Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 2 окт. 2007, 15:04 ч.

Гроздеее! Какво да го правя?

  • 3 218
  • 21
  •   1
Отговори
  • Sofia
  • Мнения: 357
Мами, моля ви помагайте. Новата ни къща наследихме с 6 лози. В момента са отрупани с грозде което е нападнато от оси. Не можем а и не знам как се прави нито вино нито ракийка. Прочетох днес нещо за мариновано грозде(може би ще е като сладко) та сега ще го правя.  Давайте идеи за сиропи ли, вина ли, компоти ли и аз не знам вече какво да бъде Thinking

# 1
  • Мнения: 7 474
Пила съм компот от червено , много ароматно грозде-невероятен беше  Crazy

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 357
Рецепти, рецепти моляяяя! Praynig

# 3
  • Мнения: 3 397
Ами компот можеш да направиш- прави се като всички останали компоти, сладко- за съжаление аз не съм правила, но баба ми е, но е на село и няма как да я питам- а ще се прибере към края на седмицата- ако искаш изчакай, можеш и да го консумираш прясно, да си направиш винен оцет.

# 4
  • Вече на село
  • Мнения: 554
Аз правя от грозде компот и сок със соковарка. Стават много ароматни. Не се колебай. Ако нямаш соковарка, мятай компотите. Възможни са и други идеи, но това става най-бързо.

# 5
  • Мнения: 352
направи сок
става страхотен , много сладък без да му се добавя захар, може и да го смесиш и с други плодове - ябълки, круши

в бутилки
стерилизираи го 5 мин

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 766
Желе от грозде

1 кг. грозде
400 гр. захар (тук се ползва специална захар за сладка, вътре има добавено нещо за желиране.
                       предполагам, че някакъв фикс за сладка ще ти свърши работа)
ванилия

зърната грозде се намачкват. семената не е необходимо да се махат.
полученият сок се вари със захар (съотношение 2:1) за 5 мин. на силен огън. обира се пяната и се добавя ванилията.
вари се ощ 10 мин. на слаб огън.
сипва се в сухи бурканчета и се обръща с капачката надолу докато изстине.


Желе от грозде 2

2 кг. грозде
250 мл сок от портокал
сока от 2 лимона
1 пак. лимонена киселина
~ 2 кг. захар (споменатата в горната рецепта)

зърната грозде се варят със сока от портокал и лимон докато всички зърна се спукат.
претрива се през цедка и количеството получен сок се смесва с равно количество захар.
вари се още около 15 мин. на слаб огън.
пълни се в сухи бурканчета и се обръщат с капачката надолу.

# 7
  • Плевен
  • Мнения: 1 364
От 6 лози отрупани с грозде освен ракия, не виждам какво да направите  Laughing
Добро грозде - добра ракия...

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 357
направи сок
става страхотен , много сладък без да му се добавя захар, може и да го смесиш и с други плодове - ябълки, круши

в бутилки
стерилизираи го 5 мин

Това сега ще го пробвам, точно изстисквах на децата да пият пресен сок  и останалия ще го затворя. Ама без нищо ли към него?

# 9
  • в провинцията
  • Мнения: 245
Направете си 1-2 разтоварващи дни с грозде  Laughing

# 10
  • в Австрийско...
  • Мнения: 1 951
И аз наскоро имах подобно питане. Ето темата ако искаш да разнообразиш с някой сладкиш:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=213381.0

# 11
  • София
  • Мнения: 40
Спомням си че като малка при баба ми винаги оставяхме грозде да се суши за стафиди. Няма никаква специална технология- само се подбират здрави гроздове, измиват се и се оставят на проветриво място. Май за около месец трябва да стане  Thinking

# 12
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 301
Направи си го на гроздов сок със сокоизтисквачката, и аз се борих с много грозде миналата седмица - на сок изпихме половината!  Peace

# 13
  • БГ-изток
  • Мнения: 764
За сладко,за стафиди и за разни други ,гроздето май трябва да е без семки,ей хора... Laughing

# 14
  • Мнения: 352
направи сок
става страхотен , много сладък без да му се добавя захар, може и да го смесиш и с други плодове - ябълки, круши

в бутилки
стерилизираи го 5 мин

Това сега ще го пробвам, точно изстисквах на децата да пият пресен сок  и останалия ще го затворя. Ама без нищо ли към него?



без нищо, тои е много сладък и садържа много захари
сташно полезен е
затваряш , без семки и като кипне 5-10 мин

ако нямаш соковарка си купи обезателно дори и сега да не я ползваш щом имате грозде ще я ползваш за в бадеще
може да добавяш и сливи в соковарката
става страхотно

може и да направиш нещо друго - сложи гроздето на пара за да може по-лесно да му изсстискаш сока

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт