Необходими продукти: (за 1л.вода)
4 с.л. -препечено до бледокафяво брашно
5л. захар
1л. вода
За една нормална доза - количеството по 3.
Завира водата със захарта. репеченото брашно се разбива на каша с вода и се сипва с енергично бъркане / с тел/ във врящата вода.
Трябва да се получи консистенция на рядка каша - всички знаем как изглежда на гъстота бозата.
Оставя се да изстине, като се бърка така, че да не хваща коричка отгоре.
Ако дозата е с 3-4л. вода, след като е изстинала готовата смес се прибавя 1/2л. готова купена боза, или останала от предно заквасване, или квас - тя последната се приготвя и е по-сложно, но не невъзможно. Та след като се прибави "закваската" - каквато и да е тя, се оставя 3-4 дни да "резне" - т.е. стане на боза, като през това време пак се бърка 3-4 пъти дневно, или се налива в бутилки, които се разклащат по няколко пъти на ден. И не трябва да е на много топло, че ще вкисне, нито на много студено - на умерена температура, както се казва - около 20*. Ако не е достатъчно сладка, може да се прибави допълнително захар, която при разбъркването се стопява - дозата "захар" е на вкус.
А и друго. Тъй като аз напоследък избягвам да давам на детето захар и пшенично брашно /то и много други работи не давам де/, как мислите дали мога да заменя пшеничното брашно с оризово и захарта с фруктоза. Че то ако стане - идеално. И детето доволно, и майка му също