Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 6 окт. 2007, 19:50 ч.

Колкото захар в баклавата...

  • 30 968
  • 90
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 099


Здравейте днеска по случай празника другата седмица, правих баклава, специално за вас със снимки... 


Продуктите:
2 яйца
1ч.ч кисело мляко
сока на половин лимон
1к.л сода за хляб
1ч.ч олио
брашно колкото поеме за меко тесто  Grinning
1.Всичко продукти се смесват

прибавя се брашното до получаване на меко тесто
2.Разделя се на около 10 топки


3. Всяка топка се разделя на 6-7 по-малки топченца които се овалват в натурално, пшенично нишесте

4. Всяко мъничко топченце се сплесква и се редят една върху друга




5. Така наредените едно върху друго топченца се точат с нишесте...до образуване на кора тънка колкото да се чете вестник  bowuu


6. Корите се редят в намазнена тавичка по между им се посипват орехи, счукани, не много едри, не много дребни   chef


7.След 5-та кора баклавата се разрязва...  Crazy





8. Разтопява се 125 гр. чисто масло



9.Залива се нарязаната баклава  Party



10.Пече се на около 150 градуса до готовност 30-40 минути


11.Приготвя се захарен сироп от 6ч.ч захар +6ч.ч вода вари се около 20 минути и с този сироп се заливат 2 тави, от тази доза стават 2 тави баклава  Laughing баклавата студена, сиропа горещ, НЕ се слагат ванилии или есенции в сиропа... губи се вкуса му  Naughty


Предстоява известно време, ако можете най-добре около 12 часа  Mr. Green но знам, че е трудно, не се слага в хладилник, губи се вкуса му  Naughty

Рецептата я научих от роднини от Турция, приготвя се в сладкарници, плънката може да се изменя: орехи, фъстъци(безсолни...), бадеми  Crazy, лешници и т.н. в Турция си имат специално нишесте за баклава, но тука си  нямаме, затова за тестото използвам брашно, а за точене натурално нишесте, точенето става гладко и много бързо с нишесте

Ето
Снимки
в готов вид  Flutter



Колкото захар в баклавата, толкова любов в душата

# 1
  • Мнения: 10 083
 Айля, чудесна си! Копвам си рецептата, кога ще я правя не знам, но ще я направя. Сигурно е съвсем различна тази баклава от другата с готовите кори. Благодаря за снимките и подробните обяснения!  bouquet  bouquet  bouquet

# 2
  • София
  • Мнения: 21 977
Благодаря   bouquet, много скоро ще я направя.
Изглежда прекрасно Grinning

# 3
  • Мнения: 2 099
Айля, чудесна си! Копвам си рецептата, кога ще я правя не знам, но ще я направя. Сигурно е съвсем различна тази баклава от другата с готовите кори. Благодаря за снимките и подробните обяснения!  bouquet  bouquet  bouquet

Дааа различна е, днеска цял ден точих корите 3 тави баклава и ми отне доста време, играчка си е, но си заслужава  Flutter
а вкуса няма нищо общо с купешките кори  Blush

# 4
  • София
  • Мнения: 444
Нямам думи , страхотна е !!!!

# 5
  • Мнения: 4 459
Ауууу, чак ми се прияде.... Де да можеше по нета да се праштат такива вкусотийки.....
 Hug

Като я пробвам на вкус ще ти кажа но определено изглежда доста добре и съм сигурна че ще ми хареса

# 6
  • Варна
  • Мнения: 1 644
Браво, страхотно изглежда, а и предполагам, че и на вкус е такава Peace.Много ми се прияде, а аз уж не обичам баклава Embarassed

# 7
  • в Бургас
  • Мнения: 3 251
Божествено изглежда, Айля!  chef
Предполагам, че ще се "топи" в устата /да знаеш само, докато пиша как преглъщам... Embarassed/

# 8
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Ето това е истинска баклава,като имам повечко свободно време,ще я направя.Айля,благодаря за подробната и нагледна рецепта.  bouquet

# 9
  • Мнения: 3 380
Айля, баклавата ти е страхотна на външен вид, вярвам че е такава и на вкус. Копвам си рецептата засега, и тази седмица задължително ще я направя...Ммм че вкусно звучи. А да те попитам нещо извън темата за баклавата  Confused....Какъв сорт са тези чушки дето се виждат на масата при снимките с готовият вид на баклавата.

# 10
  • Мнения: 2 099
Айля, баклавата ти е страхотна на външен вид, вярвам че е такава и на вкус. Копвам си рецептата засега, и тази седмица задължително ще я направя...Ммм че вкусно звучи. А да те попитам нещо извън темата за баклавата  Confused....Какъв сорт са тези чушки дето се виждат на масата при снимките с готовият вид на баклавата.

чорбаджийски  Mr. Green

# 11
  • Мнения: 2 829
Айля--  bouquet  bouquet



# 12
  • Мнения: 3 380
Айля, благодаря за бързия отговор

# 13
  • Мнения: 2 829
Айля,
на едната снимка се вижда и някаква баничка, Embarassed
ще дадеш ли рецепта и за нея Praynig
баклавата изглежда страхотна Peace

# 14
  • Мнения: 2 099
Цитат
ще дадеш ли рецепта и за нея Praynig

обикновенна баница кори за баница (от готовите обаче  Crazy ) се чупят и се редят в тавичка, ред кори, ред заливка от 1ч.ч кисело мляко, сирене, 2 яйца , 1к.л сода, сол и малко олио  Peace това е отгоре се слага малко олио и се запича  Grinning Grinning

Последна редакция: нд, 07 окт 2007, 12:51 от Айля



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт