Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!запомни ме Забравена парола Активация на акаунт

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 169 отговора
Здравейте. При един контролен преглед докторът ми се зазяпа в изследванията на кръвта за последните 6 години и по-точно в някакъв показател MCV. След което потри брадичка и каза, че има съмнения за таласемия. Назначи ми "косвени" кръвни изследвания. Резултатите излязоха днес - 99 % таласемия минор. Даде направление за еритофоретично изследване на Hb (хемоглобин), което е "категорично". Надявам се да съм преписала правилно името на изследването  Embarassed Понеже се оказа, че това изследване се прави само на 1 място в София и си загубих малко време, докато намеря къде точно, да споделя къде е точно.

Изследването се прави в Национален център по хематология и трансфузиология (http://ncht.med-bg.info/), ет. 2, кабинет 3 - специализирана лаборатория. Ако е с направление, е безплатно. Намира се до т.нар. Ракова болница в кв. Дървеница. На практика двете сгради са залепени и имат "топла връзка". Входът е от от към улицата, по която се движи автобус 280 по посока от Студентски град към Софийския университет, малко преди бъдещата спирка на метрото - вижда се от автобуса (спирката преди 280 да завие по Г. М. Димитров по посока Софийския университет).

П.С. Резултат ще има точно след една седмица.
Цитирай


мъжът ми е със същото заболяване.ако авторката иска бебе, е хубаво и съпруга й да се изследва.това заболяване на кръвта е генетично, предава се хетерозиготно.всеки има по 2 гена, наследени от бащата и майката.ако единият е увреден, човека се явява носител на болестта или казваме, че е болен от таласемия минор, а когато са засегнати двата гена става въпрос за таласемия мажор или т.нар.анемия на кули.МСV на мъжа ми е доста ниско, правилно те е насочил лекаря към този вид изследване.желателно е да се изследват и двамата, ако трябва и аз въпреки, че моят хемоглобин е 160.
Цитирай


ако авторката иска бебе, е хубаво и съпругЪТ й да се изследва.

И лекарят ме предупреди за това bouquet  Все пак ще изчакам своя официален резултат, за да има и основание (на хартия) да се даде направление и за съпруга ми. Също така брат ми и сестра ми - и те ще трябва да се проверят Smile

Тези дни ще се разбере дали опитите ни за  ylinfant  са сполучили този месец  Embarassed Пак добре, че се разбра сравнително навреме  #Crazy - никога не би ми хрумнало да се изследвам и за това. Имам някои други здравословни проблеми, които ме притесняваха повече, не бях чувала за този дефект на кръвта, нито пък роднините ми.

П.С. Пуснах темата основно заради описанието на лабораторията - в нета има много информация за таласемията, вкл. и тук, в bg-mamma
Цитирай


П.С. Пуснах темата основно заради описанието на лабораторията - в нета има много информация за таласемията, вкл. и тук, в bg-mamma

Тази тема вече излиза в Google при търсене на "таласемия"  #Crazy  При това на втора страниця  #Crazy
Цитирай


Да, имам си я. Хетерозиготна бета таласемия (минор). Разпратих роднините да се тестват. Но това ли е най-важното Smile Не. Ето кое е най-важното:

В А Ж Н О !

Въпрос: Какво е необходимо, за да се изследва роднина (майка, бащша, срат, сестра и прочие) или партньор на лицето (аз), което вече е диагностицирано с таласемия?

Отговор:
1. Фотокопие на резултата на диагностицираното лице
2. Посещение при личния лекар - да се пусне пълна кръвна картина + желязо (Fe)
3. С т. 1 + резултата от т. 2 се отива в Националния център по хематология и трансфузиология (виж началото на темата) БЕЗ ДА Е НЕОБХОДИМО НАПРАВЛЕНИЕ! НЕ СЕ ПЛАЩА НИЩО!

(изпробвано от една колежка, която ме светна,  bouquet  и от мъжОто, защото аз мислех, че е нужно направление, а тоз доктор Дамянов (хематолог) (приема в 21 ДКЦ и ВМА) е несериозен...)
Цитирай


Както писах по-долу съпругът ми също има това заболяване.Неговите стойности на МСН, МСV и МСНС /дано съм ги изписала правилно/ са постоянно ниски, на половината от референтната стойност и не се увеличават никога при изследванията, това нормално ли е?
Цитирай


Аз също съм с таласемия, това е наследствена болест, така че би трябвало някой от родителите ти също да има. Баща ми се сети, че имам и аз, когато бях в 9-ти месец бременна, но док каза, че не е притеснително, някои хора ( повечето ), дори не разбират, че имат такова нещо. То затова и лекарят като отидеш на лекар за да потвърди бременост те пита за наследствени болести. Би имало проблем с евентуална бременост, ако и мъжа има таласемия, защото тогава детето има голяма вероятност да е по-тежка степен. Слава Богу мъжът ми се изследва и няма. Аз лично сега не пия никакви лекарства, от време на време желязо.
Успех с бебеправенето
Praynig  bouquet
Цитирай


здравейте,
влязох тек случайно по друг въпрос, но попаднах на талъсемията.
Та и двамата с мъжа ми се оказа че имаме татасъмия. За него се знаеше и преди да имаме дете, но когато се роди Тоди /05.04.05/ т.е на 6тия месец , когато му взеха кръв, лъсна таласемията и при него. Доста се стресирахме, особено след като разбрах че и аз имам такава - преди да родя никой не ме посъметва да се задълбоча над темата.
За щастие, сина ни за сега , вече на 2,5 г. поддържа хемоглобин над 100 - това е.
Иначе, няма предписания за диети и лекарства. Добре е да се взима фолиева киселина и вит.В.
На sta4iatelа искам да кажа - в никакъв случай не пий желазо - при тази анемия то се натрупва в черния дроб - не се преработво. Трябвало е да ти го каже лекаря!?
Цитирай


А , да , и искам да добавя, ако има и други като мен , при които и двамата в семейството са с доказана талъсемия, непременно направете генетични изследвания ако сте решили да имате дете. Просто на нас никой не ни го обясни преди, а и както казах, аз разбрах след раждането , че имам.
Правят се в лабораторията на проф.Кременски на 14 ет. в Майчин ДОМ. Май са безплатни, като си носите дружно и двамата изследването от Хематологичния център . После, при бременност се прави задължително амниоцентеза в 3ти месец. Успех!
Цитирай


Моля ви кажете кой и на какво основание ви пуска това изследване в Центъра по хематология?
И ако при една ПКК няма никакви отклонения в показателите , това означава ли , че всичко е наред?
Цитирай


Моля ви кажете кой и на какво основание ви пуска това изследване в Центъра по хематология?

Значи повтарям за неразбралите: Какво е необходимо, за да се изследва роднина (майка, баща, брат, сестра и прочие) или партньор на лицето (аз), което вече е диагностицирано с таласемия?

Отговор:
1. Фотокопие на резултата на диагностицираното лице
2. Посещение при личния лекар - да се пусне пълна кръвна картина + желязо (Fe)
3. С т. 1 + резултата от т. 2 се отива в Националния център по хематология и трансфузиология (виж началото на темата) БЕЗ ДА Е НЕОБХОДИМО НАПРАВЛЕНИЕ! НЕ СЕ ПЛАЩА НИЩО!

И ако при една ПКК няма никакви отклонения в показателите, това означава ли, че всичко е наред?

За това не мога да съм сигурна, честно казано. Но със сигурност от еднократно изследване няма как да се прецени всичко ли е наред.

Както писах по-долу съпругът ми също има това заболяване. Неговите стойности на МСН, МСV и МСНС /дано съм ги изписала правилно/ са постоянно ниски, на половината от референтната стойност и не се увеличават никога при изследванията, това нормално ли е?

Мен лично ме "откриха" при MCV - под нормата за около 6-7 поредни години - точно в това ми се изразява въпросният дефект. Мисля, че е най-разумно този въпрос да се зададе на лекар - и то на специалист.

...

Ако жената ИМА таласемия МИНОР - като мен, то имаме следните варианти:

1. ТОЙ няма таласемия (т.е. аз имам 2 алелчета: “има” и “няма” и той има 2 алелчета: “няма 1″ и “няма 2″. Всичко = 4 алелчета). Шансовете за всяко наше бъдещо дете са:

2:4 да е здраво и да е носител (минор) = “има” от мама + “няма 1″ от тати и “има” от мама + “няма 2″ от тати

2:4 да е здраво и да не е носител = “няма” от мама + “няма 1″ от тати и “няма” от мама + “няма 2″ от тати

2. ТОЙ има таласемия. Минор, защото няма проявления, за да е мажор (т.е. аз имам 2 алелчета: “има” и “няма” и той има 2 алелчета: “има” и “няма”. Всичко = 4 алелчета). Шансовете за всяко наше бъдещо дете са:

2:4 да е здраво и да е носител (минор) = “има” от мама + “няма” от тати или “няма” от мама + “има” от тати

1:4 да е здраво и да не е носител = “няма” от мама + “няма” от тати

1:4 да е болно - МАЖОР = “има” от мама + “има” от тати.


Няма как повече да го "смеля"


Цитирай


Името на болеста не идва от таласъмите, а от Таласа, което означава море... и е най-широко разпространена в средиземноморските държави. Twisted Evil

Не се учудвам, че има една лаборатория в България. Моя много близка приятелка беше изследвана в България за какво ли не с цел да се открие от къде е анемията. Забременя момичето в Гърция на 30 години и там едно от първите изследвания на кръвта, които се пускат по ЗК е за таласамия и резултатите бяха положителни - т.е. носител на синдрома. За щастие таткото беше ок и бебенцето си е напълно здраво.
Цитирай


А какво става когато количеството желязо се повишава както е при мен? Shocked Някой знае ли какви диети се прилагат? newsm78
Цитирай


поради грешка на лекарите сега страдам от Таласемия минор
Цитирай


поради грешка на лекарите сега страдам от Таласемия минор

Как така?Да не са ти прелели някаква кръв....Аз си имам по рождение и знам ,че не се придобива.Я разкажи
Цитирай


1-14 от 169 отговора