Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 окт. 2007, 08:57 ч.

Подкрепяте ли въвеждане на месечна такса за средно образование?

 • 2 531
 • 45
 •   1
Отговори

Анкета

Съгласни ли сте да се въведе месечна такса в държавните училища?

Опции:

 • Мнения: 223
Какво е мнението ви?

Да не разглеждаме юридическата страна на въпроса - конституционното право на безплатно образование.

Просто вие лично като родители на ученици съгласни ли сте да влагате средства от своя бюджет в полза на качеството на образование за собствените си деца?
Тези средства биха могли да се разпределят като поощрителни месечни премии на учители, за подобряване на материалната база, за организиране на посещение на музеи, изложби и т.н, свързани с изучаваното в момента, еднодневно зелено училище всеки месец и други подобни...
Интересно ми е вашето мнение, тъй като в приятелския ни кръг на семейства с ученици всички биха платили такава евентуална такса. Става въпрос за държавни училища, които освен държавния бюджет да получават уредени законово такива допълнителни такси.

# 1
 • Мнения: 109
Принципно съм съгласна,гласувах за 40-50лв.НО не при това ниво на преподаване.Възрастните учители не помръдват на  сантиметър от начина на преподаване от мое време,младите са безхаберни.Не всички,но повечето.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Че то и сега даваме пари за изброените от теб неща. Ремонти, допълнителни сборници и учебници, ксерокс, изготвяне на тестове, музеи, екскурзии, излети, училищен вестник, санитарни материали и т.н, и т.н.

Всеки би давал, предполагам. То и има ли избор човек?

# 3
Не.
Образованието е задължително, и затова държавата следва да осигури средства.
Правото на "безплатно" образование отдавна си е преиначило смисъла - задължителните учебници са форма на плащане.

# 4
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 6 907
Не съм съгласна. При положение, че е задължително средното образование, да плащам за това е неприемливо. Иначе за подобряване на мат. база, музеи...че то иначе безплатно ли е. Не вярвам. Не знам как е сега в у-ще, догодина ще разбера, но за градината постоянно даваме. Но месечна такса за нещо безплатно-не.

# 5
 • София
 • Мнения: 385
Не съм съгласна,защото средното образование нали е безплатно!?А и в началото на всяка учебна година се събират достатъчно пари за ремонти,помагала и т.н.А да не говорим за учителите...А ако започнат да се събират пари и от родителите,къде остава държавата?

# 6
 • Мнения: 13 834
И аз не съм съгласна. Да купувам част от помагалата в начален курс и учебниците в по-горните класове- да, но месечна такса- не Crossing Arms Naughty

# 7
 • София-България, Израел - където си поискам
 • Мнения: 2 639
Не, не съм съгласна!

# 8
 • Мнения: 7 823
НЕ. За заплати на учителите плащам данъци! Няма да ги поощрявам допълнително. За ремонти и други подобрения и сега се събират пари и съм съгласна да давам. За музеи и др. подобни пари винаги са се събирали.
В нормалните държави дори ако си запиша детето в частно училище ще ми приспаднат част от таксите от дължимите данъци, а тук да плащам и за държавното  Twisted Evil ...

# 9
 • Мнения: 967
Аз съм съгласна да давам за подобряване на учебните пособия, но конкретно за класа на моето дете. Ние и сега носим листа, гланцова хартия, картони за направа на плакати. Бих дала за компютър и лицензиран учебен software (за сега е малко застъпено в програмата). За премии на учителите - не, някой за мен събира ли премии от клиентите ми? Но за Коледа и края на учебната година, подаряваме малки подаръчета, даже понякога събираме пари и купуваме ваучер на учителката (на мен клиенти също ми подаряват дреболии - химикалки, бутилка вино и т.н. като знак на внимание. Обаче премии  Shocked, мисля че даже ще е забранено такова нещо.
За посещаване на музеи, екскурзии, в момента всички родители плащат без протест за такова нещо.

# 10
 • Мнения: 9 006
Не съм сигурна, че това решение зависи от нашето желание или нежелание. Но ми е чудно дали всички, които са категорично против въвеждането на такси за обучение, ще отпишат децата си от училище, ако се въведе такова заплащане.

# 11
 • Мнения: 967
Въведат ли такса за обучение, тогава ще трябва да променят конституцията и куп закони и ще е първа стъпка към платено образование - много опасна стъпка от пол. гледна точка. Никъде в ЕU няма такси за държавно образование - може да се купуват учебници, но не е дефинирано като такса. И се съмнявам, че такова нещо е възможно да бъде прокарано. Образованието трябва да е безплатно, за да се дадат равни шансове на децата да получат знания. Всякакви допълнителни плащания трябва да са доброволни, а не задължаващи.

# 12
 • София
 • Мнения: 6 980
Просто вие лично като родители на ученици съгласни ли сте да влагате средства от своя бюджет в полза на качеството на образование за собствените си деца?

Ами аз влагам - нали плащам данъци все пак???
Да не говорим, че всъщност дори не плащам за моето дете, защото то ходи в частна градина, а след това ще бъде и в частно училище... Освободила съм държавата от ангажимент точно към моето дете, но от това данъците ми не намаляват...

# 13
 • Мнения: 196
В момента, в който такава такса се въведе регламентирано и централизирано, никой няма да им хване дирите на тези пари - в чий джоб и за какви цели отиват.

Конкретно за класа - да, събираме всеки месец за консумативи. Там съм сигурна за какви цели се изразходват парите.

Един пример. В първи клас ни накараха да закупим чинове за децата, защото старите били в окаяно състояние. Добре, събрахме по 150 лв, докараха  чиновете на половината клас в края на учебната година. И какво се случва? Във втори клас сме в друг кабинет - и ПАК със стари чинове! Не помня, какво ни обясняваха, фактът е, че пак дадохме по 150 лв и пак със същия резултат. От трети клас досега (вече е шести) - всяка година - друг кабинет и стари чинове. Ми сори, два кабинета им обзаведохме - цялото училище няма нужда, нали? На училището повече пари не давам!

# 14
 • София
 • Мнения: 2 823
Това пък откъде го измислихте Shocked? Аз лично не подкрепям, против съм.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт