Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 24 септ. 2007, 00:38 ч.
  • Преглеждания  9 556  Мнения  133  Онлайн  1
Отговори
  • whiskey bar
  • Мнения: 679
Моля, никога не съм знаел какъв е този обичай. Обяснете ми го, Благодаря предварително!

Реклама
# 1
  • Мнения: 1 813
И аз имам така да се нарече "повод" за курбан,но никога не съм правила . Излишно ми е. Сещам се да отида на църква и да запаля по една свещ за здраве само и това е.

# 2
  • Мнения: 2 792
 Прави се  когато си отървал смъртта на косъм, демек бил си пътник, но не си станал такъв. На датата на щастливото разминаване, се коли петел (май и кокошка може, но петелът е класиката) и се готви курбан-чорба за здраве. Подробности защо точно пилешкия свят се жертва за курбана, не знам.

# 3
# 4
  • whiskey bar
  • Мнения: 679
Пуска ми гугъла, пуска ми. Но нещо са ми различни обясненията. Аз искам някой, който е правил да ми каже и разкаже как и защо, сещаш ли се?

# 5
  • Мнения: 4 395


 
Цитат
На датата на щастливото разминаване, се коли петел (май и кокошка може, но петелът е класиката) и се готви курбан-чорба за здраве. Подробности защо точно пилешкия свят се жертва за курбана, не знам.

Не е само пилешкият свят, който се жертва:


Цитат
Жертвата всякога е голямо животно: овен, овца, агне, шиле, теле. Когато се пости, курбанът е риба с люспи, най-често шаран.



А това:
Цитат
Животното, птицата, рибата трябва да бъдат живи и да се заколят, та да потече кръв.Иначе курбанът не се зачита (според старата вяра). 


 ooooh!

# 6
  • Мнения: 2 792
 Е как защо, класическо жертвоприношение, един живот е отървал смъртта, но боговете имат нуждата да задоволят своя глад за смърт, така че замазваме положението, ежегодно.  Обикновен езически обичай, като повечето  обичаи.
  Н

# 7
  • whiskey bar
  • Мнения: 679
Боговете да задоволяват глада си за смърт?! Шегуваш се, нали?

# 8
  • Варна
  • Мнения: 13 518
Моля, никога не съм знаел какъв е този обичай. Обяснете ми го, Благодаря предварително!
Еййййййййййййййййййййййй, страшен си!

# 9
  • Мнения: 4 395
Точно езически ритуал си е.
Тони, заколи едно агне. Не се прави! Laughing

# 10
  • Мнения: 2 792
Боговете да задоволяват глада си за смърт?! Шегуваш се, нали?
   Сериозно ли мислиш, че мога да се шегувам с такива неща, изумена съм  Shocked

# 11
  • whiskey bar
  • Мнения: 679
Няма да заколя агне, мноо ясно. Чакам някой участващ да се изкаже.

Последна редакция: пн, 24 сеп 2007, 01:26 от тони сопрано

# 12
  • In the endless dark
  • Мнения: 220
Ей туй казват Бай Гугъл и Бачо Котан по въпроса за куРбаня...

Думата "курбан" (от турски) е останала да назовава кръвната жертва, жертвоприношението на жертвено животно и съпътстващата ги обредна трапеза, характерни за цялото българско землище от прастари времена, та и до днес. В традиционната народна обредна практика курбан се коли на верски празници с етническа окраска – Гергьовден, Великден, на събори, на семейни тържества, във връзка с изпълнение на желание, за което е необходима свръхестествена помощ от светец- покровител; задължително при погребални обичаи. Курбан се прави и след преживяно голямо премеждие, при което е бил застрашен животът на човека, но той е оцелял. Такъв курбан се прави до края на живота на човека, всяка година в деня на премеждието.
Жертвата всякога е голямо животно: овен, овца, агне, шиле, теле. Когато се пости, курбанът е риба с люспи, най-често шаран. Животното, птицата, рибата трябва да бъдат живи и да се заколят, та да потече кръв. Иначе курбанът не се зачита (според старата вяра). Прието е жертвеното животно да се пече цяло, но по-големите животни – телето, овенът, овцата – обикновено се насичат на късове и се готвят.
Гозбите, кои то могат да се приготвят за тоя ден, са: ориз, булгур, зеле, картофи, сарми, фасул, грах, леща – с месо или без (през пости). Според старите вярвания месото не бивало да се вари на чорба и на трапезата чорба не се кади, но днес мнозина поднасят и курбан чорба.

Месят се и обреден хляб с шарки (без шарки хляб не е обреден и не се кади). На курбан обикновено се приготвя и "коливо" (варено жито).

Трапезата трябва да се прекади от свещеник или, в краен случай, от най-стария човек в семейството. Най-често курбаните се правят в деня на някой християнски светец или на голям народен празник. Обичайно са в дома на даващия "жертва", но могат да бъдат и в манастир, църковен двор, на поляна, а при погребение и на гробището.


Те тава е,другото значение на думата КурБан ще го споделя в подходяща за целта тема

# 13
  • whiskey bar
  • Мнения: 679
Стига с тоя Гугъл бе, имам го и мога да чета. Не ме ли четеш?
Гугъл и Уикипедия почват да ми напомнят за ССФ...

# 14
  • In the endless dark
  • Мнения: 220
Стига с тоя Гугъл бе, имам го и мога да чета. Не ме ли четеш?

Не,никога не съм си правел труда. Hug
Задаваш въпрос,отговарям  - това е  Sunglasses

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт