Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 окт. 2007, 23:10 ч.

ХИПОКАМПАЛНА СКЛЕРОЗА

 • 36 165
 • 117
 •   1
Отговори
Здравейте,синът ми е на 17 години и в началото на лятото получи силни болки в лявата част на главата с изтръпване на дясната ръка,устните и замъгляване на зрението,а вечерта загуби съзнание за около 1 минута.Веднага тръгнахме по доктори направихме ЕЕГ,доплер и ЯМР при които се установи следната диагноза-десният хипокампус се изобразява с относително намален обем и разширен прилежащ темпорален сулкус-промени както при хипокампална склероза.Доктора при който се лекуваме каза че трябва да се започне лечение с лекарства които се пият от 2 до 5,10 години.Имайки предвид възрастта тази продължителност много ме плаши.Ако има някои с подобна диагноза или знае нещо повече за този вид заболяване моля да ми пише.Забравих да кажа ,че сме от Варна и лекуващият ни лекар е д-р Щелиянов.

Последна редакция: ср, 10 окт 2007, 16:01 от Maia Stoitseva

# 1
 • Мнения: 3 522
Здравей,ние също сме от Варна. Дъщеря ми е на почти 18г. и юни месец при ЯМР ни откриха двустранна хипокампална склероза. Ще ти пиша на лични.

Последна редакция: вт, 16 окт 2007, 21:22 от HJKL-vanche

# 2
 • Мнения: 3 522
Ето нещо малко;

Здравейте-функцията на хипокампа е свързана главно с паметта.Хипокампа упражнява невроендокринен контрол върху секрецията на глюкокортикоидните хормони (с главен представител кортизол) от кората на надбъбречната жлеза-този хормон има решаващо значение за осъществяване на стресовите реакции в организма.Намален обем на хипокампа миа при посттравматично разстройство-тоест в следствие на преживян силен стрес и при депресивни състояния.
Паметта не може да бъде локализирана в определена мозъчна област. Независимо от това обаче хипокампът е област от кората на крайния мозък, която има критично значение за запазването и възпроизвеждането на паметови следи. Хипокампът е само временно място (седмици до месец) за паметта, след което информацията се прехвърля към кората за трайно пазене.
Ако се вземе предвид, че паметта представлява съхранена информация, то никоя мозъчна област не може да бъде напълно изключена от този процес. Така, както различни части на мозъка допринасят за преработка на информация, така всяка от тях допринася и за натрупването на различни видове паметови следи.
Причини за органична амнезия са най-често увреждания в областта на хипокампа и мамиларните телца. За отбелязване е, че в тези случаи при запазена интелигентност е нарушена краткосрочната памет и болните са принудени да живеят с помощни средства като касетофони или бележници, в които да записват всичко необходимо за всекидневието си. Причина за паметови разстройства при увреждане на хипокампа е и фактът, че неговото кръвоснабдяване е от крайни артерии. По този начин липсата на колатерално кръвоснабдяване прави тази мозъчна структура особено чувствителна към увреждания от намалено кръвоснабдяване, или хипоксия.

# 3
 • Мнения: 3 522
Това е първото което открих за склерозата и хипокампа:

Сега ще ви разкажа какво знам за хипокампалната склероза. трайно мозъчно увреждане. хипокампа е част от сивото мозъчно вещество. разположен е в двете полукълба. там се намира центъра на паметта. .а склероза е патологично уплътняване и втвърдяване на клетки и органи(от мед. речник в нета).

# 4
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
 Има за краткосрочната памет, а как са с дългосрочната

# 5
 • Мнения: 3 522
Аз продължавам да търся и какво открих http://science.actualno.com/news_90345.html.
Днес бях в здравната каса и докато чаках разгледах един мед.речник там открих термина хипокампус и ме навежда на мисълта че това е правилното название на тази част от мозъка която ни е увредена. Naughty

Да така е току що видях нашата тема в гугалката.Ето че малко по малко се научаваме. Peace

Последна редакция: пн, 15 окт 2007, 18:13 от HJKL-vanche

# 6
 • Мнения: 3 591
Ако четеш на английски термина е hippocampal sclerosis.
Има над 500 хиляди сайта в гугъла.
Известна от 1880 година, следствие е на някаква форма на епилепсия. Вижда се на ЯМР.

ето ти от енциклопедията:
Formaida Sclerosis or Ammon's horn sclerosis (AHS) is the most common type of neuropathological damage seen in individuals with temporal lobe epilepsy (TLE). This type of neuron cell loss, primarily in the hippocampus, can be observed in approximately 65% of people suffering from this form of epilepsy.

Histopathological hallmarks of hippocampal sclerosis include segmental loss of pyramidal neurons, granule cell dispersion and reactive gliosis.

Hippocampal sclerosis was first described in 1880 by Sommer.

A long and ongoing debate addresses the issue of whether hippocampal sclerosis is the cause or the consequence of chronic, pharmacoresistant seizure activity.

Hippocampal sclerosis is nowadays easy to detect with MRI.

Доколкото разбирам това се получава в резултат на епилепсията, е е вид поражение на мозъка. .
Според мен е по-важно да разбереш от какво се е получило и да търсиш информация за основното заболяване. Това е просто следствие. Затова и може би не получаваш отговори. Може би не всяка майка на дете с епилепсия знае с термини какви точно поражения е нанесла. Питай в темата за епилепсия.

Последна редакция: пн, 15 окт 2007, 23:16 от [desi]

# 7
 • Мнения: 3 522
Много е сложно: Найстина трябва да се разбере кое е първичното.Дали епилепсията е причинила увреждането или увреждането води до епи пристъпи. Thinking
Но как да  се разбере засега няма кой да каже!

Само се моля пристъпите да не се превърнат в гърчови.Притеснявам се че трябва да обеснявам защо Петя не може да усвоява пълноцено учебния материал! Sad

# 8
 • Мнения: 3 522
Изглежда аз ще си пиша за това,което откривам и затова как живеем а вие гледайте и се учете.
Ето как трябва да се грижим за мозъка http://www.tialoto.bg/article.php?id=4217

# 9
 • Мнения: 3 522
Ето още материал макар и статията да е от няколко години за нас е новост и потвърждава моите усилия за изследването на кортизола:

Дълбоките депресии причиняват смаляването на важна част от мозъка

Стресът отдавна беше подозиран, като причинител на мозъчна атрофия, но никой не знаеше как да се спре атрофията и да се възстанови мозъка. Според нови изследвания направени в Европа, антидепресантите са медикаментите, които спират този процес на свиване на мозъка. Това изключително важно откритие е направено в Станфордския Университет, докато германски учени са изследвали нов антидепресант, нар. tianeptine. В резултат на дълбока депресия, една част от мозъка нар. Хипокампус се свива. Понякога това свиване може да достигне 20%. Хипокампус е част от мозъка, която е важна за ученето и паметта. Затова дълбоката депресия много често причинява загуба на паметта. Никой не знае точно на какво се дължи атрофията. Може би невроните умират или се свиват или просто някои хора не се раждат с пълния запас неврони. Установено е обаче, че всичко това е свързано със стрес-хормона нар. Кортизол, защото половината от пациентите намиращи се в дълбока депресия произвеждат много повече Кортизол от здравите хора. Учените са провели следния експеримент : за период от 35 дни при депресирани пациенти, в резултат от отделянето на голямо количество Кортизол е установено че е намаляло с 33% количеството на химически важни за здравата мозъчна клетка вещества. В резултат на това обема на Хипокампуса се е намалил със 7%. При същия експеримент обаче е установено че при тези пациенти, на които е даван орално медикамента Tianeptine, количеството на химични вещества в мозъка се възстановило до нормалното и размера на Хипокампуса е възстановен до предишния. Това изследване навежда на мисълта, че размера на Хипокампуса може да се запази при лечение с антидепресанти. Всички тези изследвани подлежат на допълнителна проверка и доуточняване, но ако наистина размера на Хипокампуса може да се запази в резултат на лечение с антидепресанти, това би довело до изключителни постижения при лечението на тези заболявания.

# 10
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
ужас дори на руски няма...адно се среща рядко
само на англиъски има доста литература...или просто не знам как да гопреведа на руски зада ти помогна

# 11
Ето какво намерих и аз ровейки се из нета:
Посттравматичното стресово разстройство при децата предизвиква намаляване на обема на хипокампа - структурата от мозъка, която участва в механизмите на паметта и емоциите, съобщават изследователи от САЩ, цитирани от USA Today.

Децата с намален хипокамп понасят по-нататък още по-тежко стреса и стават по-тревожни. Установено е, че при тези деца е повишено съдържанието в кръвта на хормона на стреса - кортизол, който стимулира гибелта на клетките на хипокампа.

По този начин се образува "порочен кръг" - стресът повишава нивото на кортизол, кортизолът разрушава клетките на хипокампа, а това на свой ред влошава по-нататъшното понасяне на стресовите ситуации.

# 12
 • Мнения: 3 522
Една от причините за хипокампална склероза може да бъде : високото ниво на  кортизол.
А какво е кортизол.
Всичко за кортизола

Стресът е подвластен на кортизола. По-малко кортизол, по-нисък стрес!
От: Калоян Георгиев
публикувано Публикувано: 18 Декември 2005


Упражненията с тежести стресират тялото, но без този стрес мускулите никога не биха се развивали. Въпреки това прекаленият стрес не е желателен - той подпомага отделянето на хормона кортизол.

Какво е кортизол?
Кортизолът е катаболен стероиден хормон отделян от надбъбречните жлези. Често е наричан и хормон на стреса, защото нивата му значително нарастват след физически и емоционален стрес. Всъщност този хормон е много повече от индикатор за нивото на стрес в организма, той е и много важен за почти всички функции на човешкото тяло. Недостиг или излишък от този хормон може да доведе до сериозни проблеми в тялото. При нормални обстоятелства нивата на кортизол са най-високи сутрин между 6 и 8 часа, а през деня постепенно намаляват и достигат най-ниска стойност към полунощ.
Каква функция изпълнява?
Основната роля на кортизолът е да регулира кръвното налягане и функциите на сърдечносъдовата система. Освен това кортизолът регулира използването на протеина, въглехидратите и мазнините в тялото.
След като се отдели кортизолът предизвиква разпадане на протеина, което от своя страна води до освобождаване на аминокиселини в кръвта. Непосредствено след това аминокиселините се използват от черния дроб за синтез на глюкоза за енергия. Това повишава нивото на кръвна захар,  като по този начин се осигурява по-голямо количество глюкоза  за мозъка. В същото време другите тъкани  намаляват  нуждата си от глюкоза като гориво за енергия.
Кортизола също предизвиква отделянето на мастни киселини (енергиен източник от мастните клетки, който може да се използва като гориво за мускулите).
Тези два енергоуправляващи процеса подготвят тялото за ситуацията, която го стресира, а също така осигуряват на мозъка необходимите енергиини запаси.
Може ли да бъде полезен?
При нормални нива кортизолът е полезен тъй като подготвя тялото за борба със стресиращите го обстоятелства. Също така осигурява полезни източници на енергия.
А как вреди?

    * Намаля секрецията на тестостерон и хормон на растежа
    * Причинява остеопороза
    * Намалява мускулната тъкан и увеличава мазнините
    * Възпрепятства работата на човешката памет
    * По-трудно уползвотворяване на глюкозата
    * Уврежда имунитета

Може ли да се саморегулира?
Тялото има сложна система за обратна връзка, която регулира секрецията на кортизол. Хипофизната жлеза отделя хормон, който "подава сигнал" на надбъбречната жлеза да регулира секрецията на кортизол.
Как кортизолът влияе върху мускулите?
Кортизолът е катаболен хормон. Високите нива на кортизол могат да променят състоянието на тялото от анаболно (изграждащо) в катаболно (разграждащо) състояние. При високи нива на кортизол - той подпомага натрупването на мазнини.

Как да регулираме  нивото на кортизол?

    * Намалете стреса. Старайте се да поддържате добро настроение, избягвайте ситуации които стресират тялото ви умствено и физически.
    * Правилни тренировки - правилното количество и продължителност на  натоварване са от голямо значение за отделянето на кортизол. Избягвайте - тежки и продължителни тренировки (над 90 минути тренировка с тежести и над 45 минути аеробика на ден). Всекидневните тренировки без почивен ден също подпомагат за високите нива на кортизол - винаги си осигурявайте достатъчна почивка.
    * Хранете се веднага след тренировка и сутрин след като се събудите. Тогава нивата на кортизол са високи, а тези на инсулин - ниски, поради което последния няма неутрализиращ ефект върху кортизола. Храната трябва да подпомогне отделянето на инсулин (сутрин и след тренировка).
    * Сън - по време на съня кортизолът има най-ниски нива, а хормона на растежа - най-високи. Осигурявайте си достатъчно и качествен сън всяка вечер.
    * Ограничете кафето. Кофеина в кафето стимулира отделянето на кортизол.
    * Витамин С. Има данни за изследвания при които хората приемащи допълнително витамин С - имат по-ниски нива на кортизол,
    * Глутамин - осигурявайте на тялото допълнително глутамин. По този начин кортизола няма да разлага мускулната тъкан за да си набави въпросният глутамин.

Последна редакция: ср, 04 юни 2008, 07:13 от Vanq-АРДЕ

# 13
 • Мнения: 3 522
Здравейте, вчера излязоха резултатите на Петя.
След близо 1но месечно тръмбоване по лекари и болница успях да постигна това, което сама бях открила из необятното пространство на НЕТА,
 А то е че кортизола  може да причини увреждане на хипокампуса.
И наистина резултата е :сутрешното е малко над номата ,а вечерното е много над нормата!
Значи добре е да се засече в какви количества е кортизола сутрин и в какви е вечер!Сутрин е в най големи стойности ,а вечер в най - малки.И се гледа разликата в количествата.
При нас има някаква разлика ,но предстои специалист да си каже думата!
Така,че да видим до какъв резултат ще стигне моята теория! Peace

# 14
 • София
 • Мнения: 4 407
Ванче, Пожелавам ти бързо да намерите решение за нивата на кортизола. Обаче темата е много полезна, защото е за функцията на мозъка. Аз не знам какво да напиша, обаще ще следя с интерес и мисля, че е полезна за повечето.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт