Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 193
Хич не ми се искаше да я пускам тази тема, но със съпруга ми сме на коренно различни позиции, а едва ли има семейство, което да не пряко замесено в нея. С него спорим ли спорим и не стигаме до консенсус! Аз се чудя защо разсъждава така, той се чуди същото за мене! Така че споделете и вие. Какво мислите за учителската стачка?

Последна редакция: сб, 13 окт 2007, 03:54 от ina05

# 1
 • Мнения: 2 730
толкова теми има за стачката .А в какво точно се изразява  проблемът с мъжа ти не разбрах Thinking

# 2
 • Мнения: 193
Не е проблем, но фактът, че в едно и също семейство сме на коренно различно мнение е достатъчно интересен. Просто ми е много любопитно какво мислят другите хора. Съпругът ми смята, че сега не му е времето на стачката. Първо, децата губят часове, второ исканото увеличение на заплатите трудно ще стане през зимата. Това си е тежък сезон за икономиката на бедната ни държава. Какво ли трябва да се "ореже", за да получат увеличението си веднага? И още се чуди, защо смятат, че заплатите им са унизително ниски на фона на останалите отрасли в страната. Кой взима по-високи заплати? Лекарите, които спасяват човешки живот, или миньорите, които рискуват своя... Най-високи заплати се взимат в София. В останалата част на страната те се въртят много близко до минималната. Много хора, които не почиват цяло лято,а и през другите сезони като учителите, за събота и неделя да не говорим, и не работят наи-много по шест часа на ден, биха се радвали да взимат заплата от 600 лева. Така разсъждава съпругът ми. Аз обаче си мислех друго. Ако стачката беше лятото никой нямаше да им обърне внимание. И нали исканото от тях увеличение ще е по етапно. И най-важното! Учителите имаха и други искания за различни реформи в образованието! А едва ли има човек, който да не се съгласи, че това е нужно! В началото си мислех, че министърът не им обръща внимание, защото се надява да се откажат. Нали с всеки изминал ден недоволството на родителите към стачниците нараства. А и колко ще издържат без заплати? Ами ако успеят? Много хора от различни браншове ще ги последват! Да, но от скоро започнах да се разколебавам в убежденията си. Защо учителите отказват да преговарят, ако исканото от тях увеличение не им се даде на 100%? Всичко или нищо не е преговори, а изнудване! Няколко пъти отказват преговори заради заплатите си. А какво стана с другите им искания? Защо не преговарят за тях? Дори и да им увеличат заплатите само частично, ако се въведат исканите от тях реформи, това не би ли ги задоволило поне на този етап? Май интелектуалците на страната не се интересуват толкова от "интелектуалното", а и тях ги води единствено "материалното"! И така, много ми е любопитно какво мислят останалите хора за тази българска ситуация?!!

# 3
 • Варна
 • Мнения: 11 829
И аз съм раздвоена честно казано. Разбирам ги, че искат увеличение на заплатите, разбирам, че го заслужават, но откъде да дойдат тези пари? В клюто имаше тема по въпроса, а и Станишев наскоро го каза по тв, че ако им увеличат заплатите на 100%, парите няма откъде да дойдат, трябва просто да се напечатат. Е, това със сигурност ще доведе до хиперинфлация! И каква ще им е файдата от увеличението? Че и на нас покрай тях. А и в началото на стачката беше казано по новините, че учителите губели по 25-30 лева на ден - това си е 500 - 600 лева месечно. Е не е чак толкова зле. От друга страна... има и учители дето действително взимат по 250-300 лева... Те какво да правят с тях? Не знам. Подкрепям ги, но си мисля, че просто няма как да им се изпълнят исканията на 100% и те много добре го разбират. Трябва да се постигне някакъв компромис за момента.

# 4
 • Мнения: 461
Да ме прощават циганите за израза  -   учителската стачка е "хубава работа, ама ... бългаска".   Twisted Evil

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 473
Аз нямам твърдо определена позиция. Ядосва ме факта, че всички родители са притеснени и се чудят как да си гледат децата, много е трудно да ходиш на работа и да измислиш кой да ти гледа детето. От друга страна мъжа ми е учител и подкрепям исканията за увеличение на заплатата, защото неговата е нето 250 лв. и няма как да оцелеем с тези пари, при положение че аз съм в майчинство. Той работи и друга работа, благодарение на която живеем добре. Но това не е решение на проблема. Не може учителите да са най-нископлатените, защото мотивацията им да работят просто изчезва. А те са много важен фактор за развитието на интелекта на собствените ни деца.

# 6
 • Горна Оряховица
 • Мнения: 884
В целия свят заплатите в обществения сектор са по-ниски, отколкото в частния. Това важи и за образованието-влезте в някой сайт за работа, и вижте колко свободни позиции за учители има в частните школи и колежи, ама желаещи-не толкова...А ние ,родителите , сме от другата страна на барикадата-също работим, аз-в частния сектор. И ако до някога това, което получавам и печеля не ме удоволетворява, ще си потърся друга работа, и няма да занимавам обществото със себе си-все пак в пазарна икономика сме...А ако почнем всички да сравняваме заплатите си с тези на нашите колеги в Европа-всички прослойки на обществото трябва да сме по стачки. И много нагло ми звучи-има излишък на пари в образованието-да си даде на учителите под формата на заплати. Чакайте- в тази сфера не са само учителите, има талантливи ученици, които се нуждаят от допълнителни средства, има училища, които се нуждаят от ремонт, има нужда от пари за извънкласни дейности, ами ниските стипендии на по-ученолюбивите?! Интересно защо никой не споменава за социалните придобивки на учителите- пари за учебни помагала им се дават, пари за дрехи?! , което пък винаги ми е будело недоумение...Министрите как си говорели на ушенце-чували ли ли сте как си говорят учителите в учителската стая /който не е-губи много/. Последно-скъпи учители-бъдете по-скромни, и преценете ситуацията реално, а нашата родителска подкрепа да бяхте потърсили, докато подготвяхте стачката, а не сега , когато се разкъсваме между работата си , и притесненията за децата, които стоят с нищо неангажирани в къщи /косите ми настръхват при мисълта, какво се върти в едно  неангажирано детско мозъче/.

# 7
 • София
 • Мнения: 417
Ми ниски са заплатите, но трябва да са готови за компромис. И според мен трудно ще се намерят парите сега.
Смятам, че синдикатите ги използват и си гонят някакъв техен интерес. За това и протакат и те.

# 8
 • на морския бряг
 • Мнения: 1 672
аз вече незнам какво да мисля за тая стачка.прави са си хората да искат увеличение , ама пък 100 % това вече е много

# 9
 • до канала
 • Мнения: 518
Ми да си кажа честно беше ме срам да си взема фиша на заплатата-аз съм учител.Започнах работа на 21.09 .Следващата седмица стачка и така се случи че взех заплата за един ден.Ами заплатата ми беше 15лв като ми взеха данъка чисто взех 12лв и 4ст. пак повтарям за един ден.Колегите знаете ли какво ми казаха "Ако трябва да почерпиш за първа заплата ще си борчлия" Става въпрос за начинаещ учител без стаж и др. добавки.Иначе съм назначена на 299лв основна заплата но реално ще получавам около 240. Вие кажете според вас тази надница нормална ли е дори и за начинаещ че те хамалите взимат повече.
  Не искам да влизам в спор с никого просто споделям какъв ми е надника.

# 10
 • Silvermoon
 • Мнения: 953
Влез в Клюкарника има много обширни теми за и против стачката на учителите. Всеки има право на мнение - ще видиш че мненията са доста полярни и се стига до крайности.
Пипилота79 малка е заплатата никой не го оспорва.

# 11
 • до канала
 • Мнения: 518
Пипилота79 малка е заплатата никой не го оспорва.
Да но по горе някой спомена за надници от 25-30 лв ако са толкова стачка няма да има.За това си казах мнението.

# 12
 • София
 • Мнения: 553
Точно сега й е времето на стачката защото сега (ноември-декември) се продготвя и приема законопроекта за бюджета за следващата година. Ако сега  когата се "кове" бюджета не си извоюват за тях (по-точно не само за тях а за ОБРАЗОВАНИЕТО изобщо) да се предвидят повече пари, т.е. не ги предвидят отсега после откъде да дойдат тези пари,мммм. Излезе в една статия че в България на 4,5 ученика се пада по един зает в образованието. Очевадно е че не е по един учител, защото паралелките са от по 20 и повече дац. Най- вероятно е  щатовете именно в министерството да са раздути и разни шуробадженашки търтеи да изяждат парите които учителите заслужават. Ами да си съкратят от министерството администрацията която наистина не виждам нещо да върши и ще има пари за учителски заплати.

Колкото до децата- истината е че всяко дете отсъства от училище много повече от 2 седмици през годината и си наваксва мателиала както може, и това донякъде е предвидено в учебната програма и в темповете с които се предава мателиала - стои се по-дълго на уроците, някои неща се преповтарят и в рамките на една учебна година и следващите години. И за да сме честни не всички деца са отличници и дори и без стачка много малко от преподаваното им им остава в главата. И то защото ние родителите сме твърде заети за да обръщаме достатъчно внимание колко и дали учат децата ни.
Ако е ставало с добро нямаше да се стигне до стачка. Заплатите на всичките държавни бюролъскачи които само се чудят как да ти се дуят от гишето и как да НЕ работят, какви са им заплатите и колко пъти ги вдигаха досега?!?
Като обвиняват в изнудване учителите, някой сеща ли се че тези хора няма да имат с какво да посрещнат празниците - като не работят октомври, заради стачката, какви заплати ще вземат, за колко време ще трябва да живеят с тези пари, ... да не би от хубаво да остават без стотинка да посрещнат Коледа и Нова година.
Аз лично смятам да говоря и с другите майки и на нашите госпожи да съберем по някой лев, вместо заплатата която вероятно няма да вземат, защото това не е човешко просто.
Истината е че пращам детето си с повече джобни месечно отколкото има учителката му на разположение, пък не му давам кой знае колко: левче за закуски и 1,40 за купон за обяд... това е унизително просто.
Унизително е че това е държавна политика -  предлагаш малки заплати - и най-кадърните и амбициозните педагози изобщо не започват работа като учители или се ориентират  в друга област. Защото и те имат деца и тях ги гледат в ръцете... и техните деца имат нужда от храна и дрехи. по този начин с прости икономически механизми управляващите постигат каквото им трябва:учители стават/остават тези които друго не могат или малцината за които това е призвание, макар и да ги обрича на бедност. вие колко приятели ипознати имате, които биха избрали бедността за себе си и децата си само защото си обичат професията?
Управляващите искат децата ни да станат/останат тъпунгери, които нито да си знаят правата нито да станат мислещи хора... защото мислещите хора не търпят а правят стачки, имат претенции за европейско отношение и т.н. не случайно след 9септември комунистите изтребват и прогонват именно интелигенцията- мислещите и образованите хора- за да остане стадото което лесно се подкарва накъдето те си поискат. това което става е същото но още като деца, се "грижат" да не израстват такива неудобни мислещи хора... Това еинтелектуален геноцид на българската нация, който се тпровежда системно последните 45+19 години.
На нашите управляващи (от които и да са партии) им трябват неграмотни поданици а не мислещи граждани ,за да си развяват байрака и да крадат необезпокоявани колкото си искат.
Тази стачка е в полза много повече на нашите деца, отколкото на учителите.
И да: първо държавата трябва да вдигне заплатите, защото училищата са държавни и държавата определя условията - и заплатите и изискванията за качество. Ако качеството на обучение е ниско пак не учителите а държавате отговорна за това пред нас. Тя плаща и тя трябва да задава стандарта и за идисква, но не от гладни хора...нали.
Пазарната икономика ясно показва каква е пазарната цена за един учебен час учителски труд: всички знаем колко струват курсовете и частните уроци и е очевадно че държавата предлага несъисмеримо по-малко пари. Значи държавата е крайно неадекватна първа, не учителите.
Трябва заплатите да са такива, че за учителските места да има такава конкуренция, както има за работните места в частния сектор, и местата да се заемат с конкурс, ако трябва ежегодно, така че качествените учители да дойдат/да се върнат в училищата. Първо заплатата, после чрез конкуренция за тази добра заплата и по-високото качество на образованието.
Всички ние работим за пари, защо обаче очакваме учителите да го правят за без пари... защото е по-отговорно и става дума за децата ни ли.. това не е ли абсурд.... #Cussing out #2gunfire

Последна редакция: сб, 13 окт 2007, 10:45 от oceanid

# 13
 • СОФИЯ
 • Мнения: 10
да,малки са заплатите и това никой не го оспорва,но какво стана с другите искания за реформи в образованието,защо те се размиха някъде в пространството и вече никои не ги коментира?
Много ми е интересно и защо учителите не протестират за това,че някои от училищата се нуждаят от спешен ремонт?Може би защото родителите винаги са на среща,нали все пак става въпрос за децата ни?Това лято правиха ремонт в училището на дъщеря ми,оказа се че парите стигнаха само за да се смени дограмата и изведнъж на 13 септември се разбра че трябва да се измазва около прозорците,да се боядисат стени,шкафове за да може все пак на 15 децата ни да имат класна стая????Интересно ми е защо това не се споменава никъде?
Надявам се да не ме разберете погрешно,аз подкрепям учителската стачка,но мисля че синдикатите ги използват за някакви техни си цели и ако не сменят начина на водене на преговори само ще загубят.

# 14
 • София
 • Мнения: 553
Учителите като искат увеличение на 5% от БВП за образование, за следващата година, те искат повече пари не само за заплати.. а и за тези ремонти...
Който не му харесва че не стигат парите за ремонта на класната стая, в държавното училище- мястото му е на стачката за да си го поискат родителите заедно с учителите...
 newsm78 newsm78 newsm78
Учителите не могат, а и ние нямаме првао да искаме от тях, с една стачка да оправят цялото образование,  което е на това дередже заради управниците които не единствено учителите а всички ние - родителите сме избрали такива.
Досега учителите са давали даром труда си не толкова на държавата а на нашите деца, защото за тези пари то си е просто даром, нямаме никакво право да ги критикуваме че стачкуват, трябва да ги подкрепим много повече от колкото го правим  Embarassed Embarassed Embarassed
Нещо повече: потребитал на образование са децата и родителите, не  учителите и за по-добро образование трябва да стачкуваме ние и учениците, а не учителите... чиито интереси са накърнени той е в правото си да иска... ние и децата ни сме ощетени от тази държавна политика, но мислим само колко ни е некомфортно че няма кой да ни гледа детенцето ,когато училището не работи...толкона е късогледо и тесногръдо...  Embarassed #Cussing out #Cussing out

Последна редакция: сб, 13 окт 2007, 10:55 от oceanid

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт