Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 22 апр. 2004, 09:31 ч.
  • Преглеждания  15 884  Мнения  20  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 770
Аз много си падам по леките манджи, особено когато се затопли времето, та реших да пусна една такава тема и да споделя с вас една рецепта, която вчера си измислих и която много ме накефи.

Значи сварих малко картофи (около 1кг) - но зависи колко хора ще изхранвате и колко е голяма тавата - моята беше средна. Голямата тава няма да е подходяща за посоченото количество. Нарязах ги на кръгчета и ги наредих в добре намазнена тава (използвам зехтин). Намачках ги с вилица добре, така че да няма дупки и да са равномерно - като блат.
Отгоре натроших един сух бульон (по избор) за вкус вместо сол.
После изсипах и разстлах добре един буркан Паприкаш (чушки и домати) - който може да се замести и от Лечо и т.н., просто да има чушките и доматите.
Най-отгоре изсипах 7 разбити яйца и отново разстлах добре. Посолих малко и бутнах в нагорещената фурна (180 градуса).

Като се запече, освен че изглеждаше много добре, режеше се на правилни парчета, без да се рони и беше много вкусно.

А продуктите ето ги тук:
1 кг. картофи
1 буркан Паприкаш
6-7 яйца

Лесна работа  Simple Smile  , а и може да се правят всякакви вариации и да се добавят всякакви други продукти!

Реклама
# 1
  • Кори Селести
  • Мнения: 5 544
а в нас пролетниа хит си остават задушени във фурната пресни картофи с масло и копър...Simple Smile
може понякога малко бира и чесън за разнообразие....после една салата с домати...и НЯМА омръзване това ядене:)))

# 2
  • Варна
  • Мнения: 1 289
Пролетни манджи мммммм - обожавам ги!
Ето предложение и от мен:

Патладжанена манджи4ка:[/u]

Задушавате в тенджарка нарязани на куб4ета патладжани, (предварително осолени и с излята гор4илка) с малко зехтин или олио. После се прибавя настърган домат (аз използвам от градината на родителите ми - прекрасни домати са - режа ги и тях на куб4ета), към края прибавям няколко скилидки 4есън цели и много магданоз.

Патладжана е малко тежка храна, но на мен ми е много вкусна тази манджичка Simple Smile

# 3
  • Варна
  • Мнения: 672
И аз обичам патладжан, колокто и тежка храна да е!Ето моята рецепта:
Задушавам 2-3 патладжана(отцедени и нарязани на кубчета заедно с кората),4-5 моркова и повечко лук.Накрая 1-2 малки доматчета- настъргани или на кубчета и някаква универсална подправка.Всичко това се слага в тавичка, а отгоре 5 яйца разбити в прясно мляко , малко сиренце и магданоз.
Продуктите са повечко,но е много вкусно!
Приятен апетит и незабрявяйте студената биричка! Grinning

# 4
  • Варна до морето
  • Мнения: 2 655
Ето тук съм.
С новото, старо предложение. Като деца я кръстихме"ИЗВЪНЗЕМНА ". Laughing  Laughing  Laughing Детска работа.
Сега вече и аз я готвя. Става лесно и бързо.

ИЗВЪНЗЕМНА ЛЯТНА МАНДЖА

Необходими продукти:

1.   2 кг. патладжан;
2.   1/2  кг. пипер;
3.   3 или 4 бр. по едри глави гладък лук;
4.   1 кг. домати;
5.   4 с. л. олио;
6.   10 стръка целина;
7.   1 с. л. сол;
8.   1/2  връзка магданоз;
9.   1 с. л. босилек.



Начин на приготвяне:

Патладжаните се нарязват на купчета, осоляват се и се оставят в гевгир да се оцеждат около 2 часа. Пипера и лука се режат, а доматите се настъргват. Всичко се поставя в тенджарата и към продуктите се добавя олиото и вода, толкова че да не покрива зеленчуците. Оставят се на по силен огън да заври. Намаля се котлона, за да ври бавно, докато изври водата.
След като е готово се слага сол, магданоз, целина и босилек.

Добър апетит.  Wink

# 5
  • Варна
  • Мнения: 1 289
Ами като отворихме патладжанената тема - ето как правя аз ИМАМБЙАЛДЪ :

ПАТЛАДЖАНИ - нарязани на филийки с дебелина около 1 см. Осолени и отцедени се задушават в малко мазнина. Оставят се настрани и после се задушават последователно:
5-6 големи глави ЛУК,
МОРКОВИ - настъргани,
ТИКВИЧКИ - пак настъргани,
ЦЕЛИНА и МАГДАНОЗ - доста,
ДОМАТИ - малко,
ЧЕСЪН - на филийки (не се задушава, а накрая се прибавя към сместта),
СОЛ и Чер пипер,

След като тази зелен4укова смес се смеси (страшен израз),
Започва едно редене в наолиолена  Wink тави4ка:
Една филийка патладжан-смес-филийка патлкаджан -смес и отгоре две кръгчета пресни домати. Така се оформят направо порцийки. Ако остане смес -наредетея в тави4ката около патладжаните.
Сипвам малко водичка в тавичката и пека. Не е нужно много време за печене, защото дефакто вси4ки продукти са почти готови.
Накрая поръсвам със ситно нарязан магданоз и целинка.

Ако решите да го пробвате - става бавно защото задушавам вси4ко по отделно, но на мен ми е много вкусно.
До колкото знам по принцип не се слагат тикви4ки в Имамбайалдъ, но според мен те много олекотяват нещата.

Жела ви прекрасна пролет с много усмивки и вкусни манджички Simple Smile

# 6
  • Варна до морето
  • Мнения: 2 655
Сетих се за още една рецепта с патладжани.

ПАНИРАНИ ПАТЛАДЖАНИ С ДОМЕТЕН СОС

Необходими продукти:

1.   1 кг. патладжани;
2.   2 бр. яйца;
3.   1 ч. ч. олио;
4.   2 – 3 с. л. брашно;
5.    2 ч. л. сол;
6.   1/2 ч. ч. газирана вода /може и бира/;
7.   1 кг. домати;
8.   1 малка гл. лук;
9.   1 скилитка чесън;
10.   1 ч. л. захар;
11.   2 – 3 стръка магданоз;
12.   1/ 2 бурканче майонеза /може и по малко/.


Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват и се нарязват на филийки, наръсват се със сол и се оставят около 1 – 2 часа да се изцеждат в гевгир.
ЗА ПАНИРОВКАТА: Яйцата, брашното и водата се разбиват добре, за да стане гъста каша. Ако е малко брашното се прибавя още 1 или 2 с. л.
Загрява се добре мазнината и патладжаните се потапят първо в брашно, после в сместа, а след това се слагат в олиото, за да се зачервят и от двете страни.
ЗА ДОМАТЕНИЯ СОС: В тиган се поставя малко олио, запражва се лука и се прибавя към него 1 ч. л. брашно, до златист цвят. Прибавят се предварително настърганите домати, слагат се 1 ч. л. сол и 1 ч. л. захар. Маха се от котлона и се пасира, след което се прибавя магданоза и чесъна. Като спреш да пасираш слагаш майонеза на вкус.

Добър апетит, на тези които ще опитат.

# 7
  • Варна до морето
  • Мнения: 2 655
Цитат на: diemma
И аз обичам патладжан, колокто и тежка храна да е!Ето моята рецепта:
Задушавам 2-3 патладжана(отцедени и нарязани на кубчета заедно с кората),4-5 моркова и повечко лук.Накрая 1-2 малки доматчета- настъргани или на кубчета и някаква универсална подправка.Всичко това се слага в тавичка, а отгоре 5 яйца разбити в прясно мляко , малко сиренце и магданоз.
Продуктите са повечко,но е много вкусно!
Приятен апетит и незабрявяйте студената биричка! Grinning


Diemma,
рецептата е много вкусна, става бързо и лесно.
Пробвайте, няма да съжалявате. Wink

# 8
  • Варна
  • Мнения: 672
Цитат на: Pela
Diemma,
рецептата е много вкусна, става бързо и лесно.
Пробвайте, няма да съжалявате. Wink


Радвам се,че ти харесва!
Аз все още не гъм пробвала нищо от тези манджи, че немога да намеря патладжан,но при първа възможност........мммммммммм!!!Нищо,че съм на диета Grinning

# 9
  • Варна до морето
  • Мнения: 2 655
Тук при нас е лято от януари и освен басейна  Laughing и чудната природа  Laughing има всякакви плодове и зеленчуци Laughing . Само да имаш муза за готвене.
Прати и други манджички, МОЛЯ ТЕ. Wink  Wink  Wink

# 10
  • Варна
  • Мнения: 672
Цитат на: Pela
Тук при нас е лято от януари и освен басейна  Laughing и чудната природа  Laughing има всякакви плодове и зеленчуци Laughing . Само да имаш муза за готвене.
Прати и други манджички, МОЛЯ ТЕ. Wink  Wink  Wink


Тиквички със сирене и яйца:

5-6 настъргани тиквички
1л сол
2-3л мазнина
Получената смес се запича в силно загрята фурна до леко позлатяване.
Заливка: 5-6яйца, сирене ,чаша пр.мляко ,чесън(пожелание)и копър.
Прибавя се към тиквичките и пак във фурната.


Вместо тиквички може да се настържат картофи (т.нар. огретен)или да се смесят картофи и тиквички.

# 11
  • Варна до морето
  • Мнения: 2 655
Цитат на: Gvendolin
Ами като отворихме патладжанената тема - ето как правя аз ИМАМБЙАЛДЪ :

 


Gvendolin, искам да пробвам.
Но понеже все още се уча не знам от кой продукт какво количество да сложа.  Wink  Wink  Wink

Например: ще ми стигнат ли 2 патладжана или са необходими повече?
За колко човека е манджичката?

# 12
  • Варна
  • Мнения: 1 289
Цитат на: Pela
Цитат на: Gvendolin
Ами като отворихме патладжанената тема - ето как правя аз ИМАМБЙАЛДЪ :

 


Gvendolin, искам да пробвам.
Но понеже все още се уча не знам от кой продукт какво количество да сложа.  Wink  Wink  Wink

Например: ще ми стигнат ли 2 патладжана или са необходими повече?
За колко човека е манджичката?


Мила Пела,

Режа патладжаните на филии с дебелина 1 - 1.5 см. Ползвам по-крехки и мънички екземпляри. Количеството е толкова, 4е като ги задуша да покрия дъното на тавата с тези филийки на 3 или 2 реда от тях. Обикновенно от 1 нарязан на филийки патладжан правя две "купчинки" (не се сетих за по-добър израз - явно затъпявам) състоящи се от филийка патладжан-смес-филийка патладжа- смес-домат на шайби. Количествата зависят от тавата и от броя дегустатори Simple Smile

Надявам се, че нещо си разбрала от шантавото ми обяснение Wink
Малко е пипкаво, но е трудно да се сбърка Wink
Успех!

# 13
Ето и една от моите любими рецепти с патладжани, не е точно лятна манджа, но поне открихте *патладжанения сезон* Laughing  Laughing  Laughing


Маринирани Патладжани

  1.   2-3 Патладжана - 500 гр
  2.   2-3 с.л. мас или олио за пьржене
  3.   1/2 врьзка магданоз, нарязан на ситно
  4.    1/2 врьзка босилек, нарязан на ситно
  5.   3 скилидки чесьн
  6.   5 с.л. винен оцет
  7.   сол и черен пипер на вкус

Патладжаните се нарязват по дьлжината на филиики около 0,5 см., осоляват се, нареждат се в чиния и се затискат отгоре с друга чиния и евентуално с някаква тежест. След около 1 час се измиват и отцеждат добре. Пьржат се в мазнината по 2 мин. от двете страни (аз като ги извадя от мазнината ги слагам на кухненска хартия или салфетка, докато истинат и да им се отнеме част от мазнината)
В малка купичка се нарязва чесьна на ситно или се пресова, прибавя се оцета, солта и черния пипер и една с.л. зехтин.
В подходящт сьд (купа от йенско стькло например) се нарежда един ред от патладжаните, порьсват се с подпраките и се намазват с оцета и чесьна, отгоре пак патладжани и т. н. се редуват, като се завьршва с маринатата и зелените подправки. Покрити се слагат в хладилника да престоят поне 12 часа.  

(сьс сьщата марината + 3 с.л. зехтин и подправки стават много вкусни и печени чушки пьлнени с бяло сирене)  chef

# 14
  • Мнения: 1 670
Вчера сготвих пълнени тиквички и станаха чудесни.
Тиквичките (по дебелички) се измиват добре, отрязват им се дръжките и "дупето", срязват на 2 по дължина и им се издълбава сърцевината. Получените ладийки се пускат за няколко минути във вряща подсолена вода да омекнат малко. Към водата предварително можете да добавите 2-3 скилидки чесън, копър, магданоз и други "леки" подправки за овкусяване. Половината от съцевината на тиквичките, нарязана на ситно задушавате в малко олио с 1-2 стръка пресен чесън и лук, както и настъган домат. Оставете да се изпари водичката и свалете от котлона. Като поизстине добавете 2 яйца и бяло сирене.
Поомекналите тиквички се нареждат в намазана с олио тавичка, пълнят се със зеленчуково-яйчно-сирената смес и се запичат. Преди печенето(вътре в сместта) или след това може да поръсите с магданоз или копър.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт