Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 окт. 2007, 21:43 ч.

относно общите финанси

 • 1 667
 • 34
 •   1
Отговори
здравейте
аз отскоро преглеждам вашия хубав форум, но досега така и не се престраших да пиша. а и, честно да си призная, все още няма желание да ставам мама, въпреки че наближавам 30  Simple Smile
та, много ми се иска да ви попитам, уважаеми дами, с опит, по-голям от моя, какво бихте направили в една такава ситуация:
половинката, с която сме заедно от почти две години, винаги бе афиширал желанието си да бъде глава на семейство и негова материална опора. аз, през последните 10 години се занимавах с обучението си (с едно прекъване от две години, когато се изживявах като журналист). та тъй, преди няколко месеца - през юни, завърших докторантурата си извън България...там е малко омотано за обяснение, основното е, че от тези две години сме били разделени за около 8 месеца. докато бях в Бг, получавах стипендия плюс допълнителни доходи от проекти. нямам доходи от юни насам, за което бях предупредила, че ще се случи, тъй като шансът ми да започна работа бе чак от началото на октомври.
преди седмица върху главата ми се изсипа страшна буря - бях обвинена в харчове, мързел, окачествена като паразит, който никога не се е издържал сам и е свикнал да лежи на нечии ръце и т.н., и т.н. само да отбележа, че излизанията са ни много редки, а шопингът не ми спада към основните приоритети.
и това от човекът, който винаги е твърдял, че за него подобни периоди не са проблем. и който знае, че това е временно. ако бе дошло от който и да е друг, не би заболяло толкова силно. в процеса на изясняване се оказа, че той просто е изтълкувал погрешно една моя реплика и оттам са започнали горните изводи.
имала съм няколко сериозни връзки. избрах него, защото бе стабилен човек, на който бих могла да си позволя да се опра и с когото мога да споделя. оказа се, че нещата не стоят точно така. в момента имам намерение да делим сметките, да си държим средствата отделно (от началото са общи). чудя се дали намеря втора работа, за да си запълня свободното време...най-големият проблем е, че вече не мога да го помоля да купи каквото и да е. въпреки, че се разкайва и твърди, че е сбъркал. не мога да си плюя на гордостта и да приемам подаяния. а отделните каси рядко водят до добри семейни отношения - така съм възпитавана поне.
какво да правя, мили дами (и господа)? какво бихте ме посъветвали?

Последна редакция: пт, 05 окт 2007, 21:50 от Damond

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 473
Лоша работа Grinning Човек в афекта си казва неща, които мисли, но се въздържа да каже, когато е спокоен. Поне аз съм така. Ако не мисли това, което ти е казал никога нямаше да го изрече. Има мъже, които издържат жените си цял живот и смятат това за свое задължение. В твоята ситуация май е по-добре да работиш, за да не продължават тези изявления. Избери ти варианта в който ще се чувстваш най-комфортно.

# 2
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 517
Лоша работа .  Ако не мисли това, което ти е казал никога нямаше да го изрече.
Peace

# 3
 • София
 • Мнения: 36 901
Бягай надалече от този човек. Ако отсега започва с обвиненията, представям си какво ще стане като родиш и ежедневието стане по-натоварено и съвсем различно.
Много съжалявам за ситуацията.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 961
Имам наблюдения, че сериозните спорове на тема пари са едни от най-големите убийци на брака.

В случая не мисля, че опира до това, дали да имате обща или отделни сметки, а до разбиранията ви по отношение на парите. Ако имате сериозни различия.... мисля, че не си струва да продължаваш.

И все пак, не си прави изводи само от един единствен случай.

# 5
 • София
 • Мнения: 77
от това, което чета разбирам, че от началото финансите ви са били "общи". е добре, ама ти си се занимавала с учене, а не с работа. т.е ти реално не си допринасяла в това "общи". разбрах, че си имала стипендия, но тя била ли е сериозно или по някакъв начин развностойно в понятието "общи" пари? защото забелязвам в този форум тенденцията като "общи финанси" да се окачествяват "аз не изкарвам, неговите са общи". ако обичат четящите да забележат, че не казвам, че това важи за ВСИЧКИ, майинството си е майчинство итн итн - без засегнати. не знам от каква точно реплика е бил провокиран тоя гневен  изблик на партньора ти, но все пак възможно ли е според теб да се е получило той да се чувства, все едно е използван като касичка или нещо такова newsm78? помисли в посоката да не би да се чувства, все едно му висят на врата. ако искаш, сподели с нас корена на всичко това - въпросната реплика и контекста, в който я е чул. Hug

# 6
ами добре. в началото внасяхме около 50/50, след това, обаче, неговата бе увеличена. както казах, положението е временно, тъй като очаквам да замина следващата година за Щатите, където квалификацията ми ще бъде подобаващо оценена  Grinning и тогава той ще се отзове в моето положение.
странното в цялата работа е, че винаги твърдеше какво удоволствие му доставя да се грижи за мен (силно казано, при положение, че единственото, което прави, е пазаруването), караше ме да излизаме по магазини и пр. просто този изблик не се връзва с всичко досега. точно затова съм и така наранена.
от друга страна, по-голямата му заплата щеше бързо да се стапя, ако се налагаше да плаща наем. а той живее при мен. дойде с едно одеяло и една раница и му дадох всичко, което имам.

# 7
 • София
 • Мнения: 36 901
Среща се при много мъже. Мисля, че го е страх от твоите успехи и не може да преглътне, че си го виждала в незавидно положение. Егото му не го позволява. Или го е страх, че ще му избягаш в Щатите.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 1 031
Ако питаш мене - бягай далеко от такъв мъж Whistling. Много с-ва знам, че си делят парите на мои и твои, а ма според мен това никак не е редно. Моя съпруг въпреки, че печели в пъти повече от мен винаги ме е оставял да разполагам със всичките му пари. Много е лошо да бъдеш финансово зависим от стиснат човек, който непрекъснато ще ти брой стотинките. А твоя приятел веднъж вече си е показал рогата, така ,че едва ли ще се промени и ти трябва да си решиш да ли ще можеш да живееш с такъв човек и за напред. Crossing Arms

# 9
 • под ореха
 • Мнения: 533
Сега не сте истинско семейство , а какво ще стане когато имате деца .Представи си как ще се зъби когато пазаруваш. Защото тогава разходите на майката стават тройни.Такъв човек не ти трябва. Сметки отделно - забрави , това не е сериозна връзка .

# 10
 • Алпите
 • Мнения: 10 163
Като започнат да се правят такива сметки- кой какво купил, па къде живеел и какво бил донесъл... нещата не са много розови. Отделно тия продължителни раздели, които ти не споменаваш като проблем, но според мен са...
И за какво да си търсиш втора работа, като скоро ще заминаваш? newsm78

# 11
 • Мнения: 474
Като започнат да се правят такива сметки- кой какво купил, па къде живеел и какво бил донесъл... нещата не са много розови. Отделно тия продължителни раздели, които ти не споменаваш като проблем, но според мен са...
И за какво да си търсиш втора работа, като скоро ще заминаваш? newsm78

И аз такова нещо си мислех. Щом от сега се налага да се състезавате кой колко какво дал и какво му предстои да може да даде... обиждате се на мързел, паразит... Не ми изглежда мечтаната връзка. А и останах с убеждението, че нещата при теб са много неуточнени- ще емигрираш, а той ще дойде с теб и ти ще го издържаш ли? Или пак временно ще се разделите, пък после ще видите? Нещо не мога да направя връзката м/у бъдещите ти планове за кариера и приятеля ти. Може би в тозе случай отделните парички са за предпочитане- просто защото не виждам стабилна основа. Играете си на семейство, но нещо ви куца. Дали той одобрява личните ти проекти за бъдещето или иска нещо друго като сериозно постоянно обвързване? Май трябва по-отдалече да погледнеш проблема, а не просто само обидните думи, които си чула.

# 12
 • София
 • Мнения: 77
Damond, благодаря ти за това, че ме осветли горе-долу каква е ситуацията Simple Smile! това определено звучи много по смислено вече, само че постъпката на приятеля ти ми се вижда сега вече съвсем пък необяснима ooooh!. би ли разказала за контекста на това, което ти е казал? например върнала си се от разходка с обувки равни по стойност на 75% от заплатата му и той почва та ти нарежда или пък просто си отишла до магазина за сирене и той ти се е развикал после... Thinking. това не е любопитство, просто съм заинтригувана, пък и винаги съм била добра в това да оценя нещата обективно.

--сат

# 13
 • София
 • Мнения: 210
Изключително неприятна ситуация  Sad
Казвам го от позицията на човек, който почти от началото на връзката със съпруга ми основно инвестирам в образованието си и не мога да се отчета със сериозни приходи в семейния бюджет. Но това е нещо, за което някак си се разбрахме в началото. Не че аз ще съм цял живот паразит и ще ме гледа, а че това, с което се занимавам носи малко пари и поне в първите години на връзката ни няма да мога да печеля. Да чукна на дърво, не сме имали проблеми с това (семейни, виж финансови - не малко) и само моите лични драми, че не изкарвам достатъчно се повдигат от време на време.
Реакцията на приятеля ти, обаче мисля, че не се дължи толкова на финансовия аспект на нещата, а на факта, че плановете ти за бъдещето не включват основно него. Развивай се и мисли за себе си. А докато заминеш... търпение му е майката.

# 14
благодаря много на всички.
искам да уточня, че плановете ми включват и него, т.е. ще заминем двамата. проблемът е, че той вероятно ще учи там или поне ще държи изпити, за да му признаят дипломата и да започне работа по специалността, през което време най-вероятно аз ще се налага да издържам и двамата. което, разбира се, смятам за съвсем нормално.
относно идеята за семейство - той го желае по-силно от мен, поне с това впечатление съм останала. точно поради тази причина реакцията му ме шашна. и се опасявам, че в момента нещата стават все по-зле

@mew
ставаше дума за едно списание за 3 кинта в предзаплатен ден  Grinning значи грешката, че го взех бе моя, не го обмислих много добре. но всичко можеше да мине и с една забележка само, все пак.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт