Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 окт. 2007, 10:17 ч.

Въпроси за християнството

 • 18 044
 • 233
 •   1
Отговори
 • Алпите
 • Мнения: 10 163
По повод на една друга тема ми стана интересно какви са сходствата и различията между християнските църкви (в частност католическата и православната).
И защо изповядвате определена вяра- ваше ли беше решението, осъзнато ли беше, сменяли ли сте си религията... Аз не съм кръстена, както и мъжа ми и децата ми (но събирам впечатления).
Доколкото знам в католицизма на почит е Дева Мария, докато в православието- Исус Христос. И католиците спазват определени ритуали, православните- не... (но не съм много убедена). Друго какво?
Само да не ме пратят в някой религиозен форум, както стана с автомобилния...

# 1
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 441
Аз съм православна. Отрасла съм в такова семейство, но по стечение на обстоятелствата не бях кръстена. Когато бях на 15 реших, че много искам и го направих ( моите деца, обаче ще бъдат кръстени, като малки).

Една от основните разлики е в причастието: вино и хляб ( т.н. мокро), които са тялото и кръвта Христова. В Православието Бог Отец, Бог Син и Светият Дух са едно цяло.
Също службата е от векове една и съща, няма интерпретации и много говорене от страна на свещенника ( например бях на католическа служба за Рождество Христово, където се говореше за Африка, умрели благодетели в църквата, а за самият Христос 10 минути)   

# 2
 • Мнения: 3 007
Това, което ме впечатли при католиците, но не го разбирам добре:  Църквата, по учението на католицизма (в православието това го няма) е притежателка на съкровищница от добри дела, сътворени от Исус Христос, Богородица, светците и благочестивите християни. Църквата има право да се разпорежда с тази съкровищница, да заделя част от нея за този, който се нуждае от нея, т.е. да опрощава греховете и да дарява прошка на каещите се. От тук произлиза учението за индулгенциите - опрощение на греховете за пари или за някакви заслуги към църквата. От тук са правилата за молитви за умрелите и правото на папата да съкращава срока за пребиваването в чистилището.
Ако някой добре запознат с католицизма го обясни ще е добре. Simple Smile

# 3
 • Мнения: 4 321
Доколкото знам в католицизма на почит е Дева Мария, докато в православието- Исус Христос.

Аз такова нещо не знам ...

Една от основните разлики е в причастието: вино и хляб ( т.н. мокро), които са тялото и кръвта Христова. В Православието Бог Отец, Бог Син и Светият Дух са едно цяло.

т.е при католиците го има т.нар мокро причастие, а при православните го няма - така ли да разбирам?

# 4
 • Алпите
 • Мнения: 10 163
Доколкото знам в католицизма на почит е Дева Мария, докато в православието- Исус Христос.

Аз такова нещо не знам ...
Преди доста години бях в католически девически пансион във Виена. На много места имаше статуики на Дева Мария, а по стените висяха нейни изображения (нарисувани върху порцелан или гипс). Общуването ни беше ограничено заради езиковата бариера, но наблюденията ми бяха, че много я почитат. Молеха се само пред нейното изображение, не и пред Исус. И навсякъде се виждаше Божията майка, но не и Божият син... Rolling Eyes

# 5
 • София
 • Мнения: 3 149
От написаното дотук няма почти нищо вярно. Ако искаш повече информация за разликите между деноминациите, пиши ми на лични, ще ти отговоря, дори мога да ти препоръчам свещеници и от дете деноминации, но понеже не искам да влизам отново в спорове със съфорумците, няма да пиша тук, освен ако някой не настоява.  Hug

Единствено за пример на това, че има неверни неща, ще кажа, че няма абсолютно никаква разлика между отношението на католици и православни към Дева Мария. Дори в известна степен православните повече я почитат, понеже и в Златоестовата, и във Василивата литургия всеки ден се чете специален канон за Богородица - нещо, което при католиците го няма. Другата разлика е догматът за непорочното зачатие на Дева Мария, остановен от папа Пий IХ, който е доста проблематичен, дори за самит католици и не се приема от правиславната Църква.
В почитанието на Христос няма никакви разлики.

Последна редакция: пн, 08 окт 2007, 14:06 от gergandi

# 6
 • Мнения: 1 134
Никой от семейството ми не е бил религиозен. Не си спомням точно от кой момент съм повярвала в Бог. От там нататък ми се случваха много неща, които само допринасяха за вярата ми... После си поставих за цел да си изясня точно Православието ли е моята религия? Защо? Защо се смята, че тя именно е правата? Отговорих си на въпросите лично за себе се, четейки, разговаряйки, спорейки... Няма да цитирам нищо научно, богословско или официално като становище, защото всеки, който реши може да стигне до него. Ще кажа мен лично какво ме привлича в тази религия и съответно с какво ме дразнят останалите (не искам да обидя никого).

1. В Православието няма нищо задължително!!! Личността тук се цени, както при никоя друга религия. За всеки отделен човек има отделно мерило. Затова и Църквата не излиза с категорична и неоспорима позиция по всички съвременни проблеми, колкото и това да дразни някого - защото няма голям и малък грях - всичко зависи от човека и от причините, по които е направил едно или друго, както и от разкаянието след това... Не е необходимо да ходя всяка седмица по три пъти в храма, да правя по 20 поклона на ден, да чета по 30 мин. молитви, за да съм сигурна, че Бог е с мен.

2. Няма лицемерие. Ако не си успял да спазиш едно или друго - признай го и това ще ти бъде много  по - голяма заслуга, отколкото фарисейски да спазваш инертно нещата.

3. Патриархът е пръв сред равни. Никой не може да се прави на по - голям от другите. Бог е над нас и всички ние сме равни пред него. Затова и последните ще бъдат първи. Това, което ме дразни в католицизма е върховенството и непогрешимостта на папата. Откъде накъде? Нали и той е човек, не е Богочовек, както Иисус, а просто човек. Как така, изкачвайки се на престола изведнъж става чист и неопетнен?!

4. Единствено хулата против Бога е непростима. Всичко друго се прощава, ако има разкаяние. Не се режат ръце, не се плащат пари, за да се постигне разкаяние и да се очистят греховете. В другите религии има догми, от типа: първоначално ни е заложено да имаме и добра и зла природа. Т.е. нямаме избор. За какво тогава да живеем и да се борим изобщо? Православието учи, че всички сме създадени по Божи образ, но сами избираме какви да бъдем. Кое от нас да развием и кое не.

5. Не на последно място - има един, единствен закон: Любовта. "Не прави на другите това, което не искаш да сторят и на теб". Ей, това е простичкото правило, на което се крепи цялата тази религия. Всичко се свежда до него. Няма свещени войни, зверски наказания, фанатизъм.

Нещата тук се случват естествено, ненасилствено, задушевно и преди всичко лично, а това за мен значи, че моята личност е ценена, че никой няма за цел да ме ограничава, насилва, превъзпитава, преобразява и съди, значи съм свободна...

# 7
 • Мнения: 4 321
gergandi аз искам повече подробности. Моля .... Simple Smile

Това което аз знам като разлики е че едната църква се ръководи по Щлианският, а другата по Грегорианският календар.
При католиците кръстенето е от дясно на ляво, а при православните обратно.
Ама и двете неща са несъществени Wink

Има ли при православните премане на тялото христово след изповядване?
Дай  повече инфо.

# 8
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 441
Ето, още малко информация.  Става въпрос за православната църква и католическата


A Difference About Our Differences
What I’ve outlined above is the position of the Orthodox Church, which sees the differences between Orthodoxy and Roman Catholicism as dealing with both doctrine (the Filioque) and church order (the Pope). However, while the Roman Catholic Church acknowledges our division, they hold that the division is only one of church order. Consequently, they feel that the division is less severe than the Orthodox do. As a result, since their Vatican II Council (1962- 1965) they have approved that Orthodox Christians may receive Holy Communion in their parishes under certain circumstances.

The Roman Catholic Church and the Orthodox Church hold essentially the same teaching about the relationship of Holy Communion and Church membership. The difference is that the Roman Catholic Church sees their differences with the Orthodox Church as consisting of secondary features, that do not break the unity of faith with them. The Orthodox, however, understand their differences as including substantial differences on issues of doctrine and beliefs. These will need to be overcome, as far as the Orthodox are concerned, before the time can come so that we can implement our unity in faith, by sharing in Holy Communion as members of one re-united Church.

Conclusion and Practice
So, until that takes place, you ought not receive Holy Communion in a Roman Catholic Church. As an Orthodox Christian, among the many things that happen when you receive Holy Communion, is that you manifest your identity as an Orthodox Christian and affirm your membership in the Orthodox Church.

Последна редакция: пн, 08 окт 2007, 14:31 от Kalinka

# 9
 • Мнения: 8 469
да, за тия дето не разбират английски  Wink да обясня съкратено. основната причина поради която равославната и католическата църква се разделят /около 1100 г. сл. Хр., но не съм съвсем сигурна за датата, май беше 1054/ е че не могат да постигнат консенсус по въпроса от кого произлиза Святия дух. Католиците вярват, че от Бог Отец и от Сина, православните - само от Бог Отец.

Католиците по-късно си създават и т. нар. догма за непорочното зачатие, която се отнася не за зачатието на Исус Христос, а за зачатието на Дева Мария, която според тях също била зачената непорочно. за това специално бях питала едни познати, които дълги години са изповядвали католицизма и те бяха много учудени, казаха - не сме чували такова нещо  #Crazy но теоретично си го има, аз съм го срещала из различни католически източници.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 3 676
да, определено темата стана интересна, нека се включат всички с мнение по въпроса, не знам но от мненията на герганди виждам, че е наясно с много неща, останах с впечатление, че е богослов или учи за такъв,тъй че съформуци чакаме и други ваши мнения. Simple Smile Добре се обосновава и мамаг.хубавото е,че тук дискусията се води на интелегентно ниво.давайте в същия дух.

# 11
 • Алпите
 • Мнения: 10 163
За първи път чувам за идеята, че и Дева Мария е зачената непорочно. Наричат я "божия майка", не "дъщеря" Shocked

# 12
 • Мнения: 1 134
За първи път чувам за идеята, че и Дева Мария е зачената непорочно. Наричат я "божия майка", не "дъщеря" Shocked

- Да, католиците считат, че Дева Мария е родена без първороден грях. Култът към нея ("мариолатрия"), стига до там, че се говори за четвъртото лице на Св. Троица.
Това е заради другата им догма - а именно за наследяването на вината на първородния грях от всички хора. Т. е. непорочното зачатие на Дева Мария е начинът тя да бъде по - свята от всички останали, които се раждат с греха.
За съпоставяне: Православието учи, че с Христовото Възкресение този грях е изкупен и никой не се ражда с него.

- Католиците смят, също така, че Светия Дух произлиза от Отца и от Сина, като по този начин първо: пставят Светия Дух като неравносилен с останалите лица на Св. Троица; второ - отричат способността за раждането на Сина, и трето: отричат едноначалието на Отец.
За съпоставяне: Православният символ на вярата гласи: "Вярвам... И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина...."

- Друга разлика: Католиците смятат, че след смъртта душите отиват в т.нар. Чистилище, докато за Православните съществуват само адът и раят.

- Що се отнася за споменатата "съкровищница" при католиците: "Според учението на католиците светиите имат преизобилни (свръхдлъжни) заслуги или добри дела, които съставят едно съкровище. Последното се намира в ръцете на папата, който го разпределя и раздава както си иска било на живите, било на мъртвите посредством отпущенията на греховете, или така наречените индулгенции (indulgences). Това католическо учение противоречи на православното вселенско начало, според което никой няма пред Бога лични заслуги и всяка наша заслуга се заключава просто в заслугата на Иисуса Христа. Последната се прилага и на нас. Чрез нея само ние получаваме и спасението си. "

- Друго различие: За католиците бракът е неразтрогваем. Дори в случай на изневяра... Дори и потърпевшият съпруг няма право да има друг брак.

# 13
 • Мнения: 268
Рени, това, което аз съм чувала е , че според православния канон Дева Мария не може да бъде изобразявана на икона без Исус Христос, докато католиците масово почитат нейни изображения, статуии и т.н. И на мен ми беше направило впечатление като бях в Америка и така ми обясниха. Не знам до колко е вярно. В православната религия също се почита Дева Мария, но винаги заедно с Исус Христос - аз действително не съм виждала икона само на Девата.
Темата е интересна. Абсолютно съм съгласна с МамаЗ относно Папата, а и относно другите й разсъждения за православието - така ги чувствам и аз нещата. Това е и един от въпросите, по които Православната и Католическата църква не могат да постигнат съгласие и една от основните пречки за повторното им обединение - според католическата вяра Папата е безгрешен. Според православните такъв е само Исус Христос. Не ми допада характерното за католицизма изкупване на греховете с пари, както и идеята за непорочното зачатие на Дева Мария.

# 14
 • Алпите
 • Мнения: 10 163
Култът към нея ("мариолатрия"), стига до там, че се говори за четвъртото лице на Св. Троица.
Значи все пак го има! И аз така знам, защото католиците ми обърнаха внимание на този факт.

А от италиански католици знам, че развод при тях съществува, но повторен брак не е позволен. За това и там толкова често се срещат консесуалните бракове (както и в други силно религиозни държави).

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт