Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 септ. 2007, 19:44 ч.

Нашата подкрепа

 • 942
 • 19
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 19
ОТВОРЕНО ПИСМО
От Съвета на настоятелите на родителското настоятелство при ЦДГ „Дружба – Първи Юни”, гр. Пловдив, ул. „Атон” № 1
Във връзка с продължаващите вече пети ден ефективни стачни действия на учителите и помощния персонал в детските градини и училищата, с настоящето изразяваме нашата подкрепа за справедливите искания на работещите в сферата на образованието.
Желанието ни е да декларираме и обстоятелството, че разбираме проблемите, които доведоха до предприемането на тези ефективни стачни действия и да се обърнем към широката общественост да подкрепи протестните действия.
Апелираме Министърът на образованието, както и всички държавни чиновници, да си дадат ясна сметка за последствията, до които води систематичното унищожаване на българското образование, и да погледнат без насмешка на проблема, защото той засяга всички ни като граждани на тази страна.
ПРОБЛЕМЪТ
В продължение на години бавно и систематично се провеждаха реформи в образованието, които не доведоха до нищо хубаво. Отново, както и в много други сфери на обществения живот се заличиха множество добри традиции, които гарантираха качествено обучение на децата, възпитанието им в труд и знания, както и заслужения респект към преподавателите и хората като цяло.
Обезличаването на българския учител и демагогското представяне на проблематиката около възникналите стачни действия, не винаги адекватните действия на учителските синдикати, неминуемо водят до незаслужено унижение на хората, в чиито ръце поверяваме своето бъдеще – нашите деца.
РЕШЕНИЕТО
Ние не знаем какво е решението на проблема. Плащаме данъци и гласуваме, точно за да не се занимаваме и с тази работа: “нека други търсят решението”. Със сигурност обаче знаем, че то не е в безконечното протакане и играта на нерви! Не е в демагогията и презрението!
Г-н Министър, хората се обръщат към Вас с уважение и респект, отвърнете им със същото, защото сте Министър по Нашата воля. И молим, престанете да се шегувате с проблема.
Господин Станишев, не Ви ли е поне малко неудобно да говорите с усмивка за исканията на учителите, преструвайки се, че защитавате пенсионерите? Всички те могат да Ви бъдат родители или учители – покажете им дължимия респект. Другото е демагогия.
ПОДКРЕПАТА
В последните години някак си свикнахме да решаваме множеството си проблеми поединично – всеки се спасява, както може, прибира се в корубата си и гледа много, много да не се забърква в разни проблеми, защото неговите му стигат. Неизбежно е - един ден и него ще го застигнат проблемите, които е игнорирал. Затова е обществото – да се обичаме като хора, да си помагаме като приятели и да проявяваме разбиране и добра воля за болките на другите.
Подкрепата ни се изразява по много начини, но някак си тя остава скрита за камерите и перото на журналистите.
Г-н Министър, с настоящето писмо ви призоваваме да вземете бързи мерки за разрешаване на проблема! Всяко проточване във времето увеличава напрежението не само между учителите и Министерството на образованието, но и между родители и учители! Това е напълно излишно, защото ние вече сме се доверили на тези хора и ще ни е много по-лесно да работим заедно и спокойно, знаейки че децата ни са в добри ръце.
ХОРАТА и МИСЛЕНЕТО ИМ
Естествено е всеки да има определено мнение по даден въпрос и то е формирано от някои факти, на които е станал свидетел. Говори се за големите отпуски на учителите, за краткия работен ден, за частните уроци, за незнаещите деца... Често обаче се забравя това, за което трябва да сме им благодарни. Това, че работата на тези хора е тяхното призвание, а не някаква унизителна длъжност.
Човек така е устроен, че когато нещо му се дава даром – той не може да го оцени. Не си даваме сметка, че малките добрини, които всеки ден творят учителите на нашите малчугани, на практика са големи чудеса. Нашите деца спят следобед в креватчета в чисти чаршафи и пижами, винаги са сухи, измити и нахранени с питателна храна. Играят навън – на слънце и сред зеленина. Учат песнички и танци, свирят на пиано... Учат ги да са добри, да не се бият, да събират разделно отпадъците, пишат доклади и отчети. Помощният персонал се грижи да е вкусна храната, да е чисто и свежо, да ухае приятно... А ние през това време работим спокойно. До такава степен сме приели всичко за даденост, че дръзваме да критикуваме действията на учителите, предизвикани от собствената ни разглезеност.
Благодарим Ви учители! Благодарим ви, приятели!
И Вие Не сте сами!
Що се касае до нерегламентираните доходи, които толкова много бодат очите и бъркат в джобовете на българския родител, това е друг важен проблем, но всички мълчат и се примиряват със статуквото, а после някой им е виновен. Въпрос на политическа воля и действителни действия е да се реши и този болен въпрос. За това, родители, търсете отговорност от учителите, които не са научили децата ви на нещо, което е следвало да научат, и не проявявайте толерантност към проявите на корупция сред тях. Подкрепете достойните интелигентни хора с призвание, защото без тях не можем. С общи усилия ще успеем да се променим към по-добро и ще превърнем прекрасната ни страна в райска градина с добри и възпитани деца.
Нормално е и във всяка професия да има Специалисти и „специалисти”, както във всяко стадо има мърша. Затова не е редно да съдим всички само защото между тях има хора, които злоупотребяват със своето положение. Трябва да се обърнем и към себе си и да прозрем, че неправейки нищо по въпроса и примирявайки се с нередностите ние ставаме активни участници в този процес. Защото не луд този, който яде баницата... И защото така свикнахме с повсеместната корупция, създадохме й такива прекрасни условия, че тя удобно се загнезди навсякъде и дори в съзнанието ни. Замислете се! Просто ние я пуснахме там.
БЪДЕЩЕТО
... То е в ръцете на нашите деца.
Извън клишето, извън заучените фрази – това е неизменната истина, над която всички здраво трябва да поработим, за да решим общите си проблеми на социални същества. Така ще можем да спасим себе си, децата си, земята си и всичко което ни носи радост в този свят.

# 1
 • София
 • Мнения: 36 901
Не си поплюваш!   Simple Smile

# 2
 • Мнения: 14 964
Хубаво!  Hug

# 3
 • ВАРНА
 • Мнения: 1 640
Прочувствено и вярно.Браво.Дано се прочете и да се осмисли от повече хора.

# 4
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
Поздравявам те за позицията!

# 5
Подкрепям те напълно!!! smile3501

# 6
 • София
 • Мнения: 2 601
Браво!

 smile3501

# 7
 • Варна
 • Мнения: 8 769
Dessie, това само от родителите от вашата градина ли е? Много е хубаво, че имате съгласие! Трябва да залеем Министерството и Парламента с подобни отворени писма и подписки! Добра идея!  bouquet

# 8
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
Добре казано, поздравления!

# 9
 • Мнения: 2 538
Браво!! Hug

# 10
 • Ямбол
 • Мнения: 22 931
Поклон! Hug

# 11
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 938
В много малка степен е застъпена корупцията, НЕизпълняването на вмените в тази професия обязаности, както и липсата на воля, даден "труден" ученик да бъде научен.
Защото няма човек, който да не се съгласи с мен, че двойката на ученик си е чиста двойка и за неговия учител.

Може още, нищо че това е само началото.

# 12
 • София
 • Мнения: 135
В много малка степен е застъпена корупцията, НЕизпълняването на вмените в тази професия обязаности, както и липсата на воля, даден "труден" ученик да бъде научен.
Защото няма човек, който да не се съгласи с мен, че двойката на ученик си е чиста двойка и за неговия учител.

Може още, нищо че това е само началото.
Все пак не забравяй,че хората/децата/ са с различни възможности!
Иначе всички щяха да са ''началници'' -кой да работи?  bouquet


А за писмото- smile3501

# 13
 • София
 • Мнения: 899
Благодаря...

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 550
БРАВО!!! smile3501 smile3501 smile3501 newsm10ТОЧНО ТАКА!!!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт