Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

out of space

Мнения: 7 333
Палак панир
 
Продукти: 250 гр сирене, 500 гр спанак, 1 глава лук, 4-5 скилидки чесън, 2 люти чушки, 2 ч. л. къри, 1 1/2 к. ч. олио, сол
В дълбок тиган в олиото запържваме до златисто нарязаното на кубчета сирене. Изваждаме го и оставяме да се отцеди. В мазнината запържваме чушките /цели/ до кафеникаво. Поръсваме с кърито, разбъркваме, слагаме настъргания лук, скилидките чесън - счукани, и пържим 3-4 мин. Добавяме нарязания на тънки лентички спанак, посоляваме, разбъркваме и задушаваме на умерен огън, докато спанакът омекне. Тогава връщаме изпърженото сирене и задушаваме на тих огън, докато ястието остане на мазнина

Салата от скариди
 
Продукти: 500 гр сварени скариди, 1 глава лук, 1 с. л. джинджифил на пюре, 1/2 с. л. пасиран чесън, 2 домата, 4 сушени червени чушки, 6 с. л. кокосови стърготини, 1 ч. л. синапено семе, 1-2 ч. л. къри, 3-4 дафинови листа, 1/2 ч. л. сол, 1-2 ч. л. бял оцет, 4 с. л. винен оцет, 4 с. л. олио
В тиган без мазнина препичаме кокоса, синапеното семе и чушките и ги стриваме. В сгорещено в дълбок тиган олио пускаме дафиновите листа, след минута добавяме настърганите лук и домати, чесъна и джинджифила и ги запържваме. Добавяме кърито и счуканите кокос, чушки и синапено семе. Заливаме с 1/2 ч. ч. топла вода. Объркваме добре и оставяме сместа на слаб огън 10-15 минути. Малко преди да я свалим сипваме предварително сварените скариди и оцета

Запечени кашкавалени топчета
 
Продукти: 8 парчета хляб, 1 ч. ч. настърган кашкавал, 2 картофа, 50 гр грах (може от консерва), 1 глава лук, 2 моркова, 2 с. л. олио, 2 зелени люти чушлета, сол, черен пипер
Сваряваме картофите, обелваме ги и ги смачкваме. Сваряваме граха. Почистваме морковите, настъргваме ги на едро ренде и леко ги посваряваме. Лука и чушлетата нарязваме на ситно. Омесваме на пюре картофите, граха, морковите, настъргания кашкавал, лука и черния пипер. Изрязваме корите на всяко парче хляб, всяка среда натопяваме във вода и изтискваме. Във всяко парче хляб слагаме от зеленчуково-кашкавалената смес и ги оформяме на топченца. Всяко подготвено така топче топваме в олио и нареждаме в тава. Запичаме в предварително загрята фурна 10 – 15 минути. Сервираме ги горещи

Риба с къри
 
Продукти: 1 ситно нарязана глава лук, 1 голям домат, 1/2 кг почистена и нарязана на парчета риба, 2 с. л. къри, 1 с. л. лимонов сок, олио, сол
Изпържваме рибата и я изваждаме в чиния. В друг съд изпържваме лука, прибавяме обеления и ситно нарязан домат и пържим 5 минути. Прибавяме рибата, поръсваме с кърито и разбъркваме. Заливаме с 1 ч. ч. вода и лимоновия сок. Варим ок. 15 минути на тих огън. Поднасяме ястието горещо с гарнитура от ориз и салата от краставици

Дъвчащи ромбчета
 
Продукти: 1 ч. ч. течна сметана, 1 1/2 ч. ч. сладка сметана, 1 1/2 л прясно мляко, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. счукани ядки цариградски лешник, 1 с. л. краве масло, 1 1/2 ч. ч. какао на прах, 2 ванилии, 25 гр запечени бадемови ядки
Слагаме 2 с. л. масло върху огъня в тиган с дебело дъно. Когато се разтопи, прибавяме прясното мляко, захарта и сметаните. Бъркаме с дървена лъжица, докато се посгъсти. После прибавяме какаото, счуканите лешници и запечените бадеми. Когато сместа започне да се отлепя по краищата дръпваме тигана от огъня и прибавяме ванилията. Пресипваме готовата смес върху намазан с масло поднос или голяма чиния, подравняваме с лъжица и оставяме в хладилника. След 1-2 часа нарязваме на ромбчета и поднасяме към кафе или чай
Цитирай
От тук си копнах Запечени кашкавалени топчета , само ще си спестя лютити чушки, че нещо и двамата не си падаме по тази част Embarassed  Very Happy Въпреки, че в индийската кухня лютивите подправки май са най-важните Very Happy
Цитирай


Мнения: 4 328
Ммммм, олигавих клавиатурата. Laughing
Още утре ще си спретна Палак панир и Запечени кашкавалени топчета!
Как обичам лютивоооо, не е истина. #Onfire
Цитирай


Мнения: 4 328
Ерика,  "Палак панир" и "Запечени кашкавалени топчета" станаха жестокиии. И що вино изпиха....
Ние много обичаме пикантни храни и ще ги приготвям доста често!
 newsm51
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Ами аз ще напиша рецептата на едно от нашите любими индийски ястия с мъжа ми. Те са много(любимите ястия), но това  се приготвя доста бързо а е много вкусно(аз такива най ги обичам:))

ПИЛЕТО НА КРАЛ PRITHVIRADZHA

Продукти:
1 нарязано на порции пиле или предпочитаният от мен вариaнт 500г пилешки гърди
50-60g масло
6 скилидки чесън, ама по-големички
1/2 ч.л. смлян кардамон
1 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. смлян ким
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. чили или лют червен пипер
1/2 ч.л. канела
1/2ч.л шафран или куркума(тя може и да е 1 лъжичка)
2 ч. чаши прясно мляко
1 с.л. брашно (за сгъстяване)
сол

Приготовление:
Почистваме и нарязваме на порции пилето и махаме кожата (нарязваме на кубчета 2 на 2см. пилешките гърди). Чесънът се стрива в хаванче или се настъргва и се смесва със солта и останалите подправки с изключение на шафрана(куркумата). С получената паста намазваме пилето (омесваме пилешките гърди) и леко запържваме в горещото масло, докато побелее. Шафрана(куркумата) се разтвaрят в прясното мляко и пилето се подлива и оставя на слаб огън да къкри около 1/2 час. На края се прибавя размитото в малко вода или прясно мляко брашно и се бърка докато се сгъсти. Поднася се със задушен(сварен) ориз.
Ако подправките ви се виждат в големи количества, можете да ги намалите според вкуса си, но не е чак толкова лютиво!

Да ви е вкусно Very Happy
Цитирай
малко индийско орехче в Палак панир придава лек екзотичен всук
но не е за всеки!
Цитирай


Мнения: 4 328
Цитат на: mistikistria1
малко индийско орехче в Палак панир придава лек екзотичен всук
но не е за всеки!


Определено не е за всеки.
Мъжът ми хич не го обича.
Трябва да ти кажа че и без индйско орехче стана супер. Wink  Very Happy
Цитирай
Цитат на: diviana
Цитат на: mistikistria1
малко индийско орехче в Палак панир придава лек екзотичен всук
но не е за всеки!


Определено не е за всеки.
Мъжът ми хич не го обича.
Трябва да ти кажа че и без индйско орехче стана супер. Wink  Very Happy


да, определено и без орехчето е вкусно. просто дадох идея на любителите на необичайните вкусове.
Цитирай
diviana написа:
mistikistria1 написа:
малко индийско орехче в Палак панир придава лек екзотичен всук
но не е за всеки!
Определено не е за всеки.
Мъжът ми хич не го обича.
Трябва да ти кажа че и без индйско орехче стана супер. Wink Very Happy


да, определено и без орехчето е вкусно. просто дадох идея на любителите на необичайните вкусове.
Цитирай


Мнения: 4 328
Цитат на: Anonymous
Цитат на: diviana
Цитат на: mistikistria1
малко индийско орехче в Палак панир придава лек екзотичен всук
но не е за всеки!


Определено не е за всеки.
Мъжът ми хич не го обича.
Трябва да ти кажа че и без индйско орехче стана супер. Wink  Very Happy


да, определено и без орехчето е вкусно. просто дадох идея на любителите на необичайните вкусове.


аз съм такъв, ама мъжът ми издава фронта...
Цитирай


Мнения: 470
Цитат на: Erica
Изрязваме корите на всяко парче хляб, всяка среда натопяваме във вода и изтискваме. Във всяко парче хляб слагаме от зеленчуково-кашкавалената смес и ги оформяме на топченца. Всяко подготвено така топче топваме в олио и нареждаме в тава. Запичаме в предварително загрята фурна 10 – 15 минути. Сервираме ги горещи


Ох, сигурно само аз не съм разбрала. Във какво парче хляб слагаме от сместа, защото нали когато средата я натопим във вода и я изстискаме не остават парченца ooooh! ..или от това правя отделни топченца в които слагам от сместа и оформям?

...кажете ми моля ви, защото имам желание да ги направя, но пък да не взема да се издъня
Цитирай

out of space

Мнения: 7 333
Бени, май трябва да се импровизира....- слагаш си средата на филийката на ръката...пускаш водичката....после внимателно обръщаш- пак водичка и леееекинко изстискваш- смятам, че е това.
Цитирай

в село на завоя преди Шенген

Мнения: 4 244
Аз се олях на салатата от скариди, спретнах си я веднага, ама си я ядох сама
Виж Рибата с къри съм я приготвяла, но не я пържа, ами направо в гювече на фурна, покрита с фолио
Цитирай

out of space

Мнения: 7 333
Само да ви кажа, че единствено "дъвчавщите ромбчета" съм правила.....другото....то е ясно... Embarassed  но има и доволни
Цитирай


Мнения: 4 328
Цитат на: Beny
Цитат на: Erica
Изрязваме корите на всяко парче хляб, всяка среда натопяваме във вода и изтискваме. Във всяко парче хляб слагаме от зеленчуково-кашкавалената смес и ги оформяме на топченца. Всяко подготвено така топче топваме в олио и нареждаме в тава. Запичаме в предварително загрята фурна 10 – 15 минути. Сервираме ги горещи


Ох, сигурно само аз не съм разбрала. Във какво парче хляб слагаме от сместа, защото нали когато средата я натопим във вода и я изстискаме не остават парченца ooooh! ..или от това правя отделни топченца в които слагам от сместа и оформям?

...кажете ми моля ви, защото имам желание да ги направя, но пък да не взема да се издъня


Намокрих средата, сложих на дланта и притиснах с другата, за да изстискам водата, след това сложих сместта и оформих.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора