Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 окт. 2007, 22:01 ч.

Кажете какво да /ги/ правя ?

 • 1 442
 • 17
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 87
От две седмици сме на ясла на половин ден, щото не ни щат на цял. Яслата е не знам кой номер - на ул. Дунав и Врабча /знам, че градината, към която е яслата е №62/. Малко с връзки влязохме, с мъка, но предполагам че и други са стигали до втория начин, за да ги вземат. Вчера я взимам, казват : "Малко посвикна вече не реве цял ден, даже се усмихна". Аз доволна си я прибирам, но забелязвам червено петънце на бузата й. Реших, че е от реването /често й се случва и си я прибрах/. На сутринта обаче червеното петънце е станало синьо...
Прибирам си я днес от яслата и им казвам : " Има една сининка на бузата..." следва : "ох милото, сигурно на някоя играчка или на някое столче се е наранило". Хубаво казвам аз, щото си знам, че моето е дзвер и енергията от ушите му излиза. Прибирам я, туй онуй - събличам я да я къпя и какво виждам - целият й бицепс е в СИНИНИ - ОГРОМНИ. От стискане, дърпане и кой знае какво още. Започнах първоначално да се самообвинявам, да търся къде може аз да съм я наранила - дали при слагане в кошчето в колата... ама аз така си я слагам две години вече !!!
Сега кажете какво да ги правя утре и чия глава да счупя, като знам, че ще ми кажат, че не са те виновни.

# 1
 • Sofia/ The Hague- Nl
 • Мнения: 1 760
Ако детето ти може да говори защо не го попиташ?
Ако е още малко,а и имаш възможност може да поостанеш с него в яслата.Децата понякога се налагат едно-друго.
Дори и да има сериозна причина детето да е насинено-например ударено от учителката,не се карай,а съвсем спокойно обясни какво те притеснява.
Успех!  bouquet

# 2
 • София
 • Мнения: 87
Детето ми се е удряло и насинявало бая, но такива синини досега не бях виждала. Това е стискано, дърпано, мъкнато... не знам... страх ме е утре да не ми я върнат със счупена ръка примерно... Странното е, че това става точно когато взе да посвиква и те даже ми се похвалиха, че им се била усмихвала. Не мисля, че друго дете може да е направило това. Аз не съм си позволявала насилие колкото и да ме е побърквала, а съм й майка, а някакви си лелки да ми насиняват детето... не знам...

# 3
 • Мнения: 1 974
Събличаш, показваш и с твърд тон питаш какво е това.

# 4
 • Мнения: 148
По принцип някои ясли обявяват дни,в който майките могат да наблюдават децата си през прозорци ли,незнам точно.Ти можеш да го направиш още утре тайничко,за да видиш как се отнасят с него и лелките и децата,или да отидеш да го вземеш доста по-рано и да поседиш пред вратата преди да почукаш да си го вземеш и да нададеш едно уше Wink При всички случай,дори да не му е посегнала някоя учителка,трябва да им покажеш нараняванията и да им изкажеш своите опасения(с категоричен тон,че не желаеш да си взимаш повече детенце така)!Така те ще го пазят повече от др.дечица,а ти своевременно го наблюдавай всеки ден!Не ми се вярва учителките да го посинят така,но съм чувала кви ли не работи,така че имай едно наум.Пиши утре какво е станало 

# 5
 • Мнения: 148
и още нещо-все познаваш някоя др.майка,или се поинтересувай дали има подобни случаи

# 6
 • София
 • Мнения: 463
Със скандал нищо не се постига, принципно положение.
Ако детето се дърпа ужасено сутрин, може би драмата не е толкова голяма.
Покажи, че си забелязала, попитай: " от какво ли може да е  newsm78 " и едва ли ще се случи отново.

# 7
 • София
 • Мнения: 87
ма как да ги попитам разсеяно, като ми иде не знам какво да направя... Утре на слънчева светлина ще я снимам да ви покажа за какво става на въпрос, щото сега със светкавицата нищо не става. Знаете ли как ми се обърна сърцето просто!!! Б...си това ми е слънчицето дето си го гледам като писано яйце /извинявам се, не си падам много по възклицателните постове, ама си е така/ и да го видя със зверски насинена ръка, направо не ме свърта на едно място. Утре ще започна завоалирано - ще ги питам има ли някое по-агресивно дете евентуално, щото вижте какво й има на ръчичката... и ако чуете по новините нещо, значи не ми е харесал отговора  Grinning
Ох, мерси и дано няма такива хора, каквито подозирам, че лошо ни се пише на всичките тогава.

# 8
 • София
 • Мнения: 6 980
Със скандал нищо не се постига, принципно положение.

Скандали - не. Но твърдо отношение - да. Peace

Почнеш ли да се извиняваш, пък да увърташ, пък да молиш ... и те те пускат по пързалката.

Отиваш и твърдо и ясно казваш - Това и това й има на дъщеря ми - искам да знам как се е получило. Толкова. После се ориентираш по отговора им дали те лъжат или не.

Не забравяй да попиташ ако е инцидент защо не са ти съобщили като си я вземала?

Дори да е инцидент, а не причинено от някоя учителка това ще им покаже, че вземаш детето си и тяхната работа на сериозно.

# 9
Чак сега виждам темата. Много рових преди няколко месеца, но нищо не намерих. Моето дете тръгна в тази ясла, в 1-ва яслена група юни месец и много ревеше .В този период се появяваха и синини по врата и по рамото. Когато го оставих да спи там за първи път той пак се скъса да реве и каза, че госпожата му е запушвала устата. За доказателство имаше синьо на едната буза. Пробваха със спането 2 дни и ме убедиха, че няма смисъл да продължаваме, защото наближаваше лятната почивка и той есента пак щял да реве. Общо отне 7 седмици, преди детето ми да започне да спи там. Детето продължи да реве, докато не излязаха в почивка. Едната от госпожите ми каза лично, че го е плашила с Торбалан, защото ревал. Той ми е показвал мазето и ми е казвал, че щели да го пращат там, ако не слушал. В този период пак имаше синичко тук-там. Есента детето пак почна учебната година с рев. Една  сутрин се тръшна пред вратата, защото му взех нещо, което лелката не даде да внесем(един бонбон, който му даде една жена в кафето с изричното ми неразрешение #Cussing out)Като го взех цялата вътрешна страна на едното му ушенце беше синя. Не мога да опиша как се чувствах.
При мен проблемът е, че мъжът ми и не позволява да го преместим на друго място.Просто обстоятелствата налагат детето да ходи на ясла в този район. Баща му е против частните ясли, а за другата градина в района според мен нямаме никакъв шанс, защото нямаме връзки, а места със сигурност няма да има.(Детето ми е прието в 62-ро ОДЗ, защото баща му се нареди да подава документи в 4 часа през нощта и беше пръв, съответно сина ми беше пръв в списъка). Ако зависеше от мен детето още след първите ми съмнения за стискане трябваше да се махне от там. Според мен това беше единствения курс на действие. Говорих тактично с госпожите. Те се направиха, че не разбират намека. Реших, че ако повдигна въпроса в прав текст пред мед. сестри или директорката ще стане голям проблем и ако не съм махнала оттам детето така само ще му навредя. Дори и да не го удрят, ще си намерят нанчин да го тормозят. Също така съм убедена, че никой няма да признае вина и най-накрая дори и да покажа синини ще ме изкарат, че аз съм ги причинила или го е удряло друго дете или е станал някакъв друг инцидент. Детето ми  говори добре(на 2 г. и 3 месеца е), но въпреки това дава противоречиви отговори на въпроси за населие спрямо него. Вчера примерно каза на баща си, че леля Пепи го била с пръчка по дупето. #Crazy Аз честно казано не знам вече как да реагирам.Детето вече свикна с градината и въпреки, че сутрин мрънка, щом го оставя там спира да реве и казват, че е спокоен. Откакто не реве там не съм виждала и синини. Жените са винаги любезни и винаги разговарят с мен. Детето е научило много неща- пее, рисува, обстановката е много приятана, а и след няколко месеца ще е на възраст да премине в детската градина. За нея се говорят само хубави работи. Така, че аз са свой срам си замълчах и  запазих съмненията за себе си. Embarassed Всички околни ми казваха, че си въобразявам, а се оказва, че не съм.
Моля ти се Атина, кажи ми дали детето ти е в същата като сина ми група, а също так сподели какво си направила по въпроса.

# 10
 • Габрово
 • Мнения: 139
ОООООХ! Не мога да спя спокойно от няколко дена!
В нашата градина ( поне за сега ) няма физически тормоз, но явно непослушните деца ги заплашват с това и онова! А аз съм против тези методи и не знам какво да направя, за да не ме помислят за досадна и капризна?!
Моето дете е послушно и спокойно, но ми каза, че някой си Лъчо щял да спи в парното при мишките Shocked, защото не слушал!
На следващия ден ме попита:" Мамо, нали баба Яга не е страшна?". В къщи обича да си играе с баба Яга и никога не съм го заплашвала с нея или "парното", или мазата, или тъмното, или каквото и да било друго... Аз не искам дори да ги чува тези теории, нищо че се отнасят за други деца!
Друго, което ми сподели е, че този Лъчо стоял в КИШЕТО наказан! За наказанията нямам мнение кое е нормално и кое не, но са за предпочитане пред глупавите заплахи, но - КИШЕТО Shocked, нали са педагози, нали трябва да знаят книжовния български език, нали на тях разчитаме да научат децата ни на правилен български?! Два дена обяснявам, че кишето е ъгъл!!

# 11
 • Мнения: 191
Аз бях записала дъщеря си в детската градина на ул. Врабча. Посещаваше полудневна предучилищна група. Не беше много щастлива, а учителката казваше, че това е така, защото била по-малка от другите и не разбирала материала!!! Една сутрин като я заведох, докато се събличаме, едно дете извади една гъба - домакинска. Госпожата казла да носят гъби, нещо да рисуват с тях. Мойто момиче беше забравило и като се сети, че нямаме гъба толкова силно заплака и започна да ме моли да не я оставям там, че госпожата ще крещи и ще се кара. След нея още 3-4 деца се разплакаха, защото и те бяха забравили гъбите. Аз се притесних и пуснах детето да влезе, като обещах да донеса гъби след малко. Купих от магазина и влчзох в стаята да ги занеса. Децата закусваха в абсолютна тишина, толкова примерно седнали на масичките, че чак беше неестествено. Госпожата нещо си четеше. Това все пак бяха 5-6 годишни деца.
След няколко дни, когато отидох да я взема тя се разплака и каза, че госпожата много и се карала, защото и изяла супата?!? ПОпитах учителката каъв е проблема, и тя нещо смота от рода на това, че мойто момиченце седнало не на нейното място, а на чуждо и яло от чиния, в която имало повече супа, а тя яде малко и нямало да я изяде и защо да похабяват храната и т.н.  Говорх внимателно с детето и се разбра, че госпожата похапва при тях и по-погрешка е оставила супата на масата на децата и мойто дете е хапнало от нейната чиния, след което е последвал такъв скандал, че детето ми в продължение на седмица повръщаше сутрин преди да тръгне за градината.
След тази седмица си изтеглих документите и я отписах от там. Директораката беше много учудена, защо го правя, защото госпожата на групата била много добър педагог. Обясних, че детето не се е адаптирало към тази педагогика и че го пренасоча към заведение, в което да се чувстваме по-комфортно всички. Защото какъв е смисълът сърцето ми цял ден да е свито на кълбо и да си мисля какво му се случва там.

# 12
 • Габрово
 • Мнения: 139
...След тази седмица си изтеглих документите и я отписах от там...
newsm10 newsm10 smile3501 smile3501

Последна редакция: нд, 28 окт 2007, 17:51 от Dery

# 13
 • Мнения: 1 931
dvakare, аз на твое място бих казала на Директорката. Все пак там има и други деца и не трябва другите да остават в този стрес. Трябва да се знае за въпросната г-жа и ако трябва да се махне от там.

# 14
 • Мнения: 191
dvakare, аз на твое място бих казала на Директорката. Все пак там има и други деца и не трябва другите да остават в този стрес. Трябва да се знае за въпросната г-жа и ако трябва да се махне от там.

Аз казах на директорката, защо детето напуска, макар и без да обвинявам грубо госпожата. Емоционалният тормоз се доказва най-трудно и е много лесно нейните методи да се обяснят с възпитание в дисциплина и ред и т.н.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт