Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 30 септ. 2007, 16:25 ч.

СЕВТОПОЛИС ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ВОДАТА!

  • 714
  • 3
  •   1
Отговори
Национална кампания за разкриването, реставрацията и съхраняването на уникалния археологически обект Севтополис, град на тракийския владетел Севт III, стартира тази есен. Инициативата цели връщането на първия и най-добре запазен в България град на траките в съкровищницата на световното културно наследство. В момента този древен символ се намира на 20 метра дълбочина под водите на язовир “Копринка” до Казанлък. Кампанията за Севтополис, организирана от сдружение „Национално обединение съхрани българското”, цели разкриването на града от водите на язовира и връщането на пълния блясък на това изумително наследство, пазещо много ценни данни и находки за историята на траките със световно значение.
Инициативата на сдружението за разкриването на Севтополис е част от реализирането на идеен проект, дело на арх. Жеко Тилев, за уникално експониране и реставрация на града. Проектът за Севтополис предлага възможността градът да бъде напълно разкрит, консервиран, реставриран и постоянно достъпен. Чрез него ще се реализира изключителната историческа, образователна, културна и туристическа стойност на Севтополис в уникална архитектурна структура и природна среда.
За първи път градът на Севт III е открит и проучен през 1948-54 г. при изграждането на „Копринка”, но независимо от огромното си културно значение, остава под водите на язовира. Въпреки това, той е отлично съхранен и в него се съдържат редица ценни данни и находки за траките със световно културно и историческо значение.
Реализирането на проекта „Севтополис”, спечелил на своя автор многобройни престижни световни награди, ще превърне града-символ на траките в изключително атрактивен археологически обект и ще позволи научната и изследователска работи по него да продължат, за да може да заеме полагащото му се място в листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
Поздрави,


http://www.suhranibulgarskoto.org

# 1
  • Stuttgart
  • Мнения: 369
Намирам инициативата за чудесна, но за съжаление на посочената страница липсва повече информация за проекта. Моля за конкретен линк.

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 16 429
О, то и без сдружение такива идеи има откакто е построен язовира. Би било много интересно, но силно се съмнявам да стане.

# 3
  • Düsseldorf
  • Мнения: 501
Абсолютно приветствам!!! Дано да стане, ще е супер! И ще е крайно показателно за отношението ни към собственото културно наследство!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт