Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 окт. 2007, 12:41 ч.

Есен в Италия - 71

 • 10 469
 • 266
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6 167...Между есенни чернови на любовта са паднали листа. Без изписани думи, а с пожелани стихове. Онзи дъх, на зеленина от лято, сега е преоблечена дреха. Която тази полунощ ще остави в умора на прозореца, защото зад него дърветата са прегърнати. Навярно се целуват, заради възрастта или по тях бавно изстива облегнат копнеж. Моят почерк е натежал от чернови, търсещи белота от поезия, гледаща-мълчание, утеха за нощен мост....Ще мина без да броя стъпките, защото водата под него има още извори....такива ми ти работи, а ето и  Предишните ни теми :
Част 1, Част 2, Част 3, Част 4, Част 5, Част 6, Част 7, Част 8, Част 9, Част 10,
Част 11, Част 12, Част 13, Част 14, Част 15, Част 16, Част 17, Част 18, Част 19, Част 20,
Част 21, Част 22, Част 23, Част 24, Част 25, Част 26, Част 27, Част 28, Част 29, Част 30,
Част 31, Част 32, Част 33, Част 34, Част 35, Част 36, Част 37, Част 38, Част 39, Част 40,
Част 41, Част 42, Част 43, Част 44, Част 45, Част 46, Част 47, Част 48, Част 49, Част 50,
Част 51, Част 52, Част 53, Част 54, Част 55, Част 56, Част 57, Част 58, Част 59, Част 60,
Част 61, Част 62, Част63, Част 64 Част 65, Част 66, Част 67, Част 68,Част 69,Част 70

Последна редакция: пн, 15 окт 2007, 13:01 от Lennie

# 1
 • Рим-Ямбол
 • Мнения: 764
пу Mr. Green

# 2
 • Milano, Italia
 • Мнения: 22
 Пу втора!!

# 3
 • Мнения: 40
Пу и за мен  Joy

# 4
 • Мнения: 40
Момичета, аз понеже съм много нова тука и във форума и в Италия , искам да ви питам дали се правят срещи на българите живеещи в Италия ?

# 5
 • Milano, Italia
 • Мнения: 22
Ивета, Маттео след 3 дена става на 6 месеца.  Wink

Много рано сте почнали с люлката!! А аз не съм се сетила по-рано да го заведа.  Тук е много хубаво времето днес и мисля следобяд да сме в парка!

# 6
 • Milano, Italia
 • Мнения: 22
 И на мен това ми е интересно!!
до  сега не съм чувала за такива, но аз и не познавам много българи тук.

# 7
 • Мнения: 2 379
Упс, писах в старата тема. Грешчица. Blush

Пренасям си въпроса към Лени.
Дали е по_подходящо да се вклЮчим към германките или е по_добре да си организираме наша инициатива?
Той въпросът е към всички, де ...

Последна редакция: вт, 16 окт 2007, 12:42 от sciura piccolina

# 8
 • Мнения: 6 167
до колкото разбрах немската тема миналата година пари е събирала.
ако се присъединим към тях не знам как ще стане координацията и какви са им идеите на тях за тази година.. newsm78
според мен не е задължително пари да изпращаме. може да измислим нещо друго.
картичките бяха добра инициатива, обаче голяма истерия настана.
не знам, давайте идеи  Laughing
аз си мисля , чер като млади майки може би ще ви е по-интересно да се обърнем към дом за медикосоциални грижи- където са бебетата. и да им изпратим нещо необходимо... мога да питам ДБМ и да видим за бебчета какви нужди има.
може да съберете вече износени дрешки на децата, или да им направите въртележки за над легълцата ( ани е спеца там)... нещо такова. аз понеже нямам мога примерно да изпратя разни дискове със златната монета  Laughing и др. красотички...

# 9
 • Италия
 • Мнения: 5 474
 Срещи на българите организират от асоциацията към сайта  www.bulgaria-italia.com.
 Ето  тук последните им мероприятия

 http://www.bulgaria-italia.com/bg/events/default.asp

  Имаше и някои инициативи на бг консулството в Милано. Peace
  Ходила съм на една среща още преди 4 години и доста се разочаровах. Confused
  Лично мнение
. Sunglasses

 Ани, много пораснал Андреа. Hug  Да го цункаш! Heart Eyes

Миналата седмица се включих в една инициатива на общината ни за чужденците. Ушихме едно общо пано, съставено от парчета плат,донесени и  зашити от жени от различни националности. Peace
  Много интересно стана, пъстро и оригинално. Wink
 Ще му правят инаугурационе в края на месеца. Peace
 А от другия понеделник ще пея в хора на Дуомото.  Wink

Умувайте за благотворителността и казвайте.  Peace

 

# 10
 • Мнения: 2 379
За благотворителността аз мисля, че е най_лесно и удобно да се пращат пари (също така е практично някак Mr. Green). Струва ми се, че номер на банкова сметка е най_доброто решение за повечето хора.
Който няма възможност или желание да изпраща пари, а иска да се вклЮчи все пак, тогава вариантът с дрешките и играчките е идеален.
Мисля, че за дрешки и играчки трябва да се организираме между нас по следния начин:
Пращат се по пощата до определено момиче от нас (тук в Италия => малки пощенски разходи), което ще си ходи в БГ скоро и няма да носи много куфари, за да може да побере и нещата за децата в багажа си. После въпросната самоотвержена и натоварена девойка ще отлети за БГ, където ще предаде нещата в дом или на момичетата от ДБМ.
А за банковата сметка е ясно... Може би ДБМ имат такава? Аз специално се доверявам на тях, че биха разпределили парите ни по адекватен начин.
Исках също да допълня едно нещо ...
Четох веднъж, че в БГ около една трета от даренията за деца се правят по Коледа. Нещо, което многократно увеличава шанса с дарените средства да се закупят и куп излишни неща, отколкото само истински необходими неща.
Искате ли, мами в Италия, ние да си изберем ден (нека пак да е някой празник), в който ежегодишно да правим наша акция за дарения? Но да не е Коледа.
Но това от 2008 нататък. Сега хубаво сме започнали, изобщо не говоря да отменим сегашната акция. Wink

Доразвийте предложенията ми, моля. Simple Smile

# 11
 • Rome
 • Мнения: 1 100
запис  Laughing Ще го умуваме за благотв. инициативи. до после.

# 12
 • Spain, Algeciras
 • Мнения: 438
Аз предлагам да помогнем на някой старчески дом или дом за деца с увреждания.

Ани, Андреа големи са сладурковци мъжете ти. Личи си по свежите им физиономии, че са се наспали.  Laughing Андреа вече не е плешо, я каква хубава руса коса... Heart Eyes

# 13
 • Spain, Algeciras
 • Мнения: 438


Ани, Андреа големи са сладурковци мъжете ти.

 dohОх какв съм написала. Голям съм шемет.
Както и да е. Подразбира се, нали? 

# 14
 • italia
 • Мнения: 352
Лен този цитат в началото(прекрасен) от къде,кого?Или ако е твое дело,кога излиза в печат?
За благотворителността излишно е да казвам,че и аз се включвам,сега,догодина и поне в близките 80 години съм на линия,после ще видим.Добрее да обмислим всичките предложения и най вече всичко това да достигне по предназначени.Имам доста горчив и негативен опит в това отношение,но предполагам,че има варианти.Казвайте.
Тази сутрин ,додето чистех и слушах музика ми се дощя да ви пусна едно парче на Мина и направих опит де,ама неуспешен.Ако някой знае и има желание ,моля да ме илумина как става това.Астреа беше пуснала един курс по ит. за начинаещи,би ли повторила,моля,че тогава не се заинтересувах,но сега се оказа,че ми трябва.
Линдита манаджа капа туа с този твой кекс.Откакто пусна рецептата до днес извъртях 6 броя.Направих го същата вечер за мъжа ми ,който след вечеря опраска половин тава(ала фачиа на тригличеридите),а другата половина занесе на работата където пък дал една троха на братовчед си на който пък майката ни е съответно леля и  която не искаше рецептата ами-"Ако мина след два часа ще мога ли да го взема".И тъй като беше явно,че светът се въртеше около ябълковият кекс викам да забъркам два за по сигурно и съответно направих грешка,тъй като за обяд дойдоха и двама от техниците на девер ми ,който пък разнесоха славата на кекса и вечерта ми се обади деверката ми и вика,че чула била ,че във форума правели мн-оо-оо-го хубав кекс и тъй като вече двамата техници били вкусили имало още 13 човека,които чакали .Запретнах крачоли и завъртях 2 тавички.Другата тавичка направих събота вечерта,която за съжаление пак беше оценена.Така,че Линдита следващият път като ти кажа,пусни една рецепта,то моля ограничавай се до шкембе чорба или в краен случай боб с крака.

# 15
 • Италия
 • Мнения: 3 425
Пу 18 ахаххахахахах

# 16
 • italia
 • Мнения: 352
Шуркова излишно е да казвам,че и двете ти деца са големи хубавци
Анджи от теб още чакам отговор

# 17
 • italia
 • Мнения: 352
Да попитам и аз в моят овчев стил:пепеузи,дденис и елизаелиза един и същ човек ли са,че нещо загубих връзката

# 18
 • Milano / Como
 • Мнения: 3 388
Привет мацки   bouquet

Как сме днес? Тук е слънчевко, но доста студено!

За благотворителността аз съм за, каквото и да се реши! Може би наистина за дом за деца с увреждания и извън Коледа, както хубаво се е сетила Ани.

Оле, колко са порастнали Андреа и Маттео! Големи мъже са вече  Crazy И ние имахме на гости един Маттео вчера сутринта, но малко по-големичък, детенцето на приятелката ми Патриция.

Наш беб снощи заспа в 21.30 и тази сутрин се събуди чак в 5.15  Shocked За 1 път!  Повече няма да го хваля, че току-виж ми се равалил хатъра  Mr. Green

В събота купихме дигитална везна и се теглим, лошото е, че моите цици все по-малко пускат и детенце за съжаление си остава гладно  Confused Днес съвсем сериозно си му дадох аджунта, след като вече беше примрял от глад и освирепял от рев, кротна се детенцето след това, изходи се и заспа щастливо. Това е тъжната истина ...

Гледам за коли сте отворили дума пак, ние нали сме на село, та и тук без кола не става. Добрата новина е, че в събота купихме моята Мазда 2! Страшно съм доволна, в събота може и да успеем да я вземем, ако застраховката ми пристигне дотогава! Енерджи, фул опшънъл- страхотна далавера и с цената  Wink


Последна редакция: вт, 16 окт 2007, 12:47 от Sonita

# 19
 • Мнения: 40
Искам линк за кексааа , моляяяяяяяяяяяяяяяяя !!!!
  chef

Аз предлагам по отношение на благотворителността да се свържем с някоя организация в България. И според мен е най- удобно и практично да се пращат пари, всеки колкото може  Simple Smile Относно някоя от нас да занесе неща до България ( дрехи и играчки ) е много добра идея, но на някои авиокомпании лимита за багажа е 15кг, което е много малко .. колко му е да се напълни един куфар....  Simple Smile


Сонита, бебока с супер готин   Heart Eyes

# 20
 • Milano / Como
 • Мнения: 3 388
---

Последна редакция: вт, 16 окт 2007, 12:48 от Sonita

# 21
 • Rome
 • Мнения: 1 100
Сон4ееее, ма той прекрасен станал твоя Сами, я какво голямо мом4е Heart Eyes Няма да си слагаШ толкоз на сърце тая аджунта, Щом де4ко е добре и папа, другото бели кахъри Hug 4естит автомобил, съсъ здраве да си се возите.

Пиколнски, твойяте мъже и те едни хубавци. Grinning И аз съм зсъгласна да направим неЩо, в извънКоледния период.

Беее ов4ева, трите дами са разли4ни, ма се нови, затуй ги бъркаШ Crazy Ина4е ти вземи отвори една пасти4ериа  с десерта на Линдита, дано не те одръсти много за лиценз Wink

Аз съм отворена за благотворителни идеи, ма не ми идават.Мился, 4е е по4ти невъзможно да се пренасят по самолета веЩи от някоя от нас: просто Ще е мноого тежко, ниЩо няма да поберем...

# 22
 • Milano, Italia
 • Мнения: 22
 Аз съм си аз Simple Smile хахах Благодаря много за сайта, но и аз съм влизала в него и информацията там е винаги много остаряла.
 Що се отнася за благотворителността и аз мисля, че е най-добре да се свържем с някоя организация и по банков път кой колкото може... Simple Smile

# 23
 • italia
 • Мнения: 352
Сонита,голям красавец мале,мале дамски мами пазете си децата.
Дуне и аз много се замислих,за пастичерия,при положение,че освен кекса знам да правя и еклери.Малко ли ти се струва?Но бяла шапка и алтретанто престилка дали ще ми отива?А сега чакам и фах с нотариална заверка от Линдита.
Момичета оправих се вече с новите попълнения,бях се заблудила по картинките.То добре,че има нови попълнения,че така като гледам как хората се отказват да пишат в итал.тема.....
за съжалени

# 24
 • Италия
 • Мнения: 5 474
Овчева, доколкото помня последно давах линк към сайта на Раи Интернешънъл.  newsm78

http://www.educational.rai.it/ioparloitaliano/corso.htm

Този тук също е добър.

http://academic.brooklyn.cuny.edu/modlang/carasi/site/pageone.html

Сонче, голям хубавец малкия.  Heart Eyes
Честито за колата. Hug

Не са много отказалите се да пишат, но и който е на работа по цял ден с трудност би намерил време да пише често. Peace

Последна редакция: пн, 15 окт 2007, 18:05 от Astrea

# 25
 • Италия
 • Мнения: 5 474
  Момичета, лека вечер на всички и гледайте тази вечер Quel mostro di suocera с Jennifer Lopez и Jane Fonda по Canale 5. Wink

  С поздрав към "любимите" италински свекърви!  Laughing

# 26
 • Мнения: 5 383
 Peace

# 27
 • Мнения: 1 424
ей мъ и мен!  Wink Права е Гери, време няма, времеееееее.
Добре дошли на новите момичета, ама да вземат да се преставят по-подробно, че съвсем се обърках кой кой е и от къде е  Rolling Eyes
Сонче, много сладък Сами! А за аджунтата - сигурна ли си, че не е просто "скок на разтежа" - ако е така, след няколко дни пак ще ти се орегулира млякото. Започнеш ли аджунта, твоето мляко неминуемо ще намалее.
уф, гладна съм! Ама не ми се готви!!!

# 28
 • Италия
 • Мнения: 3 425
Ех,чак сега сколасах да пиша  Crazy

Големи сладурчета видях  Mr. Green

Сонитке,честит автомобил   bouquet

Лека вечер от мен и ко  Sunglasses

# 29
 • italia
 • Мнения: 352
ей мъ и мен!  Wink Права е Гери, време няма, времеееее
уф, гладна съм! Ама не ми се готви!!!]

Прескочи към нас имам кюфтета

# 30
 • Мнения: 1 424
Тенкю, ама мъжо сготви леща! Та не умрях от глад! Я завърти още един ябълков сладкиш и го метни насам де!

# 31
 • Мнения: 5 383
Тенкю, ама мъжо сготви леща! Та не умрях от глад! Я завърти още един ябълков сладкиш и го метни насам де!
Kак точно я приготвя лещата мъжото ти , а пък и за ябълковия сладкиш няма откажа рецептата. Wink Heart Eyes

# 32
 • Ancona-Italia
 • Мнения: 2 804
Дюне , Честит Рожден Ден !
Много здраве и щастие в живота !

# 33
 • Ancona-Italia
 • Мнения: 2 804
Сонита , прекрасен бебок имате !
Все така да расте и да ви слуша !
Честита ти придобивка , със здраве да си я ползваш !

# 34
 • Италия
 • Мнения: 3 425
Честит Рожден Ден на Дюн   bouquet
Здраве и Много Положителни Емоции  Heart EyesНаоколо съм  Peace

# 35
 • Италия
 • Мнения: 3 425
Моите любими капучи  Crazy

# 36
 • Мнения: 170
Dune, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! Нека всяка следваща година ти носи все по-големи радости и сбъднати мечти! И много любов!   bouquet

# 37
 • Мнения: 170

Плюс пухкавото капучино от Kaлa(Bella13)

# 38
 • Италия
 • Мнения: 5 474
 Добро утро!

Деси, честит рожден ден! Hug
Желая ти океан от любов, море от здраве и едно малко островче от грижи!
Бъди много усмихната, силна, обичана!!  bouquet
Наздраве от нашето семейство!! Wink
Честит рожден ден и на ЕлизаЕлиза. Hug
Много здраве, щастие и сбъднати мечти!
Весел празник!!  bouquet
Между другото и двете ни рожденнички са родени не само на една и съща дата, но и в една и съща година.  Wink

# 39
 • Мнения: 40
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН
НА ДЮН И ELISAELISA
и от мен !!! Желя и на двете много сбъднати мечти и незабравими моменти   bouquet  Hug

# 40
 • Рим-Ямбол
 • Мнения: 764
Много,много щастие на Деската и Елиза Heart Eyesс един голям лЮляк....Моми4ета ,а вие виждали ли сте лЮляк в Италия?Тук няма.Мисля ако си купим къщи4ка наистина да си посея,само спомен ми е останал как мирише....
Големи сладурковци на вси4ки снимки,да са ви живи и здрави HugИ колата на Сон4ето да върви PeaceЗа благотворителността  Peace

# 41
 • Milano / Como
 • Мнения: 3 388
Честито на всички празнуващи! Да сте живи и здрави, Деси и Елиза  и по-честичко да се усмихвате!     bouquet

Деси, иска ми се да вярвам, че е скок в растежа, но той въобще не наддава - досега е сложил около 400 г върху теглото си от раждането, иска да яде все повече, а аз имам все по-малко. Тежко преживях момента с аджунтата, но сега гледам сама себе си да не тормозя, че става по-зле. Давам му да суче почти нон-стоп, ям и аз като Анджи мюсли с мляко кисело всяка сутрин, орехи и много течности. Случва се 2-3 пъти на ден да дам аджунта, той си я изяжда с кеф, над 100 г, после спи и е толкова спокоен. Доста време съм го държала гладен като гледам промяната в поведението  Rolling Eyes А моите гърди все повече време им отнема, за да се напълнят добре за една хубава попата  Confused  Ето сега само сука и е ок, но от 6 часà "събирам"  млекце  Crazy

Благодаря за комплиментите за Сам, момичета  Hug
След малко ще изтрия снимките.

# 42
 • Мнения: 6 167
Честито на празнуващите!!!   bouquet

Италина, аз съм виждала тук люляк, но бял.

Да попитам и вас - търся нещо не-намеряемо  Laughing Чух една много стара италианска песен, докато бях в БГ. Жената, която я изпълнява е португалка или поне с такова звучене. Песента е хм.. не знам какъв стил - може би танго... (?), но е от онези песни, които са записани на плоча... Говори за любовта, за сън, загубен сън.. нещо такова. Еее, ако има някой да знае тази певица/песен моля да ми подскаже...

# 43
здравейте! имам въпросче към вас..живея в италия от три години...имам си бебе на годинка..таткото е италианец..нямаме сключен брак...преди година си извадих карта ди соджорно пер мотиви фамилиари когато се роди бебо..валидна е до 2010год...преместихме се в друг град и днес отидох да си сменя резиденцата...служителката ми заяви,че от април 2007 бил приет нов закон и не можело да имаш резидеца без договор за работа...и тъй като не сме женени не можело той да ме бил издържал Rolling Eyes...детето си можел мен не! Crossing Arms аз пък в крайна сметка имам резиденца до 2010 искам само да я сменя Rolling Eyes...не ми намери закона сега,та ще се връщам пак Tired...някой чувал ли е подобно нещо...не вярвам да съм единствената неомъжена...поздрави  bouquet

# 44
 • Мнения: 2 379
Честито на двете рожденички! Grinning

Соня, и при мен нещата се развиваха съвсем като при теб и в рамките на 2_3 седмици на даване на аджунта цялото мляко си замина и спрях изобщо да кърмя.
Андреа беше наддал само 150 гр. през първия месец и просто нямаше как да се правя на ударена и да не дам аджунта...
Искам да кажа, че когато трябва, просто трябва. Confused Не страдай и не си създавай проблеми, щом се налага да дохранваш.
Имай предвид, че докато все още имаш поне малко мляко, още може да се направи нещо, за да се увеличи. Peace Успех!

Лени, много сложна заявка. Нищо не разбрах. Laughing Подай поне една фраза от песента на италиански, да видим в нета какво има.

Италина, виждала съм тук лЮляк. Малко по_различен. Този, който е до нашата къща е с по_дребни цветове и още по ароматен, отколкото софийския лЮляк, който познавам. Нарича се "pianta delle farfalle".
Ето една сн … 4;ка.
А ето такъв … 0;ук.

Последна редакция: вт, 16 окт 2007, 13:26 от sciura piccolina

# 45
 • Milano / Como
 • Мнения: 3 388
Ани, ти на всяко хранене ли даваше аджунта и по колко мл?
Аз сега му дадох 100 и пак не му стига!

# 46
 • Италия
 • Мнения: 5 474
 Катето, съвсем се сбъркаха тук с новите закони. Twisted Evil
 Както казва една позната, откакто сме комунитари имаме по-малко права.
 #Cussing out

Разгледай тук , дано намериш нещо полезно   Rolling Eyes

http://www.poliziadistato.it/pds/ps/immigrazione/carta_soggiorno_cittadini_ue.htm

Прочети закона в дясно.  Wink

Decreto Legvo 6/2/2007 (pdf 17 KB)
Gazzetta Ufficiale. Direttiva Parlamento UE 29/04/04 ю

А тук има пълно обяснение на български за всички  нови процедури.

http://www.meltingpot.org/IMG/pdf/guida_in_bulgaro.pdf 

Между другото точно за случай, подобен на твоя четох във форума на комуните. Confused
http://www.comuni.it/servizi/forumbb/viewtopic.php?t=31845&highlight=bulgara
http://www.comuni.it/servizi/forumbb/search.php?mode=results

Нещо не е ясно по каква причина решиха, че майката на италиански гражданин няма право да седи тук, при положение че за екстракомунитари правят пермесо по тази причина. Rolling Eyes

Успех с бюрокрацията !   Hug

 

# 47
 • Мнения: 6 167
Kateto, и аз така знам - сега като сме комунитари се усложниха сякаш нещата.
За екстракомунитари си дават пермессо с мотиви фамилиари, сега, ако не си женен - кофти.
Мисля, че Линдита е тук в такова положение - не й дават резиденца, защото няма договор за работа.
Варианта е сватба. Твоята резиденца след като е до 2010та според мен можеш спокойно да си караш с нея.
После нещата току виж се оправили.

Ани, карай, мина ми  Laughing

# 48
 • Мнения: 40
Включвам се по повод резиденциата на комунитарите тука. Тъй като аз нямам брак и сам тука от скоро ( от септември ). Резиденция ми дават без проблем, само трябва vigileto да дойде да види, че си на адреса.  След това ти дават документ са престои в страната - ако нямаш работа ( както и аз нямам ) до изтичане на застраховката. Освен застраховка трябва да декларираш, че имаш пари за издражка ( 1000 евро на година за 2 ма ) , които пари никои не ти ги контролира. Другият вариянт е мъже , с който живееш да декларира, че има нуйните пари да те издържа, като покаже документ. Аз лично направих декларация, че имам пари, като жената в общината ме увери че никой няма да ми ги иска и ми дадоха документ до края на май, тъй като тогава ми изтича застраховката. След това трябва да си направя нова и ми продължават престоя и така докато си намеря работа.

# 49
 • Мнения: 40
ПОПРАВКА : 10 000 евро на година - не 1000 както съм написала  Simple Smile

# 50
 • Мнения: 2 379
Ани, ти на всяко хранене ли даваше аджунта и по колко мл?
Аз сега му дадох 100 и пак не му стига!
Ами, Соня, аз пробвах какво ли не ... Първо пробвах да не давам аджунта, понеже се бях наслушала на съвети как самото кърмене най_добре стимулира кърмата и как със сигурност ще се върне. В резултат за няколко дена бебето отслабна с 80 гр. (Симоне щеше да ме убие, много ми се сърди тогава). После започнах да правя doppia pesata на всяко кърмене и да давам аджунта според изяденото количество. За има няма 10 дена стигнахме до 20 гр. кърма на ядене и останалото аджунта. Confused Карах така още една седмица и после спрях, понеже просто нямаше смисъл.
Виж Сами от какво количество се засища и гледай да му го осигуряваш. Андреа на възрастта на Сами ядеше по около 150 гр. на хранене, но той ядеше само по 5 пъти на ден, за да има повече време да спи Laughing
В началото не давах аджунта на сутрешното кърмене, понеже през нощта се събираше мляко. Когато чувстваш, че ти е възможно да кърмиш пълноценно, пропускай аджунтата, пък дори и изяденото количество да е малко по_малко от обичайната доза. Не е казано, че всички порции трябва да са равни.
Гледай и Сами да е спокоен, разбира се.
Освен храна и течности, има и разни билки, които помагат да се увеличи кърмата. По аптеките продават разни тизане, питай. Има и билки във формата на хапове за смучене. На мен Дирокова ми беше дала едни такива (много гадни Mr. Green). Не забелязах подобрение, но сигурно си стува да се опита.
Сами по колко пъти яде?
Андреа от съвсем самото начало сам си изгради стабилен режим на 5 хранения в горе_долу едни и същи часове на деня и без нощно кърмене (последно в полунощ и после чак към 8 сутринта). Аз такова нещо като кърмене на поискване не знам какво е, понеже моят син се оказа много режимен човек. Понякога си мисля, че затова нямах кърма, понеже не кърмех така интензивно, както повечето майки.
Да не би и Сами да е така?

# 51
 • Италия
 • Мнения: 5 474
ddenis , проблема е , че тук всяко комуне интерпретира закона както му хрумне. Rolling Eyes
Имала си късмет, Линдита колко обикаля и не й позволиха да остане на карико на приятеля й.  Confused
Помня че и на Италина и искаха доказателство за доходи и добре че имаше партита ИВА , за да продължат пермесото на сина й, при положение , че е омъжена за италианец. Twisted Evil
  И на мен ми искаха куп документи, а също съм омъжена тук.  Mr. Green
 
 Луда работа,зависи на какъв служител попаднеш.  #Crazy
 

Таблицата с нужните средства я има в линка , който писах по-горе на Полиция ди Стато.

Limite di reddito    /  Numero componenti

? 5.061,68    Solo richiedente o richiedente + un familiare
?10.123,36   Richiedente + due familiari o richiedente + tre familiari
?15.185,04   Richiedente + quattro familiari e oltre
 

# 52
 • Milano / Como
 • Мнения: 3 388
Ани, Сами яде когато си иска, нямаме режим, нямаме часове за хранене, той и не спи така като повечето новородени. Будува почти цял ден, най-много следобяд да удари някоя дрямка  Mr. Green Така че с кърмене на поискване сме от самото начало. От няколко дни го държа още повече на гърдата, той и без това яде поне 1 час. Имам чувството, че ефекта е дори обратен! И чай имам, ядки ям, мюсли и какво ли не! Само се тъпча излишно явно.
В събота купих и аз дигитален кантар от Кико да се следим как наддаваме. Преди мислех да си спестя тази покупка и да го тегля само веднъж седмично, но при това положение, предпочитам да го контролирам ежедневно.
Мен преди 10-ина дни ме побъркаха, да съм давала аджунта, аз не исках и с мъжо и ние се бяхме изпокарали, тъй като майка му му се обаждаше и тя да му говори как да сме давали на детето аджунта, щом крещяло от глад!
Иначе, аз му приготвям поне 150 мл АМ /засега от това готовото разредено Аптамил в малките бутилчици/, за да го видя колко ще изяде. Ами на него и 100 не му стигат и пак реве. Тези дни му давам 2-3 пъти на ден аджунта, нощем май му стига, а и аз имам време да "произведа" повечко мляко  Mr. Green
Сега не знам, като му давам само 2-3 пъти на ден АМ, дали мога да му давам повече от 120 мл ... тук пише 100-120 за бебета на неговата възраст.
С преварена, минерална или преварена минерална вода се разрежда? Аз засега го топля на парна баня това готовото, но ако купя на прах, ще ми трябва явно скалдабиберон? Или топла вода от термос? Как е най-удобно?
В интерес на истината си е голяма хамалогия с това АМ, всеки път след ядене, мия шишета и биберони, после стерилизирам.
Друго си е топла гръд, готова по всяко време  Crazy

# 53
 • Мнения: 40
Явно наистина съм имала късмет с  общината тука. Мислех, че на всякъде трябва да е еднакво  Thinking  Нали съм си новак ...  Simple Smile

# 54
 • Рим-Ямбол
 • Мнения: 764
Сон4е,добре ти е обяснила Пиколинка как да даваш допълнително.Мери колко е изял и давай останалото.По самите опаковки има инструкции колко изяждат по месеци,долу-горе е 100 през 1вия,110 през 2рия,120-3тия,130-4тияи т. н.Като е 120 може да варира от 100 до 140 естествено,всяко бебе си е с разли4ни нужди,виж по колко изяжда средно твоят 4овек и допълвай PeaceНе може да даваш допълнително само 2 или 3 пъти,защото той ще гледа да наваксва,може и 200 да ти дръпне,но после ще повърне,няма смисъл.Разделяй на порции,освен ако не си сигурна,4е се е наял от теб добре естествено/както казваш за сутринта/
Голяма хамалогия е с млякото на прах,верно е,разрежда се с преварена вода,в самото мляко има достатъ4но добавки.

# 55
 • Мнения: 6 167
сонче, а ти как знаеш, че реве от глад? ( извинете, че се включвам, ама се обучавам Laughing)

# 56
 • Италия
 • Мнения: 3 425
Честит Рожден Ден и на ЕлизаЕлиза   bouquet

Извинявам се...сутринта писах преди кафето  Tired

Сонитке,дано не се объркаш с таз добавка...нормално е да го изпива и да не му стигне  Rolling Eyes то от шишето дори и с една дупка е по-лесно,отколкото от пупката  Whistling А и е нормално да се засища повече и да му държи по-дълго  Peace

Наоколо съм  Crazy

# 57
 • Milano / Como
 • Мнения: 3 388
сонче, а ти как знаеш, че реве от глад? ( извинете, че се включвам, ама се обучавам Laughing)

ами като се наяде и после мирясва  Mr. Green спинка, усмихва се, гука. става просто по-спокойно бебе  Crazy

Кала, какво да объркам??

# 58
 • Италия
 • Мнения: 3 425
Сонитке,ами с това даване на адаптивно мляко и кърменето  Peace наистина ако е спокоен и усмихнат,пък си иска пупка по-често не е проблем....Моя кукла ти го писа...има скокове в растежа и разни периоди,които минават и заминават....ей,много ще ме яд ако минете на адаптивно без основателна причина!
А и все пак кърмненето е прекрасно нещо,НО като засищане е с по-малка консистенция и по-често пупкане....това не е  признак,че не му стига....спирам,че се разфилософствах доста  Blush

Айде нямаме  Sunglasses

# 59
 • Rome
 • Мнения: 1 100
Привет Hug

Дами, благодаря за пожеланията, трогнахте ме  Blush, много мило, прегръдки на вси4ки ви подред Heart Eyes  Hug

4естит рожден ден и на "баШ" набора ми по вси4ки параграфи ЕлизаЕлиза, много здраве, Щастие и късмет   bouquet  bouquet  bouquet

Сон4е, аз съм напълно съгласно с това, което ти е писала Ани. Моят опит съЩо е по4ти такъв (2 месеца кърмене с добавки и голяма мъка). Ина4е млякото на прах се резрежда с минарална вода "олигоминерале", Не се преварява, пиШе го и на опаковката Peace
Храни си детенцето, не се тормози. Аз съм на принципа : "ако има, има, ако не, здраве да е" Не ми допада тъп4енето за стимулиране на кърмата. Peace
ИзобЩо храненето с Ам, противно на вси4ки о4аквания, е много по лесно: детето се наяжда по бързо, по4ива си кротко и му се създава бързо режим.

Ти занеШ най добре от какво има нужда беб4о, дерзай Hug

Хубав ден на вси4ки,
аз се изнасям,
до скоро
  bouquet

# 60
Привет!!!! Благодаря за пожеланията за рождения ден, много мило ми стана!!!  HugВчера до 1 часа през ноща се мъчех над един шоколадов сладкиш, та да черпя колегите на работата. Излапаха всичко и за още питат...   chef

((kak da publikuvam snimka????))

Ех, цял ден проверявам форума и никой не пише  newsm78...викам си: къде забегнаха всички мами на разходка в синюхон?!  newsm78... Нали знаете, че има "новички" във фомура, предупреждавайте, че има нова седянка, име, как да я намерим...аз се изпотих 100 пъти, докато зацепя къде си бъбрите...  #Crazy Grinning

dune, честит рожден ден и на теб!!!!

# 61
Здравейте ,добре досли на новите моми4ета,то и аз не съм от най старите.. Laughing
4естит рожден ден на DUNE I Elisa Elisa,много щастие и здраве.
Моми4ета,ами по повод благотворителните  дела,тук във форума  видяь,4е има деца,които се нуждаят от пари за операции,засто да не помогнем на някое от тези деца?Мисля,4е те имат най голяма нужда от помощ.

# 62
 • Мнения: 1 424
Честит рожден ден на Деси и Елиза! Много щастие и късмет, здраве и любов!!!Катето, не си единствената. Както ти е казала Гери, тук всяка община тълкува сама за себе си законите. Аз в началото на годината дори и на родителите си направих резиденца като баба и дядо на италиански гражданин..... Един съвет - ако все пак не стане и се опънат в общината, направи си договор за работа като Голф (домашна помощничка) и си решаваш проблема. Е, трябва да плащаш контрибути, около 300 евро на тримесечие, ама така имаш и тессера санитария и всичко. Тъй де, хубави времена бяха като бяхме екстракомунитари......

# 63
 • Spain, Algeciras
 • Мнения: 438
Здравейтееее !!!

Соня, защо не се обърнеш към педиатърката на Сами и не я питаш какво да правиш. Но отиди лично, не по телефона.

Аз не смятам, че тъпченето с разни продукти би увеличило кърма, казвам какво я прави хранителна..тва са препоръчителни храни за кърмещи майки.

Кърмата може да се стимулира, няма да изброявам методите, аз също съм имала период на уплаха, че кърмата ми свършва, но се поразтърсих из кърмаческите...а и говорих с педиатърката. Пих лактогал, не го споменавам за първи път, хомеопатично е.

Абе Сонче, повече от убедена съм, че ще успееш. Просто бъди по упорита и следвай указанията

Иначе наистина, като няма, няма...не отричам, че има жени, които каквото и да правят, просто не се получава и това си е.

Честито на Дюн и Елиза. Да сте живи и здрави..и...ммм....вземете да почерпите де. Аааамаха.   bouquet  bouquet  bouquet

# 64
 • Мнения: 2 379
Та ... Днес се разсеях малко покрай кърмата на Соня Laughing но сега да си напиша това, което исках да ви пиша.

Виждам, че споменавате различни цели, към които можем да насочим дарения си.
Болни дечица, старчески домове, децата от темите във форума...

Не знам дали всички знаете за съществуването на ДБМ (ДВИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ). Тези майки са в контакт с редица домове в България. Постоянно организират акции, ходят по домовете и помагат с различни неща. Купуват памперси, подаряват дрехи и играчки, даряват пари. Тези майки пишат във форума, имат си тема.
Ето я: ДОБРЕ ДОШЛИ в новата тема на "ДВИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ".
Погледнете.

Съгласни ли сте да насочим даренията си към тях, доверявайки се на тяхната опитност? Те ще знаят в какво да превърнат средствата и къде да ги насочат.

Ето сметката на движението: (копирам я от тяхната тема)
Сметка за дарения
Първа инвестиционна банка
Номер на сметка: 1043983402
FINVBGSF
IBAN-BG43 FINV 9150 12BG N08H 66


Освен ако не поискате всички заедно да организираме нещо друго, аз смятам да пратя директно на тази сметка.

Аз специално все още не бих участвала с дрешки и играчки на Андреа, понеже той е още малък и нямам кой знае какво излишно натрупано по шкафовете. Дрешките са ми малко, а играчките до една са все още в употреба. Grinning
Ако някой иска да участва с дрешки и играчки, казвайте да мислим варианти.

# 65
 • BiGi
 • Мнения: 3 638
Честит рожден ден на Дюн и Елиза! Много щастие, любов и успех във всичко! newsm51 newsm51 И какво хубаво съвпадение!

Момичета, нямам време !!! Crazy Вчера ни ваксинираха и бебочките бяха малко киселички и с мъъъничко температура  Sad И естествено днес мама е уморена  Whistling

Сонче, четох ти за проблемите с кърменето  Sad Като гледам сте точно на 6 седмици и може да са и дните на скок в растежа. И на мен в този пероид бебките се будеха на има-няма 2 часа и разбира се първото нещо, за което се притесних е, че не ми стига кърмата. След този период и безкрайно много буци  Sad нещата пак си потръгнаха. Аз за повишаване на кърмата не пия нищо, само от известно време сутрин ям овесени ядки, че много ги обичам, но не съм забелязала това да увеличава "млеконадоя"  Wink Имай предвид също, че АМ натоварва повече стомахчетата на бебетата и затова спят по-дълго. Като ти четох постингите ми се стори, че може би Сами доста нарядко яде за възрастта си. Обикновено на тази възраст трябва да ядат по поне 6-7 пъти на ден. Моите едва от няколко дни започнаха да се будят на 4 часа иначе се будеха на 3 и не са и съвсем малки - Джордана сега тежи 5 кг, а Мариза 4,3 кг. Не можеш ли да се опиташ да се изцеждаш, за да стимулираш лактацията? И друг съвет - защо не попиташ в кърмаческия форум, обикновено много бързо отговарят и дават добри съвети.  Hug

# 66
 • Italia
 • Мнения: 708
Само на бързо се разписвам.

4ЕСТИТИ РОЖДЕН ДЕН НА ДЕСКАТА И  ЕЛИЗА.ДА СТЕ ЖИВИ,ЗДРАВИ,МНОГО ОБИ4АНИ И МНОГО УСМИХНАТИ   bouquet

Сон4е стига се тормози.Мисля то4но като Дунето,като може може,като не става давай си му добавка.Най_важното е мама и бебе да са спокойни  Hug

Кал4о върна ли се от Българско?Нямам време да 4ета,та не съм в 4ас със събитията.

Идеята за благотворителността е 4удесна,6те я следя и дано успея да помогна.

цунки на вси4ки  Hug

# 67
Добро утро!  Simple SmileМного благодаря за бързите отговори които получих...не съм предполагала,че влизането ни в евр.съюз ще усложни нещата вместо да ги улесни. Rolling Eyes...вчера се порових в интернет..прочетох внимателно всичко и ще се хвана за единственото което касае мен...
“Con riguardo ai cittadini  dell”Unione attualmente in possesso della Carta di soggiorno in corso di validità,e quindi gia iscritti nei registri della popolazione residente,si ritiene opportuno evidenziare che fino alla scadenza del titolo stesso nei loro confronti non sussiste l”obbligo di presentare la documentazione indicata dal decreto legislativo”
така че ако някой изпадне в подобна ситуация да знае...но както е все известно и на вас наистина всеки си тълкува нещата,както иска Rolling Eyes..предстои ми пътуване и няма сега да ходя да се разправям...лек ден на всички  bouquet

# 68
 • Мнения: 170
Buon giorno! Закуска

# 69
 • Rome
 • Мнения: 1 100
Добро утро Grinning

Дамиии, какви хубави слън4еви дни се заредиха...Ще ми се ракривят ставите от ходене Crazy При вас как е Sunglasses

Бимбе, все набързо се раписваШ пъъъъъъъъъъъък  Sad

Калка се прибира утре от бг Party

Такаа, освен пари, мога и доста веЩи за бебо4ета да отделя...остава проблема с доставката им в бг...Ина4е преди време заделих един солиден каШон с най хубавите и запазени, ве4е умалели дреШки на Раи4ка. може и завивки да добавим, игра4ки, коритца, памперси, ма как да стане Thinking

Мислете, да мислим.

Хубав ден
  bouquet

# 70
 • Spain, Algeciras
 • Мнения: 438
Здравейте !!!

Относно благотворителността предлагам да се организираме помежду ни, а не да се присъединяваме към някого. Остава само да решим какво да дарим и на кого да го дарим....и най важното да бъдем единодушни. Та най добре да гласуваме и да се приключва този въпрос. Съгласни ли сте? Иначе ще се мотаме още един месец така, всеки си подхвърля идеите и другите викат аааа да много хубаво, но никакво решение и организираност за сега.

Ани, е сега се сещам да ти кажа, че като отидохме в ЧИЗЛ ни казаха да приготви еди кои си документи, и на следващия ден аз ги занесох. Служителката ми каза, че ще направи всичко възможно, но без карта ди соджорно не ставало. А тя се издавала след 5 годишен престой в Италия и при положение, че си работил. Какво да си мисля за тази страна, вече не знам.

# 71
 • Мнения: 2 379
Ани, е сега се сещам да ти кажа, че като отидохме в ЧИЗЛ ни казаха да приготви еди кои си документи, и на следващия ден аз ги занесох. Служителката ми каза, че ще направи всичко възможно, но без карта ди соджорно не ставало. А тя се издавала след 5 годишен престой в Италия и при положение, че си работил. Какво да си мисля за тази страна, вече не знам.
Confused
Анджи, аз съм резиденца в Италия от тази пролет. Нищо подобно не са ми казвали.
Тази служителка от кои беше? От тези, които знаят, че БГ е в ЕС или от тези, които не знаят? Mr. Green
Но, да ... нищо ново. Rolling Eyes

# 72
 • Мнения: 2 379
Сега се сещам, че Гери много пъти писа, че за комунитари изобщо вече не съществува пермессо ди соджорно, а само карта ди соджорно. Т.е. ти би трябвало да си титуляр на такава карта като комунитариа.

Друг е въпросът, че от нашата куестура (Комо) ми отговориха по друг начин. Mr. Green
Аз имах пермессо, издадено миналата година (още бяхме екстракомунитари), и важеше до Юли. Обадих се до Куестурата да питам "и сега какво?" и те ми казаха, че си имам резиденца и ми стига и изобщо вече не ми трябват други документи.
И това без да съм омъжена, имаме дете.

# 73
 • 花見
 • Мнения: 2 061
Честит Рожден ден на Деси и Елиза!!! Много щастие и път от слънчевата страна на тротоара ви пожелавам  Peace

Момичета, извинявайте, че само набързо се разписвам, но използваме слънчевите дни да сме все навън  Crazy
За благотворителността и аз съм съгласна да си изберем някакъв период от годината, който да не съвпада с Коледа, когато всички се впускат да даряват.

Анджи, Матео наистина цял батко станал  Wink от кога седи?

Сонче, много сладък Сами с тези трапчинки  Hug

Бягам, до после

# 74
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Минавам само набързо и по4ти транзитно  Rolling Eyes newsm49

4естит Рожден Ден на Деси ( малко със закъснение  Embarassed)   bouquet  bouquet  bouquet

Бъди здрава и все така свежа  Hug

4естито и на ЕлизаЕлиза   Hug  bouquet

Видях с едно о4е,4е умувате по въпроса с праЩането на пари за ДБМ. Аз искам да изкажа скромното си мнение и въз основа на миналогодиШния си "опит". Според мен да се праЩат пари по банков път не е много рационално имайки предвид комисионните за преводи от Ит за Бг Thinking Аз ли4но предпо4итам да дам или пратя Х евро на някой в рамките на европейския съЮз,тоест без комисионна и тези Х евро да достигнат вси4ки до последния цент по предназна4ение а не да подарявам 4аст от тях на банката. Миналата година имаШе една от германските мами,която каза,4е Ще си ходи до Бг и би се наела да събере и достави парите директно на ДБМ.Направихме и преводите на нея без никакви допълнителни разходи,жената ни направи пълен от4ет,изтегли каквото се беШе събрали и ги занесе на ръка. На мен ли4но този вариант пове4е ми допада,заЩото вси4ко отива директно и до стотинка по предназна4ение.Нямам претенции дали Ще е германка,французойка,испанка или италианка.Смятам и тази година така да направя,стига да е от ЕС,правя превода и готово. Peace  

# 75
 • 花見
 • Мнения: 2 061Лени, много красиви началните думи на темата  Peace Heart Eyes

# 76
 • Мнения: 2 379
Нямам претенции дали Ще е германка,французойка,испанка или италианка.Смятам и тази година така да направя,стига да е от ЕС,правя превода и готово. Peace  
Дирок, аз съм много зле информирана колко са таксите, но ... нали БГ е в ЕС вече? Ще има ли разлика и сега според теб? newsm78

# 77
 • Spain, Algeciras
 • Мнения: 438
Ани, служителката знае, че сме в ЕС. Аз я подсетих де, но тя рече и отсече, че така трябвало да бъде. А на мен Пермесото ми го обновиха след влизането ни в ЕС, и сега има валидност до 2011. В Куестурата ми казаха, че това е моят документ. Вече съвсем се обърках...кой е прав..има ли изобщо прав. Що не си спазват законите тея хора.. Rolling Eyes

Цугуми, Маттео не седи стабилно. Седи за няколко секунди и после започва да се клатушка докато не забие нос.  Laughing Ако се подпира седи без проблем. Но вече се надига до половина от легнало в седнало положение.  Grinning

# 78
 • Италия
 • Мнения: 5 474
 Бонжур ! Hug

Леле ама ще ме убиете, аз по 100 пъти повтарям и накрая никой нищо не е разбрал. ooooh!
То едно на ръка , че и служителите навсякъде си карат както им хрумне.  #Crazy

За комунитари няма премессо , дотук е правилно, но имаше до април тази година карта ди соджорно, която е подменена с атестата за престой от комунето, според новия закон. Peace

  Не се ходи вече в Куестурата , нямаме работа там.  Peace
 Който си има валидно пермессо или карта ди соджорно си кара с тях , докато не изтекат. Peace
 Обаче ако е изтекло старото соджорно , трябва да се извади атестата от комунето. Sunglasses

  
  Колко пъти ви сложих линк към сайта на Полиция ди стато... Tired

http://www.poliziadistato.it/pds/ps/immigrazione/carta_soggiorno_cittadini_ue.htm

A partire dall'11 aprile 2007 i cittadini europei che vogliono stabilirsi in Italia, o in un altro stato dell’Unione Europea, non hanno più l’obbligo di chiedere la carta di soggiorno. Trascorsi tre mesi dall'ingresso è necessario iscriversi all'anagrafe del comune di residenza.
 
 Ето това е прочутия атестат , който заменя пермессото и картата ди соджорно. Mr. Green

http://www.poliziadistato.it/pds/ps/immigrazione/documents/Attes … to_comunitari.pdf

--------

А за пращането на пари, навсякъде извън зона еуро се плаща комисион, няма значение членството в ЕС. Confused
Права е МакДирокова. Peace 

# 79
 • Spain, Algeciras
 • Мнения: 438
Ох Гериии....казвам ти, че ми казаха, че пермесото е моят документ за самоличност. Иде ми да зарежа всичко, какв са сега тея бланки дето си ги пратила. Нищо не разбрах. Пу да му се невиди.  Crossing Arms

# 80
 • Италия
 • Мнения: 5 474
 Wink Между другото пермесото е документ, удостоверяващ правото на престой, а не документ за самоличност (такива са паспорта или личната карта , както и карта д-идентита  ) Peace

Прочети информацията в линка и ще разбереш новите процедури, няколко реда са. Wink

Просто щом пермессото ти е валидно до 2011 си караш с него, после ще му мислиш. Wink

 Дотогава кой знае какъв закон ще е излезнал.  Crazy

Принципно не е трябвало да ти издават пермессо щом вече сме били член на ЕС , а карта ди соджорно... #Crazy
Но пак опираме до въпроса за компетентността на служителите. #Cussing out

  Ако за да ти дадат парите за детето ти искат да си с карта ди соджорно, отиди в Комунето и искай новия Атестат, той замества картата ди соджорно.  Wink

Пиколинка, тъкмо се зачетох в това, което си писала, ми ти си тотално фуори ледже...как да нямаш нужда от нищо друго освен карта д-идентита,това ще е валидно ако си италиански гражданин... ooooh!
  Я си отиди в комунето и си направи Атестата, че така си все едно без никакви документи. Peace
 Принципно комуните трият и резиденцата след като ти изтече пермессото... Crazy
 Мен и дъщеря ми ни бяха изтрили от АЗЛ , при положение , че им бях занесла новите документи, просто не ги бяха приложили.  Mr. Green

  Ето ти текста ин мерито.  Sunglasses

L'Ufficiale di Anagrafe ha notizia solo della scadenza, ma non del rinnovo: è ben vero che il rinnovo dovrebbe essere richiesto almeno 30 giorni prima (oggi, anche almeno 60 o 90 giorni prima per alcuni tipi di permesso di soggiorno) della scadenza, ma, a volte, i termini non sono rispettati e non sempre a causa degli interessati.
 Scadenziario  secondo all'art.7 comma 3 della legge 223/89 è determinato cosi:
Qualora tale permesso entro tale ultimo termine non venga presentato (perchè non rinnovato, per dimenticanza etc.) la data di cancellazione è  quella della scadenza del permesso di soggiorno

Последна редакция: ср, 17 окт 2007, 15:19 от Astrea

# 81
 • Италия
 • Мнения: 5 474
  Тъкмо прочетох и новите чирколари....
  Сладури  Laughing , нямаше как да се прецака държавата и според новите реголе , който поиска Атестата ще плаща и болло 14,62 еуро. Crazy

http://www.meltingpot.org/articolo11271.html

# 82
 • Мнения: 2 379
Гери, аз разбрах. Simple Smile

А за таксите значи става дума за евро зона, аз не за ЕС, ок. Ясно.
Мен това не ме спира, но принципно съм съгласна, че целта не е да се наливат пари на банките, а всичко да отиде за децата.
В състояние ли сме да организираме това, за което говори Дирокова?
Някой предлага ли се? (Да е някой честен все пак. Laughing)
Аз банкова сметка в Италия нямам и не се предлагам. И в БГ няма да ходя скоро. Иначе съм съвестна и честна. Mr. Green
Кой е съвестен, със сметка и ще ходи в БГ? Grinning

Дирок, имаш ли форумски опит как става изпращането на дрехи, играчки и подаръци? Денис питаше за това. На мен рационални идеи не ми идват. Confused Освен всеки да си носи нещата сам, когато ходи в БГ...

Иначе дрехи тук даваме на италианския червен кръст (оставят специални торби на вратата, които после прибират пълни) и на швейцарския червен кръст (има специални контейнери из града). Давали сме наши дрехи, не бебшки, но се събират и бебешки дрехи, и обувки, и играчки.
В крайна сметка нуждаещи се има по цял свят. Ако не може да се пренесе нещо до БГ, има и локални организации. Peace

# 83
 • Италия
 • Мнения: 5 474

  Grinning  Супер! Слава богу! Peace
 

# 84
здравейте всички, аз много се радвам че намерих този форум защото не познавам никой тук, в италия имам предвид, не познавам нито един българин или българка и ми е много самотно. ще се радвам ако намеря някой от торино, който да ми отговори. и да есента в италия.....много е топло и приятно

Моля, пишете на кирилица!

Последна редакция: чт, 18 окт 2007, 00:02 от Дивиана

# 85
 • Италия
 • Мнения: 5 474
vanity777,  добре дошла на приказки при нас. Hug

 От Торино има две момичета, едното в момента е в БГ, но ще се върне края на месеца. Rolling Eyes
 Ако не се регистрираш обаче няма как да се свържат с теб.  Rolling Eyes
 Междувременно можеш да ни навестяваш.  Wink

# 86
 • Italia
 • Мнения: 4 492


Дирок, имаш ли форумски опит как става изпращането на дрехи, играчки и подаръци? Денис питаше за това. На мен рационални идеи не ми идват. Confused Освен всеки да си носи нещата сам, когато ходи в БГ...


Амииии,моя опит е скромен и пове4ето хора ,които познавам пренасят каквото имат,когато се прибират до Бг с кола  newsm78
Ина4е ако се праЩа колет пак се плаЩа бая Thinking

# 87
 • Milano / Como
 • Мнения: 3 388
Разписвам се набързо, че никак нямам време днес!  Crazy

Моята кърма, толкоз популярна тук от вчера насам  Mr. Green не намалява отсега. Никога не е била достатъчна явно, а бебо е наддал минимално от раждането, последните дни дори спря на наддава и съвсем се омърлуши. Оказа се, че от мен взема не повече от 20-30 г!! За каква стимулация на лактацията да мисля вече като досега не помогна, а тези дни детето ми взе и да слабее дори. Давам си му ЛА сега, а преди това суче каквото има. Веднага взе да наддава по 20 г поне на ден, а преди и 10 ни бяха само мечта  Rolling Eyes

# 88
 • Rome
 • Мнения: 1 100
Ей ме пак Simple Smile

Сон4е, само така, много хубаво ми зву4иШ, нацункай малкия сладурко Heart Eyes

И аз мисля, 4е тъй е най добре:Дирок, имаш ли форумски опит как става изпращането на дрехи, играчки и подаръци? Денис питаше за това. На мен рационални идеи не ми идват. Confused Освен всеки да си носи нещата сам, когато ходи в БГ...


Амииии,моя опит е скромен и пове4ето хора ,които познавам пренасят каквото имат,когато се прибират до Бг с кола  newsm78
Ина4е ако се праЩа колет пак се плаЩа бая Thinking

Най ве4е зарадия моя опит : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=230707.120;topicseen

 Peace

# 89
 • Рим-Ямбол
 • Мнения: 764
Ей,страшна неразбория с тези документи. ooooh! TiredПрава е Гери,който има документ,го оставя на доизживяване,на който привършва срокът,само в комунето се ходи за вписване в анаграфето. PeaceСпециално нашите,1во на едно гише ти обясняват нужните документи,после пак от там ти дават 4ас за представянето им/след 3 мес. ..... Confused/Не ходете да се разправяте по други места Naughty
Сон4е,брава,винаги давай от теб първо,5 грама да са,ама са важни и полезни,пък до където има.... Wink
Мда,банките са супер обирджии,тукашните пък бият рекорди всякакви Money Money Money.И аз съм от 4естните,ама скоро не ми се пише път.Макар 4е,не виждам защо за скоро говорим,като друг период щеше да се избира,не пред и около Коледния newsm78

# 90
 • Мнения: 6 167
http://world.actualno.com/news_129364.html

ужас, отмъкнаха ми замъка!

# 91
благодаря,  astrea, наистина много се радвам, че ми отговори, да ще се регистрирам и ще се радвам да си поговоря с вас. сега обаче тези дни трябва да родя моето бебе /надявам се скоро, защото преносвам/ но веднага щом се оправя ще се радвам да общувам повече с вас. целувки

Последна редакция: чт, 18 окт 2007, 00:04 от Дивиана

# 92
 • Мнения: 2 379
Ти не си ли в преговори с Джованоти? Laughing

# 93
 • Milano / Como
 • Мнения: 3 388
Анджи, педиатърката ми беше казала субито аджунта, след като видя, че бебо беше наддал само 50 г за 10 дни  Rolling Eyes

Момичета, моето момченце май има Т, 37.5, топла му е главичката и е едно такова мрънкащо ... педито пак не отговаря!!! ... какъв ден само!  Confused

vanity777, добре дошла и леко раждане   bouquet

# 94
balgodaria sicura piccollina i az s enadiavam da e leko samo deto ve4e ne izdarjam da 4akam, no niama kak o6te mani4ko

# 95
 • 花見
 • Мнения: 2 061
Vanity, леко раждане и от мен  Peace

# 96
 • Milano, Italia
 • Мнения: 22
Малее, момичета, толкова време не съм писала, че доста време си почетох!!!
Sonita, кпгато АЛберто беше някъде към 2 месечен искаше постоянно да суче, но честно да си призная и през ум не ми е минавало да му давам адаптирано мляко, просто го слагах на гърда:), но и не съм го мерила и не съм знаела колко е изял. Така, че прави както е най-правилно за детето!!
 За мен: на 22години съм, родих нормално в болницата на Чернуско, за малко секцио, защото се беше овил около пъпната си връв. Не работя, а и съм работила малко в Италия като мияч на чинии, защото не знаех грам езика.Тук съм от януари 2006. Имам карта д'идентита и съм подавала такова в комуне(атестат).
 За даренията, мисля да ги направя ама, нищо лично, просто ми е малко нереално това с изпращания или пренасяния!! Иначе е страхотна идея!
 Vanity777, безпроблемно и бързо раждане!!
 Ако ви интересува нещо конкретно, питайте, с радост ще ви отговоря!!
 Да знаете, че не пиша, защото нямам желание, а защото времето е хубаво и седим навън. Чао засега!

# 97
blagodaria pepeusi.dano da rodia lesno,vapreki ,4e ni6to neznam za bebetata no 6te se nau4a niama kak.problema mi e 4e neznam ezika.zabremeniax vednaga 6tom doidox i ne si davam mnogo zor da nau4a italianski.ne , 4e ne moga prosto bremennosta me svari neo4akvano i izvadnaj,no pak ba6tata s koito o6te ne sme jeneni e straxoten 4ovek i me razbira 4udesno.az niamam nito edin dokument samo codice fiscale i razre6itelno da rodia v bolnicata.skoro kato se ojenia 6te imam,ama mnogo barzo me -otkradnaxa- :Dot balgaria i niamam mnogo vreme za tezi ne6ta.no kakvoto stane niama mnogo da go mislia sega bebeto e vajno.

# 98
 • Milano / Como
 • Мнения: 3 388
Привет дами   bouquet

Как сме днес?

pepeusi, хубаво си направила. Явно детенце е наддавало добре в такъв случай. Ние въобще не надавахме обаче, така че беше даже рисковано за беб да продължавам да го мъча само на кърма  Peace Сега за няколко дни наддаде повече, отколкото от раждането! Измъчили сме го от глад човека  Mr. Green 

Хайде до скоро, че имам доста неща за днес!

# 99
 • Spain, Algeciras
 • Мнения: 438
Добър ден !!!

Още спите или сте по задачи?  Grinning

Аз тази сутрин си изкарах акъла. За малко да си изпусна детето. Седи си нашия в шезлонга, закопчан, докато аз съм в друга стая да оправям. По едно време отивам да проверявам какво прави и го намирам върху масата по корем с главата надолу към земята....но все още прикрепен към шезлонга, защото беше закопчан. Гледа умно и си трае. Много се изплаших, ревала съм 1 час после, само представяйки си как пада по глава на теракота.  Cry

Венити 777, добре дошла. Освен в Италия, и тук си все още без документи. Я вземи да се регистрираш. Успех при раждането. Момченце или момиченце??  Wink

Сонче, ти като й се обаждаш на педиатърката, не й казвай какво да правиш, защото то е ясно, че ще ти каже така, много й пука на нея. Питай я как да продължиш да кърмиш. Отиди при нея, не й се обаждай по тела. Това ми беше мисълта преди като ти писах. А сега вече,не знам, може и да е късно вече. Ти си знаеш най добре. Детето да е добре, пък... Peace

# 100
 • Мнения: 170
AnGiAr , виж си лични, де..  Grinning И честит ти именник, ако си спомням правилно!

# 101
 • Milano / Como
 • Мнения: 3 388
Анджи, ние оттам тръгнахме, но беб продължи да не наддава  със седмици и вече нямаше накъде  Rolling Eyes

Честити 6 месеца на Маттео !!!

# 102
 • 花見
 • Мнения: 2 061
Анджи, гледам на линийката ти Матео преполовил година  Wink

Цункай го от нас  Wink BlushУспокой се! Представям си, какво ти е било и аз понякога си изкарвам акъла. Елеонора я намирам често напреки на леглото  Crazy не знам, как го прави този номер. Купихме от онази възглавничка на Кикко, която имитира биене на сърце, но не ми дава душа още да й я сложа, мисля, че ще я измъчва. Тази нощ като се събуди в 1 и ги отвори тези очи, чак след 3 заспа  ooooh!
Ванити, аз пък дойдох вече бременна тук, така че бях ошашавена на втора степен  Laughing Но исках да си оправя всички документи, че с тази бюрокрация тук, не знаеш никога дали си изряден  #Crazy
Едва ли сега ти е точно до това и една моя позната в момента преносва и чака всеки момент "включване"  Wink така че за документите мисли после, но не пропускай да го направиш скоро.

# 103
 • Spain, Algeciras
 • Мнения: 438
И точно днес момченцето ми става на половин годинка, почерпете се виртуално,Педиатърката не мога да я издиря от няколко дни, да я питам за захранването. А детето вече му се ядат по човешки неща, как ни гледа само като вечеряме. Давам му да си близне от нещо, той милия широка уста отваря. Гладддд... Laughing  Инстинкта какво нещо е..
Интересно ми е дали ще яде пюрета и дали ще пие вода.

# 104
 • Мнения: 40
Добре дошла vanity777 и леко раждане и от мен Hug !!!

Честита половин годинка на Матео   Heart Eyes ммммм тортата е супер !!!!   bouquet

Отивам да правя баница , после ще черпя виртулано   chef

# 105
 • Мнения: 40
AnGiAr, детенце не трябваше ли вече са яде пюрета. Не съм запозната с италианските методи за захранване на децата, но в Бг се дават от 3 месец плодови пюрета, от 4 месец каши и от 5 -6 месни пюрета. Може би тука нещата са по - различни   newsm78

# 106
 • Мнения: 6 167
Ееее, Маттео на 6 месеца! Времето наистина лети! Да е жив и здрав и много усмихнат!


Аз за съжаление не се оправям, ами болестта ми слиза към белия дроб и освен, че не мога да дишам се раздирам и от кашлица. Всичко ми е запушено, вкл. са ми заглъхнали ушите и си чувам сърцето в лявото ухо ( хихи), добре поне, че природата е измислила дишането през уста. Та от днес започвам да пия антибиотик. Пазете се, защото казват, че има доста болни из Италия.
Днес трябваше да изляза да купя поредния принтер, после едва се добрах до дивана, а в магазина влязох с маска , добре, че не решиха, че ги обирам Laughing

Оплаках се... Sad

# 107
 • Италия
 • Мнения: 5 474
 Здравейте и от мен!

 Hug

Ленка, аз изкарах подобна упорита настинка 10 дни,нищо не ми помогна, дори антибиотик, накрая сама отшумя. Rolling Eyes
 Дано при теб е по-леко!  Hug

Честити 6 месеца на Маттеоbouquet
Ани, да го цункаш специално. Heart Eyes Hug

Аз изчезвам , че утре ми пристигат почетните гости. Wink

Ще се включа съботно с торта за рожденничката ми.  Grinning

Лек остатък от деня!   bouquet

# 108
 • italia
 • Мнения: 352
Анджи честито.
Е как може педиатърката да не отговаря.И те като останалите док са длъжни да бъдат откриваеми по всяко време и евентуално ,ако в момента е заета,трябва да звънне на не отговорените повиквания.Аз ако съм ,в момента в които я намеря,направо я изяждам с парцалите нищо,че съм с гастрит и недижерискам лесно.На някои хора изглежда трябва да им се напомня от време на време какви са им ЗАДЪЛЖЕНИЯТА .

# 109
 • 花見
 • Мнения: 2 061
Поздрав за Матео  Wink

http://youtube.com/watch?v=KouvdnY01bQ

# 110
ox ve4e 6te se pobarkam za6to ne iskat da mi pomognat .....mnogo se zabavi moeto bebe, a doktora mi kaza 6tom si dobre zna4i 6te po4akame o6te malko.....ne mi ostana tarpenie.......za6to zakasniava tolkova moeto slan4ice

# 111
 • Мнения: 6 167
ox ve4e 6te se pobarkam za6to ne iskat da mi pomognat .....mnogo se zabavi moeto bebe, a doktora mi kaza 6tom si dobre zna4i 6te po4akame o6te malko.....ne mi ostana tarpenie.......za6to zakasniava tolkova moeto slan4ice


мила, слушай лекарите.
в италия те са компетентните по тези въпроси.
успокой се и чакай.

# 112
mi 6te 4akam niamam izbor ma psixi4eski 6te se pobarkam,osven tova cialata sam se nadula liceto mi e kato topka ne si use6tam prastite na racete

# 113
 • Италия
 • Мнения: 5 474
Ванити, колко много се е забавило? Rolling Eyes
Минала си дата на термина ли? newsm78
Понеже тук и други мами от форума родиха по-късно.
Не е фатално, имай търпение и всичко ще е наред. Peace
Бъди спокойна и позитивно настроена.  Hug

 

# 114
 • Мнения: 40
mi 6te 4akam niamam izbor ma psixi4eski 6te se pobarkam,osven tova cialata sam se nadula liceto mi e kato topka ne si use6tam prastite na racete

Съчувтсвам ти напълно  Hug Колко време преносваш бебока вече ? Да се надяваме, че скоро ще има хубави новини  Grinning Стискам ти палци ..  newsm10

# 115
 • Рим-Ямбол
 • Мнения: 764
Aнджи,да ти е здраво и щастливо мом4енцето Heart Eyes
Аз пък моята рано я захранвах,и баткото де,и съм много доволна,да не казвам,4е аз самата съм дето се вика само на кисело мляко отгледана....Ама аз съм казвала,4е съм консервативна,де Rolling Eyes А на зълва ми бебето то4но така падна,от масата ,та на земята.Добре 4е само с цицина се отърва ooooh!
А тук педиатрите на моменти ми скриват топката направо ама хайде. Rolling Eyes newsm78 Добре ,4е  се виждаме само по задължителните визити и за рецепта Peace
Снщи голям майтап,да ви кажа LaughingСпиме си ние и по едно време...драннннн се оказваме полу на пода.То още преди време кракът в центъра на леглото се беше с4упил,та сега тази централна греда поддала/явно заварена в центъра/,с4упила се и изско4или съответно догите/как е на бг???/И така се оказахме сега с матрак на пода и в търсене на ново легло LaughingА малката беше при нас и хи4 и не се събуди,само я прехвърлих в нейното,а добре,4е беше и 6 4аса та не спахме пове4е ooooh! ooooh! ooooh!

# 116
 • Milano, Italia
 • Мнения: 22
 Честити 6 месеца на Маттео, да расте здрв и да радва мама и тати!!!!
ddenis, в БГ се захранва така както казваш ти, обаче тук е съвсем различно. Понеже цяло лято бях там и го захраних както ти е познато, обаче връщам се тук и какво виждам, изобщо няма зел. пюрета, в смисъл има, но са от 80гр. и са безмлечни. Педиатърката ни ни даде такава примерна програма: сутрин към 7 кърма, 10-10:30 йогурт,плод или бисквитка, после 12-12:30 каша с зехтин, месо и грана( не я правят като нас сладка, а солена), 16-16:30 йогурт или кърма, 20-20:30 пак каша, но този път с риба или сирене. И тъй като  Алберто е по Бг схемата яде съответно и 5 пъти, а не 4 както тук. Също така в Бг казват, че не е хубаво да се яде всеки ден месо( един ден зел. пюре, един месно), аз му правя зел. пюрета, а месните ги копувам.
Vanity777 и аз преносих 3 дни, мисля, че е нещо нормално за първо дете! Не се притеснявай, лекарите си знаят работата!

# 117
 • Milano, Italia
 • Мнения: 22
blagodaria pepeusi.dano da rodia lesno,vapreki ,4e ni6to neznam za bebetata no 6te se nau4a niama kak.problema mi e 4e neznam ezika.zabremeniax vednaga 6tom doidox i ne si davam mnogo zor da nau4a italianski.ne , 4e ne moga prosto bremennosta me svari neo4akvano i izvadnaj,no pak ba6tata s koito o6te ne sme jeneni e straxoten 4ovek i me razbira 4udesno.az niamam nito edin dokument samo codice fiscale i razre6itelno da rodia v bolnicata.skoro kato se ojenia 6te imam,ama mnogo barzo me -otkradnaxa- :Dot balgaria i niamam mnogo vreme za tezi ne6ta.no kakvoto stane niama mnogo da go mislia sega bebeto e vajno.
И аз докато бях бременна имах само кодиче фискале и разрешителното за раждане и пермессо валидно двайсет дни след като родя, та после такова търчане, ние се оженихме докато бях в 5-тия месец,абе по- гадно си е да се разправяш с бебе на ръце. Сега е било времето да учиш език, после едва лще намираш време, но не се знае....

# 118
 • Мнения: 2 379
Ванити, колко преносваш?
Аз преносих 9 дена и накрая раждането си тръгна само без да са ми го предизвиквали.
Не се притеснявай, все пак датата на термина е ориентировъчна. Peace
Това, че си подпухнала със сигурност не е приятно, но щом казват, че всичко е наред, вярвай им.
Ходиш на монитораджо, нали?

Анджи, аз започнах да захранвам, когато видях, че започват да му никнат зъби (около 5 навършени месеца.) Надуха се венците и казах "ти, драги, щом зъби имаш, значи трябва да ядеееееш". Mr. Green Тук във форума е пълно със схеми и съвети, погледни и си избери. Аз не захранвам по схемата на нашия педиатър, понеже имам по_различни разбирания от неговите, но той се съгласи с мен. По неговата схема има месо още от първия ден.
Това със стола е било много стряскащо. Confused Добре е, че си го видяла навреме.
Аз веднъж много се уплаших, заради едни тъпи лампи. Close Има тук едни гадни, селски лампи от ковано желязо _ висят и завършват с нещо като декоративен шип отдолу (нещо такова). Аз си играех с Андреа и го въртях и вдигах високо във въздуха и при едно завъртане главата му се размина на косъм от металния шип. Confused
Вече ми е обеца на ухото и винаги оглеждам къде и как го слагам и как си играем.

# 119
 • Spain, Algeciras
 • Мнения: 438
Хей момичета, много ви благодаря за пожеланията отправени към Маттеучо. Деси, за сега изгледах сама поздрава, но той като се събуди ще го гледаме заедно.
Вече е голямо момченце..половин годинка не е шега работа. Да е жив и здрав и да е добре напред в живота, само това се моля.  Praynig

Относно захранването, не се водя по никоя система, даже до колкото ми е известно, в Италия захранват рано. Водя се по моя интуиция и по погледа ми върху детето. Както съм казвала и преди, според мен децата е редно да започват да ядат в периода на растеж на зъбките. И за себе си и него се оказва, че съм права. Детето ми вече само показва желанието си да яде, а не само да суче кърма. С какво ще го храня..определено ще му приготвям аз и няма да се водя единствено по педиатърския акъл, защото не винаги съм съгласна.
В БГ повечето ми близки с дечица са захранвали късно, дори и баба ми, към която често се обръщам за съвет, е захранвала след шестия месец, като до тогава е карала само на кърма.
Всеки преценява кое е най добро за детето си и го прави. За това не казвам, че е неправилно ранното захранване и издигам на пиедестал късното.  Peace

Овчева, мисля да поостана няколко дни в Неапол с Маттео и после ще се прибера или със самолет, или с мъжа ми ако не е твърде изморен да навърта още 1800 км. Не съм взела окончателно решение, ще преценя на място. Така,че освен на 27ми, ще имаме и други дни за виждане след това. На кръщенето ще успееш ли да дойдеш?
Педиатърката е супер готина, но в такива моменти ми идва да вдигна скандал, но знаейки, че нищо няма да променя, предпочитам да си мълча и да се информирам от други места. Не ми се разправя, нещо нямам нерви.  Tired

Ванити, гадничко си е последните няколко дена, щом си се подула така, очаквай в близките часове... Mr. Green Бъзикам се де....ама пак тея дни ще бъде, не се шашкай.

Италинке, добре сте се подредили  Laughing  
Как върви търсенето на къща?

# 120
 • Rome
 • Мнения: 1 100
Привеееет Hug

4естит 6ти месец на Маттео, много да е здрав и весел Heart Eyes

А и моля, дайте да оставим Сон4ето да си храни бебо4ето и да спрем да и обсъждаме кърмата Grinning Да нацункаШ сами  Heart Eyes

Лени, много неприятно, дано скоро се оправиШ, по4ивай активно, освен лекарствата и това е важно Hug

Аз пък съм супер фен на итал. метод на захранване, заЩото много се приближава към световния Simple Smile ина4е ранното захранване е ве4е отживелица, всеизвестен факт Peace Аз съЩо не съм се придържала към някакви схеми, всеки сам си действа, според нуждите на детенце Peace


Мами, за Шезлонга, коШницата от трио коли4ката и т.н наистина внимавайте, не се поставят въхрху повърхност, от която могат лесно да паднат (маса, стол, на края на диван, легло и т.н)  ПиШе го и в инструкциите, най сигурно ги слагайте на пода Peace
...така или ина4е с бебоци и де4ица винаги някой дребен инцидент се слу4ва Tired


Гер4е, приятни приготовления, Ще 4акаме снимки Hug

До после
  bouquet

# 121
 • italia
 • Мнения: 352
Андже,както ти казах имам възможност да се видим на 27.На 28 ако евентуално Паоло е в Ит.ще трябва да ходим на кръщене на неговият приятел(разбрах го едва преди 3 дена).Но щом ще останеш и след 28 ,още по добре така ще имаме време да се организираме по удобно,тъй като и на Петя родителите пристигат на 27 така ,че още по добре ,че оставаш.Значи кажи след 28 кога ти е удобно за да се организираме подобаващо.Ти не се притеснявай,ще имаш възможност да почерпиш като се видим Laughing Laughing

# 122
tirabva6e da rodia na 13 sabota,no o6te ne sam.tova , koeto me uspokoiava, e 4e veroiatno termina mi ne e iz4islen pravilno,za6toto za4enax bez cikal.malko e stranno , no e cialo 4udo,za6toto ne mojex da zabremeneia 3 godini,nakraia cikalat mi be6e kakto vinagi neredoven,oba4e moeto 4udo stana.taka doktorite ne mogat da razberat to4nia termin.dano vsi4ko da e nared za6toto dnes za parvi pat ot godini se depresirax i razplakax.ve4e spiram viarvam,4e skoro vsi4ko 6te e nared. Grinning  neznam mnogo za Mateo , no mu jelaia da e mnogo zdravi4ak i da slu6a mama.

rossy32 kutiata ti e prepalnena i niama kak da polu4i6 pismoto ,korto ti napisax

# 123
 • italia
 • Мнения: 352
Хора успокойте малко Ванити 777,аз нищо не разбирам от това,но си спомням,че Сонита имаше същият проблем.Ако не се лъжа и на нея терминът и закъсня.
Ванити777 не се притеснявай,природата и докторите си знаят работата,така само се претоварваш излишно,пази си силите,че ще ти трябват за  после.

# 124
 • Spain, Algeciras
 • Мнения: 438
Ванити, недей за 5 дена закъснение да правиш трагедии. 9 месеца си издържала, ще изтърпиш още някой друг ден. Толкова много жени пренасят, деца се раждат и преждевременно, природата си знае работата. Докторите щом не предприемат нещо, значи всичко е ок, бъди спокойна.

Овчева, ааааа.....на 27ми си остава уговорката. Аре сега не започвай да се пазариш.. Naughty
Следващите дни пак ще се видим живот и здраве.  Grinning

Лени, бих ти препоръчала познатия по българско метод сирене, чесън, греяна ракия.  Mr. Green Ама не знам дали би се навила. Баща ми така излекува една американка, на която пък взе, че й хареса. Нейният пък баща после му пращаше благодарствени имейли и казваше как няма търпение и той да пробва така.
Оправяй се бързо, ей  Grinning

# 125
da,da moje bi ste pravi niama smisal da se pritesniavam,sigurno i xorata okolo men i ve4nite im vaprosi me natovarvat dopalnitelno i za tova taka se 4uvstvam.6te mi razkaje li niakoia za bolkite i kakvo 6te 4uvstvam?

# 126
 • 花見
 • Мнения: 2 061
Ванити, аз родих скоро и също като теб нямах представа, какво е да си бременна, какво е раждането и усещането да имаш дете, но ето че и на мен ми се случи.
Бих те посъветвала да не мислиш за болки и дали и колко боли. Аз поне имах толкова неприятна бременност, че по някакво чувство за самосъхранение, не мислех изобщо за раждането. Организмът ми беше изключил сякаш тази тема. Казвах си, че ще приема всяко нещо с времето му и че като дойде, тогава ще следвам усещанията. Вече съм разказвала тук за моето раждане, така че няма да се повтарям. За разлика от твоето обаче моето беше предизвикано, но контракциите се появиха 7 часа по-късно. После разбрах, че в цялото отделение се е говорело само за мен и всички били любопитни, как ще се развият нещата. Добре, че подейства и не се наложи слагане на силни медикаменти за предизвикване, целата на моя лекар беше да се доближава максимално до наруралното развитие. Мога да ти кажа само, че ако сега ми свирнат да отида, съм готова отново. Най-красивото усещане е, така че си мисли за това и за невероятната радост да видиш едни мънички очички и телце, които са до теб. Знам, че може да ти звучи банално, на мен също ми беше рака преди да го изпитам. След това разбрах, че всеки си изживява своята приказка, дори сценарият й да е най-често случващия се на земята, по своя си магнетичен и незабравим начин.
Пожелавам ти много хубави емоции, които да започнат с това събитие в твоя живот!  Peace

# 127
blagodaria ti Tsugumi, mnogo mi e xubavo da 4uia takiva dumi v takav moment,naistina imax nujda.posle sigurno 6te se smeia,vapreki , 4e sega ne mi e mnogo sme6no.blagodaria i na vsi4ki, koito spodeliat mnenieto si s men

# 128
 • Мнения: 1 424
Ванити, не се притеснявай, стискай зъби още малко и ще видиш, че всичко ще е наред!
Овчева и Ани, айде сега, отдавна се разбрахме, че на 27-ми на мойта тераска ....... Ще ви дърпам ушите ако не дойдете!
Лени, бързо оздравяване!
Гери, Честито на Боряна!   bouquet
ДО скоро!

# 129
 • Рим-Ямбол
 • Мнения: 764
Ванити,дръж се,вси4ко ще е наред PeaceНикой не може да ти каже как ще се 4увстваш.Зависи какъв ти е ли4ният праг на болка,и зависи колко е мотивиран 4овек/според мен/И аз като Тцугуми да кажа,и двете ми са родени нормално и натурално,и сега да свирнат отивам за трето/да не ме 4уе мъжо.... Mr. Green/

# 130
 • Италия
 • Мнения: 5 474
  Разписвам се набързичко. Hug

Гостите ми са вече тук и установихме, че ако имаме по-голяма кола не би могла да влезне в бокса ни. Twisted Evil
Едвам вкарахме тяхното Ауди 6 , комби. #Cussing out

Моя кукла, мерси , но утре е рожденния ден. Wink
Днес дъщерята последно се радва на безгрижното детство. Laughing

Лек петъчен ден.   bouquet

# 131
 • Мнения: 1 424
Знам бе Гери, виждам подписа ти, ама утре едва ли ще вляза в форума  Embarassed

# 132
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Преди няколко дни беШе повдигнат въпроса за набиране на средства за подпомагане на ДБМ... Както и о4аквах интерес към инициативата проявиха само две три моми4ета  Shocked ooooh!

Затова задавам пряко въпроса:някой Ще си ходи ли в Бг около Коледа и Нова години и би ли се навил евентуално да занесе пари на ръка ,които да му преведем оттук така,4е да се избегне излиШно плаЩане на комисионни за банков превод? Crossing Arms
Ако няма такива "доброволци" поне да се знае и тези,които имат желание да се вклЮ4ат да могат да се организират овреме по друг на4ин...

# 133
 • Мнения: 6 167
Преди няколко дни беШе повдигнат въпроса за набиране на средства за подпомагане на ДБМ... Както и о4аквах интерес към инициативата проявиха само две три моми4ета  Shocked ooooh!

Затова задавам пряко въпроса:някой Ще си ходи ли в Бг около Коледа и Нова години и би ли се навил евентуално да занесе пари на ръка ,които да му преведем оттук така,4е да се избегне излиШно плаЩане на комисионни за банков превод? Crossing Arms
Ако няма такива "доброволци" поне да се знае и тези,които имат желание да се вклЮ4ат да могат да се организират овреме по друг на4ин...


да, аз ще си ходя.
пътувам на 24 и се връщам на 28ми.
т.е имам 26,27- ми да свърша работата, да се видя с Лавендер и да й дам парите.
ако имате желание, мога да ви кажа номера на картата ми постепей, така за трансфер от поща някъде ще ви струва само 1 евро върху преведената сума. банкова сметка  нямам, имам само такава карта. за превод ще ви искат кодиче фискале, но мисля, че всички имате такова.

ако сте съгласни, на лични ще изпращам на който има желание номера.
дори и да стане промяна, т.е няма самолет или нещо такова, което ни възпре от път, майка ми ще даде парите на който трябва, това мога много  лесно да го организирам.

Последна редакция: пт, 19 окт 2007, 12:52 от Lennie

# 134
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Преди няколко дни беШе повдигнат въпроса за набиране на средства за подпомагане на ДБМ... Както и о4аквах интерес към инициативата проявиха само две три моми4ета  Shocked ooooh!

Затова задавам пряко въпроса:някой Ще си ходи ли в Бг около Коледа и Нова години и би ли се навил евентуално да занесе пари на ръка ,които да му преведем оттук така,4е да се избегне излиШно плаЩане на комисионни за банков превод? Crossing Arms
Ако няма такива "доброволци" поне да се знае и тези,които имат желание да се вклЮ4ат да могат да се организират овреме по друг на4ин...


да, аз ще си ходя.
пътувам на 24 и се връщам на 28ми.
т.е имам 26,27- ми да свърша работата, да се видя с Лавендер и да й дам парите.
ако имате желание, мога да ви кажа номера на картата ми постепей, така за трансфер от поща някъде ще ви струва само 1 евро върху цената. банкова сметка нямам, имам само такава карта.

ако сте съгласни, на лични ще изпращам на който има желание номера.


ОК тогава,минавам на ли4ни  Peace

# 135
 • Мнения: 2 379
Аз мисля, че не сме в състояние да направим наша инициатива.
Свързах с германските мами, които са се обединили с майки от Пловдив и ще помогнат на дома в Калофер.
Имам вече данните на Шани (тя събира пари).

# 136
 • Ancona-Italia
 • Мнения: 2 804
Преди няколко дни беШе повдигнат въпроса за набиране на средства за подпомагане на ДБМ... Както и о4аквах интерес към инициативата проявиха само две три моми4ета  Shocked ooooh!

Макдирокова , мисля , че всеки сам преценява дали може или не може да помогне !
Това изказване прозвуча и звучи ужасно !
Ми диспиаче , но е гадно така да засичаш хората !!!

# 137
 • Мнения: 6 167
Добре, в такъв случай избора е ваш - който иска аз да предам пари нека ми пише на лични, ще му изпратя номера на сметката ми. Който иска на Шани - на Шани.
 

# 138
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Преди няколко дни беШе повдигнат въпроса за набиране на средства за подпомагане на ДБМ... Както и о4аквах интерес към инициативата проявиха само две три моми4ета  Shocked ooooh!

Макдирокова , мисля , че всеки сам преценява дали може или не може да помогне !
Това изказване прозвуча и звучи ужасно !
Ми диспиаче , но е гадно така да засичаш хората !!!

 Shocked ooooh!

Аз говорех за най_обикновен интерес към инициативата  Naughty
Шокирана съм от факта,4е пове4ето от потребителите тук просто се направиха,4е не са про4ели за какво става дума и не попитаха дори от кумова срама за какво аджеба става дума Crossing Arms
На никого не съм искала пари,ако това имаШ предвид и не разбирам заЩо се засягаШ ли4но Thinking

# 139
 • Ancona-Italia
 • Мнения: 2 804
Не ми е ясно какъв интерес може да има човек след като е преценил , че няма как да участва в такова мероприятие .
Аз не съм такъв човек дето да може да коментира няколко дни под ред как и къде и какво ще правим и накрая да кажа ми не мога да участвам .
За това реших да си премълча по въпроса и от КУМОВА СРАМА да не се намесвам !

# 140
 • Мнения: 1 424
Миленка, и аз не съм много съгласна с теб. Това, че малко писаха за инициативата, не значи, че не правят нещо по въпроса. Има и такива, които просто нямат възможност, или не обичат да го показват, и т.н.
Както и да е, всеки постъпва, както намери за добре. Не е нужно да сме все на едно мнение.
До скоро.

# 141
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Не ми е ясно какъв интерес може да има човек след като е преценил , че няма как да участва в такова мероприятие .
Аз не съм такъв човек дето да може да коментира няколко дни под ред как и къде и какво ще правим и накрая да кажа ми не мога да участвам .
За това реших да си премълча по въпроса и от КУМОВА СРАМА да не се намесвам !

Аз не мога да разбера заЩо то4но ти персонално се 4увстваШ chiamata in causa ? Crossing Arms
Зададох въпрос кой Ще си ходи и дали Ще се наеме ... Полу4их отговор и за мен е достатъ4но Останалото си бяха мои размиШления по темата... Какъв е проблема Crossing Arms

# 142
 • Ancona-Italia
 • Мнения: 2 804
Ми точно размишленията ти !
Можеше да си ги спестиш !

# 143
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Миленка, и аз не съм много съгласна с теб. Това, че малко писаха за инициативата, не значи, че не правят нещо по въпроса. Има и такива, които просто нямат възможност, или не обичат да го показват, и т.н.
Както и да е, всеки постъпва, както намери за добре. Не е нужно да сме все на едно мнение.
До скоро.

Деси аз съм мнооого дале4 от идеята,4е вси4ки трябва да сме на едно мнение.
Не зная и не е моя работа кой какво прави.Аз отговарям за себе си.
Останах с впе4атление ,4е се полагат услилия да се осъЩестви неЩо обЩо,което би било доста по_лесно за да организиране и изпълнение,предвид обстоятелството,4е не всеки има възможност да си иде или да прати неЩо,било то и един Шоколад. ИзобЩо не става дума за показност. Аз се у4удвам ,4е по4ти никой не прояви интерес...
Но както ве4е казах:зададох въпрос,полу4их отговор и за мен темата е приклЮ4ена. Нямам никакво намерение да полемизирам неЩата.Смятам съЩо ,4е съм свободна да пиШа това ,което 4увствам.НиЩо ли4но Crossing Arms

# 144
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Ми точно размишленията ти
Можеше да си ги спестиш !


И заЩо? Цензура ли Ще си правим ?  Crossing Arms
Пак питам:поради каква при4ина то4но ти се 4увстваШ засегната персонално  Thinking

# 145
 • Мнения: 2 379
Аз само с кумовата срама не съм съгласна. Интерес и инициатива не се правят от кумова срама. Това е доброволен и самоосъзнат акт.
Ичане и на мен ми се вижда тъпо, че толкова много хора не можем да се организираме и да комуникираме качествено по тази тема.

# 146
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Аз само с кумовата срама не съм съгласна. Интерес и инициатива не се правят от кумова срама. Това е доброволен и самоосъзнат акт.
Ичане и на мен ми се вижда тъпо, че толкова много хора не можем да се организираме и да комуникираме качествено по тази тема.

И слава Богу  Whistling
Ина4е ако вси4ки сме съгласни с вси4ко и винаги сме на едно мнение по всеки въпрос се полу4ава малко като стадото. Едната/единия каже: Бееее и другите пригласят.
Пак да кажа:ниЩо ли4но към никой,4е гледам тук има доста пермалози  Mr. Green

# 147
Ми точно размишленията ти !
Можеше да си ги спестиш !

хм, да влеза в тая тема, та да се присетя Що не пиШа в нея.
баси и простотията  Sick.

# 148
 • Мнения: 6 167
дарителството е доброволен акт.
излишно се пените и излишно сеири стават сега. това не е в услуга на тези, до които би трябвало да стигне дарение в каквато и да е форма..
ако хора се оттеглят от желанието си ( каквото и да е то) да дарят, поради някакви пререкания потърпевши са тези, които евентуално ще получат помощ. затова, моля, спрете се малко и да вървим напред.
 
от тук нататък който иска да помогне има 2 варианта
а/ свързва се с Шани ( от немската тема) , или
б/ свързва се с мен на лични да му дам номера на карта постепей на която да изпрати пари.

за съжаление аз отивам за кратко време и не мога да нося материални дарения от хора.

ако има трети вариант - личен - това е право на всеки.
няма нищо задължително тук и нека никой не се чувства зле от това че не може или не иска да се включи.

# 149
 • София
 • Мнения: 1 843
Момичета, не съм изчела мненията ви, но мернах, че има желаещи да помогнат и бъдат полезни в инициативата за децата в специализирани институции.

Искам да ви предложа нещо, което разбира се, вие ще прецените дали е по силите ви.

У нас не е законово уредено т.нар. "дистанционно осиновяване", но като вече приложен модел в институцията в Брацигово, съвместно с Асоциация България-Италия (за жалост прекратен с отстраняването на прекрасната бивша директорка госпожа Найденова), може от вас да дойде предложението за подобен вид доброволна и дарителска връзка с децата.

Разликата се състои в това, че не са от такова значение материалните блага, които се предоставят на децата (парични суми, дрехи и други), а връзката, която се осъществява посредством писма, понякога и при възможност - посещения.
Децата живеещи в тези институции са гладни предимно за внимание и индивидуален интерес от страна на възрастните.
Плюсът е, че знаете къде, при кое дете отиват сумите ви, както и как са били оползотворени, но най-вече възможността да влезете в ролята на опекун, съветник и приятел на конкретно дете, биха били неизмерими с която и да друга помощ.

Помислете за възможността тази инициатива да излезе от ваша страна (защо не и съвместно с други майки живеещи в чужбина).

# 150
 • Мнения: 6 167
ДарЗаМен, радвам се, че се появи така навреме! Чудно чудо се случи да хвърлиш око точно в тоз момент!  Laughing
Я обясни какво е това, интересно звучи.
Имате ли връзка с тези деца от Брацигово - колко са, на каква възраст?
От ДБМ могат ли да дарят парите, които съберем в Брацигово (ако решим)?
Какви писма се пишат.... децата отговарят ли...
това много прилича на програма Голям брат, голяма сестра...

Според мен за материално дарение ( дрехи, играчки и пр.) малко трудно ще стане, а и пощенските разходи с БГ според мен са доста големи и няма смисъл.  Искаха ми 44 евро за пакет между  2-3 кг... Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 19 окт 2007, 14:56 от Lennie

# 151
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Момичета, не съм изчела мненията ви, но мернах, че има желаещи да помогнат и бъдат полезни в инициативата за децата в специализирани институции.

Искам да ви предложа нещо, което разбира се, вие ще прецените дали е по силите ви.

У нас не е законово уредено т.нар. "дистанционно осиновяване", но като вече приложен модел в институцията в Брацигово, съвместно с Асоциация България-Италия (за жалост прекратен с отстраняването на прекрасната бивша директорка госпожа Найденова), може от вас да дойде предложението за подобен вид доброволна и дарителска връзка с децата.
Разликата се състои в това, че не са от такова значение материалните блага, които се предоставят на децата (парични суми, дрехи и други), а връзката, която се осъществява посредством писма, понякога и при възможност - посещения.
Децата живеещи в тези институции са гладни предимно за внимание и индивидуален интерес от страна на възрастните.
Плюсът е, че знаете къде, при кое дете отиват сумите ви, както и как са били оползотворени, но най-вече възможността да влезете в ролята на опекун, съветник и приятел на конкретно дете, биха били неизмерими с която и да друга помощ.

Помислете за възможността тази инициатива да излезе от ваша страна (защо не и съвместно с други майки живеещи в чужбина).

Дар,аз съм доста боса по тези въпроси та затова имам бая тъпо питане,за което сори  Embarassed
Според теб към кога трябва да се "адресира" това предложение. newsm78 Към някаква институция,организация,директно към даден дом или? Thinking
Идеята е много добра.Имам бая колеги и познати,които са осиновили дистанционно деца по света Peace

Последна редакция: пт, 19 окт 2007, 15:02 от mcdirock

# 152
 • Rome
 • Мнения: 1 100
Скъпи дами,

Напълно съм съгласна с думите на Лени...

При така поставилите се обстоятелства, смятам да действам сама, както съм правила и досега...Това ми позволява свобода на действие: мога да изпратя дреШки, пари, разли4ни принадлежности след празниците по майка ми. Така съм сигурна, 4е неЩата пристигат до децата.
Най ве4е си спетсявам излиШни форумски разправии.
В крайна сметка е важно да направим неЩо, пък дали Ще е "съфорумско" и "дружно" е маловажно.Дарзамен, присъединявам се към питането на Дирок4ето. Аз съЩо намирам идеята за добра.

# 153
 • 花見
 • Мнения: 2 061
Аз също ще си ходя преди Коледа, но все още не знам, кога. Не съм правила резервация, защото зависи и от състоянието на детето.
Ще бъда с много багаж, но ако мога да направя нещо друго, насреща съм.

Не ми е приятно, че тук се нагнетява атмосферата, но и много повече ми допадна идеята на Дюн. Още повече, че дарителството е наистина доброволен, строго личен и индивидуален акт.

# 154
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Аз също ще си ходя преди Коледа, но все още не знам, кога. Не съм правила резервация, защото зависи и от състоянието на детето.
Ще бъда с много багаж, но ако мога да направя нещо друго, насреща съм.

Не ми е приятно, че тук се нагнетява атмосферата, но и много повече ми допадна идеята на Дюн. Още повече, че дарителството е наистина доброволен, строго личен и индивидуален акт.

Цугуми аз ве4е се свързах с Лени,но ако слу4айно стане някаква засе4ка Ще те имам предвид ,ако не си против. Знам,4е когато се пътува със самолет и деца багажа винаги е много пък и има ограни4ение на кг и то4но поради тази при4ина не съм праЩала и носила дреШки и други принадлежности.
Затова аз ли4но предпо4итам да се кооперирам с някой и да пратя колкото мога.
Разбира се,4е вси4ко е доброволно,сакън... Peace

# 155
 • София
 • Мнения: 1 843
Такава програма у нас, поне по моя информация, още не е разработена официално, както в други държави.
Именно затова в момента е идеално за подобни предложения.

Лени, ако това са датите, когато ще бъдеш в София, можеш да присъстваш сама на една важна среща (чакаме само потвърждение) и собствено да внесеш това предложение от името на майките в чужбина.
В обратния случай, аз се наемам да представя идеята ви при първия удобен момент. Ако не ви затруднява, напишете едно писмо - предложение.

В Брацигово, за съжаление, както вече писах по-горе, тази превъзходна идея запада, тъй като човекът помогнал да се осъществи - директорката на институцията, беше отстранена преди 6 месеца, сега на нейно място има друга особа, която затваря вратите на "дома" за подобен род инициативи...

Именно затова, за да не се налага да зависите от добронамереността на персонала в институциите, ми се ще да влезе официално предложение за задействане на подобна програма. Ако дойде от вас, това би значило, че вече има подкрепа.

Адресатите са отговорните Министерства по Закона за закрила на детето, както и депутати от парламентарни групи. Но не берете грижа затова, стига да искате, ще ви пусна цялата ми налична информация.

Децата се радват много, когато получават НЕанонимни подаръци, особено придружени с писъмца и/или снимки. Много от тях във възраст, в която могат да пишат, се радват и да отговарят лично. В останалите случаи, би било редно да го върши персонала или доброволци в контакт с детето и запознати с инициативата.

# 156
 • italia
 • Мнения: 352
Здравейте реджинетки.
Додето Дарзамен се включи с по подробни обяснения,как става точно за Бг.,аз мога да ви кажа моят опит с Хондурас.Значи преди 4 години търсех някоя наистина честна и отговорна организация,която да се занимава с осиновяване на дистанция и така моя приятелка ме насочи към една такава.Наблягам на последното изречение,тъй като има един куп такива ,но не всички средства отиваха по предназначение.Осинових си но дистанция едно момченце Харем,от Хондурас.От рог. ми изпращат всяка година едно блок ето(като чекова книжка)с моят код на осиновител и кода на осиновеното дете .От мен остава всеки месец  да попълня сумата,която искам,като има определен нисък праг(мисля,че беше 26 Евро) и съответно още около 4 такива бюлетини:за рожденият му ден,Коледа,Великден и ако искам и когато искам свободно дарение.4 пъти в годината получавам писма и снимка от него,като аз мога да му пиша когато си поискам.Също така след третата година мога и да му гостувам.Връзката ,която осъществяваме с това детенце не е само материална....,знам доста неща за него,както и той за нас и удоволствието от този контакт е прекрасна и за двете страни.Между другото когато осиновявах на дистанция,гледах да си избера най грозничкото детенце имайки предвид ,че именно те винаги остават последни или не осиновени.Ела те да видите сега какъв красавец е станал,че и домашните си пишел редовно.Естествено,че не е заради моите няколко Евро,ама просто си разцъфна детенцето,как да не ти е кеф
Разбирам  напълно.Мсдирок .Когато става въпрос за такива инициативи всеки може да помогне,нали знаем капка по капка извор става.Също така мисля,че човек АКО ИСКА да направи добро винаги ще измисли начин да го направи.Не вярвам в това ,че някои може да няма възможност.Ще ме извинявате ама просто не мога да го повярвам.Ако трябва 3 дена ще се яде хляб и вода ,и все нещо ще се отдели.Какво се правите на луди и 10 Евро са от помощ за тези деца.

# 157
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Здравейте реджинетки.
Додето Дарзамен се включи с по подробни обяснения,как става точно за Бг.,аз мога да ви кажа моят опит с Хондурас.Значи преди 4 години търсех някоя наистина честна и отговорна организация,която да се занимава с осиновяване на дистанция и така моя приятелка ме насочи към една такава.Наблягам на последното изречение,тъй като има един куп такива ,но не всички средства отиваха по предназначение.Осинових си но дистанция едно момченце Харем,от Хондурас.От рог. ми изпращат всяка година едно блок ето(като чекова книжка)с моят код на осиновител и кода на осиновеното дете .От мен остава всеки месец  да попълня сумата,която искам,като има определен нисък праг(мисля,че беше 26 Евро) и съответно още около 4 такива бюлетини:за рожденият му ден,Коледа,Великден и ако искам и когато искам свободно дарение.4 пъти в годината получавам писма и снимка от него,като аз мога да му пиша когато си поискам.Също така след третата година мога и да му гостувам.Връзката ,която осъществяваме с това детенце не е само материална....,знам доста неща за него,както и той за нас и удоволствието от този контакт е прекрасна и за двете страни.Между другото когато осиновявах на дистанция,гледах да си избера най грозничкото детенце имайки предвид ,че именно те винаги остават последни или не осиновени.Ела те да видите сега какъв красавец е станал,че и домашните си пишел редовно.Естествено,че не е заради моите няколко Евро,ама просто си разцъфна детенцето,как да не ти е кеф
Разбирам  напълно.Когато става въпрос за такива инициативи всеки може да помогне,нали знаем капка по капка извор става.Също така мисля,че човек АКО ИСКА да направи добро винаги ще измисли начин да го направи.Не вярвам в това ,че някои може да няма възможност.Ще ме извинявате ама просто не мога да го повярвам.Ако трябва 3 дена ще се яде хляб и вода ,и все нещо ще се отдели.Какво се правите на луди и 10 Евро са от помощ за тези деца.

Нямам какво друго да добавя Peace

# 158
 • София
 • Мнения: 1 843
А, чудесно, овчева! На базата на твоят опит, можете да предложите варианти за структурата на подобно начинание!

Защото за България в момента НЕ става по подобен начин. Всичко се прави на база - добра воля и на двете страни.

# 159
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Дар,аз пак да питам: към кого е най_добре да се обърне 4овек newsm78

# 160
 • Мнения: 6 167
ДарЗаМен , за 2 дни свободни в БГ не мога да поема такъв ангажимент. Поне единия ще го прекарам в клиника, а и ще има сто хиляди души, които да искат да ни видят на другия.  Rolling Eyes Тоест, наистина не смея да поема отговорност, която после няма да мога да изпълня.
# 161
 • Spain, Algeciras
 • Мнения: 438
Здравейте !!!

Аз исках да направим нещо българките в Италия. Не ми се присъединява към други. Не знам защо решихте или там някой решил, че не можем да се организираме. Както и да е. Лени, прати ми ако обичаш на лични за постепей-а.

Моя кукла, как бе съкровище. Остава си уговорката за 27ми, само трябва да се разберем за час между 10 и 16, че Овчева в останалото време е заета. тя вчера се опита да мине между капките, ама няма да й мине номера. Да носи ли майка ми локум? Накарала съм я да извърти баница...е това ако не я мотивира Овчева...вече не знам.

Маттео вече яде пюре от ябълки, много му харесва, супер въудошевен е. Но не иска да пие вода, давам му с лъжичка.

# 162
 • Мнения: 6 167
анджи, изпратих.  Peace

вие среща, баница, локум..... ох. може ли поне снимки да получим после  Laughing

аз днес съм уж по-добре, утре сме на откриване на една изложба в болоня, но не знам... да кашлям там и сополивя пред гостите ... не съм май за хора и почерпки... Rolling Eyes освен това за 15 мин да изляза навън се уморявам страшно бързо. преди малко бяхме на седмичен пазар, аз само дето не легнах в/у количката.
гадно е. май не е настинка, а си е вирус..

# 163
 • italia
 • Мнения: 352
Анджи капки или не там съм .Защо да не е прокапала терасата на Деси.?
Деси пусни на лични телефона,че нещо изтрих всичко.
Лени каква марка са ти дънките,че не успявам да завърта авИАтъра
Да попитам:някои от вас правил ли е баница с кори от лазаня.Снощи като се замислих се сетих,че майка ми правеше една парена баница,по нашия край и викат макарина,та тя разточваше кори,режеше ги на листа колкото лаз.попарваше ги за 5 секунди в гореща вода и ги редеше както му е редът.Дали няма да стане същата работа и с кори от лазаня.Някой пробвал ли е?И ако -да ,то кога ще дойде в нас да ми ги направи?

# 164
 • 花見
 • Мнения: 2 061
 Овчева, с кори от лазаня не съм правила (не съм се и сещала), но пък правихме една с хляб Каразау. Така му казват тук, прилича на изпечени на жарава кори. Точно такава правеше баба ми  Grinning Не се получи като нейната, разбира се.


# 165
 • 花見
 • Мнения: 2 061
Лени, много съжалявам. Лекуваш ли се с нещо или чакаш да мине от само себе си?  Sad

# 166
 • 花見
 • Мнения: 2 061
Eто снимков материал за какво говорех  Grinning

# 167
 • italia
 • Мнения: 352
Мисля,че знам за каква става въпрос.И баба ми я правеше викахме и пърленица.Сега се зачудих дали един ден и моите внуци(аз още деца нямам ,но нали съм оптимист се замислих за внуците),ще викат "Еййййй баба ми какви баници и кексове въртеше едно време"",или ще мляскат киндер незнамкоисибеше .Тсигуми,моят мъж още говори в Сардения какви прасенца с лимон в устата правели.И какви страхотни хора били местните хора

# 168
 • Мнения: 6 167
овчева, не знам... ( за дънките) , за лазанята - ще стане, ако залееш добре с газирана вода или там както се прави ... би трябвало да стане една интересна баница.

tsugumi,  да, от вчера антибиотик пия... Rolling Eyes

# 169
 • 花見
 • Мнения: 2 061
Овчева, аз, колкото и голям оптимист да се пиша, виждам тъжно бъдеще от гледна точка на това, какво ще говорят моите внуци (дай Боже) за това, какви неща съм им приготвяла. Все чета хората, как свързват първите си детски спомени с мириса на кухнята на мама  Rolling Eyes При нас за татко май ще се сещат, ако не си дам един тласък. Е, имам няколко специалитета, колкото да направя впечатление  Blush но то само това не стига  Thinking

Хората тук наистина са много страхотни, поне тези, които познавам. Малко инати си падат обаче  Sunglasses

# 170
 • София
 • Мнения: 1 843
Ok, Лени. Идеше реч само за писмено предложениe от вас.

Тази практика не съществува в България, момичета, май за трети път го пиша. А, би било добре да... ma non importa, ragazze. Buona domenica!  Wink

# 171
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Ok, Лени. Идеше реч само за писмено предложениe от вас.

Тази практика не съществува в България, момичета, май за трети път го пиша. А, би било добре да... ma non importa, ragazze. Buona domenica!  WinkДа бе,сега про4етох по_добре (къде съм бляла днеска )  Banghead
Много хубаво,то4но и ясно си го написала пък аз те питах сто пъти едно и съЩо неЩо Embarassed Меа кулпа,извинявай  Hug
По въпроса за писмото:аз съм навита. Peace
Оба4е си трябва сериозно да се обмисли и добре.
Ти би могла да си от полза тъй като познаваШ българската страна на медала.Аз Ще поразровя из нета да попро4ета туй онуй,понеже 4естно да се призная никога не съм се запитвала на какъв принцип действат дистанционните осиновявания тук. Embarassed

# 172
 • Мнения: 884
Дами,моля да ме извините за нахлуването ,но имам въпросче:
Никога не съм била голяма кафеджийка,но откакто бяхме в Италия преоткрих еспресото  Heart Eyes .Търся препоръки за много добра (домашен размер) еспресо-машина и реших ,че при вас най-добре да попитам.Предполагам марките са еднакви из Европа.Благодаря за вниманието  и се надявам да ми отговорите !   bouquet

# 173
 • Citta'di Castello(PG) Италия
 • Мнения: 750
Ми точно размишленията ти !
Можеше да си ги спестиш !

хм, да влеза в тая тема, та да се присетя Що не пиШа в нея.
баси и простотията  Sick.
За щастие Praynig,4е ина4е много други щяха да спрат да пишат Twisted Evil

# 174
 • Мнения: 6 167
Дами,моля да ме извините за нахлуването ,но имам въпросче:
Никога не съм била голяма кафеджийка,но откакто бяхме в Италия преоткрих еспресото  Heart Eyes .Търся препоръки за много добра (домашен размер) еспресо-машина и реших ,че при вас най-добре да попитам.Предполагам марките са еднакви из Европа.Благодаря за вниманието  и се надявам да ми отговорите !   bouquet

hi)  и аз съм запленене от феномена италианско еспрессо и мисля, че 'вадя' от машинката ни максимума, почти става като в бара кафето  ми Crazy


имаме машинка Делонги, която е стар модел, но горе долу изглежда така : http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09007654 ( по-стар модел е от този, де).  за машина според мен е важно да има възможно повече мощност , за да правиш хубаво капучино ( т.е над 1100 вата примерно).


Според мен  обаче, тайната  е в кафето и в това да се натисне добре и да не се пести от кафе. Кафето трябва да капе на капки, или конец, а не да се лее, като вода. това зависи от цедката, от това как е смляно кафето и как го натъпкваш. аз слагам постепенно с лъжицата на машинатаи натискам на порции и накрая натискам с джаджата на машината ( оф, как обясних...)у нас пием ето това кафе: http://cup.ru/imgs/products/medium/2785.jpg

# 175
 • Италия
 • Мнения: 5 474
Момичета, сърдечно благодаря за поздравленията. Hug
Исках да кажа няколко думи.  Wink
Много от вас са в началото на пътя, който съм изминала за 18 години. Wink
Исках да пожелая от сърце на всички, положителни емоции и удовлетворение, такива каквито изпитвам аз в този ден! Heart Eyes  bouquet


# 176
 • Citta'di Castello(PG) Италия
 • Мнения: 750
4естит рожден ден на Борянка ,пожелавам и щастлив живот пълен с хубави емоции,много здраве и успехи newsm59

# 177
 • 花見
 • Мнения: 2 061
  Честит Рожден ден на Борярна!

Нека на годините на Гери, когато се обръща назад, това да бъде една от годините с най-хубави спомени, които да съхранява!

# 178
 • Rome
 • Мнения: 1 100
Честит прекрасен 18ти рожден ден на Борянка!   bouquet Желая и много здраве, успехи и късмет в живота, нека Щастието и радостта я "преследват" винаги!


Весел празник nbirthday newsm51 Tada
Специални целувки и на Щастливата  мама  bouquet  bouquet  bouquet

# 179
 • Рим-Ямбол
 • Мнения: 764
Много щастие,много лЮбов и късмет в живота от вси4ки нас Heart Eyes

# 180
 • Мнения: 6 167
Честит Рожден Ден на Борянка  Hug Не я познавам, но и от дистанция ми е много симпатична.
Да е все така умна и да успее във всичко, което си пожелае    bouquet  bouquet  bouquet

Аз днес сутринта ходих на пазара, нещо се бъгнах и купих букети цветя за къщата, сега си имаме ваза с жълти , бели и едни лилавки такива цветя. КрасотЪ и половина  Laughing

Освен това в останалото време правя един проект да променим малко хола т.е да осигурим малко повече 'офис-зона', защото е явно, че стоим само тук , а горе в същинския 'офис' не се и качваме изобщо Rolling Eyes Затова е по-добре да се примиря май, че в хола ще се търкалят безброй хартии и да ги подредя, отколкото да живея в този непоносим хаос.
Като прибавим че тук ядем, гледаме телевизия и имаме и един велоергометър  Shocked... смятайте за какво става дума. Та, решена съм да оформя зони някакви и да въведа ред и дисциплина, да стане по-уютно и хубаво.  Затова вторник ще го прекарам в Икеа, но нещо каталога им хич не ме впечатлява  Rolling Eyes
Купих си и Casa Facile, където такива мултифунционални стаи има доста, дано успея да я докарам и нашата хубавка, или направо да им пиша на тия да дойдат да ни я проектират и да ни изтипосат после в някой брой  Laughing

Ами туй то , днес съм мноооого по-добре, антибиотика действа, още кашлям, но съм вече човек.

  bouquet

# 181
 • Milano, Italia
 • Мнения: 22
 Извинявайте, че не пиша често, но просто нямам възможност!!!
 За даренията, казах, че според мен е по-добре сама да се оправям, в смисъл да действам просто и вчера с моя мъж изчистихме гардеробите и сме ги приготвили в чували и ще отидем там където има такива места да се занесат за бедните и така...
 Честит рожден ден на Боряна, пожелавам и здраве  и щастлив живот!
Lennie, пожелавм ти скорошно оздравяване!
 Всичко най на всички!!!

# 182
 • Мнения: 884
Lennie,благодаря за отговора! Аз се бях приготвила за доста по-солена сума ,но щом препоръчваш тази ! Laughing
Бързо възстановяване ти желая!

# 183
 • Мнения: 6 167
мерси, то не пречи да си вземеш по-скъпа  Laughing
само гледай мощността на помпата))

# 184
Dобро утро на вси4ки,тук днес е многооо студено и вали,не е за излизане.

Lennie,моля те пусни ми на ли4ни координатите ти за даренията.Как си ти, желая ти по бързо оздравяване.Ох и аз сам с една странна суха каслица ,само ве4ер и сутрин,пия антибиотик и сиропи.
На вси4ки приятна неделя.  bouquet