Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 септ. 2007, 22:43 ч.

Синдром на Реино?

 • 11 333
 • 32
 •   1
Отговори
  Здравеите пиша ви защото се интересувам от това заболявание.Някои ако знае нещо повече по темата маля да се включи.Благодаря smile3503 yes Laughing

# 1
 • София
 • Мнения: 24 510
Студени ръце и крака - това  са симптомите
 
Цитат
Нарушеното кръвообращение, коментира д-р Красимира Костова, невролог

Синдромът на Рейно представлява епизодично нарушение на периферната циркулация на кръвта. А това нарушение е следствие от локален артериален спазъм на дихателните артерии и кожните кръвоносни съдове. Спазъмът е реакция на студено или на емоционален стрес.
Клинически това състояние се проявява с рязко изменение цвета на кожата на пръстите на ръцете. Спазмите на кръвоносните съдове се предизвикват от дефект в централните и локалните механизми на регулация на вазомоторните реакции.
От синдрома на Рейно страдат от 3 до 5 на сто от хората. Разпространението на заболяването зависи от климатичните зони. То започва обикновено в подрастваща или в младежка възраст. Среща се по-често при жените.
Този синдром бива два вида: първичен и вторичен.
Първичният синдром на Рейно се характеризира със спазми на пръстовите артерии под въздействие на студови влияния, без да има признаци на увреждане на съдовете.
А при вторичния се наблюдава съчетание на синдрома на Рейно с някои други заболявания.
ОБИКНОВЕНО СЕ ЗАСЯГАТ ПРЪСТИТЕ НА РЪЦЕТЕ
Основен клиничен признак е последователната смяна цвета на кожата им при студено въздействие. Отначало окраската е бледа, след няколко минути придобива синьо-виолетов оттенък. Спазъмът продължава обикновено 15-20 минути и завършва с бързо възстановяване на кръвотока. При някои болни пристъпите се съпътстват с усещане за измръзване, изтръпване и пробождане в пръстите. Тези симптоми изчезват след възстановяване на кръвотока.
На ранен етап на заболяването се засягат само един или няколко пръста, по-нататък то обхваща всички пръсти.
Такъв спазъм могат да получат също и съдове на кожата на лицето, например краят на носа, устните, ушните миди, а също и кожата над коленните стави. В някои, макар и редки случаи, се засягат и съдовете на езика.
Възможно е да се появят и бледи петна по долните и горните крайници.
ПРИЗНАЦИ ЗА РАЗВИТИЕ НА СИНДРОМА НА РЕЙНО
Не във всички случаи се наблюдава “трифазна” промяна на кожата - побледняване - посиняване - зачервяване. При някои болни се наблюдава само двуфазно или еднофазно изменение цвета на кожата.
При повече от 80 на сто от болните се проявява първичен синдром на Рейно. За да се определи диагнозата, се правят редица изследвания на основата на определени критерии. Тези критерии са разработени с оглед клинични и лабораторни показатели, както и вследствие резултатите от капиляроскопия на нокътната ложа.
ВНИМАНИЕ!
• Средната възраст на развитие на синдрома на Рейно е 14 години. Само при 27 на сто от болните това се случва след 40-годишната възраст.
• Приблизително при една четвърт от болните синдромът на Рейно се проявява сред роднини по права линия.
• Много често вторичният синдром на Рейно се асоциира с други заболявания - склеродермия, кожна туберкулоза, заболявания на съединителната тъкан, хематологични нарушения, ревматоиден артрит и др.
• Вторичен синдром на Рейно се развива обикновено след 30-годишна възраст. Отличава се с по-изразени и болезнени епизоди на спазъм, както и със структурни изменения на капилярите.

Имам въпрос, Найден Стоянов от София
КАК СЕ ПРОВЕЖДАТ СПЕЦИАЛНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ?
При първите проявления на синдрома на Рейно се правят специални изследвания с цел диагностициране на вида заболяване - първична или вторична фирма.
НАЙ-НАПРЕД СЕ УТОЧНЯВА...
- има ли болният симптоми на заболяване на съединителната тъкан, с които най-често се асоциира синдромът на Рейно - артрити, кожен обрив и други нарушения;
- приема ли болният по време на изследванията някакви препарати, особено химиотерапевтични средства;
- подложен ли е болният на вибрации или на някакви други механични въздействия, травмиращи китките.
Трябва да се има предвид, че клиничните признаци за асоцииране синдрома на Рейно с други заболявания могат да се развиват няколко месеца и дори години. Най-обективна представа за това състояние дава капиляроскопията на нокътната ложа. В нормално състояние капилярите трябва да са правилно разположени по края на ложата, а също и да са с еднакви размери. Синдромът на Рейно най-често се бърка със склеродермията, при която броят и размерите на капилярите се променят.
При болни от синдрома на Рейно освен повишена чувствителност под влияние на студеното се наблюдава побледняване на пръстите.
Атеросклерозата не се съпровожда с типични симетрични признаци на синдрома на Рейно.
От замръзване на крайниците, от тяхното изтръпване и пробождане често се оплакват болни със заболявания на периферните съдове, предполагащи намаляване на кръвотока, и исхемия. При синдрома на Рейно, за разлика от заболяванията на периферните съдове, тези симптоми се проявяват само по време на спазъм и изцяло изчезват след възстановяване на кръвотока.
ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО
Общите препоръки за болните от първичен и вторичен синдром на Рейно са:
- да се избягва продължителното пребиваване на студено, включително в неотоплени и мрачни помещения;
- да се носят вълнени ръкавици, шапка на главата и топло бельо;
- трябва да се откажат цигарите, кафето и кофеиносъдържащите напитки;
- да се нагряват китките в топла вода, както и местата под мишниците, да се правят бързи кръгови движения на китките и др.
Ако се спазват тези указания, може до голяма степен да се облекчи и дори да се предотврати появяването на спазми.
Емоционалният стрес също може да провокира дигитален спазъм, а състоянието на тревога често засилва тези спазми. В такива случаи се назначават седативни препарати.
В случаите на чести и продължителни спазми и при първичния, и при вторичния синдром на Рейно се назначава лекарствена терапия.
Необходимите препарати трябва да се приемат много внимателно, защото приблизително при една трета от болните се развиват странични ефекти. Тогава се налага отмяна на един или друг препарат.
При неефективност на консервативната терапия с цел намаляване проявленията на синдрома на Рейно може да се предприеме и хирургично лечение. Обаче продължителността и очакваният лечебен ефект от операция до този момент не са уточнени, те трудно се прогнозират.
В повечето случаи синдромът на Рейно е такова заболяване, което се характеризира с благоприятни прогнози за излекуване.

# 2
 • Мнения: 30
 PartyТова заболяване е лечимо когато са направени нужните изследвания. Казвам това нещо защото аз самата имах заболяването и го казвам от опит.

# 3
 • Мнения: 554
Ами аз дълго страдах от това заболяване. Мъчи ме доста годинки.
Появи се през пубертета (сега съм на 28 години). Побъркаха ме от изследвания, пих какви ли не лекарства. Почти нищо не помагаше.
Заболяването се изразяваше в това, че есента започваха да ми се подуват пръстите на ръцете и краката. Ставаха почти сини - ставите отичаха ужасно - чак ми се деформираха пръстите. И това беше придружено със болки и ужасен сърбеж. Имаше моменти, когато не можех да пиша (бях ученичка). А вечер почти не можех да спя от зор. И това цяла зима и пролетта - докато се затопли. Диагнозата ми беше поставена в клиниката по ревматология в София.
И така доста годинки пих разни там съдоразширяващи и лекарства за стави - но нищо не помагаше.
И започнах да търся алтернативни методи.
Случайно се запознах с книгата на Лидия Ковачева - "Цлебния глад". Като я прочето внимателно - направих няколко по-кратки курса - имаше доста добър ефект. 
В началото бях запалена, но после зарязох всичко. В мига, в който се връщах на стария режим на хранене - проблема се връщаше. Реших, че накъде греша.Продължих да търся.Лятото нямах проблеми - но започнеше ли да се застудява - проблемите се връщаше.
Случайно попаднах да една статия - в която пишеше, че синдрома на Рейно е свързан със запека (сега не мога да я възпроизведа с медицинска точност и термини), заради който се задъжат токсини в организма. Тези токсини се отлагат първо в ставите - защото организма има свойството да изтласква мръсотиите първо кпокрайнините на организма - като река. И като си направих равносметка - аз страдах от запек.
Започнах да търся решение на проблема със запека. Въведох си един разтоварващ ден в седмицата, в който ядях само ябълки и пиех чай с мед и много вода. Имаше ефект, но недостатъчен.
Докато не попаднах на книга за разделното хранене, адаптирана за българи. Пробвах - и при мен има ефект. В същото време попаднах и на една книга за ябълковия оцет. Започнах да си правя такъв. И така - разделно хранене + ябълков оцет + някой и друг ден разтоварваща диета + включване на повече плодове и зеленчуци в менюто. Това при мен работи. Вече 3 години няма и помен от Рейното. Тук ревматоложката не може да повярва - то това чудо ме мъчи повече от 10 години.
Плюс това теглото ми е идеално. Ако ще като прасе да се тъпча - не напълнявам. Дори ми се наложи да пия едни много силни хормонални препарати (заради гинекологични пролеми) и теглото ми не мръдна.
Дано да съм била полезна на някой! Просто трябва малко помощ организма да се пречисти.

# 4
  Много благодаря за отговорите. Hug Laughing

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 223
Малко късно се включвам , но заболяването е доста сериозно , 4-та фаза е гангрена(изчетох сърдечно съдовата хирургия), абсолютно е забранено когато са измръзнали и подути крайниците да се третират с топла вода,,,по време на лечението с Диферелин (гинекологични проблеми), синдрома изчезна..напълно,,но сега се възтановявам и се появява отново,,,баба ми е на 72 и още страда от него!

# 6
 • Мнения: 431
При мен това заболяване беше установено преди по-малко от 3 години-аз цял живот съм си със студени ръце,но когато започнаха и да се подуват  Cry...Докторите ми обясниха,че не може да се излекува напълно,но с необходимите грижи,състоянието може да се облекчи.Аз започнах физиотерапия 2 пъти годишно,съчетана с масаж и ми действаше много добре.Сега пропуснах 2 сезона,понеже съм бременна и не трябва да се облъчвам,но по-нататък ще продължа с терапията!

# 7
 • София
 • Мнения: 146
Ако състоянието не е много напреднало, може да се лекува успешно, разбира се.

# 8
 • DE
 • Мнения: 969
Имам го същото заболяване.
Въобразявам ли си или не, откакто взех да пия противозачатъчни се проявява все по-рядко!

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 223
По време на лечението с Дифирелина (за друго) напрво се оправих с този проблем , сигурно заради вълните и повишеното кръвно , но сега като премина май пак зе завръща Рейното

# 10
 • София
 • Мнения: 126
PartyТова заболяване е лечимо когато са направени нужните изследвания. Казвам това нещо защото аз самата имах заболяването и го казвам от опит.

pipata как се лекува? аз го имам от 2 години и макар 4е много се пазя и пия "резохин" то продължава да се появява всяка зима:(

# 11
 • Мнения: 170
Уф,jorjagi, това вярно ли е за гангрената? - така ме уплаши. На мен ми предстои изследването с доплеровия апарат и вероятно присъдата ще е Рейно. Подценявах проблема, но сега ме хвана шубето.

# 12
 • Мнения: 170
mira_m66, какво точно е заглавието на тази книга за разделното хранене. И аз страдам от запек, но и по принцип се нуждая от пречистване на организма - смятам, че всичките ми здравословни проблеми се дължат на натрупаните токсини в организма. Освен това съм и страстна пушачка    #Cussing out  Време е да се стегна и да предприема "пълна промяна". Та, всеки съвет ще ми е от полза!

# 13
 • София
 • Мнения: 126
az imam Рейно, но нямам запек...така че при всеки е съвсем индивидуално...

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 223
Уф,jorjagi, това вярно ли е за гангрената? - така ме уплаши. На мен ми предстои изследването с доплеровия апарат и вероятно присъдата ще е Рейно. Подценявах проблема, но сега ме хвана шубето.

ами така пише в дебелата сърдечносъдова хирургия...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт