Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 септ. 2007, 12:45 ч.

непълно осиновяване

 • 19 669
 • 125
 •   1
Отговори
 • СОФИЯ
 • Мнения: 6
Подала съм документи за осиновяване, посочила съм възраст между 3и7 год., но всички с които съм се консултирала казват ,че няма шанс такова дете да стои за осиноввяване, ако не е с проблеми. Посъветваха ме да помисля за непълно осиновяване , но нищо не зная за това.Има ли някой, който е осиновил така?

# 1
 • На небето
 • Мнения: 5 522
Какво значи не-пълно осиновяване? Това да не е приемничество???? newsm78

# 2
 • София
 • Мнения: 9 408
При възраст 3 до 7 години и ако нямаш изискване за етническия произход, имаш шанс да осиновиш, дори според мен не малък.
Според мен е по-трудно непълно осиновяване на дете с тази възраст.
Има осиновил така и се надявам да се включи.
Разкажи повече за случая си и каквото и да решиш, от мен успех.

# 3
 • София
 • Мнения: 677
Има много деца на тази възраст останали по домовете не заради сериозно заболяване,а защото са нямали отказ от билогичните родители дълго време и сега малко като се промени закона на 6 месеца,вече може да са получили такъв отказ.
Успех в начинанието и твоето детенце ще си дойде в къщи.
 Simple Smile

# 4
 • София
 • Мнения: 533
Анжи, има не малък, а голям шанс да ти бъде предложено дете на възраст между 3 и 7 години. Ако в заявлението си посочила смесен прозиход или без претенции за произход, шансовете се увеличават още повече.

Когато няма претенции за етническия произход, осиновяванията стават много бързо, включително и за малко бебета - напълно е възможно след регистрирането в регистрите за кандидат-осиновители, да ви бъде предложено дете още на първото заседание на съвета по осиновяване.

# 5
Ние бяхме писали възраст от 3 до 6 години и от отиване в социалната служба до идване на детето в къщи минаха точно4.5 месеца. През този период сме чакали 20 дни за дело и 7 дни период за обжалване. Нямахме претенции за етнос и пол искахме само детето да е по беличко за да не травмираме баткото допълнително ако е много черно.

# 6
Непълно осиновяване
Чл. 62. Извън случаите по предходния член осиновяването е непълно и от него възникват права и задължения като между роднини по произход само между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и осиновителя, от друга, а правата и задълженията между осиновения и неговите низходящи с роднините им по произход се запазват. При това осиновяване родителските права и задължения преминават върху осиновителя, а рождените родители не наследяват осиновения.

# 7
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
aз осиновх непълно   bowuu

# 8
 • На небето
 • Мнения: 5 522

А каква е разликата от пълно и не пълно осиновяване?  newsm78

# 9
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
детето остава в роднински връзки с биологичното си семейство, със семейството на осиновителите не се създават роднински връзки. няма тайна на осиновяването. родителските права и задължения преминават върху осиновителите. биологичните родители нямат права и задължения.

# 10
 • Мнения: 179
детето остава в роднински връзки с биологичното си семейство, със семейството на осиновителите не се създават роднински връзки. няма тайна на осиновяването. родителските права и задължения преминават върху осиновителите. биологичните родители нямат права и задължения.

Мата, така и не разбрах кой определя дали едно дете може да се осинови непълно. Това  е по желание на биологичните родители или на осиновителите.

# 11
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
Льо, извини ме че те зарязах, ама напоследък наистина имах много ангажименти. Та, каквито и въпроси да имаш, оказа се, че аз съм единствения капацитет в българия по непълното осиновяване. други няма.........имам и юрист, който покрай мен също стана капацитет по върпоса. да ти отговоря на въпроса. това, кой и кое дете може да бъде осиновено непълно определя само родителя и осиновителя. и после съдът, който допуска осиновяването. социалните могат да съдействат, ако желаят, но нито знаят за какво става дума, нито се интересуват-от мой опит. това е начина да се осинови конкретно дете. напълно законен.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 843
Мата, знаеш, че когато с Галин бяхме в МП, говорихме доста и за непълното осиновяване.
Обаче казаното никак не ме възрадва.
Дамите, една от които беше доста подкована със закони и тълкуването им, макар и не така запозната със самата процедура, единодушно ни обясниха, че непълното осиновяване е възможно само в случаите, когато детето не е влязло в институция.
Ако Съдът е определил причини и мярка за настаняване на дете в специализирана институция, то подлежи само на пълно осиновяване.

Затова се опитахме да им обясним, че непълното осиновяване у нас като единствен еквивалент на отвореното осиновяване на запад, трябва да бъде преразгледано, за да даде възможност, именно на тези деца, които по смисъла на пълното - не биха имали шанс.

Така че, отново сме в изходната точка.
Начин за осиновяване на конкретно дете, но не и когато то е постъпило за отглеждане в специализирана институция.

# 13
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
незнам, за мен е неприемливо, че закона не може да се прилага при деца с неуредени документи. не би трябвало да е така. за да не е възможно нещо, трябва да е изрично забранено с наредба или закон. или да има прецедент. именно поради тази причина трябва при расговорите да присъства юрист експерт от наша страна. ние не можем да им опонираме адекватно.

# 14
 • Мнения: 847
Извинете ме, ако задавам тъп въпрос/коментар, тъй като не съм навлязла достатъчно в проблематиката (още съм на етап четене тук ... току що се и регистрирах), опитвам се да си изясня нещата и ако мога да съм полезна.
Не съм тесен специалист, та да се меря с тези от МП, ама в семейния кодекс не пише ли, че пълното осиновяване е само при осиновявани, вписани в регистрите за деца, които подлежат?! Това мисля е различно от деца в институция - там има такива, дето са с уредени документи и отказ и вписани, и такива, които не са. А теоретично, вписани в регистъра могат да са и деца, които не са в институция, а в приемно семейство. Значи за всички останали, включително тези деца в институция, които са без отказ, е допустимо непълно осиновяване ...
Пълно или непълно, от значение за да го постанови съдът, трябва отказ от биологичния родител. И пак сме там - при безхаберните, които не знаят какво искат ... хем не си гледат детето, хем не се отказват от него, така че друг да го отгледа ...

За мен има няколко проблема:
- Изискванията на кандидат осиновителите за възраст и произход - на това обаче как да му повлияеш със закон?!
- Ефективността на дирекциите при търсене на осиновители за всяко детенце, включено в регистъра - примерно колко пъти е обсъждано детето на съвет, колко пъти заради него са обърнали папките с чакащи, каква информация са подготвили и подали на кандидат-осиновителите, така че да им позволи да помислят дали стриктно ще следват изискванията си ... Сигурно социалните си знаят, ама май само те. Седим си ей така, две големи групи чакащи и си чакаме;
- Липсата на прозрачен, описан в закон механизъм за всичко, освен пълното осиновяване чрез регистъра - защото за да е законна, ситуацията ще да е доста невероятна - някак се срещат родилата и потенциалната осиновителка и заедно решават ... - всеки, който е посредник, играе на ръба на закона ... ще излезе, че стимулира майката да се откаже от детето, а пък и кой ще го прави ей така - ще е по занятие, а това си е съвсем за затвор ... ако тази дейност е регулирана и контролирана, тогава може би било друго - все тая дали с пълно или непълно осиновяване като резултат. Сега излиза, че родилката, дето си оставя детето, го оставя изобщо - не му знае бъдещето, дали ще се осинови, дали ще отлежи по домовете ... - ако има възможност да се срещне с кандидатите, в рамките на заково уредена процедура, може и по-рано да узрее за решение и да не губи времето на детето!
Аз лично и на сериала "Приятели" съм голям фен и все си спомням епизодите с осиновяването на близнаците на Моника и Чандлър Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт