Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 9 окт. 2007, 16:19 ч.

Ваксини и съмнение за епилепсия.

  • 990
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте, д-р Слънчева!
Синът ми беше на 3 месеца, когато педиатърката ни препоръча да проведем консултация с невролог. Оплакванията бяха следните: обикновен е изключително спокоен, но имаше дни в които по цял ден ревеше. Денят започваше с много силен писък /писъците започнаха в края на първия месец/, предизвикан като че ли от внезапна физическа болка, следваше захласване и дълго не можех да го успокоя. За краткото време, в което се налагаше да го оставя в леглото, той вдигаше уплашен ръчички, втренчваше поглед в една точка и издаваше звук "ъ-ъ-ъ-ъ", като че ли опитва, но не може да поеме въздух.
Заведохме го в МЦ "Детско здраве". При неврологичния праглед, се установи, че всичко е в норма за възрастта. По време на ЕЕГ-то, детето беше нервно, шапката и електродите падаха 2 пъти, голяма част от записа беше направен, при силен рев и буйни движения. Неврололожката ни успокои обясни, че ще има в предвид, че някои участъци са "некачествени", макар да не присъства на изследването, постави диагноза "епилепсия"- синдром на West, написана собственоръчно на разпечатката от ЕЕГ-то и изписа лечение с Депакин, по протокол. В последствие установих, че в амб. лист и протокола е сложена диагноза Grand mal припадъци. В нас, като родители се породи съмнение от разминаването в диагнозите и некоректността при извършване на ЕЕГ-то.
След седмица повторихме ЕЕГ-то, в Института по педиатрия, при доц. Владимирова, която наблюдава едновременно графиката и детето – констатира ЕЕГ в норма за възрастта; направихме трасфонтанелна ехография – “без патологични промени”. След консултация и с д-р Литвиненко, той постави заключение “неврологично здрав”. Не предприехме лечение с Депакин. За да сме по-спокойни и да имаме време да го наблюдаваме, освободиха бебчо за 6 мес. от имунизации.
В началото на 4-я мес. изби първото зъбче, след 1 седмица и второто. Според мен, това е провокирало, т.н. кризи, които повече не се проявиха.
Въпреки отхвърлянето на диагнозата, предполагам разбирате страховете ми, затова имам няколко въпроса:
1/ Детето ми ще бъде на 10 мес., когато трябва да се сложи ДТК и полиомиелит. В предвид, това, че Пентаксим може да се сложи до 12 мес. възраст, разумно ли е да започнем с Пентаксим, а да продължим с др. ваксини и какви препоръчвате? “Убити” ли са вирусите, във ваксините, които РИОКОЗ предоставя в момента.
2/ През какъв интервал от време да се сложат ваксините за ДТК и полиомиелит, в случай, че закупиме ваксина?
ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРА И ОТДЕЛЕНОТО ВРЕМЕ!

# 1
  • Мнения: 5 760
Здравейте! При всички случаи сложете или Пентаксим три поредни месеца или Инфанрикс(в нея коклюша е като в Пентаксима) и Имовакс полио от касата(убита) също в три поредни месеца. Не е проблем, че започвате по-късно. Ще приключите с 7-8 месеца по-късно. Laughing Реимунизацията да е около година след последната имунизация т.е. на 2, 9г.-2,10 г.

# 2
Д-р Слънчева, много Ви благодаря за своевременния отговор и отделеното време! Бъдете здрава!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт