята болница, така ....  или.... за изграждането на други подобни болници, което ще е от реална ползва за вашите деца със специални нужди.
Столична община изгради тази болница преди 19 години и много родители са спомагали материално или "логистично" за нейното укрепване и развитие, защото е касаело техните деца. Има няколко сдружения на родители на деца с ЦП, които биха могли също да помогнат за предложеното по-горе....., но....

При желание от Ваша страна, винаги мога да помогна логистично едно ваше организирано искане към определена институция. Някои от Вас знаят, за моето желание да разширя болницата, което никак няма да е лесно в момент, когато се разрешава приватизация в сферата на здравеопазването...., но никога негубя надежда, що се касае за подобряване условията и решаване на нуждите на децата със специални нужди. Имам виждане по едно бъдещо разширение. Надявам се и новото ръководство на Столична Община да ни подкрепи.

д-р Ив.Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 345
Благодаря за отговора на д-р Чавдаров,но той с нищо не променя нещата.Факт е,че вече почти две месеца чакаме  Rolling Eyesда ни включат в графика.
    Невръщаме никого, защото всеки един пациент носи приходи на болницата. Възможно е ако сте от провинцията, вашият прием да се е проточил във времето. По време на зимните и летните ваканционни дни, когато софийските деца почиват, ни се отварят повече места за деца от провинцията.

 
 
.За сведение -от София сме, на 11 години и схемата ни е ясна .Много рядко вече правим процедури,защото децата в училищна възраст са толкова натоварени,че  нямат време.Точно затова в първият удобен момент се обърнахме към вашата клиника и обяснихме това на лекаря,който ни прегледа.Алтернативи винаги има,но е важно нещата да са ясни.Ако още  при прегледа ни беше обяснено,че не става или ще чакаме 2 месеца-изобщо сега нямаше да пиша във форума,вече щяхме да сме провели нужните ни процедури и всичко да е свършило,но.......При посещението при вас не ни беше обяснено нищо подобно-ще ви включим ,другата седмица,по-другата и тн........Все пак ние се ангажираме да чакаме,да не взимаме други направления и малко или много зависи и от това,че не разполагаме със цялото си време за да си го губим в чакане,в празни обещания и в телефонни разговори.

 
Цитирай
Vitca,

Приема в отделение късна рехабилитация , където обслужваме децата от 8 до 18 години, е още по-оскъден за съжаление, поради факта че там се обслужват деца в учебна възраст, които са наш постоянен контингент. През време на отпуските на тези деца-ученици приемаме записани предварително деца. Понякога, някои от децата-ученици отсъстват по-продължително време поради други заболявания или хирургични и на тяхно място приемаме чакащи. д-р Бенова ще Ви се обади при първа възможност, защото няма право да държи свободни места.

Като евентуална??? алтернатива, мога да Ви предложа, лятото да подадете молба за прием в отделението и за ученик към болничното училище, като по този начин ще осигурите на детето си непрекъснати рехабилитационни грижи. Потърсете д-р Бенова за повече информация.

д-р  Ив.  Чавдаров
Цитирай


Мнения: 11
Д-р.Чавдаров,
С риск да стана досадна, ще си позволя да повторя един мой въпрос от преди време, на който така и не получих конкретен отговор.
Става дума за разликата м/у кп12 и кп 240.От личният ми опит ,това което получава детето ми и при двете кп е едно и също като количество и качество: 10 ЛФК и 10 рехабилитация.Искам да Ви попитам,ако недай си боже прекъснем кп по някаква причина,защо трябва да заплащаме 530 лв.(за кп12) вместо 260 лв.(за кп 240) при положение,че и в двата случая получаваме едно и също нещо.Не отдавна вие обяснихте тук,че кп.12 била 5 дни и се правело това и това.В нашия случай нито едно от нещата който обяснявате не се прави,и слава богу.
На мен наум ми идва само едно обяснение,но ще се въздържа да го кажа,за да не ви обидя.
Предварително благодаря!
Цитирай
Mony-n,

Това че Ви идва на ум само едно обяснение, незначи, че няма и друго.
Ако бяхте сигурна в обяснението си, не бихте спестила нищо.... нали.

Абсолютна истина няма!!!!
Истината е винаги относителна защото зависи от мястото, което ни е отредено при наблюдението на дадено явление.

За да бъда по-конкретен по въпроса Ви, ще споделя един факт, който може винаги да го проверите по баланса на болницата, който се публикува ежегодно, че един леглоден за едно дете ни струва 41 лева. Малко умножение и деление и ще получите верния отговор, в което съм убеден.....

Всички знаем, че заболяването ДЦП е хронично състояние изискващо продължителни грижи, както и факта че имунната система на тези деца е по-слаба, което ги прави лесно податливи на възпалителни заболявания, заради които трябва да се прекъсва рехабилитационния процес. Прекъснат някъде..., НЗОК не ни заплаща вложените ресурси по обслужването на детето Ви.

Много държим и Вие като родители да ни подкрепяте при рехабилитацията на децата ви, като ги пазите здрави по време на клиничните пътеки. Някои от вас са много съвестни, а някои никак.
Понякога вместо да събираме, само изваждаме и нямаме никакво намерение да затваряме болницата заради немарливи родители, които смятат, че само трябва да получават.

Процесът помежду ни е двупосочен, като ние съществуваме благодарение на вас, а вие сте обслужени благодарение на нас, като равновесието трябва да се поддържа, иначе губим всички. 

д-р Ив.Чавдаров
Цитирай


Мнения: 11
Д-р Чавдаров,
Благодаря за пространния отговор.Прекасно разбирам,че вие като управител правите всичко възможно да подържате болницата на ниво и за това са необходими средства.Вие пък прекрасно разбирате,че ние сме загрижени за децата си и повечето от нас правят всичко възможно да им осигурят повече медицински грижи.
Моето лично мнение продължава да бъде ,че това е злоупотреба със средства.Не искам да Ви ангажирам да отговаряте,не е необходимо.
Малко математика,както казвате деление и умножение.
Според ценоразписа утвърден от вас:
1 ЛФК =15 лв. Х 10=150 лв.
1 ЕС  = 5 лв.х 10= 50 лв.
1 преглед от лекуващ лекар=20лв.
общо 220 лв.
кп 12.=530-220=310 лв.????
кп240=260-220=40 лв.


Благодаря Ви за отделеното време!
Цитирай
Мони-н,

Знаем всички, че никой не е длъжен да отговаря, но твоят постинг ме развесели изключително много. Ще си се смея през целия уикенд.
Усилията ти по аритметика са върховни, но икономиката на здравните грижи ти е съвсем чужда. Относно злоупотребите, които си изчислила, би трябвало всички проверяващи ме органи от ДФК, НАП, СО, СЗОК и НЗОК, които са доста редовни, да си изгорят икономическите дипломи. Горките.

Знам че сте загрижени за децата си и знам че правите всичко възможно за тях. Ние Ви помагаме в тези специализирани грижи, спазвайки икономическите договорености с финансовите институции, които ни реимбурсират. За съжаление някои деца се нуждаят много повече от това, което финансиращите институции са определили.

В предишния ми постинг бях споменал термина леглоден, но освен него има и храноден, лекарстводен, терапевтични процедури, парични потоци, амортизации, администрации и други ключове, които не са само аритметика.......  Подсказка: 410 лева ми струва престоя за 10 работни дни на едно дете с ЦП. Давай нататък.......

д-р  Ив.  Чавдаров
Цитирай
които не са само аритметика...

Малко умножение и деление и ще получите верния отговор, в което съм убеден.....
Д-р Чавдаров, ако не ставаше дума за лечение на деца, Вашите напъни с големи постинги да не казвате нищо конкретно биха били безкрайно смешни. Не уикенд, а цели месеци би могъл да се смее човек... Разберете, че тук четат и хора, които не са овце. И Вашето отношение е най-малкото обидно. За пореден път се убеждавам, че от лекар сте се превърнал в администратор. Политик... Гадно е.
Цитирай
Aman,

Понеже именно в тази рубрика става въпрос за лечение на деца, ако имате въпроси по заболяването детска церебрална парализа или по двигателни проблеми на вашето дете, ще Ви отговоря с удоволствие и ще се опитам да Ви дам съвет.

Иначе по коментариите от сянка нямаме равни.....

Успех

д-р  Ив.  Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 1 271
да попитам д-р Чавдаров какво биха могли да правят на дете с Мускулна Дистрофия - Дюшен във вашата болница
има ли кл. пътека, каква терапия се прилага, всичко каквото се сетите може да ми обясните
Благодаря!!!
Цитирай


Мнения: 776
д-р ЧАВДАРОВ здравейте!
Ако ми позволите, искам да Ви задам един въпрос, възникнал от ежечасните ми наблюдения над дъщеря ми, който от няколко дни ме тревожи.
   При някаква външна провокация върху нея, като например храна с малко по-различен вкус или ако е с по-пълен памперс, или ставане от сън, както и когато си поема дълбоко въздух прави едно ПРИТРИСАНЕ(потреперване) ако мога така да го определя (сякаш и е студено) за по-малко от секунда. Не участват ръцете или краката ,както се наблюдава при гърч,а е не волево потреперване на телцето в областта на раменцата и главата.Само раменете и главата!Понякога го прави няколко пъти докато се храни например, а друг път не се наблюдава. Може ли това да бъде изобщо повод за тревога? Опитах се да го снимам с камера ,но е много кратко и неуспявам да го уловя.Притеснява ме ,че тези дни го прави често 12-15 пъти на ден.Опитвам да проследявам всичко  при нея,с оглед на преживяното. В следствие на трудно раждане -25 дни в интензивен сектор-Дг.МИкроцефалия,но за щастие  в вариант на нормалното развитие-не е имала никакви проблеми,а просто е с генетично по-малка обиколка на главата.Изпаднала съм  в притеснения  и се страхувам  да не е нещо сериозно.Разговарях с невролога по телефона,но той смята ,че няма място за тревога на този етап и,че не е нужно да правим ЕЕГ.Иначе детето е много добре,развива се нормално(проследявана е от доста лекари),но аз искам да се консултирам и с вас.
Моля Ви да ми помогнете със съвет трябва ли нещо да правя?Възможно ли е да е начало на епилепсия или нещо друго?Все пак прави тези притрисания по няколко пъти на ден?Предварително Ви благодаря.и простете ако ви се струва глупав въпроса ми ,но доста тревоги преживах...
Цитирай

София

Мнения: 1 271
д-р Чавдаров още едно въпросче - че не открих инфо - какво се полага по принцип по пътека номер 236 - Благодаря ви!
Цитирай
Info za KUNETO

Мускулна дистрофия тип Дюшен - представлява прогресираща слабост на всички мускули, като по-тежко са увредени проксимални мускулни групи (раменен и тазов пояс). Трудности при изправянето от пода, ксачването по стълби и тичането са понякога са най-честото доказателство през първите 2-3 години от раждането. Често срещано асоциирано отклонение са следно тежки обучителни затруднения, които не са прогресиращи. Мускулната слабост е прогресираща , като самостоятелното ходене се загубва на около 13 годишна възраст, средно на около 9 годишна възраст, което настъпва от комбинацията на мускулна слабост и контрактури, увреждащи глезените, коленете и тазобедрените стави. Увредените деца, ползвайки само инвалидна количка са под риск за развитие на сколиоза. Дихателните мускули също са засегнвати и във възрастта около 20 години започват да се наблюдават дихателни проблеми.
Обширна инфо по въпроса може да откриете в  http://www.dfsg.org.uk


Клинична пътека 236 обслужва деца с подобно увреждане, като по време на пътека се извършват ежедневно по две терапевтични процедури по преценка на лекуващия лекар. В зависимост от възрастта на детето е и честотата на хоспитализациите - виж по-долу.

При деца от 0 до 24 месеца
Всяка нова хоспитализация при деца с първични мускулни увреждания и спинална мускулна атрофия (ПМУ&СМА), която отговаря на някои от индикациите, се отчита като нова клинична пътека.
Допускат се общо до 12 хоспитализации в рамките на две календарни години от датата на раждане, но не повече от един път за два месеца.
Специализирана кинезитерапия (невро-развойни методики - Войта), масаж, пасивни движения, галванизация и/или електрофореза; електростимулации - при ММТ 0 или 1 (по преценка); медикаментозно лечение  - при индикации.

При деца от 3 до 18 години.
Нова хоспитализация при деца (ПМУ&СМА), която отговаря на някои от индикациите, се отчита като нова клинична пътека на всеки три месеца.
Допускат се общо до 4 хоспитализации за една календарна година през цитирания възрастов период.
Пасивни движения, масаж, механотерапия, позиционно лечение, електрофореза; електростимулации - при ММТ 0 или 1; термотерапия; медикаментозно лечение – при индикации.

При лица над 18 години
НЗОК заплаща клиничната пътека еднократно годишно за лечение на един пациент, независимо от броя на хоспитализациите.
Пасивни движения, масаж, механотерапия, позиционно лечение, електрофореза; електростимулации - при ММТ 0 или 1; термотерапия; медикаментозно лечение – при индикации.

Физиотерапията е насочена общо към поддържане еластичността на мускулите, забавяне на появата на контрактури и свързаните с тях деформации, като физиотерапевтичния комплекс зависи от възрастта на детето и клиничната картина. Строго определен алгоритъм няма.

д-р Ив.  Чавдаров
Цитирай
Zlatina ZZ,

Тези "трепкания" които ми описвате, могат да бъдат както една безобидна поведенческа проява, така и да са резултат от метаболитно или неврологично заболяване. Ако основната  диагноза на детето е микроцефалия, бих Ви препоръчал детето да бъде прегледано от детски невролог, по-специално мога да ви посоча д-р Ив. Литвиненко, както и да направите едно ЕЕГ, което е напълно безобидно изследване, но ще ви трябва и детски невролог за разчитането му, защото е доста по-специфично.

Успех

д-р Ив. Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 1 271
Благодаря д-р Чавдаров!   bouquet
Цитирай


Мнения: 776
Благодаря Ви за отговора!  bouquet
Цитирай


Мнения: 204
Здравейте, Д-р Чавдаров!
Понастоящем единствено аз правя някаква рехабилитация на дъщеря ми,която е с ДЦП-десностранна хемипареза.Имам няколко въпроса,възникнали в хода на моята "работа".Моля да ми помогнете като ми отговорите,когато Ви е възможно!

1)Появи се пукане- глухо,слабо- при механично сгъване на глезена (на "мързеливия" крак) под външен натиск в позиция контрашпиц.Болка няма.Спрях това пасивно сгъване за 10-тина дни.Сега не се чува, но не смея да товаря ставата.Какво се случва със ставата и опасно ли е това?

2)При оплакване от болка в прасеца на силния крак- вследствие от преумора в края на деня- какво може да се прави за облекчаване на болката? Напр. затопляне или охлаждане на мускула? Леко стягане с ластичен бинт подходящо ли е?

3)за миорелаксантите- при лека форма на ДЦП, със самостоятелно(макар и несъвършено) ходене, приложението на Mydocalm е по-скоро желателно или по-скоро излишно?
Цитирай

София

Мнения: 1 271
Др. Чавдаров, днес ви видях с един човек в двора на болницата и предполагам обсъждахте реконструкциите на сградите или двора на болницата. Имам питанка - дали сте мислили за подмяна на асансьора на централната сграда на болницата??? Защото той по-дъло време не работи отколкото обратното! Ще сме благодарни ако не ни се налага да носим децата си по стълбите а и за персонала е по-лесно когато асансьора работи.
Цитирай

София

Мнения: 838
Др. Чавдаров, днес ви видях с един човек в двора на болницата и предполагам обсъждахте реконструкциите на сградите или двора на болницата. Имам питанка - дали сте мислили за подмяна на асансьора на централната сграда на болницата??? Защото той по-дъло време не работи отколкото обратното! Ще сме благодарни ако не ни се налага да носим децата си по стълбите а и за персонала е по-лесно когато асансьора работи.
Няма да е лошо най-сетне да решите проблема с асансьора,че идва лято,а през лятото е още по-зле,не искам да си мисля даже какво влачене ни чака по тези тесни стълби.
Цитирай
Plamak,

Колко годишно е детето Ви. Това с "пукането" е трудно за коментар......

Преумората на здравия крак - много труден проблем.  Имаме ли скъсяване на паретичния крак ?? Един релаксиращ масаж и топлинна водна процедура иначе, като симптоматично решение, но причината -  най-важното е да се стимулира и изработва равномерно натоварване на двата крака при ходене. Ако имаме скъсяване на паретичния крак решаването на проблема се усложнява. Имаме ли сколиоза - изкривяване на гърба ????

Приемането на миорелаксант е в зависимост от степента на спастичност и дори е задължително - по определена схема през устата или вътремускулно за определен период. Евентуално хирургично отпускане на спастичния или вече скъсен мускул. Възрастта е отправна точка за взимане на решение. Решенията, медикаментите и методите търпят промяна с промяната на възрастта, спастичността и структурата на мускула.

д-р  Ив.  Чавдаров

Цитирай

varna

Мнения: 404
здравейте,д-р Чавдаров!!!
пиша ви от името на една приятелка,която няма достъп до интернет в момента.
Тя роди синчето си нормално,но с увита пъпна връв два пъти около врата,детето беше с цианоза и кръвоизливчета в очите-беше в кувиоз!На 10-я ден от раждането направи ядрен иктер с много високи стойности на билирубина-лекуваха го в болница и така лека -полека се оправи.Сега момченцето е на 1година и 9 месеца,но все още не ходи самостоятелно,трябва задължително майка му да го държи за ръка за да ходи.Иначе пълзи,само се изправя,кляка,но не е стабилен.Освен това не говори,в смисъл не казва думички като другите деца на неговата възраст,повече крещи!
Майка му го е водила два пъти и са му правили ехо през фонтанелата-като отговора на доктора е бил,че всичко е наред и няма място за притеснение.Детето е ходило и на физиотерапия и масажи и раздвижване,но без особен ефект!
В момента приятелката ми е много притеснена,защото навсякаде и казват,че детето и е здраво,а то видимо не напредва с развитието си като другите деца-моля ви да ни посъветвате какви изследвания да се направят,какви консулти и имали място за притеснение или детето просто ще проходи по-късно!
Благодаря ви!!!
Цитирай
Пафф,

Според изнесената от вас информация, детето попада в рискова група за развитие на ДЦП по следните белези - асфиксия и керн-иктер. Асфиксията причинява недостиг на кислород ("кислородна травма") на мозъка, а керн-иктера представлява високи стойности на билирубин, които при ниво над 14 мг% води до "интоксинация на мозъка" в определени негови структури.
Трансфонтанеалната ехография може и да не даде отклонения, защото е доста субективен метод, с по-ограничени възможности (по-малка разделителна способност сравнено с КТ или МРТ) за малки структурни отклонения.


Децата прохождат най-често на възраст между 11 и 14 месеца, така че възрастта 1г.9м. е време, когато детето трябва да ходи отдавна самостоятелно.

Комбинацията от липса на активен говор, забавяне в прохождането, нарушен баланс при движение, данни за прекарани тежка жълтеница и асфиксия, особено ако детето е родено доносено, не са добър предвестник.
Може да се предполагат доста заболявания, включително и една по-рядка форма на ДЦП- екстрапирамидна или атаксична.
Един специализиран преглед включващ детска невро-кинезиологична диагностика, който е подкрепен от МРТ биха отговорили вероятно какъв е проблема.

Успех

д-р  Ив.  Чавдаров

Цитирай


Мнения: 204
Д-р Чавдаров,
 като писах въпросите си, ми се струваше,че са смислени. Сега разбирам,че  трябва да сте мнооого добър пророк,за да видите конкретния случай и да помагате он-лайн.
Извинете ме за проявената наивност! Благодаря за отговора!
 Знам,че е време да направим контролен преглед,ако не за друго,то поне да разбера докъде сме стигнали. Според една умна мисъл-когато си в гората,не виждаш гората.Така и аз,понеже съм ежедневно с детето,не мога обективно да преценя състоянието му. Дано скоро се организираме!Ще дойдем,дори асансьора Ви да не работи!  Smile (За нас ходенето по стълби е стратегическо занимание.)
Здраве и успехи на Вас и на екипа Ви!!!
 smile3525
Цитирай

София

Мнения: 838
Д-р Чавдаров,
 като писах въпросите си, ми се струваше,че са смислени. Сега разбирам,че  трябва да сте мнооого добър пророк,за да видите конкретния случай и да помагате он-лайн.
Извинете ме за проявената наивност! Благодаря за отговора!
 Знам,че е време да направим контролен преглед,ако не за друго,то поне да разбера докъде сме стигнали. Според една умна мисъл-когато си в гората,не виждаш гората.Така и аз,понеже съм ежедневно с детето,не мога обективно да преценя състоянието му. Дано скоро се организираме!Ще дойдем,дори асансьора Ви да не работи!  Smile (За нас ходенето по стълби е стратегическо занимание.)
Здраве и успехи на Вас и на екипа Ви!!!
 smile3525
Относно асансьора-на чужд гръб сто тояги са нищо,нали?
Ама така е-сит на гладен не вярва.
  bouquet
Цитирай
Pogar,

Днес асансьора работи.....
Съжалявам, че се случва понякога да не работи. Сградите в които е разположена болницата, са бивши детски градини, които нямаха въобще асансьори. Преди години никой не се оплакваше.....
Сега, асансьорът е пристроен към сградата и както ми обясниха техниците, които го поддържат, понеже машинното му отделение е монтирано на покрива при по-силен вятър се появява налягане върху вратите отвътре и същите блокират, напоследък по-често поради аномалиите на времето. Друга причина за блокирането на вратите е невнимателно боравене с тях от родителите, но и това се случва и не го коментираме.
При повикване техниците се отзовават веднага познавайки контингента, който обслужваме, но транспорта в София става все по-бавен и труден, което забавя решаването на проблема.
Ако предложите нещо по-добро, по-качествено и подкрепено финансово, съм насреща !

д-р  Ив.  Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 838
Др.Чавдаров,репликите ми към Вас за нередности не са желание за спор от моя страна,целта им е да се подобрят условията,защото от качеството на услугата зависи и крайния резултат,все пак говорим за асансьора в поверената Ви болница,а не за този в сградата в,която живея.
С риск отново да го сметнете за критика искам да попитам за нещо друго.Къде е подемното устройство за колички в отделение късна рехабилитация?Питам защото,когато детето ми ползва терапията на психолог или логопед,същата се прави в сектора,а извинете понятието индивидуална терапия не ми се връзва със стая където има поне още 10 деца и работещ телевизор на фона на,които е и моето дете със съответния специалист.Ще попитате защо не е в кабинета-защото няма кой да го качи в него.Все пак аз не мога всеки ден да стоя  по цял ден за да го разнасям от кабинет в кабинет(което и правя за да е резултатна все пак терапията),нали оставяйки го в стационара се опитваме да създадем и навика,че мама не може да е все около нас?Искам да попитам и нещо друго,кой и как компенсира процедура,която не е направена не по вина на родителя,пример-питаш по график какво и в колко имаш,отиваш на часа и току някой(специалист) те среща случайно  и те пита-вие имате терапия при мен защо не дойдохте?Как да отида като проверявайки в графика там не е отбелязана съответната процедура-хем е назначена,хем ни няма в графика,и кой губи-пак детето.Не цепя стотинката на две,не си броя минутките,но за последната година ,ако ги сметна може би ще събера процедури колкото за една клинична пътека.Извинете,че ще го кажа,но трябва ли за всяко нещо да се оплаквам писменно,за да си вършат някои работата,все пак оставям детето си с доверие,мога ли да дебна всеки ден кой,кога и как-не мисля,че е редно.Съгласна съм,че стават грешки,но не съм съгласна грешките да стават практика особено,когато засягат здравето на децата.
А относно оплакванията- и дядовците ни са се возили на волски каруци и са били щастливи,но едва ли някой днес ще замени луксозния си автомобил за такава.
Не мисля,че ние родителите ще откажем да Ви помогнем за решаването на определен проблем стига да споделите с нас нуждата си от помощ за разрешаването му.
« Последна редакция: чт, 10 апр 2008, 17:39 от pogar »
Цитирай

София

Мнения: 1 271
pogar  smile3501 newsm10 smile3501
Цитирай
Pogar,

Може и да сте права. Сигурно има пропуски. Аз нямам ясновидски способности за да знам за всички грешки по всички нива.  Дейностите в болницата се базират на определени правилници и ако някои се отклони от тях търпи санкции.

Не споря с никого, че персоналът ми е идеален, нито че сградата е идеална, нито че сме най-добрите, нито че сме единствените.
Дали сте ходили наскоро в друга болница за лечение на ДЦП???? Бих се радвал да ми разкажете как обслужват там ...... това ще ни обогати много........

Ако имате нещо конкретно против определена грешка, волна или неволна, допусната при организацията на обслужване на детето Ви, знаете пътя - ПИСМЕННО ОПЛАКВАНЕ ИЛИ ЖАЛБА ПРЕЗ СЛУЖБА ЛИЧЕН СЪСТАВ, ЗА ДА ВЗЕМА КОНКРЕТНИТЕ МЕРКИ !!!!........  и не ми казвайте, че видите ли после всичко ще се изсипе върху главата на детето Ви, затова си мълчите и само преглъщате.....

Взаимната помощ е когато взаимно се информираме "ан воар".
Иначе кучето си лае, керванът си върви, а постинга става  безмислен....нищо лично.

д-р Ив.Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 838
"..Информирани,..навреме,..кучета,..кервани.."-не хабя енергията си да отворя очите,на някой който не желае.Ваша работа е да следите за реда в повереното Ви заведение,моя работа е детето ми да получава най-доброто,нека следваме тази политика и всичко ще е наред.
Мога да кажа само това,което и друг път съм казвала тук-болницата не е това,което беше и за съжаление това не е в смисъл,че е станала по-добра.Аз се придържам към принципа,ако една услуга,която ползвам не завишава качеството си,а обратното при първа удобна възможност сменям доставчика и-така ще направя и сега.
Относно други болници за ДЦП,доколкото знам такава е само вашата,но  в сравнение с други болници предлагащи процедури за деца с дцп,само във вашата времетраенето е съкратено до минимум.
Благодаря Ви за отделеното време.
Цитирай
Pogar,

Кой и къде обслужва деца с ЦП:
1. Специализирани болници/отделения за рехабилитация на ДЦП има в: Момин проход, Котел, Тузлата, Банкя, Русе.
2. Предстои откриване на Специализиран медицински център за рехабилитация на ДЦП в Пловдив.
3. Дневни центрове за рехабилитация към Домове за Медико-Социални Грижи във:  Варна, Стара загора, Хасково и Велико Търново.
4. Всяка Болница, която разполага с отделение по Физикална и рехабилитационна медицина и има сключен договор с НЗОК по Клинична пътека за ДЦП.
5. Дневни центрове към регионални Социални грижи - Банско, Перник, Благоевград, Самоков.

Вероятно има и други публични или частни лечебни заведения/структури, където обслужват деца с ЦП !


Рехабилитацията в моята болница е организирана оптимално поради многото чакащи (1,5-2 деца за едно място) и е съобразена с количеството рехабилитационни процедури определени от НЗОК.  Също така в нея се обучават и родителите на децата с ЦП, за да продължават в домашни условия поддържащи дейности свързани със състоянието на децата им. ДЦП не е заболяване, което може да се излекува в болница/отделение.  ДЦП е състояние за целия живот на детето, като родителя е основен компонент при обгрижването на детето, а болницата/отделението дават поетапно насоките и идеите за въздействие над рехабилитационния потенциал и възникващите нужди на детето, подкрепяйки родителя в неговата ежедневна практика.


Дали обслужването в Болницата върви към добро или към лошо, могат да кажат само експертите, които са я оценили - два пъти с отлична акредитационна оценка за по пет години (2003-2007 и 2008-2012), както и Сертификация по ISO 9000-2001 (Germanisher Lloyd Sertification, november.2007 - november.2010), които са изложени на видно за всички място.

Желая Ви успех .

д-р  Ив.Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 1 710
Дискусията в тази тема може да си продължи до безкрай. Имам възможност тези дни да се върна отново в болницата и да видя как стоят нещата. Борбата ни трябва да бъде - да търсим начини от Общината да разширим базата, както и да се търсят възможности за по-високо заплащане на специалистите и нови такива. да, коментирах с много хора, че ако преди 6 години, когато активно се лекувахме там - бяхме едно голямо семейство и работата беше много по-спокойна, сега е страшна лудница. За съжаление децата с увреждания се увеличават, родителите искат качество и с право, но капацитетът на болницата е това. Ако към някой трябва да адресираме претенциите си това са хората от общината, които все още не разрешават разширяване на базата. Искам да подчертая, че не съм адвокат на болницата, нито на д-р Чавдаров, но знам, че лекари и персонал изнемогва от работа и е нормално при толкова много деца, нещата да не са както трябва. Мисля, че всички сме от едната страна и трябва да се преборим заради децата си.
Цитирай

София

Мнения: 838
Дискусията в тази тема може да си продължи до безкрай. Имам възможност тези дни да се върна отново в болницата и да видя как стоят нещата. Борбата ни трябва да бъде - да търсим начини от Общината да разширим базата, както и да се търсят възможности за по-високо заплащане на специалистите и нови такива. да, коментирах с много хора, че ако преди 6 години, когато активно се лекувахме там - бяхме едно голямо семейство и работата беше много по-спокойна, сега е страшна лудница. За съжаление децата с увреждания се увеличават, родителите искат качество и с право, но капацитетът на болницата е това. Ако към някой трябва да адресираме претенциите си това са хората от общината, които все още не разрешават разширяване на базата. Искам да подчертая, че не съм адвокат на болницата, нито на д-р Чавдаров, но знам, че лекари и персонал изнемогва от работа и е нормално при толкова много деца, нещата да не са както трябва. Мисля, че всички сме от едната страна и трябва да се преборим заради децата си.
И аз казах същото. Hug
Цитирай

София

Мнения: 838
А сега леко в стил заядливо,на фона на този цитат:

"Дали обслужването в Болницата върви към добро или към лошо, могат да кажат само експертите, които са я оценили - два пъти с отлична акредитационна оценка за по пет години (2003-2007 и 2008-2012), както и Сертификация по ISO 9000-2001 (Germanisher Lloyd Sertification, november.2007 - november.2010), които са изложени на видно за всички място."


 ще кажа-то и ОГРОМНА табела за подемно устройство седи на стената,ама устройството де е?????? newsm78

Аз (а и всеки трезвомислещ) няма нужда от табели,а от действия.Благодаря за пожеланията за успех и на Вас пожелавам същото-ще Ви трябват,не се цупете като малко дете при критика-използвайте я градивно!  bouquet
Цитирай
Д-р Чавдаров, първо искам да се извиня, че май съвсем не съм по темата, но просто искам да ви задам въпрос и ме прехвърля на тази тема. Мога ли при вас да направя консултация с моето бебче? То е на 4 месеца, преди 10-дни му поставиха диагноза миастения. Не са ни правени никакви изследвания, тестове и т.н. Казаха ни, че още е малка и трябва да отидем когато стане на годинка (ако нямаме някакви сериозни проблеми преди това). След това, което прочетох за това заболяване съм много притеснена и не мога да чакам месеци наред. Какво можем да направим на този етап. Реално симптомите при нас е спадналият клепач на едното оченце (птоза), на тази възраст аз не виждам и как мога да следя за други такива.
Цитирай
Antoanetas,

"Падналият" клепач е симптом при няколко заболявания.

Миастенията в кърмаческата и детската има няколко форми, но по-често се среща при момичетата и ако не е преходна (вие би трябвало да сте с миастения в този случай), то птозата на клепача се появява около 12 мес. възраст, след простудно заболяване с висока температура. Това е най-общата информация за миастенията.

Съветвам Ви да потърсите детски невролог, който да Ви прегледа и при необходимост да направи необходимите изследвания - лабораторни и/или електромиография, за да сме сигурни че е миастения ??????......, а не нещо друго.
Като детски невролог за тази възраст Ви препоръчвам доц. Иван Литвиненко - 0888 592015.

Успех
д-р Ив.Чавдаров
Цитирай
Благодаря Ви за бързия отговор. Именно д-р Литвиненко ни постави диагнозата  "вродена или придобита миастиния". Както споменах без изследвания, аз нямам миастения, детето ми не е боледувало (всъщност като новородено изкара тежка жълтеница със стойности на билирубина до 270 - не знам дали мкоже да има връзка). Търся консултации и от други детски невролози, но при споменаването на д-р Литвиненко......явно наистна е страхотен диагностицик, но все се надявам при нас да е допуснал грешка.
Цитирай

Sofia

Мнения: 45
Здравейте,Д_р Чавдаров.Синът ми е на 12 год. с диагноза ДЦП,малкомозъчна форма,атаксия.ДИагнозата е поставена преди 11 год.от Вас лично.На 2,5 год,направи няколко схващания на крачето и след направено ЕЕГ-още една диагноза-Епилепсия.Детето проходи още преди да доидем при вас.Имаше лоша фина моторика и клатушкаща походка.След започжане на лечението на Епилепсията с медикаменти,той се влишаваше непрекъснато и след всяко ново лек.правеше нови пристъпи и все по-различни.докато накрая,не намерихме точната терапия и пристъпите спряха.Иот тогава детето дръпна напред и двигателно и ителектуално,но по-слабо.На този етап ходи много стабилно,тича,по нанагорно,обратно надолу.никакъв проблем.Разбира всичко,но му е трудно да изпълнява повечето неща,но знае за какво става въпрос.В момента живеем в Исландия-от 2 год.и преди няколко дни ни правиха тест,след които ни казаха,че имал симптоми на аутист.Той е много контактен и четейки информацията за аутистите,намерих,не повече от 4-5 прилики.Но като имам вредвид,че е силно изистанал в развитието си/отговаря на около 2-2.5 год.дете/,мисля,че тези прилики идват от там.Въпросът ми към вас е-Имат ли общо ДЦП и Аутизъм и може ли да са го категоризирали правилно.Честно да ви кажа,струва ми се,че тук много преувеличаат нещата и едва ли не всяко дете има някакви отклонения.Това е лично мнение.Благодаря ви предварително и се извинявам за дългия постинг.
Цитирай
Antoanetas,

Стойността на билирубина - 270 - , в милигрампроценти ли е или в микромолове??
Освен птоза на клепача, има ли други белези - хипотония (детето е много меко..... при пипане) или/и изоставане в двигателното развитие?
Бихте могли да направите една консултация и в Пловдив с доц. Иван Иванов, който също е детскти невролог.

Leisi,
ДЦП, Аутизма, Епилепсията и Психичното изоставане са заболявания на централна нервна система.
Някои деца с ЦП по-късно отключват гърчове или Епилепсия. При някои форми на ДЦП се наблюдават аутистични белези. При някои форми на ДЦП водещи са психичните отклонения вместо двигателните. Понякога прибавената картина на Епилепсия към ДЦП води до влошаване на двигателните възможности, а понякога води до влошаване на психическите. Психическите отклонения са дълбока вода, в която често се срещат и двигателни отклонения и аутистични белези.
Двигателните и психични отклонения при кърмачето имат един вид, който търпи развитие в различни посоки свързано с мозъчното съзряване и изграждането на индивида.
Понякога просто е много трудно да се определи, какво му е точно на детето или коя диагноза да се постави, особено при леки случаи и това зависи от вижданията на всеки лекар, които често се различават.

Понякога по-важно от поставянето на крайната диагноза е решението на наличните проблеми на детето и намирането на съответните специалисти, които да ги интерпретират и интервенират.
Струва ми се че, при Вас към момента е важно психическото изоставане на детето и необходимостта от екип специалисти - лекар, психолог, логопед и специален педагог да работят с него по тези направления от психичната дейност, по които има изоставане.

Успех

д-р  Ив.  Чавдаров
Цитирай

Sofia

Мнения: 45
Благодаря за отговора,Д-р Чавдаров.Големия проблем при нас сега е езиковата бариера.Но се надявам нещата да се подобряват.Вървим напред,макар и бавно,но важното е,че не връщаме назад постигнатото.Благодаря още веднъж и лек ден.
Цитирай

густо майна Филибето

Мнения: 6 575
Д-р Чавдаров, преди време Ви питах за класификацията на моторните функции, пуснахте ни един материал http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=19977.msg4900894#msg4900894 , който обаче не е пълния. Пускам тук линк с останалата част (простете, ако не съм била точна), защото в другата тема за ДЦП, където пишем само родители, е възможно да не влизат толкова хора, а ми се струва, че това е полезна информация.  Става въпрос за това http://www.canchild.ca/Portals/0/outcomes/pdf/GMFCS-ER.pdf , а тук може да се види същото и на други езици  http://www.canchild.ca/Default.aspx?tabid=195
Цитирай

Габрово

Мнения: 1 037
Ето това , http://www.canchild.ca/Portals/0/outcomes/pdf/GMFCS-ER.pdf, е добре да се преведе за да е достъпна информацията за всички.
Аз ще се опитам, но не обещавам перфектен превод.
« Последна редакция: пн, 21 апр 2008, 13:58 от ajeliya »
Цитирай
Ajelya, Liuboznatelna

Информацията която предлагате е изкючително ценна. Подобна информация има в сайта на болницата http://www.cpcentresof-bg.com/doc/GMFCS.doc (), но вече явно е остаряла.

Имам на разположение професионален преводач, който натрупа опит  с медицинската и предимно рехабилитационна терминология. С удоволствие ще поема ангажимента да организирам превода на новия вариант на GMFCS на български за да може да се ползва от всички желаещи у нас. Надявам се до края на м.май да се справим.

д-р  Ив.  Чавдаров
Цитирай

густо майна Филибето

Мнения: 6 575
Д-р Чавдаров, благодаря Ви, благодаря и за линка, който пуснахте сега, вероятно точно това съм имала в предвид, когато Ви попитах за първи път.
Цитирай

София

Мнения: 609
Благодаря,
на модераторите на сайта, за възстановената възможност за лична комуникация на някои от посетителите му с мен.

Ползвам случая да се извиня на 3 майки, на които не съм успял да отговоря през 2007 г., само поради техническата невъзможност.

д-р Ив. Чавдаров
Цитирай

София

Мнения: 609
ИНФОРМАЦИЯ !!!!

На 23 май 2008 г. от 11 часа ще се състои официалното откриване на Център за рехабилитация на ДЦП към Катедрата по Физикална и Рехабилитационна Медицина в Медицинския Университет - град Пловдив.
Повече информация и подробности за Центъра може да получите от доц. д-р Елена Илиева - Н-к Катедра ФРМ в МУ-Пловдив.

Поканени сме на откриването на лечебното заведение, след което ще сведа подробна информация по организацията на работата му и рехабилитационните ресурси с които разполага.
Като първоначална информация - обучили сме две рехабилитаторки за специализирана кинезитерапия при бебата "рискови за ДЦП" и при деца с ДЦП.

Пожелаваме успех на новото детско здравно заведение, което ще подкрепяме и стимулираме за радост на всички родители от Пловдив и околността.
Цитирай

София

Мнения: 636
Д-р Чавдаров, здравейте. Дъщеря ми е родена на 29.03.2008г. в 38г.с., с тегло 1900гр. Диагнозата и е: Интраутеринна хипотрофия, интрапартална асфиксия. УЗ на ЦНС-зони със значителен хиперехогенитет перивентрикуларно. От това, което ми обясниха лекарите и, което аз прочетох разбирам, че попадаме в рискова група за деца с ДЦП. На 09.05 бяхме на ултразвук на главата и лекарката,  която го проведе каза, че няма изменение- /тя вижда отново такива зони в дясно, с участъци на просветление в ляво/и да взема направление за рехабилитация към центъра за деца с ДЦП. Според друга няма да има последствия и детето видимо се развива добре-тя пък ми препоръча да отидем на невролог. Личният лекар отказа да даде направление за рехабилитация, той каза, че за него снимките от ултразвука са добри и той не вижда нищо притеснително- също ни посъветва да посетим невролог. Ще ви помоля да кажете вашето мнение и да ме посъветвате за добър невролог и евентуално телефон за записване.
« Последна редакция: ср, 14 май 2008, 17:34 от melinda_ »
Цитирай

София

Мнения: 85
Добър ден Д-р Чавдаров,

За съжаление бях "ваша пациентка" със сина ми, който почина 1998.
Родих си здраво детенце 1999, което вие прегледахте като навърши 1 месец - всичко беше ОК.
Имам си сега нова рожба и бих желала да бъда консултирана отново, т.е. детенцето да бъде прегледано като навърши месец, а ако може и по-рано още по-добре  Smile.
Адреса го зная, само ми дайте моля, накакви телефони за да си запазя час за преглед при Вас.

Предварително благодаря!

С огромно уважение:
Десислава Петрова
 Love
Цитирай

София

Мнения: 609
Melinda,
Съгласно посочените от вас данни, детето ви попада в т.н. група кърмачета "рискови за церебрална парализа". Рискът не значи причина !!!! за нещо.
Има деца с отклонения в ултразвука на мозъка, които неразвиват клинична картина на ДЦП в последствие. Процентът е различен в зависимост от показаните клинични белези !!
Има и деца с перфектен ултразвук, дори и магнитен резонанс, които развиват тежка картина на ДЦП. Понякога няма логика !!
Уместно е на детето Ви да бъде проведен невро-кинезиологичен скрининг, да бъде проследявано в динамика от невролози с опит в това направление, които при нужда да включат на детето Ви необходимата рехабилитация. Негубете време, защото в тази крехка възраст, то е безценен фактор.
В Медицинския център към Специализираната Болница за ДЦП (бул. Възкресение 1-в) на тел.: 02 9200 445, може да си запишете час за консултация с невролог, като прегледа ще е безплатен, ако си вземете направление №3 от общопрактикуващия лекар. Помолете последния да не Ви отказва !!


Dessyaja,
Може да ме намерите на мобилен 0889 634 252 между 09 и 17 часа през делничните дни.
Отдавна обаче не преглеждам в Болницата, а в частен СПЕЦИАЛИЗИРАН КОНСУЛТАТИВЕН  КАБИНЕТ, който се намира на ул. Искър № 11 вх.Г-2 (ъгъла с ул.Бачо Киро, до хотел Искър, от лявата му страна).
Прегледи се провеждат след предварително записване по телефона, във вторник и четвъртък, следобед.
Цитирай
имам бебе на 20 дни онзи ден напипах подутина на вратлето му личната лекарка  каза че е тортиколис; моля ви някой да ме насочи и успокои батето ни е с дцп  а сега това  Crying or Very sad
Цитирай

София

Мнения: 609
Ro6ence,

Подутината на вратлето може и да е някой лимфен възел също.....
Тортиколисът означава изкривяване на вратлето.
Ако такова изкривяване има, на тел. 9200 445 си запазете час за невролог към Медицинския център и с талон №3 ще получите съответната консултация, а при необходимост и рехабилитация.
Цитирай
благодаря ви за бързя отговр ,ще си запиша час и дано да се окаже нещо безобидно но едва ли Sad ние сме от перник незнам как стоят нещата при вас  преди 11 години когато водехме баткото при вас си спомням, че имаше някакви проблеми с  децата които не са от София
Цитирай


Мнения: 204
ro6ence , от доста време услугите на болницата са достъпни и за деца несофиянчета Peace Разбира се,че пътуването с малко бебе не е лесно,но дано прегледа не покаже нещо сериозно.Дотогава не се притеснявай излишно,защото мъничетата много усещат тревогата на майката. Успех! Praynig
Цитирай


Мнения: 166
Здравейте д-р Чавдаров,
имам дъщеричка на 8 мес , която от  близо месец посещава вашия център. Диагнозата ни е дясностранна хемипареза, като е засегната  главно  ръчичката, която е спастична. Откакто започнахме рехабилитациите (правим Войта и електростимулации) наблюдавеме нещо странно в поведението и. Вечер преди нощния сън прави  тикове. Първоначално отваряше и затваряше неволево засегнатата ръчичка- така по 10-15 пъти, което явно я дразнеше и я хващаше с другата. А сега върти глава в двете посоки. Пак с дълга продължителност. Моля за вашето мнение. Нормално ли е такова поведение да съпътства рехабилитациите и дали да очакваме тези признаци да отшумят или да се засилят?
Предварително благодаря!
Цитирай

София

Мнения: 609
fish-creek,

Доколкото разбирам от оскъдната информация, ръката е доста стегната (спастична). Появата на тремор, често пъти е позитивен белег свързан с намаляване на стегнатостта (спастичността) на крайника, особено в началото.
Уместно е обаче, да се консултираш и с лекуващия си лекар, който ако прецени може да те изпрати и на консултация с невролог и ЕЕГ в Болницата , за да се изключи нещо друго.

Цитирай
личната ми каза че трябвало да ходиме в горна баня нали там са ортопеди  newsm78 та въпроса ми е невролог или ортопед трябва да го прегледа newsm78 newsm78
Цитирай

София

Мнения: 609
ro6ence

НЕВРОЛОГ !!!
Цитирай


Мнения: 166
Доктор Чавдаров, благодаря за консултацията! Задължително ще спомена симптомите при следващия ни преглед. Дано наистина тези признаци да са добри  Praynig
Цитирай
вчера го прегледа др Панайотова и се поуспокоих /но не за дълго/ разбрахме се да разпитам в перник как стоят нещата и ако няма кой да го работи да и се обадя та отидох при най добрия/поне такава слава му се носи в рада ни/ а той ме посрещна с :ама това се вижда от самолет трябваше ли до софия да ходиш за да ти кажат че детето има проблем имаше в предвид подутината на вратлето а капака на всичко беше като ме попита дали си спомням лицето на гърбушкото от ``парижката света богородица`` и каза че бебето ми щяло да стане такова ако не започне  рехабилитация ей богу цяла нощ не съм спала представях си моят хубав бебо като Квазимодо и много силно се изкушавам да предам дословно думите му на съпруга ми  Twisted Evilда видиме кой ще прилича на гърбушк и кой не!!!!! Личната ми отказа направление за рехабилитация понеже ми била дала вече за невролог обадих се на др Панайотова ако може да ни вземат при вас в центъра каза да и се обадя  в понеделник дано да има начин да ни вземете поне ще знам че няма да се подиграват с детето ми нищо свързано не написах но направо съм като гръмната след това сравнение място немога да си намеря #2gunfire #2gunfire #2gunfire
Цитирай

София

Мнения: 609
Информация !!!

На 23 май, 2008 г. петък в Пловдив официално беше разкрит Детски сектор към Клиниката по Физикална и Рехабилитационна Медицина в Медицинския Университет.

Детския сектор се помещава на два етажа в самостоятелна сграда и разполага с 15 легла за пациенти и още толкова за техните придружители.
Обслужва основно деца с церебрална парализа и други невро-мускулни заболявания (акушерски парези, невро-дегенеративни, мускулни и други заболявания) с двигателен дефицит.

Детският сектор (център) разполага със съвременно оборудване за провеждане на различни физиотерапевтични процедури, както и с квалифициран екип от медицински (лекари със специалност по ФРМ и 12 рехабилитатори, двама от които са обучавани в Специализираната Болница за Рехабилитация на ДЦП в София, кв. Красна поляна, за специализирана кинезитерапия при кърмачета в риск и деца с церебрална парализа) и немедицински специалисти обхващащи всички проблеми на децата с ЦП.

Работи се по клинични пътеки с НЗОК.
Радваме се че и пловдиските деца се сдобиха със собствена рехабилитационна база която да задоволява нуждите им, което ще улесни родителите в търсенето на специални грижи и обслужване на техните деца.   УСПЕХ !!!
Цитирай

София

Мнения: 609
ИНФОРМАЦИЯ !!!!

Спец. Болница за Рехабилитация на ДЦП в София, сключи договор за оказване на услуги по болнична помощ с "ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ" АД, към LEV-INS.

ЗОИ заплаща за лечение на деца по клинични пътеки на НЗОК с 20% повече, както и други болнични услуги и дейности, които не се заплащат от НЗОК.

Повече информация за предлагани здравни услуги може да откриете в www.zоi.com / info@zоi.com или на телефони:             02 80 55 380, 02 952 33 23

Във връзка с договорираните дейности с НЗОК, Столична Община, ЗОИ и предлагането на платени услуги, Болницата променя своите приоритети на обслужване.« Последна редакция: чт, 26 юни 2008, 10:22 от Ivan Chavdarov »
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 133
Здравейте д-р Чавдаров,
Имам син на 9 месеца поставиха му диагноза Ататична церебрална парализа, други аномалии на мозъка, церебрална хипоплазия,хипермобилен синдром , просто искам да знам нещо повече за диагнозата,тъй като почти нищо не ми обясниха.Дали ще можем да ходим, седим стабилно , но някой трябва да го вдига, каква рехабилитация трябва да  направим..Сина ми се роди с тегло 2460 планово секцио,обиколка на главата 37.
Цитирай

София

Мнения: 609
Rose-Madder,

Диагнозата ДЦП независимо от формата й се поставя на възраст след 18 мес.

До тогава говорим за нарушена координация на движенията от централен тип с преходен характер, различен вид (спастична, атаксична или хипермобилна) и степен (много лека, лека, средна и тежка) заплашеност за развитие на ДЦП.
Изключително важна е оцинката на клиничната картина - спонтанна моторика, провокирана моторика и рефлексология - патологична и примитивна, по която може да се прецени невро-моторния статус на детето. Понякога въпреки структурните отклонения открити на трансфонтанеалната ехография, КАТ или МРТ, двигателно развитие на детето може да претърпи значим обрат при адекватна рехабилитация поради пластичните възможности на развиващия се мозък.

На зададени въпроси ще мога да отговарям след 07.06.2008 г., тъй като ще съм извън страната.
Цитирай


Мнения: 11
Д-р Чавдаров,

Ще обясните ли какво означава смяна на приоритетите?
Благодаря!
Цитирай

София

Мнения: 609
Mony-n

С предиство ще са:
софийските деца с ЦП и от тях тези с по-добър здравно-осигурителен статус, както и кешовите пациенти.
Цитирай

София

Мнения: 1 333
Здравейте др.Чавдаров, бихте ли ми разяснили по-добре какво е това от тях тези с по-добър здравно-осигурителен статус

Софийско дете сме, може да сме и кешови пациенти, но не ми е ясно това в болд....

Благодаря предварително за отговора!!!
Цитирай

Габрово

Мнения: 1 037
Аз ще напиша това, което разбрах от публикациите на д-р Чавдаров/ако греша той може да ме поправи/.
С предимство ще са пациенти, които са допълнително здравно осигурени, в случая плащат здравни осигуровки в "ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ" АД, към LEV-INS, които предлагат на клиентите си различни пакети/продукти/.
Понеже болницата и посочения ЗОИ са склюили договор, естествено ще си бъдат взаимно полезни.
Ако искате да се почувствате "облагодетелствани пациенти", заплащате пълен пакет здравни услуги към посочения институт и получавате така желаното  предимство,чрез високия си здравно-осигурителен статус.
Малък пример Нанди, ако ти си допълнително здравно-осигурена  и плащаш пълен пакет, а аз съм социално слаба и нямам финансовата възможност да плащам и допълнителни здравни осигуровки , няма да имам достъп до услугите на болницата, защото "Този, който плаща поръчва музиката".Цитирай

София

Мнения: 838
И в реда на горните постове-облагодетелствани означава ли по-добре обслужени?
И тъй като мисля ,че два месеца без отговор на въпроса ми стигат,да взема пак да попитам-доктор Чавдаров де го прословутото подемно устройство за инвалидни колички,чиято огромна табела висяща на входа на ОКР всеки ден ме подсеща,че още не сте ми отговорил?  newsm78
« Последна редакция: пн, 09 юни 2008, 19:50 от pogar »
Цитирай

София

Мнения: 1 333
ajeliya, Благодаря за бързият отговор  Hug

За съжаление не съм допълнително здравно осигурена и надали ще се осигуря, така че ще бъда на опашката за чакане за ред в болницата.... ако нещо свободно остане де
Цитирай
Здравейте, д-р Чавдаров,

Бебето ми се роди хипотрофно в 37-38 седмица 2300 гр. Притеснява ме това, че все си държи ръцете свити в лактите пред гърдичките, е не чак винаги, но основно така си стои. Обикновено като се нерви нещо, тогава си ги изпъва и раздвижва повече. В крачетата е по-подвижно. Иначе си ги има тези рефлекси да си свива и разтваря пръстчетата. На 3,5 месеца е, суче, реагира на шум, вглежда се..
Притеснява ме и това, че (малко е странно), не знам дали ще ме разберете, но бебето не може (или не иска) да стои на гръб. Щом го поставя така и то веднага се извърта на страни още от съвсем малко. Имам чувството, че някак си структурата на тялото му не му позволява, с тези ръце свити в лактите. Дори самите му раменца са някак извити напред и то е леко прегърбено. Гръбчето му в областа на раменцата е някак си заоблено, а не както е при възрастен човек - рамената и гръбначния стълб да са в права линия.
Спи само настрани, предполагам и това дава лошо отражение. Дали ако почна да го подпирам да спи по гръб, няма малко да му се отпусне тялото в горната част?

Иначе още след раждането му е правено генетично изследване заради малко недоразвита долна челюст, но казаха, че детето е с нормален кариотип.
Кажете как ви се струва нашия случай!? То е ясно, че ще се ходи да се види детето от специалист на живо, но така според описанието ми за какво преценявате, че може да става въпрос. Кажете, дори и да предполагате нещо сериозно...
Много ви благодаря предварително!
Цитирай

София

Мнения: 609
Tina56

Никой сериозен лекар неможе да прави диагностика без да прегледа пациента си, а много случаи прегледа се подкрепя и от редица лабораторни или образни изследвания. Също така без определена диагноза никой не би си позволил да дава инструкции или съвети какво да правите с детето си.

По повод написаното бих могъл да Ви информирам само на базата на статистиката че:
1. Недоносените новородени попадат в рискова група за евентуални двигателни проблеми, като степента на риска се определя чрез невро-кинезиологична диагностика.
2. Трябва да правите разлика между календарна и корегирана възраст - корегираната възраст представлява реалната невро-моторна възраст смятана от вероятният термин на раждане, който не е бил достигнат.
3. На три месечна възраст детето трябва да заема самостоятелно симетрична лакътна опора.
4. Дори само първата точка е достатъчна, детето Ви да се нуждае от проследяване от лекар специалист - детски невролог или детска неврохабилитация.

Успех !
Цитирай

София

Мнения: 838
Доктор Чавдаров,пак да попитам за подемното устройство или няма смисъл?
Цитирай
Здравейте докторе,

Въпросът ми не е по темата за ДЦП, но понеже сте специалист бих искала да ви попитам следното. Откакто станах майка съм разглеждала много сайтове за бебета, книги и т.н. На много места са поместили обяснения как майките да правят масаж и гимнастика на бебетата. Искам да ви попитам подобни неща безобидни ли са? Аз лично бих пробвала да правя масаж на моeто, но все имам резерви. Засега единствено го поставям по корем.

И понеже и сестра ми е в същото чудене за нейното бебе, решихме да ви попитаме.
Предполагам отговорът не е еднозначен за здраво доносено и за недоносено с 3 седмици бебче.

Като пример - ето, че дори и в бг-мамма има подобни неща.
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/474/51/
Подобни инструкции мога да покажа и в още 3-4 сайта поне.

Има ли случаи, при които подобни неща биха били противопоказни?

Благодаря предварително!
Цитирай

София

Мнения: 609
Desita_x

Масажът е много полезен за новородените поради най-различни причини, които теоритично са изброени и в предложения от Вас сайт. Разбира се този масаж трябва да Ви бъде поне показан и обяснен на място заедно с детето Ви, но това вече немога да кажа къде и да ли се случва ????

Масажът може да бъде доста различен в зависимост от желания терапевтичен резултат. При бебета той се дели на три основни групи: поглаждане (като усещане за Вас, е равностойно на помилване), почукване (като усещане за Вас, е равностойно на барабанене с пръсти по масата, например..) и омачкване/размачкване (като усещане за вас, е равностойно на омачкване/размачкване на тесто....), като се избягват ставите !!!!, което е пропуснато в цитирания сайт. Иначе другата информация по масажа е правдоподобна, като изключим и "разтривките".

Упражненията !!!!!!, концепцията е много стара, което се отчита по използвата терминология от стари съветски учебници, към която авторът е добавил и някой примитивни рефлекси и механизми при новороденото, чието ползване крие много подводни камъни.

По терминологията: Например - "пасивна гимнастика"????? - доколкото знам има художествена, спортна, подводна гимнастика, което е съвокупност от строго контролирани и подредени активни движения, от атипичен характер; които новороденото и кърмачето определено не притежават!!!!
По примитивните рефлекси - Например - "пълзене по Бауер" и "Плувец" не бих използвал при собственото ми дете, като причините няма да дискутирам, поради липсата на време.
По пасивните движения - невсички цитирани упражнения са съобразени с физиологичната промяна на преобладаващия мускулнен тонус - свиване, разгъване, свиване, разгъване - което е типично за кърмачето и тече през различни времеви периоди на първите 12 мес. след раждането.
По уредите - "проходилката" отдавна се отрича за ползване при кърмачета, защото предизвиква отклонения във овладяване центъра на тежестта и промяна на походката. От голямо желание детето ни да проходи или пък от желание за повече лично свободно време?, слагаме детето в уред без съответната трупна и крайнична мускулатура да е готова да понесе тежестта на тялото, както и незрелия за дейността вестибуларен апарат подаващ неадекватни импулси към ЦНС. Това че такива проходилки се продават незначи че са полезни !!!  Проходилки се ползват при деца с двигателни проблеми, но тяхната конструкция е съобразена с проблема и няма нищо общо с предлаганите по магазините за детски играчки.
ПРОСТО НАМЕРЕТЕ СВОБОДНО, ОБЕЗОПАСЕНО И ШИРОКО МЯСТО С РАЗНООБРАЗНИ ПОДВИЖНИ СВЕТЕЩИ И ЗВУЧАЩИ ИГРАЧКИ КЪДЕТО ДЕТЕТО ВИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ПРИДВИЖВА И ГО ОСТАВЕТЕ ДА ДЕЙСТВА !!!!!

Масажът при доносено и недоносено бебе се различават в известен аспект, който зависи от редица фактори.
Доколкото знам има вече училища за родители, където запознават на теория и практика масаж и пасивни движения за кърмачета, но къде, как и кога, немога да отговоря.
Противопоказания - има - абсолютни или относителни - и при това различни - примери: температура, обрив, фибродисплазия ???? (халтави стави и сухожилни връзки), хернии, фрактури.........
Цитирай
Здраейте, искам да ви попитам какво ви е мнението за използването на ортопедични гащички за бебе с профилактична цел, без да има някакъв проблем с бебето. Понеже една приятелка ми подари такива (нещо като памперс от плат) и каза, че е добре за всяко бебе да носи такива, особено за недоносените (като моето - 37 г.с.), за да са им разкрачени крачетата, заради формирането на тзобедренире стави, или нещо от сорта ...  newsm78
Желателно ли е, би ли наредило, има ли противопоказания - как мислите, докторе?
Цитирай

София

Мнения: 609
Nikoleta33,

Самите памперси играят до известна степен ролята на "ортопедични" гащета.

Ако детето Ви няма отклонения в тазобедрените стави, което се проконтролира от детски ортопед или педиатър, чрез ултразвукова диагностика, тогава на какво да правим профилактика ???????????????????
Цитирай


Мнения: 166
Здравейте, д-р Чавдаров, ние сме ваши пациенти, като при първоначалния ни преглед във вашата клиника диагностичното заключение беше: обзервация за десностранна хемипареза. Тогава докторката ни каза, (както и вие споменавате), че диагнозата ДЦП до 18мес не се поставя. На последващ преглед обаче ни каза, че за да може да минаваме през НЗОК трябва да ни се постави тази диагноза.  Tired Иначе може да минаваме само със субсидия, но ако имало места, защото НЗОК пътеките са с предимство. Моля ви обяснете така ли е наистина? От София сме. Детенцето е на 9 мес.
Предварително благодаря!
Цитирай

София

Мнения: 609
fish-creek,

Izpratete mi imeto na deteto i lekaria, koito Vi obslujva na hospital@cpcentresof-bg.com, za da proveria kak stoiat
ne6tata ili podaite zapitvane prez slujba "li4en sastav" na Bolnicata
Цитирай

София

Мнения: 609
Отговор за майката на Самуил

Позволявам си да отговоря на вашия въпрос тук, за да може информацията, която по принцип е и обща да достигне до повече читатели на Форума

Въпросът беше:
Здравейте,д-р Чавдаров
Майка съм на Самуил и от както се е родил вече година и осем месеца посещаваме вашата болница.Имаме три прегледа и при вас. Детето е със спастична квадри пареза-тежка.Винаги сте ни давали компетентни отговори и мнения,затова сега искам да се допитам до вас по отношение на посещенията ни в барокамерата.Изправена съм пред дилема.Имаме 2 барокамери първата назначена от вас.След нея пак бахме при вас и казахте че ефект голям не е имало.След около 9 месеца направихме втора(февруари тази година).Сега лекуващата ни лекарка препоръчва трета аз обаче малко се двуомя защото ме е страх да не отключим епилепсии или накаква гърчова симптоматика.Четох ваша статия в интернет за ХБО кадето казвате че при едно от група деца избрани от вас са се получили епилепсии от тип Джаксън.Самуил    не е имал епилепсии досега и ме е страх да не ги предизвикаме сега когато през последните месеци  наблюдава извесен напредък в неговото развитие ,по отношение на неговата груба моторика.А за мен е нещо което е много.
Моля да ми дадете съвет и разяснение по впроса за рисковете по отношение на ХБО.
Благодаря ви предварително.При използването на хипербарна оксигенация (ХБО) винаги преди първия курс на лечение правим електроенцефалограма и ако тя показва отклонения (нека ги опишем като "мозъчна хипервъзбудимост") не изписваме ХБО.
Така решихме да процедираме с ЕЕГ преди ХБО, поради факта че еднократно едно от лекуваните деца в началото на използването на барокамерата, направи еднократен пристъп тип Джаксън.
По принцип в литературата има и автори, които ползват ХБО при лечение на епилепсията, но ние не смятаме това за уместно.
Американците използват ХБО на курсове по 40-60 последователни процедури, често пъти по два пъти дневно, няколко курса годишно. У нас тази възможност я няма поради финансови и материално-технически причини.

Относно появата на епилепсия при ДЦП. По принцип няма правило. При тежките форми това се случва по-често, и то във възрастта около третата година от рождението. Не съм срещал статистика по въпроса, защото причините немогат да бъдат уточнени.

Специално за Самуил -  ако до момента не е получавал гърчове, няма и да получи от ХБО като причина. Уместно би било мозъка да се стимулира през различни периоди от развитието му с оглед появата на нови двигателни актове, говор, финна моторика и когнитивни функции.  Разбира се последното решение е Ваше.п.с. Моля да задавате въпросите си тук във форума, защото често отговорите им касаят и други родители и така всички спестяваме време и ресурси.  Благодаря.
Цитирай

София

Мнения: 12
От майката на Самуил

Благодаря на Д-р Чавдаров за отговора!
Нямам нищо против, че не сте ми отговорили на лични,даже се радвам.Не исках да занимавам дриги хора с мойте притеснения дето ми се въртят из главата.Но пък може така да сме помогнали и отговорили и на други майчета дето ги вулнуват тия неща. Smile  Hug
« Последна редакция: вт, 24 юни 2008, 00:02 от samoto »
Цитирай

София

Мнения: 609
Mimka 73,  - на въпроса Ви:

Д-р Чавдаров, детето ми е с понижен мускулен тонус. Ходим на физиотерапия от която се повлиява добре. На 24. 06 бяхме на преглед при невролог и той изписа на дъщеря ми Ноотропил. Започнах да й давам сиропа по предписание, но съм притеснена да няма странични ефекти върху детето ми. Какво е вашето мнение-ще й помогне ли Ноотрила за повишаване на
мускулния тонус? А ще има ли странични ефекти? Благодаря Ви


Намаленият мускулен тонус не е диагноза....????
Намаленият мускулен тонус е симптом при различни патолотични състояния (някои форми на ДЦП, акушерски парализи, невро-мускулни заболявания, мускулни заболявания, метаболитни и генетични заболявания и други), а дори и при някои физиологични наследствени състояния, каквото например е фибродисплазията (за по-ясно описание - всички гимнастици и повечето циркови артисти са със свръх-голяма ставна подвижност и поради намален мускулен тонус, което им позволява да практикуват определени позиции и упражнения, които за повечето от нас са невъзможни).

Ноотропилът е медикамент стимулиращ метаболизма на мозъка и психо-моторните му функции.
Като странични явления биха се наблюдавали двигателна хиперактивност, превъзбудимост, неспокойствие, нарушения в съня, чиято изразеност е в зависимост от приложената дозировка.
В болницата изписваме ноотропил при деца с церебрална парализа и забавена идеомоторика, т.е. при деца които "мислят и действат по бавно...." Аз лично не бих го предписал при дете с намален мускулен тонус????, независимо от причината му, защото няма да се повиши по този начин.

Уместно би било да се проучи причината за намаления мускулен тонус !!!!!
« Последна редакция: чт, 26 юни 2008, 10:35 от Ivan Chavdarov »
Цитирай


Мнения: 166
Здравейте отново доктор Чавдаров. Не бих искала да коментирам името на детето и на  лекаря. Направило ми е впечатление от изказванията ви досега, че в поверената ви болница има ясни правила - кои пациенти са предимство. Искрено се надявам и би трябвало те да важат за всички и де не зависят от това кой е лекуващият лекар. Затова искам да попитам съвсем хипотетично, абстрахирайки се от нашия случай. Децата по клинични пътеки с предимство ли са пред тези със Субсидия? Трябва ли да има диагноза ДЦП, а не обзервация за ДЦП за да може да се ползва клинична пътека?
Благодаря предварително  bouquet
Цитирай
Г-н Чавдаров от доста време посещавам вашата б-ца.В последно време виждам една и съща гледка в 13:00 на обяд.Днес в най-голямата жега детегледачки и чистачки бяха изкарани навън на улицата и товареха боклук в камион,а главната сестра стоеше като надзирател на сянка.Тези жени работят с нашите деца,би ли трябвало да извършват такава мръсна работа?Макар,че са най-ниско в йерархията те са интелигентни.Имате 3-ма общи работници,които седят по цял ден на пейките.Тази работа не е ли за тях?В други болници санитарните длъжности се изпълняват предимно от циганки,но до колкото виждам имате претенции при подбора дори и за тези длъжности.Или вие изобщо не знаете,че тези жени са изкаранив най-голямата жега?Жалко ако е така...
Цитирай

София

Мнения: 609
Ajeliya,  на въпроса Ви:

Д-р Чавдаров, незнам дали помните линка, който пуснахме на английски за "GMFCS"
Преведох документа и го сравних с информацията предоставена в сайта на болницата, почти идентична е.
За мен е доста сложно, признавам, чудя се дали да го пусна в темата за консултации и понеже не съм лингвист моля вижте текста за да не съм направила някоя груба грешка, ако имате време, разбира се.Това което Ви обещах в по-преден постинг е направено - GMFCS-ER е преведена от професионален преводач, защото английският ми не е на такова ниво. Аз от своя страна направих корекции по българския текст, които са предимно на терминологична основа, за да бъде превода най-близко до използваните на практика термини. Сега чакам преводачката да ми върне матириала, защото и го изпратих, тя като филолог последно да си каже мнението по моите корекции върху нейния превод. Значението на "филологическият" превод на много места непасва никак на "рехабилитационната" терминология!!!!
Целият този процес отне повече време отколкото очаквах, затова все още чакам нейния отговор и не съм закачил теста на сайта на болницата за ползване.

Виждам, че вие също сте превели текста, което е много сериозен труд, но няма да имам сили да го редактирам терминологично още веднъж.

Предполагам сте забелязали доста разлики между закачения на сайта на болницата GMFCS (1997) и GMFCS-ER (2007), който сте превели и Вие. Новият вариант на теста е значително разширен и съобразен с ICF. За съжаление никъде освен в моята болница не ползват този тест, който е много удобен и дава картина на възможностите на детето с ЦП, защото само диагнозата не е достатъчна за това.

Надявам се до края на юли да качим превода на GMFCS на сайта на болницата.
Цитирай

София

Мнения: 609
unrealdream,

Висока ценя вашата наблюдателност и загриженост за персонала ми.
Не бих желал да се притеснявате, че нещо се случва без мое знание, не че е невъзможно.
Споменатите от вас боклуци се изчистват от съответния персонал, за да бъде по-пожаробезопасно и здравословно както за Вас така и за вашето дете и за другите деца в болницата.

Следващият път, ако изявите желание, няма да Ви откажем да помогнете на санитарките. Работа има много.
Цитирай
Д-р Чавдаров,
Не е нужно да ми отговаряте с ирония.В тези жеги на обяд дори и циганките не метат по улиците.Нямате уважение към персонала си.И това е мнението на много посетители в болницата!
Цитирай

София

Мнения: 1 271
Ей от понеделник в ДЦП болницата ще започват работа в 8ч с пациенти (вместо в 8,30). Предполагам е заради жегите.    Peace
Цитирай

София

Мнения: 838
Д-р Чавдаров,
Не е нужно да ми отговаряте с ирония.В тези жеги на обяд дори и циганките не метат по улиците.Нямате уважение към персонала си.И това е мнението на много посетители в болницата!
unrealdream ,тъй като сте нов Ви е позволено да не знаете,че тук е валидно само мнението на др.Чавдаров и табелите в повереното му заведение.И в този ред на мисли я пак да попитам:
Доктор Чавдаров къде е подемното устройство и ще имаме ли късмета да го ползваме?
Цитирай

София

Мнения: 609
Geri844, На въпроса ви:

Д-р, Чавдаров здравейте!Майка съм ,на недоносено дете родено едва 900 грама.Та , според специалистите всичко друго е наред с малкия, проблем има само един,-леко повишен мускулен тонус.Всеки месец водим детето при невролог който твърди, че  масажите и гимнастиката ще помогнат.Момчето ми, беше с кръвоизлив и съвсем леко разширени мозъчни стомахчета,които следяха през 3 седмици до 6 месец на детето.Благодаря на Бог ,стомахчетата не нарастваха ,и доколкото разбрах даже са се прибрали малко .Притеснява ме това ,че малкият /на година и 2 месеца е/стои на дупето си, но стои наведен на долу.Това проблем ли е и на повишения тонус ли се дължи?Рехабилитаторите твърдят ,че гръбчето му е стегнато малко. както и ръчичките,долните крайници са добре и благодарение на масажите, детето дори вече не стъпва на пръсти.какво мислите вие ?Знам ,че първо трябва да прегледате малкият и тогава да ми кажете, но моля ви според написаното от мен какво мислите?Имахме проблем с очичките, но вече той се реши,според офталмолози е станало чудо детето е добре.За сажаление диагнозата беше ретинопатия,но всичко пък се развива добре с очичките.Ето, този повишен мускулен тонус ме тревожи много!Моля ви, кажете какво мислите ще съм ви благодарна  bouquetвсичко добро Докторе!

Новородени, които са: недоносени, с ниско за гестационната възраст тегло, с мозъчен кръвоизлив, прекарали асфиксия и близнаците, попадат в т.н. "рискова група", където възможността за двигателни отклонения се качва от 2-3 на хиляда до 20-60 на сто, в зависимост от тежестта на цитираните по-горе състояния.
На година и два, три месеца корегирана възраст (от календарната изваждаме времето на недоносеност) детето трябва да прави самостоятелни крачки.

Ако на детето Ви е изписана физиотерапия и рехабилитация то трябва да е с някаква диагноза ?????
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 686
Geri844, На въпроса ви:

Д-р, Чавдаров здравейте!Майка съм ,на недоносено дете родено едва 900 грама.Та , според специалистите всичко друго е наред с малкия, проблем има само един,-леко повишен мускулен тонус.Всеки месец водим детето при невролог който твърди, че  масажите и гимнастиката ще помогнат.Момчето ми, беше с кръвоизлив и съвсем леко разширени мозъчни стомахчета,които следяха през 3 седмици до 6 месец на детето.Благодаря на Бог ,стомахчетата не нарастваха ,и доколкото разбрах даже са се прибрали малко .Притеснява ме това ,че малкият /на година и 2 месеца е/стои на дупето си, но стои наведен на долу.Това проблем ли е и на повишения тонус ли се дължи?Рехабилитаторите твърдят ,че гръбчето му е стегнато малко. както и ръчичките,долните крайници са добре и благодарение на масажите, детето дори вече не стъпва на пръсти.какво мислите вие ?Знам ,че първо трябва да прегледате малкият и тогава да ми кажете, но моля ви според написаното от мен какво мислите?Имахме проблем с очичките, но вече той се реши,според офталмолози е станало чудо детето е добре.За сажаление диагнозата беше ретинопатия,но всичко пък се развива добре с очичките.Ето, този повишен мускулен тонус ме тревожи много!Моля ви, кажете какво мислите ще съм ви благодарна  bouquetвсичко добро Докторе!

Новородени, които са: недоносени, с ниско за гестационната възраст тегло, с мозъчен кръвоизлив, прекарали асфиксия и близнаците, попадат в т.н. "рискова група", където възможността за двигателни отклонения се качва от 2-3 на хиляда до 20-60 на сто, в зависимост от тежестта на цитираните по-горе състояния.
На година и два, три месеца корегирана възраст (от календарната изваждаме времето на недоносеност) детето трябва да прави самостоятелни крачки.

Ако на детето Ви е изписана физиотерапия и рехабилитация то трябва да е с някаква диагноза ?????

Да! забравих да спомена ,че малкият е на година и два месеца некоригирана възраст.Както вече писах ,посещаваме рехабилитационен център ,но специалист/невролог/не е поставял друга диагноза.Единственото ,което каза е, че детето е с леко повишен мускулен тонус, и е добре да посещава центъра за рехабилитация .Само това!
Цитирай

София

Мнения: 609
Geri884,

Вероятно невролога има някакви притеснения за да изпрати детето Ви за рехабилитация.  Това че няма диагноза, някак си немога да го приема, особено ако сте с направление по НЗОК.

Повишеният мускулен тонус е един от белезите за вероятни проблеми в двигателното развитие.
От тук нататък следва въпроса кои антигравитационни мускулни групи са обхванати от хипертонуса и какви двигателни умения има детето Ви, като фиксирате и корегираната възраст ????

Притеснително би било ако седи с "чупка в кръста" или неседи или стои право пред мебел или масата с "чупка в кръста" или се вертикализира по мебелите без да "изважда единия крак". Съжалявам но терминологията в кавичките е трудна за описване ......

Просто информацията, която ми предоставяте е много бедна за да мога да преценя има ли риск за двигателни отклонения и ако има какъв е процента ??? 
Към комплексната невро-кинезиологична диагностика спадат: обследване на спонтанната моторика, възбуждане на провокираната моторика и снемане на неврологичния статус, които не всички невролози употребяват комплексно и пълно при поставянето на диагноза. Мускулният тонус е малка част от вероятните проблеми на детето, които могат да се окажат или преходни или да се фиксират след 18 месец, като ДЦП.
Къде Ви рехабилитират ??  защото масажа е несериозен или да кажем по-малко от минимален метод за стимулиране на двигателното развитие при дете с вашата анамнеза....

Цитирай

Бургас

Мнения: 1 686
Докторе, детето посещава центъра за рехабилитация в гр. Бургас.Рехабилитаторите, също твърдят ,че малкият е със стегнато гръбче и долни крайници,но няма опасност да не проходи.Единствено, което ме тревожи е ,че стои на дупето си но леко наведен на долу,дори все още се подпира на ръцете си.За двигателните умения :обръща се от гръб по-корем и обратно,все още не пълзи/но нали не всички дечица го правят/,опитва се ,да се изправи в креватчето си ,и дори има голям напредък.Относно направлевието от НЗОК -без такова сме.
Цитирай

София

Мнения: 609
Geri844,

Единствено, което ме тревожи е ,че стои на дупето си но леко наведен на долу,дори все още се подпира на ръцете си.За двигателните умения :обръща се от гръб по-корем и обратно,все още не пълзи/но нали не всички дечица го правят/,опитва се ,да се изправи в креватчето си

Определено имаме "терминологични" различия - детето седи на дупето си, като е наведено напред или стои право като кръста е наведен напред???; детето не пълзи или не лази ???

Направете една снимка с електронен фотоапарат или кратко видео и ми го изпратете на hospital@cpcentresof-bg.com, защото диалога с различно разбиране на определени термини е безмислен. Кажете и корегираната възраст на детето си !!!!!! за да определим какво би трябвало да изпълнява като двигателни умения.
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 686
Д-р Чавдаров,първо искам да ви благодаря за  вниманието  bouquet.На адреса, който посочихте пратих снимка .Коригирана възраст -12 месеца.В допълнение :детето, лази но не пълзи.
« Последна редакция: пн, 30 юни 2008, 16:34 от GERI844 »
Цитирай

София

Мнения: 609
GERI844,

Прати още няколко снимки под различен ъгъл специално за седежа. Също така как стои на четири опори (на длани и колене), как стои прав ???

Според проучвания на специалисти, дете което може да седи на дълго (позицията на твоето дете) прохожда в 60% от случаите, дете което може да лази - прохожда в 80% от случаите, дете което лази по вертикалата (обикаля по мебелите) - прохожда в 90% от случаите.

Детето на 12 мес. корегирана възраст би трябвало да лази и при препятствие (мебел) да се изправя по него, като изважда напред единия крак и да лази по вертикалата - т.е. да обикаля по мебелите, като минимум.

Никой не би прогнозирал какво може да се получи при едно недоносено дете  след преживяна "кислородна травма" и  още повече, по една или няколко снимки !!!!!  Необходим е пълен невро-кинезиологичен преглед за който ви споменах в предишен постинг.
Цитирай

София

Мнения: 12
Здравейте д-р Чавдаров,
Моля, да ми разясните какво представляват костюмите тип Гравистат(Адели).Как се използват и какво влияние оказват при децата с ДЦП,подходящи ли са за тях като метод на лечение.Има ли такива в България.
Благодаря,предварително!
Цитирай

София

Мнения: 609
Samoto,

Iz4erpatelna teoriti4na informacia po otno6enie na mehanizmite na deistvie na tozi tip le4enie moje da namerite v Google na kliu4ovite dumi "Adeli Suits".

Moeto li4no mnenie ne savpada napalno s predstavianite rezultati po ob6testvenite medii po razli4ni pri4ini.

V specializiranata literatura sravnitelnite prou4vania sa mnogo redki i ne otgovariat na EBM, a na specializirani mejdunarodni sabirania po CP (kongresi i konferencii) ne sa predstaviani nikakvi dokladi s resultati, koito da se diskutirat publi4no.
Osven tova imah pacient, koito hodi v Moskva, klinikata na prof. Semenova i sled edin mesec prestoi se varna v BG, kato resultatite ne pokrivaha o4akvaniata na roditelite. Dori imam i snimka na deteto v specialnia kostium, kato deteto ve4e e mladej no na invalidna koli4ka za6toto e s quadripareza. Obe6taniata za tozi slu4ai biaha golemi.

U nas neznam niakoi da polzva ili prilaga tazi metodika.
Цитирай

София

Мнения: 12
Благодаря на д-р Чавдаров за отговора!
Като майка на дете с ДЦП съм длъжна да се интерасувам от всички методи и начини,който се прилагат за лечение на деца в това състояние.На големи обещания не вярвам,като <<ще направим това сега и от другия месец детето ще проходи>>.Естествено най- важни са ежедневните гимнастики и рехабилитации,в тов се убедих.Не искам оба4е един ден да се обърна и да разбера, че нещо важно съм пропуснала и не е направено.Казвате по- горе с примера за детето,че вече е младеж,но на инвалидна количка,защото е с квадрипареза,но не всички квадрипарези стигат до инвалидна количка.Вярно е, че обикновено те са тежки и прогнозите не са добри,но аз видях деца с квадрипареза които ходят,макар и някои подкрепяни от родителите си или хванати за ръка.Това  много ме радва и дава още повече сили да не спирам да рехабилитирам детето си.Затова и често имаме нужда от съвети,консултации и насоки от вас докторите. Peace
Цитирай

София

Мнения: 1 597
Здравейте д-р Чавдаров,
бихте ли ми казали за какво се изследва ензимът креатин фосфо киназа?
Ако нивата са завишени,какво следва от това?

Благодаря ви.
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 686
GERI844,

Прати още няколко снимки под различен ъгъл специално за седежа. Също така как стои на четири опори (на длани и колене), как стои прав ???

Според проучвания на специалисти, дете което може да седи на дълго (позицията на твоето дете) прохожда в 60% от случаите, дете което може да лази - прохожда в 80% от случаите, дете което лази по вертикалата (обикаля по мебелите) - прохожда в 90% от случаите.

Детето на 12 мес. корегирана възраст би трябвало да лази и при препятствие (мебел) да се изправя по него, като изважда напред единия крак и да лази по вертикалата - т.е. да обикаля по мебелите, като минимум.

Никой не би прогнозирал какво може да се получи при едно недоносено дете  след преживяна "кислородна травма" и  още повече, по една или няколко снимки !!!!!  Необходим е пълен невро-кинезиологичен преглед за който ви споменах в предишен постинг.
Д-р Чавдаров ,пратих снимките.благодаря ви   bouquet
Цитирай

Канада, България

Мнения: 158
Здравейте, детето ми е на 4 м коригирана възраст, и винаги е спяло само на страни. Това проблем ли е, може ли да се деформира телцето му? Като го сложа на гръб се извърта настрани.
Цитирай

София

Мнения: 209
Д-р Чавдардов,
Бих желала да Ви попитам знаете ли какво се случва в салоните за рехабилитация? Как ще уверите родителите, че там се работи съвестно? Защо родителите не могат да наблюдават процедурите на децата си и как се справят те?
Цитирай

София

Мнения: 609
Samoto,
Напълно съм съгласен с Вас. Може би примерът ми с квадрипарезата не беше най-подходящия, но на цитирания младеж му бях и личен терапевт, но въпреки всички максимално положени усилия чрез различни методологии неможахме да се справим с двигателните отклонения.
Понякога разликата между тежката дипареза и квадрипарезата не е много изразена, ето защо се ползват Класификационната Система за Груби моторни Функции на Палисано от 2007 г., която описва двигателните възможности на детето.
Всички знаем, че всяко дете има своите нужди и нашата задача е да подобрим качеството му на живот, макар и само с едно стъпало нагоре. Има много уреди и приспособления, които позволяват на детето да се придвижва в пространството, дори без собствени умения, което обаче му доставя огромно удоволствие. Наша задача е да подберем най-подходящите.

mamma_mia
По-добре би било да поставите въпроса си пред лекар-специалист по детски болести или детска неврология, който ще Ви отговори и по-компетентно от мен. Моята специалност e Физикална и Рехабилитационна Медицина, и в частност детска неврохабилитация.

Geri844
Видях снимките. Струва ми се...., че детето Ви е добре??????  Това е само предположение !!!!!!

netty77
Немога да отговоря на въпроса Ви.........

mama na Moni
В салоните за рехабилитация се провежда такава. Това предполагам поради длъжностните характеристики на определените специалисти и оборудването на кабинетите.
Несмятам да уверявам никого в нищо. Познавам служителите си им имам доверие.
Родителите могат да наблюдават процедурите, ДОРИ ГИ ЗАДЪЛЖАВАМЕ И ОБУЧАВАМЕы КОЕТО С ГОЛЕМИ БУКВИ Е НАПИСАНО ПО ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТАБЛА В БОЛНИЦАТА.
Ако Вие имате конкретно оплакване към дадено лице, защо всички допускаме грешки, то моля да го споделите с мене писмено през служба личен състав, за да проверя и взема мерки, ако такива се налагат.
Цитирай

Габрово

Мнения: 1 037
Всички знаем, че всяко дете има своите нужди и нашата задача е да подобрим качеството му на живот, макар и само с едно стъпало нагоре. Има много уреди и приспособления, които позволяват на детето да се придвижва в пространството, дори без собствени умения, което обаче му доставя огромно удоволствие. Наша задача е да подберем най-подходящите.
Д-р Чавдаров, радвам се, че повдигнахте въпроса за уредите и приспособленията, от които се нуждаят децата ни, но предполагам знаете, че те са безбожно скъпи и се чудя например,  достатъчно ли е детето да се вертикализира 15 минути в център за рехабилитация?
Едни ортопедични обувки на дъщеря ми ни струваха 800 лв., а това е най-малкото от което се нуждае едно дете с квадрипареза.
Ще се радвам ако знаете и  споделите с нас как да осигурим на децата си нужните уреди и приспособления, за да подобрим качеството им на живот, благодаря.
Цитирай


Мнения: 247
Здавейте, д-р Чавдаров,
внучката ми /на 3 години/ има проблеми със зрението - хипоплазия на зрителните нерви и хипоплазия на корпус калозум. С изключение на недоброто зрение се развива нормално за възрастта си. При консултация с невролог в Детска болница в Киев ни бе препоръчано да правим остеопатична терапия и по-точно краниосакрална терапия. На детето бяха направени 5 масажа, които, по наша оценка, повлияха добре. Такива серии от масажи, според колегата ви невролог, трябва да се направя поне още 4-5 пъти, а не успяваме да намерим остеопати в България. Дали случайно във вашия център няма специалисти, които да работят по този метод? Въобще, какво е мнението ви и защо в България почти никой не е чувал за остеопатията, след като в чужбина този метод вече е утвърден?
Цитирай

София

Мнения: 12
Здравейте,
Да кажа и аз нещо повъпроса с уредите и приспособленията.Всеизвестно е,че много от тях са скъпи и почти недостъпни,например една специализирана проходилка струва от порядъка на скромните 2500-3000 евро.Това не е само в България,а и в чужбина цената е долу горе пак такава.Затова ние в къщи ползаваме услугата направи си сам или ползвай помощ от приятел или роднина. Направили сме си шведска стена и валяк ,които станаха доста сполучливи и си ги ползваме редовно.Сега сме в процес на правене на т.нар.пълзачка,която ще подпомагне и стимулира детето  при желанието му и опитите му за пълзене.А това е нещо,нали и пълзенето и лазенето са пак начини на придвижване Very Happy.Пълзачката я видях в болницата за ЦП на Кр.село.Бях извикана лично от рехабилитаторката да видя как детето ми прави опити и се мъчи да вклю4и активно ръце  и крака.
Н а гимнастиката влизах с детето си до около една година за да мога да гледам и да се обуча,а и уж той да е по спокоен.После спрях да влизам защото и с мен си ревеше,а аз исках малко по4ивка.Когато спрях да влизам той пък спря да реве.На логопед и психолог влизам с него защото засега наистина е по -спокоен когато съм снего а и така аз научавам много неща,които мога да прилагам в къщи.
Отклоних се малко,исках да кажа че сега ще правим пълза4ка и живот и здраве да пропълзиили пролази,пък може и проходилка да првим Praynig Wink.Иначе си имаме и други забавления,люлки,столчета,наи-различни играчки и дреболии които стимулират развитието му и го карат да се забавлява.
Цитирай
Др Чавдаров, следя с интерес темата Ви. Бяхме на преглед във вашата болница с 9 мес ми бебе и ни констатираха ЦКС 1 степен. Почнахме гимнастика. Виждам навсякъде по кабинетите един и същ афиш за Двигателното развитие на детето до 1 година.  Бихте ли ми казали, кой е първоизточникът на тези стандарти, защото вашите колеги не можаха да ми отговорят.

Благодаря ви

  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 609
ajeliya
Както всички знаем детето с ЦП се нуждае от комплексна рехабилитация, като позиционното лечение (вертикализационни маси, столчета, проходилки, ролатори, уреди, приспособления, шини, фиксатори, обувки и други)  е съществена част. Точно тук за съжаление сме на нулата (или на едно от сто единици, защото тук таме се правят обувки и шини, по много стари модели и технологии), което определено възпрепятства възможностите за изваждане на максималния рехабилитационен потенциал на детето.  Изработването на цитираните по-горе елементи от позиционното лечение (последния термин е български) е скъпа промишленост, която у нас не е развита, а и скоро дали??? ще се развие, когато няма кой да заплаща тези скъпи уреди. В Европа тези уреди/приспособления се заплащат от здравно-осигурителните фондове и се изписват според нуждите на децата от лекари-специалисти (Физикална и Рехаб. Медицина, Невролози, Ортопеди).
У нас само фирмата БМБ произвежда някои уреди, но повечето се внасят и цените са сериозни......
В Болницата за ДЦП в Красна поляна-София сме се постарали да осигурим повече различни уреди за да извършваме необходимата рехабилитационна програма близо до максимума й за повечето от децата. За съжаление неможем да осигурим 100% програма за 100% от децата поради специфичността на някои потребности и техния преходен характер.
Позиционното лечение може да се извършва по 3-5хдневно по 5-10-30 мин. в зависимост от диагнозата и възрастта на детето, както и от други фактори.


banskobg
Казвате че детето Ви е с "хипоплазия на зрителните нерви и хипоплазия на корпус калозум" и че "се развива нормално за възрастта си", което е голямо изключение и дори чудо!!!!!!!!
Все пак  защо търсите помощта на лекари в този случай ???
В интернет може да намерите достатъчно информация за остеопатията, която е част от  т.н. алтернативна медицина (complementary & alternative medicine - CAM).
В България този метод не се изучава.
В Болницата за ДЦП в Красна поляна няма такива специалсти.
Никъде по международните форуми!!!! за рехабилитация и обгрижване на кърмачета и деца с двигателни увреждания от неврологичен характер с различно естество, не е имало нито доклади, нито дискусии за приложението на остеопатията и резултатите й при тези деца.
Иначе в масовите форуми можете да прочетете всякаква информация, която да Ви хареса !!!!, реклама....


samoto
Някои от уредите, които притежаваме могат да бъдат изработени и от някои по-сръчни родители. Родителите имат достъп до всички уреди, които ползва детето в болницата и по възможност могат да бъдат копирани и изработени, стига да се намери майстор.
Някои от уредите могат да бъдат закупени и по интернет.

D2lose
В горния ляв ъгъл на цитираните от вас табла пише "Tabelle nach V. Vojta", а в долния десен с дребен шрифт пише и колектива и издателството. През сайта на болницата www.cpcentresof-bg.com може да влезнете в сайта на Международното дружесто "В.Войта" и да получите продробна и пълна информация по интересуващи Ви въпроси.
Кои колеги сте питали ????? 
Предполагам, че сте започнали специализирана кинезитерапия ("гимнастиката...." незвучи правдоподобно за тази болница......) и са започнали да обучават и Вас като ко-терапевт на детето Ви.
Ако има проблеми се надявам да ме уведомите.
Цитирай
Това,че отскоро се включих във форума не означава,че не съм осведомена.Мога спокойно да кажа,че преди 4-5 години в тази болница се работеше много добре.Сега тук витаят напрежение,лъжи и измами.За пари.Всичко е пари приятелю,дори когато те лъжат и мамят относно детето ви!
Уважаеми родители не ви ли прави впечатление,че напоследък няма много деца в болницата.Защо ли е така?Я да направим една проверка и да попитаме защо персоналски здрави деца посещават групите и защо много други персоналски деца са включени по субсидии,а болницата краде субсидии от общината без да се изработват.Кого ограбвате г-н Чавдаров?И общината и нашите болни деца!За недосегаем ли се имате?Ще ми отговорите ли?И надявам се без ирония,защото информацията ми е 100 %!!!  #2gunfire Shocked  Thinking
Цитирай

София

Мнения: 1 597
Здравейте д-р Чавдаров,
на мойто дете 1 год и 1 месец му поставиха диагноза Забавено двигателно развитие.
Докторът при когото ходихме(Литвиненко),каза че няма нищо обезпокоително в неврологично отношение.И че трябва да му се направи рехабилитация.Но ние не желаем да влизаме в болницата.Детето си има изследвания правени преди седмица.
В болница Света София има ли или как да постъпим,че да ходим само за рехабилитация,без да спим и живеем там 5 дни.(Живеем на 2 спирки от болницата).
И ако това не може да се случи,да ми препоръчате съвестен рехабилитатор.

Благодаря много.
Цитирай


Мнения: 30
Здравейте д-р Чавдаров,
Имам дъщеря на 1 год и 2 месеца,която не иска да стъпва на крачетата. Детето е прегледано от ортопед и детски невролог,които не намират нищо патологично. Направихме и ЕМГ и трансфонтанелна ехография , които също са в норма. Обръща се ,седи самостоятелно,изправя се от легнало до седнало положение.Психическото развитие е в норма. Детският невролог- д-р Пачева от Пловдив ни препоръча рехабилитация.Мислите ли ,че това е достатъчно и ако да, бихте ли ни препоръчали рехабилитатор в Хасково? Благодаря за отделеното време
.
.
Цитирай

София

Мнения: 838
С цялото ми уважение др.Чавдаров бих искала да попитам(предполагам и други родители искат да знаят) докога един рехабилитатор ще работи с няколко деца заедно едновременно-на това не му казват индивидуална терапия?При такава работа дали всички деца  са рехабилитирани добре,защото днес бях свидетел на това как рехабилитаторката докато се занимава с едното дете,второто уж прави нещо на някой уред,а третото просто си лежи на дюшека?Разбирам,че е сезона на отпуските,но нека не си играем на лечение.
И пак да Ви подсетя за подемното устройство-де го и защо не се използва,едва ли се иска висше образование за работа с него?
Цитирай

София

Мнения: 609
unrealdream

Отново съм силно впечатлен от вашата наблюдателност и проницателност.

Сигурно сте забелязали, че темата касае консултации по проблеми с двигателното развитие на децата или за проблеми на ДЦП.

С риск да стана досаден на повечето читатели на темата, ще ви отговоря на "100% информация" с оглед допълнителното Ви информиране и историята на болницата:
1. отново министерската комисия по акредитация на болнични заведения присъди отлична оценка на Болницата, както в сферата на администрацията така и в сферата на количеството и качеството на медицинските услуги, които предлагаме. Може да направите справка в сайта на болницата - www.cpcentresof-bg.com. Сертифицирани сме и по ИЗО, ако това Ви говори нещо.
2. ако не сте забелязала.......лято е...... отпускно време е..... персоналът за когото така се грижехте в един от предните постове - и той трябва да почине..... По-малко персонал през юли, август и част от септември - по-малко обслужени деца - мателатика за 4-ти клас. Така е от 20-на години насам, както и през последните 4-5. Как сте го пропуснали ????
3. ""голямото откритие - деца на персонала в болницата"". Ама това е така от 1992 г. насам, включително последните 4-5 години????..... По онова време една от терапевтките ми се върна с диплом за монтесори-терапия от Мюнхен. Една от идеите на монтесори-терапията е интеграцията на болни и здрави деца. Тогава бяхме още само Център за рехаб. на ДЦП с около 50 деца и със съответното разрешение приложихме немския модел, като за целта направихме 2 групи с болни деца и здрави деца - братя или сестри на болното или деца на персонала. За другите родители този процес беше ерес....  Сега е много модерно, особено на хартия и го "правят" навсякъде, само дето персоналът осъществяващ този процес е със старото си мислене. Големият наплив на нови пациенти (в момента обслужваме 120-140 деца дневно), промените в законодателството и икономическия модел на здравеопазването бяха причина да прекратим този модел на обслужване, които беше позитивен както за здравите така и за болните деца. Този модел остана, като идея лятото деца на персонала да посещават болницата, когато всички детски градини са затворени. Освен тази скромна интеграция, която извършваме само лятото, друга причина е, че осигурявам на желаещия персонал адекватни грижи за децата им, когато това неможе да се извършва другаде, за да може същия персонал в това време да обслужва вашите деца спокойно и компетентно, вместо да си седи в неплатен отпуск в къщи с детето и...... без пари..... Глупаво е, нали.
4. малко ме обидихте......!!! Защо премълчавате, че и моя син посещава болницата заедно с другите деца на персонала и си играе с болните. Моля, казвайте всичко, за да не си помислят хората нещо.......
5. безмислено е да коментирам "финансовите констатации" и тяхното качество, защото сигурно не сте забелязали, че на всеки три месеца ме ревизират от СО.....
6. изказването Ви за недосегаемост  подсказва крехките Ви философски познания.
Всички смъртни сме досегаеми, само Господ е недосегаем и само той може да ни съди. 


mamma_mia
Обадете се в мед.център (02 9200 445) или м приемно-консулт. кабинет на болницата (02 828 1869 вътр. 24) за да Ви определят ден за консултация. Лекарят който ви поеме ще организира при необходимост обслужването на детето Ви по най-удобния за Вас начин.

vesi_k77
Ако ви е препоръчала рехабилитация, каква диагноза е поставила на детето Ви ???
В сайта на болницата www.cpcentresof-bg.com- обучени специалисти, ще намерите всички обучени от нас рехабилитатори в България.

pogar
Не съм ли Ви казвал, че Джордж Буш ми е чичо, а Селин Дион - сестра. ........

Бъдете така добра, когато забележите някакво нарушение...... просто ми се обадете за да го констатирам.
Имаше подобен случай преди две години. Майката ми звънна на мобилния веднага и съответния рехабилитатор напусна болницата още на другия ден.
Благодарен съм на тези родители, с чиято реална и своевременна помощ , качеството на терапевтичния процес се подържа на ниво.

На въпроса "де го?" Ви отговарям, "у салоно". Покажете ми се, да Ви "го" покажа. Вярно е, че не иска висше образование....
Цитирай
Здравейте, искам да ви попитам следното. бебето ми, на 5 месеца, е с киста в мозъка. Проявленията засега са стегнатост на ръцете, на краката не толкова, не прави опити да се обръща, не се усмихва, освен рядко само като неосъзнат рефлекс, наддава бавно. Според вашият опит с деца - има ли шанс за нашето дете чрез рехабилитация и подходящи упражнения да има известно подобрение, ако НЕ се оперира. Все още не можем да се решим на операция, заради огромния риск, а и се надяваме на чудо, понеже кисти сами са изчезвали на някои деца.
Какво бихте казали? Имате ли случаи на увредени деца, които не са оперирани, но просто идват на рехабилитация и се подобряват?

Благодаря!
Цитирай

София

Мнения: 33
Здравейте,
за всички, които търсят книгата на Войта предлагам е-вариант. На немски е, но е богато илюстрирана. Може да се изтегли от някой от долните три линка. Успех!

Das Vojta-Prinzip: Muskelspiele in Reflexfortbewegung und motorischer Ontogenese [GERMAN]
by Vaclav Vojta, Annegret Peters http://tranz.it/load.php?id=wCpn5jz4GmMGOrJ9124408

http://mihd.net/21uqr68

http://rapidshare.com/files/111261616/voijta.rar__983e210__via_g … pedia.info__.html

Цитирай


Мнения: 30
Здравейте ,д-р Чавдаров,
точно това ,че няма поставена диагноза ме притеснява.Засега само отхвърлят диагнози. На листа от д-р Пачева пише : "налична астазия и задръжка в моторното развитие". Освен това мускулите на детето са с тестова консистенция и са по-вели ,но ЕМГ е в норма. Започнахме терапия с Milgamma N и L-карнитин.
Вие какво бихте ме посъветвали? Благодаря.
Цитирай
Здравейте, д-р Чавдаров.
Може ли да ме насочите към физиотерапевт във Варна обучен във вашата болница. Благодаря ви предварително.
Цитирай

София

Мнения: 838
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ др.Чавдаров за отговора.Въпроса е като го има защо не се и ползва?Лично на мен са ми отговаряли:детето работи с логопед в общата стая ,защото няма как да бъде качено с количката в логопедичния кабинет на втория етаж(все пак персонала не се товарни магарета за да го влачат по стълбите)?А относно уж индивидуалната рехабилитация-днес ми бе отговорено,че лятото е така-много деца малко персонал,нареждане отгоре.
Истината е посредата и защо ли си мисля,че и там ще си остане,за съжаление за сметка на децата.
Иронията Ви е най-малкото жалка-и Вие сте родител.
Относно показването-аз не се крия,определете кога и сам ще се уверите,че това което казвам тук мога да го повторя и в личен разговор,защото казаното засяга моето дете,а уверявам ВИ относно него не правя компромиси.
« Последна редакция: ср, 09 юли 2008, 19:02 от pogar »
Цитирай


Мнения: 247
Д-р Чавдаров, тъй като мястото ми не е в тази тема /както вече писах, внучката ми е със зрителни проблеми/, ще си позволя само още веднъж да ви отнема време. Първо да се учудя на свой ред  - защо да не търсим помощ от лекари? кой да ни помогне за подобрение на зрението ако не лекари?! И второ - да изразя надежда, че не отхвърляте априори непознатите ви методи на лечение, само защото не са докладвани и дискутиранина форумите, в които сте участвали. 
Цитирай

София

Мнения: 609
Geri 89
Рехабилитацията определено ще стимулира двигателното и психическото развитие на детето Ви. До къде ще се стигне......????

Meg_H
Изключително полезна информация, от която се възползвах и БЛАГОДАРЯ !!!!

Vesi_K77
Детенцето Ви влиза в групата на т.н. "меки" деца (flopy child), чиято диференциално диагноза е много широка. Не би било излишно да направите още една консултация с детски невролог - за Пловдив мога да ви предложа доц. Иван Иванов. Също така бихте могли освен медикаментозно лечение да включите и рехабилитация - само кинезитерапия, до изясняване на основната диагноза. В Пловдив откриха Детски рехабилитационен център към Катедрата по Физикална и рехабилитационна Медицина на МУ Пловдив. Търсете за рехабилитацията доц. Елена Илиева. Успех.

Mimka 73
Във Варна - ДМСГ "Виница" - дневен рехаб. център, биха могли да Ви бъдат от помощ или евентуално в "Карин дом".
В сайта на болницата има цитирани всички рехабилитатори от страната, които сме обучавали на специализирана кинезитерапия.

Pogar
Знаете къде да ме намерите.
Всички обичаме децата си.
Взаимната полза е добре дошла.


Banskobg
Аз си позволявам да давам съвети само в сферата на рехабилитация при двигателните нарушения от неврологично естество при кърмачета и деца и международните форуми, на които участвам са в тази насока.
На тези форуми остеопати няма !!!!, нито се коментира този тип лечение, а и никъде в достъпната научна литература не съм срещал приложението му при детската неврохабилитация.


Цитирай

София

Мнения: 609
Mimka 83  На въпроса Ви:

Д-р Чавдаров, на 26 юни се обърнах към вас с въпрос " Дали лечението с Ноотропил ще повиши мускулния тонус на детето ми който е намален". Вие ми отговорихте че понижения мускулен тонус не е диагноза и че трябва да се установи причината за него. Детето ми е родено 1 месец преди термина без коремна стена и има 2 операции. Може ли понижения мускулен тонус да се дължи на липсата на коремна стена и дали това ще доведе до проблеми с ходенето на детето?   

На този въпрос без да прегледам детето Ви, немога да отговоря.
Цитирай


Мнения: 30
Д-р Чавдаров,
Благодаря за вниманието ,което отделяте.
Днес се свързах с доц. Иванов и запазих час за преглед,но чак след месец .Sad
Забравих да спомена ,че детето няма още зъбки  и по този повод изследвахме калций,който се оказа на границата и сега приема Калций Фосфо Ц.Това има ли нещо общо с крачетата?
А симптомите предпоставка ли са за оформяне на ДЦП?
Благодаря още веднъж!
Цитирай

София

Мнения: 609
vesi_k77

Както Ви писах в предишния постинг- има много заболявания които оформят картината на "меките деца (flopy child)", които имат забавяне от различна степен в моторното ir развитие - от един обикновен рахит, през редица метаболитни, генетични или невро-мускулни заболявания, до една малкомозъчна форма на церебрална парализа.

На въпроса Ви немога да отговоря конкретно, без да съм прегледал детето и изследванията му. 
Цитирай

София

Мнения: 609
Aleija,

Превода на "Класификационната система за груби моторни функции - преработен и допълнено издание 2007 г.", може да ползвате от сайта на болницата - http://www.cpcentresof-bg.com/doc/GMFCS.doc

Основният превод е извършен от професионален преводач, като превода на рехабилитационната терминология е съобразена с ползваните у нас термини с мое съдействие.
Процедурата беше малко удължена за да бъдем максимално близко, както до оригинала така и до българското му звучене и разбиране.

Успех.
Цитирай
Здравейте д-р Чавдаров,
Дъщеря ми е на физиотерапия в ДМСГД-гр. Варна, при Донка Барусова. Днес й споделих че съм се допитвала до вас по някои въпроси. Тя каза че се познавате и помоли да ви предам сърдечни поздрави и благодарности за обучението което е получила при вас.
Моля Ви да ми съдействате да намеря и закупя Swiss ball за гимнастиката на дъщеря ми. Благодаря Ви предварително.
Цитирай


Мнения: 36
Здравейте д-р Чавдаров! Дъщеричката ми се роди със проблем на дясната ръчичка  Не може да си отваря пръстите на ръката в началото дори я държеше присвита в китката На кратко да обясня от къде идва проблема - Отидох да раждам нормално, но нещата се объркаха бебка не поиска да слеза надолу към родовия канал изобщо, докторите се уплашиха, защото бяха минали 2 часа от както ми бяха изтекли водите и бързо сформираха екип за спешно секцио. Но както и да е накрая се оказа, че била със умотана пъпна връв около вратлето и ръчичката Sad В последствие също се разбра и че пъпната връв е пречела на детето да си движи ръката и тя останала свита в китката а пъсчетата са били в юмрук. От там идва и проблема тя се обърна с главата на долу още в 6-тия месец и повече не се е въртяла, докторите казаха че понеже е била поече от 2 месеца в това полужение сухожилията и били много стегнати и за това не може да си отваря пъстите Sad Обясниха ми че с рехалибитация щяло да се оправи било все едно ти е счупена ръката и много време е стояла в гипс. Насочиха ни към ортопед, който да ни постави точна диагноза и да ни насочи към рехалибитационен център. И така в момената в който се прибрахме от болницата отидохме на ортопед....а глупакът му с глупак дори не я събуди за да я диагностицира правилно. Как ни видя и веднага заключи че имала пареза ръката и била крива и ключицата и била счупена не сме били за него ами за невролог Crying or Very sad От там се започна ходене по мъките... със голям зор записахме час при  детски невролог Доц. Иван Иванов. Той заключи че нямаме неврологичен проблем детето си било добре и с рехлибитация щяло да се оправи (както ни бяха казали и 1-вия път в болницата) насочи ни към друг ортопед. Отидохме при д-р Янакиев завеждащ травнатология във окръжна болница Пловдив, Той ни диагностицира тази път надявам се правилно... диагнозата е КАМПТОДАКТИЛИЯ. Каза да пробваме със рехалибитаци ако не след като детето навърши 2 год може да се наложи оператина намеса. Тааа от тогава вече 2 месеца ходим на рехалибитация....всеки божи ден и се правят процедури във болницата и освен тези там аз правя същите и във къщи още 2 пъти на ден. Резултата е много минимален. Искам да попитам  дали ще се оправи със рехалибитацията или все пак трябва да се прави операция?????  Накратко да ви дам данните от епикризата с която ни изписаха - ФЛЕКСИОННА КОНТРАКТУРА НА ПЪСТИТЕ НА ДЯСНАТА РЪКА + КОНТКАТУРА НА ДЯСНАТА ГРИВНЕНА СТАВА( НАЙ ВЕРОЯТНО ПОЗИЦИОННА)+ диагнозата на д-р Янакиев - Camptodactiliya 1,2,3,4,5 - има движения към екстензия на пръстите и китката ограницени от контрактурата и камптодактилията + Диагнозата на доц. Иванов - дясната ръка е с лека хипотрофия на мусколатурата, която е по изразена в областа на предмишницата. Позата на китката е в неутрално полужение. Всички пръсти са флектирани.Пълен обем акт. Движения с дясната ръка в рамото и лакътя. Задоволителна сила на флексия на пръстите
Цитирай


Мнения: 94
Здравейте, д-р Чавдаров! Имам син на 6, 8г., който се роди преносен 8 дни, със зелени околоплодни води, тегло 3100г. След първия ден отказа да се храни за 3 дни, изпадна в хипотермия и ниска кръвна захар, получи хипогликемичен пристъп и бе преведен в Окръжна б-ца София, бе в кувьоз 4 дни. На 12- дневна възраст му бе направена ЕЕГ иТФЕ - б.о. Проходи м/у 1,6 и 2 год. Възраст, предимно ходеше на пръсти и падаше често на колене, седеше клекнал само когато се подпреше на нещо. Той много обича морето и басейните, плува почти сам, може би това му помогна да стабилизира походката си, започна да кляка, но все още не може да се задържи дълго време клекнал; слиза и изкачва стълби, кара колело със спомагателни гуми. Интелектуално няма никакви проблеми. На лекари не сме ходили и рехабилитации не сме правили. От м. ферруари тази година, за съжаление, той е с диагноза Фокална епилепсия и лечени Трилептал 300. Във връзка с това му бяха направени редица изследвания и неврологични прегледи. Скенерът и ЯМР не показаха никакви отклонения. Неврологичен статус: Живи СНР, еднакви двустранно, с патологично оживени коленни рефлекси двустранно до поликинетичен отговор, /+/ Бабински двустранно и Чадок /+/ двустранно. Без отклонения в останалия статус.  При обсъждането бе посочено, че тези патологични рефлекси са свързани вероятно с пери- и постнаталната патология. Те се прогресират във времето  и могат да се приемат за рефлексна форма на ДЦП, без отпадна неврологична симптоматика. Искам да Ви помоля за коментар, особено на последното изречение и да Ви попитам тези патологични рефлекси как се проявяват във времето - в това положение ли остават, влошават ли се, възможно ли е да се израстат? Ще помогне ли някаква рехабилитация и каква? Благодаря
Цитирай

София

Мнения: 609
Mimka 73
Благодаря за поздравите. попаднали сте на подходящия специалист.
Фирма БМБ произвежда и внася различни уреди за деца със специални нужди, включително и топки. Опитайте с тях, като може да ги намерите в http://catalog.bg/company.php?company=2514


Smilianova
Камптодактилията е вродено скъсяване на сухожилията на палеца или малкото пръстче на ръката.
Нямам опит в рехабилитацията на детски ортопедични заболявания. Наличието на контрактура предполага рехабилитация и евентуално при слаби резултати - оперативно лечение с последваща рехабилитация.
Доколкото разбирам сте от Пловдив. Потърсете доц. Елена Илиева - Катедра по физикална и рехабилитационна медицина в Мед.Университет Пловдив, която може да Ви бъде от полза.


sgg
По това което описвате.....
1.Детето е преживяло кислородна недостатъчност, която понякога води до проблеми в мозъчното съзряване и изграждането на функционални връзки между различни мозъчни центрове, което като клиника е представено от различни по форма и изразеност нарушения в координацията на движенията.
2.Мозъчната структура няма отклонения, но това не изключва клинични белези на координационни проблеми.
3.Наличието на оживени сухожилни и надкостни рефлекси както и патологичните рефлекси Бабински и Чадок, показват нарушения по пътищата провеждащи волевите команди към мускулите.
4.ДЦП неозначава само мускулна слабост, а и нарушена координация при мускулните акции определящи дадено движение, като при някои форми на ДЦП е нарушено и равновесието.
5.Наличието на фокална епилепсия и медикаментозвата и лечение усложняват в голяма степен коментара на състоянието на детето Ви.
6.След като има смущения в координацията на движенията, рехабилитацията е задължителна !!!!!, като трябва да се внимава с епилепсията и нейното състояние към момента.


Успех на всички !!
Цитирай

Габрово

Мнения: 1 037
Mimka 73, д-р Чавдаров ти е дал линк, но виж ето тук:http://www.bmb.bg/rk3.php
Можеш да разгледаш каталога им, коректни са.
Успех.