Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте. При един контролен преглед докторът ми се зазяпа в изследванията на кръвта за последните 6 години и по-точно в някакъв показател MCV. След което потри брадичка и каза, че има съмнения за таласемия. Назначи ми "косвени" кръвни изследвания. Резултатите излязоха днес - 99 % таласемия минор. Даде направление за еритофоретично изследване на Hb (хемоглобин), което е "категорично". Надявам се да съм преписала правилно името на изследването  Embarassed Понеже се оказа, че това изследване се прави само на 1 място в София и си загубих малко време, докато намеря къде точно, да споделя къде е точно.

Изследването се прави в Национален център по хематология и трансфузиология (http://ncht.med-bg.info/), ет. 2, кабинет 3 - специализирана лаборатория. Ако е с направление, е безплатно. Намира се до т.нар. Ракова болница в кв. Дървеница. На практика двете сгради са залепени и имат "топла връзка". Входът е от от към улицата, по която се движи автобус 280 по посока от Студентски град към Софийския университет, малко преди бъдещата спирка на метрото - вижда се от автобуса (спирката преди 280 да завие по Г. М. Димитров по посока Софийския университет).

П.С. Резултат ще има точно след една седмица.

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 3 676
мъжът ми е със същото заболяване.ако авторката иска бебе, е хубаво и съпруга й да се изследва.това заболяване на кръвта е генетично, предава се хетерозиготно.всеки има по 2 гена, наследени от бащата и майката.ако единият е увреден, човека се явява носител на болестта или казваме, че е болен от таласемия минор, а когато са засегнати двата гена става въпрос за таласемия мажор или т.нар.анемия на кули.МСV на мъжа ми е доста ниско, правилно те е насочил лекаря към този вид изследване.желателно е да се изследват и двамата, ако трябва и аз въпреки, че моят хемоглобин е 160.

# 2
ако авторката иска бебе, е хубаво и съпругЪТ й да се изследва.

И лекарят ме предупреди за това  bouquet  Все пак ще изчакам своя официален резултат, за да има и основание (на хартия) да се даде направление и за съпруга ми. Също така брат ми и сестра ми - и те ще трябва да се проверят Simple Smile

Тези дни ще се разбере дали опитите ни за   ylinfant  са сполучили този месец  Embarassed Пак добре, че се разбра сравнително навреме  #Crazy - никога не би ми хрумнало да се изследвам и за това. Имам някои други здравословни проблеми, които ме притесняваха повече, не бях чувала за този дефект на кръвта, нито пък роднините ми.

П.С. Пуснах темата основно заради описанието на лабораторията - в нета има много информация за таласемията, вкл. и тук, в bg-mamma

# 3
 • София
 • Мнения: 4 213
П.С. Пуснах темата основно заради описанието на лабораторията - в нета има много информация за таласемията, вкл. и тук, в bg-mamma

Тази тема вече излиза в Google при търсене на "таласемия"  #Crazy  При това на втора страниця  #Crazy

# 4
Да, имам си я. Хетерозиготна бета таласемия (минор). Разпратих роднините да се тестват. Но това ли е най-важното Simple Smile Не. Ето кое е най-важното:

В А Ж Н О !

Въпрос: Какво е необходимо, за да се изследва роднина (майка, бащша, срат, сестра и прочие) или партньор на лицето (аз), което вече е диагностицирано с таласемия?

Отговор:
1. Фотокопие на резултата на диагностицираното лице
2. Посещение при личния лекар - да се пусне пълна кръвна картина + желязо (Fe)
3. С т. 1 + резултата от т. 2 се отива в Националния център по хематология и трансфузиология (виж началото на темата) БЕЗ ДА Е НЕОБХОДИМО НАПРАВЛЕНИЕ! НЕ СЕ ПЛАЩА НИЩО!

(изпробвано от една колежка, която ме светна,   bouquet  и от мъжОто, защото аз мислех, че е нужно направление, а тоз доктор Дамянов (хематолог) (приема в 21 ДКЦ и ВМА) е несериозен...)

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 3 676
Както писах по-долу съпругът ми също има това заболяване.Неговите стойности на МСН, МСV и МСНС /дано съм ги изписала правилно/ са постоянно ниски, на половината от референтната стойност и не се увеличават никога при изследванията, това нормално ли е?

# 6
 • в сърцето му
 • Мнения: 1 925
Аз също съм с таласемия, това е наследствена болест, така че би трябвало някой от родителите ти също да има. Баща ми се сети, че имам и аз, когато бях в 9-ти месец бременна, но док каза, че не е притеснително, някои хора ( повечето ), дори не разбират, че имат такова нещо. То затова и лекарят като отидеш на лекар за да потвърди бременост те пита за наследствени болести. Би имало проблем с евентуална бременост, ако и мъжа има таласемия, защото тогава детето има голяма вероятност да е по-тежка степен. Слава Богу мъжът ми се изследва и няма. Аз лично сега не пия никакви лекарства, от време на време желязо.
Успех с бебеправенето
Praynig   bouquet

# 7
здравейте,
влязох тек случайно по друг въпрос, но попаднах на талъсемията.
Та и двамата с мъжа ми се оказа че имаме татасъмия. За него се знаеше и преди да имаме дете, но когато се роди Тоди /05.04.05/ т.е на 6тия месец , когато му взеха кръв, лъсна таласемията и при него. Доста се стресирахме, особено след като разбрах че и аз имам такава - преди да родя никой не ме посъметва да се задълбоча над темата.
За щастие, сина ни за сега , вече на 2,5 г. поддържа хемоглобин над 100 - това е.
Иначе, няма предписания за диети и лекарства. Добре е да се взима фолиева киселина и вит.В.
На sta4iatelа искам да кажа - в никакъв случай не пий желазо - при тази анемия то се натрупва в черния дроб - не се преработво. Трябвало е да ти го каже лекаря!?

# 8
А , да , и искам да добавя, ако има и други като мен , при които и двамата в семейството са с доказана талъсемия, непременно направете генетични изследвания ако сте решили да имате дете. Просто на нас никой не ни го обясни преди, а и както казах, аз разбрах след раждането , че имам.
Правят се в лабораторията на проф.Кременски на 14 ет. в Майчин ДОМ. Май са безплатни, като си носите дружно и двамата изследването от Хематологичния център . После, при бременност се прави задължително амниоцентеза в 3ти месец. Успех!

# 9
 • София
 • Мнения: 646
Моля ви кажете кой и на какво основание ви пуска това изследване в Центъра по хематология?
И ако при една ПКК няма никакви отклонения в показателите , това означава ли , че всичко е наред?

# 10
Моля ви кажете кой и на какво основание ви пуска това изследване в Центъра по хематология?

Значи повтарям за неразбралите: Какво е необходимо, за да се изследва роднина (майка, баща, брат, сестра и прочие) или партньор на лицето (аз), което вече е диагностицирано с таласемия?

Отговор:
1. Фотокопие на резултата на диагностицираното лице
2. Посещение при личния лекар - да се пусне пълна кръвна картина + желязо (Fe)
3. С т. 1 + резултата от т. 2 се отива в Националния център по хематология и трансфузиология (виж началото на темата) БЕЗ ДА Е НЕОБХОДИМО НАПРАВЛЕНИЕ! НЕ СЕ ПЛАЩА НИЩО!

И ако при една ПКК няма никакви отклонения в показателите, това означава ли, че всичко е наред?

За това не мога да съм сигурна, честно казано. Но със сигурност от еднократно изследване няма как да се прецени всичко ли е наред.

Както писах по-долу съпругът ми също има това заболяване. Неговите стойности на МСН, МСV и МСНС /дано съм ги изписала правилно/ са постоянно ниски, на половината от референтната стойност и не се увеличават никога при изследванията, това нормално ли е?

Мен лично ме "откриха" при MCV - под нормата за около 6-7 поредни години - точно в това ми се изразява въпросният дефект. Мисля, че е най-разумно този въпрос да се зададе на лекар - и то на специалист.


Ако жената ИМА таласемия МИНОР - като мен, то имаме следните варианти:

1. ТОЙ няма таласемия (т.е. аз имам 2 алелчета: “има” и “няма” и той има 2 алелчета: “няма 1″ и “няма 2″. Всичко = 4 алелчета). Шансовете за всяко наше бъдещо дете са:

2:4 да е здраво и да е носител (минор) = “има” от мама + “няма 1″ от тати и “има” от мама + “няма 2″ от тати

2:4 да е здраво и да не е носител = “няма” от мама + “няма 1″ от тати и “няма” от мама + “няма 2″ от тати

2. ТОЙ има таласемия. Минор, защото няма проявления, за да е мажор (т.е. аз имам 2 алелчета: “има” и “няма” и той има 2 алелчета: “има” и “няма”. Всичко = 4 алелчета). Шансовете за всяко наше бъдещо дете са:

2:4 да е здраво и да е носител (минор) = “има” от мама + “няма” от тати или “няма” от мама + “има” от тати

1:4 да е здраво и да не е носител = “няма” от мама + “няма” от тати

1:4 да е болно - МАЖОР = “има” от мама + “има” от тати.


Няма как повече да го "смеля"


# 11
 • Мнения: 718
Името на болеста не идва от таласъмите, а от Таласа, което означава море... и е най-широко разпространена в средиземноморските държави. Twisted Evil

Не се учудвам, че има една лаборатория в България. Моя много близка приятелка беше изследвана в България за какво ли не с цел да се открие от къде е анемията. Забременя момичето в Гърция на 30 години и там едно от първите изследвания на кръвта, които се пускат по ЗК е за таласамия и резултатите бяха положителни - т.е. носител на синдрома. За щастие таткото беше ок и бебенцето си е напълно здраво.

# 12
 • Калофер
 • Мнения: 5
А какво става когато количеството желязо се повишава както е при мен? Shocked Някой знае ли какви диети се прилагат? newsm78

# 13
поради грешка на лекарите сега страдам от Таласемия минор

# 14
 • Там, където съм безумно щастлива!!!
 • Мнения: 943
поради грешка на лекарите сега страдам от Таласемия минор

Как така?Да не са ти прелели някаква кръв....Аз си имам по рождение и знам ,че не се придобива.Я разкажи

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт