«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

»скам бебе
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 169 отговора
«дравейте. ѕри един контролен преглед докторът ми се заз€па в изследвани€та на кръвта за последните 6 години и по-точно в н€какъв показател MCV. —лед което потри брадичка и каза, че има съмнени€ за таласеми€. Ќазначи ми "косвени" кръвни изследвани€. –езултатите изл€зоха днес - 99 % таласеми€ минор. ƒаде направление за еритофоретично изследване на Hb (хемоглобин), което е "категорично". Ќад€вам се да съм преписала правилно името на изследването  Embarassed ѕонеже се оказа, че това изследване се прави само на 1 м€сто в —офи€ и си загубих малко време, докато намер€ къде точно, да сподел€ къде е точно.

»зследването се прави в Ќационален център по хематологи€ и трансфузиологи€ (http://ncht.med-bg.info/), ет. 2, кабинет 3 - специализирана лаборатори€. јко е с направление, е безплатно. Ќамира се до т.нар. –акова болница в кв. ƒървеница. Ќа практика двете сгради са залепени и имат "топла връзка". ¬ходът е от от към улицата, по ко€то се движи автобус 280 по посока от —тудентски град към —офийски€ университет, малко преди бъдещата спирка на метрото - вижда се от автобуса (спирката преди 280 да завие по √. ћ. ƒимитров по посока —офийски€ университет).

ѕ.—. –езултат ще има точно след една седмица.
÷итирай

ѕловдив, н€кой ден в ƒъблин

ћнени€: 2 603
мъжът ми е със същото забол€ване.ако авторката иска бебе, е хубаво и съпруга й да се изследва.това забол€ване на кръвта е генетично, предава се хетерозиготно.всеки има по 2 гена, наследени от бащата и майката.ако едини€т е увреден, човека се €в€ва носител на болестта или казваме, че е болен от таласеми€ минор, а когато са засегнати двата гена става въпрос за таласеми€ мажор или т.нар.анеми€ на кули.ћ—V на мъжа ми е доста ниско, правилно те е насочил лекар€ към този вид изследване.желателно е да се изследват и двамата, ако тр€бва и аз въпреки, че мо€т хемоглобин е 160.
÷итирай
ако авторката иска бебе, е хубаво и съпругЏ“ й да се изследва.

» лекар€т ме предупреди за това bouquet  ¬се пак ще изчакам сво€ официален резултат, за да има и основание (на харти€) да се даде направление и за съпруга ми. —ъщо така брат ми и сестра ми - и те ще тр€бва да се провер€т Smile

“ези дни ще се разбере дали опитите ни за  ylinfant  са сполучили този месец  Embarassed ѕак добре, че се разбра сравнително навреме  #Crazy - никога не би ми хрумнало да се изследвам и за това. »мам н€кои други здравословни проблеми, които ме притесн€ваха повече, не б€х чувала за този дефект на кръвта, нито пък роднините ми.

ѕ.—. ѕуснах темата основно заради описанието на лаборатори€та - в нета има много информаци€ за таласеми€та, вкл. и тук, в bg-mamma
÷итирай

—офи€

ћнени€: 2 104
ѕ.—. ѕуснах темата основно заради описанието на лаборатори€та - в нета има много информаци€ за таласеми€та, вкл. и тук, в bg-mamma

“ази тема вече излиза в Google при търсене на "таласеми€"  #Crazy  ѕри това на втора страниц€  #Crazy
÷итирай
ƒа, имам си €. ’етерозиготна бета таласеми€ (минор). –азпратих роднините да се тестват. Ќо това ли е най-важното Smile Ќе. ≈то кое е най-важното:

¬ ј ∆ Ќ ќ !

¬ъпрос:  акво е необходимо, за да се изследва роднина (майка, бащша, срат, сестра и прочие) или партньор на лицето (аз), което вече е диагностицирано с таласеми€?

ќтговор:
1. ‘отокопие на резултата на диагностицираното лице
2. ѕосещение при лични€ лекар - да се пусне пълна кръвна картина + жел€зо (Fe)
3. — т. 1 + резултата от т. 2 се отива в Ќационални€ център по хематологи€ и трансфузиологи€ (виж началото на темата) Ѕ≈« ƒј ≈ Ќ≈ќЅ’ќƒ»ћќ Ќјѕ–ј¬Ћ≈Ќ»≈! Ќ≈ —≈ ѕЋјўј Ќ»ўќ!

(изпробвано от една колежка, ко€то ме светна,  bouquet  и от мъжќто, защото аз мислех, че е нужно направление, а тоз доктор ƒам€нов (хематолог) (приема в 21 ƒ ÷ и ¬ћј) е несериозен...)
÷итирай

ѕловдив, н€кой ден в ƒъблин

ћнени€: 2 603
 акто писах по-долу съпругът ми също има това забол€ване.Ќеговите стойности на ћ—Ќ, ћ—V и ћ—Ќ— /дано съм ги изписала правилно/ са посто€нно ниски, на половината от референтната стойност и не се увеличават никога при изследвани€та, това нормално ли е?
÷итирай

в сърцето му

ћнени€: 1 926
јз също съм с таласеми€, това е наследствена болест, така че би тр€бвало н€кой от родителите ти също да има. Ѕаща ми се сети, че имам и аз, когато б€х в 9-ти месец бременна, но док каза, че не е притеснително, н€кои хора ( повечето ), дори не разбират, че имат такова нещо. “о затова и лекар€т като отидеш на лекар за да потвърди бременост те пита за наследствени болести. Ѕи имало проблем с евентуална бременост, ако и мъжа има таласеми€, защото тогава детето има гол€ма веро€тност да е по-тежка степен. —лава Ѕогу мъжът ми се изследва и н€ма. јз лично сега не пи€ никакви лекарства, от време на време жел€зо.
”спех с бебеправенето
Praynig  bouquet
÷итирай
здравейте,
вл€зох тек случайно по друг въпрос, но попаднах на талъсеми€та.
“а и двамата с мъжа ми се оказа че имаме татасъми€. «а него се знаеше и преди да имаме дете, но когато се роди “оди /05.04.05/ т.е на 6ти€ месец , когато му взеха кръв, лъсна таласеми€та и при него. ƒоста се стресирахме, особено след като разбрах че и аз имам такава - преди да род€ никой не ме посъметва да се задълбоча над темата.
«а щастие, сина ни за сега , вече на 2,5 г. поддържа хемоглобин над 100 - това е.
»наче, н€ма предписани€ за диети и лекарства. ƒобре е да се взима фолиева киселина и вит.¬.
Ќа sta4iatelа искам да кажа - в никакъв случай не пий желазо - при тази анеми€ то се натрупва в черни€ дроб - не се преработво. “р€бвало е да ти го каже лекар€!?
÷итирай
ј , да , и искам да добав€, ако има и други като мен , при които и двамата в семейството са с доказана талъсеми€, непременно направете генетични изследвани€ ако сте решили да имате дете. ѕросто на нас никой не ни го об€сни преди, а и както казах, аз разбрах след раждането , че имам.
ѕрав€т се в лаборатори€та на проф. ременски на 14 ет. в ћайчин ƒќћ. ћай са безплатни, като си носите дружно и двамата изследването от ’ематологични€ център . ѕосле, при бременност се прави задължително амниоцентеза в 3ти месец. ”спех!
÷итирай

—офи€

ћнени€: 650
ћол€ ви кажете кой и на какво основание ви пуска това изследване в ÷ентъра по хематологи€?
» ако при една ѕ   н€ма никакви отклонени€ в показателите , това означава ли , че всичко е наред?
÷итирай
ћол€ ви кажете кой и на какво основание ви пуска това изследване в ÷ентъра по хематологи€?

«начи повтар€м за неразбралите:  акво е необходимо, за да се изследва роднина (майка, баща, брат, сестра и прочие) или партньор на лицето (аз), което вече е диагностицирано с таласеми€?

ќтговор:
1. ‘отокопие на резултата на диагностицираното лице
2. ѕосещение при лични€ лекар - да се пусне пълна кръвна картина + жел€зо (Fe)
3. — т. 1 + резултата от т. 2 се отива в Ќационални€ център по хематологи€ и трансфузиологи€ (виж началото на темата) Ѕ≈« ƒј ≈ Ќ≈ќЅ’ќƒ»ћќ Ќјѕ–ј¬Ћ≈Ќ»≈! Ќ≈ —≈ ѕЋјўј Ќ»ўќ!

» ако при една ѕ   н€ма никакви отклонени€ в показателите, това означава ли, че всичко е наред?

«а това не мога да съм сигурна, честно казано. Ќо със сигурност от еднократно изследване н€ма как да се прецени всичко ли е наред.

 акто писах по-долу съпругът ми също има това забол€ване. Ќеговите стойности на ћ—Ќ, ћ—V и ћ—Ќ— /дано съм ги изписала правилно/ са посто€нно ниски, на половината от референтната стойност и не се увеличават никога при изследвани€та, това нормално ли е?

ћен лично ме "откриха" при MCV - под нормата за около 6-7 поредни години - точно в това ми се израз€ва въпросни€т дефект. ћисл€, че е най-разумно този въпрос да се зададе на лекар - и то на специалист.

...

јко жената »ћј таласеми€ ћ»Ќќ– - като мен, то имаме следните варианти:

1. “ќ… н€ма таласеми€ (т.е. аз имам 2 алелчета: УимаФ и Ун€маФ и той има 2 алелчета: Ун€ма 1″ и Ун€ма 2″. ¬сичко = 4 алелчета). Ўансовете за вс€ко наше бъдещо дете са:

2:4 да е здраво и да е носител (минор) = УимаФ от мама + Ун€ма 1″ от тати и УимаФ от мама + Ун€ма 2″ от тати

2:4 да е здраво и да не е носител = Ун€маФ от мама + Ун€ма 1″ от тати и Ун€маФ от мама + Ун€ма 2″ от тати

2. “ќ… има таласеми€. ћинор, защото н€ма про€влени€, за да е мажор (т.е. аз имам 2 алелчета: УимаФ и Ун€маФ и той има 2 алелчета: УимаФ и Ун€маФ. ¬сичко = 4 алелчета). Ўансовете за вс€ко наше бъдещо дете са:

2:4 да е здраво и да е носител (минор) = УимаФ от мама + Ун€маФ от тати или Ун€маФ от мама + УимаФ от тати

1:4 да е здраво и да не е носител = Ун€маФ от мама + Ун€маФ от тати

1:4 да е болно - ћј∆ќ– = УимаФ от мама + УимаФ от тати.


Ќ€ма как повече да го "смел€"


÷итирай


ћнени€: 674
»мето на болеста не идва от таласъмите, а от “аласа, което означава море... и е най-широко разпространена в средиземноморските държави. Twisted Evil

Ќе се учудвам, че има една лаборатори€ в Ѕългари€. ћо€ много близка при€телка беше изследвана в Ѕългари€ за какво ли не с цел да се открие от къде е анеми€та. «абремен€ момичето в √ърци€ на 30 години и там едно от първите изследвани€ на кръвта, които се пускат по «  е за таласами€ и резултатите б€ха положителни - т.е. носител на синдрома. «а щастие таткото беше ок и бебенцето си е напълно здраво.
÷итирай

 алофер

ћнени€: 5
ј какво става когато количеството жел€зо се повишава както е при мен? Shocked Ќ€кой знае ли какви диети се прилагат? newsm78
÷итирай
поради грешка на лекарите сега страдам от “аласеми€ минор
÷итирай

“ам, където съм безумно щастлива!!!

ћнени€: 944
поради грешка на лекарите сега страдам от “аласеми€ минор

 ак така?ƒа не са ти прелели н€каква кръв....јз си имам по рождение и знам ,че не се придобива.я разкажи
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 169 отговора