Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • The Promised Land
 • Мнения: 1 526
Въпросът ми е следният: какво разрешавате на децата си да правят сами и какво непозволявате.
Става въпрос за ежедневието- да си приготвят лека закуска ( сандвич, корнфлекс). Да си оправят дрехите, леглата, да излизат навън сами, да пресичат, да мият чиний, да сервират- отсервират, да се къпят сами и др.
Въпросът ми е насочен към майките на 5-6 годишните.

# 1
 • Някъде в търсене ............
 • Мнения: 919
Почти всичко от изброените, без миене на чинии и пресичане на улицата под моя поглед. А смятам да я пускам и сама до магазина, но ме е страх от бясно каращите хлапета без книжки и бързи коли.

# 2
 • Мнения: 5 876
На четири и половина - да се облича сама и понякога да си избира дрешките.
Позволявам и насърчавам прибирането на стаята, ама на Simple Smile
Разрешавам й да ми помага в готвенето, предимно да отмерва продуктите за кекс и да меси, ако има нещо за месене Simple Smile
Тя иначе има желание да мие под, да мете, ей такива неща.  Mr. Green
Да си прави сандвич не й разрешавам, страх ме е да не се пореже.
Корнфлейкс - да.
Пресичане - и дума да не става.

# 3
 • Варна...
 • Мнения: 1 279
Моята госпожица е на 7 и половина вече, но имаме обратния проблем.Прекалено е несамостоятелна!Ако може друг да свърши всичко, най-добре ще е за нея!За разхвърляната детска - въобще няма да коментирам.Винаги братчето и е разсипало играчките, защо тя да ги прибира?!?А на думите ми, че по тая логика - аз ли трябва да се надупя, за да събирам строителчета и мозайки, отговор няма!
Виж, за пресичането на улици - все още не смея да я пусна сама.То аз трудно пресичам понякога, к`во остава за дете.А в квартала ни колите никнат като гъби след дъжд.По тротоара няма как да вървиш, навсякъде паркирани коли.Кошмарно е!А като нямам пряка видимост към детската площадка - и да играе сама на вън не смея да я пусна...Може би е моя грешка това прекалено обгрижване, но...

# 4
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
Вики сам се облича, сам си избира дрехите (облича ги след одобрение от наша страна), сам си оправя леглото, подрежда си дрехите, шкафовете, помага при сервиране и отсервиране, къпе се сам (ние му нагласяваме водата), прибира си стаята, помага при простиране и прибиране на прането, при прибиране на покупките и носенето на по-леки торби, сутрин слага закуската и на двамата, но само ако е пакетирана или корнфлекс.
Не излиза сам, не пресича сам, не мие чинии, не му разрешавам да реже с нож (изключение правя само при хранене, учим го да яде с нож и вилица).

# 5
 • София
 • Мнения: 2 700
На тази възраст, за която питаш разрешено беше: избор на дрехи, оправяне на стаята й, киснене във вана сама /за самото къпане помагах почти до 7-мата година/, помощ при дозиране и бъркане на някои храни, въртене на топчетата за супа топчета.
С пресичането и до днес /9 г./ имам психически проблем. Вече я оставям, но ако мога да съм наблизо предпочитам да сме заедно.

# 6
 • София
 • Мнения: 11 445
Моята на 4 г. и половина може да си сложи сама закуска (корнфлейкс). Научила се е да си пуска сама микровълновата  Embarassed Embarassed Embarassed Абе цялата работа е "Неволята учи". Майка и и баща й в събота и неделя си поспиват и тя се е принудила сама да се оправя. Мие се сама, дупе, зъби, лице. Т.е. може да го прави. Аз настоявам да мия зъбите й вечер, сутрин сама го прави. За къпане, още се къпе с мен, защото се бием за миенето на косата.
Сама може да се облича, ама я помързява. Може да мие пода, понякога й разрешавам да го прави. Карам я да бърше праха. При добро желание си подрежда стаята и си оправя леглото. Понякога готвим заедно или правим курабийки. Чинии има голямо желание да мие от малка. Имаме миялна обаче, а тя като се хване да мие за една чаша сигурно една кофа вода отива и наводнява кухнята, та не й давам много, много. Скоро искаше да шие с мен. Дадох й едно парче плат и игла.  Laughing Помага при сервиране и отсервиране. Вади прибори от миялната. Помага при простиране и прибиране на дрехите. Сгъва прането  Wink

За пускане сама навън и дума не може да става! Само един път съм я пускала, защото едни комшии настояха. Те си пийват под нашия прозорец на пейката вечер и "Пусни я, та пусни я". Пуснах я... е, после имаше голям спор да се прибира или не... 4 годишна кифла спори с мен още от сега за прибиране  Rolling Eyes Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

Последна редакция: вт, 09 окт 2007, 10:08 от Vache

# 7
 • София
 • Мнения: 4 813
Габриела е на пет и половина.

Без проблем си вади храна от хладилника и си сервира. Може и да си отсервира. През почивните дни нямам грижа за закуската й, ако реша да спя до късно. Храни се с нож и вилица, може да си маже филии, но не може да си отреже хляб примерно. По-скоро, не се е налагало да опитва, знам ли - може пък и да се справи.

Като си оправя леглото, много смешно се бори със завивката, но се справя някак. Липсва й по-скоро желание, отколкото умение.
Когато е у дома, постоянно се преоблича; сгъва си дрехите и ги прибира по местата им.

Може да се къпе сама, ако има кой да й нагласи водата и да й измие косата. А също и ако има кой да я търпи да заема банята в продължение поне на един час. Миенето и обслужването в тоалетната не са й проблем.

Излиза сама единствено в двора. Не я пускаме да се разхожда из квартала, а и тя никога не е проявявала желание. Та, макар да знае правилата за пресичане, никога не го е правила сама. Всъщност, когато е при майка ми извън София, спокойно играе навън без надзор.

Давам й да мие разни неща, предимно плодове и зеленчуци, рядко прибори и чинии, защото не ги мием на ръка.
Помага с простирането и прибирането на дрехите, с разпределянето на покупките, с подреждането и с готвенето. Подреждането на масата обикновено е нейна грижа.

Пуска си музика и филми по избор.

С часове може да се занимава самичка и да не й е скучно.

Понякога я оставям сама на тренировка - няма проблем, стига да има кой да й затегне кънките. Преобличане, бърсане на кънки, придвижване из сградата не я затрудняват.

Иска ми се да е малко по-бърза в самостоятелните дейности и малко по-постоянна (особено по отношение на прибирането и подреждането).

# 8
 • дядовата ръкавичка
 • Мнения: 2 778
Въпросът ми е следният: какво разрешавате на децата си да правят сами и какво непозволявате.
Става въпрос за ежедневието- да си приготвят лека закуска ( сандвич, корнфлекс). Да си оправят дрехите, леглата, да излизат навън сами, да пресичат, да мият чиний, да сервират- отсервират, да се къпят сами и др.
Въпросът ми е насочен към майките на 5-6 годишните.

Всичко разрешавам, с изключение на излизане навън сами /освен до магазина/ и естествено пресичане. За останалите неща, не само че разрешавам, но и поощрявам. Друг е въпроса, че не срещам особено разбиране,  особено за оправянето на леглата.
Децата ми са:  Димана - на 5 г. и Саши - на 7. Като цяло тя е много по-самостоятелна и подредена. Умира да си прави сама палачинки, да подрежда дрехи, да мие чинии и подобни домакинствания. Саши също се включва, но само когато му е интересно.

Двамата цяло лято, както и сега по време на стачката, са сами в къщи. Тоест без мен и баща им. Но не и без друг възрастен - племенницата на мъжа ми е по майчинство и също е в къщи с двете си деца.  Мисля, че този период много помогна за развиване на тяхната самостоятелност. Но пак виждам разликата - като се прибирам вечер от работа обикновено нейното легло е оправено, пижамата чинно сгъната под възглавницата, а неговата е на топка около или под леглото.
Притеснява ме малко това, че Саши е започнал да се самолекува: Гледам го онзи ден -дъвче нещо - боляло го коремчето и си взел хапче /Lactobacillus на таблетки/.  Предната нощ пък станал в 3 ч. сутринта и ударил една лъжица Panadol, понеже го болял зъб.  Но поне засега се лекува  съвсем адекватно  Sunglasses.

Последна редакция: вт, 09 окт 2007, 10:55 от Айяла

# 9
 • София
 • Мнения: 9 006
По принцип поощрявам всеки опит от тяхна страна за самостоятелност без следните неща: боравене с ел. уреди /печки, фурни, микровълнови/, употреба на нож без надзор от моя страна /то и без друго рядко се налага, защото купувам предимно нарязан хляб/, миене на съдове - имам съдомиялна и миенето на ръка е излишен разход на енергия, освен ако не става дума за някоя специална любима чашка или лъжичка, тогава разрешавам да мият,  , пресичане на големи улици и изобщо самостоятелно движение из града, както и да са сами навън в неоградена площадка /пускам ги само в нашия двор, или в дворовете на техни приятелчета, ако аз съм на гости на родителите на тези приятелчета.  Имат пълна свобода да си взимат храна от хладилника или шкафа /много е удобно в почивните дни, защото не се грижа за закуските/, обличат се сами /с избрани от мен дрехи/, подреждат си стаите, когато сме в градинката, ги пускам сами да пресичат една малка улица, за да отидат до кафененцето и да си купят нещо.
На тяхната възраст аз бях много по-самостоятелна, но сега, когато съм родител, определено ме е страх да ги отпускам на по-дълго въже. Дано да не им правя мечешка услуга.

# 10
 • Мнения: 517
Синът ми е на 6 г. Леглото не си оправя сам, но помага. Поощрявам го да сервира масата и да отсервира. Понякога си мие сам чашата. Дрехите си облича сам и му е задължение да ги сгъне и прибере, след събличането им. Позволявам му да си намаже филийката с пастет сам, но задължително съм до него. Все още не се къпе сам. Нещо му нямам доверие. Wink Зъбите мие сам, а аз понякога проверявам как е е справил. Ходи до кварталния магазин за дребни покупки и го пускам да играе сам пред блока. Условието е, да го виждам от терасата.

# 11
 • Земята
 • Мнения: 1 426
Ами годината преди тръгване на училище - всичко изброено без пресичането. Живеем от едната страна на Цар Борис 3 в София и докъм 4-5 клас категорично бях забранила пресичането му без възрастни. Също можеха да си притоплят порция на микровълновата. Малкият пък обичаше да глади (като порастна, престана да обича)  и под мой надзор гладеше калъфки за възглавници, носни кърпи... Освен това си перяха чорапите, простираха си ги - бях вързала едно въженце ниско успоредно на парапета на балкона, бършеха прах... общо взето се налагаше аз да минавам след тях, разбира се, но без те да знаят...

# 12
 • Русе
 • Мнения: 2 263
Големият ми син беше на 3 г и половина когато за първи път го пуснах сам да играе пред блока.На 6 г беше вече толкова самостоятелен,че ходеше с децата от квартала сам на басейн с колелетата,а басейна е в другия край на града/около 7-8км от нас/.
Всичко можеше да прави сам-друг е въпроса дали му се ще
При дъщеря ми не стояха точно така нещата,нея повече я вардех и до 2 клас гледах големи улици да не присича сама.Поощрявала съм я винаги да върши всякаква домакинска работа/както впрочем и големият ми син/
При малкия -незнам как ще постъпя-зависи от него.Той сам ще си покаже колко ще е самостоятелен и до каква степен ще му позволявам някой неща.Но си мисля,че не бих го пуснала сам на басейн,както направих с големия newsm78.Знае ли човек ooooh! Laughing

# 13
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 938
На 5-6г. щерката като че ли само си прибираше нещата и то не винаги.
 newsm78 друго не се сещам да е правела. Поне от изброените неща. Можеше и може часове наред да се занимава с нещо. Няма проблем. Аааааа, пускала си е сама ТВ-то. За видеото, нямам спомен.

Синът ми е под обявената граница. Но и той само за прибиране и подреждане е на линия. Понякога помага в сервирането на масата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт