Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

1. Получихте ли еднократната помощ за раждането на детето си?

Опции:

* Може да изберете максимум 4 опции.

 • космополитно
 • Мнения: 940
...РАВНОПОСТАВЕНОСТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИ ПРИДОБИВКИ ЗА ДЕЦА


Предистория:Преди време имаше тема тук за получаване на еднократната помощ при раждане на дете ОТ ОСИНОВИТЕЛИТЕ. Единици бяха успели да я получат! Дори бяха цитирали (Тонни) на какво основание е станало това.

Реалността: Отпускането на тази помощ (според директорите на ДСП - районна и регионална) е неправомерно и закононесъобразно. Ако някой осиновител е получил тази помощ то е цитирам: “или защото е предложил подкуп ИЛИ защото не е било забелязано от социалният работник, че е осиновител-разликата между БР и осиновител ПО ДОКУМЕНТИ може да се долови само по големия времеви интервал между датата на раждане на детето и датата на издаване на акта му за раждане... Ако бъде установено при проверка отпускането на еднократна помощ при раждане на дете на осиновител виновниците се санкционират"…

Вече н-ти (май 4-ти месец) вървим процедура по обжалване на дискриминиращата осиновителите практика на ДСП за отказ на осиновители на тази помощ! Борбата я водим с моя многоуважавана позната (юрист от висок ранг), самата тя осиновител. На нея дължа юридически издържаната обосновка на обжалванията ни по отказите на ДСП. Достигнали сме до последна инстанция – Административен съд. Очакваме неговото становище. Но независимо от това, което ще постанови той сме решени да продължим нататък до въвеждане на необходимите корекции в законодателството!

ЗАЩОТО въпросът не е за жалките 2000 лв (пак от любимите ми грешки-назоваващи несъзнавани истини- май би било редно такава да е сумата), а принципен! ЗАЩОТО:

*Законът отказва помощ на майка, която не се грижи за детето, което е родила, от което следва, че тази помощ не е награда за раждането, а средства, които следва да послужат при отглеждането на детето;

*Осиновителят отглежда детето, следователно има право на паричната помощ, която ще послужи, съобразно целта на закона, за закупуване на основните принадлежности за отглеждане на детето; за посрещане на негови базисни потребности, когато то дойде в семейството, което ще го отглежда, а не което го ражда.


------
Смятате ли за необходима тази битка? И искате ли да я подкрепите, повеждайки я? Така щото осиновителите да бъдем равноправни на другите родители не само по отговорности? Да отвоюваме по закон да бъде заложено правото на родителя-осиновител да получава тази помощ!?

В повечето случаи Помощта за раждането на децата ни не е изплатена (БМ няма право да я получи по закон, също както и ние). Къде остава тази сума – в икономиите на държавния бюджет?
 Сами умножете броя на изоставените и осиновени деца за година Х 200лв!...


Има ли желаещи да подкрепят тази битка и да я спечелят?

# 1
 • ВАРНА
 • Мнения: 2 087
А според мен,редно би било тази помощ да се преведе в дома,в който се настанява бебето за отглеждане.Много добре ще е за посрещане на нуждите му,защото с 2 памперса дневно зачислени от държавата си е страшно да се опише гледката на дупенцето му.Другите нужни консумативи няма да изброявам.

# 2
 • София
 • Мнения: 690
Ще се въздържа от гласуване в анкетата, за да не изкривя резултатите. Все още съм чакаща.

Но все пак искам да спомена мнението си. Много се ядосвам от това деление. Хем родители, ама не съвсем. Навсякъде в законовите уредби пише "родител/осиновител". Задължения - бол, а права - а-а-а  има някакви там. (не е като без хич.)
А според мен,редно би било тази помощ да се преведе в дома,в който се настанява бебето за отглеждане.Много добре ще е за посрещане на нуждите му,защото с 2 памперса дневно зачислени от държавата си е страшно да се опише гледката на дупенцето му.Другите нужни консумативи няма да изброявам.
Това е хубаво, но те не отиват и там, а потъват някъде в бездънната хазна.


Подкрепям борбата за правото на премия за осиновяване на дете, равна по стойност (най-малкото, да не говорим че трябва и да е по-голяма) на тази при раждане. Ако смятате, че даването на моя глас в анкетата, ще е от полза, без да изкриви резултата, ще гласувам в подкрепа. Между другото, за Лили получих сумата, а (живот и здраве) като вземем детенце ще се боря за тези 200 лева и лично ще ги внеса в някоя сметка за подпомагане на деца в неравностойно положение

# 3
 • Мнения: 1 249
Странно ...

Не мен досега осиновителите ми казват, че не са имали никакъв проблем да си вземат парите. (за София говоря)
А аз мислех, че може да имат проблем, но поне от няколкото близки познати семейства никой не се е оплакал. Всички си ги получиха без никакви връзки и проблеми.
Пуснете на лични номера във ВАС, ако е удобно. Интересно е да се следи.

# 4
 • Ruse, Bulgaria
 • Мнения: 883
Аз пък не съм взимала никакви пари, Когато осиновявахме децата, никой и не ни спомена за тях. Не знам дори дали по онова време е имало такава възможност. Чух за това вече тук, във Форума, преди малко повече от година. Трябва ли да си "търся правата" сега, след 13 години? Или да си ги искам с лихвите?

# 5
За големият съм взела тази помощ защото беше бебе дори в предприятието в което работя бяха извикали мъжът ми за да му я дадат.

# 6
 • на път
 • Мнения: 2 627
На мен в общината в прав текст ми казаха, че за детенце на 1 година и 5 месеца не се полага никаква помощ.
Сега не съм много наясно променило ли се е нещо след 2 години.

# 7
 • Мнения: 171
Гласувах, че съм получила еднократната помощ. За това си право бях уведомена още на първата следосиновителска среща от соц.работник. Получих ги без никакъв проблем. Моето мнение е че тази помощ би следвало да се поделя между осиновителите и дома в зависимост от броя месеци престой в дома на детето до навършване на 2г. Пример: Престой 12 месеца в дома, осиновителя да има право на 100лв, а останалите 100 се превеждат по сметка на дома. Подкупи НЕ сме давали и никой не ни е искал. И за мен ще бъде интересно какво е решението на ВАС.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 722
Не съм я търсила, но държа да се прокара като закон, защото:
1. Според мен това е един от начините да се спре изоставянето на деца с цел извличане на облаги от тяхното раждане.
Защото, докато за моите деца отказа е даден веднага и майката може да не е получила помощта, то познавам родилки /ми няма как да ги нарека по друг начин/, които раждат, взимат си детето до получаване на помощта, като през това време не полагат никакви грижи за него, и като вземат парата - дим да ги няма. До раждането на следващото дете след 9 месеца.
2.Фактът, че аз спокойно мога да мина без тези средства, не значи че те не са дължими.
3. Не желая да пускам гювеч на държавата!!!

# 9
 • ВАРНА
 • Мнения: 2 087
Ние не сме били "подпомогнати" от държавата.Бе ни заявено,че парите се полагат на родилката.Точка.
Пък и само до пари ни е било в този момент.Но продължавам да мисля,че е редно веднага сумата да бъде превеждана на дома,в който е зачислено детето.

# 10
 • някъде, там...
 • Мнения: 224
Не мога да гласувам, тъй като сме на ниво изготвяне на доклад.
Обаче няма да е лошо да ни третират като родители, защото това, че не съм родила дете не означава че не мога да се грижа за него - ДА БЪДА РОДИТЕЛ. Оставам с впечатление, че тези 200 лв се дават за раждането като физиологичен процес, а не за отглеждането на дете като помощ. Аз в интерес на истината от вас разбирам за тези пари.

Цитат
3. Не желая да пускам гювеч на държавата!!!
smile3501

Ми така де тя пуска ли ни?  НЕ

Цитат
Но продължавам да мисля,че е редно веднага сумата да бъде превеждана на дома,в който е зачислено детето.


 newsm10

# 11
 • София
 • Мнения: 1 843
Не я искам тази помощ.
Тя трябва да отива за детето, там където то прекарва първите си дни и месеци от живота, за него е.

Но си искам майчинството!
Искам, щом съм работила и плащала данъци, да ми се полага законното право да си отглеждам детето за определен период спокойно.

А не да се принуждавам да напускам работа, да треперя как ще се оправим, да не спя с месеци и да търся всякакви алтернативи да се издържаме!

Детето ми се ражда в моето семейство, когато влезе в него, няма значение дали е на 5 или на 10 години!
Искам си майчинството!

# 12
 • Мнения: 367
Имам позната в соц.грижи и когато осиновихме тя ми каза да подам за еднократна помощ. Но след това ми се обади и като разбра какъв ни е дохода, каза че помощта е само ако имаме под 200лв на човек. Е, нашият доход е 700. Не ни се полагат тези пари. И детски не мога да взимам.  Нали съм на държавна работа и един лев не мога да укрия от тия данъци. А те взимат  брутото, като основна заплата.

# 13
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
ами аз предложих на биото да отидем целокупно и да си вземем парите, ма тя нали се срамува..........и така подарихме на държавата 200 лева. яд ме е.
интересно ми е какво ли щяха да кажат когато сме там двете, осиновителката и биологичната майка. и детето не е било в дом.

# 14
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
Имам позната в соц.грижи и когато осиновихме тя ми каза да подам за еднократна помощ. Но след това ми се обади и като разбра какъв ни е дохода, каза че помощта е само ако имаме под 200лв на човек. Е, нашият доход е 700. Не ни се полагат тези пари. И детски не мога да взимам.  Нали съм на държавна работа и един лев не мога да укрия от тия данъци. А те взимат  брутото, като основна заплата.
тва пук е пулна глупост. 200 лева се дават за всяко родено дете, дори и да имате доход 20000 на месец. ако си го родила ти, ще ги получиш. ама пусто нали не сме родили и искат да си ги спестят. малка сума, обаче като се замислиш от колко са я спестили..............и я мултиплицираш.........

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт