Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Дядовата ръкавичка

Мнения: 192
Винаги съм си мислела, че оризът е безглутенов...

Обаче се натъкнах на ето това http://kulinar.gbg.bg/foodview.php?spid=25

Късозърнест /кръгъл, перлен/ - ниско съдържание на глутен и Дългозърнест ориз (long-grain rice) -
високо съдържание на глутен  Shocked

Вярно ли е или човек не трябва да се доверява на подобни източници?
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Много странно...  Thinking
Цитирай

В заешката дупка

Мнения: 2 829
Не е вярно.
Гугълнах по въпроса, за да видя от къде може евентуално да идва това объркване. Излезна, че има някакъв вид ориз (късозърнест), който се нарича още "glutinous rice", което на английски може да означава както "глутенов ориз", така и "лепкав ориз".  Изрично е обяснено, че не е първото, защото оризът не съдържа глутен, а се нарича така, защото е  лепкав и мек.
Цитирай

Дядовата ръкавичка

Мнения: 192
Този го има в линка, който дадох.

Глутенов (glutinous rice, sushi rice, sweet rice) наричан още японски ориз или сладък ориз. Въпреки името си, този ориз не е сладък и не съдържа глутен. В замяна на това той е много слепващ се, късозърнест ориз. Затова широко се използва в азиатската кухня за приготвяне на суши и различни десерти.

Въпросът продължава да стои за първита два.
Цитирай

В заешката дупка

Мнения: 2 829
При положение, че в много страни, включително и тук, където живея, оризът  се препоръчва като първа храна за бебета,  един такъв факт едва ли би бил непознат. Напротив, навсякъде се подчертава, че оризът не съдържа глутен. В сайтове, статии за захранване - също. Иначе и гугъл дава доста инфо катоа се напишв short-grain rice, round grain rice, pearl rice, long-grain rice...
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.