Цитат
Бебе изпаднало в кома заради поемане на сол с водата

Бабините рецепти срещу простуда, въпреки че в повечето случаи са ефикасни, могат да бъдат смъртоносни за кърмачета, предупреждават педиатри. Особено опасна е сместа, приготвена от мас и аспирин. Токсичната доза ацетизал за кърмаче е 500 мг, той се усвоява през кожата, твърди и доцент Ваня Недкова, председател на Националния комитет по кърмене и член на Националното дружество по генетика.

Дете загина, след като баба му го беше разтривала с ацетизал (аспирин) и мас, а друго - престоя пет дни в кома, припомня си педиатърката някои от най-тежките случаи в своята практика. При втория случай през цялото време на комата разпитвахме майката за причината, но тя мълчеше, разказва доцент Недкова. Едва когато настъпила агонията, жената признала, че свекърва й е разтривала детето с прословутото мазило от мас и ацетизал. Лекарите все пак успели да спасят невръстния болник, но детето получило мозъчно увреждане - говори бавно, не ходи на училище.
За да се махне част от аспирина, отравящ организма на детето през кожата, то веднага трябва да се изкъпе, съветва доцент Недкова, защото иначе аспиринът продължава да се всмуква в тялото. Но ако след банята детето още е отпуснато, отказва храна и продължава да повръща, незабавно трябва да се потърси педиатър за задължителни изследвания, правещи се на всеки кръгъл час.
Отравянията са много често срещано явление при невръстните хлапета. Дечица на по 3-4 години дъвчат медикаменти, привлечени от ярките им цветове - мислят ги за бонбони. За отравянията в повечето случаи са отговорни възрастните, които или оставят без надзор хлапетата, или забравят да заключат шкафовете с лекарствата.
При съмнение за отравяне с медикаменти на детето трябва да се дадат повече течности и хладка вода, за да се предизвика повръщане, препоръчва доцент Недкова. Ако течностите не помогнат, родителите трябва да подразнят гърлото с лъжица или да бръкнат с пръст, за да се изкара от стомаха погълнатото. Критичният период е 24 часа и отровеното дете задължително трябва да остане в болница.
Момченце беше изпило тройна токсична доза от лекарство за гърчове, но още у дома си бе изкарало няколко от таблетките, припомня си доцент Недкова. След направената навреме стомашна промивка, малчуганът бързо се възстановил, тъй като излъчил доста от отровата. Друго хлапе изпило лекарствата на баба си, докато тя подремвала. За капак внучето се почерпило и с ракия. Беше докарано за реанимация в кома и с гърчове, едва го събудихме, разказва педиатърката.
Малките често гъл-тат каквото намерят, докато лазят по пода. Когато се закашлят и посинеят, най-често възрастните ги потупват и обръщат с главата надолу. На пръв поглед опасността уж е отминала. Чуждото тяло обаче - примерно семка или зърно кафе, или откъснато копченце, може да запуши бронх и да причини раздуване на белия дроб. Тогава се налага изваждането да става под пълна упойка, която е опасна за живота на детето, споделя доцент Недкова.
Понякога се случва родителите да отровят по грешка детето си, а злополуките са от невнимание и разсеяност. Бебенце щеше да умре от предозиране със сол, която баща му му сипвал в преварената вода. Мъжът объркал бурканите със сол и захар и давал на отрочето си вместо от сладките кристали - от солените. Когато бебето било докарано в Университетската клиника по детски болести в Плевен, то повръщало, изпаднало и в безсъзнание. Губехме го, признава години по-късно доцент Недкова. Направените изследвания показали странни резултати - повишено количество натрий в кръвта. Много се озадачихме - бебето беше само на кърма - откъде толкова сол, вълнува се специалистката. Тогава се разбрало, че таткото е сбъркал и вместо захар по 2-3 пъти на ден е давал сол на рожбата си.
Най-масовото отравяне на деца, което никога няма да бъде забравено от доцент Недкова, е, когато 39 дечица на възраст между 1 и 6 години били докарани от забавачката в малко градче директно в Университетската болница в Плевен. Децата били натровени от изпаренията на препарат срещу кърлежи, с които е напръскана тревата в двора на детската градина. Заради топлото време прозорците на забавачката били отворени и така изпаренията натровили хлапетата. Опасно е при по-висока доза и забавено лечение химикалът срещу кърлежи предизвиква чернодробна недостатъчност, в тежка форма - пациентите изпадат в кома, развиват оток на белия дроб, може да настъпи смърт, пояснява доцент Недкова. 26 часа по-късно децата са изписани здрави. Най-масовото отравяне се размина без фатални случаи, радва се доцент Недкова.

Ели СТАТКОВА

Информацията  ми се видя интересна и полезна, моля ако модераторите сметнат, че не е за тук да я преместат.
  bouquet

източник: http://www.bulpress.net/index.php?p=view&r[id]=3886
( става само с copy-> paste на линка)