Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 септ. 2007, 11:42 ч.

:pray: Има ли мами архитекти които могат да ми помогнат

 • 2 401
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 105
Интересува ме дали тераса от 50 кв може да се усвои или трябва да има от някъде разрешение,въобще каква е процедурата,над терасата няма нищо ако правилно ме разбирате.Много ще съм благодарна или поне ми помогнете в търсенето на инфо.

# 1
 • Мнения: 4 669
Аз не съм архитект , но ще си позволя да напиша това , което знам :
Независимо , че си на последен етаж преди да я усвоиш трябва да имаш одобрен архитектурен проект за преустройството и разрешение от Общината , както и съгласието на съседите .
В противен случай може да имаш големи проблеми без значение дали терасата ти е към заден двор или от към улицата / фасадата / .
Ако става въпрос за усвояване с по - леки конструкции / алуминиева дограма примерно - тип зимна градина / ще стане по - лесно . Ако имаш намерение да зидаш и да покриваш , трябва да се види дали сградата е конструктивно предвидена да издържи новата тежест .
Това все пак е тераса , не може изведнъж да си стане стая ...

# 2
 • Мнения: 105
Благодаря,другото което е че е на първия етаж

# 3
 • Мнения: 4 669
Аз се заблудих , че е на последният , защото казваш , че не е покрита отгоре  Confused Sorry ...
Това не променя нещата обаче .
Ще потърся някоя наредба , за да ти дам линк !

# 4
 • Мнения: 1 252
Pipinka, моля те, прати някакъв линк, ако намериш  Praynig И мен ме интересува този въпрос.

# 5
 • Мнения: 4 669
Намерих малко информация , но тя общо взето припокрива това , което казах и аз .
Най - добре е да се пита в архитектурният отдел на съответната община .
Копнах само текстовете , които касаят случая :

Как трябва да постъпим ако искаме да остъклим тераса на семейно жилище?
 
Отговор от ДНСК
 
По отношение на възможността за прилагане на облекчения ред по чл.147 ЗУТ или общия ред на чл.148 ЗУТ преценката е на главния архитект на общината (района).

Намерението Ви да остъклите терасата на семейното жилище можете да изпълните като се снабдите с Разрешение за строеж, издадено от главния архитект на района в общинската администрация, без за това да е необходимо предварително изготвяне и одобряване на инвестиционни проекти, по реда на чл.147,ал.1,т.12 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/, като представите и становище от инженер-конструктор с указания за изпълнението на строежа.

Следва да се има предвид, че този ред не се прилага, когато балконът е разположен към първостепенната улична мрежа.
 

 

Задължително ли е ако искаме да извършваме  строителни дейности в собствен имот да имаме разрешение за строеж? Как и от кого се издава този документ?
 
Отговор от ДНСК
 
Задължително изискване е строежите да се изпълняват при влязло в сила разрешение за строеж.

Разрешение за строеж може да се издаде само на собственика на имота или  на лице, на което е учредено право на строеж в чужд имот.

Разрешението за строеж се издава от главния архитект на общината, а за градовете с районно деление – по решение на общинския съвет - от главния архитект на района.

В случай, че имате съмнения за допуснати нарушения на нормативната уредба по устройство на територията, следва да се обърнете към администрацията на съответния район при Столична община, на територията на който е разположена жилищната Ви сграда. Съгласно Закона за устройство на територията общинската (районната) администрация осъществява контрол по прилагане на одобрените инвестиционни проекти, разрешенията за строеж, както и по спазване на действащите нормативни актове за устройство на територията по отношение на строежите, които се извършват в териториалния обхват на района.

При констатирани нарушения, допуснати от извършителите на строежа, кметът на общината има правомощия да наложи глоби или имуществени санкции на нарушителите, както и да издаде заповед за спиране на строежа.

В случай, че се констатира незаконен строеж, кметът на общината (района) е длъжен да уведоми Дирекцията за национален строителен контрол за предприемане на действия  по премахване.
 
Третира ли се промяната на предназначението на едно помещение като строеж?  Как се дава разрешение за експлоатацията му?
 
Отговор от ДНСК
 
Промяната на предназначението на дадено помещение се третира  от Закона   (ЗУТ) като нов строеж.
Това означава, че се налага изготвянето на инвестиционни проекти, които се внасят за одобряване в Общинската администрация и по-точно от Главния архитект на общината, в която се намира помещението.
Ако се извършва по-специфична промяна на предназначението, да речем в аптека или оръжеен магазин, това може да доведе до промяна на категорията му.
Издаването на разрешението за строеж се извършва в общината от Гл.архитект.
Има значение как са внесени и документите. Дали това е направено с комплексен доклад за съответствие на проектите изготвен от консултантска фирма надзорник или оценката ще се извършва от експертите на общината.
В първия случай издаването на Разрешение за строеж става  в срок от 7 дни , а във втория се извършва в рамките на един месец.
Пускането в експлоатация на помещението, зависимост от категорията му се извършва  от ДНСК или от Гл. Архитект.
Ако помещението е I, II или  III  категория се приема с назначаване на приемателна комисия и издаване на Разрешение за ползване от ДНСК( това отнема около 24 работни дни) , ако категорията е  IV или V-то се приема от Общината  като на финала се издава удостоверение за ползване от Главния архитект на общината или района.
 


# 6
 • София
 • Мнения: 5 321
навремето наистина беше така - за да си остъклиш балкона, трябваше изрично разрешение от архитектурния отдел на общината, освен това трябваше всички балкони в блока да са с еднакъв проект, за да не се загрозява фасадата.

сега обаче, много ме съмнява, че всички собственици, които масово зидат стенички и усвояват балкони, са минали през цитираната по-горе процедура.

# 7
 • Мнения: 1 252
Pipinka, много ти благодаря      bouquet   

# 8
 • Мнения: 4 669
навремето наистина беше така - за да си остъклиш балкона, трябваше изрично разрешение от архитектурния отдел на общината
Наредбите , които съм копирала са от 2007 г.
Ясно е , че за едното остъкляване никой няма да тръгне да се занимава - нито на съседите им пречи , нито на ДНСК , но когато става въпрос за конструктивни промени нещата са доста по - сериозни .

Моят съвет е да се говори в общината , преди да се предприеме каквото и да било действие  Wink

# 9
 • Мнения: 105
 HugСтрахотни сте благодаря ви

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт