Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 1 378
Някой от по-дълго живелите  да си спомня за едни закуски от преди има-няма 15-20 години? Laughing
Обожавах ги като дете. Кремки. Доколкото си спомням тестото сигурно ще да е било многолистно, а кремът вътре беше лимонено-жълт. Разкошотия си бяха.
Цитирай

по пътеката

Мнения: 3 087
май в варна им викаха масленки с крем 0.13 ст бяха, наистина само това си купувах години наред и то от една сладкарница до районното на гарата!угаждах си,ей !не знам рецепта, но би било интересно някой да я има!многолистно е май тестото, ама крема от какво е?
Цитирай


Мнения: 8 577
cathie, аз лично не ги помня тия кремки /не че съм малка, просто или не съм ги яла, или са били под друго име/, но виж какво открих във форума: една от мамите питаше за рецепта за кремки и друга и написа ето тази:

Цитат
Крем патисе: прясно мляко, захар , яйце, нишесте, ванилия

Многолистното тесто, се разточва на пласт с дебелина 45 мм. Нарязва се на квадратчета. Във всяко се поставя плънка от жълт крем. Квадратчетата с плънката се сгъват на триъгълник, нареждат се в тава, намокрена със студена вода, намазват се с яйце и се пекат в умерена фурна. Още топли се поръсват с пудра захар.
Има още един начин за формата,изрязват се два вида кръгчета с еднакъв диаметър,единият е щайбички,поставяш шайбата върху кръга и се пече и после пълниш с крем,не съм правила това,но ти можеш да пробваш и после кажи резултата
.

Ето тук е, последния постинг, на natalia_viktorovna . Нещо такова ли са тия кремки?
Цитирай


Мнения: 9 728
Катииииии,добре завърнала се,много липсваше!! Hug

Точно масленки се наричаха във Варна,продаваха се и бяха хитови,аз аз тогава не ги обичах... ooooh! будала!
Доколкото помня и аз тестото беше многолистно,но не помня дали дутер или блундер - демек с мая или без.
Крема според мен трябва да е бил маслен,щото тъй се казваха все пак,и отгоре наръсени с пурда захар.

Ще надникна в Архива,дали имам нещо по темата,аз лично никога не съм правила.
Цитирай


Мнения: 9 728
Да,мойте тетрадки напълно потвърждават написаното от Labrex! Peace

Имало и крем-баклава....не съм яла такова нещо
Цитирай


Мнения: 1 378
labrex, pina, равни нямате. Как да не ви обича човек  Love

Точно това изглежда да е рецептата. Въпреки че няма точни пропорции за крема, ще взема да го пробвам, както аз си знам.
Не беше маслен. Определено не. Не съм му фенка. Та точно нещо такова яйчно-ванилово ще да е било. И нешестяно. Като се видя свободна  Whistling непременно ще ги направя.
Бях редовна посетителка на кварталната сладкарничка. Формата беше триъгълна. Абе звучи точно по тази рецепта.
Как така обаче тавата се мокри  newsm78
Дали ще може да се направи с готово бутер тесто? Пина, многолистно и бутер едно и също ли е?

ПП: Пина, благодаря за милите думи. Страшно съм заета, но ще се вясвам, поне да точа лиги, ако не за друго  Laughing
Цитирай


Мнения: 8 577

Как така обаче тавата се мокри  newsm78
Дали ще може да се направи с готово бутер тесто? Пина, многолистно и бутер едно и също ли е?

Ами и аз така правя като пека нещо с бутер тесто - мокря тавата. Даже не помня откъде го знам. Знам също,че многолистно и бутер са едно и също тесто.
Цитирай


Мнения: 9 728
аз малко разводних нещата,щото о рода на многолистните минават освен бутер и блундер (кроасан) тесто.В случая става дума за бутер тесто.

Крем Ванилия
пр.мляко - 1.300л
захар - 200гр
брашно - 90гр
яйца -  около 5-6, дадени са ми на грамаж
ванилия - 15гр

Количеството може и да се намали,но поне някакво съотношение дава.
Цитирай


Мнения: 1 378
Записах си крема, ама ще пробвам с нишесте. Ако някой ме изпревари, да докладва  Wink
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
http://www.maxima.bg/bg/library/zadoma/kuhnia/XVII.htm
Кати, виж рецепта №397
Цитирай


Мнения: 1 378
anomalia, истинско съкровище си. Много полезна страничка.   bouquet
Оттам краднах идеята за мазането на ръцете с вода, а не с олио при пържене на мекиците на Танита.

А иначе за кремките. Нямам време за многолистно тесто. Ще пробвам с готово, да видим как ще стане.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
 smile3525
Цитирай

Istanbul

Мнения: 247
Някой от по-дълго живелите  да си спомня за едни закуски от преди има-няма 15-20 години? Laughing
Обожавах ги като дете. Кремки. Доколкото си спомням тестото сигурно ще да е било многолистно, а кремът вътре беше лимонено-жълт. Разкошотия си бяха.
ohhh seshtam se Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.