Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Of the present and into the future

Мнения: 826
Мам4ета кажете как да сготвя грис на моите разбойници? Embarassed Изпратиха ми едно пакет4е от БГ ама няма инструкции.
Цитирай

София

Мнения: 11 060
Аз го приготвям така:
200мл. мляко (може краве, нискомаслено, 2%, може и адаптирано) кипвам на котлона. Кравето мляко подслаждам с 1 ч.л. захар, в адаптираното слагам по-малко, защото то е подсладено. Малко преди да започне да ври сипвам бавно 1 супена лъжица грис като бъркам през цялото време. Изключвам котлона и продължавам да бъркам. След около 2-3 минути бъркане грисът набъбва и е готов. Това е моята рецепта за хранене на 1 бебе. Твоите са 2-ще трябва да увеличиш дозата Laughing
Ако си приготвяла нишестен крем сигурно си забелязала, че кремът много бързо се сгъстява. При гриса не е така-трябва малко повече бъркане, за да се сгъсти.
Ако искаш да стане по-гъст, добавяш повече грис-на принципа на пробите и грешките аз стигнах до това съотношение и тази гъстота.
Към поизстиналия грис добавям плодово пюре или пасиран суров плод-моето бебе много го харесва по този начин.
Цитирай

Сф, Младост1

Мнения: 5 072
Аз много обичам грис. Останал ми е като любим десерт от детството, макар че майка ми твърди, че като малка хич не съм го долюбвала много. Embarassed  Laughing
Значи, освен описаното от Виви, задължителна е ванилията след като махнеш гриса от котлона. Слагаш я непосредствено преди да разлееш в купички и разбъркваш, за да поеме цялият крем.
Лично аз много мразя да ми е гъст гриса. Evil or Very Mad  Mad  Не обичам грис халва и го асооциирам веднага с нея. А виждам, че и сина ми е на същото мнение.
Варя го до гъстота на боза (примерно), и разливам в купичките. Колкото повече стои гриса-толкова повече се сгъстява и стяга. На следващият ден ще е е още по-сгъстен -имай го в предвид.
На мен количеството грис за 1 л. мляко ми е не повече от 1 пълна кафена чашка грис. Захар-6-7 с.л. Smile
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 864
Моята рецепта е следната:
1 литър прясно мляко
6 супени лъжици грис
9 супени лъжици захар
ванилия
и накрая слагам и парченце масло (колкото орех)
Слягам млякото и захарта да заврат, и като заври млякото, дърпам от котлона и слагам гриса. След това се връща на котлона и се бърка непрекъснато до получаване на желаната гъстота.
Цитирай

Варна

Мнения: 672
Аз го правя така:
Слагам 200ml мляко в купичката от която ше хапва малкия и в МВ, когато заври прибавям 1сл гриз и 1чл захар. Обратно в МВ на по-ниска мощност за около минута.
Бързо и лесно!
Цитирай

usa

Мнения: 384
Цитат на: twins_mama
Мам4ета кажете как да сготвя грис на моите разбойници? Embarassed Изпратиха ми едно пакет4е от БГ ама няма инструкции.


Hei, no ti nali si v usa? Gris v magazina kolkot shtesh, i si se kazva gris. Osven tova e mnogo po fin ot balgarskiat i stava pochti kato kremche.Pishe se Grits.
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис.  chef
Цитирай

София

Мнения: 3 231
На мен количеството грис за 1 л. мляко ми е не повече от 1 пълна кафена чашка грис. Захар-6-7 с.л. Smile
И за мен това е точната пропорция. След като го отстраня от котлона, добавям 1-2 пак. ванилия. Мисля, че трябва да се има предвид и това, че като почне да се сгъстява, не бива дълго време да се вари, защото после, след като изстине, става много, много по-гъст.
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Аз го правя така

Грис халва
2ч.ч грис
250гр масло
2 1/2ч.ч захар
2ч.ч вода
канела

В тиган разтопявам маслото.После изсипвам гриса и го пържа до златисто.Захарта разтварям във водата и след това изсипвам при изпържения грис.Бъркам на котлона докато гриса поеме водата и започне да се отлепва от стените на съда.
Свалям от котлона и изсипвам сместа във форма за кекс и го изравнявам с лъжица.Оставям го да изстине и след това го обръщам в голяма плоска чиния и поръсвам с канела
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
Аз го правя така

Грис халва
Е, да, грис-халвата е хубаво нещо, но не съм правила. мерси за рецептата. А онова грис4е, дето е като крем4е /написах го по-горе/ като е по-реди4ко е сууууууууупер за малки де4ица...
Цитирай

Севлиево

Мнения: 1 649
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис.  chef

Рецептата за грис на Мaika e върхът newsm10 newsm10 newsm10. Дъщеря ми винаги се е пазарила, когато и давам грис, но тази сутрин го направих по рецептата на Мaika и тя си го хапна и аз не разбрах кога. През цялото време казваше "ам-ам" 35 35 35
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184

Рецептата за грис на Мaika e върхът newsm10 newsm10 newsm10. Дъщеря ми винаги се е пазарила, когато и давам грис, но тази сутрин го направих по рецептата на Мaika и тя си го хапна и аз не разбрах кога. През цялото време казваше "ам-ам" 35 35 35
Много се радвам 4е дъщери4ката ти е оценила този нов вариант за приготвяне на грис  chef. И при нас тои е хит сега и доста 4есто Томи хапва именно грис за следобедна закуска или просто за десерт понякога. Но не само той ... ами татито ни се сърди, ако няма поне една купи4ка и за него  35
Цитирай

Севлиево

Мнения: 1 649
Ами аз ще продължа да го правя по същия начин, но подозирам, че ще трябва да правя и за татито Laughing
Още веднъж Благодаря    bouquet
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
Ами аз ще продължа да го правя по същия начин, но подозирам, че ще трябва да правя и за татито Laughing
Ако знаеш само как ме е яд 4е не съм нау4ила тази рецепта по-рано ... Томи преди пак си хапваше мляко с грис, но без особен ентусиазъм. Веднъж бяхме отишли на гости на наши приятели на кафе и жената ме попита дали Томи би хапнал от нейния грис, който тя правела 4есто на съпруга и дъщеря си /тийнейджърка/ и то4но този ден беше правила. Аз се подвоумих дали изобщо да го насилвам да пробва, но ... не си познах детето ... все едно никога през живота си не беше ял грис. Вси4ко си омете с кеф и каза "Оти" /още/, щото чашките бяха мъни4ки и не му стигнало 35
Цитирай

Севлиево

Мнения: 1 649
Абе, рецептат си я бива. Добре, че си я пуснала тук, защото щях да насилвам Деси с обикновения грис  Wink
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.