Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 септ. 2007, 17:49 ч.

Намесвате ли се при нередности?

 • 1 291
 • 21
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 238
Здравейте момичета,

Отдавна исках да ви попитам за това.

Често ми се случва да видя на площадката две деца да се сбият или обиждат грозно. Вчера в МакДоналдс едно момченце на около 6 годинки беше притиснало братчето си, на около 3 г. вътре в къщичката за игра и така яко го налагаше с юмруци в главата и в корема. Малкото ревеше, а голямото още повече налагаше. Станах и леко приближих, а в този момент голямото момченце тръгна да се пързаля.
Преди няколко дни се връщахме с колата от магазина, беше следобяд, забелязах в далечината, че някой лежи на средата на шосето. Мъжът ми намали и кво да видим- няколко келеша на около 13-14 години легнали върху скейбордовете си и се изтласкват с ръце.  Shocked Shocked Като някои малки бебенца. И то по средата на шосето. Слязох от колата и отидох при тях. Казах им, че така както лежат следващата кола може и да не ги забележи да ги помете без да иска. Че е опасно и че трябва да са по-внимателни с тези скейбордове. Те обаче най нагло ми се изхилиха, а едното ми заяви, че искали да ги блъснат.
Има ли смисъл човек да се меси?
Иначе колкото до малките деца на площадката, които се бият и обиждат съм забелязала, че ако им се намесиш да им кажеш нещо после родителите ще дойдат да се разправят с теб. Те не обичат, когато някой друг се кара на децата им. Обаче също не обичат и да отидеш и да им кажеш примерно:"Детето ти обижда моето дете" Пак правят някаква странна физиономия. Е, ще направят забележка на детето си де...Абе може би аз нещо недоразбирам всеки път, знам ли...

Как са хората в страната, в която сте?
Доколко се намесвате в подобни ситуации?

Ще се радвам много да споделите!

# 1
 • DE
 • Мнения: 7 657
Не се намесвам. Ако става дума за моето дете - карам му се ако е виновно, ако е потърпевшо (бито или тормозено) си тръгваме или заставам демонстративно до него за респект. Не се карам на другите деца ако притесняват моите, просто прекратявам ситуацията без думи. Определено избягвам максимално конфликтни ситуации. Причините - от една страна все още не се чуствам съвсем сигурна в езика и без да искам мога да кажа нещо което не трябва. Все още ми убягват тънките нюанси в езика. Едва ли ще ги овладея някога.
От друга страна гледам да избягвам максимално конфликтни ситуации. Французите са едни такива подчертано пренебрежителни към чужденци. Мразя това отношение и гледам да не го усещам прекалено често върху себе си или децата ми.

Иначе - гледайки отстрани като страничен наблюдател - да, опрeделено се намесват в критични ситуации. Правят забележки на чуждите деца, при проблем си спретват скандалчета и определено не премълчават.

Ето - пример от миналата седмица. На доста натоварено кръстовище една баба арабка с 2-3 дребни дечица пресича на червено. Обърква тотално движението, стана опасна ситуация, можеше като нищо да бъде смачкан някой. Един възрастен французин и направи забележка (учтиво-назидателно) и доста и приказва какво трябва и не трябва. После разминаважки се с мен , той ми казва през зъби (по дрес на бабата, мислейки че аз съм французойка): "Мръсни чужденци. В Мароко не знаят какво е светофар."

Последна редакция: пн, 24 сеп 2007, 20:00 от Сбъдваща мечти

# 2
 • Мнения: 314
Незнам дали ще ми повярвате, но тук никога не съм виждала такова нещо - имам предвид "две деца да се сбият или обиждат грозно", въпреки че ходим на детска градина и редовно посещаваме детски площадки ... И в България не съм била свидетел на подобни неща последните години (с едно изключение), но не сме и обикаляли по площадките.
Мисля, че бих се намесила. Не бих се карала и не бих говорила с майката на детето. Просто бих казала на детето, че това, което прави е грозно и толкова, а ако майката въпреки това дойде с намерението да се разправя с мен, просто ще я игнорирам.

# 3
 • Мнения: 66
В зависимост от ситуацията , но в повечето случай се намесвам . И разбира се когато родителите не са с тях. Дори ми се е случвало да правя забележки на деца когато хвърлят боклук ( хартийки , оглозга от плод или други отпадъци ) в автобус , в метрото или на др. обществени места .

# 4
 • сред вятърните мелници
 • Мнения: 1 550
до сега съм се въздържала от забележки към чужди деца. именно за да избегна конфликтни ситуации с родителите им. ако моят син направи нещо нередно, му отправям забележка. ако той е потърпевшият и родителите на другото дете нищо не предприемат, заставам в близост до моят син или си тръгваме. в общи линии бих казала, че холандците са доста толерантни. не сме изпадали в конфликтни ситуации. но ако видя агресивно поведение на други деца спрямо моето, разбира се, бих се намесила.

# 5
 • Дубай, ОАЕ
 • Мнения: 934
Откакто живея в Дубай свикнах да се намесвам, дори и да не става дума за моите деца. Причината е, че тук много деца ги гледат разни домашни помощнички, на които, едно, че не им пука достатъчно, и второ, нямат никакъв авторитет върху подопечните им дечица. Така че в много случаи се оказва, че ако аз не се намеся, няма кой друг.
Иначе в България и Англия - не, не се намесвах. Но там родителите се проявяваха като по-отговорни, и ми се виждаше някак невъзпитано да се меся.

# 6
 • Германия
 • Мнения: 7 106
Е ако се натъкна на деца скейтващи по улицата веднага ще звънна на полицията. Crossing Arms
Не им е там мястото, има нарушение, ако мен не ме послушат, то поне ченгетата ще им всеят респект.
Иначе бих се намесила, ако застрашено здравето на някого.

# 7
 • Мнения: 1 630
Меся се като бабите
И полиция съм викала, когато мисля, че положението е сериозно

# 8
 • DE
 • Мнения: 1 178
в някои случаи се намесвам, в други не. всичко zависи от конкретната ситуация.
бяхме в парка, група деца дойдоха при мен и ме попитаха дали имам мобилен телефон, искаха да се обадят в полицията. не носех такъв, но попитах zащо. някакъв пиян zакачал децата в детския кът. първата ми мисъл бе да отида и да му кажа да се раzкара, но после се zамислих, ако ме удари, какво ще се случи с моите бебета. zа щастие полицията дойде бърzо.
града ни е опасан с водни канали и доста често децата играят около тях. едно дете (около 10 годишно) се опитваше да иzвади паднала в канала топка, бе нагаzило до колене. каzах на мъжа ми да спре. слеzнах от колата и му каzах, че това е опасно и може да пострада, то определено не се впечатли и продължи да гаzи във водата. в блиzка до мястото къща видях един мъж, покаzах му децата, а той ми отвърна, че не са негови и не го интересува какво може да им се случи. останах до канала, докато детето иzвади топката.

# 9
 • usa
 • Мнения: 3 491
Откакто живея в Дубай свикнах да се намесвам, дори и да не става дума за моите деца. Причината е, че тук много деца ги гледат разни домашни помощнички, на които, едно, че не им пука достатъчно, и второ, нямат никакъв авторитет върху подопечните им дечица.
И аз имам такъв опит в САЩ, с едно индийско семейство. Децата ги гледа домашна помощничка индийка, не мисля, че е особено образована, английският и също е трагичен, иначе е мила, но децата нямат никакъв респект към нея. Когато едното дете започна да се присмива на моя син и да се заяжда с него, търпях до едно време, но после се намесих, имаше някакъв ефект, ми се струва. Не знам дали детегледачката изобщо вдяна за какво става въпрос, даже не знам дали я интересуваше. Но тукашен родител не би допуснал такова нещо.

# 10
 • в средата на мъглата
 • Мнения: 3 804
намесвала съм се доста 4есто,но при положение 4е родителите не са там
ина4е за тук е нормално,когато 4овек види опасна за дете ситуация да се намеси,наскора бяхме излезли с малката коли4ка,и понеже малката е хад нормата по отношение на ръстта ,а без коли4ка на големи разстояния не върви,за няма и 5 мин поне 10 4овека ме спряха 4е на детето краката се вла4ели да не и стане нещо

# 11
 • usa
 • Мнения: 2 113
ми зависи. случвало се е да се намесвам, случвало се е и да не се намесвам. комшийчето като си мислеше, че е голяма забава да изчаква да се зададе кола на улицата и да изкочи изневиделица пред нея с колелото си, намесих се - първо на него му споменах, че не е добра идея, после и на родителите му разказах за самоубийствените му наклонности, щото дъщеря ми си играеше с него и се притесних да не реши и тя, че е куул. но пък ей вчера и трите ми деца тръгнаха да се катерят по едни камънаци дето според мен хич не бяха безопасни, пък аз колкото и да ми беше трудно, си замълчах и не ги спрях, нищо че бяха моите... по някога не е ясно дали е по-добре да ги оставиш да си чупят главите и да си вадят уроци или покоряват полюси, или да се месиш и да ги предпазваш, били те твои, или познати, или случайни... виж, в детски спорове и разправии не се намесвам преди да потече кръв по дефолт...

# 12
 • Cтраната на лалетата...
 • Мнения: 7 914
не ми се е случвало да се намесвам.. за сега Rolling Eyes

# 13
 • в едно миланско село
 • Мнения: 4 043
не ми се е случвало да се намесвам.. за сега Rolling Eyes

ами намесвам се, какво да правя. когато някое дете си пълни устата с вода и я изплЮва на пързалката, където другите деца 4акат да се пуснат, докато майка му си лафи по мобифона; когато ритат топка (та понякога и татковци  #Crazy) в 4астта, отделена за малки деца; като сваря 60 килограмови пубери на лЮлката за бебета, която болезнено скърца под тежестта им; когато си оставят домаШните лЮбимци да си свърШат работата около детските съуражения  Sick.

карам се и понякога и полиция съм викала. писна ми да гледам потроШените от пубери игра4ки и да внимавам какво Ще ми настъпи детето  #Cussing out

# 14
 • Мнения: 1 184
И аз се меся постоянно, но до полиция не съм стигала  Twisted Evil. Обаче в случаите с проблеми с деца не говоря с родителите, а с детето директно /е, не заплашително де  Mr. Green/. Така или иначе тук повечето родители карат бавачките да се занимават с тези неща /на мен това не ми харесва/, а ако говоря с родителя ще се започнат пак истории като "а, не, моето дете не прави така" и как да им обясниш, че ти си го видяла със собствените ти очи  newsm78.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт