Здравейте днеска по случай празника другата седмица, правих баклава, специално за вас със снимки...
Продуктите:
2 яйца
1ч.ч кисело мляко
сока на половин лимон
1к.л сода за хляб
1ч.ч олио
брашно колкото поеме за меко тесто
1.Всичко продукти се смесват
прибавя се брашното до получаване на меко тесто
2.Разделя се на около 10 топки
3. Всяка топка се разделя на 6-7 по-малки топченца които се овалват в натурално, пшенично нишесте
4. Всяко мъничко топченце се сплесква и се редят една върху друга
5. Така наредените едно върху друго топченца се точат с нишесте...до образуване на кора тънка колкото да се чете вестник
6. Корите се редят в намазнена тавичка по между им се посипват орехи, счукани, не много едри, не много дребни
7.След 5-та кора баклавата се разрязва...
8. Разтопява се 125 гр. чисто масло
9.Залива се нарязаната баклава
10.Пече се на около 150 градуса до готовност 30-40 минути
11.Приготвя се захарен сироп от 6ч.ч захар +6ч.ч вода вари се около 20 минути и с този сироп се заливат 2 тави, от тази доза стават 2 тави баклава баклавата студена, сиропа горещ, НЕ се слагат ванилии или есенции в сиропа... губи се вкуса му
Предстоява известно време, ако можете най-добре около 12 часа но знам, че е трудно, не се слага в хладилник, губи се вкуса му
Рецептата я научих от роднини от Турция, приготвя се в сладкарници, плънката може да се изменя: орехи, фъстъци(безсолни...), бадеми , лешници и т.н. в Турция си имат специално нишесте за баклава, но тука си нямаме, затова за тестото използвам брашно, а за точене натурално нишесте, точенето става гладко и много бързо с нишесте
Ето
Снимки
в готов вид
Колкото захар в баклавата, толкова любов в душата