Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 окт. 2007, 09:26 ч.

Може ли детска градина да кандидатсва по проект?

 • 5 614
 • 18
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 144
здравейте, искам да попитам ако някой има информация или се занимава с тава - съществуват ли проекти по европейски програми и не само европейски по който детска градина да може да кандидатства за ремонт или друго обнобяване на базата? Ние от родителския съвет в нашата група се интересуваме за да предложим на директорката ни , защото тя не е никак инициативна. Аз също ще поровя , но ако може някой да ме насочи с някаква информация ще бъда благодарна.

# 1
 • Мнения: 7 823
В Клюкарника ще получиш повече отговори. Местя темата.

# 2
 • Мнения: 1 975
Мисля, че това е "проблем" на местно ниво......

# 3
 • София
 • Мнения: 144
в какъв смисъл на местно ниво?

# 4
 • Мнения: 4 932
Позната директорка на ОДЗ ми каза, че нямат право да участват самостоятелно, а само чрез общи проекти на общината. Обясняваше ми какви са спънките, и колко кофти е измислено всичко, та спира инициативните хора да се преборят за повече парички. Обаче не я слушах задълбочено  Embarassed и не мога да ти кажа по-подробно. Ако не забравя, като я видя ще я попитам да ми обясни пак.

# 5
 • Мнения: 1 975
Ами за градината в която ходи вече сина ми, и работи свекърва ми от сигурно...20 години, за ремонт парите се отпуснаха от общината. При нас може би е по-лесно, ние сме град с 8 000 души. Директорката е ходила, помолила за пари да се отпуснат по някакъв начин, хората са ходили, видели, че има нужда и точно как става само "отпускане" на пари - незнам. Но проблема се реши между кмета и директорката. Не съм чувала за програми и проекти по които да се кандидатства. Може и да има, не съм запозната, но това, по-скоро е "проблем" на града.....както събират пари за учебни помагала и играчки, за някой нов телевизор в групичката или подобни, така би трябвало и на местно ниво да се реши проблема с ремонта.

# 6
 • София
 • Мнения: 144
благодаря за отговора, ще поразпитам и аз.

# 7
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Може вие като родители да регистрирате сдружение по закона за..ох, забравих го..юридическо нещо си без стопанска цел...тоест НПО да си направите. Като такова може да спечелите пари по проект, но не за градина директно, по-скоро за детски площадки и междблокови пространства. Като цяло имате ли отнякъде вече пари трябва просто да ги дарите с акт за дарение, но мисля, че не в конкретната градина, а в общината, към която е градината и с изричното пояснение, че дарявате тези пари за точно тази градина. Самата градина не може да кандидатства за такива проекти. Много е тъпо това и дано го променят скоро и инициативните директорки да могат да привличат средства. По европейските пари почти е невъзможно, защото там се иска съфинансиране за проекта и се финансират големи проекти. Дори ние, СНБМ, май не бихме могли да кандидатстваме, трябва да сте наистина голяма организация с вече събрани някакви пари. Сложно е. По-лесно е да намерите спонсори, фирми на родители, абе всякакви форми..и те да дарят парите.

# 8
 • Мнения: 109
Мен също ме интересува този въпрос, че нашите учителки ни помолиха за съдействие. Но има начини. Например има неправитествени организации, които отпускат средства. Потърсих из интернет, но забелязвам, че средства се отпускат за малцинствени групи, райони със смесено етническо население и т.н. Ех, да си от малцинство на днешно време. Другите - да се спасяват...

# 9
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Търсете по-скоро фондации, НПО-тата сами по себе си се финансират от фондации, фондове, грантове...и спонсори. И съвсем малко от членски внос.

