Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 септ. 2007, 19:00 ч.

Нелоялен работодател?

 • 2 296
 • 6
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 147
Здравейте, мами (бъдещи и настоящи),
ще се радвам, ако можете да ми дадете актуален от счетоводна гледна точка отговор на един мой въпрос. Става дума за следното:
Бременна съм в 14 гестационна седмица и същевременно съм в болнични по общо заболяване от 14.08.2007. Вчера работодателят ми ме сюрпризира при мое посещение в офиса, че понеже бил назначил вече на мое място друг човек, а от друга страна понеже закона ме пази, та затова мен не може да ме уволни, ми предложи следните два варианта:
1) Аз продължавам да се водя на работа в неговата фирма, но до края на бременността оставам в болнични, защото моето място е вече заето. Те надлежно от своя страна носят моите болнични листи в НОИ, същото става и след раждането, отпускат ми законовия срок майчинство, а след като се завърна от майчинството, аз чинно подлежа на уволнение по взаимно съгласие, пак заради споменатото вече, заето от друго лице работно място.
2) Те ме уволняват още сега (като ми предлагат 4-5 работни заплати- о, боже, много пари, много чудо!!!- и продължават стриктно да ми носят болничните листи в НОИ и след това майчинството пак стриктно ще ми го водят. На практика нищо, което да се различава от първия вариант (поне така ми го представиха те), само че при втория вариант получавам някое и друго левче.
На мен обаче ми се струва много странно, че ще продължат да ми носят болничните листи в НОИ. В качеството си на какви спрямо мен ще извършват това за мен? Ако ме уволнят, вече няма да са мои работодатели, как тогава ще подават информация за мен в НОИ?
Изобщо, имат ли право да ми поставят такива варианти? Докога ме защитава закона след завръщането ми от майчинство? Ако имат законово основание да ми поставя такива варианти, кой според вас е най-удачен в моя случай?
Благодаря предварително и бъдете здрави! Simple Smile

http://pregnancy.baby-gaga.com/][/url

# 1
 • София
 • Мнения: 254
Първо - искам да побутна темата ти по-нагоре, защото ми се струва доста по-смислен и важен въпроса от някой други, обсъждани тези дни - не само като частен случай, а симптоматичен за отношението на работодатели към майките!
Второ - не съм юрист, но мисля, че работодателя ти няма право да те уволни по време на майчинство и може да бъде осъден за това. До колкото съм информирана, могат само да назначават на временна заетост на твое място, а когато майчинството ти изтече - да се върнеш и да заемеш мястото си отново.
"Сделката", която ти се предлага е най-малкото непочтена и аз лично мисля, че не бива да приемаш нито един от двата варианта - знам,че това е последния момент, в който ти се занимава да "бориш системата", но иначе ще страдаш ти и твоето детенце - това си е дискриминация и плаче да го обадиш на НОИ, инспекция по труда или други такива симпатични институции... Twisted Evil
Дано се включат майки- юристки с по-компетентно мнение, а може и в темата майчинството-счетоводно да получиш смислен съвет от счетоводителките. Успех!  bouquet

# 2
 • Мнения: 16 135
...1) Аз продължавам да се водя на работа в неговата фирма, но до края на бременността оставам в болнични, защото моето място е вече заето. Те надлежно от своя страна носят моите болнични листи в НОИ, същото става и след раждането, отпускат ми законовия срок майчинство, а след като се завърна от майчинството, аз чинно подлежа на уволнение по взаимно съгласие, пак заради споменатото вече, заето от друго лице работно място.
Въпросите не са от "счетоводен", а от правен характер. Та- при изтичане на болничните ти поради общо заболяване имаш пълното право да се върнеш на работа, а работодателят ти е задължен да ти предостави възможност да работиш. При нарешуние от негова страна можеш да се оплачев в РИТ /инспекцията по труда/. Освен това имаш право на обезщетение в размер на брутната ти заплата за периода, през който той не те е допускал до работа. Справка: "Чл. 213. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (2) Работодателят и виновните длъжностни лица солидарно дължат обезщетение на работника или служителя, когато незаконно не са допуснали на работа през времето, докато трае изпълнението на трудовото правоотношение. Това обезщетение е в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за времето на незаконното недопускане на работа."

2) Те ме уволняват още сега (като ми предлагат 4-5 работни заплати- о, боже, много пари, много чудо!!!- и продължават стриктно да ми носят болничните листи в НОИ и след това майчинството пак стриктно ще ми го водят. Това няма как да стане, ако напуснеш сега вече не си техен служител и "болничните ти" нямат нищо общо с тях. Те едва ли имат предвид периода до два месеца от напускането ти от работа. А какво ще правиш след това? На практика нищо, което да се различава от първия вариант (поне така ми го представиха те), само че при втория вариант получавам някое и друго левче. При първия получаваш и това е обезщетението, което ти се дължи. При втория, ако си отидеш въобще имаш право на болнични в размер до 75 дни, а след това?
На мен обаче ми се струва много странно /правилно ти се е сторило, едва ли са ти казали, че става въпрос за два месеца само/, че ще продължат да ми носят болничните листи в НОИ. В качеството си на какви спрямо мен ще извършват това за мен? Ако ме уволнят, вече няма да са мои работодатели, как тогава ще подават информация за мен в НОИ?
Изобщо, имат ли право да ми поставят такива варианти? /В никакъв случай/Докога ме защитава закона след завръщането ми от майчинство? Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 17.12.1999 г., бр. 25 от 2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5 и 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:

1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба;


2. трудоустроен работник или служител;


3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;


4. работник или служител, който е започнал ползуването на разрешения му отпуск;


5. (нова - ДВ, бр. 48 от 2006 г.) работник или служител, който е избран за представител на работниците и служителите по реда на чл. 7, ал. 2 и чл. 7а , за времето, докато има такова качество;


6. (нова - ДВ, бр. 57 от 2006 г.) работник или служител, който е член на специален орган за преговори, на европейски работнически съвет или на представителен орган в европейско търговско или кооперативно дружество, за времето, докато изпълнява функциите си.


(2) В случаите по т. 2 и 3 на предходната алинея преди уволнението се взема мнението и на трудово-експертната лекарска комисия.


(3) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 17.12.1999 г., бр. 25 от 2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5 и 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни работник или служител, който е член на синдикално ръководство в предприятието, на териториален, отраслов или национален ръководен изборен синдикален орган, през времето, докато заема съответната синдикална длъжност и до 6 месеца след освобождаването му, само с предварителното съгласие на синдикален орган, определен с решение на централното ръководство на съответната синдикална организация.


(4) Когато това е предвидено в колективния трудов договор, работодателят може да уволни работник или служител поради съкращаване на щата или при намаляване на обема на работата след предварителното съгласие на съответния синдикален орган в предприятието.


(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., изм., бр. 46 от 2007 г.) Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12 , както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6 . В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.


(6) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 5, бр. 52 от 2004 г.) Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 .


(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 6, бр. 52 от 2004 г.) Закрилата по този член се отнася към момента на връчването на заповедта за уволнение.

Ако имат законово основание да ми поставя такива варианти, кой според вас е най-удачен в моя случай? Вече е ясно- нямат такова.
Благодаря предварително и бъдете здрави! Simple Smile

http://pregnancy.baby-gaga.com/][/url

# 3
 • Мнения: 16 135
Сега да допълня- в момента ти не си "по майчинство", т.е. не ползваш още отпуск за бременност и раждане, но това не дава основание за работодателя ти да те уволни. Попадаш в чл.333, ал. 5 на КТ, която съм дала вече. Прочети си спокойно ал.5 и 6, преди да питаш нещо друго. За да го направи следва или да съкрати щатната бройка, на която се водиш и на която, до колкото разбирам, е наето друго лице- искам да кажа, че "съкращаване на щат" при тази ситуация е невъзможно да направи. Друго е да започне да ти търси кал под ноктите и да търси причини за дисциплинарно уволнение. От теб зависи дали ще се поддадеш и дали ще намери той такива. Да се работи обаче при подобна обстановка е кофти, особено в твоето положение. Въпреки това имаш достатъчно голяма и надеждна законова защита. Ако имаш конкретни въпроси- задай ги, може и на лични.

# 4
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 15 547
Излизам от презумпцията, че си на безсрочен трудов договор. Тогава докато си в някакъв вид болничен или отпуск не могат да те съкратят / уволнят. НО фактът, че си бременна не те защитава върнеш ли се на работа от съкращение или уволнение на някакво основание, което работодателят ти , ако реши може да изфабрикува. Първият вариант работи без проблем, ако ти представят болничните листове надлежно в НОИ. Вторият - не  Naughty След прекратяване на трудов договор старият работодател може да представя болнични листове най-много до 75 календарни дни, което теб не те устройва.

След изтичане на отпуска за отглеждане на малко дете жена с дете до 3 год. възраст може да бъде съкратена само с разрешение на Инспекция по труда / това не важи за дисциплинарните уволнения /.

# 5
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 15 547
Judy ме е изпреварила, но взаимно сме потвърдили изказванията си  Grinning

# 6
 • Мнения: 16 135
Тъй като едва ли имаш под ръка КТ- някои пояснения още:
чл. 333, ал.5 от КТ казва: "Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12 , както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6 . В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.", т.е. при съкращаване на щат не се уволнява такова лице. За да може питащата да знае за какво става въпрос- т1, 7,8 и 12 са:
закриване на предприятието /т.1/- явно при вас не е и няма да бъде налице такова/,
т.7. -при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;- това също няма да е налице;
т.8- . когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;- ти, предполагам не заемаш длъжност, на която преди теб е работило лице, което съдът възстановява на работа.
т.12- при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор- това е трудно доказуемо, фактът че си бременна не води автоматично до такава обективна невъзможност. Тя следва да се докаже от работодателя ти.
Другото основание, на което може да бъде освободена бременна жена, но не и ползваща отпуск поради бременност и раждане е дисциплинарното уволнение, за което вече споменах.
Следващи възможности за уволнение са тези по чл. 330, ал.1- явно не се отнася до теб- когато бъдеш задържана за изпълнение на присъда /дано да не бъдеш Laughing/.
Това са основанията, на които можеш да бъдеш уволнена докато не си започнала да ползваш отпуска си поради бременност и раждане.


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт