Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 33 отговора


Мнения: 3 452
Ето какво се амбицирах да направя вчера, след като се засрамих от темата за козунаците, а рецептата отлежава отдавна в тефтера и чака за проба:


Козуначени кифлички
оригинал - на една гостенка на Звездев, някоя народна певица беше, но коя ли Thinking

Омесва се тесто от:
1 ч.ч. кисело мляко
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 пакетче мая
1/2 ч.ч. мас или маргарин
брашно около 1 кг.

Още: олио, яйце за маназване, мед.

След като се омеси тестото така, че да не лепне, се оставя 1 час да втаса (или колкото е необходимо). След това тестото се намазва с олио и се удря 100 пъти по плота. Разточва се на кора, намазва се с олио и се навива на руло. Нарязва се на кръгчета и се нареждат в тава. Оставят се да втасат, намазват се с жълтък. Пекат се на 180 С. След опичане се намазват с мед.

Малко уточнения:
аз направих 1/2 доза, по простата причина, че тавата ми не събира тесто от 1 кг. брашно. Все пак отиде повече брашно от предвиденото 1/2 кг - формулата "да не лепне" се получи едва след още 150-200 гр. брашно. В рецептата не се споменаваше поредността на забъркване. Използвах прясна мая, мас. При удрянето по плота, някъде към края започнаха да се получават мехурчета в тестото. След опиччане кифлите не се дърпат на конци, но са сладки с типично козиначен вкус.

За любопитните, да съм полезна, ето малко картинки, общо са 3:


http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632479503470156250.jpg
Цитирай


Мнения: 4 358
Много месене ли трябва?
Питам, защото съм малко бременна и тази година мислех да не правя домашен козунак, че ще ми дойде множко натоварването.
... а кифлите ми звучат чудесно и изглеждат още по-чудесно  Very Happy
Цитирай


Мнения: 3 452
Не го месих много, само колкото да стане хубаво гладко тесто. Но удрянето в плота явно е достатъчно Wink , а и не е трудно - става като за малко бременни Wink

п.с. лично аз не съм месила никога козунак, не знам какво трябва да стане точно козуначеното тесто Blush
Цитирай


Мнения: 3 032
Тане, като я видях тая снимка направо ми замириса! Непременно ще го пробвам това!
Цитирай

София

Мнения: 1 655
Никога не съм се пробвала да правя козунак, но ще взема да пробвам рецептата ти.
Тане, би ли дала рецептата за тази торта. Изглежда много вкусна, особено с този оранжевия крем над блата.
http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632438415269687500.jpg
Цитирай


Мнения: 1 629
никога не съм месила, та бихте ли ми обяснили кое в каква последователност да направя, а и на колко градуса и колко време да пека?
Цитирай


Мнения: 3 452
Цитат на: Svetla1
Никога не съм се пробвала да правя козунак, но ще взема да пробвам рецептата ти.
Тане, би ли дала рецептата за тази торта. Изглежда много вкусна, особено с този оранжевия крем над блата.
http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632438415269687500.jpg


Това е лунната торта на bibi от едноименната тема:

http://www.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=14113&highlight=%CB% … 0+%F2%EE%F0%F2%E0

Но може би защото не спазих оригинала, рецептата не ми допадна....... а крема е оранжев заради светкавицата Wink , иначе е светлошоколадов Smile . Но аз не съм критерий, на теб може да ти хареса Smile
Цитирай


Мнения: 3 452
Цитат на: muriel
никога не съм месила, та бихте ли ми обяснили кое в каква последователност да направя, а и на колко градуса и колко време да пека?


И аз не бях месила козуначено тесто, а само обикновено, но направих следното: разбих яйцата със захарта, добавих маста и киселото мляко и на края маята, размита с малко водичка. Последно добавях брашното и бърках докато можеше, след което месих на плота. Тестото ми бухна, но за повечко от час, което значи, че не съм сгрешила много-много.

Кифличките се опекоха за около 35-40 минути на 180 С на моята най-обикновена фурна. Но....всяка фурна си е различна....

Нека някой, който умее да меси да даде повече акъл Idea
Цитирай

София

Мнения: 1 655
Цитат на: Taneto

Това е лунната торта на bibi от едноименната тема:

http://www.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=14113&highlight=%CB% … 0+%F2%EE%F0%F2%E0

Тенкс. Отивам да разгледам
Цитирай


Мнения: 4 358
Тане, сигурно ще ги пробвам.
Днес правих обикновени кифлички и не се уморих много, предполагам няма да ми се опрат и козуначените... а като гледам снимката, стимулът ми расте  Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 1 771
И аз не бях месила козуначено тесто, а само обикновено, но направих следното: разбих яйцата със захарта, добавих маста и киселото мляко и на края маята, размита с малко водичка. Последно добавях брашното и бърках докато можеше, след което месих на плота. Тестото ми бухна, но за повечко от час, което значи, че не съм сгрешила много-много.

А извинявай маята суха или прясна трябва да бъде.
Цитирай


Мнения: 4 358
Малко встрани от темата - откъде си купувате мас?
Цитирай


Мнения: 3 452
Цитат на: Илиана
А извинявай маята суха или прясна трябва да бъде.


В оригинала на рецептата е със суха мая, но аз ползвам жива. По-горе писах, че съм сложила от нея Smile - тя по принцип по-бързо втасва...

Теди, аз установих, че в супермаркетите се намира, но на щанда с пакетираните салами и шунки......но първо попитах девойките, които се грижат за витрините
Цитирай


Мнения: 4 358
Мерси, ще попитам  Smile
Преди време ми бяха дали цял буркан домашна, но за съжаление свърши.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 732
Наистина изглежда апетитно, но ако примерно се направият с формата на кифлички дали ще станат или ще се разлеят много според теб?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 33 отговора