# 10
 • Мнения: 517
Нашата градина спечели финансиране по проект от Японското посолство. Направиха и ремонт и посланикът  дори дойде да я открие официално след ремонта.
http://www.bg.emb-japan.go.jp/cgi-bin/page.cgi?p=oda/candidate/index&l=bg

# 11
 • София
 • Мнения: 5 349
jet пиши ми на личния точно за какво иксате да кандидатствате и ще ти обясня, защото има хиляди програми, в които може да участвате, а не знам теб какво те интересува.

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 4 067
Може вие като родители да регистрирате сдружение по закона за..ох, забравих го..юридическо нещо си без стопанска цел...тоест НПО да си направите. Като такова може да спечелите пари по проект, но не за градина директно, по-скоро за детски площадки и междблокови пространства.


Нашата градина има таково сдружение. Ето го http://www.zvunche.hit.bg/ra.html
Родителите плащат всеки месец такса по избор, чиято долна граница е 15 лева.
Със събираните суми се облагородява базата, правят се най-различни мероприятия за децата / например имахме цяла Коледна седмица с най-различни събития/.
Другият начин е да се свърже градина с някое съществуващо НПО, което да кандидатства по проект, да бъде финансирано и да вложи ресурсите в самата градина.

# 13
 • Мнения: 763
Мен също ме занимават такива мисли напоследък (не само напоследък)  Rolling Eyes

За нас специално сума от 15 лв. на месец би била кощунствена за който и да е родител. На род. среща останах с впечатление, че повечето родители са на мнение, че Общината е длъжна да осигури тези пари, на каквото мнение съм и аз. Но ако трябва да се събират пари, с най-голяма охота бих ги дала за ремонт на нашето отделение. За повечето парички от 5лв. за играчки и 10 лв. за почерпка на децата, мартеници, подаръци на майките и госпожите и т.н. за цялата година са напълно достатъчни. Защото има хора, които разполагат с малко пари. Така че ако имаше начин ремонтът да стане със средства от родителите, едва ли jet щеше да пита за друг вариант.
Варианта наистина е местната власт - Общината, да отпусне пари за ремонт, но как, кога се решава, по-важно - на какъв принцип - кои заведения имат нужда от ремонт за текущата градина и кои - не, ми изглежда мътно. Имаме майки, които работят в нашата Община, с едната сме и ние сега в родителския комитет, решихме, че за момента няма какво да се направи, защото така или иначе управниците сдадоха властта до местните избори, до тогава има временно изпълняващи различните длъжности. Новите (или добре познатите стари) общински съветници са тези, към които можем да отправим исканията си. Става много дълго, но просто нашето крило в градината наистина има нужда от ремонт, и то основен, докато предната част на градината беше отремонтирана и е доста по-приветлива, втора година при нас не е правено нищо. Дори люлките ни бяха счупени, добре, че имахме татко, който да се погрижи сам за тях. А заседание на общинските съветници по образованието според колегата - майка в Общината ще има най-рано в началото на 2008 г. Така или иначе ремонт преди следващото лято няма как да има.
Това, върху което си мисля тези дни, е нещо, което прочетох мисля тук във форума - да направим с децата благотворителен концерт, с който да можем да съберем някакви парички за целта. Пак ще трябва съдействие - да ни дадат зала, в която да се направи, да направим реклама и т.н., и едва ли ще се събере много, но пак ще е помощ, а и децата ще имат личен принос в облагородяването на градината си. Какво ви е мнението за това? И ако някой може да сподели опит  bouquet

# 14
 • София
 • Мнения: 4 833
Такива проекти за ремонт на социални заведения се правят по програма, финансирана от Световна Банка към социалното министерство. Ремонтират се детски градини, домове за деца и възрастни хора, училища, болници, библиотеки, читалища и други сгради със социална функция. За съжаление хората не знаят, че има такава възможност да се кандидатства за подобен проект. Моя много близка работи там, а аз като архитект съм правила проектите вече на няколко детски градини. Ако те интересува реда и начина за кандидатстване, пиши ми на лични, ще те свържа с когото трябва за повече информация.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт