Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 458
Та значи голямата ми дъщеря /на 5 год./ си има уж приятелка .Да ама тази приятелка само я дразни .Ту ще и смъкне ластичките от косата и ще и ги хвърли в коша с мръсна хартия в тоалетната,ще и забранява да играе с някой деца /с този може с онзи не може/.А вчерашната постъпка ,с още една дружка натиснали детето ми и пак му смъкнали ластика от косата и ги качили на високо от там вече се е загубил.Не ме разбирайте погрешно ,не съм за него ,но тя всяка вечер плаче пък Катя /така се казва приятелката / каза че не ме иска у тях на гости,пък Катя не иска да седна до нея и т.н. .А въпросното дете като има зор все при моето тича .Моля дайте ми съвет как да и обясня да не играе с нея и как да и кажа с прости думи че това не е приятелка.Днес иска да отида в градината за подкрепа ,ще отида ама редно ли и е да направя забележка на въпросното дете Tired

# 1
 • Земята
 • Мнения: 1 426
Аз бих говорила първо с майката, а после и на въпросната приятелка бих казала, че не искам така да се държи - за да разбере, че дъщеря ти не е сама, че ти стоиш зад нея.
А как можеш да обясниш на дъщеря ти - не знам, явно въпросната Катя я привлича и очарова с нещо, сигурно има лидерски качества, които все още не умее да използва в правилната насока...

# 2
 • Мнения: 7 823
Здравей,
Имах подобен проблем с едно приятелче на Вики. Обясних му, че това не е приятел, след като е с него само когато има полза, а после го зарязва. Казах нещата такива каквито са, не съм щадила чувствата му, нито "авторитета" на другото дете. Казах му да му каже "Щом се държиш така с мен, не искам да бъдем приятели!". В началото сина ми настояваше, че го харесва и иска да си играе с него, обясних че "Насила хубост не става" и след като другото дете явно не иска да е приятел с него да се примири и да си намери някой който иска!След не много време сам се обеди в правотата на думите ми.
Другото което направих е да обърна внимание на учителката. Поговорих с нея и тя се намеси като ги пораздели малко, а и помогна на Вики да си намери други приятели. Така че моя съвет е - Говори с учителките.
Аз не бих се занимавала с родителите на детето за подобно нещо или поне бих изчакала да видя няма ли да има подобрение след разговора с госпожата.
Смятам, че децата трябва да се научат да се справят в подобни ситуации сами, това няма да е последното ... как да го нарека  newsm78 ... такова  Wink дете, с което ще се сблъскат в живота си.
Успех  Simple Smile.

# 3
 • Мнения: 276
Според мен първо трябва да говориш с дъщеря си дали иска това момиченце да й бъде приятелка. Всички знаем, че "лошите" деца винаги привличат другите като магнит и ако твоята дъщеря иска да са приятелки, задачата ти се усложнява. В такива случаи аз съм разговаряла първо с детето, като му обяснявам какво чувства моето, трябва да ти кажа, че има ефект - децата се впечатляват когато възрастен говори с тях като с голям човек. Ако все пак проблемите продължат и твоята дъщеричка плаче и не иска да играе с това момиченце, тогава ще трябва да говориш с майката.

# 4
 • Дубай, ОАЕ
 • Мнения: 934
И аз имах такива 'приятелки' като малка. Боли!
Няма смисъл от разговор с майката, освен ако не е много свестна жена.
Може би кратък разговор с въпросната приятелка, но не да и се караш, а да и обясниш, че не е хубаво да прави така, и че по този начин наранява дъщеря ти. Едва ли 'приятелката' си дава сметка, че прави нещо лошо - просто и се вижда забавно да манипулира хората.
Ако не помогне, може би трябва да насърчиш дъщеря ти да си намери друга приятелка - поканете примерно някое дете на гости, излезте заедно някъде...

# 5
 • София
 • Мнения: 141
Здравей , ^buba^  това с приятелките и всеобщ проблем . Почти всяко дете си намира приятелка или приятел недостоен за него.

И с моята дъщеря е така , нейната въпросна приятелка , стигна до там ,че като я видя с шнорхел и плавници на басейна това лято се опида да я удави от злоба . Много меко ще прозвучи ако ви кажа , че направо побеснях . Решението е , с това дете да не играе повече , да не се виждат , а и с майката да се поговори сериозно.

# 6
 • София
 • Мнения: 36 901
Обяснението е както го чувстваш. Разкажи й за някоя твоя случка с подобна приятелка от своето детство, та дори и от по-късните ти години. Децата искат да приличат на нас, защото ние сме всичкия авторитет и любов на света за тях. Затова личните историйки помагат.

# 7
 • София
 • Мнения: 202
И ние непрекъснато се сблъскваме с проблема с неподходящия избор на "приятелка"; аз обаче смятам, че разговорите на този етап не са ни особено от полза, не че не съм говорила по темата нееднократно с нея, но няма полза; мисля, че въпросът опира до изграждането на ценностна система у детето, което става постепенно и в един момент от развитието си, съчетавайки опит +знания, децата ни сами ще започнат да отсяват неподходящите "приятели" Simple Smile

# 8
 • София
 • Мнения: 36 901
Сещам се за още едно нещо. Ако средата на детето не се ограничава само с децата от градината или училище, може да се насочи към някое дете от друго място. Още повече, че в незадължителните занимания децата са събрани с общи интереси и правят хубави неща заедно. В градината и училище са по-скоро по административен принцип и това създава повече проблеми.

# 9
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
Помогни й да си намери други приятели - покани някое дете с майка му на гости, идете заедно на детска площадка след градината, заведи ги на следкарница - покажи й, че и с други деца може да прекарва времето си приятно. Това ще й помогне да преодолее "фиксирането" върху тази "приятелка".

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт