Чесън на туршия

  • 36 513
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 20
Мила извинявай че чак сега ти отговарям ама чак днес се видях със свекърва ми.
Тя ми каза че я прави на око,на един три литров буркан напълнен с чесан преварява вода слага сол на вкус и няколко лажички оцет(каза ми много малко оцет).Водата солта и оцеда на едно се слагат и се пални боркана до ръбчето със готовата саламура.Каза ми че било хубаво водата да е преварена.Каза ми че и стеблата на чесъна се слагат ако искаш,и малко копър.
Незная какво ще се получи ако сложиш стар чесън тя до сега я е правила с пресен.

# 16
  • Мнения: 2 751
marietka,   bouquet
Ще почакам до другата година, тази ще карам на готов  Grinning

# 17
  • Sofia
  • Мнения: 358
Наистина е по-хубав с пресен чесън , но аз съм слагала и стар само че трябва да се бели тогава. Ние много го правим и ядем. Обаче слегам вътре и джанки докато са още твърди и кисели. Джанки и чесън зимата... Grinning

# 18
  • Мнения: 444
И аз съм яла със стар !!!Става

# 19
  • Мнения: 444
И аз съм яла със стар !!!Става
А иначе гледах ,че вече са пуснали - в някой от големите магазини беше  newsm78

# 20
  • Мнения: 6 015
Ето това е моята рецепта за...
Кисел чесън
Необходими продукти:
12кг чесън
150гр цъфнал копър
320гр сол
320гр винен оцет
6л вода
Приготвяне: Почистваме чесновите глави от брадичките и ги накисваме в студена вода за около 15 минути. След това ги изваждаме и нареждаме в съда за туршия. Отгоре слагаме копъра. Разбъркваме водата, оцета и солта, докато солта се разтвори напълно. Изсипваме саламурата върху чесъна и оставяме да ферментира две седмици при температура около 20 градуса(затова се прави лятото когато е готов чесъна, за да може дза си ферментира добре на сенчесто място). Готовата туршия съхраняваме на студено място- в мазе, килер и пр.

Това е рецетата, да не забравиш догодина да се похвалиш как е станала.

# 21
  • Мнения: 22 867
Ето още една рецепта за чесън, струва ми се, че може да се прави по всяко време.

Маринован чесън
Милена Тончева, 32 г., Плевен | 2007-10-02

Продукти:
чесън
стръкче копър

За маринатата:
1 л оцет
1 л вода
60 г сол

Приготвяне:
Почистеният чесън се попарва за кратко във вряща подсолена вода. Нарежда се в буркани с копъра. залива се с горещата марината. бурканите се затварят и се стерилизират за около 15 минути.

Рецептата е от тук.

Общи условия

Активация на акаунт