Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 септ. 2007, 11:13 ч.

Raya

  • 52 894
  • 32
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 911
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=17511.0

шведска бадемова торта

За тестото:
8 белтъка
200 гр смляни бадеми
220 гр. zахар

За крема:
225 гр. масло
35 гр. нишесте
250 гр. zахар
8  жълтъка
Декор:
75 гр. наряzани на филийки бадеми
пудра zахар

Половината белтък се раzбива добре. Половината от бадемите и половината от zахарта се раzбъркват и се прибавят постепенно към раzбитите белтъци.  Една форма се постила с  хартия zа печене и в нея  се иzсипва тестото. Пече се на предварително на 200° zагрята печка 18-20 мин. След това се иzважда от формата и от останалата половина от продуктите се иzпича второ тесто.
Бaдемовите филийки се zапържват, zа да станат zлатно-zлатисти.

Крема: Маслото се раzтопя на водна баня. Прибавят се zахарта, нишестето и жълтъците и сместа се раzбива на умерена температура 20-25 мин., докато крема се сгъсти.
1/3 от крема се намаzва върху единото тесто, слага се второто отгоре и отгоре се намаzва останалия крем. Поръсва се с бадемите и пудрата zахар.

# 1
  • София
  • Мнения: 1 911
Боби тъгува за мама. Баба му казва:
- Остави я майка ти - тя само търчи по кафета!
Малкият възмутен:
- Мама не търчи, тя ходи бавно...

# 2
  • София
  • Мнения: 1 911
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=11407.0

Морковен сладкиш на Taneto

Да, правилно прочетохте - с моркови.

Рецептата отлежава вече няколко месеца в тетрадката ми, но понеже този форум ми е голям стимул за бъркане на каквото й да е, в събота се стегнах и заформих следния сладкиш, който взе че стана супер:

300 гр настъргани моркови;
2 яйца;
50 грама брашно;
1 бакпулвер, но не целият;
100 гр орехи, едро смлени;
40 гр олио;
1 ванилия;
100 гр пудра захар.

Яйцата с пудрата захар се бият с миксер. Добавят се морковите, ядките, олиото и брашното+бакпулвера, ванилията. Разбърква се хубаво и се пече така че да се получи тънък сладкиш.
Уточнение: пекох го в кръгла форма с диаметър 24 см. Сладкишът се получи с височина 2 см.
Може да поръсите с пудра захар отгоре.

Идеята обаче е пак на Звездев, но от много старо предаване.....
 
 

# 3
  • София
  • Мнения: 1 911
Татко и Боби се разхождат. Татко, доволен от малкия, му казва:
- Боби, много те обичам.
- Хъм, това е една добра новина...

# 4
  • София
  • Мнения: 1 911
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=73099.0

Ето нещо и от мен. Дано не се подведете от заглавието. Опитайте.

Кекс със моркови

4бр. -яйца
1 1/2 ч.ч. -захар
2 ч.ч.- брашно
2 ч.ч.-настъргани на едро моркови
1 бр.-бакпулвер
1 ч.ч -олио
1 с.л.-канела
1 бр.-ванилия аз слагам повечко

1 ч.ч.= 150гр.
Яйцата се разбиват с ванилията и захарта до побеляване и получаване на кремообразна течност. Постепенно се прибавя олиото. Брашното, бакпулвера и канелата се разбъркват и добавят към яйцата.След това морковите.(по желание орехи). Пече се на умерена фурна(170градуса)

ДА ВИ Е СЛАДКО!

# 5
  • София
  • Мнения: 1 911
Обаждам се на Боби по телефона:
- Здравей Бобче, как си, мамо?
- Мамо, сега не мога да говоря - зает съм.
- Какво правиш?
- Рисувам. Може ли сега да затвориш телефона, моля?
- Да, мамо. Само исках да ти кажа, че ми липсваш, обичам те и искам да те гушна и да те нацелувам.
- Да, Мамо. Всичките неща ги знам от теб. И ти ми липсваш. Ще говорим като дойдеш...

Последна редакция: ср, 26 сеп 2007, 11:45 от Raya

# 6
  • София
  • Мнения: 1 911
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=15579.msg288136;topicseen#msg288136

Питка - хризантема

Ето рецептата:
4 яйца / 1 жълтък се отделя за намазване отгоре /
0,5 л прясно мляко
1 кубче прясна мая или 2 пак. суха
1 кг брашно
1 ч.л. сол
0,5 ч.л. захар
кашкавал
масло
Това е тесто с мая, затова е хубаво всички продукти да са леко топлички, а не да излизат направо от хладилника. Яйцата се разбиват добре, маята и захарта се размиват в малко от хладкото прясно мляко и се прибавят към яйцата. Сипва се останалото мляко, солта, брашното и се омесва меко тесто. Заедно с брашното аз слагам и по 1 с.л. мак и сусам, но това не е задължително.Покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса / може и в микровълновата, ако има такава програма / Втасалото тесто се разделя на 2 равни части. Всяка част се разточва на правоъгълна кора, дебела около 0,5 см. Намазваме с разтопено масло и поръсваме навсякъде с настърган кашкавал. Кората се навива на руло, като при навиването се усуква и разтяга да се удължи.
От тук нататък има 2 възможности:
1. Двете кори се слагат на кръст. С трите края се плете плитка, която се навива на охлюв, а четвъртият край се увива отстрани на охлюва - става като козунак.
2. Двете рула леко се разплескват /да станат плоски / и се режат на еднакви триъгълници. Краищата, които остават, се оформят на топче, което се слага по средата на намазнена тава. Покрай него започваме да редим триъгълните парчета едно до друго с върха нагоре на концентрични кръгове, като всеки следващ кръг похлупва до половината предишния. Получава се нещо като хризантема.
Готовата питка трябва да втаса отново и щом се надуе, намазваме отгоре с отделения жълтък, разтворен с малко вода. Аз я поръсвам със сусам и слагам да се пече при 180 - 200 С около 45 минути - да се зачерви като козунак.
Тавата трябва да е достатъчно голяма, защото при втасването и печенето се надува доста.
При втория вариант на подреждане питката става като разпукнато цвете - много е ефектно, но не зная дали успях да го обясня достатъчно разбрано.

# 7
  • София
  • Мнения: 1 911
Боби ми е сърдит, че не искам да му пусна второ филмче, след като е изгледал току що едно. Гледа ме мръсно и ми казва:
- Ти си ... машина! Ти си ... валяк! - прави кръгово движение с ръцете около ханша, - Ти си ... багер! - следват обяснителни, вертикални, загребващи движения пред лицето, - С рога! - извисява се гласът му, докато ръцете рисуват огромни извити напред рога от челото....

# 8
  • София
  • Мнения: 1 911
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=200155.0

   МЛИН

2 ч.ч брашно
1 ч.ч к.мляко
1 ч.л сода бикарбонат
1 яйце
150 гр. сирене
50-60 гр. масло
сол

Разбитото яйце се смесва с киселото мляко, в което е разтворена содата.
Прибаря се натрошено сирене и брашното.
Сместа се разбърква и се изсипва в намаслена тавичка /малка, моята е 24/18 см./Отгоре се разпределя маслото, нарязано на парченца.
Пече се в предварително загрята фурна.
Аз пека на 175 градуса - 10-15 мин.

Това е оригиналната рецепта.
Аз го правя с олио.Изливам повече в тавата, изсипвам сместа и после с ръка, като натисна тестото олиото омазнява и горната повърхност.
Така ми харесва повече.

# 9
  • София
  • Мнения: 1 911
Боби е кисел и аз изнервено му викам. Той ме поглежда и ми казва "Мамо, не ми викай, защото знаеш ли кой съм аз?" Аз гледам въпросително, а Боби най-сериозно " Аз съм на мама момчето" ...

# 10
# 11
  • София
  • Мнения: 1 911
Боби играе на компютъра и постоянно бърбори, ние гледаме телевизия и отговаряме автоматично "Да. Добре. Браво.". По едно време таман да из-да-да-каме за пореден път, се усещаме, че малкия е попитал:
- Татко, нали завинаги се отказваш от този компютър?.....

# 12
  • София
  • Мнения: 1 911
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=231091.0

Такаааа, да се похваля, че за пореден път  направих салата-костенурка, която е импровизация на салата "Шарлота" Поводът бе 70-годишнината на свекърва ми.

Но е с промени в съставките.

За Палачинките:

2 яйца
300 мл. пр. мляко
1/4 ч.л. сода
4-5 с.л. олио
брашно колкото поеме (ползвам брашно с набухватели)

за плънката на палачинките
2 пак. сирене крема
2-3 с. л. кисело мляко
1-2 стръка ситно нарязан пресен лук

От сместа се пържат по-дебели палачинки. Аз ги правя в много голям тиган и ми се получават 4-5 бройки. След като изстинат се мажат със сместа от сирене-крема, завиват се на стегнато руло и се слагат в хладилника за около 30-40 мин.



За салатата:

6-7 варени картофа
2-3 варени моркова
4-5 кисели краставички
2 кутии майонеза (ползвам Лека на Краси)
300-400 гр. варено пилешко месо
подправка за пиле (около 1/2 лъжичка)
3-4 варени яйца
по желание настърган кашкавал

След като палачинките стегнат се нарязват на колела и се нареждат по краищата на купа покрита предварително с фолио. Следващият слой е от настърганите сварени картови смесени с майонеза. И оттук нататък импровизирам с реда на продуктите, като всеки един смесвам с малко майонеза. Накрая пак се слага от картофите да запечатат салатата. Оставя се да престои една нощ.
Да ви е сладко




# 13
  • София
  • Мнения: 1 911
Вървим по улицата, а Боби си е накривил шапката върху едното око и се прави на пират. Получава няколкократни предупреждения, че ще се блъсне в нещо. След няколко крачки той нацелва с глава осветителен стълб и пада. Разтръсква глава и коментира:
- Е, малко оглупях, но нищо...

# 14
  • София
  • Мнения: 1 911
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=10318.0

Правя чудесна желирана торта. Става много лесно, лека е и е много вкусна. Дано ви хареса, колкото на мене. Можете да видите как изглежда тук :

Желирана торта

Продукти:

7 желатина
3 кофички кисело мляко
2,5 ч.чаши захар
3 ванилии
3 с.лъжици лимонов сок
5-6 банана
1 компот от кайсии/праскови
1 готов блат

В 3 кафени чашки хладка вода се разтварят 5 желатина. Киселото мляко се разбърква със захарта, ванилията и лимоновият сок. Бананите се нарязват на кръгчета и се слагат в млякото. Добре набъбналият желатин се слага на слаб огън (може на водна баня) и се бърка докато стане на прозрачен сироп. НЕ ТРЯБВА ДА ЗАВИРА. Когато желатина поизстине се изсипва в млечно-плодовата смес и хубаво се разбърква. Блата се слага на дъното на форма за торта, отгоре се залива със сместа. Поставя се във фризер за няколко минути, за да стегне или направо в хладилника. Когато желираната смес се стегне се разтварят останалите 2 желатина в сока на компота. Изчаква се да набъбне желатина и пак се подгрява, за да се разтвори хубаво. Нареждат се плодовете от компота върху тортата. Внимателно (най-добре с лъжица) се покриват със изстиналият сироп. Тората се слага отново на студено. След около час-два тортата е готова за консумация.

Бананите може да се заменят с ананас или друг плод по избор. Вместо плодове, може да се сложи какао и настърган шоколад. Може да се пасират плодовете, вместо да се режат и да се направи желирано плодово мляко. Отгоре, вместо компот може да се желира сок от червени плодове. Може да се наръсят кокосови или шоколадови стърготинки.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт