Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Искам да попитам дали винаги когато се купува ново жилище или магазин земята също върви с тази покупка.Защото мислим да купим малко магазинче в нашия квартал, но предприемача каза че собственика не я продава но я дава за ползване за жилище безсрочно .Нещо такова незнам дали ще ме разберете newsm78.Та въпроса ми е дали е нормално това Simple Smile Heart Eyes

# 1
 • Мнения: 77
Не съм спец, но мисля, че става дума за откупване на право на строеж. Т.е докато тази сграда не се бутне, собствеността в/у магазинчето е ваша. После след 300 години като се бутне сградата, земята отново става собственик на общината. Дано някой по-грамотен ти го обясни по-добре. Всъщност.. защо не пита предприемача Wink

--cat

# 2
 • София
 • Мнения: 5 815
Нормално е. Всички жилищни комплекси в София /наприимер Младост, Люлин/ са построени на държавна или общинска земя. Собствениците на апартаменти, закупени от държавата или общината не притежават земята. Но притежаваме правото на строеж върху въпросната земя, което е за вечни времена. Всичко това е описано в нотариалния акт.
В много от новите блокове също е така-купуваш апартамента и правото на строеж, земята си остава на собственика, който реално не може да събори блока и да построи нещо друго на това място, защото ти е продал правата на строеж върху земята.
За едно магазинче предполагам, че идеалната част от земята под него ще е 1-2 м2, ако е част от сграда.
Но има и много сгради, в които апартаментите и магазините се продават и с идеална част от земята. Наскоро четох тук, че даже щяло да стане задължително това, дано се включат мами, които работят в този бизнес и да обяснят по-точно.

# 3
 • София
 • Мнения: 5 815
После след 300 години като се бутне сградата, земята отново става собственик на общината.
Земята си остава собственост на общината или държавата /може пък и да ти я продаде/ , но дори и след 300 години правото да строиш върху тази земя е твое, защото си го купил това право.

# 4
Добре момичета благодаря, предприемача го обясния пак горе долу като вас.Притеснява ме това собственика на земята да не взема и той да търси някакви пари после защото земята е частна не общинска.Това сигурно трябва да се уточни в договора newsm78

# 5
Не съм много в час , не съм купувала никакви имоти , жилища  Laughingнито продавала.Не искам да стане накрая -ЧОВЕК се учи от грешките си.Защото 35 000евро не е малка грешка Praynig.Пак като говорим и за заем Shocked

# 6
 • Мнения: 5 143
Ники ти го е обяснила. А това с непродажбата на земята е номер строителите да лъжат собствениците на парцела, които не са добре запознати със закона, и да им дадат по-малко обезщетение, че уж земята като падне блока пак си е тяхна. Да ама не, веднъж продали правото на строеж им остава само да плащат данъка на земята, с която не могат да правят нищо без съгласието на другите в блока пък бил той и вече бивш блок. Да пази Господ де от такива събития !!!

# 7
 • София
 • Мнения: 15 194
После след 300 години като се бутне сградата, земята отново става собственик на общината.
Земята си остава собственост на общината или държавата /може пък и да ти я продаде/ , но дори и след 300 години правото да строиш върху тази земя е твое, защото си го купил това право.
Нищо лично, но това са глупости. Правото на строеж се погасява с построяването на определена сграда. После то се трансформира в право на собственост върху сградата. Ако обаче сградата погине, правото на строеж вече се е реализирало и нямате право да строите наново на същото основание. Това е.
Към авторката - не се притеснявайте, повечето жилища и магазини се продават именно по този начин.

# 8
 • Мнения: 5 143
Belinda и аз си мислех така, както и че има давност 5 години.. но има някаква промяна сега точки и тн не знам.. Май уловката е в продажбата на правото на строеж

# 9
 • София
 • Мнения: 15 194
Ииии, верно не се погасявало при погиване на сградата, освен ако не е уговорено друго Shocked Егати заблудата ooooh! Сега го проверих. От 96 г. насам има следната алинея : (2) (Нова - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) Правото на строеж не се погасява, ако постройката или част от нея погине, освен ако в акта за учредяването е предвидено друго.

Брях! Официални извинения на Ники, че нарекох писанияти й глупости Blush Когато сгреша, си признавам публично Crazy

Редактирам да допиша, че наистина има давност 5 години, след това се погасява.

Последна редакция: чт, 04 окт 2007, 17:00 от belinda

# 10
 • София
 • Мнения: 5 815
Брях! Официални извинения на Ники, че нарекох писанияти й глупости Blush Когато сгреша, си признавам публично Crazy


 Hug

# 11
 • София
 • Мнения: 1 454
Съвсем наскоро ми цитираха( брокер от голяма и сериозна фирма)промени в закона, според които всеки следва да продава или съответно купува имот с процент идеални части от прилежащата земята.  newsm78

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 455
Преди бях почнала да пиша, но ми спря нета и не продължих - та, наистина правото на строеж не се погасява по никакъв начин след като веднъж са ти го продали - погине ти сградата - изграждаш отново до размера и вида в който си го купил. Правилно се е поправила Белинда.
А относно това, че било задължително да си купуваш сграда с идеални части от земя - тоя брокер да вземе да се консултира с обслужващият ги адвокат или с нормативните разпоредби. Пълни глупости - ще купуваш това което ти желаеш и в обем какъвто ти прецениш. Никой не може да те задължи да купуваш земя. Няма такива промени! Просто строителите, след като построят сградата върху земята, не могат да я ползват /земята/ по никакъв начин и тя им е безполезна - поради това я и продават на собствениците на обекти в сградата върху нея като по този начин си избиват още веднъж стойността която са платили за нея. Иначе е напълно достатъчно да закупуш сграда ведно със съответното й право на строеж върху земята върху която е построена тя - апартаменти в панелките, строени върху общински земи, да не би да вървят с идеални части от земята?!

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 455
Правото на строеж се погасява в пет годишен давностен срок, но само ако не се е реализирало - т. е. не е започнал строежа и сградата не е покрита в този срок.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 454
Брей , вяра да нямаш на никого!
Ами добре де, ако строителят си запазва земята, а продава правото на строеж с апартаментите, какво става с тази земя?
Кой  плаща данъка за земята?
Предполагам за купеното право на строеж не се дължи данък и новодомците следвада декларират само апартамента си без идеални части от земята щото дефакто те не притежават земя!? Нали?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт