Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора
Преди време в Банско бях яла мн вкусен качамак. И сега си купих пакетче от магазина. Има някакви рецепти на опаковката, но разчитам да споделите вашият опит, че никога не съм правила пък мн ми се хапва.
Цитирай


Правя само готов, избирам марката "Анжел", много е вкусен. Преди беше в червена триъгълна пирамидка с дървена лъжица подарък, но нещо не го откривам напоследък. Ако някой го е виждал, да сподели, ще се запася:)
Правя го според описанието на опаковката, после в стъклена тепсия сипвам 1/2 от качамака, заливам с разтопено масло, червен пипер и натрошено сирене и пак така /става на два реда/. Сервирам задължително със салата според сезона, най му отива зелена салата eat
« Последна редакция: Пет., 21 Септ. 2007, 12:25 от Небесна »
Цитирай


Сварявам го според това какво пише на опаковката - пропорциите брашно - вода са различни на различните видове качамак. През това време в тавичка слагам разтопено масло и натрошено сирене на дъното и като стане готов качамака го изсипвам отгоре. Оставям го да се стегне и след това режа и сервирам обърнат - със сиренето нагоре. А друг вариант е в тавичката вместо масло и сирене да се сложи масло, натрошени орехи, захар и канела. И пак се сервира обърнат - става невероятен десерт.
Цитирай


Купувам готовите,спазвам инструкциите на опаковката :вода ,сол и бъркам....
"налагам" със запържено масло и сирене,като ги редувам
Много е лесно и често го правя
Цитирай


Аз го харесвам на каша. Заливам 3-4 с. л. качамак със студена вода и варя, като периодично разбърквам. Посолявам, слагам бучка масло и сервирам поръсен с червен пипер и натрошено сирене.
Цитирай


Аз го харесвам на каша. Заливам 3-4 с. л. качамак със студена вода и варя, като периодично разбърквам. Посолявам, слагам бучка масло и сервирам поръсен с червен пипер и натрошено сирене.
И аз така, но без червения пипер  Peace.
Цитирай


Сега се сетих, че в едно кулинарно предаване, не си спомням кое, но не беше българско, готвачът приготвяше едни кубчета от качамак за гарнитура - сварява се качамака и се изсипва в правоъгълна тавичка да се стегне добре. След това се нарязва на малки кубчета - бяха около 2 см - и се панират, но не си спомням панировката. Това беше с половината от кубчетата, а останалата половина ги наниза на шишчета, намаза ги с разтопено масло и ги запече на скарата. Май че ги поръси и с някакви подправки преди да ги сложи да се пекат. Тогава като го гледах, бях решила да пробвам как ще се получи, но така и не опитах. Но сега като се сетих може и да направя такива кубчета.
Цитирай


Аз не съм правила но сестра ми го прави много вкусен.Качамака се прави по описания начин на опаковката отделно прави сос от кайма и домати като за спагети сервирасе качамак отгоре соса може и пармеджано.
Цитирай


качамака и аз го харесвам на каша,сварявам го във вода,на око се преценя гъстотата,заливам с препържено масло с червен пипер и сирене прибавям и още нещо,което може д ане с ехареса на всеки,но аз добавям лъжица зелев сок или сок от буркан с люти чушки,невероятно е!
Цитирай


Виждала съм как се прави качамак , но аз не съм се опитвала да приготвя
от гледането знам това

в тенджера с  подсолена вода се сипва царевично брашно
с дървената лъжица се правят няколко дупки в брашното
водата започва да ври и бълбука през дупките
не си спомням колко време обаче трябва да ври така

после тенджерата се сваля от огъня
и качамака започва да се бърка продължително с дървената лъжица,докъто започне да се отлепя от стените на тенджерата
Разтила се в тавичка, залива се разтопено масло  и се поръсва  с натрушено сирене
а през зимата се поръсва с парченца бекон, сирене и мазнината от печения бекон

Сега се сетих, че в едно кулинарно предаване, не си спомням кое, но не беше българско, готвачът приготвяше едни кубчета от качамак за гарнитура - сварява се качамака и се изсипва в правоъгълна тавичка да се стегне добре. След това се нарязва на малки кубчета - бяха около 2 см - и се панират, но не си спомням панировката. Това беше с половината от кубчетата, а останалата половина ги наниза на шишчета, намаза ги с разтопено масло и ги запече на скарата. Май че ги поръси и с някакви подправки преди да ги сложи да се пекат. Тогава като го гледах, бях решила да пробвам как ще се получи, но така и не опитах. Но сега като се сетих може и да направя такива кубчета.

Качамака на запад го наричат полента. Полентата е била храната на бедните в Италия преди време.
След като изтине и стегне в хладилника, полентата може да се нареже на кубчета, или правоъгълници....
Може да се грилне на скара, да се се запърже и сервира с настърган пармезан, да се приготви като крутони за супа

вариациите са много

Цитирай


И аз само съм гледала как го прави баба. Начина е горе долу като описания от Eklere.  Laughing

... Ако някой го е виждал, да сподели, ще се запася:)


Не се запасявай, като стои продължително време царевичното брашно става горчиво.  Laughing
Цитирай


Един единствен път съм яла качамак. Истински, родопски. Правиха го пред мен. Имам много хубав спомен от него като за нещо доста вкусно и доста калорично. Спомням си как момчето го бъркаше в един дълбок съд, да не кажа кофа, ама на такова приличаше. С една огромна дървена лъжица. Бърка го доста време и обясни, че се иска сила за качамака. Което само по себе си беше предпоставка да не си помислям да го правя - много съм зле с ръцете. После бе полят с мазнина, масло най-вероятно, сирене и пръжки, или по-модерно казано - бекон.
Не съм се наемала да го правя, не съм си и помисляла дори. След видяното тогава. Беше на 1.януари. В сърцето на Родопите. Навън - сняг с човешки бой, вътре - ухание на запържено масло. Зимна приказка. Ех, спомени, спомени...
Като чета тук обаче, се замислям. Как така се прави толкова бързо, идея нямам. Освен ако не е полуфабрикат. Което не е същото.
Цитирай


.........полят с мазнина, масло най-вероятно, сирене и пръжки....

Вуйна ми го прави точно така (живее във Видинско). Там по принцип го ядат на пита, като хляб (мамалига му викат). Спомням си прабаба ми го режеше със специален конец с вързани в двата края оронени царевични мамули като дръжки.

Как така се прави толкова бързо, идея нямам. Освен ако не е полуфабрикат. Което не е същото.

Не мисля, че е полуфабрикат, то на брашното му трябва само да кипне, за да не е сурово. Ако си уцелил желаната гъстота де. Иначе вариш и бъркаш, докато се сгъсти.
А по принцип качамакът ми е по-вкусен, след като престои малко похлупен (тъкмо да поизстине). Брашното някакси набъбва (като грис) и качамака не е така зърнест. Абе по-вкусен става  Peace
А и е много полезен, "метла за червата", както казва майка ми  Laughing

Цитирай


имам спомени от готвене на качамак като бях дете
една стара трънска рецепта е с много вода, сол, и бъркане по часовниковата стрелка с точилката, в голяма тенджера. така се сварява по-добре, става пухкав и много, много вкусен. ама много време го бъркаха, освен това не ври, а е топъл ама точно толкова, колкото да не заври
после се слага много разтопено масло и много сирене и става чудо на чудесата  Party

между другото в готварската книга на софия лорен има много рецепти за качамак

иначе аз сега го правя леко "ал денте" - съвсем леко сварен и пак с много сирене и масло - веднъж се живее  35

Сварявам го според това какво пише на опаковката - пропорциите брашно - вода са различни на различните видове качамак. През това време в тавичка слагам разтопено масло и натрошено сирене на дъното и като стане готов качамака го изсипвам отгоре. Оставям го да се стегне и след това режа и сервирам обърнат - със сиренето нагоре. А друг вариант е в тавичката вместо масло и сирене да се сложи масло, натрошени орехи, захар и канела. И пак се сервира обърнат - става невероятен десерт.
това с канелата и качамака ми хареса - ще взема да пробвам, благодаря за идеята

Цитирай


У нас качамак сме яли и сладък( с канелата) и солен( със сирене и пръжки).Предпочитаме го солен де...Въпрос на вкус Smile.Но важното според мен е,че го правим от царевично брашно(продава се в магазините),а не от готовите пакетчета.Има малка хитрост при варенето.Брашното се пресява,слагам да заври подсолена вода,отделно си разтварям 4аст от брашното с малко студена водичка(да стане на кашичка).След като заври водата,при непрестанно бъркане сипвам от разреденото брашно- така не става на буци.Бърка се с дървена лъжица.Важното да се знае е,че може да се добавя брашно,но не и вода.
Цитирай


1-14 от 22 отговора