Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 899
...
Бим-бам за Стоянов ли говориш? ...

Как позна?  Mr. Green Ей, като се сетя за него, все още хем не напушва смях, хем ми иде да  #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire


...
... Стоянов е още там. Разкошен колега.

Ти сериозно ли говориш?  Rolling Eyes
Той е напълно луд.

Като имаш предвид, че ми е колега, хихи, разкошен е. Не съм му била ученик.


Русинка Wink Отдавна го няма, печели си парици в Китай, но беше просто дъ бест! Децата и до ден днешен го споменават.
Яни, стана ми любопитно, кой те замества сега? Знам одисеята ти по търсенето/намирането на твой заместник и въобще някой да помага там. Сашето там ли е още? Laughing

Някой ми е изтрил отговора , хехе. Русинова е там Wink

Последна редакция: вт, 09 окт 2007, 13:47 от Zanda Ksurik

# 31
 • София
 • Мнения: 899
Не съм казала лоша дума за останалите учители,нито пък за Вас,г-жо Шишкова  Thinking
По всички останали предмети , моето дете получи отлично образование .Благодаря на всичките му учители   bouquet  bouquet  bouquet То и китайката , според мен /ако не
е знаела англ.език/,няма вина.Вината е в ръководството - можеше да има нулева паралека
и Вие да продължите да обучавате децата ни.И...може би много от тях щяха да продължат
с езика.Може би след години щеше да има учител сред тях,който да се върне в училището,за да преподава .Но уви станалото не може да се поправи...Да сме благодарни ,че все пак от втория срок на 12 клас ги пое друга китайка,която им обесняваше думите.
Иначе не зная как щяха да завършат и нашите деца образованието си като цяло.Дали
щяха да могат да кандидатстват - едва ли ?
Ето,затова писах,че бе грешка записването му в тази паралелка.
Но ... права сте,моето дете не смята така.И  моят син   все още
продължава да се интересува за Китай.Затова сте допринесла много лично Вие,самата,а не
китайката.

Не плюя по училището , а просто изказах своето мнение.
Родителите винаги се стремим за най-доброто на децата си.
Живот и здраве да е , за да изживеете и Вие, г-жо Шишкова, тези трепети   bouquet
Пожелавам на другите родители да нямат такива проблеми.
Пожелавам на децата ни едно добро бъдеще  Simple Smile

Благодаря за добрите думи Wink
При китайките нещата също не са прости. Никой не знае, че им дават 500 лв. заплата, като им плащат половината на тръгване и половината, след като се завърнат от България. Представяте ли си какво му е на чужденец в България с 250 лв.?
Лиу ми разказа, че за дадена държава се явяват определен брой кандидати и се избира измежду тях. Ако за две места са кандидатствали двама, съответно те идват и няма избор. В Китай най-много китайски учители отиват в Япония, Южна Корея и чак после към Европа, защото заплатите там са най-добри. Така че каквато картинката тук с нашите учители, такава и с онези, които ни изпращат. Слава Богу, че от три досега 2 са били изключителни и само една не дотам. Важното е, че стъпката е направена в правилна посока, а аз няма да оставя нещата до никъде, бъдете спокойна.

# 32
 • Мнения: 150
Яна, както вече ти казах, дъщеря ми много иска да учи китайски език ,но иска и английски и немски. Как бихме могли да ги съвместим.
Тя всъщност не може да ми обясни защо точно китайски иска да учи - но държи - дори отхвърля идеята за японски.
От теб като спец очаквам да ме убедиш в ползата и интересното да се учат китайски език и култура. Очаквам и съвет под каква форма би могъл да се изучава китайски език. Мисля си следното, че днес човек трябва да владее английски език, втори западен език, славянски език / този си го знаем по рождение/ и едни източен език. Но кой точно източен език?

# 33
 • София
 • Мнения: 899
Как да ти кажа, не аз съм тази, която следва да те убеди, още повече, че дъщеря ти май вече сама се е убедила Wink
Китайският просто няма как да се учи като втори чужд език. Същото важи за арабски, японски и който се сетиш източен език. Учила съм и двата, освен китайски Wink
Първо, китайският е категорично езикът на бъдещето, що се касае до бизнес;
Има много работа с този език тук, безработен китаист няма;
красив е, наситен с култура, завладяващ, богат и осмисля живота ти, стига да е твоят език;
дава възможности още по време на обучението да се замине за Китай;

Има и още, но като че ли първото, което всеки, който започва да го изучава  усеща е една особена уникалност и гордост от себе си. Като цяло в паралелките се обединяват деца с подобни интереси и, в повечето случаи, средата е изключителна.

Защо да не се учи китайски.
Ако детето няма филологична насоченост; ако не обича да се претоварва (натоварването е изключително, както във всяка езикова паралелка в подготвителния клас); аз съм строга и много държа на дисциплината; паля ги обаче, стига да има искрица интерес, аз ще го направя пожар, ако обаче няма... Не бива да се подтикват децата да учат толкова трудни и специфични неща, ако на самото дете не му е трепнало отвътре. Това е моето мнение. В противен случай ще се чувстват зле. Най-вероятно ще минат нагоре, но с тройчица, а тройчицата за един език е равна на почти нулеви знания.

Когато човек учи език, трябва да си дава сметка, че иска овладяване и оценките нямат никакво значение. Напоследък обаче забелязвам, че родителите държат повече на дипломата, отколкото на реалните знания. Това е неприемливо за мен.

# 34
Занда, прочетох темата и искрено Ви се възхищавам. Мисля, че моята тема против учителите по никакъв начин не е несъвместима с подкрепата ми за учители като Вас. Подкрепям Монда в завистта й към Софийските училища, моят син рисува йероглифи, които намира в нета, има желание, но във Варна няма подобно училище, да не говорим, че за съжаление досега не е попадал на учител като Вас.

# 35
 • Варна
 • Мнения: 2 839
Летиция, щом го е решила твърдо, защо не си направи по-дългосрочен план и не научи английски и немски в училище, а китайския в Университета? Там вече възможностите са нистина големи, има стипендии на китайското посолство с които може да учи в Китай, 1, 5 години ... може да учи каквато иска специалност там, хем ще научи езика, хем паралелно да учи икономика, мениджмънт, каквото си избере тогава. Перспективите са много големи - малко хора говорят китайски, а каква икономическа сила е Китай няма смисъл да коментираме.

# 36
 • София
 • Мнения: 899
Дива, и ти си права, но има един момент, който искам да споделя.
По мои впечатления, онези, които наистина им се учи, излизат с много приличен китайски език от училище. Защо им е китаистика, която всъщност те готви за гид (евентуално), секретар на китайци, преводач или преподавател (със заплатите ни - забрави направо).
За мен определено вариантът китайски в училище е много по-добър, защото, колкото и да е труден, той си остава езиково средство и не е нужно да бъде превръщан в специалност.
Повярвай ми, обучението в Китаистика е достатъчно натоварено и сериозно, за да имаш силите за сериозна специалност или второ висше. Аз самата имам арабски като втора специалност и Педагогика като СДК, за която съм учила съвсем отделно година.
Същото важи за японския, за арабския като че ли нещата са малко по-назад, заради максимата орел-рак-щука. Много арабски страни, много посолства, а малко подкрепа. Но и там колегата е изключителен, млад и нахъсан.

Занда, прочетох темата и искрено Ви се възхищавам. Мисля, че моята тема против учителите по никакъв начин не е несъвместима с подкрепата ми за учители като Вас. Подкрепям Монда в завистта й към Софийските училища, моят син рисува йероглифи, които намира в нета, има желание, но във Варна няма подобно училище, да не говорим, че за съжаление досега не е попадал на учител като Вас.

Много благодаря.
Вече ми стана толкова неприятно да чета темите за учителите, че не искам и да влизам в тях. Ужасно ми е обидно, като знам какви колеги имам. Аз смело бих си поверила детето на тях, екипът е великолепен. Явно не навсякъде е така, а аз съм живяла в някакъв син балон и сега помията, изсипвана върху съсловието, просто ме идтощава и изсмуква. До там, че силно се съмнявам да се върна на работа.
Без обществена подкрепа, уважение и доверие от страна на обществото, учителят не може да функционира, дори не може да съществува. Поне аз съм такава.

# 37
 • София, ж.к."Разсадника"
 • Мнения: 63
Търсех информация за 18 СОУ и така попаднах в този форум. Моята дъщеря е второкласничка в паралелка с японски език и се заинтригувах от темата, която обсъждате. Имам доста впечатления от училището, но много неща човек може да научи при вас, във форума. Миналата година се чувсвах спокойна и уверена, защото детето ми се чувсваше така с ДОБРИТЕ УЧИТЕЛИ - Десислава Талева и Янко Попов. Не знам Занда какво мислиш за тях, но децата бяха влюбени . Моята дъщеря сама избра да учи японски. Когато дойдохме да подадем молба, помолих да разгледаме училището и попаднахме точно в една от красивите стаи на японските паралелки, малко преди това все попадахме на едни много интересни японски научно-популярни филмчета. Дъщеря ми беше много впечатлена и категорична, че иска да учи японски.Началото  на тази учебна година, обаче, започна със  сътресения. Деси Талева, вероятно знаете, напусна по финансови причини. Когато ми се обади, плачеше по телефона, а аз се чувсвах като, че е умрял някой. Много ни е мъчно за нея, тя по призвание е учител, всички първолачета плакаха за нея. Така започнахме.... После стачката, нови две японки, Янко Попов, мисля, че е на специализация в Япония, но докога и дали ще се върне...От вчера имаме нова учителка , студентка японистка, доколкото е разбрала дъщеря ми, на мястото на едната японка. Множко им дойде на тези мъничета, в тази възраст те са доста чувствителни на промени и взех да се тревожа. Организацията "Джайка" догодина прекратявала дейността си в България, а японките-доброволки идват тук по тази програма. Имаш ли някаква информация, какво ще се случи след това? Спирам засега, че трябва да свърша нещо, ще се включа пак.

# 38
 • София
 • Мнения: 899
Hame, съвсем резонно е това, което се случва...
Както казах, пред целия ни колектив министър Вълчев чисто и просто каза, че нашите паралелки не го интересуват, а той е единственият, който може да промени статута на учителите по източни и редки езици, като направи по този начин различни критерии при заплащането. Но той НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА, човекът... От там и напускащите учители. Все по-зле ще става.
В темите за учителите много подробно и детайлно обясних какви са последиците от стачката, но и тук ще кажа в два реда, защото искам да ви предпазя от илюзии, те са най-страшните май.
1. Премахнаха 13та заплата, която се плащаше на 3 пъти (15.09, по Коледа, 24.05);
2. Първо уж въведоха делегираните бюджети, които представляват 80% от всички средства да се дават за разпореждане на директорите. После Орешарски каза, че нямало да е от тази година, защото директорите не били готови. Какво е делегиран бюджет? Това е общата сума от издръжката на учениците. Ако едно училище е с над 1500 деца, то влиза в най-високата и изгодна за финансиране категория, но ако в училището има само 100 деца? Тогава дори парното не могат да си покрият, камо ли заплатите на колектива и по този начин реално се затварят много необходимите училища в по-малките населени места, а от там хората мигрират към центрове с образователни институции и кризата се задълбочава.
3. Не увеличиха издръжката на едно дете, тя остава нещо от сорта на 1100 лв. вместо 1350, колкото изчислиха синдикатите, че е екзистенц минимумът за учебното заведение. Това означава, че не просто няма да има увеличение на заплатите, но за да се запазят сегашните ставки, ще трябва да се уволняват колеги и да има повече деца в паралелките. Да ви кажа максимумът за добра работа по език са 14 души в група, аз имам 26, искат да ми ги направят 30, може би 40...

Тъй като това е малко сложна материя, ще ви обясня в цифри. Ако досега съм взимала чисто 230-240 лв. на месец, с 13та заплата съм го докарвала средно до 300 (това установих, след като започнаха да ми изплащат болничните за гледане на дете), то с увеличението от 80 лв. общо (което ще ни изплатят може би декември) ще получавам СЛЕД ЕДНА ГОДИНА чисто 300 лв. Дали да остана в училище? Ми, меко казано се колебая.

Сега разбираш защо напускат колегите японисти. Нещо повече, аз съм почти единственият преподавател по източни езици в средното образование със следдипломна квалификация "Педагогика", за която преди 7 години платих 350 лв. и държах 12 изпита. Колегите нямат Педагогика и затова получават 80% от заплатата си. Това са чисто към 180 лв. Е, кажете, как ще има изобщо учители? Камо ли по източни езици. Няма да има, разбира се.

Кел файда, дето се вика, че японците построиха неописуем културен център в двора на училището? Ако даваха по 500 лв. отгоре на преподавателите си, всичко щеше да цъфти и без тази инвестиция, а сега ще я гледаме като на картинка и всичко ще прашасва.

Това е то безотговорност както на нашите тук, така и на тяхните. Така че нищо не знам за "Джайка". Само г-жа Стойчева е човекът, който се бори със зъби и нокти да запази доброволците, нея питай.

# 39
 • София
 • Мнения: 36 901
чувала съм хубави неща за 18-то, но мои познати имат дете в японската паралелка.

А иначе, не виждате ли, че цялата работа тихом-мълком продължава с оголването на образованието? Днес едно училище, утре друго.

# 40
 • София
 • Мнения: 7 263
Ееееех, искрено ви завиждам за гимназиите, които имате в София..

Уви, Монде, който си има - не цени нищо. Само погледни в темата за учителите в Нашите деца. Според част от тях аз трябва отдавна да съм се махнала, а китайската паралелка си е ненужна измислица...

Ако нивото на изучаване на езика е като в типичните езикови гимназии мисля че това е огромен плюс, дали е така обаче няма как да разберем, защото докато по английски, немски и френски има начин да контролираш детето си, по тези екзотични езици няма как. Лично аз бих искала да учат японски, но да сме живи и здрави и да му дойде времето.

# 41
 • София
 • Мнения: 899
Е, ти пък, естествено, че има начин да се контролира езиковото равнище.
В японската паралелка си имат изпит всяка година, който се провежда от централата в Япония, като на място пристигат японци и в запечатани пликове носят резултатите в Япония. Същото важи и за китайския изпит HSK (Hanyu Shuiping Kaoshi), подобен на Тойфел. Разликата между двата е, че при японците е в 4 нива, при нас - в 12 и още три начални, които се наричат "Панда", те са за деца от първите класове. В осми клас равнището за 6 месеца е 10-то - 9-то равнище (броят се отзад напред), това е много сериозно постижение. В девети клас основата би трябвало да е напълно усвоена, така че разликата с европейските езици е, че при тях основата се учи за една година, а после се натрупва опитност и лексика. При нас това става след втората година, а свободно литература се чете само ако работиш двойно.

За китайския се носи поверието, че е най-трудният език на света. И това е така, НО, той се дели някак на две равнища. Разговорно доста бързо се усвоява, второто му равнище вече е работа за поне 5 години, така че да се чете доста свободно преса, съвременна литература, а третото равнище на свободното изразяване по всякакви теми и четене на литература от древността досега вече е работа за цял живот.

За сравнение - за европейски език средно равнище на овладяване ти трябват около 5000 думи. За китайския, за същото равнище, трябват 10 000-12 000 думи. И все пак, в рамките на средното училище, се научаваш напълно свободно да намираш всичко, което ти трябва, да говориш добре по маса разговорни теми, да пишеш, да четеш. Да мислиш по съвършено различен начин и да приемаш действителността по-обхватно.

Не се безпокой, има начин да контролираш всичко, стига да си готова да отделиш малко от времето си Wink

Последна редакция: чт, 10 яну 2008, 16:04 от Zanda Ksurik

# 42
 • София, ж.к."Разсадника"
 • Мнения: 63
Вече на пръсти се броят добрите учители в едно училище и честно казано това ме ужасява. Много съм мислила какво може да се направи по въпроса и ме осени идеята, ние родителите, да направим ООД  с  държавните училища. Това ще бъде компромис между частното и държавно училище. И без това с тези делегирани бюджети ще заработят като еднолични търговци. ТОВА ДА ВЗЕМЕМ ДА ПРЕДЛОЖИМ НА МИНИСТЪРА, че друго в скоро време няма да се случи, а ще осакатят децата ни!  И тогава ще имам правото да кажа: този учител - да, този- не. На този - повече, на другия- по-малко! 

# 43
 • София
 • Мнения: 899
Това няма да се случи по този начин, защото при тях горе е хем сърби, хем боли.
Докато директивата е всички да имат уж равен достъп до образование и образованието да е безплатно, дотогава то постепенно ще изчезне, защото така изкуствено се държат ниски заплатите на учителите и те бягат кой където свари. В момента, в който се осъзнае, че основното образование трябва да е безплатно, а гимназиалният курс платен, и то колкото по-висок рейтинг на училището - толкова по-високи такси, дотогава всичко ще е в пълен тупик. Ама гадно било, несправедливо? Е да, а по-добре ли е като сега - никой да няма шанс за добро образование? На сол ще се направя, но ще намеря пари за образованието на детето ми.

Частните училища за мен не са алтернатива, най-малкото защото не съм чула например някой от частно училище да е спечелил олимпиада по какъвто и да било предмет. Сигурно има и добри, не знам. Аз искам добро държавно и възстановяване на статута на учителите и институцията.

Обещавам повече да не коментирам, твърде много се изговори за това. Темата е за 18то СОУ.

# 44
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
В момента, в който се осъзнае, че основното образование трябва да е безплатно, а гимназиалният курс платен, и то колкото по-висок рейтинг на училището - толкова по-високи такси, дотогава всичко ще е в пълен тупик. Ама гадно било, несправедливо? Е да, а по-добре ли е като сега - никой да няма шанс за добро образование? На сол ще се направя, но ще намеря пари за образованието на детето ми.

Частните училища за мен не са алтернатива

Всъщност ти предлагаш гимназиите да станат частни училища - щом като са платени, и то скъпо платени, дали ме интересува дали собственикът им е държавата или г-жа Х?
Абсолютно не мога да се съглася с теб достъпът до образование да се определя от дебелината на портфейла на родителите.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт