Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 септ. 2007, 08:47 ч.

Закупуване на жилище

 • 5 935
 • 41
 •   1
Отговори
Предстои ми да сключа сделка за покупка на готов имот тези дни.Какви доументи да изисквам от продавача освен документи за платено ток , вода и удостоверение за тежести вурху имота ?

# 1
 • София
 • Мнения: 11 377
Удостоверение за тежести от Нотариата! Но не компютърна справка, а удостоверение, което се подписва от съдия по вписванията. Излиза за 14 дена или поне така беше. Сега може срокът да е по-малък.
Копие от нотариалния акт.
Ако собственикът/чката е женен/омъжена трябва декларация от съпруга/та за съгласие за продажбата.

# 2
Ако имота е придобит преди сключването на брака мъжа и играе ли някаква роля ?

# 3
 • Мнения: 690
Ако нъжа е живял в жилището и то е единствено има права над имота. Най-чисто е да разпише една декларация пред нотариус, че няма претенции над имота.

# 4
 • Мнения: 4 669
Нотариусът сам ще си ги поиска тези документи , но ето все пак :
- Ако е преди брака , а съпругът/ата / са живели там , трябва последният да завери нотариално декларация по чл.23 за отказ от право на ползване
- Актуално семейно състояние на Продавача / от общината / , за да се види , че наистина е в брак с този човек или какъвто е там случая
- Данъчна оценка
- Удостоверение за тежести
- Разбира се Нотариален акт
- Ако е наследство - Удостоверение за наследници

Кажи с две думи какъв ти е случая , може още нещо да излезе .

# 5
 • Варна
 • Мнения: 686
Когато купувахме нашето жилище бабата го беше прехвърлила на сина си/човека от когото го купихме/ срещу гледане и си запазваше правото да живее в него до смъртта си. В този случай бабата подписа декларация пред нотариус, че се отказва от това си право.

# 6
Аз конкретно говоря за нещо от сорта да не ми оставят неплатени данъци върху имота примерно или неплатена някаква сметка за това ако нещо пропускам да ме подсетите.

# 7
 • Мнения: 4 669
След като има данъчна оценка , няма вариант данъците да не са платени . Просто няма да му издадат такава , а без нея няма сделка .

За сметките те съветвам да искаш извлечения , а не само последната платена сметка , защото при Софийска вода примерно много често не се засича с години, плащат на база по 5- 10 лв. и накрая идва едно изравняване примерно 2000 лв.
Трябва да отидете там с показанията на водомерите и да поискате разпечатка .
С тока и парното няма проблем - има ли последна сметка - ОК !

# 8
 • Мнения: 1 251
Да питам и аз нещо в тази връзка: ние (купувачи) имаме оригинал на данъчната оценка, но от агенцията ни казват, че и собственикът трябва да има оригинал - т.е. данъчната оценка в 2 екземпляра ли излиза в оригинал? И още нещо - ако собственикът не представи такива извлечения за платени сметки, това проблем ли се оказва за прехвърляне на имота - т.е. ако нас това не ни тревожи, то нотариусът изисква ли такива извлечения?

# 9
 • Мнения: 4 669
Да . Данъчната е в два екземпляра .

Нотариусите не изискват сметки , въобще не ги интересува това ...

# 10
 • Мнения: 1 251
Ако имотът е наследен от син и дъщеря, родителите им са починали, децата го продават и дъщерята е разведена - тогава от нейния бивш съпруг търси ли се някаква декларация, че няма претенции към имота или това е уредено още при развода им?

А нотариалния акт, който трябва да представи собственикът пред нотариуса, може ли да е копие или задължително трябва да е оригинал? Всъщност кой изготвя новия нотариален акт на купувачите - нотариусът ли?
Ох, май доста въпроси се събраха... Blush

# 11
 • Мнения: 4 669
Ако дъщерята е разведена и към момента мъжът и не живее в това жилище - няма проблем . Ако обаче до последно е живял там и му се събират 5 години , трябва и той да подпише декларация по чл. 23
Задължително искайте Удостоверения за актуално семейно състояние на Продавачите .
Пред Нотариуса се представят само оригинали !
Новият Нотариален акт го изготвя Нотариуса !
  bouquet

# 12
 • Мнения: 1 251
Ако дъщерята е разведена и към момента мъжът и не живее в това жилище - няма проблем . Ако обаче до последно е живял там и му се събират 5 години , трябва и той да подпише декларация по чл. 23
Задължително искайте Удостоверения за актуално семейно състояние на Продавачите .
Пред Нотариуса се представят само оригинали !
Новият Нотариален акт го изготвя Нотариуса !
  bouquet

Pipinka,  Hug изчерпателна си, както обикновено   bouquet
Бившият й мъж изобщо не е живял там, имаме оригинали зе сем. положение на собствениците. Но от банката май ще искат техен юрист да състави нотариалния акт ...  Thinking...дано не ни завишат цената на услугата.

# 13
 • Мнения: 4 669
Няма да ви завишат цената , надявам се  Rolling Eyes И няма те да го напишат нотариалният акт , а техният Нотариус ... Макар , че по закон Банката няма право да настоява за неин нотариус / правят го обаче , защото в много случаи кредитният инспектор взема пари от вашите такси , т.е. с нотариусът се уговарят ... / Банките могат да настояват само при вписването на ипотеката те да изберат нотариус ...
Кажи колко е данъчната , за да ти кажа колко са таксите по прехвърлянето и така ще си подготвена  Wink

# 14
 • Мнения: 1 251
От банката ни казаха да си изберем по коя стойност да прехвърлим имота- сумата на кредита (30000 лв.) или  реалната цена (63000 лв.). Pipinka, ако може и за двете да ми кажеш таксите, ще съм ти много, ама много благодарна  Praynig Иначе данъчната оценка е 23600лв.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт