Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 септ. 2007, 01:12 ч.

Да напусна ли работа заради моята първокласничка?

 • 4 702
 • 62
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 9 006
Та проблемът е следния: моята дъщеря /1ви клас/ не се старае достатъчно, пише криви чертички, направо безобразни. Аз, като бях в първи клас, бях най-примерната и съзнателна ученичка, упражнявах се до припадък /по собствено желание/ и, ако не получех "пчеличка" в края на седмицата, изпадах в паника.
Моята мърла драска из тетрадката /брат й, който е по-малък, пише по-красиво от нея/, не й пука дали си е написала домашното, способна е да гледа до умопобъркване филмчета, но не и да си погледне уроците. Мъжът ми, също доста амбициозен, е на мнение, че трябва да напусна работа и да се съсредоточа върху подготовката на детето. Занималнята в училище е гола вода. Учителката свежда контрола до това да ги попита дали са си написали домашното, но КАК е написано това домашно, не я интересува. То и не би могла, разбира се, да погледне във всяка тетрадка /на 27 деца/ и да ги накара да повторят упражнението, ако не е като хората.
Мисълта ми е - дали да разчитам, че с времето детето ще свикне с изискванията и ще стане по-взискателно към себе си, или да напускам и да се отдам на безпаметно писане на чертички и ченгели.
От друга страна дъщеря ми чете доста добре, смята наум. Да се поддам ли на истерията на първата седмица в училище, или да захвърля всичко и да се отдам на детето и неговото учение.
А какъв ли пример ще й дам за в бъдеще - учи, учи, учи, за да можеш един ден да си стоиш вкъщи и да помагаш на децата си да учат.
Много ми е противоречиво и много объркано.
Моля ви, споделете опит.

# 1
 • Мнения: 2 792
 Не, как така за една седмица стигна до такива крайни изводи. Ти ако почнеш нова работа, били искала в рамките на една седмица, в напълно нова и непозната обстановка, да те квалифицират какви са ти възможностите ?
 Успокойте топката и като начало въведете нови правила, написаното домашно да е според изискванията, преди филмите или другите забавления.
 Организиране на отговорност спрямо училището-домашните тя да си ги следи, чантата тя да си я подрежда, изобщо всичко да си е нейно задължение, защото си е такова реално.
 

# 2
 • New Zealand
 • Мнения: 5 183
Дай й малко време.
Та тя е съвсем в на4алото.
Ще свикнете.
Рано е да взимаш такива кардинални решения.

# 3
 • Мнения: 2 809
Не мисля, че би могла да решиш "проблема", ако и доколкото съществува такъв, като напуснеш работа.
Фактът, че смята наум и че чете добре още в началото на първи клас показва, че детето ще се справи съвсем прилично, та дори отлично поне през първата година в училище. Защото целта на първи клас е именно това - да усвои четенето и да се научи да смята до 20. Е, тя вече го умее. Остава писането и субективния момент за "стараенето".

Допусни мисълта, че твоето дете може и да е от тези, които пишат грозно - дали краснописът обаче е определящ за успешното представяне в училище... Дори и за теб да е важно, "безпаметното писане на чертички и ченгелчета" ще помогне единствено малко по-бързо да придобие сигурна и податлива за писане ръка.
Но това пък ще се случи рано или късно, и без да тормозиш себе си и детето си.
"Стараенето" не би могла да промениш, дори и да си непрекъснато с детето си. Въпрос на вътрешно усещане е. Твоето чувство за "старание" може да е много по-различно от нейното.
Създаването на навици, свързани с учебния процес, също ще отнеме време.

Моят син също пишеше ужасно в началото. Сега пише добре. Без да положа/и особени усилия.
Но и във втори клас без мой контрол, трудно  би организирал така деня си, че да отдаде приоритет на задълженията, свързани с училището.
Но дори и през ум не ми е минала мисълта да напусна работа Crazy

А и ти ми се струва, че си взела своето решение, характеризирайки "истерията на първата седмица" като недостатъчен повод да "захвърлиш всичко" Laughing

# 4
 • Мнения: 106
И аз имам първокласничка. Първите две домашни написа старателно - по математика имаше звездичка, но по български - не. Обясних й, че явно трябва да се старае повече по български, дадох й тетрадка за упражнение. И какво стана - тетрадката беше накъсана, а следващото домашно беше написано така - по 3 криви ченгелчета на ред. Скарахме й се последователно с баща й, обяснихме, че никой не си къса тетрадките и че там където ти е трудно, трябва да полагаш повече усилия. Взех нова тетрадка за упражнения, обясних й,ч е искам да напише 3 страници с ченгелчета и след като ги проверя, трябва да си напише наново и домашната. Оставих я сама. След известно време дойде и ми показа упражнителната тетрадка и тетрадката за домашно - и в двете беше писала много красиво и старателно /чак не повярвах на очите си  Laughing/. Та, трудности явно ще има, моята е голям инат, но трябва да се търсят начини за убеждаване. Байбиби, вие поне можете да четете, а моето хлапе досега не е проявило никакъв интерес и ми се струва, че най-трудно ще ни е именно с четенето.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 050
И аз смятам,че не е нужно да напускаш работата си.Ако напуснеш,какво ще получиш?Възможно по-добре написани работи,но детето ще свикне с мисълта,че мама и занапред ще поеме контрола в ръцете си и ще те държи отговорна,ако случайно нещо не е наред.
Съгласна съм с мнението,че детето трябва постепенно да свикне с новите задължения - играта свърши,колкотъо и да е жалко,и сега на първо място са уроците.Ако са свършени-заповядай,гледай филмчета.А това,че не са достатъчно красиво написани -не се притеснявай.С времето,когато почват да получават оценки за работата си,тя ще види,че по математиката и литература са й отлични,защо да не се научи да пише по-добре за да се изравнят оценките?
Всичко ще дойде по местата си,просто дай й време.Дай и на себе си Wink

# 6
 • Варна
 • Мнения: 740
Мислиш ли, че ако напуснеш работа ще се реши проблема?? НЕ, само ще си изнервена  и ще й се караш - няма да се оправят нещата. Дай й време да свикне, че вече не е в градината и че вече няма да играе само. Стимулирай я. Кажи й колко горда ще бъдеш с нея, ако се старае повече. Когато си напише чертичките я питай коя чертичка и харесва най-много и след това я помоли да се постарае да напише един ред с най-хубавите чертички.....неща от този род.

# 7
 • Мнения: 145
Не може ли да я запишеш на занималня извън училище, с по малко внимание и повече контрол.
Имам впредвид някой да се занимава повече с детето, да набляга на не толкова добрите му умения.
Ако в училище не се обръща внимание, някоя частна занималния със сигурност ще го прави.
Напускането на работа не е добрия вариант.

# 8
 • у дома
 • Мнения: 5 610
По принцип имаш право на 6 месеца неплатена отпуска (ако не си я използвала),която се полага за гледане на дете до навършване на 7годишната му възраст.Така че нищо не ти пречи да проучиш въпроса и да си вземеш месец-два от нея.За нея не трябва разрешение от работодателя-просто го уведомяваш.Само че не знам кка точно законово е това до навършване на 7г щото нали едни деца са родени януари пък други примерно ноември.Моето дете е родено през октомври и за себе си съм решила ,че след две години ,когато тръгне в първи клас ще си взема оставащите 4месеца(аз два от тях съм използвала).Всички те разубеждават ,ама всяко дете си е различно.

# 9
 • Еклесиаст
 • Мнения: 753
15 септември откриване на учебната година - събота
17-21 - понеделник/петък - 5 дни
23 септември - ти си притеснена...мисля че е прекалено рано безпокойството ти, детето ти е във съвсем 'нов свят'
Та проблемът е следния: моята дъщеря /1ви клас/ не се старае достатъчно, пише криви чертички, направо безобразни. Аз, като бях в първи клас, бях най-примерната и съзнателна ученичка, упражнявах се до припадък /по собствено желание/ и, ако не получех "пчеличка" в края на седмицата, изпадах в паника. сигурна ли си че заради това е проблема?
Моята мърла
??? това не го рабирам..
Мисълта ми е - дали да разчитам, че с времето детето ще свикне с изискванията и ще стане по-взискателно към себе си, или да напускам и да се отдам на безпаметно писане на чертички и ченгели. мисля че няма да ти е много приятно, да го правиш затова по добре недейОт друга страна дъщеря ми чете доста добре, смята наум. ето сама си похвалила детето тук, това е трезво..Да се поддам ли на истерията на първата седмица в училище, или да захвърля всичко и да се отдам на детето и неговото учение....проблема е ето това а не с това което си започнала
Дай шанс на детенцето...за 5 дни то просто се е ориентирвало, ....успех Hug

Последна редакция: нд, 23 сеп 2007, 09:29 от Tigercheto

# 10
 • София
 • Мнения: 2 967
В никакъв случай.
За Бога, това е първата седмица в училище, детето се адаптира към коренно различен начин на живот и отговорности.
Адаптацията на децата е приблизително приключена към ноември, дане кажа и повече.
Кривите чертички са въпрос на моторика, ще се регулира с времето, ако и обръщате внимание, нека е постепенно и внимателно.
Ако се притеснявате, можеш да говориш с учителката с молба да обърне внимание /детето ще се впечатли/ и вие уикенда и връчете една тетрадка за упражнения, но за мен лично това не е никакъв проблем, стига детето да се справя изобщо с учебния процес.
Да напуснеш рабора, заради кривите чертички, извинявай, но не ми звучи сериозно.

# 11
 • Мнения: 2 538
Според мен напускането на работа е крайна мярка.
Преди това има други начини.Явно е, че занималнята не ви устройва  като  постигнати резултати.
Не можете ли да наемете жена, която да се занимава с нея?


Освен това всички, които са ти казали, че детето се адаптира са прави.Изчакай още  малко.Не може от първата седмица да стане перфектната ученичка при положение, че до вчера е играла...

И другото, което казвам и на моята дъщеря; важното е да се научи да пише грамотно!!
Не бих се радвала на  калиграфски почерк,  пълен с правописни и граматически грешки.

# 12
 • София
 • Мнения: 7 140
baibibi  и моята е така - не мога изобщо да я накарам вкъщи да се упражнява или ако го направи, е набързо и небрежно претупано. Успокоявам се, че все пак в училище се старае и засега се справя добре. Но само там. Явно мен не ме има за капацитет. Често ми се случва да споря с нея кое е правилно - признава само това, което са й казали учителите, но не и аз. На твое място не бих напуснала работа, а бих я записала в частна занималня, където децата са малко и учителите са стимулирани финансово подготовката да е добра.
 
 

# 13
 • в малка спретната къщурка
 • Мнения: 849
Не напущай работа ,остави детето да се адаптира и свикне с новото положение.Трябва им време на децата да осъзнаят,че тепърва им предстоят отговорности.При мен беше така:юли започвам работа-септември първокласничка.За миг дори не е стоял въпроса да напусна,не че е нямало проблеми,но мисля,че така тя стана отговорна и самостоятелна.Имай търпение и давай съвети,поощрявай дори и малките успехи,това  ще я стимулира по вече.Твърде е рано да правиш генерални изводи.

# 14
 • София
 • Мнения: 36 901
Вземи си малко отпуска в началото, докато свикне. И не очаквай тя да е твое копие, но с 20 години по-късно. Тя е различен човек.
И таткото - нека и той помага с каквото може. Момичетата са много склонни да слушат татковците за такива важни неща като домашните.
Успех

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт