Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора

краставицата

Мнения: 917
Преди време в Банско бях яла мн вкусен качамак. И сега си купих пакетче от магазина. Има някакви рецепти на опаковката, но разчитам да споделите вашият опит, че никога не съм правила пък мн ми се хапва.
Цитирай

София, Младост 1

Мнения: 1 882
Правя само готов, избирам марката "Анжел", много е вкусен. Преди беше в червена триъгълна пирамидка с дървена лъжица подарък, но нещо не го откривам напоследък. Ако някой го е виждал, да сподели, ще се запася:)
Правя го според описанието на опаковката, после в стъклена тепсия сипвам 1/2 от качамака, заливам с разтопено масло, червен пипер и натрошено сирене и пак така /става на два реда/. Сервирам задължително със салата според сезона, най му отива зелена салата eat
« Последна редакция: пт, 21 сеп 2007, 12:25 от Небесна »
Цитирай


Мнения: 507
Сварявам го според това какво пише на опаковката - пропорциите брашно - вода са различни на различните видове качамак. През това време в тавичка слагам разтопено масло и натрошено сирене на дъното и като стане готов качамака го изсипвам отгоре. Оставям го да се стегне и след това режа и сервирам обърнат - със сиренето нагоре. А друг вариант е в тавичката вместо масло и сирене да се сложи масло, натрошени орехи, захар и канела. И пак се сервира обърнат - става невероятен десерт.
Цитирай

София

Мнения: 2 501
Купувам готовите,спазвам инструкциите на опаковката :вода ,сол и бъркам....
"налагам" със запържено масло и сирене,като ги редувам
Много е лесно и често го правя
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Аз го харесвам на каша. Заливам 3-4 с. л. качамак със студена вода и варя, като периодично разбърквам. Посолявам, слагам бучка масло и сервирам поръсен с червен пипер и натрошено сирене.
Цитирай

Варна

Мнения: 1 945
Аз го харесвам на каша. Заливам 3-4 с. л. качамак със студена вода и варя, като периодично разбърквам. Посолявам, слагам бучка масло и сервирам поръсен с червен пипер и натрошено сирене.
И аз така, но без червения пипер  Peace.
Цитирай


Мнения: 507
Сега се сетих, че в едно кулинарно предаване, не си спомням кое, но не беше българско, готвачът приготвяше едни кубчета от качамак за гарнитура - сварява се качамака и се изсипва в правоъгълна тавичка да се стегне добре. След това се нарязва на малки кубчета - бяха около 2 см - и се панират, но не си спомням панировката. Това беше с половината от кубчетата, а останалата половина ги наниза на шишчета, намаза ги с разтопено масло и ги запече на скарата. Май че ги поръси и с някакви подправки преди да ги сложи да се пекат. Тогава като го гледах, бях решила да пробвам как ще се получи, но така и не опитах. Но сега като се сетих може и да направя такива кубчета.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 260
Аз не съм правила но сестра ми го прави много вкусен.Качамака се прави по описания начин на опаковката отделно прави сос от кайма и домати като за спагети сервирасе качамак отгоре соса може и пармеджано.
Цитирай


Мнения: 1 164
качамака и аз го харесвам на каша,сварявам го във вода,на око се преценя гъстотата,заливам с препържено масло с червен пипер и сирене прибавям и още нещо,което може д ане с ехареса на всеки,но аз добавям лъжица зелев сок или сок от буркан с люти чушки,невероятно е!
Цитирай

NY

Мнения: 209
Виждала съм как се прави качамак , но аз не съм се опитвала да приготвя
от гледането знам това

в тенджера с  подсолена вода се сипва царевично брашно
с дървената лъжица се правят няколко дупки в брашното
водата започва да ври и бълбука през дупките
не си спомням колко време обаче трябва да ври така

после тенджерата се сваля от огъня
и качамака започва да се бърка продължително с дървената лъжица,докъто започне да се отлепя от стените на тенджерата
Разтила се в тавичка, залива се разтопено масло  и се поръсва  с натрушено сирене
а през зимата се поръсва с парченца бекон, сирене и мазнината от печения бекон

Сега се сетих, че в едно кулинарно предаване, не си спомням кое, но не беше българско, готвачът приготвяше едни кубчета от качамак за гарнитура - сварява се качамака и се изсипва в правоъгълна тавичка да се стегне добре. След това се нарязва на малки кубчета - бяха около 2 см - и се панират, но не си спомням панировката. Това беше с половината от кубчетата, а останалата половина ги наниза на шишчета, намаза ги с разтопено масло и ги запече на скарата. Май че ги поръси и с някакви подправки преди да ги сложи да се пекат. Тогава като го гледах, бях решила да пробвам как ще се получи, но така и не опитах. Но сега като се сетих може и да направя такива кубчета.

Качамака на запад го наричат полента. Полентата е била храната на бедните в Италия преди време.
След като изтине и стегне в хладилника, полентата може да се нареже на кубчета, или правоъгълници....
Може да се грилне на скара, да се се запърже и сервира с настърган пармезан, да се приготви като крутони за супа

вариациите са много

Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 743
И аз само съм гледала как го прави баба. Начина е горе долу като описания от Eklere.  Laughing

... Ако някой го е виждал, да сподели, ще се запася:)


Не се запасявай, като стои продължително време царевичното брашно става горчиво.  Laughing
Цитирай


Мнения: 1 334
Един единствен път съм яла качамак. Истински, родопски. Правиха го пред мен. Имам много хубав спомен от него като за нещо доста вкусно и доста калорично. Спомням си как момчето го бъркаше в един дълбок съд, да не кажа кофа, ама на такова приличаше. С една огромна дървена лъжица. Бърка го доста време и обясни, че се иска сила за качамака. Което само по себе си беше предпоставка да не си помислям да го правя - много съм зле с ръцете. После бе полят с мазнина, масло най-вероятно, сирене и пръжки, или по-модерно казано - бекон.
Не съм се наемала да го правя, не съм си и помисляла дори. След видяното тогава. Беше на 1.януари. В сърцето на Родопите. Навън - сняг с човешки бой, вътре - ухание на запържено масло. Зимна приказка. Ех, спомени, спомени...
Като чета тук обаче, се замислям. Как така се прави толкова бързо, идея нямам. Освен ако не е полуфабрикат. Което не е същото.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
.........полят с мазнина, масло най-вероятно, сирене и пръжки....

Вуйна ми го прави точно така (живее във Видинско). Там по принцип го ядат на пита, като хляб (мамалига му викат). Спомням си прабаба ми го режеше със специален конец с вързани в двата края оронени царевични мамули като дръжки.

Как така се прави толкова бързо, идея нямам. Освен ако не е полуфабрикат. Което не е същото.

Не мисля, че е полуфабрикат, то на брашното му трябва само да кипне, за да не е сурово. Ако си уцелил желаната гъстота де. Иначе вариш и бъркаш, докато се сгъсти.
А по принцип качамакът ми е по-вкусен, след като престои малко похлупен (тъкмо да поизстине). Брашното някакси набъбва (като грис) и качамака не е така зърнест. Абе по-вкусен става  Peace
А и е много полезен, "метла за червата", както казва майка ми  Laughing

Цитирай

софия

Мнения: 321
имам спомени от готвене на качамак като бях дете
една стара трънска рецепта е с много вода, сол, и бъркане по часовниковата стрелка с точилката, в голяма тенджера. така се сварява по-добре, става пухкав и много, много вкусен. ама много време го бъркаха, освен това не ври, а е топъл ама точно толкова, колкото да не заври
после се слага много разтопено масло и много сирене и става чудо на чудесата  Party

между другото в готварската книга на софия лорен има много рецепти за качамак

иначе аз сега го правя леко "ал денте" - съвсем леко сварен и пак с много сирене и масло - веднъж се живее  35

Сварявам го според това какво пише на опаковката - пропорциите брашно - вода са различни на различните видове качамак. През това време в тавичка слагам разтопено масло и натрошено сирене на дъното и като стане готов качамака го изсипвам отгоре. Оставям го да се стегне и след това режа и сервирам обърнат - със сиренето нагоре. А друг вариант е в тавичката вместо масло и сирене да се сложи масло, натрошени орехи, захар и канела. И пак се сервира обърнат - става невероятен десерт.
това с канелата и качамака ми хареса - ще взема да пробвам, благодаря за идеята

Цитирай

София

Мнения: 4 994
У нас качамак сме яли и сладък( с канелата) и солен( със сирене и пръжки).Предпочитаме го солен де...Въпрос на вкус Smile.Но важното според мен е,че го правим от царевично брашно(продава се в магазините),а не от готовите пакетчета.Има малка хитрост при варенето.Брашното се пресява,слагам да заври подсолена вода,отделно си разтварям 4аст от брашното с малко студена водичка(да стане на кашичка).След като заври водата,при непрестанно бъркане сипвам от разреденото брашно- така не става на буци.Бърка се с дървена лъжица.Важното да се знае е,че може да се добавя брашно,но не и вода.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора