Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
ТУМОРНАТА КЛЕТКА

Още през 1924 германският професор и Нобелов лауреат д-р Ото Хайнрих Варбург установява, че туморните клетки не могат да натрупват енергия по нормалния начин, т. е чрез «изгаряне» на глюкоза, дори когато е налице достатъчно количество кислород. Той обяснява този феномен с факта, че митохондриите са дезактивирани. Не успява да обясни защо раковите клетки прекъсват «изгарянето» на глюкоза.

В нормални условия ( в присътствието на кислород) нашите клетки изгарят декстроза-глюкоза и се снабдяват с енергията чрез разлагане на захарта на вода и въглероден диоксид. Това е реакцията на изгарянето (хим. Оксидация).
При хипоксия ( недостиг на кислород) протича алтернативната реакция - ферментация, при която се получават млечната и въглеродната киселини, които се натрупват в мускулните клетки.
Някои туморни клетки ферментират глюкоза дори и при наличието на достатъчно количество кислород.

Ефектът на   Варбург впоследствие е обяснен

Немският изследовател д-р  Йоханес Ф. Кой, открива  фермент TKTL1 (=transketolase-like 1)  и глюкозния метаболизъм, асоцииран с него.

Чрез активиране на TKTL1 (=transketolase-like 1) туморните  клетки получават енергия дори и при неадекватно снабдяване с кислород (хипоксия), т е. без «енергостанции» -митохондрии.

Заредените с енергия клетки постоянно се мултиплицират, отделяйки при това големи количества млечна киселина.

Изследванията сочат, че не всички тумори имат  «ферментиращи» клетки. Диетичната терапия  TKTL1 се прилага само при онкоболни с установени метаболитни промени – в случаи на  TKTL1-положителни тумори.

Какви предимства осигуряват метаболните промени на туморни клетки?


•   Млечната и въглеродната киселини, получени при ферментацията на глюкоза, водят до разрушаване на околните тъкани. Това позволява на туморни клетки да инвазират (проникват) в тъканите и да образуват метастази.

•   Дезактивацията на  митохондрии в ракови клетки води до резистенция към множество химиотерапии.

•   Зависимостта на туморни клетки от кислород значително спада.

•   Тумори в хипоксични области (с ограничено количество кислород) стават по-устойчиви към  лъчетерапия.

Но тези метаболитни промени могат да повлияят и негативно на  раковите клетки:

•   Туморните клетки зависят от глюкоза, тъй като единствено тя може да се използва при ферментация. Фруктоза например, може само частично да се използва за снабдяване с енергия.

•   В същото време изгарянето на мазнини в тези клетки е прекъснато ( хим.инхибиране на ß оксидацията).
Стратегията на диетична терапия TKTL1 е насочена към използването на слабите места на TKTL1 положителни клетки. Диетата осигурява нужната енергия на здравите клетки и изолира снабдяването с глюкоза на TKTL1-положителни ракови клетки..

Диетична терапия  идеално дополва химио- и лъчетерапия

Существуват доказателства, че TKTL1-положителни клетки са резистентни към голямо количество на химиотерапевтични вещества. Ето защо, когато диетичната терапия се прилага съвместно с химиотерапията, се постига широкоспектърно повлияване на раковите клетки. Диетата спомага за унищожаването на ферментиращите клетки, а останалите се повлияват от химиотерапията. Доказано е, че пациенти подложени на Таварлиновата диета, понасят много по-добре стандартната химиотерапия, благодарение и на хипоалергичните свойства на Таварлина.

Защо е важна диетична терапия?

Химиотерапията атакува „изгарящите раковите клетки ”, но често няма ефект върху „ферментиращите раковите клетки”. (Xu et al., 2005). В такъв случай химиотерапията дава на TKTL1-положители клетки селективно (избирателно) предимство. След терапията те се снабдяват по-добре с  глюкоза и имат по-голямо пространство за  разрастване. По този начин, в процеса на заболяването съотношението между тях   и TKTL1-негативните клетки се изменя, ефектът от химиотерапията намалява. Туморът става екзпанзивен, развива метастази. Шансове за възстановяване отслабват.

Злокачествените тумори имат два типа клетки, които по различен начин се снабдяват с енергия.

•   Раковите клетки, изгарящи глюкоза с помощта на митохондрии- TKTL1-негативни.

•   Клетки, използващи ферментация на глюкоза, TKTL1-позитивни.

Затова е необходима различна терапевтична стратегия срещу тези два типа клетки при онкоболните.

Ефектът от  химиотерапията може да  бъде  значително засилен при паралелно прилагане на Таварлина.

Същото важи за лъчетерапия. Диетичната терапия подобрява резултатите при лъчелечение, тъй като туморните клетки в хипоксични области са по-устойчиви към лъчетерапия.

Ракова кахексия  – обяснява ли промененият метаболизъм на TKTL1-положителни клетки  феномена кахексия?

Много пациенти не умират от самия тумор, а по-често от загуба на тегло, съпътстващо раково заболяване и от метастазна интоксикация на кръвта.

Смятаме, че съществуват две причини за това:

Терапията на раковите заболявания често се асоциира със загуба на апетит, разстройство във функцията на черния дроб и повръщане. 

Промените в метаболитните процеси могат също да играят решаваща роля. TKTL1-положителни ракови клетки се нуждаят от 20 пъти по-голямо количество глюкоза, отколкото  здравите клетки. Те лишават здравите клетки от източник на енергия. Понеже туморите не «изгарят» глюкоза, а произвеждат  опасен продукт – млечна киселина, онкоболният трябва да изразходва значителна  енергия за трансформация на лактата в глюкоза. Това представлява силен стрес за организма на пациента. Паразитиращите туморни клетки използват произведената глюкоза, за да произведат нови количества млечна киселина. Това затваря порочния кръг. В резултат, огромно количество енергия се поглъща от тумора, и болният умира от глад или от променения метаболизъм.

# 1
 • Мнения: 753
Добре, каква е тази диета която трябва са спазва от раково болен със злокачествен тумор, моя близка е 4 дни след операция, започва химиотерапия и лъчетерапия...според информацията по горе не трябва така ли?
моля обясни за тази диета...предварително благодаря

# 2
Диетична терапия „TAVARLIN” – основните характеристики:

•   Строго ограничаване на  глюкоза и въглехидрати
( = диетата съдържа около 70 г въглехидрати дневно)

•   Диетата е богата на масла и белтъчини, включваща нова комбинация от  растителни мазнини и пречистени протеини

•   Използват се  специално разработени хранителни продукти, съдържащи ценни растителни масла и белтъчини

•   Приемат се  продукти с нисък гликемичен индекс, които предизвикват  незначително покачване на нивото на кръвната захар, поради замяна на глюкоза и захароза  с други  захари като палатиноза, изомалтоза, фруктоза или подсладители

•   5-кратно хранене на  ден, включващо и два леки приема на храна във форма на течен протеин ( протеинова напитка)

•   Използват се млечни продукти,  ферментирани с млечна киселина – Лактатна напитка

•   Употребяване на висококачествено месо  от тревопасни животни, които не са получавали зърнени фуражи, добавки и са хранени само с трева.

•   Возможност за самостоятелен избор на разрешени хранителни продукти, които са включени в списъка.


Внимание!

Моля да използвате продуктите, които са включени  в комплекта, не ги купувайте от супермаркет. Всекидневният график на хранене е съставен така, че да задоволи  максимално разрешеното количество на въглехидрати, използвайки само продукти TAVARLIN. Дъпълнителната употреба на  базовата храна (хляб, макарони) или десерти (сладко, шоколад, пасти, шоколадово- орехово масло) ще надхвърлят значително разрешената дневна норма на въглехидрати. Това ще прекъсне лечението и ще попречи на достигането на поставените цели.

Други препоръки за всекидневен живот

•   Маслената смес TAVARLIN, представлява основа за студени ястия. За готвене ние препоръчваме рапично олио, което се намира във всеки супермаркет.

•   За приготвяне на сандвичи използвайте само масло.

•   Според хранителна терапия TKTL1, някои зеленчуци са идеална гарнитура за риба и месо. Използвайте само продукти от «Зелената група».

•   Плодовете са вкусни и богати на витамини, но съдържат значително количество  глюкоза и фруктоза. Някои плодове са включени в „Жълтата група”, в разрешени количества. Трябва да използвате само тези плодове, в случай, че ги изисква хранителния график. Не трява да се консумират консервирани плодове заради добавената в тях захар. Забранени са фурми, смокини, райска ябълка, стафиди и кайсии. Не употребявайте сушени плодове, защото те съдържат концентрирана захар.

Препоръки относно питиета

Изпивайте по два литра течност дневно, предимно вода, билков или зелен чай (без захар или с подсладител). Добавяйте в кафето сметана, а не мляко заради съдържащата се в него лактоза. 

Ако предпочитате разреден плодов сок, разреждайте го с вода в съотношението 1:10 (1 част сок: 10 части вода), за да избегнете излишно количество глюкоза. Когато пиете сок, пийте само 100% чист сок.

Не са подходящи безалкохолни  газирани напитки и кола.
Не употребявайте бира.

Диетата включва консумацията на червени вина, съдържащи растителни вещества със защитното действие върху клетките.

С оглед на ененергийната ефективност трябва да избягвате употреба на мляко и млечни продукти.

График  на диета „TAVARLIN”

Този график е за период от две седмици. Предвидено е петкратно храненене. Втората закуска и обяд са взаимнозаменяеми. Ще се запознаете с четири цветни кода със следните значения:

Зелен:
Хранителни продукти, обозначени в  зелен цвят, са безвредни и могат да се използват в хранителната терапия TKTL1. По Вашето желание те могат да бъдат заменени с други продукти от „Зелен списък” . Тези продукти не се ограничават количествено.

Жълт:
Жълтият списък съдържа само тези плодове, които могат да бъдат употребявани според хранителната диета. Плодовете трябва да се консумират, когато ги изисква всекидневния план на хранене. За да  се избегне превишаването на посочената в «Жълтия списък» норма не бива да се смесват различни плодове.

Консумацията на плодове във всекидневния график е обозначено с жълт квадрат с надпис «плодове».

Небесно-син:
Всички продукти, обозначени със син цвят, са включени в хранителен  комплект „TAVARLIN”. Във всекидневния график те са маркирани с червено, защото  употреба им е задължителна . Хляб, макарони, колбас,бисквити, шоколадово- орехово масло и сладко – не са обозначени с червен цвят, защото не са задължителни. Ние предлагаме тези продукти заради улесняването на реализация на хранителната терапия. Опитът сочи, че повечето онкоболни трудно се отказват от хляб. Освен това, хлябът включен в комплекта е произведен по специална технология и е богат на омега 3 мастни киселини, влияещи благотворно на оздравителният процес.

При употреба на продукти „TAVARLIN” трябва да се спазват количествата, посочени във всекидневния график. Въпреки, че тези продукти съдържат намалено количество на въглехидрати, те не бива да се консумират в по-големи количества (например, четири филийки хляб вместо две).

Саламът  и месните продукти, които се продават в супермаркета, съдържат захар. Затова ние препоръчваме специален висококачествен колбас TAVARLIN, приготвен от месо на биволи, отгледани в екологично чистите местности на Алпи. Всекидневният график на храненето може да се допълни с видове колбас и месни продукти от „Зеления списък”.
 


Зелен списък         
            
Месо   Риба   Зеленчуци   Марули   Млечни продукти
Говеждо   Змиорка   Цветно зеле   Цикорий-ядивен   Сметана(каймак)
Телешко    Пастърва    Зелен боб   Главеста маруля    Сирене (обезсолено)
Телешко   Акула   Броколи   Маруля-рапунцел   Сметана (заквасена)
Свинско   Писия    Патладжани   Айсберг    
   Херинга(селда)**   Кисело зеле   Воден крес   
Колбаси и  месните продукти   Треска   Китайско зеле   Цикорий (синя жлъчка)   Яйца
Нежарена шунка   шаран    Фенхел (резене)   Маруля Ромен   Кокоше яйце
Жарена шунка   Сьомга**   Краставици   Маруля рокет   
Традиционния колбас   Скумрия**   Зеле «браункол»         мазнини + масла
Шпеков салам*   Костур   Червено зеле   Гъби   Масло (краве масло)
   Сардела   Бяло зеле   Печурки   Ленено масло
Птици   Червеноперка   Савойско зеле   Пачи крак   Рапично масло
Патица   Морски калкан   Колраби   Манатарки   Конопено масло
Гъска    Риба-меч   Крес-маруля   Гъба шитаки   Животинска мазнина
Кокошка   Писия   Целина      
Щраус   Тон**   Тиква   Ядки   Кашкавал
Пуйка    Сулка (бяла риба)   Лук-праз   Тиквени семки    Обикновен кашкавал
      Манголд   Кестени     Камамбер
Дивеч   Ракообразни   Магданоз   Кокос    Едам/Гауда
Заек (див)   Скариди   Репички   бадем    Ементал
Сърна (елен)   Рак   Брюкселско зеле   Орехи   Пармезан
Питомен заек   Речен рак   Червено цвекло   Кашу   Рокфор
Дивеч      Аспержи   Фъстъци    Твърд кашкавал
Глиган   Мекотели   Спанак   Ленено семе   Домашен кашкавал
   Стриди   Домати   Сусам    Козе сирене (кашкавал)
   Миди    Цикорий (синя жлъчка)   Кедрови ядки    Овче сирене (кашкавал)
   Калмар непаниран   Тиквички (черни)
      
      Лук       
      Маслини      
* Внимание: колбасите и месните продукти съдържат консерванти, сол и захар.
** Продуктите, маркирани с две звездички, са много ценни и имат предимство пред другите продукти.
 

Жълт списък   
      
Название   Количество ( грам)   Количествен показател
      
Ягоди   160   10 бр.
Грейпфрут   170   1/2 бр.
Боровинка   140   7 супени лъжици
Малини   150   8 супени лъжици
Плодове бъз   140   7 супени лъжици
Касис    140   7 супени лъжици
Пъпеш    100   
Портокали    150   1 бр., средна големина
Праскови    120   1 бр.
Сливи    90   4 бр.
Ябълки    90   1 бр., малка
Френско грозде    120   6 супени лъжици
Грозде    70   12 бр.
Диня   270   
Лимони   200   2 бр.
Банани    70   1/2 бр.
Кайсии    110   2 бр.
Киви    110   1бр.
Мандарини    150   2 бр.

Внимание: плодове могат да се консумират само тогава, когато го изисква хранителният график
Да не се превишава разрешеното количество!
 

Ден 1   Ден 2   Ден 3   Ден 4   Ден 5
Закуска   Закуска   Закуска   Закуска   Закуска
              
125 г сирене(обезсолено)   кафе / зелен чай   125 г сирене(обезсолено)   2 филийки хляб    125 г сирене(обезсолено)
4 суп.лъжици  основата TAVARLIN   100 г. ореховки   4 суп. лъжици   основата TAVARLIN   100 г от месни продукти   1 суп. лъжица конопено семе
Копър       50 г. сметана   яйце   4 суп. лъжици основа TAVARLIN
80 г пушена  сьомга      шнит-лук, репички   краставица   плодове
            
Лека закуска   Лека закуска   Лека закуска   Лека закуска   Лекая закуска
                
 Протеинова напитка  TAVARLIN   Протеинова напитка TAVARLIN   Протеинова напитка TAVARLIN   Протеинова напитка TAVARLIN   Протеинова напитка TAVARLIN
            
Втора зкуска (ланч)   Втора закуска (ланч)   Втора закуска (ланч)   Втора закуска (ланч)   Втора закуска (ланч)
            
свински ребърца   Филе от сьомга   (мариновано) печено месо   гулаш от говеждо   телешко (свинско) филе(рибица)
Кисело зеле   броколи    Червено зеле   броколи   зелен боб
100 г. ореховки   2 бисквитки   70 г макарони   100 г. ореховки   бекон
             2 бисквитки
            
            
кисел сок   кисел сок   кисел сок   кисел сок   кисел сок
            
            
Лека закуска   Лека закуска   Лека закуска   Лека закуска   Лека закуска
                
Протеинова напиткаTAVARLIN   Протеинова напитка TAVARLIN   Протеинова напиткаTAVARLIN   Протеинова напиткаTAVARLIN   Протеинова напиткаTAVARLIN
            
            
Вечеря    Вечеря    Вечеря    Вечеря    Вечеря
             
2 филийки хляб   125 г сирене(обезсолено)   2 филийки хляб   125 г сирене(обезсолено)   Запечено (запържен) козе сирене(кашкавал)
масло   1 суп. лъжица конопено семе   100 г  месно асорти   4 суп. лъжици основа TAVARLIN   домати
2 яйца   4 суп лъжици основа TAVARLIN   1 яйце   80 г пушена сьомга   пипер чили
70 г синьо сирене   1 суп. лъжица фъстъци   1 домат   копър   
1 краставица            
            
1 чаша червено вино   1 чаша червено вино   1 чаша червено вино   1 чаша червено вино   1 червено вино
               
   

Ден 6   Ден 7   Ден 8   Ден 9   Ден 10
Закуска   Закуска   Закуска   Закуска   Закуска
              
1 филийка хляб   125г сирене(обезсолено)   кафе / зелен чай   125г сирене(обезсолено)   1 фипийка хляб
масло   1 суп. лъжица конопено семе   100 г. ореховки   4 суп. лъжици основа TAVARLIN   масло
2 суп. лъжици шоколадово- орехово масло   4 суп. лъжици основа TAVARLIN      плодове   2 ч. л. сладко
             70 г салам
            
            
Лека закуска   Лека закуска   Лека закуска   Лека закуска   Лека закуска
                
Протеинова напиткаTAVARLIN   Протеинова напиткаTAVARLIN   Протеинова напитка TAVARLIN   Протеинова напиткаTAVARLIN   Протеинова напиткаTAVARLIN
            
Втора закуска (ланч)   Втора закуска (ланч)   Втора закуска (ланч)   Втора закуска (ланч)   Втора закуска (ланч)
            
Телешка пържола   филе калкан   непанироно кюфте   свински гулаш   Телешка пържола
спанак    Бяла  маруля   гъби   броколи   Бяла маруля
70 г. макарони    Рокет-маруля    Бяла маруля   100 г. ореховки   Рокет-маруля
100 г. ореховки   краставица, домат   Тиквички (черни)       гъби
   2 бисквитки          100 г. ореховки
                
кисел сок   кисел сок   кисел сок   кисел сок   кисел сок
            
Лека закуска   Лека закуска   Лека закуска   Лека закуска   Лека закуска
                
Протеинова напиткаTAVARLIN   Протеинова напиткаTAVARLIN   Протеинова напиткаTAVARLIN   Протеинова напиткаTAVARLIN   Протеинова напиткаTAVARLIN
            
Вечеря   Вечеря    Вечеря    Вечеря    Вечеря
            
125г сирене(обезсолено)   2 филийки хляб   125г сирене(обезсолено)   2 филийки хляб   200г сирене(обезсолено)
4 суп. лъжици основа TAVARLIN   масло   4 суп. лъжици основа TAVARLIN   масло   4 суп. лъжици основа TAVARLIN
80 г пушена сьомга   50 г салам   1 суп. лъжица конопено семе   2 суп. лъжици шоколаово-орехово масло   1 суп. лъжица конопено семе
копър   краставица   Пържени скариди   50 г салам   Пържени скариди
   1 яйце         
            
1 чаша червено вино   1 чаша червено вино   1 чаша червено вино   1чаша червено вино   1 чаша червено вино

Ден 11   Ден 12   Ден 13   Ден 14
Закуска   Закуска   Закуска   Закуска
          
125 г сирене(обезсолено
   2 фипийки хляб   125 гсирене(обезсолено)   1филийка хляб
1 суп. лъжица конопено семе   масло    4 суп. лъжици основа TAVARLIN   масло
4 суп. лъжици основа TAVARLIN   50 г салам   1 суп. лъжица небелено конопено семе   2 суп. лъжици сладко
    краставица   половин авокадо   100 г. орехоки
   домат      
         
Лека закуска   Лека закуска   Лека закуска   Лека закуска
            
Протеинова напиткаTAVARLIN   Протеинова напиткаTAVARLIN   Протеинова напиткаTAVARLIN   Протеинова напитка TAVARLIN
         
         
Втора закуска (ланч)   Втора закуска (ланч)   Втора закуска (ланч)   Втора закуска (ланч)
         
телешко (свинско) филе   Филе от сьомга   Патешки гърди   Говеждо филе
зелен боб    броколи   Бяла маруля   Бяла маруля
шунка    70 г. макарони   Рокет-маруля, гъби пачи крак   Рокет-маруля
бисквити   100 г. ореховки   плодове   гъби, домати
      бисквити   
            
кисел сок   кисел сок   кисел сок   кисел сок
         
Лека закуска   Лека закуска   Лека закуска   Лека закуска
            
Протеинова напиткаTAVARLIN   Протеинова напиткаTAVARLIN   Протеинова напиткаTAVARLIN   Протеинова напиткаTAVARLIN
         
Вечеря    Вечеря    Вечеря    Вечеря
         
 маринована херинга   125 г сирене(обезсолено)
   2 филийки хляб   125 г сирене(обезсолено)
2 филийки хляб    4 суп. лъжици основа TAVARLIN   масло   4 суп. лъжици основа TAVARLIN
масло   1 суп. лъжица конопено семе   Шоколадово- орехово масло   копър
   Пържени скариди   Салам   80 г пушена сьомга
         
1 чаша червено вино   1 чаша червено вино   1 чаша червено вино   1 чаша червено вино
Приготвяне на  лека закуска (snack)

Състав:

1 бутилка йогурт TAVARLIN
2.5 супени лъжици протеин на прах ( = 10 г = 1/3 пакетче протеин на прах)
(Ѕ пакет ароматизатор по желание)
2 супени лъжици хранителна добавка TAVARLIN (= 8 г)


Всяка лека закуска се приготвя от четири горепосочени съставки.
Йогуртът се използва  в качество на основа. Налейте го в мерната чаша или шейкър с обем не  по-малък от 500 мл,  добавете останалите ингредиенти, протеин и ароматизатор на прах, а също и масло, исползвайте миксер или блендер. Ние препоръчваме миксер за получаване на хомогенна кремообразна консистенция.


Опаковката съдържа четири различни  протеина на прах с ароматизатори по избор. Всяко пакетче протеин съдържа 30 г прах и е достатъчно за  приготвянето на две леки закуски. 2.5 супени лъжици на всяка напитка съответства на 10 г протеин. Можете да изхвърлите останалия прах ( 10 г ). Пациенти, които  значително са загубили теглото си, могат да използват 3.5 супени лъжици  протеин на всека лека закуска – 30 г протеин във всяко пакетче би било напълно достатъчно.

Ароматизаторите се исползват за подобряване на вкуса. Всяко пакетче с ароматизатор содържа 13 г прах. Исползайте половин пакетче - 6.5 г ароматизатор на всяка лека закуска. Тестването на  вкусовите качества е показало, че най-добрия вкус се постига, смесвайки 2.5 супени лъжици протеин на прах и половин пакет ароматизатор.

Протеинът  и ароматизаторът се допълват един друг в следните комбинации:

Протеин на прах   Ароматизатор
Мляко   Капучино
Грах   Праскова
Соя   Ванилия
Лупин   Ягоди

 

Приготвяне на сладки ( ореховки)

Състав:

TAVARLIN – смес за приготовяне на сладки:
6 яйца
150 г масло
100 мл сметана
100 г конопено семе


Изсипете сместа за  приготовяне на сладки в купичка и добавете масло, яйца, сметана и конопено семе. Разтопете масло до стайна температура. Старателно миксирайте всички ингридиенти. Намажете тавата с масло и поръсете с орехов прах и сложете тестото. Тестото трябва да има твърда ( «гумена») консистенция.

Запечете сладкиша в предварително загрята фурна около 40 мин. при температура 175°C.

Готовият сладкиш трябва да има тегло приблизително 900 г. Поради богатото съдържание на мазнини, сладкиша може да се съхранява до една седмица без да изсъхва. Втората част от сладкиша замразете във фризера за да го запазите за другата седмица.

В графика е посочена дневната норма за консумация на сладкиш – 100 г или 50 г.

100 г сладкиш съдържат не повече от 2.8 г въглехидрати. Вие можете, например, да изядете сладкиша на закуска  (лека закуска) вместо да добавяте ароматизатора.
Молим Ви да се придържате  към таблицата на взаимнозаменяеми продукти!

 

Въпроси и отговори относно диетичната терапия TKTL1

1. Колко дълго трябва да се прилага тази диетична терапия?
Нямаме еднозначен отговор. Приблизителният период е около 3 месеца. Срокът на прилагане на диетичната терапия изцяло зависи от развитието на тумора. Ние препоръчваме профилактично повтаряне на терапията  в течение на един месец,  два пъти  в годината.
2. Какво се случва при прекъсването на терапия?
Прекъсване на диетичната терапия няма да намали ефекта, ако веднага се върнете към стриктното спазване на препоръките за хранене. Окончателно прекратяване на терапията или постоянна употреба на забранени продукти няма да има положителен резултат.
3. Какво може да се случи при прекалена употреба на въглехидрати/ захар?
Прекалено голямо количество захар снабдява туморът с енергия, стимулирайки неговият растеж. РЕТ-процедура е подтвърдила, че агресивни ферментиращи тумори акомулират захар и/или въглехидрати.
4. Може ли пациентът да провери дали е била проведена правилно терапията? Дали не е превишено разрешеното количество захар?
Пациентът трябва да консумира само таково количество продукти, което е дадено в рецептата. Може да заменя едни продукти с други, в случая, че съдържанието на въглехидрати е идентично или по-ниско. Според нашата преценка, по-добре пациентьт да се придържа стриктно към диетична терапия TKTL1 дори и за кратко време.
5. Какво съдържа опаковка TAVARLIN?
Една опаковка „TAVARLIN”  Ви осигурява  продуктите за две седмици. Тя съдържа висококачествени масла, инхибиращи фермент TKTL1, продукти, улесняващи спазването на  диетата, а също така осигуряващи необходимото количество на мастни киселини омега 3.
6. Съществуват ли вече факти, свидетелстващи за удължаване на живота на онкоболните?
Съществуват данни, които отбелязват  положително действие на диета, богата на  масла и протеини. Но те не са достатъчни за научно подтвърждаване на дадената терапия. Отговорът ще може да се получи след резултатите на изследвания на контролните групи, които вече се провеждат в университетските клиники.
7. Възможен ли е някакъв друг ефект при други видове на злокачествени тумори?
До сега са тествани около 30 различни вида тумори и при всеки от тях е бил установен ферментен метаболизъм. Изглежда, че даденото явление е характерно. Обаче не всеки тумор от определено онкозаболяване има  промени в метаболизма. Затова диетичната терапия  TKTL1 е добре да се прилага  в случай на  наличието на TKTL1-положителни ракови клетки. Това са клетките, които интензивно метаболизират глюкоза и напълно прекратяват «изгарянето» на мастни киселини. При  TKTL1-отрицателни тумори, ние не Ви съветваме да избирате тази  диетична терапия. Дадена  диета не е балансирана и противоречи на всички препоръки Deutsche Gesellschaft fьr Ernдhrung [Немска Асоциация на Диетолози], затова се прилага само при необходимост.
8. Провеждани ли са клинични изследвания?
Съществуват много отзиви за прогреса в лечението благодарение на тази диета. Въпреки, че положителните резултати  са   документирани, те не са  изпитани клинически. Тестванията изискват доста голямо количество пациенти, включващи и контролна група, поставени в стандартни условия с възможен контрол. Само в този случай терапията може да получи статус „научно подтвърдена”. Изследванията вече са започнати в редица клиники.
9. Какво става с организма при преминаване на диетична терапия TAVARLIN?
При смяна на комбинирана диета, богата на въглехидрати, на  диета с доста ниско ниво на консумацията на захар, организмът ще реагира с леко неразположение. През първите дни са възможни такива симптоми като нарушаване на кръвообращение, понижена концентрация, недостиг на енергия, умора и главоболие. След време тези признаци изчезват при правилно спазване на диетична терапия TAVARLIN. След успешното приспособяване на организма към новия източник на енергия - кетоновите телца, Вие отново ще усетете подобряване на здравословното си състояние.
10. Подходяща ли тази  терапия и за вегетарианци?
За съжаление, диетична терапия TKTL1 не е подходяща за вегетарианци. По време на диетата се повишава консумация на месо и риба. В тези продукти липсват въглехидрати, но присъстват ценни мастни киселини. Без употреба на продукти от животински произход диета би била несбалансирана, което би могло да поречи на достигането на поставените цели.
11. На какво трябва да се обърне внимание в случай на алергия или хранителен интолеранс?
В този случай е необходимо  да се предържате към определени ограничения и предпазни мярки,  които спазвате и без терапевтична диета TAVARLIN.
12. Какви напитки са позволени за употреба?
Разрешена е употреба на минерална вода, кафе и чай., плодови сокове, разредени с вода в съотношение: 1 x 10  (трябва да се използват само 100% плодови (натурални сокове). Препоръчана е всекидневна употреба на червено вино във връзка с високото съдържание на биоактивни вещества  в гроздето.
13. Разрешена ли е консумация на плодов сок и газирани напитки, съдържащи захар?
Трябва да избягвате употреба на напитки, съдържащи захар, както и на концентрирани сокове (неразредени). За овкусяване на  минерална вода е разрешено да добавяте плодов сок в съотношение 1:10.
14. Забранени ли са сладки десерти?
Абсолютно са забранени сладки продукти (десерти), купени от супермаркет или от магазин за здравословно хранене. Хранителния комплект съдържа шоколадови пасти, шоколадово-орехово масло и сладко, разрешени за консумация. При употреба на десертите спазвайте нормите, дадени във Вашия всекидневен график. Нормите ограничават дневната доза на захар до 70 гр.
15. Достатъчно ли е снабдяването на организма с необходими витамини и минерали при нисковъглехидратна диета?
Това ще Ви осигури добросъвестно спазване на диетичния график.  Протеиновите смеси са обагатени с витамини и минерали. Изключени са само витамини, активизиращи ензима Транскетолаза.
16. Как влият на диета заниманията със спорт?
Спортът   значително подпомага за успеха на диетична терапия. Глюкозата и въглехидрати бързо сe дисимилират при активни упражнения. Гликогенът не се депонира, нивата на кръвната захар остават ниски.
17. Задължителна ли е всекидневната употреба на протеинова напитка като лека закуска ?
Онкоболните не трябва да допускат загуба на теглото си, което може да се постигне чрез приемане на висококалорична храна. Това се усложнява заради невъзможността за консумация на въглехидрати. Затова е много важно да се приемат  леки закуски, обогатени с масло и други мазнини. Освен, че са калорични, те съдържат млечна киселина и много важни млечно-кисели бактерии. Протеинова напитка снабдява организма с микрохранителни вещества - витамини и минерали, катализиращи метаболизма. Към леката закуска се отнася и маслена добавка TAVARLIN, която не само служи за източник на енергия, но и инхибира глюкозният метаболизъм на TKTL1. Ароматизаторите, като подобрители на вкусовите качества на леката закуска, не са задължителни за употреба.
18. Задължителна ли е употреба на топли ястия по време на втората закуска?
Позволена е консумация на топли основни ястия през деня и по време на вечеря.


19. Какво може да се консумира  извън дома?
В ресторантите се предлага голям асортимент от продукти разрешени в рамките на диетична терапия TKTL1. Рибата и месото задължително да се гарнират със салати/зеленчуци.
20. Необходимо ли  допълнително да се приемат витамини?
Ние не препоръчваме да  приемате допълнителни витамини, защото витамините C, E и B1 оказват  нежелателно въздействие на метаболизма наTKTL1.
Информация за “TAVARLIN food package” („хранителен комплект TAVARLIN”)
За успешна реализация на диетична терапия TAVARLIN се предлага комплектът, който включва необходими продукти за използване в течение на две седмици:
-   1 бутилка ( 250 мл)  базово масло TAVARLIN   
-   1 бутилка (250 мл) масло за добавянето в ястия TAVARLIN
-   4 пакета (250 г) хляб TAVARLIN
-   28 бутилки ( 230 г) йогурт TAVARLIN, съдържащи  концентриран протеин
-   14 пакетчета протеин на прах  (различни видове: мляко, грах, соя, лупин)
-   14 пакетчета ароматизатор (различни видове: капучино, слива, ванилия, ягоди)
-   1 пакет (250 г) макарони TAVARLIN
-   1 пакет небелени конопени семена
-   1 буркан  смес за приготвяне на сладкиш  TAVARLIN mix
-   1 чаша шоколадово- орехово масло TAVARLIN
-   1 чаша сладко от ягоди TAVARLIN
-   1 пакет (50г) бисквити TAVARLIN
-   2 бутилки (750 мл) напитка
-   1 пакет (200 г) салам TAVARLIN
-   1 кутия ( 250 г) наденички TAVARLIN
Ние имаме право да променяме състава на комплекта  незначително .

# 3
 • София
 • Мнения: 1 851
Бях чела и слушала за българин, открил лекарство за рака, но когато се опитал да го патентова, опитали да го вкарат в лудница, след това отишъл в Америка като "Страната на неограничените възможности", а там пък направо се опитали да го убият. Щото е къде къде по-доходно за фармацевтичната индустрия да си продава скъпите и безполезни илачи. По подобен начин стоят и нещата с "чумата на двайсети век" - СПИН.

# 4
 • Мнения: 598
Абе то хубаво ама ....
Много нещо изписано. Нямам време да чета толкова, а и изглежда прекалено сложно за да е вярно. Нещо по простичко трябва да е. А и друго ми направи впечатление така на пръв поглед - някви макарони ли кво МАРКА "Tavlin" или как там беше написано. Тва пак няква реклама май???

Има и някои верни работи, всмисъл и лекарите след поставена диагноза рак съветват да не се яде много сладко - вафли, шоколади, също така да се избягват и месните продукти - особено червеното месо и какво там още беше. Сигурно една диета би била подходяща за укрепване на организма, но тва дето е писано по-долу ми изглежда много сложно.

# 5
 • София
 • Мнения: 323
прилича на реклама на хранителна добавка

# 6
 • Мнения: 753
прилича на реклама на хранителна добавка
съгласна съм с теб Peace

# 7
 • DE
 • Мнения: 968
За раково болни знам, че наистина трябва да спазват диета - никакво сладко, пържено, червено месо и др.
Но това и на мен ми прилича на реклама!

# 8
 • Мнения: 599
Знам го този ефект на Варбург. По принцип лечението при такива болни е с хидразин сулфат или цезиев хлорид по точно определена схема. Какво съдържа точно този Таварлин? За да ме интересува, трябва да е точно обяснено. По предложената диета също мога да коментирам, ама да не излезе като заяждане...  Може ли повече информация за състава?

# 9
 • Мнения: 753
Не/Да правилно си задала въпроса - никъде няма състава на това чудо...може ли да го видим моля?

# 10
 • Мнения: 2 033
Ха. Ха. Ха.

Не може ли това протеиново шейкче да твърди леееко по-скромни неща, все пак....
На хората, дето чакат бялата лястовица, то няма да помогне, спор няма.

Пусни си рекламата в Красива Мама. И малко по-завоалирано се опитай да го направиш.

# 11
Незнам състава на тези неща защото производителя не ги споменава никъде но знам че са направени в екологично чисти райони и че на самите неща в комплекта си пише съставките.Този метод е Германски и успеваемуста според тях е 100% да звучи пресилено но е точно така имам познати който са били на обучение там точно за този Таварлин и ми казаха че имало само един смъртен случай на човек който е започнал тази терапия и то е защото този човек е бил в много напреднал стадий.Знам също че Таварлина е супер хит в момента в Швейцария очакваме скоро това да стане и в България.Тази терапия помага.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт