Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 окт. 2007, 16:19 ч.

Регистрация на дете-чуждо гражданство в Бг?

 • 7 182
 • 52
 •   1
Отговори
 • Италия
 • Мнения: 3 425
Трсих,търсих и не намерих такава тема  Rolling Eyes

Значи детето ми е родено в Италия - баща италианец,майка-българка  Peace Италиански гражданин е!

Доколкото бях разбрала трябва да го регистрирам в българската община,за да го заведат към моето име и аз да см майка с дете,а не бездетна,тъй като е родено извън Бг и България като държава няма информация за него.
Обаче днес отивам в общината и какво се оказва: трябвало да го регистрирам задължително като бг гражданин(с което засега не исках да се занимавам)?!Нямам избор дали той да е И бг гражданин,щом един от родителите е бг гражданин детето АВТОМАТИЧНО е също такъв(това и една приятелка от гранична полиция ми го обясни)?!
Двойното гражданство е предимство в много отношения,но засега аз виждам само минусите  Rolling Eyes ,тъй като често пътувам сама с детето до Бг и по италианските закони си пътува с личен негов паспорт,а ако детето е и бг гражданин на бг границата той е ЗАДъЛЖЕН да показва бг документ...дотук ок...за влизането не е проблем,но като искам да изляза сама с детето от Бг(да се върна в Италия),то попада под бг закона,т.е. декларация от липсващия родител,което сещайте се е още едно тичане и то не малко Rolling Eyes
    Ох, много длго стана....дано имате търпение да ме изчетете  Rolling Eyes

Всички ли сте си регистрирали децата и в Бг???

# 1
 • Varna, Bulgaria
 • Мнения: 1 049
Моето е регистрирано и има българско ЕГН, но си пътува  само с италианския паспорт, стигат ми неприятностите с моите български  документи, на него други документи не искам да вадя Peace

# 2
 • Ancona-Italia
 • Мнения: 2 804
Кала , моите са с български паспорти и ЕГН .
И с марокански паспорти и с пермесо за в Италия .
Аз не пътувам сама извън Италия , та не мога да ти помогна с информация .
Дано се включи някоя компетентна мама , която да ти е от полза !
Приятна ваканция !
Макар , че на нас повече от половината ни ваканция отиде по дяволите заради бюрокрацията , която за жалост не е само в БГ .
 Peace

# 3
 • Мнения: 1 439
Кала, и на мен така ми обясниха, че щом ти си българка, детето автом. е български гражданин (ама докато не го регистрираш, че се е родило, кой го знае?). Та ако го регистрираш, ама не му извадиш паспорт български, не виждам какъв е проблема да си пътува с италианския, по италианския закон, без декларации.... Така си мисля де.

# 4
 • Мнения: 847
Ох и ние сме в тоя слу4ай.
По принцип си има и закони ,ама от бг страна рядко се спазват.
Детето наистина става бг гражданин автомати4но ,но никой не те кара да му вадиш ЕГН и паспорт.
Моят син пътува с бг паспорт и с френски паспорт .Имам и декларация направена в бг посолството в Париж,написана на български,която важи за пред бг властите.
Но има и един закон който гласи(това по памет де) - 4е ако детето е Европейски гражданин такава декларация отпада.Още пове4е ,4е сме в Европейския съюз.
Оба4е между закона и бг действителността има разлика.
Аз пътувам едва ли не през месец до БГ или Фр-я и все се намира някой да ме пита за декларацията.
А по закон ве4е нямаме нужда от такава.
Интересно е ,4е при напускане на Фр-я никой не ме спира и не ме пита това дете мое ли е.
Детето не е написано в моя паспорт.
Винаги пътувам ,за да си нямам неприятности  със следните копия: на акт за раждане -бг и френски , на бра4но свидетелство -френско , и на декларацията ,и на копие от паспорта на съпруга ми с детето вписано там.
Това е,успех  Peace

# 5
 • 花見
 • Мнения: 2 224
По Закон за българското гражданство, български гражданин (по произход) е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин (чл. Sunglasses.
Аз съм на мнението на другите момичета и точно това смятам да направя следващия път като си отида в България.
Регистрацията му не води до твое задължение да му вадиш български паспорт, след като е и италиански гражданин и няма пречка да пътува с италианския такъв.
Въпреки че наистина е спорно като тълкуване и може някой да се престарае, както в твоя случай.
Попитай ги направо, дали тяхното е отказ да те обслужат (нещо, за което може да бъдат и отговорни) и ако потвърдят, може би трябва да говориш с началника им (който нищо чудно да е на техния акъл).

# 6
 • Rome
 • Мнения: 1 100
Калка, аз Не съм регистрирала детето си и нямам никакво намерение да го правя (за сега, надявам се да не ми се наложи)
Има итал. гражданство и итал. паспорт, с който пътува.

Наистина не виждам смисъл да я регистрирам: за да пребивава 4ужденец от ЕС в бг няма нужда от разреШителни и регистрация, а тъй като не се осигуряваме здравно там така или ина4е_ при нужда 4астни прегледи т.н. (става въпрос за ваканциите на бг територия).

Друг е въпросът, мисля , ако родителите нямат брак, а имат намерение да скл.такъв; в този слу4ай Ще са нужни документи за сем. положение и т.н от бг и Ще е проблем, ако там не фигурира детето, пък в Ит. го има Thinking

Май така е, в обЩи линии..Не изкл. възможността в близко бъдеЩе да и извадя бг документи, като системата ни стане по малко бюрократи4на  Peace За момената няма да се възползвам.

# 7
 • Италия
 • Мнения: 3 425
Благодаря   bouquet поизясними се малко положението  Peace

Горе долу ми стана ясно,но за да го регитрирам ми искат акт за раждане - преведен,заверен и перефразиран(май така беше думата  newsm78 ,която каза служителката) ...в момента го нямам у мен и май за следващият път  ooooh!

Уффф Confused с тия документи не се свършва ейййй  Crossing Arms

Но хубавото е,че нямало срок...поне бях чула за една година от раждането на детето  ooooh!

Пуснала съм агенти и като получа инфо от първа рка ще споделя  Peace


П.П.Зайченце, факта,че е регистриран просто ксмет си извадила,че не са те спряли на границата,ако си била сама, разбира се, с детето.

# 8
 • DE
 • Мнения: 1 215
П.П.Зайченце, факта,че е регистриран просто ксмет си извадила,че не са те спряли на границата,ако си била сама, разбира се, с детето.

Няма такива филми!
Никой не може да я спре, щом детето пътува с италиански паспорт.

Върху акта за раждане искат апостил, след това бг превод  и тогава в Есграона.
Ако само регистрираш детето,без да му вадиш бг паспорт,ще пътува с италианския си и бг власти "копче" не могат да ти кажат!

# 9
 • Италия
 • Мнения: 3 425
П.П.Зайченце, факта,че е регистриран просто ксмет си извадила,че не са те спряли на границата,ако си била сама, разбира се, с детето.

Няма такива филми!
Никой не може да я спре, щом детето пътува с италиански паспорт.Да,донякъде е истина,но щом детето има ЕГН означава,че е български гражданин,а българският гражданин пред българските власти представя само и единствено български валиден документ  Peace....ако пътува в трета страна само тогава си избира с кой от двата паспорта да пътува  Peace

# 10
 • Мнения: 847
[Върху акта за раждане искат апостил, след това бг превод  и тогава в Есграона.
Само да спомена ,4е някои държави имат споразумение  и не се иска Апостил ...провери !

# 11
 • Манчестър
 • Мнения: 1 464
П.П.Зайченце, факта,че е регистриран просто ксмет си извадила,че не са те спряли на границата,ако си била сама, разбира се, с детето.

Няма такива филми!
Никой не може да я спре, щом детето пътува с италиански паспорт.Да,донякъде е истина,но щом детето има ЕГН означава,че е български гражданин,а българският гражданин пред българските власти представя само и единствено български валиден документ  Peace....ако пътува в трета страна само тогава си избира с кой от двата паспорта да пътува  Peace
Така е по Закона за личните документи,но там изрично е казано валиден ,че трябва да е налице валиден документ за пътуване. Т.е. ако детето е регистриарн като БГ гражданин,има си ЕГН,но не му е ваден паспорт ,няма проблем да си пътува с чуждия.
По същия закон,ако детето има постоянно пребиваване в чужда държава също не се иска декларация,макар,че все още се правят на много интересни по гранциите.

В моя случаи - сина ми е британски гражданин,не съм го регистрирала в БГ ,защото с БГ бюрокрация 2-те седмици лятна ваканция няма да ми стигнат,а и не виждам зор сина ми да има два паспорта..един ден ще го регистрирам,по важното е да се научи да говори,чете и пише на български език...

# 12
 • Varna, Bulgaria
 • Мнения: 1 049
Не са ме спирали пътувала съм и сама и на границата не са ми искали нищо пътувам с 2 та италиански паспорта и моя български. Не съм длъжна да давам отчет че нямам бг. документи за него. Ами ако бащата не иска да има бг. документи, какво да каже митничаря ...

# 13
 • Италия
 • Мнения: 3 425
Аве, и аз така мисля,но въпросът ми беше породен поскоро от факта,че някой ми каза,че има срок 1 год,а след това глоба...иначе както усещаш и аз не се натискам за бг гражданство и т.н.  Blush (дано не ме линчува някой  Blush )

Зайче, да си пофилософстваме мъничко...наистина не се заяждам  Peace ...е,как така на български гражданин баща му няма да е съгласен да има бг документи... граничните власти са недобре информирани и зависи на кой попаднеш де , но все пак  Crazy

# 14
 • Мнения: 1 567
Да, автоматично става български гражданин от теб.
Но за границата не е така. То вече няма и да има граница, но нейсе...
Мойте и двамата са с двойно гражданство, но влизат и излизат от и в Б-я със гръцките си паспорти. Никога не са ме питали какви са и дали имат бг паспорти.
Аз съшо нямам бг задграничен паспорт, влизам и излизам с гръцкия. Питат ме :"Нямате ли бг задграничен паспорт". Отговарям " Не, нямам".
И това е така последните 10 години.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт