Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 септ. 2007, 16:10 ч.

За периода след майчинството...към някой вещ счетоводител

 • 352
 • 4
 •   1
Отговори
 • Мнения: 641
Имам ли право на 2 месеца платен отпуск след като ми изтече отпуска по майчинство? И след това знам,че мога да си взема 1 година неплатен отпуск. През този период от една година, кой ми поема социалните, здравните и пенсионните осигуровки.

Благодаря предварително!!!

# 1
 • Варна
 • Мнения: 1 969
Имаш право на платен отпуск по 20 работни дни за двете години. През периода на неплатения отпуск, който не е задължително да вземаш наведнъж, работодателят те осигурява здравно, но времето се признава за трудов стаж.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 1 969
Кодекс на труда:
Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст
Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.
(2) В случаите по чл. 167, ал. 2 настойникът има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца. С негово съгласие отпуск в размер до 12 месеца или остатъкът от неизползвания отпуск до този размер може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(3) Когато след навършване на 2-годишна възраст на детето починат и двамата родители и те не са ползвали отпуск по ал. 1, настойникът има право на такъв отпуск в размер 12 месеца, а когато родителите са ползвали част от отпуска - на остатъка от неизползвания отпуск до този размер. Със съгласието на настойника този отпуск може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.
(5) В случаите по ал. 4, т. 1 и 2 другият родител няма право на отпуск по ал. 1.
(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
(Sunglasses Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.
(9) Редът и начинът за ползване на отпуска по ал. 1 - 8 се уреждат с наредба на Министерския съвет.

# 3
 • Мнения: 641
Mного благодаря!
Понеже в момента се водя към една ЕТ и аз съм си плащала осигуровките(6 месеца преди болничния преди термин),за да мога да вземам майчинство....това означава,че през периода на неплатен отпуск ще си плащам само здравната осигуровка? Нали правилно съм разбрала?

# 4
 • Варна
 • Мнения: 1 969
Точно така:
Кодекс за социално осигуряване:
(2) За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;
2. на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за отпуск за бременност и раждане;
3. на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година
Закон за здравното осигуряване:
б) (изм. - ДВ, бр. 49 от 2004 г., в сила от 1.01.2005 г.) за лицата в неплатен отпуск, които не подлежат на осигуряване на друго основание, вноската се определя върху половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване;  вноската е изцяло за сметка на осигуреното лице - когато неплатеният отпуск е по негово желание, и за сметка на работодателя - когато неплатеният отпуск е за отглеждане на дете или поради производствена необходимост и престой;  вноската се внася чрез съответното предприятие или организация до края на месеца, следващ този, за който се отнася;
Мес.размер на осигурителния доход сега е 220 лв.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт