Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Някой от вас знае ли как стои въпросът за отпуските по майчинство при осиновяване щом детето вече е навършило 2 години?

# 1
  • София
  • Мнения: 9 408
По кодекс, можеш да ползваш 6 месеца неплатен отпуск .
Чл. 167а.
(1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.
(2) В случаите по чл. 167, ал. 2 настойникът има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца. С негово съгласие отпуск в размер до 12 месеца или остатъкът от неизползвания отпуск до този размер може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(3) Когато след навършване на 2-годишна възраст на детето починат и двамата родители и те не са ползвали отпуск по ал. 1, настойникът има право на такъв отпуск в размер 12 месеца, а когато родителите са ползвали част от отпуска - на остатъка от неизползвания отпуск до този размер. Със съгласието на настойника този отпуск може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.

(5) В случаите по ал. 4, т. 1 и 2 другият родител няма право на отпуск по ал. 1.
(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
(Sunglasses Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.
(9) Редът и начинът за ползване на отпуска по ал. 1 - 8 се уреждат с наредба на Министерския съвет.

# 2
  • някъде, там...
  • Мнения: 224
Явно нещо днес не съм в час  Thinking четох, четох ама нищо не разбрах. Ще пробвам утре да го прочета  Laughing Laughing Laughing

# 3
  • Мнения: 367
Явно нещо днес не съм в час  Thinking четох, четох ама нищо не разбрах. Ще пробвам утре да го прочета  Laughing Laughing Laughing


Няма какво да четеш. Щом детето е навършило две години, никой няма право на платен отпуск по майчинство - ни биологична, ни осиновителка. Има право само на 1 година неплатен, който отпуск може да се вземе и разпокъсано до навършване на 8 години на детето. На кой му пука, изобщо, че като осиновиш дете над 2 год. ще ти трябва платен отпуск. Тези дето ги мислят законите по-далеч от мерцедесите си не виждат.
Тези дни съм толкова изнервена   Rage         , че всяко нещо /нередно/ ме нерви. Не знам дали повечето от вас знаят, но аз съм учител и това безхаберие, и на министър, и на синдикати, ще ни довърши тотално.   Такева и Масларова са ми като еднояйчни близнаци. Извинявайте , че оспамих темата. Weary

# 4
  • монако ди бавариа
  • Мнения: 4 138
пиеш една студена вода и толкова. кат си се минал да осиновиш по-голямо дете. то няма нужда от такива грижи, според законодателите. тва е положението.
гадост и гнус. ма кое ли е наред в тоя Абсурдистан, та това да е домислено. дупе да им е яко на осиновителите.

# 5
  • Мнения: 3 672
Не само според законодателя, според обикновените хора също, ама това е друга тема. Уреждаш се с дълъг болничен заради детето някак си и решаваш въпроса за няколко месеца.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт