Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1
Здравейте! Поздравявам всички смелчаци, които са решили да спасят поне едно дете от безумния живот по институциите. За улеснение на кандидат-осиновителите от София, изготвих подробен списък с документите, които отдел "Закрила на детето" по местоживеене изисква. Уточнявам, че съм от жк "Гоце Делчев" и нашето ОЗД е "Лозенец". Надявам се с това да спестя поне малко от ценното за всеки свободно време! Успех на всички!


ДОКУМЕНТИ ЗА КАНДИДАТ-ОСИНОВИТЕЛИ
Чл. 14, ал. 6 и чл. 15 от Наредба №4 за условията и реда за водене и съхраняване на регистъра на деца за пълно осиновяване
/ Държ.вестник бр. 107 от 9.12.2003 г./1.   Заявление.

2.   Документ, удостоверяващ, че лицето не е лишавано от родителски права, който се издава от общината по постоянния му адрес след проверка в другите общини, в които той е имал постоянен адрес.
   Издава се от община “Триадица” – ул. “Алабин” 54, в зала 101, ет. 1.    Документът се нарича “Удостоверение за семейно положение”, таксата е 4    лв. Работно време: 8.30-12.00, 14.00-16.30 ч; тел. 989 49 90
   Издава се лично.
   Оригинал и копие

3.   Медицинско свидетелство за физическото и психическото здраве, както и медицинско удостоверение за липса на тежки хронични, заразни венерически болести, СПИН, туберкулоза и други, застрашаващи живота на осиновяващия, в което са посочени резултатите от проведените изследвания.
a.   Личният лекар Ви издава бележка, с която удостоверява, че сте клинично здрав и не страдате от тежки хронични болести.
Оригинал и копие
b.   С талон от личния лекар се изследвате за ХИВ и васерман. Изследванията не се поемат от здравната каса, цената е 18 лв./човек. Готови са за 1 ден.
Оригинал и копие
c.   Посещавате тубдиспансера, който се намира на ул. “Кирил и Методий” 78 /близо до пресечката с ул. “Сердика”/. Издават ви бележка /може да вземете и на съпруга/та, ако сте семейство/, която попълвате на място с данните си. Такса: 5 лв. Телефон за връзка: 983 50 48

-   лекарката, отговаряща за  живеещите в жк “Гоце Делчев” е д-р Тонева. Работното й време е: понеделник и петък следобяд от 13.30; вторник, сряда и четвъртък сутрин – от 8 до 13.00 ч
Оригинал и копие
d.   Наблизо е психодиспансера – ул. “Екзарх Йосиф” 59 /малко след пожарната на “Раковски”/. Удостоверението се издава след разговор с лекар, срещу таксата от 30 лв./човек.
Оригинал и копие

4.   Свидетелство за съдимост.
   Издава от съда /Римската стена/ - срещу лична карта и акт за раждане – оригинал. Плащате такса от 2,50 лв. и попълвате молба. Издава се на момента – стая 108.
Оригинал и копие5.   Документ, удостоверяващ, че срещу лицето не е образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.
Издава се от Националната следствена служба – бул. “Д-р Г.М. Димитров” 42. Подготвяте молба – свободен текст, адресирана от директора на НСС, описание на документа, който ви е необходим; каква е целта на издаването му и пред кои служби ще бъде представен. Законният срок е 1 месец, за осиновяване – около 2 седмици, затова непременно отбележете, че служебната бележка е необходима за осиновяване. Трябва да напишете адреса си и ЕГН. След това внасяте такса от 2 лв./човек към Корпоративна търговска банка – ул. “Граф Игнатиев” 10
Данните са:
КТБ АД
 IBAN – BG 88 KORP 92203106069501
BIC – KORPBGSF
Молбата подавате в страничния вход на НСС /портиерна/ и представяте  копието от преводното нареждане за таксата. След 15 дни проверявате по телефона дали бележката е издадена на тел. 9826537, 9826501 /от 10-11ч и от 15-16 ч/.
Оригинал и копие

6.   Документи за доходи и имотно състояние /декларация, удостоверение и др./
   Изисквате от счетоводителя по месторабота служебна бележка за доходите Ви 12 месеца назад.
Оригинал и копие

7.   Документ за собственост на недвижим имот /нотариален акт на жилището, в което живеят кандидатите/.
Копие

8.   Препоръки за лицето /семейството/, което желае да осинови, както и за лицата, които живеят с него.
   2 броя
 Оригинал и копие

9.   Удостоверение за сключен граждански брак.
Копие

10.   Удостоверение за раждане на кандидатите.
Копие

11.   Копие на личната карта.

12.   Декларация за готовност за сътрудничество с Дирекция “Социално подпомагане” при наблюдението на отглеждането на детето и спазването на неговите права и законни интереси, включително да предоставя информация за развитието на детето на всеки шест месеца през първите две години от осиновяването.
   Нотариално заверена

13.   В случаите по чл.14, ал.4 към заявлението се прилага и доклад за годността на осиновяващия да осинови дете, изготвен от съответния компетентен орган в държавата по постоянното му пребиваване.

# 1
  • София
  • Мнения: 9 408
Добре дошла, Богомила,
Направила си си труда да изпишеш всички документи, което е много хубаво от твоя страна, но въпреки всичко в различните отдели е различно, например на нас ни искаха служебна бележка за доходите за последние 6 месеца, препоръките бяха като семейство и задължително едната от роднина, нотариалният акт също не е задължителен, акт за раждане не ни искаха и т.н. и т.н. Така че е най-добре кандидат-осиновителите да посетят отдел Закрила на детето по постоянен адрес, където да разберат изискванията на точно този отдел, преди да започнат събирането на документи.
Успех на всички, поели по този път.

# 2
  • някъде, там...
  • Мнения: 224
Браво на теб Богомила  smile3525 хубаво е, че си уточнила за кой точно район се изискват документите защото както може би вече си разбрала от Фоксче всеки район има собствени изисквания   newsm78 На нас например ни искаха документа за доходи да е 6 месеца назад. Тъй като съм на договор от 2 месеца искаха да си снимам трудовата книжка. Актове за раждане не ни искаха. Само да уточня за Следствената служба до нея на ъгъла /на сфетофара има банка май Първа Инвестиционна беше/ там също може да се преведат парите срещу 2,50 междубанков превод, дори в банката имат готов образец с № на сметката. Какво са 2,50 като можеш да си спестиш тичането до ул. Граф Игнатиев например. А да, ако не можете да си напишете молбата сами от другата страна на сфетофара до VIP стрелбището има книжарница, която продава молби за Следствената срещу 0,30 лв. аз като не си носех листове /мислех, че на портала дават молба за попълване ама отичках до книжарницата и си купих/. Съжалявам, че не купих и една празна да я кача тук в нета ама  ooooh!   newsm78  поне да информираме следващите да не се мотаят. Айде успех на всички.  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт