Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте!
Обръщам се към вас във връзка с една инициатива. Целта е да помогнем, ако не на нас самите, то поне на жените, които тепърва ще кандидатстват по програмата за лечение на ендометриоза на НЗОК.

Конфедерация "Защита на здравето" (обединява 14 пациентски организации) ще организира пресконференция, най-вероятно между 8 и 15 октомври в София.
Идеята: няколко момичета да разкажат за проблемите -  чакането с месеци на одобрение на протоколите по програмата за лечение на ендометриозата, отказите, за това как си купуваме сами лекарствата, а като ги отпуснат, често вече лечението е свършило и после се чудим какво да правим лекарствата и как да си върнем дадените пари до момента.
Целта: да се отпускат по-бълзо лекарствата по програмата за лечение на ендометриоза.
В пресконференцията ще участва млада жена, която чака одобрение от НЗОК вече 3 месеца. Трябват поне още 2 момичета или жени, както искайте така се наричайте. Трябва да има повече човешки истории.
Организаторите се наемат да осигурят и гинеколог, който да обясни пред журналистите за заболяването и последиците, ако след операция няма лечение с медикаменти или забременяване.
Надяваме се, че с ваша помощ ще алармираме за проблемите с програмата за лечение на ендометриозата и през следващата година нещата ще се променят.
От НЗОК не отричат, че отговорите се бавят с месеци. УС бил определил месечен бюджет и те гледат да се вместят в него. Т.г. програмите за скъпо струващо лечение на НЗОК бяха отворени в средата на месец февруари. По програмата за ендометриоза има пари за лечение на 200 жени за 2007 г. Вероятно одобряват по 20 жени на месец, за да може от март до декември да действа програмата. Миналата година е имало пари за лечение само на 130 жени и програмата е спряла много рано.
Относно организацията на събитието - всички информационни агенции, радиа, телевизии и вестници ще получат съобщения за пресконференцията. Организаторите разполагаме с нужните координати.
Благодаря ви! 

# 1
Няма ли желаещи да се включат?  Sad

# 2
 • Страната на чудесата - ако може от утре :)
 • Мнения: 290
Аси, пиши за това и в зачатие

# 3
Там също е пусната тема за това.  Hug

# 4
Сдружение "Зачатие" и Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве организират пресконференция на тема:

Проблемите в лечението на жените с ендометриоза у нас
   
Тя ще се състои на 14 октомври (неделя) от 10 часа в БТА.
Участници в нея ще бъдат:

Анна Зашева, председател на Сдружение “Зачатие”
Д-р Явор Владимиров, главен секретар на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве
Д-р Николай Попов, акушер-гинеколог в САГБАЛ “Шейново” и две пациентки, които ще разкажат своите лични истории за лечението.

Това е постинг от www.zachatie.org

Ако някоя от вас иска да дойде и да присъства на събитието като зрител да дойде. Носете си лични карти, за да ви пуснат в БТА.

Последна редакция: пт, 12 окт 2007, 15:54 от Assy

# 5
 • Мнения: 4 321
Кога ще се излъчва - директно ли ще е?

# 6
Няма да се излъчва директно. Вероятно събитието ще бъде отразено и от телевизии. Поканени са всички медии. След пресконференицята ще напиша кои тв са пратили екипи, за да следите в новините дали ще има репортажи и ако искате да ги видите.  Grinning

# 7
 • София
 • Мнения: 2 383
Това е пресинформацията, разпространена сред журналистите:

Заради липса на лечение 120 000 жени могат да останат без деца

Една на хиляда получава безплатни инжекции и то с половин година закъснение

Около 120 хиляди жени могат да останат без деца за цял живот. Причината е, че те са болни от ендометриоза* и са оставени без нужната терапия, въпреки че на теория тя им се полага. Лечението на болестта у нас трябва да се осигурява чрез програма на Националната здравноосигурителна каса, както е и в останалите европейски страни. На практика обаче това не се случва.
Всяка година между 150 и 200 жени имат право на шест безплатни инжекции от здравната каса. Поставянето им трябва да започне веднага, след като болната жена се оперира. Инжекциите се бият веднъж месечно. Ако поставянето им не започне в срок, се обезсмисля цялото лечение. Здравната каса обаче доставя първата инжекция с 3 до 6 месеца закъснение. Така някои жени се отказват изобщо от лечение, защото не могат да си го позволят финансово. Други, докато чакат безплатните инжекции, теглят заеми и започват да си ги набавят сами. Всяка инжекция струва между 320 и 370 лв. в зависимост от мястото, откъдето се купува.
Целият курс на лечение излиза над 2 хил. лв. За да си вземат медикаментите по-евтино, жените са принудени да нарушават Закона за лекарствата. Те купуват инжекциите директно от дистрибуторите на едро, защото цените са най-ниски. Други пък ги вземат от момичета, които са получили безплатните си инжекции от касата с порядачно закъснение, когато вече нямат нужда от тях. Тази търговия става от ръка на ръка. Болните жени нарушават закона дори, когато си купуват инжекциите от аптеките, защото не разполагат с рецепта за тях. Техните протоколи са в здравната каса, където чакат ред за безплатни инжекции.
За да спре този абсурд, настояваме здравната каса да доставя инжекциите в законовия срок от един месец и да увеличи броя на лекуваните жени, каза Анна Зашева, председател на Сдружение “Зачатие”. Това означава, че трябва не само да се отделят повече средства за медикаменти, а и да се повиши контролът над изразходването им. През тази година касата разполага с 223 хил. лв. за лечение на ендометриоза, но реално никой не знае къде отиват тези пари. Причината е, че не всички жени с протоколи за безплатни лекарства след това си вземат полагащите им се инжекции. Някои от тях използват по-малко ампули, а други изобщо не ги търсят, след като са си ги платили сами преди това. Затова настояваме да се повиши контролът над изразходването на средствата от здравната каса и да се увеличи прозрачността в нея, каза Анна Зашева.
Всеки, който иска да подкрепи жените с ендометриоза, може да го направи като изпрати имейл на адрес endo@zachatie.org до края на месец октомври. Всички събрани писма ще бъдат внесени в Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването като доказателство за социалната значимост на проблема, допълни тя.

*Eндометриозата е третото по честота гинекологично заболяване в света, то води до безплодие и рак. При него тъкан от матката се появява и в други органи като яйчниците. Този процес е съпроводен от сраствания на репродуктивните органи. По данни на НЗОК от болестта страдат около 10% от жените в репродуктивна възраст, в България тяхната цифра е около 120 000. Дори при най-добро лечение 40% от тях никога няма да имат деца.

В следващия постинг ще напиша кои медии са били на събитието. 

# 8
 • София
 • Мнения: 2 383
Медии, изпратили журналисти и тв екипи на пресконференцията.

Телевизии: Би Ти Ви, Нова ТВ, МСАТ, Военен телевизионен канал, ТВ 7, Би Би Ти, Евроком, а тв Европа взеха интервюта от предс. на Зачатие и участничките малко по-късно, защото не бяха на пресконференцията. След събитието интервюта с участниците взеха Нова тв, Би Ти Ви, Би Би Ти, ТВ 7. Може да е имало и други, но да не съм ги видяла.   
Така че гледайте днес новините по изброените 8 телевизии по-горе.
Вестници: "24 часа", "Стандарт", "Телеграф", "Дума", "Здраве и тонус".

Информационни агенции
: www.bgnes.com , БТА.

В сайта на междсународния институт по здравеопазване и здравно осигуряване в секцията НОВИНИ - www.zdrave.net също има информация.

Ето и 2 от материалите в интернет. Данните за 120-те хиляди не ги каза д-р Владимиров, а Анна Зашева.

http://www.bgnes.com/index.php?o=view&m=news_rub&rubid=14&id=540195

http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=E2zC7CZr2eM%3d

# 9
 • София
 • Мнения: 2 383
Аз съм авторката на темата, но я пуснах с друг ник.

Двете пациентки, които участваха се казват Нели Николова и Иванина Личева - Шейтанова. Те бяха първите, които се престрашиха да се покажат публично и да разкажат личните си истории за борбата си с ендометриозата.
Те двете и моя милост възнамеряваме да заведем дела срещу МЗ и НЗОК заради ненавременното отпускане на лекарствата. Ще бъдат проучени всички правни възможности за това. По-всяка вероятност делата ще са за имуществени и морални вреди и ще са за сума от 1 лев, с което ще покажем, че не целим да печелим пари. Нели е адвокат, тя ще се заеме сериозно с нещата. Всяка от вас, която е готова да се присъедини и също да заведе дело, да пише тук в темата или на ЛС до мен.
Ще бъде направен и банер в следващите дни. Той ще бъде качен на сайта на ЗАЧАТИЕ. Чрез него ще се отваря сайт, където всеки може да подкрепи болните от ендометриоза жени у нас.

Няма да спрем дотук. Имаме подкрепата вече на д-р Попов и д-р Владимиров. Момичета, очаквам да бъдете по-активни занапред.

# 10
 • Мнения: 2 264
Подкрепям Ви момичета!
Заставам изцяло зад вас!
Борбата нека  продължи до край и бъде успешна за Вас!

# 11
 • София
 • Мнения: 2 383
Благодаря ти, valikir! Дано акциите ни имат успех!  Hug

# 12
 • Мнения: 7 718
Киа, поздравления за инициативата. Laughing

# 13
 • София
 • Мнения: 2 383
Благодаря!  bowuu
Гледах репортажа по ТВ Европа. Беше смислено направен. По Би Ти Ви бяха наблегнали на търговията с лекарството. Давали са д-р Попов по Евроком и Иванина. Тв 7 ги изпуснах.  ooooh! Чаках по Нова, ама, нъцки.  #2gunfire Новините на Би Би Ти в колко ли часа са? newsm78 Нямат сайт, а не съм си взела програма на телевизиите. Confused

# 14
 • Мнения: 7 718
След малко.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт