Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Bulgaria
  • Мнения: 139
Здравейте бъдещи мами искам да ви попитам за болни4ните. Рових се из форума но не открих отговора ми на въпроса. Ето го и него бремена съм с близнаци в момента, също така бях с стерилитет от 2 години и сега забременях и съм в болни4ен от както рабрах 4е съм бремена и си мисля 4е ще съм така до края защото се водя патологи4на бременост.Осигоряват ме на 210лв. НОИ колко ще ми изплаща до края на бременоста и последните ли 6 месеца ще гледат. Дано да съм си задала въпроса правилно. Ако не ви е ясно питайте ще ви отговоря. Благодаря ви предварително.

# 1
  • Видин
  • Мнения: 665
Не знам дали ще ти помогна на 100%. До колкото знам наистина се гледат последните 6 месеца. А парите, които си получавала се делят на дните от месеца и се умножават по работните дни. т.е примерно за октомври (210/31)*23=155,81лв. Дано да е така. Ако не е много се извинявам Embarassed

# 2
  • София
  • Мнения: 842
Обезщетението ти се определя от дохода ти за последните шест месеца преди месеца, в който си излезнала в болничен, т.е. ако си в болничен от октомври, базата за обезщетението ти е от април до септември включително. Сумираш дохода за тези 6 месеца и делиш на сумата от работните дни за периода. Така получаваш среднодневния осигурителен доход. А обезщетението ти е в размер на 90% от този среднодн.осиг.дох. като не може да бъде по-високо от среднодневното нетно възнаграждение (изчислено по същия начин) и по-ниско от среднодневната МРЗ за страната.  Ако нямаш прекъсване в болничните, това ще бъде твоето обезщетение както за периода на цялата бременност, така и за периода на 315-те дни. Дано да съм го обяснила така, че за да ме разбереш. Ако нещо не е ясно - можеш да ми пишеш на ЛС.

# 3
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  • Мнения: 8 231
За патологична бременност се издава болничен лист за общо заболяване и обезщетението се изчислява като 80% от среднодневния осигурителен доход.
Когато излезнете в отпуск за бременност и раждане за 315 дни, който започва 45 дни преди определения термин се изплаща обезщетение в размер на 90% от среднодневния осигурителен доход, но не повече от средно дневното нетно възнаграждение и не по-малко от МРЗ за страната.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт