Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 окт. 2007, 12:41 ч.

Есен в Италия - 71

 • 11 427
 • 266
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6 167...Между есенни чернови на любовта са паднали листа. Без изписани думи, а с пожелани стихове. Онзи дъх, на зеленина от лято, сега е преоблечена дреха. Която тази полунощ ще остави в умора на прозореца, защото зад него дърветата са прегърнати. Навярно се целуват, заради възрастта или по тях бавно изстива облегнат копнеж. Моят почерк е натежал от чернови, търсещи белота от поезия, гледаща-мълчание, утеха за нощен мост....Ще мина без да броя стъпките, защото водата под него има още извори....такива ми ти работи, а ето и  Предишните ни теми :
Част 1, Част 2, Част 3, Част 4, Част 5, Част 6, Част 7, Част 8, Част 9, Част 10,
Част 11, Част 12, Част 13, Част 14, Част 15, Част 16, Част 17, Част 18, Част 19, Част 20,
Част 21, Част 22, Част 23, Част 24, Част 25, Част 26, Част 27, Част 28, Част 29, Част 30,
Част 31, Част 32, Част 33, Част 34, Част 35, Част 36, Част 37, Част 38, Част 39, Част 40,
Част 41, Част 42, Част 43, Част 44, Част 45, Част 46, Част 47, Част 48, Част 49, Част 50,
Част 51, Част 52, Част 53, Част 54, Част 55, Част 56, Част 57, Част 58, Част 59, Част 60,
Част 61, Част 62, Част63, Част 64 Част 65, Част 66, Част 67, Част 68,Част 69,Част 70

Последна редакция: пн, 15 окт 2007, 13:01 от Lennie

# 1
 • Мнения: 764
пу Mr. Green

# 2
 • Мнения: 22
 Пу втора!!

# 3
 • Мнения: 40
Пу и за мен  Joy

# 4
 • Мнения: 40
Момичета, аз понеже съм много нова тука и във форума и в Италия , искам да ви питам дали се правят срещи на българите живеещи в Италия ?

# 5
 • Мнения: 22
Ивета, Маттео след 3 дена става на 6 месеца.  Wink

Много рано сте почнали с люлката!! А аз не съм се сетила по-рано да го заведа.  Тук е много хубаво времето днес и мисля следобяд да сме в парка!

# 6
 • Мнения: 22
 И на мен това ми е интересно!!
до  сега не съм чувала за такива, но аз и не познавам много българи тук.

# 7
 • Мнения: 2 379
Упс, писах в старата тема. Грешчица. Blush

Пренасям си въпроса към Лени.
Дали е по_подходящо да се вклЮчим към германките или е по_добре да си организираме наша инициатива?
Той въпросът е към всички, де ...

Последна редакция: вт, 16 окт 2007, 12:42 от sciura piccolina

# 8
 • Мнения: 6 167
до колкото разбрах немската тема миналата година пари е събирала.
ако се присъединим към тях не знам как ще стане координацията и какви са им идеите на тях за тази година.. newsm78
според мен не е задължително пари да изпращаме. може да измислим нещо друго.
картичките бяха добра инициатива, обаче голяма истерия настана.
не знам, давайте идеи  Laughing
аз си мисля , чер като млади майки може би ще ви е по-интересно да се обърнем към дом за медикосоциални грижи- където са бебетата. и да им изпратим нещо необходимо... мога да питам ДБМ и да видим за бебчета какви нужди има.
може да съберете вече износени дрешки на децата, или да им направите въртележки за над легълцата ( ани е спеца там)... нещо такова. аз понеже нямам мога примерно да изпратя разни дискове със златната монета  Laughing и др. красотички...

# 9
 • Мнения: 5 474
 Срещи на българите организират от асоциацията към сайта  www.bulgaria-italia.com.
 Ето  тук последните им мероприятия

 http://www.bulgaria-italia.com/bg/events/default.asp

  Имаше и някои инициативи на бг консулството в Милано. Peace
  Ходила съм на една среща още преди 4 години и доста се разочаровах. Confused
  Лично мнение
. Sunglasses

 Ани, много пораснал Андреа. Hug  Да го цункаш! Heart Eyes

Миналата седмица се включих в една инициатива на общината ни за чужденците. Ушихме едно общо пано, съставено от парчета плат,донесени и  зашити от жени от различни националности. Peace
  Много интересно стана, пъстро и оригинално. Wink
 Ще му правят инаугурационе в края на месеца. Peace
 А от другия понеделник ще пея в хора на Дуомото.  Wink

Умувайте за благотворителността и казвайте.  Peace

 

# 10
 • Мнения: 2 379
За благотворителността аз мисля, че е най_лесно и удобно да се пращат пари (също така е практично някак Mr. Green). Струва ми се, че номер на банкова сметка е най_доброто решение за повечето хора.
Който няма възможност или желание да изпраща пари, а иска да се вклЮчи все пак, тогава вариантът с дрешките и играчките е идеален.
Мисля, че за дрешки и играчки трябва да се организираме между нас по следния начин:
Пращат се по пощата до определено момиче от нас (тук в Италия => малки пощенски разходи), което ще си ходи в БГ скоро и няма да носи много куфари, за да може да побере и нещата за децата в багажа си. После въпросната самоотвержена и натоварена девойка ще отлети за БГ, където ще предаде нещата в дом или на момичетата от ДБМ.
А за банковата сметка е ясно... Може би ДБМ имат такава? Аз специално се доверявам на тях, че биха разпределили парите ни по адекватен начин.
Исках също да допълня едно нещо ...
Четох веднъж, че в БГ около една трета от даренията за деца се правят по Коледа. Нещо, което многократно увеличава шанса с дарените средства да се закупят и куп излишни неща, отколкото само истински необходими неща.
Искате ли, мами в Италия, ние да си изберем ден (нека пак да е някой празник), в който ежегодишно да правим наша акция за дарения? Но да не е Коледа.
Но това от 2008 нататък. Сега хубаво сме започнали, изобщо не говоря да отменим сегашната акция. Wink

Доразвийте предложенията ми, моля. Simple Smile

# 11
 • Мнения: 1 100
запис  Laughing Ще го умуваме за благотв. инициативи. до после.

# 12
 • Мнения: 438
Аз предлагам да помогнем на някой старчески дом или дом за деца с увреждания.

Ани, Андреа големи са сладурковци мъжете ти. Личи си по свежите им физиономии, че са се наспали.  Laughing Андреа вече не е плешо, я каква хубава руса коса... Heart Eyes

# 13
 • Мнения: 438


Ани, Андреа големи са сладурковци мъжете ти.

 dohОх какв съм написала. Голям съм шемет.
Както и да е. Подразбира се, нали? 

# 14
 • Мнения: 352
Лен този цитат в началото(прекрасен) от къде,кого?Или ако е твое дело,кога излиза в печат?
За благотворителността излишно е да казвам,че и аз се включвам,сега,догодина и поне в близките 80 години съм на линия,после ще видим.Добрее да обмислим всичките предложения и най вече всичко това да достигне по предназначени.Имам доста горчив и негативен опит в това отношение,но предполагам,че има варианти.Казвайте.
Тази сутрин ,додето чистех и слушах музика ми се дощя да ви пусна едно парче на Мина и направих опит де,ама неуспешен.Ако някой знае и има желание ,моля да ме илумина как става това.Астреа беше пуснала един курс по ит. за начинаещи,би ли повторила,моля,че тогава не се заинтересувах,но сега се оказа,че ми трябва.
Линдита манаджа капа туа с този твой кекс.Откакто пусна рецептата до днес извъртях 6 броя.Направих го същата вечер за мъжа ми ,който след вечеря опраска половин тава(ала фачиа на тригличеридите),а другата половина занесе на работата където пък дал една троха на братовчед си на който пък майката ни е съответно леля и  която не искаше рецептата ами-"Ако мина след два часа ще мога ли да го взема".И тъй като беше явно,че светът се въртеше около ябълковият кекс викам да забъркам два за по сигурно и съответно направих грешка,тъй като за обяд дойдоха и двама от техниците на девер ми ,който пък разнесоха славата на кекса и вечерта ми се обади деверката ми и вика,че чула била ,че във форума правели мн-оо-оо-го хубав кекс и тъй като вече двамата техници били вкусили имало още 13 човека,които чакали .Запретнах крачоли и завъртях 2 тавички.Другата тавичка направих събота вечерта,която за съжаление пак беше оценена.Така,че Линдита следващият път като ти кажа,пусни една рецепта,то моля ограничавай се до шкембе чорба или в краен случай боб с крака.

# 15
 • Мнения: 3 425
Пу 18 ахаххахахахах

# 16
 • Мнения: 352
Шуркова излишно е да казвам,че и двете ти деца са големи хубавци
Анджи от теб още чакам отговор

# 17
 • Мнения: 352
Да попитам и аз в моят овчев стил:пепеузи,дденис и елизаелиза един и същ човек ли са,че нещо загубих връзката

# 18
 • Мнения: 3 388
Привет мацки   bouquet

Как сме днес? Тук е слънчевко, но доста студено!

За благотворителността аз съм за, каквото и да се реши! Може би наистина за дом за деца с увреждания и извън Коледа, както хубаво се е сетила Ани.

Оле, колко са порастнали Андреа и Маттео! Големи мъже са вече  Crazy И ние имахме на гости един Маттео вчера сутринта, но малко по-големичък, детенцето на приятелката ми Патриция.

Наш беб снощи заспа в 21.30 и тази сутрин се събуди чак в 5.15  Shocked За 1 път!  Повече няма да го хваля, че току-виж ми се равалил хатъра  Mr. Green

В събота купихме дигитална везна и се теглим, лошото е, че моите цици все по-малко пускат и детенце за съжаление си остава гладно  Confused Днес съвсем сериозно си му дадох аджунта, след като вече беше примрял от глад и освирепял от рев, кротна се детенцето след това, изходи се и заспа щастливо. Това е тъжната истина ...

Гледам за коли сте отворили дума пак, ние нали сме на село, та и тук без кола не става. Добрата новина е, че в събота купихме моята Мазда 2! Страшно съм доволна, в събота може и да успеем да я вземем, ако застраховката ми пристигне дотогава! Енерджи, фул опшънъл- страхотна далавера и с цената  Wink


Последна редакция: вт, 16 окт 2007, 12:47 от Sonita

# 19
 • Мнения: 40
Искам линк за кексааа , моляяяяяяяяяяяяяяяяя !!!!
  chef

Аз предлагам по отношение на благотворителността да се свържем с някоя организация в България. И според мен е най- удобно и практично да се пращат пари, всеки колкото може  Simple Smile Относно някоя от нас да занесе неща до България ( дрехи и играчки ) е много добра идея, но на някои авиокомпании лимита за багажа е 15кг, което е много малко .. колко му е да се напълни един куфар....  Simple Smile


Сонита, бебока с супер готин   Heart Eyes

# 20
 • Мнения: 3 388
---

Последна редакция: вт, 16 окт 2007, 12:48 от Sonita

# 21
 • Мнения: 1 100
Сон4ееее, ма той прекрасен станал твоя Сами, я какво голямо мом4е Heart Eyes Няма да си слагаШ толкоз на сърце тая аджунта, Щом де4ко е добре и папа, другото бели кахъри Hug 4естит автомобил, съсъ здраве да си се возите.

Пиколнски, твойяте мъже и те едни хубавци. Grinning И аз съм зсъгласна да направим неЩо, в извънКоледния период.

Беее ов4ева, трите дами са разли4ни, ма се нови, затуй ги бъркаШ Crazy Ина4е ти вземи отвори една пасти4ериа  с десерта на Линдита, дано не те одръсти много за лиценз Wink

Аз съм отворена за благотворителни идеи, ма не ми идават.Мился, 4е е по4ти невъзможно да се пренасят по самолета веЩи от някоя от нас: просто Ще е мноого тежко, ниЩо няма да поберем...

# 22
 • Мнения: 22
 Аз съм си аз Simple Smile хахах Благодаря много за сайта, но и аз съм влизала в него и информацията там е винаги много остаряла.
 Що се отнася за благотворителността и аз мисля, че е най-добре да се свържем с някоя организация и по банков път кой колкото може... Simple Smile

# 23
 • Мнения: 352
Сонита,голям красавец мале,мале дамски мами пазете си децата.
Дуне и аз много се замислих,за пастичерия,при положение,че освен кекса знам да правя и еклери.Малко ли ти се струва?Но бяла шапка и алтретанто престилка дали ще ми отива?А сега чакам и фах с нотариална заверка от Линдита.
Момичета оправих се вече с новите попълнения,бях се заблудила по картинките.То добре,че има нови попълнения,че така като гледам как хората се отказват да пишат в итал.тема.....
за съжалени

# 24
 • Мнения: 5 474
Овчева, доколкото помня последно давах линк към сайта на Раи Интернешънъл.  newsm78

http://www.educational.rai.it/ioparloitaliano/corso.htm

Този тук също е добър.

http://academic.brooklyn.cuny.edu/modlang/carasi/site/pageone.html

Сонче, голям хубавец малкия.  Heart Eyes
Честито за колата. Hug

Не са много отказалите се да пишат, но и който е на работа по цял ден с трудност би намерил време да пише често. Peace

Последна редакция: пн, 15 окт 2007, 18:05 от Astrea

# 25
 • Мнения: 5 474
  Момичета, лека вечер на всички и гледайте тази вечер Quel mostro di suocera с Jennifer Lopez и Jane Fonda по Canale 5. Wink

  С поздрав към "любимите" италински свекърви!  Laughing

# 26
 • Мнения: 5 462
 Peace

# 27
 • Мнения: 1 439
ей мъ и мен!  Wink Права е Гери, време няма, времеееееее.
Добре дошли на новите момичета, ама да вземат да се преставят по-подробно, че съвсем се обърках кой кой е и от къде е  Rolling Eyes
Сонче, много сладък Сами! А за аджунтата - сигурна ли си, че не е просто "скок на разтежа" - ако е така, след няколко дни пак ще ти се орегулира млякото. Започнеш ли аджунта, твоето мляко неминуемо ще намалее.
уф, гладна съм! Ама не ми се готви!!!

# 28
 • Мнения: 3 425
Ех,чак сега сколасах да пиша  Crazy

Големи сладурчета видях  Mr. Green

Сонитке,честит автомобил   bouquet

Лека вечер от мен и ко  Sunglasses

# 29
 • Мнения: 352
ей мъ и мен!  Wink Права е Гери, време няма, времеееее
уф, гладна съм! Ама не ми се готви!!!]

Прескочи към нас имам кюфтета

# 30
 • Мнения: 1 439
Тенкю, ама мъжо сготви леща! Та не умрях от глад! Я завърти още един ябълков сладкиш и го метни насам де!

# 31
 • Мнения: 5 462
Тенкю, ама мъжо сготви леща! Та не умрях от глад! Я завърти още един ябълков сладкиш и го метни насам де!
Kак точно я приготвя лещата мъжото ти , а пък и за ябълковия сладкиш няма откажа рецептата. Wink Heart Eyes

# 32
 • Мнения: 2 804
Дюне , Честит Рожден Ден !
Много здраве и щастие в живота !

# 33
 • Мнения: 2 804
Сонита , прекрасен бебок имате !
Все така да расте и да ви слуша !
Честита ти придобивка , със здраве да си я ползваш !

# 34
 • Мнения: 3 425
Честит Рожден Ден на Дюн   bouquet
Здраве и Много Положителни Емоции  Heart EyesНаоколо съм  Peace

# 35
 • Мнения: 3 425
Моите любими капучи  Crazy

# 36
 • Мнения: 170
Dune, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! Нека всяка следваща година ти носи все по-големи радости и сбъднати мечти! И много любов!   bouquet

# 37
 • Мнения: 170

Плюс пухкавото капучино от Kaлa(Bella13)

# 38
 • Мнения: 5 474
 Добро утро!

Деси, честит рожден ден! Hug
Желая ти океан от любов, море от здраве и едно малко островче от грижи!
Бъди много усмихната, силна, обичана!!  bouquet
Наздраве от нашето семейство!! Wink
Честит рожден ден и на ЕлизаЕлиза. Hug
Много здраве, щастие и сбъднати мечти!
Весел празник!!  bouquet
Между другото и двете ни рожденнички са родени не само на една и съща дата, но и в една и съща година.  Wink

# 39
 • Мнения: 40
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН
НА ДЮН И ELISAELISA
и от мен !!! Желя и на двете много сбъднати мечти и незабравими моменти   bouquet  Hug

# 40
 • Мнения: 764
Много,много щастие на Деската и Елиза Heart Eyesс един голям лЮляк....Моми4ета ,а вие виждали ли сте лЮляк в Италия?Тук няма.Мисля ако си купим къщи4ка наистина да си посея,само спомен ми е останал как мирише....
Големи сладурковци на вси4ки снимки,да са ви живи и здрави HugИ колата на Сон4ето да върви PeaceЗа благотворителността  Peace

# 41
 • Мнения: 3 388
Честито на всички празнуващи! Да сте живи и здрави, Деси и Елиза  и по-честичко да се усмихвате!     bouquet

Деси, иска ми се да вярвам, че е скок в растежа, но той въобще не наддава - досега е сложил около 400 г върху теглото си от раждането, иска да яде все повече, а аз имам все по-малко. Тежко преживях момента с аджунтата, но сега гледам сама себе си да не тормозя, че става по-зле. Давам му да суче почти нон-стоп, ям и аз като Анджи мюсли с мляко кисело всяка сутрин, орехи и много течности. Случва се 2-3 пъти на ден да дам аджунта, той си я изяжда с кеф, над 100 г, после спи и е толкова спокоен. Доста време съм го държала гладен като гледам промяната в поведението  Rolling Eyes А моите гърди все повече време им отнема, за да се напълнят добре за една хубава попата  Confused  Ето сега само сука и е ок, но от 6 часà "събирам"  млекце  Crazy

Благодаря за комплиментите за Сам, момичета  Hug
След малко ще изтрия снимките.

# 42
 • Мнения: 6 167
Честито на празнуващите!!!   bouquet

Италина, аз съм виждала тук люляк, но бял.

Да попитам и вас - търся нещо не-намеряемо  Laughing Чух една много стара италианска песен, докато бях в БГ. Жената, която я изпълнява е португалка или поне с такова звучене. Песента е хм.. не знам какъв стил - може би танго... (?), но е от онези песни, които са записани на плоча... Говори за любовта, за сън, загубен сън.. нещо такова. Еее, ако има някой да знае тази певица/песен моля да ми подскаже...

# 43
здравейте! имам въпросче към вас..живея в италия от три години...имам си бебе на годинка..таткото е италианец..нямаме сключен брак...преди година си извадих карта ди соджорно пер мотиви фамилиари когато се роди бебо..валидна е до 2010год...преместихме се в друг град и днес отидох да си сменя резиденцата...служителката ми заяви,че от април 2007 бил приет нов закон и не можело да имаш резидеца без договор за работа...и тъй като не сме женени не можело той да ме бил издържал Rolling Eyes...детето си можел мен не! Crossing Arms аз пък в крайна сметка имам резиденца до 2010 искам само да я сменя Rolling Eyes...не ми намери закона сега,та ще се връщам пак Tired...някой чувал ли е подобно нещо...не вярвам да съм единствената неомъжена...поздрави  bouquet

# 44
 • Мнения: 2 379
Честито на двете рожденички! Grinning

Соня, и при мен нещата се развиваха съвсем като при теб и в рамките на 2_3 седмици на даване на аджунта цялото мляко си замина и спрях изобщо да кърмя.
Андреа беше наддал само 150 гр. през първия месец и просто нямаше как да се правя на ударена и да не дам аджунта...
Искам да кажа, че когато трябва, просто трябва. Confused Не страдай и не си създавай проблеми, щом се налага да дохранваш.
Имай предвид, че докато все още имаш поне малко мляко, още може да се направи нещо, за да се увеличи. Peace Успех!

Лени, много сложна заявка. Нищо не разбрах. Laughing Подай поне една фраза от песента на италиански, да видим в нета какво има.

Италина, виждала съм тук лЮляк. Малко по_различен. Този, който е до нашата къща е с по_дребни цветове и още по ароматен, отколкото софийския лЮляк, който познавам. Нарича се "pianta delle farfalle".
Ето една сн … 4;ка.
А ето такъв … 0;ук.

Последна редакция: вт, 16 окт 2007, 13:26 от sciura piccolina

# 45
 • Мнения: 3 388
Ани, ти на всяко хранене ли даваше аджунта и по колко мл?
Аз сега му дадох 100 и пак не му стига!

# 46
 • Мнения: 5 474
 Катето, съвсем се сбъркаха тук с новите закони. Twisted Evil
 Както казва една позната, откакто сме комунитари имаме по-малко права.
 #Cussing out

Разгледай тук , дано намериш нещо полезно   Rolling Eyes

http://www.poliziadistato.it/pds/ps/immigrazione/carta_soggiorno_cittadini_ue.htm

Прочети закона в дясно.  Wink

Decreto Legvo 6/2/2007 (pdf 17 KB)
Gazzetta Ufficiale. Direttiva Parlamento UE 29/04/04 ю

А тук има пълно обяснение на български за всички  нови процедури.

http://www.meltingpot.org/IMG/pdf/guida_in_bulgaro.pdf 

Между другото точно за случай, подобен на твоя четох във форума на комуните. Confused
http://www.comuni.it/servizi/forumbb/viewtopic.php?t=31845&highlight=bulgara
http://www.comuni.it/servizi/forumbb/search.php?mode=results

Нещо не е ясно по каква причина решиха, че майката на италиански гражданин няма право да седи тук, при положение че за екстракомунитари правят пермесо по тази причина. Rolling Eyes

Успех с бюрокрацията !   Hug

 

# 47
 • Мнения: 6 167
Kateto, и аз така знам - сега като сме комунитари се усложниха сякаш нещата.
За екстракомунитари си дават пермессо с мотиви фамилиари, сега, ако не си женен - кофти.
Мисля, че Линдита е тук в такова положение - не й дават резиденца, защото няма договор за работа.
Варианта е сватба. Твоята резиденца след като е до 2010та според мен можеш спокойно да си караш с нея.
После нещата току виж се оправили.

Ани, карай, мина ми  Laughing

# 48
 • Мнения: 40
Включвам се по повод резиденциата на комунитарите тука. Тъй като аз нямам брак и сам тука от скоро ( от септември ). Резиденция ми дават без проблем, само трябва vigileto да дойде да види, че си на адреса.  След това ти дават документ са престои в страната - ако нямаш работа ( както и аз нямам ) до изтичане на застраховката. Освен застраховка трябва да декларираш, че имаш пари за издражка ( 1000 евро на година за 2 ма ) , които пари никои не ти ги контролира. Другият вариянт е мъже , с който живееш да декларира, че има нуйните пари да те издържа, като покаже документ. Аз лично направих декларация, че имам пари, като жената в общината ме увери че никой няма да ми ги иска и ми дадоха документ до края на май, тъй като тогава ми изтича застраховката. След това трябва да си направя нова и ми продължават престоя и така докато си намеря работа.

# 49
 • Мнения: 40
ПОПРАВКА : 10 000 евро на година - не 1000 както съм написала  Simple Smile

# 50
 • Мнения: 2 379
Ани, ти на всяко хранене ли даваше аджунта и по колко мл?
Аз сега му дадох 100 и пак не му стига!
Ами, Соня, аз пробвах какво ли не ... Първо пробвах да не давам аджунта, понеже се бях наслушала на съвети как самото кърмене най_добре стимулира кърмата и как със сигурност ще се върне. В резултат за няколко дена бебето отслабна с 80 гр. (Симоне щеше да ме убие, много ми се сърди тогава). После започнах да правя doppia pesata на всяко кърмене и да давам аджунта според изяденото количество. За има няма 10 дена стигнахме до 20 гр. кърма на ядене и останалото аджунта. Confused Карах така още една седмица и после спрях, понеже просто нямаше смисъл.
Виж Сами от какво количество се засища и гледай да му го осигуряваш. Андреа на възрастта на Сами ядеше по около 150 гр. на хранене, но той ядеше само по 5 пъти на ден, за да има повече време да спи Laughing
В началото не давах аджунта на сутрешното кърмене, понеже през нощта се събираше мляко. Когато чувстваш, че ти е възможно да кърмиш пълноценно, пропускай аджунтата, пък дори и изяденото количество да е малко по_малко от обичайната доза. Не е казано, че всички порции трябва да са равни.
Гледай и Сами да е спокоен, разбира се.
Освен храна и течности, има и разни билки, които помагат да се увеличи кърмата. По аптеките продават разни тизане, питай. Има и билки във формата на хапове за смучене. На мен Дирокова ми беше дала едни такива (много гадни Mr. Green). Не забелязах подобрение, но сигурно си стува да се опита.
Сами по колко пъти яде?
Андреа от съвсем самото начало сам си изгради стабилен режим на 5 хранения в горе_долу едни и същи часове на деня и без нощно кърмене (последно в полунощ и после чак към 8 сутринта). Аз такова нещо като кърмене на поискване не знам какво е, понеже моят син се оказа много режимен човек. Понякога си мисля, че затова нямах кърма, понеже не кърмех така интензивно, както повечето майки.
Да не би и Сами да е така?

# 51
 • Мнения: 5 474
ddenis , проблема е , че тук всяко комуне интерпретира закона както му хрумне. Rolling Eyes
Имала си късмет, Линдита колко обикаля и не й позволиха да остане на карико на приятеля й.  Confused
Помня че и на Италина и искаха доказателство за доходи и добре че имаше партита ИВА , за да продължат пермесото на сина й, при положение , че е омъжена за италианец. Twisted Evil
  И на мен ми искаха куп документи, а също съм омъжена тук.  Mr. Green
 
 Луда работа,зависи на какъв служител попаднеш.  #Crazy
 

Таблицата с нужните средства я има в линка , който писах по-горе на Полиция ди Стато.

Limite di reddito    /  Numero componenti

? 5.061,68    Solo richiedente o richiedente + un familiare
?10.123,36   Richiedente + due familiari o richiedente + tre familiari
?15.185,04   Richiedente + quattro familiari e oltre
 

# 52
 • Мнения: 3 388
Ани, Сами яде когато си иска, нямаме режим, нямаме часове за хранене, той и не спи така като повечето новородени. Будува почти цял ден, най-много следобяд да удари някоя дрямка  Mr. Green Така че с кърмене на поискване сме от самото начало. От няколко дни го държа още повече на гърдата, той и без това яде поне 1 час. Имам чувството, че ефекта е дори обратен! И чай имам, ядки ям, мюсли и какво ли не! Само се тъпча излишно явно.
В събота купих и аз дигитален кантар от Кико да се следим как наддаваме. Преди мислех да си спестя тази покупка и да го тегля само веднъж седмично, но при това положение, предпочитам да го контролирам ежедневно.
Мен преди 10-ина дни ме побъркаха, да съм давала аджунта, аз не исках и с мъжо и ние се бяхме изпокарали, тъй като майка му му се обаждаше и тя да му говори как да сме давали на детето аджунта, щом крещяло от глад!
Иначе, аз му приготвям поне 150 мл АМ /засега от това готовото разредено Аптамил в малките бутилчици/, за да го видя колко ще изяде. Ами на него и 100 не му стигат и пак реве. Тези дни му давам 2-3 пъти на ден аджунта, нощем май му стига, а и аз имам време да "произведа" повечко мляко  Mr. Green
Сега не знам, като му давам само 2-3 пъти на ден АМ, дали мога да му давам повече от 120 мл ... тук пише 100-120 за бебета на неговата възраст.
С преварена, минерална или преварена минерална вода се разрежда? Аз засега го топля на парна баня това готовото, но ако купя на прах, ще ми трябва явно скалдабиберон? Или топла вода от термос? Как е най-удобно?
В интерес на истината си е голяма хамалогия с това АМ, всеки път след ядене, мия шишета и биберони, после стерилизирам.
Друго си е топла гръд, готова по всяко време  Crazy

# 53
 • Мнения: 40
Явно наистина съм имала късмет с  общината тука. Мислех, че на всякъде трябва да е еднакво  Thinking  Нали съм си новак ...  Simple Smile

# 54
 • Мнения: 764
Сон4е,добре ти е обяснила Пиколинка как да даваш допълнително.Мери колко е изял и давай останалото.По самите опаковки има инструкции колко изяждат по месеци,долу-горе е 100 през 1вия,110 през 2рия,120-3тия,130-4тияи т. н.Като е 120 може да варира от 100 до 140 естествено,всяко бебе си е с разли4ни нужди,виж по колко изяжда средно твоят 4овек и допълвай PeaceНе може да даваш допълнително само 2 или 3 пъти,защото той ще гледа да наваксва,може и 200 да ти дръпне,но после ще повърне,няма смисъл.Разделяй на порции,освен ако не си сигурна,4е се е наял от теб добре естествено/както казваш за сутринта/
Голяма хамалогия е с млякото на прах,верно е,разрежда се с преварена вода,в самото мляко има достатъ4но добавки.

# 55
 • Мнения: 6 167
сонче, а ти как знаеш, че реве от глад? ( извинете, че се включвам, ама се обучавам Laughing)

# 56
 • Мнения: 3 425
Честит Рожден Ден и на ЕлизаЕлиза   bouquet

Извинявам се...сутринта писах преди кафето  Tired

Сонитке,дано не се объркаш с таз добавка...нормално е да го изпива и да не му стигне  Rolling Eyes то от шишето дори и с една дупка е по-лесно,отколкото от пупката  Whistling А и е нормално да се засища повече и да му държи по-дълго  Peace

Наоколо съм  Crazy

# 57
 • Мнения: 3 388
сонче, а ти как знаеш, че реве от глад? ( извинете, че се включвам, ама се обучавам Laughing)

ами като се наяде и после мирясва  Mr. Green спинка, усмихва се, гука. става просто по-спокойно бебе  Crazy

Кала, какво да объркам??

# 58
 • Мнения: 3 425
Сонитке,ами с това даване на адаптивно мляко и кърменето  Peace наистина ако е спокоен и усмихнат,пък си иска пупка по-често не е проблем....Моя кукла ти го писа...има скокове в растежа и разни периоди,които минават и заминават....ей,много ще ме яд ако минете на адаптивно без основателна причина!
А и все пак кърмненето е прекрасно нещо,НО като засищане е с по-малка консистенция и по-често пупкане....това не е  признак,че не му стига....спирам,че се разфилософствах доста  Blush

Айде нямаме  Sunglasses

# 59
 • Мнения: 1 100
Привет Hug

Дами, благодаря за пожеланията, трогнахте ме  Blush, много мило, прегръдки на вси4ки ви подред Heart Eyes  Hug

4естит рожден ден и на "баШ" набора ми по вси4ки параграфи ЕлизаЕлиза, много здраве, Щастие и късмет   bouquet  bouquet  bouquet

Сон4е, аз съм напълно съгласно с това, което ти е писала Ани. Моят опит съЩо е по4ти такъв (2 месеца кърмене с добавки и голяма мъка). Ина4е млякото на прах се резрежда с минарална вода "олигоминерале", Не се преварява, пиШе го и на опаковката Peace
Храни си детенцето, не се тормози. Аз съм на принципа : "ако има, има, ако не, здраве да е" Не ми допада тъп4енето за стимулиране на кърмата. Peace
ИзобЩо храненето с Ам, противно на вси4ки о4аквания, е много по лесно: детето се наяжда по бързо, по4ива си кротко и му се създава бързо режим.

Ти занеШ най добре от какво има нужда беб4о, дерзай Hug

Хубав ден на вси4ки,
аз се изнасям,
до скоро
  bouquet

# 60
Привет!!!! Благодаря за пожеланията за рождения ден, много мило ми стана!!!  HugВчера до 1 часа през ноща се мъчех над един шоколадов сладкиш, та да черпя колегите на работата. Излапаха всичко и за още питат...   chef

((kak da publikuvam snimka????))

Ех, цял ден проверявам форума и никой не пише  newsm78...викам си: къде забегнаха всички мами на разходка в синюхон?!  newsm78... Нали знаете, че има "новички" във фомура, предупреждавайте, че има нова седянка, име, как да я намерим...аз се изпотих 100 пъти, докато зацепя къде си бъбрите...  #Crazy Grinning

dune, честит рожден ден и на теб!!!!

# 61
Здравейте ,добре досли на новите моми4ета,то и аз не съм от най старите.. Laughing
4естит рожден ден на DUNE I Elisa Elisa,много щастие и здраве.
Моми4ета,ами по повод благотворителните  дела,тук във форума  видяь,4е има деца,които се нуждаят от пари за операции,засто да не помогнем на някое от тези деца?Мисля,4е те имат най голяма нужда от помощ.

# 62
 • Мнения: 1 439
Честит рожден ден на Деси и Елиза! Много щастие и късмет, здраве и любов!!!Катето, не си единствената. Както ти е казала Гери, тук всяка община тълкува сама за себе си законите. Аз в началото на годината дори и на родителите си направих резиденца като баба и дядо на италиански гражданин..... Един съвет - ако все пак не стане и се опънат в общината, направи си договор за работа като Голф (домашна помощничка) и си решаваш проблема. Е, трябва да плащаш контрибути, около 300 евро на тримесечие, ама така имаш и тессера санитария и всичко. Тъй де, хубави времена бяха като бяхме екстракомунитари......

# 63
 • Мнения: 438
Здравейтееее !!!

Соня, защо не се обърнеш към педиатърката на Сами и не я питаш какво да правиш. Но отиди лично, не по телефона.

Аз не смятам, че тъпченето с разни продукти би увеличило кърма, казвам какво я прави хранителна..тва са препоръчителни храни за кърмещи майки.

Кърмата може да се стимулира, няма да изброявам методите, аз също съм имала период на уплаха, че кърмата ми свършва, но се поразтърсих из кърмаческите...а и говорих с педиатърката. Пих лактогал, не го споменавам за първи път, хомеопатично е.

Абе Сонче, повече от убедена съм, че ще успееш. Просто бъди по упорита и следвай указанията

Иначе наистина, като няма, няма...не отричам, че има жени, които каквото и да правят, просто не се получава и това си е.

Честито на Дюн и Елиза. Да сте живи и здрави..и...ммм....вземете да почерпите де. Аааамаха.   bouquet  bouquet  bouquet

# 64
 • Мнения: 2 379
Та ... Днес се разсеях малко покрай кърмата на Соня Laughing но сега да си напиша това, което исках да ви пиша.

Виждам, че споменавате различни цели, към които можем да насочим дарения си.
Болни дечица, старчески домове, децата от темите във форума...

Не знам дали всички знаете за съществуването на ДБМ (ДВИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ). Тези майки са в контакт с редица домове в България. Постоянно организират акции, ходят по домовете и помагат с различни неща. Купуват памперси, подаряват дрехи и играчки, даряват пари. Тези майки пишат във форума, имат си тема.
Ето я: ДОБРЕ ДОШЛИ в новата тема на "ДВИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ".
Погледнете.

Съгласни ли сте да насочим даренията си към тях, доверявайки се на тяхната опитност? Те ще знаят в какво да превърнат средствата и къде да ги насочат.

Ето сметката на движението: (копирам я от тяхната тема)
Сметка за дарения
Първа инвестиционна банка
Номер на сметка: 1043983402
FINVBGSF
IBAN-BG43 FINV 9150 12BG N08H 66


Освен ако не поискате всички заедно да организираме нещо друго, аз смятам да пратя директно на тази сметка.

Аз специално все още не бих участвала с дрешки и играчки на Андреа, понеже той е още малък и нямам кой знае какво излишно натрупано по шкафовете. Дрешките са ми малко, а играчките до една са все още в употреба. Grinning
Ако някой иска да участва с дрешки и играчки, казвайте да мислим варианти.

# 65
 • Мнения: 3 638
Честит рожден ден на Дюн и Елиза! Много щастие, любов и успех във всичко! newsm51 newsm51 И какво хубаво съвпадение!

Момичета, нямам време !!! Crazy Вчера ни ваксинираха и бебочките бяха малко киселички и с мъъъничко температура  Sad И естествено днес мама е уморена  Whistling

Сонче, четох ти за проблемите с кърменето  Sad Като гледам сте точно на 6 седмици и може да са и дните на скок в растежа. И на мен в този пероид бебките се будеха на има-няма 2 часа и разбира се първото нещо, за което се притесних е, че не ми стига кърмата. След този период и безкрайно много буци  Sad нещата пак си потръгнаха. Аз за повишаване на кърмата не пия нищо, само от известно време сутрин ям овесени ядки, че много ги обичам, но не съм забелязала това да увеличава "млеконадоя"  Wink Имай предвид също, че АМ натоварва повече стомахчетата на бебетата и затова спят по-дълго. Като ти четох постингите ми се стори, че може би Сами доста нарядко яде за възрастта си. Обикновено на тази възраст трябва да ядат по поне 6-7 пъти на ден. Моите едва от няколко дни започнаха да се будят на 4 часа иначе се будеха на 3 и не са и съвсем малки - Джордана сега тежи 5 кг, а Мариза 4,3 кг. Не можеш ли да се опиташ да се изцеждаш, за да стимулираш лактацията? И друг съвет - защо не попиташ в кърмаческия форум, обикновено много бързо отговарят и дават добри съвети.  Hug

# 66
 • Мнения: 708
Само на бързо се разписвам.

4ЕСТИТИ РОЖДЕН ДЕН НА ДЕСКАТА И  ЕЛИЗА.ДА СТЕ ЖИВИ,ЗДРАВИ,МНОГО ОБИ4АНИ И МНОГО УСМИХНАТИ   bouquet

Сон4е стига се тормози.Мисля то4но като Дунето,като може може,като не става давай си му добавка.Най_важното е мама и бебе да са спокойни  Hug

Кал4о върна ли се от Българско?Нямам време да 4ета,та не съм в 4ас със събитията.

Идеята за благотворителността е 4удесна,6те я следя и дано успея да помогна.

цунки на вси4ки  Hug

# 67
Добро утро!  Simple SmileМного благодаря за бързите отговори които получих...не съм предполагала,че влизането ни в евр.съюз ще усложни нещата вместо да ги улесни. Rolling Eyes...вчера се порових в интернет..прочетох внимателно всичко и ще се хвана за единственото което касае мен...
“Con riguardo ai cittadini  dell”Unione attualmente in possesso della Carta di soggiorno in corso di validità,e quindi gia iscritti nei registri della popolazione residente,si ritiene opportuno evidenziare che fino alla scadenza del titolo stesso nei loro confronti non sussiste l”obbligo di presentare la documentazione indicata dal decreto legislativo”
така че ако някой изпадне в подобна ситуация да знае...но както е все известно и на вас наистина всеки си тълкува нещата,както иска Rolling Eyes..предстои ми пътуване и няма сега да ходя да се разправям...лек ден на всички  bouquet

# 68
 • Мнения: 170
Buon giorno! Закуска

# 69
 • Мнения: 1 100
Добро утро Grinning

Дамиии, какви хубави слън4еви дни се заредиха...Ще ми се ракривят ставите от ходене Crazy При вас как е Sunglasses

Бимбе, все набързо се раписваШ пъъъъъъъъъъъък  Sad

Калка се прибира утре от бг Party

Такаа, освен пари, мога и доста веЩи за бебо4ета да отделя...остава проблема с доставката им в бг...Ина4е преди време заделих един солиден каШон с най хубавите и запазени, ве4е умалели дреШки на Раи4ка. може и завивки да добавим, игра4ки, коритца, памперси, ма как да стане Thinking

Мислете, да мислим.

Хубав ден
  bouquet

# 70
 • Мнения: 438
Здравейте !!!

Относно благотворителността предлагам да се организираме помежду ни, а не да се присъединяваме към някого. Остава само да решим какво да дарим и на кого да го дарим....и най важното да бъдем единодушни. Та най добре да гласуваме и да се приключва този въпрос. Съгласни ли сте? Иначе ще се мотаме още един месец така, всеки си подхвърля идеите и другите викат аааа да много хубаво, но никакво решение и организираност за сега.

Ани, е сега се сещам да ти кажа, че като отидохме в ЧИЗЛ ни казаха да приготви еди кои си документи, и на следващия ден аз ги занесох. Служителката ми каза, че ще направи всичко възможно, но без карта ди соджорно не ставало. А тя се издавала след 5 годишен престой в Италия и при положение, че си работил. Какво да си мисля за тази страна, вече не знам.

# 71
 • Мнения: 2 379
Ани, е сега се сещам да ти кажа, че като отидохме в ЧИЗЛ ни казаха да приготви еди кои си документи, и на следващия ден аз ги занесох. Служителката ми каза, че ще направи всичко възможно, но без карта ди соджорно не ставало. А тя се издавала след 5 годишен престой в Италия и при положение, че си работил. Какво да си мисля за тази страна, вече не знам.
Confused
Анджи, аз съм резиденца в Италия от тази пролет. Нищо подобно не са ми казвали.
Тази служителка от кои беше? От тези, които знаят, че БГ е в ЕС или от тези, които не знаят? Mr. Green
Но, да ... нищо ново. Rolling Eyes

# 72
 • Мнения: 2 379
Сега се сещам, че Гери много пъти писа, че за комунитари изобщо вече не съществува пермессо ди соджорно, а само карта ди соджорно. Т.е. ти би трябвало да си титуляр на такава карта като комунитариа.

Друг е въпросът, че от нашата куестура (Комо) ми отговориха по друг начин. Mr. Green
Аз имах пермессо, издадено миналата година (още бяхме екстракомунитари), и важеше до Юли. Обадих се до Куестурата да питам "и сега какво?" и те ми казаха, че си имам резиденца и ми стига и изобщо вече не ми трябват други документи.
И това без да съм омъжена, имаме дете.

# 73
 • 花見
 • Мнения: 2 327
Честит Рожден ден на Деси и Елиза!!! Много щастие и път от слънчевата страна на тротоара ви пожелавам  Peace

Момичета, извинявайте, че само набързо се разписвам, но използваме слънчевите дни да сме все навън  Crazy
За благотворителността и аз съм съгласна да си изберем някакъв период от годината, който да не съвпада с Коледа, когато всички се впускат да даряват.

Анджи, Матео наистина цял батко станал  Wink от кога седи?

Сонче, много сладък Сами с тези трапчинки  Hug

Бягам, до после

# 74
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Минавам само набързо и по4ти транзитно  Rolling Eyes newsm49

4естит Рожден Ден на Деси ( малко със закъснение  Embarassed)   bouquet  bouquet  bouquet

Бъди здрава и все така свежа  Hug

4естито и на ЕлизаЕлиза   Hug  bouquet

Видях с едно о4е,4е умувате по въпроса с праЩането на пари за ДБМ. Аз искам да изкажа скромното си мнение и въз основа на миналогодиШния си "опит". Според мен да се праЩат пари по банков път не е много рационално имайки предвид комисионните за преводи от Ит за Бг Thinking Аз ли4но предпо4итам да дам или пратя Х евро на някой в рамките на европейския съЮз,тоест без комисионна и тези Х евро да достигнат вси4ки до последния цент по предназна4ение а не да подарявам 4аст от тях на банката. Миналата година имаШе една от германските мами,която каза,4е Ще си ходи до Бг и би се наела да събере и достави парите директно на ДБМ.Направихме и преводите на нея без никакви допълнителни разходи,жената ни направи пълен от4ет,изтегли каквото се беШе събрали и ги занесе на ръка. На мен ли4но този вариант пове4е ми допада,заЩото вси4ко отива директно и до стотинка по предназна4ение.Нямам претенции дали Ще е германка,французойка,испанка или италианка.Смятам и тази година така да направя,стига да е от ЕС,правя превода и готово. Peace  

# 75
 • 花見
 • Мнения: 2 327Лени, много красиви началните думи на темата  Peace Heart Eyes

# 76
 • Мнения: 2 379
Нямам претенции дали Ще е германка,французойка,испанка или италианка.Смятам и тази година така да направя,стига да е от ЕС,правя превода и готово. Peace  
Дирок, аз съм много зле информирана колко са таксите, но ... нали БГ е в ЕС вече? Ще има ли разлика и сега според теб? newsm78

# 77
 • Мнения: 438
Ани, служителката знае, че сме в ЕС. Аз я подсетих де, но тя рече и отсече, че така трябвало да бъде. А на мен Пермесото ми го обновиха след влизането ни в ЕС, и сега има валидност до 2011. В Куестурата ми казаха, че това е моят документ. Вече съвсем се обърках...кой е прав..има ли изобщо прав. Що не си спазват законите тея хора.. Rolling Eyes

Цугуми, Маттео не седи стабилно. Седи за няколко секунди и после започва да се клатушка докато не забие нос.  Laughing Ако се подпира седи без проблем. Но вече се надига до половина от легнало в седнало положение.  Grinning

# 78
 • Мнения: 5 474
 Бонжур ! Hug

Леле ама ще ме убиете, аз по 100 пъти повтарям и накрая никой нищо не е разбрал. ooooh!
То едно на ръка , че и служителите навсякъде си карат както им хрумне.  #Crazy

За комунитари няма премессо , дотук е правилно, но имаше до април тази година карта ди соджорно, която е подменена с атестата за престой от комунето, според новия закон. Peace

  Не се ходи вече в Куестурата , нямаме работа там.  Peace
 Който си има валидно пермессо или карта ди соджорно си кара с тях , докато не изтекат. Peace
 Обаче ако е изтекло старото соджорно , трябва да се извади атестата от комунето. Sunglasses

  
  Колко пъти ви сложих линк към сайта на Полиция ди стато... Tired

http://www.poliziadistato.it/pds/ps/immigrazione/carta_soggiorno_cittadini_ue.htm

A partire dall'11 aprile 2007 i cittadini europei che vogliono stabilirsi in Italia, o in un altro stato dell’Unione Europea, non hanno più l’obbligo di chiedere la carta di soggiorno. Trascorsi tre mesi dall'ingresso è necessario iscriversi all'anagrafe del comune di residenza.
 
 Ето това е прочутия атестат , който заменя пермессото и картата ди соджорно. Mr. Green

http://www.poliziadistato.it/pds/ps/immigrazione/documents/Attes … to_comunitari.pdf

--------

А за пращането на пари, навсякъде извън зона еуро се плаща комисион, няма значение членството в ЕС. Confused
Права е МакДирокова. Peace 

# 79
 • Мнения: 438
Ох Гериии....казвам ти, че ми казаха, че пермесото е моят документ за самоличност. Иде ми да зарежа всичко, какв са сега тея бланки дето си ги пратила. Нищо не разбрах. Пу да му се невиди.  Crossing Arms

# 80
 • Мнения: 5 474
 Wink Между другото пермесото е документ, удостоверяващ правото на престой, а не документ за самоличност (такива са паспорта или личната карта , както и карта д-идентита  ) Peace

Прочети информацията в линка и ще разбереш новите процедури, няколко реда са. Wink

Просто щом пермессото ти е валидно до 2011 си караш с него, после ще му мислиш. Wink

 Дотогава кой знае какъв закон ще е излезнал.  Crazy

Принципно не е трябвало да ти издават пермессо щом вече сме били член на ЕС , а карта ди соджорно... #Crazy
Но пак опираме до въпроса за компетентността на служителите. #Cussing out

  Ако за да ти дадат парите за детето ти искат да си с карта ди соджорно, отиди в Комунето и искай новия Атестат, той замества картата ди соджорно.  Wink

Пиколинка, тъкмо се зачетох в това, което си писала, ми ти си тотално фуори ледже...как да нямаш нужда от нищо друго освен карта д-идентита,това ще е валидно ако си италиански гражданин... ooooh!
  Я си отиди в комунето и си направи Атестата, че така си все едно без никакви документи. Peace
 Принципно комуните трият и резиденцата след като ти изтече пермессото... Crazy
 Мен и дъщеря ми ни бяха изтрили от АЗЛ , при положение , че им бях занесла новите документи, просто не ги бяха приложили.  Mr. Green

  Ето ти текста ин мерито.  Sunglasses

L'Ufficiale di Anagrafe ha notizia solo della scadenza, ma non del rinnovo: è ben vero che il rinnovo dovrebbe essere richiesto almeno 30 giorni prima (oggi, anche almeno 60 o 90 giorni prima per alcuni tipi di permesso di soggiorno) della scadenza, ma, a volte, i termini non sono rispettati e non sempre a causa degli interessati.
 Scadenziario  secondo all'art.7 comma 3 della legge 223/89 è determinato cosi:
Qualora tale permesso entro tale ultimo termine non venga presentato (perchè non rinnovato, per dimenticanza etc.) la data di cancellazione è  quella della scadenza del permesso di soggiorno

Последна редакция: ср, 17 окт 2007, 15:19 от Astrea

# 81
 • Мнения: 5 474
  Тъкмо прочетох и новите чирколари....
  Сладури  Laughing , нямаше как да се прецака държавата и според новите реголе , който поиска Атестата ще плаща и болло 14,62 еуро. Crazy

http://www.meltingpot.org/articolo11271.html

# 82
 • Мнения: 2 379
Гери, аз разбрах. Simple Smile

А за таксите значи става дума за евро зона, аз не за ЕС, ок. Ясно.
Мен това не ме спира, но принципно съм съгласна, че целта не е да се наливат пари на банките, а всичко да отиде за децата.
В състояние ли сме да организираме това, за което говори Дирокова?
Някой предлага ли се? (Да е някой честен все пак. Laughing)
Аз банкова сметка в Италия нямам и не се предлагам. И в БГ няма да ходя скоро. Иначе съм съвестна и честна. Mr. Green
Кой е съвестен, със сметка и ще ходи в БГ? Grinning

Дирок, имаш ли форумски опит как става изпращането на дрехи, играчки и подаръци? Денис питаше за това. На мен рационални идеи не ми идват. Confused Освен всеки да си носи нещата сам, когато ходи в БГ...

Иначе дрехи тук даваме на италианския червен кръст (оставят специални торби на вратата, които после прибират пълни) и на швейцарския червен кръст (има специални контейнери из града). Давали сме наши дрехи, не бебшки, но се събират и бебешки дрехи, и обувки, и играчки.
В крайна сметка нуждаещи се има по цял свят. Ако не може да се пренесе нещо до БГ, има и локални организации. Peace

# 83
 • Мнения: 5 474

  Grinning  Супер! Слава богу! Peace
 

# 84
здравейте всички, аз много се радвам че намерих този форум защото не познавам никой тук, в италия имам предвид, не познавам нито един българин или българка и ми е много самотно. ще се радвам ако намеря някой от торино, който да ми отговори. и да есента в италия.....много е топло и приятно

Моля, пишете на кирилица!

Последна редакция: чт, 18 окт 2007, 00:02 от Дивиана

# 85
 • Мнения: 5 474
vanity777,  добре дошла на приказки при нас. Hug

 От Торино има две момичета, едното в момента е в БГ, но ще се върне края на месеца. Rolling Eyes
 Ако не се регистрираш обаче няма как да се свържат с теб.  Rolling Eyes
 Междувременно можеш да ни навестяваш.  Wink

# 86
 • Italia
 • Мнения: 4 492


Дирок, имаш ли форумски опит как става изпращането на дрехи, играчки и подаръци? Денис питаше за това. На мен рационални идеи не ми идват. Confused Освен всеки да си носи нещата сам, когато ходи в БГ...


Амииии,моя опит е скромен и пове4ето хора ,които познавам пренасят каквото имат,когато се прибират до Бг с кола  newsm78
Ина4е ако се праЩа колет пак се плаЩа бая Thinking

# 87
 • Мнения: 3 388
Разписвам се набързо, че никак нямам време днес!  Crazy

Моята кърма, толкоз популярна тук от вчера насам  Mr. Green не намалява отсега. Никога не е била достатъчна явно, а бебо е наддал минимално от раждането, последните дни дори спря на наддава и съвсем се омърлуши. Оказа се, че от мен взема не повече от 20-30 г!! За каква стимулация на лактацията да мисля вече като досега не помогна, а тези дни детето ми взе и да слабее дори. Давам си му ЛА сега, а преди това суче каквото има. Веднага взе да наддава по 20 г поне на ден, а преди и 10 ни бяха само мечта  Rolling Eyes

# 88
 • Мнения: 1 100
Ей ме пак Simple Smile

Сон4е, само така, много хубаво ми зву4иШ, нацункай малкия сладурко Heart Eyes

И аз мисля, 4е тъй е най добре:Дирок, имаш ли форумски опит как става изпращането на дрехи, играчки и подаръци? Денис питаше за това. На мен рационални идеи не ми идват. Confused Освен всеки да си носи нещата сам, когато ходи в БГ...


Амииии,моя опит е скромен и пове4ето хора ,които познавам пренасят каквото имат,когато се прибират до Бг с кола  newsm78
Ина4е ако се праЩа колет пак се плаЩа бая Thinking

Най ве4е зарадия моя опит : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=230707.120;topicseen

 Peace

# 89
 • Мнения: 764
Ей,страшна неразбория с тези документи. ooooh! TiredПрава е Гери,който има документ,го оставя на доизживяване,на който привършва срокът,само в комунето се ходи за вписване в анаграфето. PeaceСпециално нашите,1во на едно гише ти обясняват нужните документи,после пак от там ти дават 4ас за представянето им/след 3 мес. ..... Confused/Не ходете да се разправяте по други места Naughty
Сон4е,брава,винаги давай от теб първо,5 грама да са,ама са важни и полезни,пък до където има.... Wink
Мда,банките са супер обирджии,тукашните пък бият рекорди всякакви Money Money Money.И аз съм от 4естните,ама скоро не ми се пише път.Макар 4е,не виждам защо за скоро говорим,като друг период щеше да се избира,не пред и около Коледния newsm78

# 90
 • Мнения: 6 167
http://world.actualno.com/news_129364.html

ужас, отмъкнаха ми замъка!

# 91
благодаря,  astrea, наистина много се радвам, че ми отговори, да ще се регистрирам и ще се радвам да си поговоря с вас. сега обаче тези дни трябва да родя моето бебе /надявам се скоро, защото преносвам/ но веднага щом се оправя ще се радвам да общувам повече с вас. целувки

Последна редакция: чт, 18 окт 2007, 00:04 от Дивиана

# 92
 • Мнения: 2 379
Ти не си ли в преговори с Джованоти? Laughing

# 93
 • Мнения: 3 388
Анджи, педиатърката ми беше казала субито аджунта, след като видя, че бебо беше наддал само 50 г за 10 дни  Rolling Eyes

Момичета, моето момченце май има Т, 37.5, топла му е главичката и е едно такова мрънкащо ... педито пак не отговаря!!! ... какъв ден само!  Confused

vanity777, добре дошла и леко раждане   bouquet

# 94
balgodaria sicura piccollina i az s enadiavam da e leko samo deto ve4e ne izdarjam da 4akam, no niama kak o6te mani4ko

# 95
 • 花見
 • Мнения: 2 327
Vanity, леко раждане и от мен  Peace

# 96
 • Мнения: 22
Малее, момичета, толкова време не съм писала, че доста време си почетох!!!
Sonita, кпгато АЛберто беше някъде към 2 месечен искаше постоянно да суче, но честно да си призная и през ум не ми е минавало да му давам адаптирано мляко, просто го слагах на гърда:), но и не съм го мерила и не съм знаела колко е изял. Така, че прави както е най-правилно за детето!!
 За мен: на 22години съм, родих нормално в болницата на Чернуско, за малко секцио, защото се беше овил около пъпната си връв. Не работя, а и съм работила малко в Италия като мияч на чинии, защото не знаех грам езика.Тук съм от януари 2006. Имам карта д'идентита и съм подавала такова в комуне(атестат).
 За даренията, мисля да ги направя ама, нищо лично, просто ми е малко нереално това с изпращания или пренасяния!! Иначе е страхотна идея!
 Vanity777, безпроблемно и бързо раждане!!
 Ако ви интересува нещо конкретно, питайте, с радост ще ви отговоря!!
 Да знаете, че не пиша, защото нямам желание, а защото времето е хубаво и седим навън. Чао засега!

# 97
blagodaria pepeusi.dano da rodia lesno,vapreki ,4e ni6to neznam za bebetata no 6te se nau4a niama kak.problema mi e 4e neznam ezika.zabremeniax vednaga 6tom doidox i ne si davam mnogo zor da nau4a italianski.ne , 4e ne moga prosto bremennosta me svari neo4akvano i izvadnaj,no pak ba6tata s koito o6te ne sme jeneni e straxoten 4ovek i me razbira 4udesno.az niamam nito edin dokument samo codice fiscale i razre6itelno da rodia v bolnicata.skoro kato se ojenia 6te imam,ama mnogo barzo me -otkradnaxa- :Dot balgaria i niamam mnogo vreme za tezi ne6ta.no kakvoto stane niama mnogo da go mislia sega bebeto e vajno.

# 98
 • Мнения: 3 388
Привет дами   bouquet

Как сме днес?

pepeusi, хубаво си направила. Явно детенце е наддавало добре в такъв случай. Ние въобще не надавахме обаче, така че беше даже рисковано за беб да продължавам да го мъча само на кърма  Peace Сега за няколко дни наддаде повече, отколкото от раждането! Измъчили сме го от глад човека  Mr. Green 

Хайде до скоро, че имам доста неща за днес!

# 99
 • Мнения: 438
Добър ден !!!

Още спите или сте по задачи?  Grinning

Аз тази сутрин си изкарах акъла. За малко да си изпусна детето. Седи си нашия в шезлонга, закопчан, докато аз съм в друга стая да оправям. По едно време отивам да проверявам какво прави и го намирам върху масата по корем с главата надолу към земята....но все още прикрепен към шезлонга, защото беше закопчан. Гледа умно и си трае. Много се изплаших, ревала съм 1 час после, само представяйки си как пада по глава на теракота.  Cry

Венити 777, добре дошла. Освен в Италия, и тук си все още без документи. Я вземи да се регистрираш. Успех при раждането. Момченце или момиченце??  Wink

Сонче, ти като й се обаждаш на педиатърката, не й казвай какво да правиш, защото то е ясно, че ще ти каже така, много й пука на нея. Питай я как да продължиш да кърмиш. Отиди при нея, не й се обаждай по тела. Това ми беше мисълта преди като ти писах. А сега вече,не знам, може и да е късно вече. Ти си знаеш най добре. Детето да е добре, пък... Peace

# 100
 • Мнения: 170
AnGiAr , виж си лични, де..  Grinning И честит ти именник, ако си спомням правилно!

# 101
 • Мнения: 3 388
Анджи, ние оттам тръгнахме, но беб продължи да не наддава  със седмици и вече нямаше накъде  Rolling Eyes

Честити 6 месеца на Маттео !!!

# 102
 • 花見
 • Мнения: 2 327
Анджи, гледам на линийката ти Матео преполовил година  Wink

Цункай го от нас  Wink BlushУспокой се! Представям си, какво ти е било и аз понякога си изкарвам акъла. Елеонора я намирам често напреки на леглото  Crazy не знам, как го прави този номер. Купихме от онази възглавничка на Кикко, която имитира биене на сърце, но не ми дава душа още да й я сложа, мисля, че ще я измъчва. Тази нощ като се събуди в 1 и ги отвори тези очи, чак след 3 заспа  ooooh!
Ванити, аз пък дойдох вече бременна тук, така че бях ошашавена на втора степен  Laughing Но исках да си оправя всички документи, че с тази бюрокрация тук, не знаеш никога дали си изряден  #Crazy
Едва ли сега ти е точно до това и една моя позната в момента преносва и чака всеки момент "включване"  Wink така че за документите мисли после, но не пропускай да го направиш скоро.

# 103
 • Мнения: 438
И точно днес момченцето ми става на половин годинка, почерпете се виртуално,Педиатърката не мога да я издиря от няколко дни, да я питам за захранването. А детето вече му се ядат по човешки неща, как ни гледа само като вечеряме. Давам му да си близне от нещо, той милия широка уста отваря. Гладддд... Laughing  Инстинкта какво нещо е..
Интересно ми е дали ще яде пюрета и дали ще пие вода.

# 104
 • Мнения: 40
Добре дошла vanity777 и леко раждане и от мен Hug !!!

Честита половин годинка на Матео   Heart Eyes ммммм тортата е супер !!!!   bouquet

Отивам да правя баница , после ще черпя виртулано   chef

# 105
 • Мнения: 40
AnGiAr, детенце не трябваше ли вече са яде пюрета. Не съм запозната с италианските методи за захранване на децата, но в Бг се дават от 3 месец плодови пюрета, от 4 месец каши и от 5 -6 месни пюрета. Може би тука нещата са по - различни   newsm78

# 106
 • Мнения: 6 167
Ееее, Маттео на 6 месеца! Времето наистина лети! Да е жив и здрав и много усмихнат!


Аз за съжаление не се оправям, ами болестта ми слиза към белия дроб и освен, че не мога да дишам се раздирам и от кашлица. Всичко ми е запушено, вкл. са ми заглъхнали ушите и си чувам сърцето в лявото ухо ( хихи), добре поне, че природата е измислила дишането през уста. Та от днес започвам да пия антибиотик. Пазете се, защото казват, че има доста болни из Италия.
Днес трябваше да изляза да купя поредния принтер, после едва се добрах до дивана, а в магазина влязох с маска , добре, че не решиха, че ги обирам Laughing

Оплаках се... Sad

# 107
 • Мнения: 5 474
 Здравейте и от мен!

 Hug

Ленка, аз изкарах подобна упорита настинка 10 дни,нищо не ми помогна, дори антибиотик, накрая сама отшумя. Rolling Eyes
 Дано при теб е по-леко!  Hug

Честити 6 месеца на Маттеоbouquet
Ани, да го цункаш специално. Heart Eyes Hug

Аз изчезвам , че утре ми пристигат почетните гости. Wink

Ще се включа съботно с торта за рожденничката ми.  Grinning

Лек остатък от деня!   bouquet

# 108
 • Мнения: 352
Анджи честито.
Е как може педиатърката да не отговаря.И те като останалите док са длъжни да бъдат откриваеми по всяко време и евентуално ,ако в момента е заета,трябва да звънне на не отговорените повиквания.Аз ако съм ,в момента в които я намеря,направо я изяждам с парцалите нищо,че съм с гастрит и недижерискам лесно.На някои хора изглежда трябва да им се напомня от време на време какви са им ЗАДЪЛЖЕНИЯТА .

# 109
 • 花見
 • Мнения: 2 327
Поздрав за Матео  Wink

http://youtube.com/watch?v=KouvdnY01bQ

# 110
ox ve4e 6te se pobarkam za6to ne iskat da mi pomognat .....mnogo se zabavi moeto bebe, a doktora mi kaza 6tom si dobre zna4i 6te po4akame o6te malko.....ne mi ostana tarpenie.......za6to zakasniava tolkova moeto slan4ice

# 111
 • Мнения: 6 167
ox ve4e 6te se pobarkam za6to ne iskat da mi pomognat .....mnogo se zabavi moeto bebe, a doktora mi kaza 6tom si dobre zna4i 6te po4akame o6te malko.....ne mi ostana tarpenie.......za6to zakasniava tolkova moeto slan4ice


мила, слушай лекарите.
в италия те са компетентните по тези въпроси.
успокой се и чакай.

# 112
mi 6te 4akam niamam izbor ma psixi4eski 6te se pobarkam,osven tova cialata sam se nadula liceto mi e kato topka ne si use6tam prastite na racete

# 113
 • Мнения: 5 474
Ванити, колко много се е забавило? Rolling Eyes
Минала си дата на термина ли? newsm78
Понеже тук и други мами от форума родиха по-късно.
Не е фатално, имай търпение и всичко ще е наред. Peace
Бъди спокойна и позитивно настроена.  Hug

 

# 114
 • Мнения: 40
mi 6te 4akam niamam izbor ma psixi4eski 6te se pobarkam,osven tova cialata sam se nadula liceto mi e kato topka ne si use6tam prastite na racete

Съчувтсвам ти напълно  Hug Колко време преносваш бебока вече ? Да се надяваме, че скоро ще има хубави новини  Grinning Стискам ти палци ..  newsm10

# 115
 • Мнения: 764
Aнджи,да ти е здраво и щастливо мом4енцето Heart Eyes
Аз пък моята рано я захранвах,и баткото де,и съм много доволна,да не казвам,4е аз самата съм дето се вика само на кисело мляко отгледана....Ама аз съм казвала,4е съм консервативна,де Rolling Eyes А на зълва ми бебето то4но така падна,от масата ,та на земята.Добре 4е само с цицина се отърва ooooh!
А тук педиатрите на моменти ми скриват топката направо ама хайде. Rolling Eyes newsm78 Добре ,4е  се виждаме само по задължителните визити и за рецепта Peace
Снщи голям майтап,да ви кажа LaughingСпиме си ние и по едно време...драннннн се оказваме полу на пода.То още преди време кракът в центъра на леглото се беше с4упил,та сега тази централна греда поддала/явно заварена в центъра/,с4упила се и изско4или съответно догите/как е на бг???/И така се оказахме сега с матрак на пода и в търсене на ново легло LaughingА малката беше при нас и хи4 и не се събуди,само я прехвърлих в нейното,а добре,4е беше и 6 4аса та не спахме пове4е ooooh! ooooh! ooooh!

# 116
 • Мнения: 22
 Честити 6 месеца на Маттео, да расте здрв и да радва мама и тати!!!!
ddenis, в БГ се захранва така както казваш ти, обаче тук е съвсем различно. Понеже цяло лято бях там и го захраних както ти е познато, обаче връщам се тук и какво виждам, изобщо няма зел. пюрета, в смисъл има, но са от 80гр. и са безмлечни. Педиатърката ни ни даде такава примерна програма: сутрин към 7 кърма, 10-10:30 йогурт,плод или бисквитка, после 12-12:30 каша с зехтин, месо и грана( не я правят като нас сладка, а солена), 16-16:30 йогурт или кърма, 20-20:30 пак каша, но този път с риба или сирене. И тъй като  Алберто е по Бг схемата яде съответно и 5 пъти, а не 4 както тук. Също така в Бг казват, че не е хубаво да се яде всеки ден месо( един ден зел. пюре, един месно), аз му правя зел. пюрета, а месните ги копувам.
Vanity777 и аз преносих 3 дни, мисля, че е нещо нормално за първо дете! Не се притеснявай, лекарите си знаят работата!

# 117
 • Мнения: 22
blagodaria pepeusi.dano da rodia lesno,vapreki ,4e ni6to neznam za bebetata no 6te se nau4a niama kak.problema mi e 4e neznam ezika.zabremeniax vednaga 6tom doidox i ne si davam mnogo zor da nau4a italianski.ne , 4e ne moga prosto bremennosta me svari neo4akvano i izvadnaj,no pak ba6tata s koito o6te ne sme jeneni e straxoten 4ovek i me razbira 4udesno.az niamam nito edin dokument samo codice fiscale i razre6itelno da rodia v bolnicata.skoro kato se ojenia 6te imam,ama mnogo barzo me -otkradnaxa- :Dot balgaria i niamam mnogo vreme za tezi ne6ta.no kakvoto stane niama mnogo da go mislia sega bebeto e vajno.
И аз докато бях бременна имах само кодиче фискале и разрешителното за раждане и пермессо валидно двайсет дни след като родя, та после такова търчане, ние се оженихме докато бях в 5-тия месец,абе по- гадно си е да се разправяш с бебе на ръце. Сега е било времето да учиш език, после едва лще намираш време, но не се знае....

# 118
 • Мнения: 2 379
Ванити, колко преносваш?
Аз преносих 9 дена и накрая раждането си тръгна само без да са ми го предизвиквали.
Не се притеснявай, все пак датата на термина е ориентировъчна. Peace
Това, че си подпухнала със сигурност не е приятно, но щом казват, че всичко е наред, вярвай им.
Ходиш на монитораджо, нали?

Анджи, аз започнах да захранвам, когато видях, че започват да му никнат зъби (около 5 навършени месеца.) Надуха се венците и казах "ти, драги, щом зъби имаш, значи трябва да ядеееееш". Mr. Green Тук във форума е пълно със схеми и съвети, погледни и си избери. Аз не захранвам по схемата на нашия педиатър, понеже имам по_различни разбирания от неговите, но той се съгласи с мен. По неговата схема има месо още от първия ден.
Това със стола е било много стряскащо. Confused Добре е, че си го видяла навреме.
Аз веднъж много се уплаших, заради едни тъпи лампи. Close Има тук едни гадни, селски лампи от ковано желязо _ висят и завършват с нещо като декоративен шип отдолу (нещо такова). Аз си играех с Андреа и го въртях и вдигах високо във въздуха и при едно завъртане главата му се размина на косъм от металния шип. Confused
Вече ми е обеца на ухото и винаги оглеждам къде и как го слагам и как си играем.

# 119
 • Мнения: 438
Хей момичета, много ви благодаря за пожеланията отправени към Маттеучо. Деси, за сега изгледах сама поздрава, но той като се събуди ще го гледаме заедно.
Вече е голямо момченце..половин годинка не е шега работа. Да е жив и здрав и да е добре напред в живота, само това се моля.  Praynig

Относно захранването, не се водя по никоя система, даже до колкото ми е известно, в Италия захранват рано. Водя се по моя интуиция и по погледа ми върху детето. Както съм казвала и преди, според мен децата е редно да започват да ядат в периода на растеж на зъбките. И за себе си и него се оказва, че съм права. Детето ми вече само показва желанието си да яде, а не само да суче кърма. С какво ще го храня..определено ще му приготвям аз и няма да се водя единствено по педиатърския акъл, защото не винаги съм съгласна.
В БГ повечето ми близки с дечица са захранвали късно, дори и баба ми, към която често се обръщам за съвет, е захранвала след шестия месец, като до тогава е карала само на кърма.
Всеки преценява кое е най добро за детето си и го прави. За това не казвам, че е неправилно ранното захранване и издигам на пиедестал късното.  Peace

Овчева, мисля да поостана няколко дни в Неапол с Маттео и после ще се прибера или със самолет, или с мъжа ми ако не е твърде изморен да навърта още 1800 км. Не съм взела окончателно решение, ще преценя на място. Така,че освен на 27ми, ще имаме и други дни за виждане след това. На кръщенето ще успееш ли да дойдеш?
Педиатърката е супер готина, но в такива моменти ми идва да вдигна скандал, но знаейки, че нищо няма да променя, предпочитам да си мълча и да се информирам от други места. Не ми се разправя, нещо нямам нерви.  Tired

Ванити, гадничко си е последните няколко дена, щом си се подула така, очаквай в близките часове... Mr. Green Бъзикам се де....ама пак тея дни ще бъде, не се шашкай.

Италинке, добре сте се подредили  Laughing  
Как върви търсенето на къща?

# 120
 • Мнения: 1 100
Привеееет Hug

4естит 6ти месец на Маттео, много да е здрав и весел Heart Eyes

А и моля, дайте да оставим Сон4ето да си храни бебо4ето и да спрем да и обсъждаме кърмата Grinning Да нацункаШ сами  Heart Eyes

Лени, много неприятно, дано скоро се оправиШ, по4ивай активно, освен лекарствата и това е важно Hug

Аз пък съм супер фен на итал. метод на захранване, заЩото много се приближава към световния Simple Smile ина4е ранното захранване е ве4е отживелица, всеизвестен факт Peace Аз съЩо не съм се придържала към някакви схеми, всеки сам си действа, според нуждите на детенце Peace


Мами, за Шезлонга, коШницата от трио коли4ката и т.н наистина внимавайте, не се поставят въхрху повърхност, от която могат лесно да паднат (маса, стол, на края на диван, легло и т.н)  ПиШе го и в инструкциите, най сигурно ги слагайте на пода Peace
...така или ина4е с бебоци и де4ица винаги някой дребен инцидент се слу4ва Tired


Гер4е, приятни приготовления, Ще 4акаме снимки Hug

До после
  bouquet

# 121
 • Мнения: 352
Андже,както ти казах имам възможност да се видим на 27.На 28 ако евентуално Паоло е в Ит.ще трябва да ходим на кръщене на неговият приятел(разбрах го едва преди 3 дена).Но щом ще останеш и след 28 ,още по добре така ще имаме време да се организираме по удобно,тъй като и на Петя родителите пристигат на 27 така ,че още по добре ,че оставаш.Значи кажи след 28 кога ти е удобно за да се организираме подобаващо.Ти не се притеснявай,ще имаш възможност да почерпиш като се видим Laughing Laughing

# 122
tirabva6e da rodia na 13 sabota,no o6te ne sam.tova , koeto me uspokoiava, e 4e veroiatno termina mi ne e iz4islen pravilno,za6toto za4enax bez cikal.malko e stranno , no e cialo 4udo,za6toto ne mojex da zabremeneia 3 godini,nakraia cikalat mi be6e kakto vinagi neredoven,oba4e moeto 4udo stana.taka doktorite ne mogat da razberat to4nia termin.dano vsi4ko da e nared za6toto dnes za parvi pat ot godini se depresirax i razplakax.ve4e spiram viarvam,4e skoro vsi4ko 6te e nared. Grinning  neznam mnogo za Mateo , no mu jelaia da e mnogo zdravi4ak i da slu6a mama.

rossy32 kutiata ti e prepalnena i niama kak da polu4i6 pismoto ,korto ti napisax

# 123
 • Мнения: 352
Хора успокойте малко Ванити 777,аз нищо не разбирам от това,но си спомням,че Сонита имаше същият проблем.Ако не се лъжа и на нея терминът и закъсня.
Ванити777 не се притеснявай,природата и докторите си знаят работата,така само се претоварваш излишно,пази си силите,че ще ти трябват за  после.

# 124
 • Мнения: 438
Ванити, недей за 5 дена закъснение да правиш трагедии. 9 месеца си издържала, ще изтърпиш още някой друг ден. Толкова много жени пренасят, деца се раждат и преждевременно, природата си знае работата. Докторите щом не предприемат нещо, значи всичко е ок, бъди спокойна.

Овчева, ааааа.....на 27ми си остава уговорката. Аре сега не започвай да се пазариш.. Naughty
Следващите дни пак ще се видим живот и здраве.  Grinning

Лени, бих ти препоръчала познатия по българско метод сирене, чесън, греяна ракия.  Mr. Green Ама не знам дали би се навила. Баща ми така излекува една американка, на която пък взе, че й хареса. Нейният пък баща после му пращаше благодарствени имейли и казваше как няма търпение и той да пробва така.
Оправяй се бързо, ей  Grinning

# 125
da,da moje bi ste pravi niama smisal da se pritesniavam,sigurno i xorata okolo men i ve4nite im vaprosi me natovarvat dopalnitelno i za tova taka se 4uvstvam.6te mi razkaje li niakoia za bolkite i kakvo 6te 4uvstvam?