Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 24 отговора

Видин

Мнения: 5 152
Добре дошли и на моята трапеза и добър апетит !

Ще започна с нещо, актуално за сезона :

Сладко от дюли със стафиди и орехови ядки


Клик!
Продукти :

3 кг. дюли
2 кг. захар
2 литра вода
200 гр. стафиди
200 гр. едро счукани запечени орехи
2-3 ч.л. лимонтузу

Приготвяне:

Приготвя се захарен сироп от водата и захарта. През това време дюлите се чистят от семките и се режат на малки кубчета, като се режат директно в съд пълен с вода и малко лимонтузу, за да не потъмнеят. Сиропът се вари, докато остане 2/3 от първоначалният си обем. Дюлите се отцеждат от водата и се пускат във врящият сироп. Вари се до пълното сгъстяване на сладкото, като 2-3 минути преди да се свали от огъня се добавят стафидите, а след като се свали се добавят орехите и лимонтузуто. Горещото сладко се изсипва във сухи и затоплени бурканчета, затваря се с капачки и се обръщат тадолу " с главата". Престояват така една нощ, да си дръпнат капачките и после се гощавате Smile.
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Лимонено-бадемови капки




Продукти :
50 гр. размекнато масло
50 гр. захар
2 яйца
50 гр. смлени бадеми
настърганата кора на един лимон
1 с.л. ром
2 с.л. течна сметата (става и с прясно мляко  Smile)
250 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер

Приготвяне :

Маслото се разбива със захарта, прибавят се яйцата, бадемите и лимонената кора, рома и сметаната. Брашното се смесва с бакпулвера и се прибавя към горната смес. Омесва се гладко, среднотвърдо тесто, което трябва да престои около 30 минутки на хладно.
Разточва се тестото с дебелина 1 см. и с формичка се изрязват капки или каквито искате фигурки, които се пържат в на среден огън. Готовите се вадят върху домакинска хартия, за да се отцедят, редят се в купа и се поръсват със пудра захар.

Коментар : много са ароматни и изобщо не са мазни. На който не му се сторят достатъчно сладки, може да си добави още захар, при разбиването на яйцата.

Източник :сп. Сладко и Солено
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Коледен шоколадов кейк



Продукти:

80 гр. чаени бисквити (какао)
70 гр. сухар
150 мл. чарвено вино
100 гр. млечан шоколад
8 яйца
220 гр. захар
100 гр. лешници
настъргана кора на 2 лимона (или 1 лимон и 1 портокал)
1 непълна лъжичка канела, 1 к.л. счукани зърна карамфил, 1 к.л. джинджифил

2 натурални шоколада за украсата

Приготвяне :

Бисквитите и сухара се натрошават и се заливат с червеното вино, за да набъбнат. Шоколада се настъргва на ситно. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта. Когато побелеят, към тях се добавят напоените с вино бисквити  и сухар, след това настъргания шоколад, лешниците (счукани не много на дребно), лимоновите кори и подправките.
Белтъците се бият на сняг със щипка сол и внимателно се добавят към горната смес. Квадратна или правоъгълна тавичка се покрива с хартия за печене (моята е 26 на 26 см.) и сместа се изсипва вътре. Пече се в предварително загрята на 180 гр. фурна час и половина.
След като изстине се разтопяват двата шоколада с малко прясно мляко и със тази глазура се залива кейка. Отгоре се украсява по желание.
***
Още докато се пече, из кухнята се носят невероятни ухания. В къщи е много любим този сладкиш, дано да ви хареса и на вас.
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Специалитет "Книга" от свинско месо



Продуктите са :

1 голямо парче контра филе или свински врат (около 1-1,2 кг.)
1 майонеза
1 с.л. горчица
2-3 скилидки чесън
1 ч.л. розмарин
няколко филийки нарязан бекон
200 гр. гъби (аз го правих със сушени манатарки)
1 глава лук
сол на вкус, черен пипер

Месото се нарязва на по 2 см. дебели филийки, но не до долу, а да се получат като страници на книга. Осолява се от всички страни.

Майонезата се смесва със горчицата, черния пипер, розмарина и счукания на кашица чесън и със получената смес се маже филето , като гледате да намажете хубаво всички "страници"  . След това между самите страници редите бекон, на следващата гъби, после кръгче лук и така до края.
След като сте запълнили страниците месото се завива във фолио и се слага в хладилника за едно денонощие, за да се маринова.

На следващият ден без да се развива месото се слага в тавичка и се пече 2 часа на 200 гр., след което се отваря отгоре фолиото, за да се запече.
Понеже при печенето се отделя сок, може да се направи и сос, като в малко масло се запържи 1 лъжица брашно и се разреди със соса от печеното и малко топла вода. Ако имате останали гъби, добавете и тях. поднася се парче от печеното, залято със соса.
Но и без сос е супер.
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Ягодови мъфини



Продукти :

1 и 1/2 чаши нарязани ягоди
1/2 чаша захар + още1/4 чаша захар
1/4 чаша меко масло
2 яйца
1 ванилия
1 3/4 чаши брашно
1/2 ч л сода бикарбонат
1/4 ч л сол
1/4 ч л индийско орехче

Приготвяне :

В купичка се смесват ягодите с 1/2 чаша захар и се оставят за около 1 час да пуснат сок.
Фурната се загрява на 220 градуса.
Маслото се разбива с останалата 1/4 захар, добавят се яйцата едно по едно и ванилията.
В друг съд се смесват брашното солта и индийското орехче. Сухата смес се добавя към маслената, плюс ягодите заедно със сока. Внимателно се смесват, без да се бърка прекалено дълго. Тестото се разпределя във хартиени формички и кексчетата се пекат 18-20 мин.

Източнок : allrecipes.com
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Медена торта (или така наречения Медовик):




За блатовете :

½ чаша захар
2 яйца
56 гр. масло
¼ чаша мед
половин лъжичка сода
около 2 и половина чаши брашно
щипка сол

За крема :

4 жълтъка
1 желатин (или 2 и ¼ ч.л.)
щипка сол
½ чаша мед
1 чаша мляко
100 гр. кондензирано мляко
2 и ½ чаша сметана

За блатовете яйцата се разбиват със захарта на пяна.
В тенджерка на слаб огън се разтопява маслото, добавя се меда, яйцата разбити със захарта и содата. Разбърква се, до разтварянето на захарта и докато течността се разпени. Маха се от огъня и се охлажда  за 5 минути. След това се прибавя брашното малко по малко и се замесва нелепнещо тесто. Готовото тесто се слага в някакъв съд, закрива се със суха кърпа и се оставя да почине 30 минутки.
След това аз си изрязах по тортената форма 8-9 кръга от хартия за печене и разточвах блатовете направо върху нея, като внимателно изрязвах излишното тесто. От това количество ми излязоха 8 блата, за тортена форма с диаметър 20 см. Разточват се много тънко, трябва да са почти прозрачни, защото при печенето бухват двойно, че и тройно. Фурната се загрява на 180 гр. и блатовете се пекат до лекозлатист цвят (около 5-6 мин).
Опечените блатове се редят в чиния и се покриват с кърпа, докато изстинат. Ако предварително сте си разточили всички блатове, всичко става много бързо- само вадите опечения и слагате нов.

За медения крем, млякото се сипва в тенджерка. Жълтъците се разбиват с меда, щопка сол и желатина. Оставят се за 5 минути. Прясното мляко се влива на тънка струйка при жълтъците, като непрекъснато се бие, след което сместта се връща обратно в тенджерката и се бърка непрекъснато на слаб огън, докато започне да се сгъстява. След това се изстудява. Сметаната се разбива със кондензираното мляко и внимателно се смесва със жълтъчения крем.
Във разкопчаваша форма за торта се редят блат, маже се с крем и така докато свършат всички блатове. Тортата се прибира в хладилник за няколко часа, докато стегне, след което се вади от формата и се намазва от страни с останалия крем и се украсява по желание.

Тук само да кажа, че аз не използвах крема на авторката на рецептата, а направих обикновен домашен крем ванилия и го смесих със разбита със кондензирано мляко сметана.

* Блатовете попиват доста голяма част от крема, затова за да не стане суха тортата, съвсем спокойно можете да направите двойно количество крем. Колкото повече крем - толкова по- добре  Wink.

Източник : кукинг.нет
« Последна редакция: сб, 08 дек 2007, 22:46 от 3ори »
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Баклава с домашно точени кори



Продукти за тестото :

2 яйца
150 гр. масло
0,5 ч.л. суха мая
1,5 чаши прясно мляко
около 80-100 гр. заквасена сметана (но може и без нея)
щипка сол
канела 1 к.л.
джинджифил 1 к.л.
брашно, колкото поеме

Сироп :
1,5 чаша вода
1,5 чаша захар
шафран

Плънка:
 1-1,5 чаша смлени орехи + 1 к.ч. захар + канела на вкус


За тестото продуктите се смесват и се замесва  гладко тесто, което се оставя да втаса. Когато увеличи обема си, тестото се разделя на 12 еднакви топки :



Взема се една топка и се разточва ( но малко по тънко от колкото аз съм разточила на снимката, все пак споменах, че това ми беше първи опит  Mr. Green) и се слага в намазана с масло тавичка :



Маже се с разтопено масло и върху първата кора се слага втората, отново тънко разточена.
Корите трябва да са много фино разточени, да може да се чете вестник през тях, дето има една приказка  Smile. Излишното тесто от страни се отстранява с остър нож. Втората кора се ръси с разтопено масло и след това с  плънката :



Така се редят и останалите кори - кора, масло, плънка, кора, масло, плънка......като накрая се завършва с два слоя кори, смазани помежду си само с масло!
Готовата баклава се маже отгоре с жълтък и се реже на ромбове. Всяко ромбче се украсява с орехова ядка:



Пече се при 170-180 гр. (е зависи и от фурната  Smile) около 40 мин. Познава се че е готова по златистия цвят.

След като изстине се приготвя сиропа и се залива студената баклава с горещият сироп. Завива се с вестник  и кърпа и се яде, когато ви се изчерпа търпението да я чакате да се задушава  Mr. Green.


Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Заешко със сметана и естрагон




Продукти :

1 заек (става въпрос за домашен заек)
300-400 гр. гъби
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
2-3 моркова
1 малка кофичка заквасена сметана (200 гр.)
200 мл. бяло вино
естрагон
подправки - дафинов лист, сол на вкус, черен пипер


Заека се реже на порции и се изкисва за около 30 мин. в студена вода и оцет. През това време на котлона в малка тенджерка се сипва виното и се кипва с 2 с.л. естрагон. вари се докато виното остане на половина, сваля се от огъня и се остава на страни. Заека се се  отцежда хубаво от водата и се запържва до зачервяване в около 50-60 гр. масло. Прибавя се лука, нарязан на дъгички, моркова, нарязан на колелца и чесъна. Подправя се със черен пипер и сол, залива се с виното с естрагона, заквасената сметана и се оставя още 5-10 минути да клокне.
Вземате един гювеч (може и йенска тавичка) и изсипвате заешкото вътре, заливате с 1/2 чаша вода, слагате 1-2 дафинови листа, покривате с фолио или капака и печете до омекване на месото (около 1-1,5 часа). Малко преди да е готово месото в тиган в малко масло запържвате гъбите на силен огън и ги прибавяте към месото. Омешвате всичко хубаво и махате капака/фолиото за да се запече отгоре и да се изпари излишната вода. ако някой харесва по-пикантни вкус, може да добави и 1-2 суп. лъжици горчица.
Става страхотно на вкус. не пропускайте естрагона, той придава почти целия чар на яденето. Препоръчвам го с две ръце.

Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Капама

( ще сложа снимка тази коледа, обещавам  Wink)


Продукти :     

1 пиле +(1 глава лук,ориз,пил. дробчета за плънката)
4-5 пържоли от свински врат
300-400 гр.телешко месо
200 гр.пушено свинско месо
2-3 парчета наденица
300гр.кайма
1 зелка
1 к.ч. ориз
подправки на вкус

Начин на приготвяне :

Приготвям капамата в голям глинен гювеч.

Измивам и почиствам пилето.Запържвам лука с дробчетата (нарязани на дребно),добавям ориза и дозадушавам за няколко минутки с малко вода.Подправям с малко черен пипер,сол и чубрица.Пълня пилето и го зашивам.

От зелката се отделят 13-14 листа,а останолото нарязвам на дребно.Нарязаното зеле,слагам най-отдолу на гювеча,омесено с малко червен пипер.От листата завивам сармички, приготвени от каймата,ориза,лук и подправени с червен и черен пипер.
Пълненото пиле слагам върху нарязаното зеле,а около него редя сармичките.Отгоре редя телешкото месо,нарязано на парчета,вратните пържоли,наденицата и най-отгоре пушеното месо.Слагам едно цяло зелево листо и капака на гювеча, без да го запечатвам.
Аааа забравих и 1аша топла вода+1/2 чаша зелев сок,ако имате,и 1 к.ч. олио.
Пека го около 4 часа,отначало на силна фурна,докато всичко заври,а след това на умерена, до готовност.

Оригиналната рецепта е с кървавица и сланина,но аз съм си я модифицирала до моят вкус.Естествено,всеки може да сложи месо, според вкуса си.

***

Ще споделя и още две рецепти,които се харесват на моите гости.

Едната е за паржоли от свинско месо.

Начуквам на тънко 7-8 паржолки , осолявам ги и ги натривам с
черен,червен пипер и начукан чесън. Редя ги в намаслена тавичка и ги заливам с 1/2 чаша вода. Слагам фолио, и ги пека във фурната около 1,5-2. Колкото по-дълго се пекат под фолио, толкова по-сочни и крехки стават  Peace. Накрая махам фолиото, колкото да се зачервят хубаво. Става страхотно задушено с чеснов аромат (за който си пада по него).

*****

Другата пак е за свинско месо.

Само че тук месото е от бута.Режа го на тънки парчета,осолявам и го пека "натюр" във фурната.След като се опече хубаво,го вадя и нарязвам на хапки.Отделно  нарязвам 3-4 червени и 2-3 зелени печени чушки (от фризера  ) и ги омесвам със счукан чесън,сол, и черен пипер.С тази смес омесвам хапките,поръсвам обилно със свеж(а ако няма,със замразен) магданоз, и става чудно мезе за тежко червено вино    Smile.
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Понички



Продукти :

450 гр. брашно
1 пакет суха мая
50 гр. масло
80 гр. захар
1 яйце
1 ч.л. сол
140 мл. топло мляко
и още
конфитюр, шоколад или крем за пълнежа и олио за пържене

Приготвяне :

Яйцето, захарта и солта се разбиват, добавя се млякото и брашното, предварително смесено със маята. накрая се добавя маслото (размекнато) и се замесва меко тесто. Оставя се за 1 ч. да втаса след което се оформят поничките. Пържат се в умерено загрято олио, защото бързо загарят, в маслена баня.

***
Много са вкусни, стават точно като купешките  Wink.
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Ягодов сладкиш с целувки



Необходими продукти:

За блата

150 гр. захар
3 жълтъка
1 ванилия
250 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
50 гр. масло или маргарин
5 с.л. прясно мляко

и още...
3 белтъка
щипка сол
150 гр. захар
0,5-1 кг. ягоди (или плодове по избор)


Приготвяне :

Жълтъците заедно с 3 с.л. гореща вода се разбиват на пяна, постепенно се добавя ванилията и захарта. Брашното се смесва с бакпулвера. Маслото се разтопява и към него се сипва прясното мляко. Добавят се към жълтъците, накрая се добавя и брашното.
Тавичката се подмазва (или в нея се слага хартия за печене, така по-лесно се вади после) и в нея се изсипва тестото. Пече се 15-20 минути в предварително загрята на 200 радуса фурна.

Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и постепенно се добавя захарта. Ягодите се режат на парченца и се смесват с белтъчения крем. Сместа се изсипва върху опечения и охладен блат и се пече 20-25 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна.
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Кулич



Продукти :

300 гр. брашно
20 гр. прясна мая
половин чаша топло прясно мляко
150 гр. разтопено масло
2 яйца
4 с.л. захар (на мен ми се видя малко захарта и другият път ще сложа 6 с.л.)
2 п. ванилия
стафиди (не пише точно колко и аз сложих едно пакетче   )
лимонова кора, настъргана (аз сложих от 1 лимон, много уханно стана)


Приготвяне :

Маята се размива в прясното мляко. Захарта се изсипва при яйцата и се разбиват, добавя се млякото, брашното, ванилията, корите и маслото. Всичко се бърка с миксера, тестото трябва да и с консистенцията на гъста сметана. накрая се добавят стафидите и хубаво се объркват със сместта. покрива се със плик или свежо фолио   (съда трябва да е съобразен с това, че тестото увеличава обема си 2 пъти и още малко) и се прибира в хладилника за една нощ.
На следващият ден тестото е втасало и се е сгъстило. Внимателно с лъжица се гребе и изсипва в подходящи купички. Имайте предвид, че не трябва да де пълнят до горе, ами до половината, защото се надига после доста. Оставя се на топло да втаса повторно и се пече на 180 гр. 45-60 мин. (в зависимост от съда, проверява се с клечка за зъби). Някои го мажат отгоре със жълтък, други с прясно мляко, а трети не го мажат с нищо. Аз мазах с жълтък, но следващият път ще пропусна, все тая е.
Глазурата е от 1 белтък , около 180-200 гр. пудра захар и малко лимонов сок. Бие се с миксер до сгъстяване.
За пръв път го правя и съм приятно очарована. Вкуса е нещо средно между кекс и козунак.
Има много рецепти за това чудо, някои са със закваски, други без, но аз се спрях на най-лесният вариант и определено си заслужава   .
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Баница със сирене и спанак



Продукти :

2 връзки пресен лук
500 гр. почистен спанак
300 гр. сирене
3 яйца
100-тина мл. газирана вода
1 пакет кори за баница

Приготвяне :

Лука се нарязва и се задушава в малко олио :



Когато омекне, към него се добавя изчистеният и накъснан на не много дребно спанак :



задушават се до полуготовност, маха се тигана от огъня и се оставя плънката да изстине. После към нея се добавя натрошеното сирене :



Тавата се маже с олио и се слага една кора, наръсва се с олио и върху нея се реди втора кора. Втротата кора се ръси с олио и върху нея се разпределя част от плънката :



Продължава се по същият начин - кора, олио кора, плънка.....като са завършва с две кори, с олио между тях. Баницата се нарязва на квадрати, яйцата се разбиват и към тях се добавя газираната вода. Яйчната смес се изсипва върху баницата :



Баницата се поставя във фурната и се пече при 180-190 градуса до зачервяване.

Добър апетит!

Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Баница с праз, с домашно точени кори



Продукти :

2 яйца
1 с.л. оцет
1 с.л. сол
1 с.л. олио
150 мл. хладка вода
брашно, колкото поеме, до средно твърдо тесто

и още:

300 гр. сирене
3-4 стръка праз

Приготвяне :

Праза се реже на дребно и се задушава в малко олио. Маха се от огъня и се подправя с малко червен пипер. Когато изстине в него се натрошава сиренето.

Продуктите за тестото се омесват и готовото тесто се разделя на 6-7 топки. Върху набрашнена повърхност, всяка топка се разточва до тънък лист, ръси се с мазнина и върху нея се разпределя част от плънката. Кората се завива на руло и се навива на охлюв, започвайки от средата на намазнена тавичка. Така се продцедира със всички топки, най-отгоре се поръсва с олио и се пече до зачервяване в силно загрята фурна. След като се извади се напръсква с вода и се завива за 5-10 минутки с кърпа.

Вариант 2, с готови кори

Плънката е същата.

Корите се мажат с олио, върху тях се разпределя част от плънката и по желание се навиват на охлюв или се редят като наложена баница. Когато са наредени всички кори, баницата се реже на квадрати, и се залива с 2 разбити яйца в 100-тина грама газирана вода. Пече се на 180-200гр. до готовност.
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Руло от месо с плънка





Свински бут, около 2 кг. по възможност с мазнинка отгоре. Изберете хубаво, правоъгълно парче. Отдолу, част от месото се изрязва, за да е с дебелина около 2-3 см. Начуква се с чук за пържоли, осолява се и се намазва от двете страни с майнеза, смесена с черен пипер, розмарин и счукан чесън. Навива се на руло и се прибира увито в плик или фолио в хладилника да се маринова. Хубаво е да престои цяла нощ, но и 4-5 часа са му достатъчни. Аз обикновено такъв тип месо го мариновам от предната вечер и на следващата го готвя.

Плънката : 3 сухара се натрошават и се заливат с около 150 мл. топло прясно мляко. оставят се да набъбнат и да стане като каша. В тиган се задушава 1 връзка пресен лук (може и праз, също става страхотно, ако нямате под ръка пресен лук). Маха се задушеният лук от котлона и се оставя да изстине., след което към него се добавя 1 малко бурканче ситно нарязани стерилизирани гъби (или пресни), кашата от сухара, подправя се със счукан чесън, черен пипер, сол, ситно нарязан магданоз и копър.

Маринованото месо се вади от хладилника и се разстила върху дъска за хляб, която е застлана с по-голямо парче фолио. Плънката се разпределя равномерно отгоре и месото се завива на стегнато руло. В двата края са забождат вертикално по няколко шишчета, за да не изпада плънката. Рулото се овързва с дебел конец :



и внимателно се пакетира във фолиото. Слага се в тавичка и се пече около 2 часа на 200 градуса. Тавата се вади и фолиото внимателно се разопакова и тавата се връща във фурната. Допича се още около 20-30 минутки, докато отгоре се зачерви апетитно.

След като изстине се нарязва на филийки. От отделеният сок, може да се приготви сос, с който да се залеят парчетата при поднасянето им.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 24 отговора