Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 окт. 2007, 23:11 ч.

Стъклена маса в детски магазин

 • 3 828
 • 95
 •   1
Отговори

Анкета

Ако Вие бяхте на мое място, бихте ли платили?

Опции:

 • Мнения: 532
Случката, описана по-долу поражда две мнения у мен и мира не ми дава. Обещавам, че ще се съобразя с болшинството от Вас и ще постъпя така, както то реши.
Какво се случи:
По време на работа с клиенти- майка, баба и две малки деца, посещавайки детски магазин, две продавачки предлагат, майката и бабата избират дрешки, а аз превеждам помежду им. Чува се страхотен трясък на счупено стъкло и писък да деца. Докато майката и аз, като най-близкостоящи, скачаме към децата, уверяваме се, че нищо им няма и успокояваме малките, аз долавям недоволството на служителките в магазина. Разбирайки ги напълно, мъча се да смекча положението и питам колко струва масата. Оставям визитка, след като кредитната ми карта бива отказана. Никак и въобще даже не си мисля, че мога да се откажа в последствие да платя сумата за щетата. Липсата на сумата в брой притесни особено работещите две жени в магазина и ми беше заявено, че ще ме посетят в офиса, за да я получат. Междувременно излязла от уплахата, опитвайки се да защитя децата, зададох въпрос на продавачките, защо изобщо държат стъклена маса в магазин за детски стоки, като стъклото ОЧЕВАДНО НЕ беше закрепено стабилно, а само поставено върху двата крака. Беше отговорено, че тази маса я имат от 7 години и нашите деца, т.е. българчета не пипат. Аз ги поздравих за късмета и за дългия "живот" на масата.  НО... това "НО" не ми дава мира. Кой всъщност беше ощетеният и защо изобщо дамите-чужденки дори и не заподозряха, че някой може да им поиска обезщетение за счупеното стъкло. С какво нашето общество е по-различно?
Едва успях да се измъкна от магазина, така или иначе не можех да платя в брой, а и не ми беше удобно да кажа на клиентите, че у нас искат пари за това, че поставят децата ни под угроза. Рано на другия ден получих обаждане от собственика на магазина с въпрос кога ще се разплатя. Потресена от липсата на каквото и да е чувство на съпричастност за случилото се на децата, аз зададох към него същите въпроси, които отправих към продавачките. Той пък беше потресен от своя страна за това, че получава негативно отношение. Няма да описвам словесната битка помежду ни. Сумата не е огромна, но огромно беше за мен разочарованието, че живея между хора, които не ги е грижа за нищо друго, но само за собствения им "бизнес". Това е често посещаван магазин от мен и децата ми, били сме щастливци, че на нас не ни се случи това, но как да постъпя, честно не зная.

# 1
 • Мнения: 9 006
Не плащай! Кажи, че ще подадеш жалба за това, че са уплашили децата и родителите им и ще търсите възмездие за нанесени емоционални щети. Спомени, че си се посъветвала с адвокат по въпроса.

# 2
 • Мнения: 3 405
Когато се излагат чупливи предмети за ползване от клиенти, вероятността да бъдат счупени е голяма. Магазинът би трябвало да си покрие щетата, пък ако искат после да я калкулират в цената на стоките.

Казвам Не, без продължението Simple Smile

# 3
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Много се дразня от несериозното отношение към обезопасяването  Confused
Мой фаворит е една табела, широко разпространена около варненските градинки-ръждива, ръбата, както си му е реда и на нея пише, че площадката не е за деца до 3 години без придружител или нещо подобно. Изкушавам се от идеята да пенсионирам тия табели в някой претопителен пункт по тъмна доба. Що неща претопиха, тия отвратителни ръжди още стърчат  ooooh!

По твоя въпрос, щом и си настоява, бих му дигнала патардия, бих го заплашила със съд и, ако си имам адвокатка-другарка, бих го почнала заради едната правда-Комисия на потребителите, всичко по реда си, пусто да е. Аман от тъпанери, такива случаи не са единични, за съжаление. Ай, ш`го в наглеца  Crossing Arms

# 4
 • Мнения: 743
Всеки нормален магазин трябва да е застрахован за щети.Щом не е ти нямаш вина,ами ако в магазина бяха само децата от тях ли щеше да вземе пари някой ?

# 5
 • Мнения: 3 612
...Разбирайки ги напълно, мъча се да смекча положението и питам колко струва масата. Оставям визитка, след като кредитната ми карта бива отказана. Никак и въобще даже не си мисля, че мога да се откажа в последствие да платя сумата за щетата. Липсата на сумата в брой притесни особено работещите две жени в магазина и ми беше заявено, че ще ме посетят в офиса, за да я получат. ...

Не zнам zа коя страна говориш, но в Германия, ако дете (деца) под 7 години счлупи нещо в магаzин, то родителите НЕ ТРЯБВА да плащат.

Аz сьм счупвала раzни неща (сещам се zа едно пюре на Хип) и не са ме карали да го плащам... но пьк в БГ сьс сигурност щах да го платя, та и недоволните фиzиономии на продавачките  и пр. щях да отнеса (ако се раzмине скандала де).
Тогава една жена дойде и го почисти. С това се приключи.

# 6
 • Мнения: 524
Не би трябвало да платите, застрашават децата, така, че те дължат извинение и да се благодарят, че не се е случил инцидент. Но все пак сме в България, а тук никой не мисли за децата.

# 7
 • Мнения: 2 567
Мисля, че никоя от двете страни не е напълно права.
Ако става дума за магазина, за който подозирам, ми е ясно за какво иде реч. Наистина се чудя тази маса как така може да бъде счупена от децата, ако те не лудеят порядъчно около нея. Не оправдавам слагането на чупливи работи, още по малко в детски магазини, но хората така са си решили и който влиза в магазина отчитайки този факт, би следвало да наглежда повече децата си.

Не ги оправдавам обаче за дебелоочието и всякаква липса на съпричастност. Все пак колкото и скъпа да им е тази маса е можело децата сериозно да се наранят. Можели са да покажат малко повече заинтересованост за състоянието им. А шефа вместо да се обажда да си иска парите за тъпата маса, е можело да се обади да се извини и да попита как са децата.

Като цяло май клоня към не заплащане. Може обаче да предупредиш приятелките си да са по внимателни, защото сигурно са свикнали при тях в магазините да няма подобни мебели, но тука си е практика.

# 8
 • Мнения: 532
arrows, Мястото на действие е детски магазин, намиращ се срещу съда  Rolling Eyes в Горна Оряховица, България. Обещах на собственика, че няма да го пазя в тайна. На заинтересованите мога да уточня и името на магазина, след като го проверя.

Летисия, потърпевшите не са ми приятелки, а ми бяха клиенти и си заминаха по живо, по здраво за щастие. Не зная от къде може да се досещаш за къде става дума, след като чак сега обявявам мястото. Може би си чула за случая от друго място, както и да е.

# 9
 • Мнения: 2 567
Понеже знам, къде живееш и затова така предположих. А този магазин за детски дрехи се води най- добрият в града и предположих, че там си завела тези жени. А и като спомена за продавачките и като ги знам там, че са точно като описаните....   Close
Както и да е де. Добре, че на децата нищо им няма.

# 10
 • Мнения: 141
Имат огромен късмет, че на децата им няма нищо, че не-дай си Боже те бяха пострадали да видим тогаз кой на кого и колко щеше да плаща smile3511

# 11
 • Мнения: 1 541
Слагането на подобна "мебел" в детски магазин е пълна лудост и на всеки нормално мислещ човек трябва да му е ясно това!!! Естествено, че децата ще тичат и даже може да се покатерят по глупавата им маса.....това е лесно да се предвиди  ooooh! Плащане ли?!?! Такъв колоритен скандал щях да им вдигна, че те щяха да я платят  #2gunfire Не стига, че заради тяхната безотговорност можеха да пострадат сериозно деца, че и обещетение ще чакат!
В България продължава да си стои онова соц мислене, че клиентът е длъжен на продавача, а не обратното, и докато не се застъпим за правата си няма да се научат!
Смятам, че не само не трябва да им плащаш, ами трябва наистина да се обърнеш към Защита на потребителите или друга истанция.

На мен в Хит ми се е случвало детето да счупи пюре и никой не ни накара да го платим, макар че аз предложиш, защото ситуацията не беше тяхна вина! Има светлина в тунела, ама е бледа на фона на общото  Peace

Последна редакция: сб, 13 окт 2007, 00:12 от *MILADY*

# 12
 • Мнения: 3 612
arrows, Мястото на действие е детски магазин, намиращ се срещу съда  Rolling Eyes в Горна Оряховица, България. Обещах на собственика, че няма да го пазя в тайна. На заинтересованите мога да уточня и името на магазина, след като го проверя.


В такьв случай ти пьк откьде накьде ще плащаш?  Shocked
Поzнавам Горна... та викаш как се каzва магаzина?

# 13
 • Мнения: 138
arrows, Мястото на действие е детски магазин, намиращ се срещу съда  Rolling Eyes в Горна Оряховица, България. Обещах на собственика, че няма да го пазя в тайна. На заинтересованите мога да уточня и името на магазина, след като го проверя.


В такьв случай ти пьк откьде накьде ще плащаш?  Shocked
Поzнавам Горна... та викаш как се каzва магаzина?
Май и аз го знам магазина ...Хич не си давай зор да плащаш .. Всеки магазин трябва да си има осигуровка за подобни случаи ..

# 14
 • Мнения: 2 563
Според мен масата си остава за сметка на магазина, ако иска собственикът да си опази доброто име. Не че съм трошила кой знае какво, но винаги са ми казвали "няма нищо" и това е. Това в САЩ де, не в България. Спомням си как счупих резачката за хартия на първото си работно място и шефката ми щеше да припадне от шаш, като ме видя да й нося нова, купена с мои пари...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт